İş Kazasından İşveren Hangi Hallerde Sorumlu Olur ?

İş Kazasından İşveren Hangi Hallerde Sorumlu Olur ?
4 Temmuz 2019 21:56

İşçisi kaza geçiren işverenin tazminat yönünden işçiye veya ölümü halinde hak sahiplerine karşı doğabilecek sorumluluğu, Türk Ceza Kanunu hükümleri yönünden (kamu davası) Devlete karşı doğabilecek sorumluluğu dışında Sosyal Güvenlik Kurumuna karşı da sorumluluğu doğabilmektedir.

Bu sorumluluk; kazalı için karşılanan tedavi giderleri, hastanede yattığı veya istirahat raporu aldığı süreler için ödenen geçici iş göremezlik ödeneği, kalıcı iş göremezlikte kazalıya bağlanan sürekli iş göremezlik geliri, kazalının vefatı nedeniyle hak sahiplerine bağlanan dul ve yetim aylığı nedeniyle SGK tarafından karşılaşılan giderlere bağlı bir sorumluluktur.

Dolayısıyla çalışan iş kazası geçirmiş olsa bile SGK yukarıda belirtilen ödemelerden herhangi birini yapmak zorunda kalmamışsa, işverenin de SGK’ya karşı herhangi bir sorumluluğu doğmaz.

Eğer SGK yukarıda belirtilen ödemelerden biri veya birkaçını yapmak zorunda kalmışsa bu durumda işveren SGK’ya karşı sorumlu hale gelebilmekte, SGK iş kazası nedeniyle yapmak zorunda kaldığı ödemelerin bir kısmını veya tamamını işverenden tahsil yoluna gitmekte, yani işverene rücu etmektedir.

İşverenin bu konuda kusursuz ve kusurlu olmak üzere iki sorumluluğu mevcuttur.

İş Kazalarında İşverenin Kusursuz Sorumluluğu

İşçi kaza geçirdiğinde eğer sigortasız ise yani işveren kazadan önce işçinin sigorta girişini yapmamış ise bu durumda işveren meydana gelen kaza nedeniyle SGK’ya karşı kusursuz sorumlu hale gelir, kazanın meydana gelmesinde kasıt veya kusuru olup olmadığına bakılmaksızın kaza nedeniyle SGK’nın yapmak zorunda kaldığı tüm masrafları karşılamak zorunda kalır. Kaza olayından sonra işçinin sigorta girişini yapmış olsa bile eğer işçinin sigorta girişinin yapılması (sigortalı işe giriş bildirgesinin verilmesi) gereken yasal süre geçmişse işveren sorumluluktan kurtulamaz.

Eğer kazadan önce işveren işçinin sigorta girişini yapmış veya kazadan sonra girişini yapmış olsa bile henüz sigorta girişinin yapılması gereken yasal süre geçmemişse bu durumda işveren kusursuz sorumluluktan kurtulur. (5510/23. madde)

İş Kazalarında İşverenin Kusurlu Sorumluluğu

Bu kapsamda işveren kaza olayından dolayı SGK’ya karşı iki durumda sorumlu tutulabilir.

1- İş kazası işverenin kastı nedeniyle meydana gelmişse işveren SGK’ya karşı sorumlu hale gelir.

2- Kaza olayının meydana gelmesinde işverenin herhangi bir kusuru olmamakla birlikte, kaza olayı işçilerin sağlığını koruma ve iş güvenliği ile ilgili mevzuat hükümlerine aykırı hareketi sonucu meydana gelmişse, işveren SGK’ya karşı sorumlu hale gelir. (Bkz. İşverenin İş Güvenliği Konusundaki Yükümlülükleri Nelerdir ?) Daha açık bir anlatımla; işveren mevzuatta belirtilen şu tedbirleri almış – şu yükümlülükleri yerine getirmiş olsaydı kaza olayı meydana gelmezdi ya da işveren mevzuatta belirtilen şu tedbirleri almadığı – şu yükümlülükleri yerine getirmediği için kaza olayı meydana gelmiştir denilebilecek bir durum varsa, işveren meydana gelen kazadan dolayı kusuru oranında SGK’ya karşı sorumlu hale gelir. Kaza olayının meydana gelmesinde kaza geçiren işçinin veya üçüncü bir kişinin de kusurlu olması işvereni sorumluktan kurtarmaz, sadece kusur oranının azaltır. (Bkz. İş Kazasında İşçinin Kusurlu Olması İşverenin Sorumluluğunu Etkiler mi ?) İşvereni sorumluluktan kurtaracak tek durum kaçınılmazlıktır. (Bkz. İş Kazalarında Kaçınılmazlık İlkesi Nedir ?)

İş Kazalarında İşverenin İdari Para Cezası Sorumluluğu

1- İşveren meydana gelen iş kazasını yasal süresi içerisinde SGK’ya bildirmemişse 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununun 26/1-e maddesi gereğince idari para cezası ödemek zorunda kalır.

2- İsterse kazanın meydana geldiği gün işçinin istirahati başlamış olsun fark etmez, işçi kaza günü için ücrete hak kazanmış olması nedeniyle kaza gününe ilişkin olarak işçi adına SGK’ya kazanç bildirilmesi gerektiğinden, kaza gününe kazanç bildirmemiş olan işveren bu nedenle vereceği ek aylık prim ve hizmet belgesinden dolayı idari para cezası ödemek zorunda kalır. (Bkz. İş Kazası Geçirdiği Gün İçin İşçi Adına Ücret Tahakkuku Gerekir)

3- İdari para cezası niteliğinde sayılmasa da iş kazasını süresinde bildirmemiş olan işveren, bildirim tarihine kadarki süre için işçiye ödenmiş olan geçici iş göremezlik ödeneğini SGK’ya ödemek zorunda kalır. (isvesosyalguvenlik.com)

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.