İş Mahkemelerinde Açılacak Davalarda Ödenecek Harç ve Ücretler

İş Mahkemelerinde Açılacak Davalarda Ödenecek Harç ve Ücretler
29 Haziran 2014 18:14

İş mahkemelerinde açılacak davalarda, genel olarak ödenmesi gereken harç ve ücretler aşağıda belirtilmiştir İş Mahkemesi bulunmayan yerlerde, Asliye Hukuk Mahkemeleri bu davalara bakar.

Dava açan kişi davayı kazanırsa, söz konusu dava giderlerini karşı taraftan alır. Eğer davayı kaybederse, dava giderleri üzerinde kalacağı gibi karşı tarafın da dava giderlerini karşılamak zorunda kalır.

Önemli Açıklama; 1- Aşağıdaki yazı yayımlandıktan sonra, Hukuk Muhakemeleri Kanunu Bilirkişi Ücret Tarifesi, Hukuk Muhakemeleri Kanunu Gider Avansı Tarifesi, Hukuk Muhakemeleri Kanunu Hakem Ücret Tarifesi, Hukuk Muhakemeleri Kanunu Tanık Ücret Tarifesi, Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi zaman zaman yenilendiğinden, tutarlarda değişiklikler meydana gelmiştir.

2- Maddi durumu iyi olmayanlar şartları tutuyorsa Adli Yardım hakkından yararlanabilirler. (Bkz. Adli Yardımla Ücretsiz Dava Açma ve Avukat Tutma)

1- BAŞVURMA HARCI: 25,20 TL

‘Dilekçe veya tutanakla dava açma veya davaya müdahale veya tevdi mahallinin tayini, ihtiyati tedbir, ihtiyati haciz, tespiti delil ile ilgili taleplerde 25,20 TL başvuru harcı alınır.

2- PEŞİN/ NİSPİ HARÇ:

Konusu belli bir değerle ilgili bulunan yani karşı tarafın belirli bir miktarda ödeme yapması mahkemeden talep edilen davalarda (örneğin tazminat), esas hakkında karar verilmesi halinde hüküm altına alınan anlaşmazlık konusu değer üzerinden Binde 68.31 oranında harç alınır. (Bakanlar Kurulu, dava çeşitleri itibariyle birlikte veya ayrı ayrı olmak üzere bu bentte yazılı nispeti binde 10’a kadar indirmeye veya Kanunda yazılı nispete kadar çıkarmaya yetkilidir.)

Nispi harçlar (24,30 TL’den) aşağı olamaz.

“492 sayılı Harçlar Kanunu’nun 28. maddesinin 1. fıkrasının (a) bendi uyarınca; karar ve ilam harçlarının dörtte biri peşin, geri kalanı kararın tebliğinden itibaren bir ay içinde ödenir. Şu kadar ki, ölüm ve cismani zarar sebebiyle açılan maddi ve manevi tazminat davalarında peşin alınan harcın oranı yirmide bir olarak uygulanır. Bakiye karar ve ilam harcının ödenmemiş olması, hükmün tebliğe çıkarılmasına, takibe konulmasına ve kanun yollarına başvurulmasına engel teşkil etmez.”

(Bu hükme göre konusu belli bir değerle ilgili bulunan davalarda esas hakkında karar verilmesi halinde hüküm altına alınan değerin binde 68.31 kadar karar ve ilam harcı alınabilecektir. Ancak bu harç 24,30 TL’den az olamayacaktır. Yine hükme göre karar ve ilam harcının dörtte biri dava açılırken peşin / nispi harç adı altında; geri kalanı da kararın tebliğinden itibaren bir ay içinde ödenecektir )

‘1’inci fıkra dışında kalan davalarla, taraf teşkiline imkan bulunmayan davalarda verilen esas hakkındaki kararlarla, davanın reddi kararı ve icra tetkik mercilerinin 1’inci fıkra dışında kalan kararlarında 25,20 TL maktu harç alınacaktır’

(Hükme göre konusu belli bir değerle ilgili bulunmayan davalarda peşin/nispi harç yerine 25,20 TL maktu harç alınmaktadır.)

3- VEKALET HARCI:

Avukat aracılığıyla takip edilen davalarda 3, 80 TL vekalet harcı alınmaktadır (avukatlık ücreti dışındadır).

4- DOSYA MASRAFI: 0, 60 TL

5- GİDER AVANSI:  

‘(1) Davacı;

a) Taraf sayısının beş katı tutarında tebligat gideri, (Bir adet tebligat ücreti 9,00 TL. Örneğin; taraf sayısı 3 ise 3X5=15, 15X9=135 TL)

b) Dava dilekçesinde tanık deliline dayanılmış ve tanık sayısı belirlenmiş ise tanık sayısınca tanık asgari ücreti ve tebligat gideri; tanık sayısı belirtilmemiş ise en az üç tanık asgari ücreti ve tebligat gideri, (Tanığa, kaybettiği zamanla orantılı olarak mahkeme tarafından belirlenecek 15 TL ila 30 TL arası ücret ödenir. Tanık, seyahat etmek zorunda kalmışsa, yol ve beslenme giderleri ile konaklama masrafları da karşılanır.)

c) Dava dilekçesinde keşif deliline dayanılmış ise keşif harcı avansı ile birlikte 75 TL ulaşım gideri,

ç) Dava dilekçesinde bilirkişi deliline dayanılmış ise Bilirkişi Ücret Tarifesinde davanın açıldığı mahkeme için öngörülen bilirkişi ücreti, (İş Mahkemesinde görülen dava ve işler için 200,00 TL bilirkişi ücreti ödenir.)

d) Diğer iş ve işlemler için 50 TL,

toplamını avans olarak öder.’

6-BİLİRKİŞİ ÜCRETİ: Bilirkişi ücretini hakim takdir eder. Genelde her bir bilirkişi için 200,00 TL bilirkişi ücreti ödenir.

7-AVUKATLIK (VEKALET) ÜCRETİ:

Türkiye Barolar Birliği Başkanlığınca 2014 yılı için yayımlanan Avukatlık Asgari Ücret Tarifesine göre; konusu para ile ölçülmeyen davalarda avukatlık ücreti 1.500,00 TL’dir. Avukatlık ücreti bu tutardan düşük olamayacağı gibi, avukatlık ücreti dava değerinin %25’ini de geçemez.

Konusu para olan veya para ile ölçülebilen davalarda ise avukatlık ücretleri aşağıdaki gibidir.(www.isvesosyalguvenlik.com)

İlk 30.000,00 TL için: % 12,00

Sonra gelen 40.000,00 TL için: % 11,00

Sonra gelen 70.000,00 TL için: % 8,00

Sonra gelen 250.000,00 TL için: % 6,00

Sonra gelen 600.000,00 TL için: % 4,00

Sonra gelen 750.000,00 TL için: % 3,00

Sonra gelen 1.400.000,00 TL için: % 1,50

3.000.000,00 TL’dan yukarısı için: % 1,00

————–
* Avukat, Arslan Hukuk Bürosu
————–

YORUMLAR

  1. yasin duman dedi ki:

    Merhabalar ben annem için yazıyorum annem 8 senedir aynı kişilerin yanında çalışıyor 5 sene önce başkalarıyla ortak oldular ve niye beraber çalışıyor annem sigorta pirimini doldurdu ve işten çıktı ama çalıştığı yer tazminat ödemek istemiyor sonra kabul etti ama 3000 tl vermek istedi sonra 5 bine daha sonra 7000 bile çıktılar bizde 10bin istedik 9000 bile düştük kabul ettiler ama ayda 1000 tl taksitle ödemek istiyorlar ve annnemden habersiz giriş çıkış yapmışlar asgari ücret gösteriyorlar ama aldığı maaş 800 tl ve agi almıyor biz dava açsak ortalama ne kadar alırız ve davamız ne kadar sürer 3ve5sene sürer diyenler var ve davası süren var bilginize arz ederim

  2. Serkan dedi ki:

    Ben calistim yerde aylik 3.500 tele ucret aliyodum ve isten cikarildim tazminatim asgari ucreten odendi isten temusun 28 de isten cikarildim ne yapmam gerek

    1. admin dedi ki:

      Önce İŞKUR’a şikayet edin, sonuç alamazsanız İş Mahkemesinde dava açmanız gerekir.

  3. Deryaozdemir dedi ki:

    Merhaba. Ben doğum raporundayken yani doğumuna 7 hafta elimde raporum varken işveren tarafından haber verilmeksizin işten çıkarıldım bununla ilgili İşkura başvurdum ve haklı görüldüm ancak işveren tebligatın eline ulaşmadığı gerekçesiyle herhangibir dönüş yapmamakta ve ben mail yoluyla iletebilecegimi bildirdiğim halde ilgilenmemistir. İşçi mahkemeleri ucretli mi ? Nasıl bir yol izlemeliyim?

    1. admin dedi ki:

      İŞKUR haklı çıkarmasına rağmen işveren İŞKUR kararına uymuyorsa İş Mahkemesinde dava açmanız gerekir. İş Mahkemesi ücretlidir. Ancak ödeyecek durumunuz yoksa adli yardım alabilirsiniz.
      https://www.isvesosyalguvenlik.com/is-mahkemelerinde-acilacak-davalarda-odenecek-harc-ve-ucretler/

  4. DAMLA dedi ki:

    merhaba elimde tazminat alacagıma dair evrak,sözleşme var ancak ödeme yapılmadı iş mahkemesine başvursam sonuc alabılırmıyım donermısınız lutfen cvp??

    1. admin dedi ki:

      Elinizdeki tazminat alacağınıza dair evrak ve sözleşmeyi nereden aldınız belirtmemişsiniz.

  5. Selçuk Ceyhan dedi ki:

    Şimdi biz dava açtık iş mahkemesine işten çıkardıkları için 16 yıl çalıştığı yerden tazminat için patron nasıl yaptı bilmiyorum ama bizi tazminat aldı diye gösterdi mahkemede onlara inandi ama biz almadik şimdi tüm mahkeme masrafları galiba biz vereceğiz kendi avukatimiza vermicegiz ama karşıdaki avukata verecek miyiz bide mahkeme masrafları ne kadar olur avukat parasi

    1. admin dedi ki:

      Patronun tazminat aldı diye iddia etmesi yetmez, bunu belgelemesi gerekir. Mahkemeyi inandırdığına göre belki de size belge imzalattı. Ödeyeceğiniz masraflar da mahkeme kararına göre hesaplanır. Mahkeme kararında karşı tarafın dava ve vekalet ücretini sizin ödeyeceğinize hükmettiyse sizin ödemeniz gerekir. Avukat parası ve mahkeme masrafı ne kadar tutar bunu sizin avukatınız daha iyi bilir. Avukatlık ücret tarifesi esas alınır.

  6. yılmaz dedi ki:

    27 09 2016 da işveren senin bölümün kapandı seni başka yerlerde degerlendirme imkanım yok diye işten çıkardı. işe iade davası açarsam kazanma şansım nedir.

    1. admin dedi ki:

      Bahsettiğiniz husus işletmesel nedenle fesih konusuna girmektedir. İşveren sizi başka bir yerde istihdam etme imkanı olmadığını kanıtlar veya bu konuda mahkemeyi ikna ederse işe iade davasını kazanamayabilirsiniz. Ayrıca sizi işten çıkarırken ihbar ve kıdem tazminatı ödemediyse bunları talep etme hakkınız var. Konuyla ilgili olarak aşağıda linki yer alan yazıya bakabilirsiniz.
      https://www.isvesosyalguvenlik.com/isletmesel-nedenle-fesih-sartlari-nelerdir/

  7. Selahattin dedi ki:

    İyi gunler is mahkemesine dava acicam yalniz karsilayacak gucum yok nasil adli yardim alabilirim.?

    1. admin dedi ki:

      Bulunduğunuz yerdeki Baroya başvurmanız gerekir.

  8. Selahattin dedi ki:

    İyi gunler is mahkemesine dava acicam tazminatimi almak icin ancak karsilayacak gucum yok..adli yarsimdan bahsetmssiniz nasil yapabilirim acaba..?

  9. deniz dedi ki:

    7 yıldır özel sektörde çalışıyorum ocak ayından itibaren şirket iflas erteleme verdi ve kayyum devreye girdi 3 aydır maaş alamıyoruz böyle bir durumda işten tüm haklarımı alıp çıkışımı istiyebilirmiyim birde şirket iflas verdiği durumda benim öncesinde alacaklarımla ilgili bir yere başvurmam gerekiyormu?Çalışma bakanlığına şikayet ettim fakat kayyum olduğu için olumsuz sonuçlandı noterden ihtar göndersem şirkete kayyum olduğu için süreç nasıl işler acaba?

    1. admin dedi ki:

      İş Kanunu 25/II/e maddesi uyarınca; işveren tarafından işçinin ücreti kanun hükümleri veya sözleşme şartlarına uygun olarak hesap edilmez veya ödenmezse işçi iş akdini feshedip (işten çıkıp) kıdem tazminatını isteyebilir. Kanunun 32 nci maddesinde de “Ücret en geç ayda bir ödenir.” hükmü yer almaktadır. Dolayısıyla sizin için haklı fesih sebebi oluşmuş. Bu nedenle noterden ihtar gönderebilirsiniz. Ayrıca şartlar tutuyorsa işyerinden alacağınız İşçi Alacak Belgesi ile İŞKUR’a başvurup en azından geriye dönün 3 aylık ücretinizi Ücret Garanti Fonundan alabilirsiniz.
      https://www.isvesosyalguvenlik.com/ucret-garanti-fonu-yardim-saglanan-haller-basvuru-sekli/

  10. deniz dedi ki:

    Merhabalar,
    7 yıldır özel sektörde çalışıyorum ocak ayından itibaren şirket iflas erteleme verdi ve kayyum devreye girdi 3 aydır maaş alamıyoruz böyle bir durumda işten tüm haklarımı alıp çıkışımı istiyebilirmiyim birde şirket iflas verdiği durumda benim öncesinde alacaklarımla ilgili bir yere başvurmam gerekiyormu?Çalışma bakanlığına şikayet ettim fakat kayyum olduğu için olumsuz sonuçlandı noterden ihtar göndersem şirkete kayyum olduğu için süreç nasıl işler acaba?

  11. tuncay dedi ki:

    İflas edip 2011de tasfiyeye giren ve 2013de kapanan. ltd. şirketimden maliye devamli özel ususüzlük cezaları gönderıyor. durumum kötü ve yeşil kartliyim.bu cezalari.o zamanki. malimüşavirin mi yoksa benim mi. ödeme lazim. ben ödeyemezsem ne olur. malimüşaviri dava etsem neolur? saygilar

    1. admin dedi ki:

      Mali müşavirin ödemesi için bu cezaların tamamen onun hatasından kaynaklanmış olması lazım. Eğer böyle bir durum varsa ve kanıtlanabilirse dava açabilirsiniz. Öbür türlü bu cezaları ödemekten kurtulabilmeniz için Maliyenin aciz haline karar vermesi (bir nevi aciz vesikası) gerekir. Bu durumda da Maliye yine mali durumunuz sürekli takip eder, eğer borç 10 yıllık zamanaşımına uğramamışsa, ödeyebilecek duruma geldiğinizde sizden yine tahsil eder. Bu konuyla ilgili olarak 444 0 189 numaralı telefonu arayarak bilgi alabilirsiniz.

  12. Özleme dedi ki:

    Analık raporum olduğu halde iş yerim beni işten çıkardı ve istifa etmiş gibi gösterdi. Bu durumu ben yaklaşık 9 ay sonra fark ettim. Bu durumda dava ne yapabilirim. Dava açsam nasıl beyanda bulunmalıyım ve dava masrafları ne kadar olur

    1. admin dedi ki:

      İşyerinizde çalışan sayısı 30’dan azsa durum farklı olur, 30 veya daha fazla ise durum farklı olur. Eğer 30 veya daha fazla ise işe iade davası açabilirsiniz. Eğer 30’dan azsa bu durumda açacağınız dava ile kıdem ve ihbar tazminatı isteyebilirsiniz, ayrıca kötü niyet tazminatı isteyebilirsiniz. Dava masraflarına gelince, yukarıdaki yazıda belirtilen masraf tutarlarından biraz fazla çıkabilir, çünkü yazıda belirtilen tutarlar 2014 yılına ait. Siz 2016 yılına ait tutarları esas alıp hesaplama yapabilirsiniz.

  13. Asena arpa dedi ki:

    Merhabalar. Beni 5 aydir sigortasiz calistirdilar. Ustelik asgari ucret 1300 oldugu halde 5 aydir 1100 tl maasla calistim. Calisma sartlarindan da hic memnun degildim. Su anda beni kendileri isten cikardilar. Sizce ne yapmam gerekir ?

    1. admin dedi ki:

      SGK ve İŞKUR’a şikayette bulunsanız sonuç çıkmayabilir. Çünkü çalışmalarınızı belgeleyemezseniz bir sonuç alamazsınız. Geriye sadece İş Mahkemesinde dava açmak kalıyor. Onun için de en azından şahit göstermeniz gerekir.

  14. özlem candan dedi ki:

    Merhaba ; yeni işe başladığım bir eğitim kurumu 15 günümü ücretsiz deneme olarak saydı sigortamı yapmadığı gibi bir ay 10 günlük ücretimi de ödemedi. Çalışma bakanlığı da bir şey yapamıyor iş mahkemelerine başvurmaya da maddi durumum uygun değil ne yapmalıyım.

    1. admin dedi ki:

      (özlem candan) Çalışmanızı belgeleyemiyorsanız İş Mahkemesinde dava açmaktan başka yolu yok. Eğer durumunuz dava giderlerini karşılamaya müsait değilse, Adli Yardım uygulaması var. Bundan yararlanabilirsiniz. Bunun için bulunduğunuz yerdeki BARO ile görüşebilirsiniz.

  15. Alev dedi ki:

    Merhaba is mahkemesinde 15 gun once bi durusmam vardi.Tarihi unuttum ve gitmedim.Netten baktim dava dusmustur diyo.500 tl harc yatirdim.Tekrar sikayet dilekcemi guncellemem icin 500 tl yatirmam gerekiyomu

    1. admin dedi ki:

      (Alev) Dosyanın işlemden kaldırılması kararının üzerinden; 1 ay geçmemiş ise harçsız, 1 ay geçmiş fakat 3 ay geçmemiş ise harçlı olarak dosyayı yenileyebilirsiniz. Eğer 3 ay geçmişse dava açılmamış sayılır. Yeniden dava açmanız gerekir.

  16. Metin DEMİRCİ dedi ki:

    Merhaba 2 yıl önce incekte inşaat sonrası temizlikte çalışıp paramı alamadım.patron firma iflas etti dedi ve ortadan kayboldu adresi olmadığı için davada açamıyorum.ne yapmalıyım.yardım lütfen.

    1. admin dedi ki:

      (Metin DEMİRCİ) Bunun için iflas etmiş olsa da şirketin tam adı veya şirket ortağı patronun kimlik bilgilerini (ad – soyad, doğum yeri ve tarihi, baba adı) veya T.C. Kimlik Numarasını bilmeniz gerekir ki adrese dayalı nüfus kayıt sisteminden şu an ikamet ediği adres tespit edilebilsin. Eğer bu bilgiler varsa, Cumhuriyet Savcılığına durumu belirtir bir dilekçe ile başvurup, adresinin tespit edilmesini isteyebilir, adres tespit edildikten sonra da dava açabilirsiniz.

  17. Yusuf dedi ki:

    Merhaba işten ciktim içerde kalan 900 lira param var ve vermiyorlar müdürü arıyorum telefonlara bakmıyor patron telefonlara bakmıyor maaşı elden veriyorlar bankaya yatırmıyorlar ve ben bu kalan paramı nasıl alabilirim ne yapabilirim lütfen yardımcı olursanız çok memnun kalırım..

    1. admin dedi ki:

      (Yusuf) İŞKUR müdürlüğüne şikayet edebilirsiniz. Yine ödemezse İş Mahkemesinde dava açmanız gerekir.

  18. Selma yolcu dedi ki:

    Merhaba 14 ay önce prim ödeme gün sayısını tamamlayıp işten ayrıldım tazminatım eksik verildi maaşımın bir kısmını elden bir kısmını bankadan aldığıman dolayı aslında net aldığım maaş bordrada brüt olarak gözüküyor bu yüzden eksik yattı iş mahkemesine dava açsam kazanma ihtimalim varmıdır

    1. admin dedi ki:

      (Selma yolcu) İşyerinde yaptığınız işe bağlı olarak değişir. Eğer vasıflı bir elaman olarak çalıştınızsa, mahkemede kazanma şansınız olabilir. Çünkü Yargıtay’ın bu konuda kararları var. Örneğin Yargıtay bazı davalarda “Somut olayda, davacı işçinin pres işçisi olduğu, asgari ücret düzeyinde bir ücretle çalışmasının hayatın olağan akışına ve yaşam deneyimlerine uygun düşmeyeceği” şeklinde, “tazminatının hesaplanmasında, SGK’ya bildirilen ücretin değil gerçek ücretin esas alınması gerektiği ve gerçek ücretin ise; işçinin kıdemi ve yaptığı işin özelliği ve niteliğine göre işçiye ödenmesi gereken ücret olduğu” şeklinde kararlar vermiştir. Ancak mahkemeye gitmeniz halinde yine de bir iki şahit göstermeniz kazanma şansınızı artırır. Davayı kazanmanız halinde de sadece kıdem tazminatına ait aradaki farkı almakla kalmayıp, geriye dönük sigorta primlerinizin de gerecek ücret üzerinden tamamlanmasını sağlayabilirsiniz. Bu nedenle dava açarsanız davaya bunu da dahil etmenizde fayda var.
      Gerçek Ücreti Yerine Düşük Ücretten Sigortalı Gösterilenler Ne Yapabilir ?

  19. Suat dedi ki:

    Merhaba ben suat ekim ayında işten çıkarıldım bana maaş,mesai,vede tazminatımı alamadim sizce ne yapmam gerekiyor

    1. admin dedi ki:

      (Suat) Önce İŞKUR’a şikayette bulunun, sonuç alamazsanız iş mahkemesinde dava açmanız gerekir.

  20. Kamuran dedi ki:

    Mrb ben inşaatta dış cephe ci olarak çalışmakta idim 03 08 2016 tarihinde is kazasi geçirdim hiç bir şekilde kimse ilgilenmedi benimle (is kazasi hastane raporu mevcut) sürekli tek başıma hastaneye gidip geldim iki ameliyat oldum tarak kemigine 4 platin 14 vida atıldı 21 12 2016 tarihinde maaşı için taseronumu arayın ca (her ayın 15 maaş yatirirlardi) iki (30 10 2016) ay önce benim haberim olmadan raporu olduğu halde cikisimi yaptıklarını öğreniyorum bana kimse o tarihten sonra beş kurus para vermedi ve ssk kestiler için kontrolum dahi gidemiyorum is kura ssk başvurdum kaza bildirimi ssk ya ben yaptım bana yok sirket iflas etti yok bilmem ne beş kurus alamazsınız boşuna dava açma diyorlar ama ben arastirma yaptim sirket isim degisikliligine gitmis ne yapmam gerekiyor lutfen yardimci olurmusunuz avukata Danıştim 2000 lira dosya masrafı istediler (manevi ve maddi dava icin)

    1. admin dedi ki:

      (Kamuran) SGK’ya iş kazası için dilekçe verdinizse takip edip sonucunu bekleyebilirsiniz. Dava açma konusuna gelince. Maddi durumunuz iyi değilse Adli Yardım talep edebilirsiniz.
      Adli Yardımla Ücretsiz Dava Açma ve Avukat Tutma

  21. Mahir dedi ki:

    Selamun aleyküm bişey soracaktım cevap verirseniz sevinirim zamanında biz işe girerken asgari ücret 900 lira idi asgari ücret +300 lira yemek parası dediler ama asgari arttıkça yemek parası düştü bu konuyla ilgili mahkeme açılabilirmi?

    1. admin dedi ki:

      (Mahir) A.S. Bu konuda işverenle aranızda yazılı sözleşme varsa tabii ki açabilirsiniz. Çünkü asgari ücret kaç lira olursa olsun işverenin bu durumda size ailevi durumunuza göre ödenmesi gereken AGİ ve net asgari ücret + 300 lira ödemesi gerekir. Yazılı sözleşme yoksa da yine dava açabilirsiniz, ancak işe girişte bu şekilde işverenle anlaştığınızı ispatlayabilir misiniz bilmeyiz. Çünkü bu yapılan ücrette indirim olup, sizin onayınız olmadan işveren bunu yapamaz. Bu husus çalışma koşullarında esaslı değişiklik kapsamına girer. İşveren ahde vefa ilkesine uymamış olur.
      İşçi ve İşveren Ahde Vefa İlkesine Uymak Zorunda
      Çalışma Şartlarında Değişiklik Fesih Nedenidir

  22. Seda dedi ki:

    istifa ettiğim işyerinden son maaşımı alamadım. İşkura 170 e şikayet ettim. İşkura Kasım sonuna kadar ödeyeceklerini ve alacağım rakamın doğru olduğunu beyan ettiler. Fakat ödeme yapmıyorlar. is mahkemesine elimdeki evrakla basvursam ne kadar masrafım olur? alacağım rakam 1400lira. dava lehime sonuçlanır mı ve ne kadar zaman alır?

    1. admin dedi ki:

      (Seda) Yazıda belirtilen dava harç ve giderlerinin güncel tutarı yanında ayrıca eğer değişmediyse 1400 liranın Binde 68.31 oranında nisbi harç alınır. Ancak eğer elinizde İŞKUR tarafından verilmiş belge varsa davayı çok çabuk ve kolay kazanabilirsiniz. Maddi durumunuz iyi değilse Adli Yardımdan yararlanabilirsiniz.
      Adli Yardımla Ücretsiz Dava Açma ve Avukat Tutma

  23. Murat dedi ki:

    İstanbul Gaziosmanpasa devlet hastanesi şantiyesi işi teklif formu ile malzeme ve montaj dahil anlaşma yaptık. 2014 Şubat ayı ise başlandı. Ödemeler ay içinde yapılan işin karşılığı takip eden 2 ay içinde ödenmesi gerekiyordu. 170 000 TL İş yapıldı yarısı 88500 TL 2015 eylül ayında ödendi. Diğer yarısı için devamlı bir oyalama taktiği yapılıyor. Yapılan işin malzeme faturaları mevcut ayrıca işçiliğini yapan işçilerde ispatlanabilir. Yapılan işin karşılığında ödeme yapılmadığı için 2014 haziran ayında işi bıraktım ve fatura da kesilmedi.Bugune kadar hicbir mahkeme ile isim olmadi Mahkemeye başvurmayı istiyorum nasıl bir yol izleyebiliriz.Cevabihiz için şimdiden teşekkürederim.

    1. admin dedi ki:

      (Murat) Mahkemeye başvurmadan önce Sağlık Bakanlığı Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumuna başvursanız, sonuç alamazsanız mahkemeyi düşünseniz daha uygun olur.

  24. Burak ırmak dedi ki:

    Kokay gelsin ben 1 sene 5 aydır calısıyorum fakat 4 aydır evliyım ama iş yeri beni bekar gösteriyor dilekce doldurdum evlendihime dair ama heladaha bekar göateriyorlar beni dava aca bilirmiyim ne yapmam gerekir yardım ede bişirmisiniz

    1. admin dedi ki:

      (Burak ırmak) Asgari geçim indirimi (AGİ) açısından soruyorsanız, dava açmanıza gerek yok işyerinin bağlı olduğu vergi dairesine veya ALO 170’e şikayet edebilirsiniz.

  25. Yunus dedi ki:

    Merhabalar, Babam 1 sene önce bir işyerinden ayrıldı ve işvereni hala kıdem tazminatı’nı ödemedi. Bununla ilgili dava açma fikirini düşünüyoruz.Bu dava işlemleri hakkında bilgi verirseniz sevinirim.Teşekkürler…

    1. admin dedi ki:

      (Yunus) Şu anki mevzuata göre kıdem tazminatında zamanaşımı süresi 10 yıl. Dolayısıyla işçi alacak davası açabilirsiniz. Hatta dava açmadan önce İŞKUR’a şikayet dilekçesi verip, sonuç alamazsanız dava açabilirsiniz.

  26. Mustafa kökoğlu dedi ki:

    Kızım özel sağlık kuruluşunda 2 yıldır çalışıyordu. 2016 eylül 15 te eğitim durumundan istifa etti. 2 buçuk ay sonra tekrar aynı iş yerinde tekrar işe girdi. Ancak deneme süresi başlamıştı dediler ve 55 inci gün çıkış verdiler. Her işe başladığında aynı iş yeride olsa deneme sürasi yenidenmi başlar. İşe iade davası açabilirmiyim

    1. admin dedi ki:

      (Mustafa kökoğlu) Deneme süresi İş Kanunun 15 inci maddesinde düzenlenmiş olup, maddede bahsettiğiniz hususla ilgili bir hüküm yok. Ayrıca bu konuda herhangi bir Yargıtay kararına da rastlamadık. Deneme süresinin asıl amacı işçi ve işverenin birbirini tanımasını sağlamaktır. Dolayısıyla aynı işyerinde daha önce iki yıl çalışmış işçi için tekrar işe başladığında deneme süresinin uygulanması pek mantıklı değil. Ancak burada asıl problem işe iade davası açabilmek için gerekli olan en az 6 ay çalışmış olma şartı.

  27. Yılmaz duman dedi ki:

    Özel sektörde bir firmada 20 ay çaliştım şubelerde eleman açığı olunca bir kaç şube gezdirildim ve het şubeden ayrılırken istifa etmiş göstermişler ve ve 2016 aralık ayında işime son verdiler ne agi ne işsizlik maaşı alamadım kıdem ve ihbar tazminatı için iş mahkemesine baş vurursam hakkımı alabilirmiyim

    1. admin dedi ki:

      (Yılmaz duman) Şubeler aynı şahsa veya şirkete aitse şube değişikliği istifa sayılmaz, dolaysıyla 20 ayın tamamı için kıdem ve ihbar tazminatı isteyebilirsiniz, iş mahkemesi nasıl bir karar verir bilemeyiz, çünkü işveren hangi sebeple işten çıkardı onu bilemiyoruz (mahkeme aşamasında SSG işten ayrılış bildirgesinde işverenin hangi çıkış sebebini gösterdiğinin bir önemi yok, hakim gerçek sebebe bakar).

  28. emre dedi ki:

    Öncelikle merhaba.
    Özel bir hastahanede 3 senemi doldurdum ama nasıl doldurdum bi ben bi Allah bilir. öncelikle 2 senelik üniversite kimya bölümü mezunuyum , önceden hastahanelerde çalışma iznimiz vardı ama son 5 senedir yok.deneyimim var diye şuan çalışmakta olduğum hastahanede görev yapmaktayım.beni laborant olarak aldılar ama başka bir birimde çalışıyo olarak gösteriyolar.ve imza attırıyorlar yalandan.laborant olarak ayda 300ile 400 saat arası çalışmaktayım. asgari ücret gösterilip mesailer elden verilmekte.bayramlar ve özel günler normal olarak verilmekte.hafta sonu ücretleri de hafta içi gibi verilmekte.asgari geçim indiriminide vermiyolar.. ve son bir kaç aydır mobbing uygulanmakta.ayriyetten hastahanenin illegal bir kaç işini de yakaladım evrak olarak sizce dava açsam sonuç ne olur ve ne zaman bir sonuç alabilrim.
    teşekkürler şimdiden cevabınız için..

    1. admin dedi ki:

      (emre) Zaten bu belirttiğiniz durumlarla ilgili şikayet yönüyle sonuç almanız zor. Geriye İş Mahkemesinde dava açmak kalıyor. Mahkemede de iddialarınızı belge veya başka delillerle ya da şahitlerle kanıtlamanız gerekir. Kanıtlayıp, mahkemeyi ikna edebilirseniz sonuç alabilirsiniz. Özellikle asgari ücretten SGK’ya bildirilmenizle ilgili kolay sonuç alabilirsiniz. Çünkü hastanede sizin yaptığınız işte çalışan birinin asgari ücret alması düşünülemez. Yani Yargıtay’ın deyimiyle hayatın olağan akışına aykırıdır. Ayrıca hastanenin yakaladığınız illegal işleri nelerdir bilmiyoruz, ancak sorumlu bir vatandaş olarak bu illegal durumları Sağlık Bakanlığı veya SGK’ya bildirmeniz gerekir. Çekiniyorsanız isimsiz veya başka bir isimle bir dilekçe yazıp posta yoluyla da SGK’ya gönderebilirsiniz. İddialarınızın ciddi olduğu anlaşılırsa hastane incelemeye alınır.

  29. Cumhur dedi ki:

    Öncelikle selamlar.. Simdi ben direk.uzatmadan konuyu aciklayim. 6ay calistigim is yeride 2300tl anlastigim fakat sgk primlerimi tam gun ama aldığım ücretin altında yatırmışlar. kasim ve aralik maasimi alamadigim icin iskura muracat ettim ama sonuc olarak is veren odemiyor parayi. Simdi benim maddi durumum yok is mahkemesine gidip dava acabilirmiyim? Dava cok uzun sürermi?

    1. admin dedi ki:

      (Cumhur) Belirttiğiniz gibi durumunuz iyi değilse adli yardımdan yararlanıp ücretsiz dava açabilirsiniz. Konuyla ilgili yazının linki aşağıda mevcuttur. Davanın ne kadar süreceğini ise bilemeyiz. Büyük şehirlerde mahkemelerin iş yükü fazla olduğu için uzun sürebilmektedir.
      Adli Yardımla Ücretsiz Dava Açma ve Avukat Tutma

  30. Arda dedi ki:

    Bir yıl bir ay bir iş yerinde çalıştım iş yeri benim haberim olmadan 12 gün sigortamı yatırmamış yani girdi çıktı yapmış beni işten çıkardı tazminatlaŕımı vermedi son maaşımı vermedi ve ayrıca 3000 tl maaş verip sigorta primimi asgariden gösterdi 2 şahidim var çalışma evraklarm var paramı almak için ne yapmalıyım işçi mahkemesine dava için param yok

    1. admin dedi ki:

      (Arda) Bir yıllık çalışma süresini doldurup kıdem tazminatına hak kazanmamanız için işyeri bu yola başvurmuş olabilir. Maddi durumunuz iyi değilse adli yardıma başvurarak ücretsiz dava açma imkanı elde edebilirsiniz. Ayrıntılar aşağıda linki yer alan yazıda belirtilmiştir.
      Adli Yardımla Ücretsiz Dava Açma ve Avukat Tutma

  31. Muhammet ozgenc dedi ki:

    Merhabalar benim sorum şu
    Bir tekstil atölyesinde 1,5 yıldır elektrikçi olarak çalışıyorum çalışma saatleri 08:00-19:00 fakat bordroda haftalık 45 saat yazıyor ben hakkımı nasıl alabilirim esimde benimle birlikte tekstilde çalışıyor beraber çıkıp hakkımızı arasak birbirimize şahit olabilir miyiz veya nasıl bir yol izlememiz gerekli acaba yardımcı olursanız sevinirim

    1. admin dedi ki:

      (Muhammet ozgenc) Haftalık normal çalışma süresi 45 saat olduğu için bordroya öyle yazmışlar. İsterseniz önce AL0 170’e şikayette bulunun, sonuç alamazsanız İş Mahkemesinde dava açarsınız. Eşinizin şahitliğinden ziyade o işyerinde çalışan diğer kişilerin veya çevre işyeri sahiplerinin şahitlik yapması mahkeme için daha inandırıcı olur.

  32. atilla dedi ki:

    merhaba. 18.11.2008 yılından beri bir hipermarkette engelli çalışanım. senelik izne çıkarıldım ama izin ücreti yatırılmadı. sadece ayın 18 inde yatan avans yatırıldı. izne ayrılırken senelik izin taahütnamesi adı altında bir kağıda imza attırdılar ben de kağıdı okumadan imza verdim. önümüzdeki senenin iznine çıkarıldığım için bunu imzalamam gerektiği gibi bişey söylediler ama bence geçmiş izinlerim için kağıdı imzalattılar. senelik izin ücretini bu kağıda imza attığım için yatırmamış olabilirler mi? bir başka sorum ise haklarımı bilmediğim için bazı kağıtlara imza attırmak suretiyle haklarımın benim isteğim dahilindeymiş gibi gösterilip çiğnenmesi sonucu haksızlık yapılması iş akdimin haklı nedenle fesih olunmasını sağlar mı? bunu delil göstererek kıdem tazminatımı alabilir miyim? şimdiden teşekkürler…

    1. admin dedi ki:

      (atilla) Yıllık izniniz ne zamana ait olursa olsun, adı üzerinde ücretli yıllık izin olduğundan, İş Kanunu 57 nci madde uyarınca; işveren yıllık ücretli iznini kullanan her işçiye, yıllık izin dönemine ilişkin ücretini ilgili işçinin izine başlamasından önce peşin olarak ödemek veya avans olarak vermek zorundadır. Öte yandan işveren belirttiğiniz gibi şekilde size haklarınızın kaybına yol açacak belgeler imzalatıyorsa, haklarınızı gasp ediyorsa, 4857-24/II. maddeye göre haklı fesih sebebi sayılır. Bunları delil gösterip, ihtarname çekip, istifa edip kıdem tazminatınızı isteyebilirsiniz.

  33. fargana dedi ki:

    merhaba. ben azerbaycanlıyım türk vatandaşıyla evliyim. türkiyede çalışma izniyle reçel fabrikasında çalışıyorum. haftalık çalışma saati 45 saat oldugu halde bizi 51 saat çalıştırıyorlar. İşkurdan gelen denetmenler bunu tesbit etmişler ve herkese buna dair evrak göndermişler. Bende evrakı işverene götürüp tasbit olunan saatlerin ücretini talepte bulundum. İşverende zaten bu paraları ödemeyecez dedi. Evrakta taspit olunan para toplam 2000 tl yazılmış. İşkur mahkemeye verip dava açın diyor. bu hakta okudum mahkeme taminat istiyormuş. Bide avukat parası zaten 2000tl bu durumda dava açmamın bi anlamı varmı? Zaten bu paraları ödeyecek durumumuzda yok. Nasıl ve ne yapmalıyım? bı yol gösterirseniz memnun olurum. şimdiden teşekkürler

    1. admin dedi ki:

      (fargana) İş Mahkemesi teminat değil de alacağınızın binde 68.31 oranında harç ister. Eğer durumunuz iyi değilse adli yardımdan yararlanabilirsiniz. Avukat tutmanız da şart değil, davayı kendiniz açabilirsiniz. İŞKUR alacağınızı tespit ettiği için davayı büyük ihtimalle kazanır, masraflarınızı da işverenden alabilirsiniz.
      Adli Yardımla Ücretsiz Dava Açma ve Avukat Tutma

  34. Ali aksu dedi ki:

    Mrb 2 bucuk yil çaliştigim sirketten sirket bana tazminat vermemek için istifa dilekçemi yazmami istedi.Ben 2bucuk yilin ihbar ve tazminati alma olasiligi nedir ve izlemem gereksn yol nedir.

    1. admin dedi ki:

      (Ali aksu) Aslında Yargıtayın zorla istifa ettirilen işçinin işveren tarafından işten çıkarılmış ve tazminat haketmiş sayılacağına dair karar var ama, istifa dilekçesini imzalarsanız, baskıyla imzaladığınızı ispatlamanız zor olabilir. İmzalamayın, işyeri sizi çıkarsın. Böylece şikayet veya mahkemeye başvurarak kıdem ve ihbar tazminatı isteyebileceğiniz gibi, işyerinde 30 veya daha fazla çalışan varsa işe iade davası da açabilirsiniz. İsterseniz şimdiden kayda girmesi için bu konuda ALO 170’e şikayette de bulunabilirsiniz.
      Baskıyla İstifa Eden İşçiyi İşveren İşten Çıkarmış Sayılır

  35. Mehmet dedi ki:

    Merhaba.is yerinde şef yardımcısı tarafından küfüre maruz kaldım vede 1 tane yumruk yemiş durumdayım.ifadem alındıktan sonra çıkışımi verdiler.(13.04.2017)bu durumda mahkemeye verip şikayetçi olma hakkım varmı?ilginizden dolayı teşekkürler..

    1. admin dedi ki:

      (Mehmet) Tabii ki şikayetçi olma hakkınız var. Hatta küfür ve yumrukla ilgili olarak Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bile bulunabilirsiniz. Kıdem ve ihbar tazminatı talep edebilir, işyerinde 29’dan fazla çalışan varsa işe iade davası açabilirsiniz. Ancak kimse şahitlik yapar mı, iddialarınızı kanıtlayabilir misiniz bilemiyoruz. Çünkü bahsettiğiniz şef büyük ihtimalle sizi yalanlar.

  36. Hulya yılmaz dedi ki:

    Ben 2 yil 2 aydir bir sirkette calisiyorum isten ayrilmak istedigimi ve ihbar suremin baslamasini talep ettim 6 haftalik surec basladi fakat 3. Günde mobing uygulamaya ve tahrik etmeye basladi hakaretler ve tehditler etti uzerime yurudu ve bu olay emniyete kadar intikal etti insan kaynaklarida devreye girdi tutanaklar tutuldu ama ben bu olaydan sonra tazminatimi talep edince olumsuz yanit aldim bana sadece 6 haftalik ihbar surecinden vazgecebileceklerini soylediler kamera kayitlari ve sahitlerde var sizce nasil bir yol izlemeliyim

    1. admin dedi ki:

      (Hulya yılmaz) Her ne kadar başta siz haklı bir gerekçe olmaksızın iş sözleşmesini feshe karar vermiş ve ihbar süresini başlatmış olsanız da henüz iş sözleşmesi devam ettiğinden, bu süre içerisinde size uygulanan mobbing sizin için haklı fesih sebebi oluşturmuştur. Dolayısıyla kıdem tazminatı da talep edebilirsiniz. Ödemezlerse İŞKUR’a şikayette bulunabilirsiniz.
      Baş İş Müfettişi, İş Teftiş Ankara Grup Başkanı Erol GÜNER bir makalesinde bu konuyu aşağıdaki gibi açıklamıştır;
      Bildirim önelleri içinde iş sözleşmesinin bütün hüküm ve sonuçları devam ettiğinden, öneller işlemekte iken, bildirimsiz feshe yol açan bir neden ortaya çıkarsa, taraflar bu husustaki haklarını da kullanabileceklerdir.
      Şu halde bildirim önellerine uyarak iş sözleşmesinin feshedilmesi, bu süre içinde tarafların bildirimsiz fesih yetkisini ortadan kaldırmayacaktır.

  37. emrah dedi ki:

    Merhaba. 63 yaşındaki babam 08:04:2017 de bir inşaatta iş başı yapıyor. 15:04:2017 de çalışma sırasında kesim yaptığı hızar makinası sol el işaret parmağına geliyor ve parmağı parçalayarak koparıyor. Hemen hastaneye götürülüyor ve kazadan 5 gün sonra iş veren hastaneye verilmek üzere vizite kağıdı getiriyor. mevcut kağıtta sigorta giriş tarihi 15:04:2017 olarak girilmiş yani işe girdikten 1 hafta sonra kazanın olduğu gün. belliki kaza sonrası alelacele sigorta girişi yapılmış. 15 gün hastanede yattı ve parmağı kaybettik. Şuan dava açmaya hazırlanıyoruz. Bu durumda davanın aleyhimize çıkma durumu var mı ? yada açılan dava sonrası alınabilecek maddi ve manevi tazminat tutarı ne olur ?

    1. admin dedi ki:

      (emrah) İşverenler bunu bilerek yapıyor, kaza geçirdiği gün işçi işe başlamış gibi gösterip, hemen o gün işe girişini vererek sorumluluktan kurtulmaya çalışıyor. Çünkü normalde işe girişin en geç işe başlamadan 1 gün önce verilmesi gerektiği halde inşaatlarda aynı gün de verilebiliyor. Davayı kaybetme konusuna gelince, kaza geçirdiği günden 1 hafta önce işe başladığını ispatlamanız belki zor olabilir, özellikle şahitlik eden olmazsa. Onun dışında en azından kaza günü inşaatta çalıştığı ortada, o gizlenemez.

  38. mustafa dedi ki:

    Merhabalar..
    2016 agustos ayında elim makinede ezilerek iş kazası geçirdim. Bundan sonraki 6 ay boyunca raporlu olarak işte kaldım. Elde bu kazadan sonra malulluk durumu olustu. Rapor bitip hastahane işbası verince ve eldeki malul durumu sebebiyle işyerinde calısmak istemedim. Bu sebepten işbaşı başladıgı tarihten itibaren 2-3 hafta işe gitmedim buda benim aleyhime bi sıkıntı olusturdu galiba. İşveren benim çıkış sebebimi işsizlik maaşını alamayacak duruma getiren bi çıkış sebebi yazmıs ve şuan işsizlik maaşı başvurum rededilmiş. Ben hiç bi belge vs imzalamadım.
    Hem kaza durumundan kalan malulluk durumundan dolayı maddi/manevi tazminat talep eden bi dava hemde işsizlik maaşı davasını açtırmak istiyorum. Fakat bu davaların masraflarını karsılayacak durumum yok. Aşama aşama ne yapmam gerekiyor yardımcı olabilir misiniz?
    İyi günler , hayırlı calısmalar.

    1. admin dedi ki:

      (Yılmaz uran) Raporlu olmadığınız halde işe gitmediğinizden işyeri bunu devamsızlık olarak kabul etmiş ve iş akdinizi haklı olarak feshetmiş. Bununla ilgili olarak artık geriye doğru bir işlem yapılabilir mi bilemiyoruz, çünkü gitmeme mazeretinizi kanıtlamanız gerekir. Dava açacak durumunuzun olmaması konusu gelince, adli yardımdan yararlanabilirsiniz.
      Adli Yardımla Ücretsiz Dava Açma ve Avukat Tutma

  39. Yunus dedi ki:

    Hayırlı gunler. Calistigim is yerinden cikartildim be parami alamadim calisma ve sosyal guvenlik bakanlığına basvurdum ve haklı bulundum buna ragmen ucretimin yarisini odediler yarisini ödemediler. İs mahkemesine başvuracağım ama nasıl bi yol izlemeliyim tazminat davasi acabilirmiyim mahkeme ücreti ne kadar olur yardımcı olirsaniz sevinirim (595 tl alacgim vardi 250 tl yatirdilar gerisini yatitmadilar)

    1. Alime dedi ki:

      İş mahkemesinde dava acınca biz mi ödüyoruz masrafları

      1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

        Davayı siz açıyorsanız masrafları sizin ödemeniz gerekir, davayı kazanırsanız masrafları işverenden alabilirsiniz. Ancak bunun için dava dilekçesinde dava masrafları ile avukat tuttunuzsa vekalet ücretinin de davalı (işveren) tarafından ödenmesi talebinizi yazmanız gerekir.

  40. Sevilay tarakcı dedi ki:

    Merhaba ben 02.08 2015de işe başladım fakat 02.05.2017de hiçbir gerekçe göstermeden hiçbir belge vermeden işime son verildi.Bende hiçbir evraga imza atmadan ayrıldım ve ertesi gün notere gidip ihtar çektirdim.Bölge müdürümüz benim izinli günümü ve diğer günü işe devamsızlıktan tutanak tutup iş arkadaşlarımı zorla kefil gösterip imzalamıştır bu durumda ben daha ne yapabilirim?

    1. admin dedi ki:

      (Sevilay tarakcı) İŞKUR’a şikayette bulunabilirsiniz, ancak bundan sonuç çıkmayabilir. Bu durumda iş mahkemesinde dava açmanız gerekir. Devamsızlık nedeniyle fesih konusunda aşağıda linki verilen yazılara bakabilirsiniz.
      İşten Çıkarma Gerekçesi Olarak İşçinin Devamsızlığı Nasıl Hesaplanır ?
      İşten Çıkarma Gerekçesi Olarak İşçinin Devamsızlığı Nasıl Hesaplanır ?

  41. Yunus aktar dedi ki:

    Hayırlı gunler. Calistigim is yerinden cikartildim ve parami alamadim calisma ve sosyal guvenlik bakanlığına basvurdum ve haklı bulunduHayırlı gunler. Calistigim is yerinden cikartildim ve parami alamadim calisma ve sosyal guvenlik bakanlığına basvurdum ve haklı bulundum buna ragmen ucretimin yarisini odediler yarisini ödemediler. İs mahkemesine başvuracağım ama nasıl bi yol izlemeliyim tazminat davasi acabilirmiyim mahkeme ücreti ne kadar olur avukat ucretlimi yardımcı olursaniz sevinirim

    1. admin dedi ki:

      (Yunus aktar) İş Mahkemesinde açılacak davalarda ödenecek harç ve diğer giderler yukarıdaki yazıda örnek olarak belirtilmiştir, işçilik alacaklarında da alacağın tutarına göre ödenecek nispi harç oranı belirtilmiştir, sadece yazda 2014 yılına ait tutarlar esas alınmış olup, 2017 yılına ait tutarlar biraz daha yüksektir. Sorunuzu cevaplayabilmemiz için yeni tutarlara tek tek bakıp hesaplamak gerekir. Ayrıca avukat tutacak olursanız tabii ki ücretlidir. Eğer dava açacak ve avukat tutacak durumunuz yoksa adli yardımdan yararlanabilirsiniz.

  42. Yunus A. dedi ki:

    İyi günler. İş yerinden çıkarıldım ve parami alamadım. 170 i arayarak şikayetçi oldum ve haklı bulundum buna ragmen paramın yarısını odediler diğer yarısı kaldı. İş mahkemesine başvuracağım ama ucretlimi ? Sürekli mahkemeye gelip gitmem gerekir mi ? Tazminat davası açabilir miyim ? Yardımcı olursanız sevinirim.

  43. Ahmet dedi ki:

    17 yasinda ogrenciyim antalyada otelde calistim parami alamadim sgk , bimer vs basvurdum 6 ay sonunda kagit geldi iş mahkemesine basvurun diye ben ucret odeyecekmiyim odeyeceksem ne kadar odeyecegim

  44. Nesibe gokceoglu dedi ki:

    Merhabalar. Ben 2010 yılından 2017 yılına kadar özel bir şirkette çalıştım. 2017 ocak ayında ihbar süremi kullanarak işten çıkarıldım. Kıdem tazminatımın küçük bir kısmını aldim. Kalan kısmını çıkış evraklarımı imzaladıktan sonra vereceklerini iddia ediyorlar ancak ben güvenmediğim icin bunu kabul etmedim.onlarda paramı ödemediler. Ve ödeme yapmadan evrakları imzalamam konusunda sürekli baskı yapıyorlar. Şirkette imza yetkilisi olarak görünen kişi de aslında maaşlı bir çalışan. Ve beni ise alan kişi de başka bir şirketin çalışanı. Ortada yasal olmayan bir takım şeyler var ama ben bu konularda bilgim olmadığı icin ne yapmam gerektiğini bilemiyorum. Ne şekilde şikayet etmeliyim veya nasil bir dava açmalıyım bilemedim.

  45. Veli dedi ki:

    Ben iş mahkemesini kazandim ama kardı taraf icra açmış üzerime avukat ücretini ben odiycekmisim ne yapmam gerekiyo

    1. Admin dedi ki:

      Mahkemede davayı siz kazandınızsa avukatlık ücretini nasıl siz ödüyorsunuz ki davayı kazanamasaydınız sizin ödemeniz gerekirdi, ilgili icra dairesi ile gidip bir görüşün.

  46. Volkan dedi ki:

    Merhaba Şirketim iflasını verdi toplam 3 ay çalışabildim ve son 1 aylık maaşımı alamadım, en uygun izlemem gereken yol hangisidir sizce.

    1. Admin dedi ki:

      Merhaba, Ücret Garanti Fonundan son bir aylık ücretinizi alma imkanınız var. (Bkz. Ücret Garanti Fonu – Yardım Sağlanan Haller – Başvuru Şekli) Bunun için işyerinizin bulunduğu yerdeki Çalışma ve İş Kurumu (İŞKUR) Müdürlüğünde ilgili birim ile görüşüp nasıl başvuru yapmanız gerektiğini, hangi belgelerin istendiğini öğrenebilirsiniz.

  47. seyithan dedi ki:

    Merhabalar ben aynı fabrikada 2 ay arayla 2 defa kazası geçirdim benim 2. Kazayı geçîrdiğim anda bana işten çıkışımı vermişler ben duyunca şikayetci oldum benim bir kaybım veya kazancım olurmu bu şikayetten işyeri ceza alırmı aydınlata bilirmisinz acaba.

    1. Admin dedi ki:

      Merhaba. Eğer iş kazası geçirdiğiniz tespit edilirse SGK’ya iş kazası bildirimi yapmamış olmaktan işyerine ceza uygulanır. Ayrıca iş kasının meydana gelmesinde işyerinin / işverenin kusurlu olduğu tespit edilirse SGK yaptığı / yapacağı tüm masraf ve giderleri işverenden tahsil eder.

  48. NECATİ dedi ki:

    1995 yılında orman işletmesinde ağaç bakımı ve temizlenmesinde 4 gün çalıştım bu çalışma karşılında işletmenin resmi defterine imzamı atıp ücretimi aldım ancak bu çalışma karşılında sgk girişim ve pirimim yatmamış bu durumu iş mahkemesine bir günlük sgk hizmet başlangıç tesbit davası açmayı düşünüyorum 5 yılllık hak düşürücü süre kavramı davaya konu olan kamu kurumu olduğu için gecerlimidir dava açabilirmiyim?sizce ne yapmalıyım?

    1. Admin dedi ki:

      Beş yıllık zamanaşımı süresi maalesef kamu – özel ayrımı olmaksızın tüm işyerleri için geçerli. Ancak siz burada hizmet tespit davası açma değil de SGK’ya şikayette bulunma yolunu deneyin, çünkü kurum kamu kurumu, belgeler resmi belge, şikayetiniz sonucunda orman işletmesine ait kayıtlar incelenip, çalıştığınız tespit edilirse SGK tarafından size hizmet verilebilir.

  49. Ibrahim dedi ki:

    Ben sefere gideceğim zaman otobüsü dağınık gördüm müdürümü cagrdim müdürüm umursamadi bana hakaret etti bende işi bıraktım gttim bana 10 gün sonra sana döneriz dediler donmediler Çıkışimi verdiler habersizce

  50. Volkan yıldırım dedi ki:

    Ben 9. Ayda iş kazası gecirdim 1 bucuk ay rapor aldım raporum bitti calismaya devam ettim ama 11. Ayda cikisimi vermisler ve benim bundan haberim yok ve hic kimse sen isten cikartildin demedi üstelik ayligimida alamadım ne yapmam gerekiyor bu durumda

    1. Admin dedi ki:

      İşyerinin size ihbar ve en az bir yılı doldurdunuzsa kıdem tazminatı ödemesi gerekirdi. Bu durumda arabulucuya başvurmanız gerekir.

  51. Erdem şarman dedi ki:

    7 yıl çalışmış olduğum firmadan patronun hakaretlerinden dolayıyla ayrıldım üstelik son maaşımı da vermedi tazminatımi almak için ne yapmam gerekiyor

  52. bora dedi ki:

    slm hocam iş mahkemesinde tam kabulle davayı kazandıktan sonra dosya masrafları benden kesildi ve %10 anlaşmamıza ragmen avukata benden çok para verildi bu nasıl oluyor yani takip tutarı 10000küsür +son borç tutarı 12000 benım hesabıma yatırılan para 5000 küsür avukatın aldıgı 5000 küsür anlamadım birşey=))yasal prosüdür avukatın alacagı ücret hangi koşullarda böyle yarı yarıya oluyor yani bu normalmi?

  53. GÜLTEN dedi ki:

    slm ben 2 sene 6 ay calistim ,ozel kurumda ,ilk 6 ayin sigortasini yapmadi ertelyordu yapacm dyordu ,2sene sigortam var yillik izin 5 gun kullndm ,izin hakkm bittigini soyledi,bahane aradi, asgari ucrete zam geldi resmi tatillerd calistm prim yok ,gunde12 saat calistm tazminat vermedi ,adliye gttim tazminat i cn kabul etmezse ne ypmam gerek bilgilndiriseniz sevinirm

  54. Gökhan dedi ki:

    Merhabalar ben 2.5 yil calistigin ozel sektorden cikardilar. Tazminatimi verdiler fakat ihbar tazminatimi vermediler. Mahkemeye verdim simdi ise sahitler gelmeye cekiniyor yani gelmiye bilirler. Yinede mahkemeye kazanirmiyim. Kaybedersem nekadar ucret oderim tskler.

  55. Yalçın dedi ki:

    Orman işletme müdürlüğünde yaz sezonunda 90-92 yıllaında 13—14 yaşlarındayken mevsimlik işçi olarak çalıştım sigorta yapılmamış, iş mahkemesine versem bir sonuç çıkarmı sigorta başlangıcım geri gelirmi?

  56. Özer dedi ki:

    Merhaba
    01.01.2015 tarihinde çalışmaya başladığım firmadan 18.09.2018 tarihinde çıkartıldım.
    Ocak 2019 a kadar mühlet istedi tazminat haklarımı ödemek için bende tamam dedim.
    Fakat şimdi bu süreç uzayıp gidiyor Mart Nisan a sarkıtmak İstiyor.
    Arabuluculuk başvurusundan sonra muhtemelen gelmeyecekler görüşmeye, icra davası açabilirmiyim.
    30.900 Tl alacağım var bunun için avukatlık ücreti ne kadar olur.

  57. Tuğba yılmaz dedi ki:

    Merhabalar, ben 11.ayın sonunda işten çıktım 3 ay boyunca son maaşımı ödemediler arabulucuya başvurdum gelmediler dava açma aşamasında avukat beklerken ödeme mi yaptılar. Şuan avukat atanmasını bekliyorum mahkeme icin. ödeme mi yaptiklari icin davadan vazgeçmek istiyorum bu mümkün mü ve herhangi bir ücret ödemem gerekiyor mu vazgeçtiğim icin ?

  58. Nusret dedi ki:

    Merhabalar . davalıyım şu an 3 yıl oldu bilir kişi 87 bin hak cıkarmış avkat 60 ile 90 arası diyor . Aynı firmadan arkadaş 40 bin hak etmiş avkat 4 binlira karşı avkat icin para kesmiş kazanan karşı avkata para ödüyomu sagılar iyi calısmalar

  59. Hasan dedi ki:

    Merhabalar ben işe 03.10.2018 tarihinde girdim ve ben 04.05.2019 tarihinde işyeri müdüründen hastaneye ailemi götürücem dedim ve bana gelmezsen istifanı yolla dedi fakat ben bunu yapmayıp kendiniz çıkarın dedim ve beni 04.05.2019 05.05.2019 06.05.2019 tarihlerinde devamsız göstererek bana tebligat göndermiş dava açsam kazanma şansım nedir. Lütfen yardımcı olurmusunuz

    1. Admin dedi ki:

      Maalesef devamsızlık kötü niyetli işyerleri ve işverenler tarafından çalışanlar için kurulan en büyük tuzak. Dava açmanız halinde kazanma şansınız iddianızı kanıtlamanıza ve göstereceğiniz şahitlere bağlı. Bu arada davayı niçin açacaksınız. Bu da önemli. Bir yılı doldurmadığınız için kıdem tazminatı isteyemezsiniz, sadece ihbar tazminatı isteyebilirsiniz. Eğer işyerinde 30 veya daha fazla çalışan varsa işe iade başvurusu yapabilirsiniz, çalışan sayısı 30’un altında ise kötüniyet tazminatı talep edebilirsiniz. Ancak ihbar tazminatı ve işe iade için önce arabulucuya başvurmanız gerekir.

  60. aa dedi ki:

    ben işverenim, ihbar tazminatı vermedim, karşı taraf dava açacak, arabulucu ile bunu çözmeyip bana dava açarsa ekstra ne kadar ücret öderim?

    1. Admin dedi ki:

      Karşı taraf dava açamaz, yeni Mahkemeleri Kanununa göre önce arabulucuya başvurması gerekir. Arabulucuda anlaşmanız halinde de ücreti karşı tarafla yarı yarıya ödersiniz. (Bkz. İhbarlı Fesih ve İhbar Tazminatı) İlk 3 saate kadar saat başına arabulucu ücreti 170 TL, 3 saatten sonraki her saat için saat başına arabulucu ücreti 120 TL’dir. (Bkz. Bütün Ayrıntılarıyla Çalışma Hayatında Arabuluculuk Uygulaması)

  61. Aslan dedi ki:

    Selamlar ben ptt çay ocağında 10ay çalıştım iki aydır maş alamıyorum işten ayrıldım arabulucuya gittim ve patron gelmedi ve şimdi elimde tutanak var dava açsam kazanabilirmiyim çok mağdurum cevap verirseniz sevinirim

    1. Admin dedi ki:

      Patron gelmemiş olduğu için şansınız biraz yüksek, eğer mahkemede de alacağınız olduğunu kanıtlayabilirseniz çok büyük ihtimalle kazanırsınız. Eğer bahsettiğiniz iki ay sigortalı çalıştınızsa ve iki aylık maaşınızın size ödendiğini patronunuz kanıtlayamazsa mahkeme zaten sizin lehinize karar verir.

      1. Aslan dedi ki:

        Sigortalı çalıştık birde bizim asıl iş verenimiz ptt ihaleyle şirkete veriyor biz hiç bir şekilde maş almadık birde bizi kendi istifa etti diye ssk ya bildirmiş bunun hakkındada dava aça bilirmiyiz hem ptt ye hemde şirkete acil cevap bekliyorum

        1. Admin dedi ki:

          Eğer işvereniniz PTT’den ihale ile iş aldıysa, ihale makamları müteahhit tarafından işçilere ücretlerinin ödenmemesi halinde müteahhidin hakkedişinden kesinti yapıp ödemek zorundadır. Çünkü İş Kanununun “Kamu makamlarının ve asıl işverenlerin hakedişlerinden ücreti kesme yükümlülüğü” başlıklı 36 ncı maddesinde aynan; “Genel ve katma bütçeli dairelerle mahalli idareler veya kamu iktisadi teşebbüsleri yahut özel kanuna veya özel kanunla verilmiş yetkiye dayanılarak kurulan banka ve kuruluşlar; asıl işverenler müteahhide verdikleri her türlü bina, köprü, hat ve yol inşası gibi yapım ve onarım işlerinde çalışan işçilerden müteahhit veya taşeronlarca ücretleri ödenmeyenlerin bulunup bulunmadığının kontrolü, ya da ücreti ödenmeyen işçinin başvurusu üzerine, ücretleri ödenmeyen varsa müteahhitten veya taşeronlardan istenecek bordrolara göre bu ücretleri bunların hakedişlerinden öderler.” hükmü yer almakatdır.
          Bu konuda PTT müdürlüğüne başvuarabilirsiniz. İşverenin siz istifa etmişsiniz gibi SGK’ya çıkışınızı vermesiyle ilgili olarak da tabii ki dava açabilirsiniz. Ancak başta ücret olmak üzere, işçilik alacaklarıyla ilgili olarak İş Mahkemesinde dava açmadan önce arabulucuya başvurmanız gerekir.

          1. Aslan dedi ki:

            Arabulucuya gittim ve patron gelmedi tutanak tutuldu bununla mahkeme açsam kazanma şansım ne olur verdiğiniz bilgilerden dolayı çok teşekkür ederim

          2. Admin dedi ki:

            Patronun gelmemiş olması mahkemede biraz daha şansınızı artırır, haklı olduğunuzu ispatlamanızı biraz daha kolaylaştırır, ancak bu ne oranda etki eder, şansınız ne olur onu bilemeyiz, mahkemenin değerlendirme ve takdirine ve sizin delillerinize bağlı.

  62. Veli sarı dedi ki:

    Iyi günler maaş gecikmesi nedeniyle işten çıkış aldım çıkışı onlar verdi mecburen 3 yıl için 7000 tl lik senet verdiler fakat ödemiyorlar şirket iflas erteleme de muhtemelen satışa çıkacak değeri vaya yüksek ben işçi alacakları davasi mi açmalıyım yoksa direk icra yoluna mi gitmeliyim yaklaşık ne kadar masraf çıkar şimdiden teşekkür ederim

    1. Admin dedi ki:

      Elinizde senet olduğuna göre 7000 TL’lik senedi doğrudan icraya verin, icra yoluyla alabilirseniz alırsınız, alamazsanız, şirket iflas sürecine girerse bu durumda da senede istinaden iflas masasına alacaklı kaydınızı yaptırırsınız. (Bkz. İflas ve Konkordatoda İşverenden İşçilik Alacaklarının Tahsili) Eğer işçilik alçağınız 7000 TL’den fazla ise bu durumda artan kısım için alacak davası açabilirsiniz, ancak dava açmadan önce arabulucuya başvurmanız gerekir.

  63. Ebru gökgöl dedi ki:

    Merhaba benim ricam ben banka emeklisiyim hiç evlenmedim babam SSK işçi emeklisin1992 Temmuz da öldü ben 1999 da Şekerbank’tan emekli oldum babamın maaşının almak istiyorum SSK adımaltında her şey birleşti bunayrıcalığın son bulmasını istiyorum böylemdaçmalık olmaz maaş bağlayacaksa bağlasın hangi mahkeme dava açabilirim
    Harı parası ne kadar aynı şekilde bayramöikramiyesi içinde dava açmak istiyorum bankamemeklisineövermefişer

    1. Admin dedi ki:

      Bunun için önce SGK’ya yazılı olarak ölüm (yetim) aylığı başvurusu yapmanız gerekir. Başvurunuz reddedilirse İş Mahkemesinde dava açabilirsiniz.

  64. Ebru Gökgöl dedi ki:

    Teşekkür ederim aynı şekilde bir evde karı koca emekli ikisinde ikramiye veriyor biz banka emeklisi
    Olarak hiç almadık baba maaşı vr ikramiye ikisi için
    Nereye dava açmam lazım harç vs ne kadar bunun formunu oradan TEM’in edebilirmiyim

  65. Rumuz dedi ki:

    Mereba 20008.20019 tarihlerinde çalıştığım iş yerinde maaşların geç yağmasından dolayı ayrılmak istediğimi sözlü bıldırdim tazminatının verilecek denip bir dilekçe almaları sonucunda tazmita hakkın yok dendi çıkmadan önce noterden ihtar çektim iş arabulucu ya gitti ama hakkım olan rakamı vermediler şimdi dava açsam kazanma ihtimalim varmı

    1. Admin dedi ki:

      Eğer siz sözlü bildirdikten sonra işe gelmediniz diye tutanak tutup onlar sizi işten çıkarmış gibi bir katakulli yaptılarsa, siz ihtarnameyi ondan sonra çektinizse işiniz biraz daha zor, keşke ihtarnameyi baştan çekseydiniz. Size tazminat alma hakkın yok demeleri biraz da bunu akla getiriyor. Dava açmanız halinde kazanıp kazanamayacağınız konusu ise mahkemenin takdirine bağlı, iddialarınızı kanıtlayabilirseniz, şahit gösterebilirseniz, davayı kazanabilirsiniz.

  66. Mustafa biçak dedi ki:

    Merhaba. 05.09.2019 tarihinde 2,5 yıl çalıştığım şirket 42 gün bildirim süresi vererek “sizinle calışma ve uyum sorunu ve bu sorunun ileride telafisi mümkün sonuçlar doğurabileceği degerlendirilmektedir” gerekçesi ile sözleşmem fesih edildi. Bir ay sürem dolması bir dilekçe hazırladım. Arabulucuya gideceğim. Konu ile ilgili herhangi bir savunma ihtar kınama vb. hicbir şey yoktur. Sizce arabuluculukta anlasamaz isek mahkemede kazanma şansım nedir.

    1. Admin dedi ki:

      Mahkemede kazanma şansınızı biz bilemeyiz, ancak Yargıtay kararına göre (sağlık nedeniyle fesihler hariç) işçinin savunması alınmadan iş akdinin feshedilmesi halinde fesih geçersiz sayılır. (Bkz. İşçinin Savunması Alınmadan İş Sözleşmesi Feshedilemez)

  67. Mustafa biçak dedi ki:

    Sayın admin. Isyerinden sozlesmemi istediğimde belirli is ile çalıştığımı öğrendim. 20.04.2017 tarihinde yapılan bu sözleşme bu zamana kadar 2.5 yıl geçti. Hep aynı sozlesme ile çalıştım. Kaç defa yenilenebilir. Bitiş tarihi boş. Çaba belirsiz is sözleşmesine dönmüş olabilir mi? Işe iade için belirsiz is sözleşmesi olması gerek. Ne yapmam lazım. Birde 30 dan fazla işçi çalıştırması gerek. Ben güvenlik sektorundeyim. Şirketin güvenlik is kolunda 30 dan fazla işçisi var. Ama hepsine benim gibi belirsiz is sözleşmesi yaptığı için belirsiz is sözleşmesi ile çalışan sayısı 30 u bulmuyor. Normalde onlarin kide belirsize dönmesi gerekmiyor mu? Yardımcı olurmusunuz teşekkürler.

    1. Admin dedi ki:

      Belirli Süreli İş Sözleşmesinin Erken Feshinde Bakiye Süreye Ait Ücret Sorunu başlıklı yazının “İş Sözleşmesi Başından Beri Belirli Süreli İş Sözleşmesi Şartlarını Taşımalıdır”, “İş Sözleşmesi Sonradan Belirli Süreli Olma Şartını Kaybetmemiş Olmalıdır” başlıklı bölümlerinde belirli iş sözleşmesinin taşıması gereken şartlar ile hangi durumlarda belirli iş sözleşmesinin belirsiz iş sözleşmesine dönüşeceği ayrıntılı açıklanmıştır. Yazının ilgili bölümlerini okuduktan sonra halen kafanızda soru işaretleri kalırsa tekrar yazabilirsiniz.

  68. Aydın dedi ki:

    Merhabalar ben belediye de isci olarak çalıştım maaşımızı odeme yapmıyorlardı işten ayrildim mahkeme ye basvurdum kazandim ama halen parami odemiyorlar belediye de para yok deniliyor ne yapmam gerekiyor

    1. Admin dedi ki:

      Mahkeme ilamı ile icra müdürlüğüne başvurabilirsiniz.

  69. Soner dedi ki:

    Iş yerinde rahatsızlandım fakat beni hastaneye gondermediler bende kendi imkanimla kartımı basıp doktora gittim sonra ben çıkışımı istedim vermediler avukat bulup ihtar cektirmemi istediler bende avukat bularak mesai paraları elden veriliyor ve beni doktora göndermediler diyerek ihtar cektirdim şu an beni isten cikarmislar ama kendim istifa etmişim hiç bir yere izma atmadım ve bana 17.50 teklif ediyorlar ben kabul etmiyorum dava açabilirmiyim

    1. Admin dedi ki:

      Tabii ki açabilirsiniz, tabii sonucu ne olur, iddialarınızı ispatlayabilir misiniz bilemeyiz, ancak dava açmadan önce arabulucuya başvurmanız gerekir.

      1. Soner dedi ki:

        Ara bulucuya basvurdum fakat 17.50 teklif etmisler peki bu kabul etsem tekrardan mahkeme acabilirmiyim mesailer için

        1. Admin dedi ki:

          Arabulucuda kabul edilip tutanağa imza atılan hususlarla ilgili dava açılamaz, eğer arabulucuda işverenin teklif ettiği miktarı yetersiz görüyor ve dava açmayı düşünüyorsanız arabulucu tutanağına imza atmayın.

  70. Ahmet dedi ki:

    Merhaba 2016 2017 2018 senelerinde maaşım ın bi kısmı ve mesailerim elden veriliyordu 2019 da tamamı bankadan ödenmeye başlandı bu durumda emekli maaşını etkileyeceği için geriye dönük düzeltilmesi için işyerine dava açabilirmiyim yada nasıl bir yol izlemeliyim ?

    1. Admin dedi ki:

      Tabii ki dava açabilirsiniz, ancak geçek ücretinizi kanıtlayabilir misiniz bilemeyiz, gerçi mahkeme emsal ücret araştırması yapabilir, sonradan bankaya yüksek yatan ücretiniz önceki ücretinizin de SGK’ya bildirilenden yüksek olduğuna bir karine teşkil edebilir. Özellikle işverenin birden aradaki fark kadar zam yapmış olması mümkün görünmezse.

  71. Ahmet dedi ki:

    Merhaba işyeri normal çalışma saatleri gündüz (8:30-18:30) gece (18:30-04:30) günlük 1 saat mola olmak üzere haftada bir değişen vardiyalı sistemde 4 yıldır çalışmaktayım, Şikayetim haftada (cumartesi dahil) 16 saat fazla mesai yapıyorum buda senede yaklaşık 700 saat fazla mesai yapar. Yasal Sınır 270 saatken bu yoldan ilerlersem kıdem tazminatımı nasıl alabilirim ne yapmam gerekir ?

    1. Admin dedi ki:

      Birincisi fazla mesai için işçinin onayı gerekir, sizden böyle bir onay alınmadıysa bu sizin için haklı fesih sebebi sayılır. (Bkz. Onayı Olmadan Fazla Mesaiye Zorlanan İşçi İşten Ayrılıp Tazminat İsteyebilir. başlıklı yazı) Onay alınmış olsa bile işveren kanun hükmüne aykırı olarak size yılda 270 saatten fazla mesai yaptırdığı için bu durum da size fasih hakkı vermektedir. Önce noterden haklı sebeplerle iş akdinizi feshettiğinize ve kıdem tazminatınızın ödenmesini talep ettiğinize dair bir ihtarname çekerek iş akdinizi feshedebilirsiniz. Eğer işveren tazminatınızı ödemezse önce arabulucuya başvurmanız, sonuç alamazsanız iş mahkemesinde dava açmanız gerekir. Eğer sigorta başlangıcınız 8 Eylül 1999 öncesiyse ve en az 3600 prim gününüz varsa bu durumda ihtarname ile uğraşmadan SGK’dan kıdem tazminatı yazısı alıp, buna istinaden iş akdinizi feshedip tazminatınızı talep edebilirsiniz.

  72. Sezin karalar dedi ki:

    Merhabalar ben geçen sene özel bir kolejde iki ay öğretmenlik yaptım fakat iki ay boyunca maaşımı alamadım sonrasında mahkemeye başvurdum ve arabulucu atandı arabulucu görüşmesine gelmediler ve telefonla katıldılar anlaşmak istemediklerini ödeme için tarih veremeyeceklerini söylediler . Benim şimdi dava açmak için nasıl bir yol izlemem gerekiyor nasıl bir dilekçe hazırlamam gerekiyor

    1. Admin dedi ki:

      İş Mahkemesine dava açmanız gerekir, dava dilekçesinde de süreci açıklamanız, çalıştığınız iki aylık süreye ait ücretinizin ödenmediğini (miktarını belirtirsiniz), arabulucuya başvurduğunuz halde yine ödenmediğini belirterek mahkemeden işçilik alacaklarınızın işveren tarafından ödenmesine karar verilmesini talep edebilirsiniz. Dava dilekçesine de iş sözleşmenizi, kolejde çalışmanız için milli eğitim veya valilik oluru alındıysa onu, yani çalışmalarınızı kanıtlayacak tüm belgeleri ve arabulucunun son tutanağını eklemeniz gerekir.

  73. Ramazan OĞUZ dedi ki:

    ihbar sürem 42 günde 30 gününde dava acacagmı duydular ihbar süresini iptal edildiğine dair yazı gönderdiler beni yeniden işe başlatıp mobing uygulycaklar savunma alip işten tazmntsız atmayı düşünüyolar ben işe iade kabul etmiyorum dedim imzalamadim kabul etmiyorum güven vermiyoyunuz garantide vermiyonuz dedim devam etcen mecbursun diyolar ne yapmalıyım yardımcı olurmusunuz

    1. Admin dedi ki:

      Bu şekilde işten çıksaydınız siz hangi sebeple dava açacaktınız, yani kıdem – ihbar tazminatı mı isteyecektiniz, işe iade talebinde mi bulunacaktınız. Gerçi bunlar için önce arabulucuya başvurmanız gerekir, doğrudan dava açamazsınız.

  74. Gizem dedi ki:

    Merhaba ben özel bir şirkette 5 aydır çalışıyorum fakat şirket kapanıyor o nedenle beni işten çıkardılar ama ihbarı mi ve bır aylık maaşımı alamadım Ayrıca 10 günlük çalıştığım parayıda işten çıkarken vereceğini söylediler onu da vermediler dava açsam kazanır mıyım açıkcası dava için uğraşacak maddî imkanımda çok yok nasıl bir yol izlemeliyim

    1. Admin dedi ki:

      Dava açmadan önce arabulucuya başvurmanız gerekir, bu süreç dava açmaktan kolay.

  75. Ömer dedi ki:

    Merhabalar ben 2018 9. Ayda iş davası açtım, avukatım gelecek duruşmada karara bağlanacak dedi bilirkişi 91000 TL alacak hesaplanmış. Karar sonrası eğer dosya istinafa giderse belirli bir ücret alırmıyım yoksa alacağın tamamını istinaf sonrası mı alırım.

    1. Admin dedi ki:

      Bilirkişi nasıl 91000 TL alacak anlamadık, rakamı yanlış yazmışsınız herhalde. Ayrıca iş davasından kastınız işe iade davası mı onu da anlamadık. Davayı kazanmanız halinde karşı taraf istinaf’a (bölge adliye mahkemesine) giderse bölge adliye mahkemesinin de kararını vermesi ve mahkeme kararının kesinleşmesi gerekir ki karşı taraftan alacaklarınızı alabilesiniz.

  76. Atilkau dedi ki:

    14/03/1998 tarihinde işe başladım. İşyerin departman şefliği, satın alma müdürlüğü ve şube müdürlüğü pozisyonlarında yaklaşık 22 sene hizmet verdim. 15/12/2019 da geçen yıldan 11 gün iznin var kullan denildi. 26/12/2019 tarihinde yönetim kurulu kararı denilerek 10 gün daha izin kullandırılarak 09/01/2020tarihinde 04 madde ile mazeret gösterilmeksizin ihbar ve kıdem tazminatım Ocak ayı ayı bürütüne göre yemek, servis ve ikramiye gibi ücretlerinde eklenmesi ile aldım. Aralık 2019 brütüm 5900 iken Ocak 2020 brütüm 4895 burada yaklaşık 25.000 tl kaybım olduğunu düşünüyorum. Sizce nasıl bir yol izlemem lazım. Ayrıca hayatımın en verimli yıllarımı verdiğim işyerinden tazminat davası açabilirmiyim. Ben yapabilsem cehennem ateşini dünyaya ellerimle getireceğim ama olmuyor. En azından kanunen ne yapabilirim onu öğreneyim.

    1. Admin dedi ki:

      Eğer işyerinde çalışan sayısı 30 ve üzeri ise fesih tarihinden itibaren 1 ay içinde arabulucuya işe iade başvurusu yapmanız gerekirdi ancak bu süreyi kaçırmışsınız. (Bkz. Yeni Düzenlemelere Göre İşe İade Süreci) 30’dan az çalışan varsa kötü niyet tazminatı davası açabilirsiniz. (Bkz. Kötü Niyet Tazminatı Nedir ?) Maaşınızda meydana gelen düşüş nedeniyle uğradığınızı düşündüğünüz zararla ilgili olarak da önce arabulucuya başvurup, sonuç alamazsanız iş mahkemesinde dava açabilirsiniz.

  77. Mehmet salih sade dedi ki:

    Ben bir firnada çalistim 1yil parami vermediler mahkemeye verdim 14 ay surdu 1 aydir davam karara çikmiş ne zaman parami alabilirmiyim saygilar

    1. Admin dedi ki:

      Karar kesinleştikten sonra işverenin hemen ödemesi gerekir, ödemezse mahkeme kararı ile icra müdürlüğüne başvurun.

  78. Güney dedi ki:

    Merhabalar evlilik sebebiyle is yerinden ayrıldım. Noterden ihtarname gönderdim. Aramizda Bi anlaşma olmadi herhangi bir ödeme olmadı. Bu arada ayrıldıktan üç hafta sonra yeni bir iset başladım. Bj tazminatini almamda olumsuz bir etki yaratır mi nasıl bir yol izlemeliyim.

    1. Admin dedi ki:

      1475 sayılı İş Kanununun kıdem tazminatıyla ilgili 14 üncü maddesinde; kadının evlendiği tarihten itibaren bir yıl içerisinde kendi arzusu ile iş akdini sona erdirmesi halinde kıdem tazminatı alabileceği belirtilmiştir. Kanunda bu şekilde işten ayrılan işçinin daha sonra başka bir işyerinde işe başlayamacağına dair bir hüküm yok. Dolayısıyla tekrar işe başlamış olmanız sorun oluşturmaz. Örneğin, SGK’dan kıdem tazminatı yazısı alıp işten ayrılıp kıdem tazminatı aldıktan sonra işçinin bir başka işyerinde işe başlamasını Yargıtay normal karşılamaktadır. Bu nedenle siz adliyede bulunan arabuluculuk bürosuna şikayet dilekçesi verebilirsiniz, sonuç alamazsanız iş mahkemesinde dava açabilirsiniz.

  79. Güney dedi ki:

    İlginiz için çok teşekkür ederim ?

  80. tufan dedi ki:

    merhabalar, 2004 yılı 10. ayda başladığım isyerinden 2010 yılı 6. ayda hizmet dökümümde takip ettiğim üzere haberim olmadan 4.kodu ile çıkışım verildi. Bunun üzerine noterden alacaklarım için yasal sürede ihtar çektim .İşveren tarafıma anlaşma yapalım diyerek alacağım tutarlar için 4 adet senet verdi. Fakat senetlerin hiçbirisini ödemedi ve protesto çektim. Fakat yaklaşık işten çıkışımın verildiği o tarihten bu yana ne ödeme alabildik ne de icra yoluyla paramı maalesef tahsil edemedim.Bu anlattıklarım doğrultusunda size danışmak istediğim yeni yasa gereği arabuluculuk hizmetinden faydalanarak hem içerde kalan ücretimi ve hemde ihbar ve kıdem tazminatımı alabilirmiyim. Teşekkürler.

  81. Ahmet dedi ki:

    özel sektör bir pidecide çalışıyorum orda ustayım yaklaşık 22 yıldır aynı iş yerindeyim fakat korona nedeni ile 2 aydan uzun süredir iş yeri kapalı olarak bildirildi. Bugün öğrendim ki dükkanı açıp işe başlamışlar ve işe çağırılmadım. İşverenimin üzrine her hangi bir mal mülk yok ve içerde çok fazla param kaldı. 22 yıldır izin günlerimin parasını almadım günlük alıyorum tatil izin ücreti vs almadım sadece çalıştığım günler aldım. Tanzimatımı vermiyor mahkemeye versem paramı alabilir miyim? işverenin borçları var ve malı mülkü yok dükkan iflas etmek üzere

    1. Admin dedi ki:

      İşveren bu süre için İŞKUR’a kısa çalışma başvurusu yapıp en azından sizin kısa çalışma ödeneğinden yararlanmanızı sağlayabilirdi, eğer başvurmadıysa halen de başvurabilir, süresi geçmiş sayılmaz. Tabi işveren sizi SGK’ya bildiriyor idiyse. Alacaklarınıza gelince, eğer işveren sigorta çıkışınızı vermediyse ALO 170’e şikayette bulunabilirsiniz. Çıkışınızı verdiyse o zaman mahkemeye gitmeden önce adliyede bulunan arabuluculuk bürosuna dilekçe vermeniz gerekir. Sonucuna göre mahkemeye gidebilirsiniz.

  82. Yakup dedi ki:

    Merhaba iyi çalışmalar dilerim öncelikle ben iş mahkemesini kazandım sorgulama yaptığımda karara çıkmış avukatım hesabıma bir miktar para havale etti ancak geriye kalan parayı sonra verilecek diyor karşı taraf teminat olarak bu kadar yatırmış ancak ben tekrar sorgulama yaptığımda icra mahkemesinde adımıza müdahil dava yok diyor ne yapmalıyım saygılarımla

  83. Bedrettin Gülşen dedi ki:

    Merhabalar iş mahkemesini kazandım yaptığım masrafları mahkeme bendenmi yoksa davayı kaybeden taraftanmı tahsil eder. Cevaplarsanız sevinirim teşekkürler

    1. Admin dedi ki:

      Mahkeme nasıl bir karar verdi bilmiyoruz ancak normalde davayı kazandığınıza göre sizin mahkeme masraflarınızı, hatta avukat tuttuysanız avukat ücretini karşı yani davayı kaybeden tarafın ödemesi gerekir.

  84. Rabia dedi ki:

    Merhaba. Benim Nisan ayında iş yerim kapandı ve tazminatımı tüm haklarımla aldım. Ama şu an işçi çıkarma yasak diye yalana başvurup beni 29 koduyla çıkarmışlar. İşkur’a düzeltilmesi için dilekçe verdim. Bu seferde bana iş imkânı sunduklarını ama benim gitmediğini söylemişler. Yalan üstüne yalan yani. Dava etsem kazanma şansımın yüksek olduğunu düşünüyorum, haklıyım çünkü. Ama ilk arabulucuya gidilmesi gerekiyormuş. Başvurumu yaptım. Ama merak ettiğim kötü niyet tazminatı olarak başvuru yaptım. Doğru mu yaptım acaba, buna hakkım var değil mi?

    1. Rabia dedi ki:

      Arabulucuyla görüştüm ve karşı taraf anlaşmak istemedi. Karşı tarafın avukatı ve arabulucunun bana söylediği şey ise “istersen dava et ama devlet bize virüs zamanında böyle bir çıkış hakkı verdi” gibi bir cümle kullandı. Gerçekten devlet iş yerlerine çalışanlarınızı bu şekilde mağdur et diyebilir mi?

      1. Admin dedi ki:

        Devlet bu konuda işverene doğrudan işçiyi işten çıkarma hakkı vermedi, aksine 17 Nisan 2020 tarihinden geçerli olmak üzere 3 ay süreyle (bu süre sonradan bir ay daha uzatıldı) işverene işçiyi işten çıkarma yasağı getirdi. Bu süre içerisinde işveren isterse işçiyi ücretsiz izne gönderebilecek, bu şekilde ücretsiz izne gönderilen işçiye de Devlet her gün için 39 lira nakdi ücret desteği sağlayacak.
        Öte yandan Kanunla işverene işçi çıkarma yasağı getirilirken İş Kanunu 25/II. maddede sayılan “Ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan haller ve benzerleri” istisna tutuldu. Yani işveren bu II. bent kapsamına giren haller söz konusu olduğunda işçiyi işten çıkarabilecek. Maalesef işçi çıkarma yasağını delmek isteyen bazı işverenler işçiyi 29 kodu ile işten çıkarıyor, yani Ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan haller ve benzerleri nedeniyle işçiyi işten çıkarmış gibi gösteriyor.
        Sizin işvereniniz de aynı şekilde sizi “Ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan haller ve benzerleri” nedeniyle işten çıkarmış. Bu kapsama giren hal ve durumlar İşçi ve İşverene İş Sözleşmesini Derhal Fesih Hakkı Veren Durumlar başlıklı yazının 2-İşverene İş Sözleşmesini Derhal Fesih Hakkı Veren Durumlar başlıklı bölümünde sayılmış olup, eğer sizin durumunuz bunlardan herhangi biri kapsamına girmiyorsa işveren aleyhine dava açabilirsiniz.

    2. Admin dedi ki:

      Kötüniyet tazminatı isteme hakkı işveren tarafından fesih hakkının kötüye kullanılarak sona erdirildiği durumlarda iş güvencesi kapsamına girmeyen yani işe iade talebinde bulunma hakkı olmayan işçiler için geçerlidir. Burada işyeri kapandığı için işveren sizi işten çıkardıysa fesih hakkını kötüye kullanma gibi bir durum söz konusu değildir. Öte yandan belirli bir süre için işverene ahlak ve iyiniyet kurallarına uymayan haller ve benzerleri dışında işçiyi işten çıkarma yasağı getirilmiş olmakla birlikte bu durum kapanan işyerleri için geçerli değildir, çünkü Kanun işverenlere işyerini kapatma yasağı getirmedi. Bu nedenle işveren işten çıkış kodunu SGK’ya 29 yerine 17 olarak bildirebilirdi. Bu nedenle işverenden işten çıkış kodunu düzeltmesini talep etmeniz daha uygun olurdu.

      1. Rabia dedi ki:

        Kodu düzeltmek istemiyorlar, kesin bir dille söylediler bunu. Hiçbir şekilde anlaşmaya varmıyorlar hatalı oldukları halde. Yanlış yaptıklarını sizden de duymak beni sevindirdi. Son çare bu şekilde dava açmam artık. İlgilendiğiniz için çok teşekkürler.

  85. Murat Sürmeli dedi ki:

    Merhaba babam 1997senesinde iş başı yaptı bir firmada o firmada ben ve kardeşim 1998 senesinde bulunduk bu firma beni 2000 senesinin 10.cu ayında sigorta girişi yaptı ve bu yazdığım tarihlerde ben kardeşim babam o firmada bulunuyorduk 2001 senesinin mart ayıyla benim işten çıkmam gerekti askerliğim vardı askerden geldikten sonra bir iki yerde çalıştım sonra beni şuan bahsetmek istediğim firmadan tekrar çağırdılar 2004 senesinde haziran ayında işbaşı yaptım yine tabi bu firma beni 2005 senesinin şubat ayında sigorta yaptı ve haleda o isyerinde çalışmaktayım ben artık bu firmada çalışmak istemiyorum yalnız kıdem tazminatım var 2000 senesinde gösterdikleri için alamıyorum biliyorsunuz yaş da 60 çıkardılar yani ben dava açmak istersem babam ve kardeşimi şahit olarak yazabilirmiyim ve biz 98 döneminde patronlara ayit bir daire de oturduk o komşuları şahit yazabilirmiyim ve o dönemdeki bazı arkadaşlarla haleda görüşüyoruz illa onları şahit olarak göstermem gerekli mi çünkü dava acarsam bazı cekinceleri var uzun oldu ama kusura bakmayın cevap yazarsanız sevinirim teşekkürler

    1. Admin dedi ki:

      Şahit olarak göstereceğiniz kişilerin sizin sigortasız çalıştırıldığınız aylarda o işyerlerinden sigortalı olarak bildirilmiş olması gerekir, sizin sigortasız çalıştırıldığınız zamanlarda babanız ve kardeşiniz de sigortasız çalıştıysa bu durumda zaten onların şahitliği kabul edilmez, ayrıca aradan uzun zaman geçmiş olduğu için ispat etmeniz de zor olur, çok sağlam şahit gerekir, belirttiğiniz komşuları da şahit gösterebilirsiniz. Eğer 7000 günü doldurduysanız, yaş önemli değil SGK’dan kıdem tazminatı yazısı alıp buna istinaden de iş akdinizi feshedip tazminatınızı isteyebilirsiniz.

  86. Tako dedi ki:

    Ben yazlık bir bölgede sezonluk cafe işletiyorum sezonda çalışacak elemanlar geliyor lar bir kaç gün çalışıp gidenide var 2-3ay çalışanıda var asgari ücret+sigorta ile çalışan larda var ama 2 calisanım asgari ücret i düşük buldukları için sigorta istemeyip daha yüksek ücrete calistilar sezon bitip hesaplarını kapattıktan sonra aradan 8 ay geçtikten sonra bu işyeri bizi sigortasız çalıştırdı ve 2 -3aylik ucretimizide vermedi diye şikayet te bulundular ve arabulucu bir avukat beni arayınca haberim oldu sigorta yapmadığım için kusurluyum biliyorum ama bunlarında yaptığı ahlaksızlık ve suç degilmi benden alacaklarını son kuruşuna kadar alıp kanundaki bu hakkı ne kopartirsak kar kar dir hesabıyla iftira atarak elde etmeleri bana çok dokunuyor ben sucumun cezasına razı gelirim ama bu insanların böyle yalan dolanla aç gozlulukle davranmaları ve işvereni iş mahkemesine vermekle tehtid edip kopartabildigi parayı kar saymalari bu zihniyette olmaları bir suç teşkil etmez mi bu gibi insanların önüne geçmek için caydırıcı cezalar yokmu TCK da yardımcı olursanız sevinirim.

    1. Admin dedi ki:

      Bu konu TCK kapsamında suç oluşturacak bir konu değil. Çünkü 5510 sayılı Kanuna göre işçi kendisi bile sigortalı çalışma hakkından vazgeçemez, sigortalı çalışmak aynı zamanda bir yükümlülüktür. Dolayısıyla işçi – işveren bu konuda aralarında sözleşme yapsalar bile geçersizdir.
      Öte yandan belirttiğiniz işçilerin ücret ve diğer işçilik alacaklarını eksiksiz ödedinizse, sigortasız çalıştırılmış olma arabulucunun bakacağı bir konu değildir, dolayısıyla bu arabulucuda çözülecek bir konu değildir, arabulucuda talep ettikleri hiçbir ödemeyi yapmayın, çünkü ödeme yapsanız bile sigortasız çalıştırdığınız süreyle ilgili sorumluluğunuz yine ortadan kalkmaz. Bu sorumluluk sadece söz konusu işçilerin geriye dönük sigortalı bildirimlerini yapmanız halinde ortadan kalkar.
      Sigortasız çalışmaları karşılığı fazladan ödediğiniz tutara gelince, bunu ancak Borçlar Kanunu hükümlerine göre sebepsiz zenginleşme kapsamından ilgili kişilerden dava yoluyla talep edebilirsiniz. Ancak bu konuda işçilerle yaptığınız anlaşma kanuna / hukuka aykırı olduğu için böyle bir talepte bulunma hakkınıza var mıdır onu da bilemiyoruz. Çünkü hukukta bir kaide vardır, kimse kendi kusurundan yararlanamaz.

      1. Tako dedi ki:

        Geriye dönük prim borçlarını ödedim diyelim adaleti yaniltarak çalışmadıkları günleri bile çalışmış gibi gösterip benden yüksek miktarda para talep etmeleri bir suç degilmi hemde bunu organize olarak 2-3 kişi yapıyor ödemiş olduğum ücreti bile ödemedi diyerek iftira atıyorlar bunun bir ceza olarak karşılığı yokmu ilginiz için teşekkür ediyorum

        1. Admin dedi ki:

          Tam olarak ne demek istediğinizi anlayamadık, ancak bahsettiğiniz suçları işleyen kişiler hakkında Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulunulması halinde duruma göre yargılanıp ceza alabilirler.

          1. Nuran dedi ki:

            …. diye bi kablo fabrikasında çalışıyorum …. diye bi taşeron sirket var orayla bu fab. Anlaşmalı ben 2 senedir needeydim ancak
            Bu şirket fabrikadan ayrildi bizi de tum haklarimizla ecsye yani fabrikanın kendi bünyesine aldilar oyle söylediler daha sonra geçiş icin imzaladigimiz kagitta
            31.12.20 tarihinden itibaren ….. tum haklarimla birlikte 01.01.21 de ecsye geciyorum diye bi yazi vardi o kagida bize imza attirdilar ki bunun bi orneginide vermediği bize
            Bizden ikametkah adresi adli sicil kaydi saglik evrakli işe girerken ne kadar belge isteniyorsa hepsini yaptirmamizi istediler bizde yaptırdık ama ben ve bi kaç arkadasim daha teslim etmedik bugün 170 i aradim onlarda bana su bilgiyi verdi
            34le devir yapılması gerekirken
            Ama size 18 le cikis yapılmış dediler
            Bu durumda size cikis yapan firmanın tum haklarinizi vermesi gerekir dedi
            Ama biz hic bi hakkimizi alamadan resmen dolandirildik gibi bisey oldu ne yapabilirim.su an

          2. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

            Önemli olan fiili yani gerçek durum. Burada taşeronda çalıştığınız sürelere ait haklarınızdan asıl işveren de sorumludur. Yani taşeron işi bırakıp asıl işverene geçmeniz herhangi bir hak kaybına yol açmaz. Ayrıca burada devir söz konusu değil, devir bir işyerinin bir işverenden başka bir işverene devri halinde söz konusu olur. Burada asıl işverene bağlı alt işveren işi sona erdirmiş, asıl işverene bağlı olarak çalışmaya devam ediyorsunuz, yani asıl işveren değişmemiş.

  87. Adem barut dedi ki:

    Sigorta mi 5 sene asgari ücret ten yatirdigi için işyerine dava açıldı 3400 tl alıyordum 2015..2019 tarihleri arası avukat a verdim avukat a dava icin vermem gereken para nekadar olmalı teşekkürler

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Avukatla aranızda yapacağınız anlaşmaya bağlı, Avukatlık Asgari Ücret tarifesine bakıp ona göre avukatla ücreti kararlaştırabilirsiniz.

  88. Osman dedi ki:

    Merhabalar isyerine acılan davada şahit oldum diye isveren işime son verir mi baska bir neden gosterip bide elden aldığım ücreti kesebilir mi

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      İşverenin böyle bir hakkı ve yetkisi yok, ancak başka bir bahane bulup iş akdinizi feshetme yoluna giderse onu bilemeyiz. Böyle bir durum olursa da yine arabulucuya / mahkemeye başvurarak hakkınızı arayabilirsiniz. (Bkz. https://www.isvesosyalguvenlik.com/isveren-hakkinda-sikayette-bulunan-veya-aleyhinde-sahitlik-yapan-isciyi-isten-cikarabilir-mi/)

  89. Halil dedi ki:

    İş mahkemesinde icra günü 58000 bin lira olan tazminatın 29000 bin tl verildi nereye kesildiği konusunda destek lütfen

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Hangi kesintiler yapıldığını biz bilemeyiz, kanunlara göre işçinin arabulucu veya mahkemede işverenden almaya hak kazandığı ücret ve tazminatlardan hangi kesintiler yapılabileceğini https://www.isvesosyalguvenlik.com/arabulucu-veya-mahkemede-hak-kazanilan-ucret-ve-tazminatlardan-yapilacak-kesintiler/ başlıklı yazıdan öğrenebilir, buna göre kesintinin fazla yapılıp yapılmadığı konusunda fikir sahibi olabilirsiniz.

      1. semih ateş dedi ki:

        Mrb örneğin ben 2022 yılında işe iade davası açtım, dava 3 yıl sürdü diyelim ve davayı kaybettim. Masraf olarak 2022 yılında geçerli ücretimi öderim yoksa davanın bittiği 2025 yılındaki ücretimi (tarifeyi) öderim?

  90. güney dedi ki:

    merhabalar fazla mesailerimi alamadığım ve şirket her yıl ünvan değiştirip bizi başka şirkete taşıdığı için sözleşmemi tek taraflı fesh ettim noterden.avukat tutmadım arabulucuyada gitmedim henüz bunun bir süresi var mı acaba 10 gün oldu fesh edeli.

  91. N p dedi ki:

    İyi akşamlar kolay gelsin benim sormak istediğim iş kazası dolayısıyla kazandığım mahkemenin harç parasını ve karşı tarafın vekalet ücretini benimmi ödemem gerekiyor eğer öyleyse % kaç tır yola göremi alınan ücrete göremidir teşekkürler

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Harç parasını dava açan kişi davayı açtığı sırada kendisi öder, eğer dava dilekçesinde dava giderlerini karşı tarafın ödemesini talep etmişse, davayı kazanması halinde, tabii hakimin verdiği karar bağlı olarak ödediği harcı (mahkeme masraflarını) karşı taraftan alabilir, bu durumda karşı tarafın vekalet ücretini de ödemesi gerekmez. Davayı kaybeden kişi, eğer hakim de bu yönde karar vermişse, karşı tarafın mahkeme masraflarını ve vekalet (avukat) ücretini ödemesi gerekir. Sizin davada hakim nasıl bir karar verdi bilmiyoruz, ancak davayı siz kazandığınıza göre normalde karşı tarafın vekalet ücretini ödemeniz gerekmeyeceği gibi mahkeme harç parasını da karşı taraftan isteyebilirsiniz.