İş Sözleşmesi SMS veya E-Posta İle Feshedilebilir mi ?

İş Sözleşmesi SMS veya E-Posta İle Feshedilebilir mi ?
11 Kasım 2017 17:41

4857 sayılı İş Kanunu uyarınca iş güvencesi kapsamına giren işyerleri hariç, iş sözleşmesinin sona erdirilmesi yani fesihle ilgili herhangi bir şekil şartı bulunmamaktadır. Dolaysıyla iş sözleşmesi yazılı olarak sona erdirilebileceği gibi sözlü olarak da sona erdirilebilir.

Kanunun Sözleşmenin feshinde usul başlıklı 19 uncu maddesinde; işveren fesih bildirimini yazılı olarak yapmak zorunda olduğu belirtilmiştir. Bunun dışında iş sözleşmesinin şekil şartıyla ilgili Kanunda herhangi bir hüküm bulunmamaktadır. İşçi veya işveren karşı tarafa sözlü beyanda bulunarak iş sözleşmesini feshedebileceği gibi yazılı bildirimle de iş sözleşmesini feshedebilir. Uygulamada ise özellikle ispat açısından iş sözleşmesinin noter kanalıyla yapılan tebligatla feshedildiği de görülmektedir.

Yazılım teknolojisinin bu gün geldiği noktada artık birçok yazılı bildirim cep telefonuyla gönderilen SMS (kısa mesaj) veya internet üzerinden gönderilen e-posta ile de yapılmaktadır. Hatta bazı kamu kurum ve kuruluşları da bu yola başvurmakta olup, örneğin mahkemeler tarafından UYAP sistemi üzerinden SMS ile kişilere bildirim yapıldığı gibi, Maliye Bakanlığı da elektronik tebligat uygulamasını hayata geçirmiştir.

Dolayısıyla burada iş sözleşmesinin SMS veya e-posta ile sonlandırılıp sonlandırılamayacağı, bu yolla karşı tarafa yapılan bildirimin geçerli sayılıp sayılmayacağı sorusu akla gelmektedir. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Müfettişi Cem BALOĞLU Yaklaşım Dergisi’nin 265. sayısında yayımlanan İş Sözleşmesi Cep Telefonu Mesajıyla ya da e-Posta Yoluyla Sonlandırılabilir mi başlıklı makalesinde bu konuya değinmiştir. Makale de yazılı bildirimin sadece A4 kağıdına yazılan yazıyla yapılan bir bildirim olmadığı, e-posta ve cep telefonu mesajının da elektronik ortamda yer alan birer elektronik belge niteliğinde olduğu, dolayısıyla e-posta veya cep telefonu mesajıyla iş sözleşmesinin feshedilebileceği, yani fesih bildiriminde bulunulabileceği, ancak bunun için bildirim yapılan e-posta adresi veya cep telefonu numarasının bildirimin muhatabı işçiye ait olması gerektiği, ayrıca fesih bildiriminin yazılı olarak yapılması gereken durumlarda fesih nedeninin de mesajda veya e-postada açık ve anlaşılır bir şekilde yer alması gerektiği belirtilmiştir. (isvesosyalguvenlik.com)

YORUMLAR

  1. TANER dedi ki:

    Yukarıda yapılan yoruma göre SMS te yer alan bildirimin açık ve net olması yani sadece ”İŞİ BIRAKIYORUM ” demek yeterli olmamakta dadır .Cevaplarsanız sevinirim.

    1. admin dedi ki:

      (TANER) İşçinin ihbar süresi dolana kadar çalışmak veya işverene ihbar tazminatı ödemek zorunda kalmaması, hatta en az bir yıllık çalışma süresini doldurmuşsa kıdem tazminatı alabilmesi için fesih nedenini mesajda veya e-postada açık ve anlaşılır bir şekilde belirtmesi yerinde olur. Eğer işçinin haklı bir fesih nedeni yoksa bu durumda mesajda veya e postada herhangi bir neden belirtmesi gerekmediği gibi zaten bu mümkün de olmaz. Ancak bu durumda da mesajı gönderip artık işe gitmezse işveren ihbar tazminatı isteyebilir.

  2. TANER dedi ki:

    Dönüşünüz için çok tşk.ederim.Peki bu işçi olaydan 1 ve ya 2 gün sonra işverenin fesihi ile aynı gün SSK dan aldığı 3600 gün yazısını noter kanalı ile gönderse geçerli fesih sayılmaz mı?Cevaplar iseniz sevinirim Kolay Gelsin

    1. admin dedi ki:

      (TANER) Eğer işçi SMS göndererek iş sözleşmesini feshettiğini bildirmişse bu durumda artık işverenin feshi söz konusu olamaz. Bu SMS’den sonra da bir iki gün içerisinde işçi SGK’dan alacağı kıdem tazminatı alabilir yazısını işverene götürür ve kıdem tazminatı isterse alabilir diye düşünüyoruz.

      1. Safa hanedar dedi ki:

        Burada suna dikkat etmek gerekiyor. Isci 3600 gun yazısını getirmeden once is aktini feshettigini beyan ediyor. Ancak fesih sebebini daha sonra açıklıyor, bu sebeple 3600 yazısı ile fesih kabul edilir . Daha önceki fesihte sebep aciklanmis olsaydı bu takdirde 3600 kabul edilmeyecekti

  3. DEMET SANCA dedi ki:

    Merhaba, “e-posta veya cep telefonu mesajıyla iş sözleşmesinin feshedilebileceği, yani fesih bildiriminde bulunulabileceği” konusu net ve açık mıdır? İstifa dilekçem sürekli geri veriliyor ve tarafım suistimal ediliyor. Bu şekilde 3 hafta kaybettim. Noter’e daha önce gitmediğim için; 3 hafta önceki e-mailimin resmi olarak ihbar süresini başlatıp başlatamayacağı konusundaki net bilgi, çok önemli şu anda benim için. Lütfen…

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Yukarıdaki yazıda yer alan açıklamalarımız, işin içinde olan yani konunun uzmanı sayılan İş Müfettişlerinden Cem BALOĞLU tarafından Yaklaşım Dergisinde yayımlanmış makaleye dayanıyor. Burada önemli olan karşı tarafa fesih bildirimini yapmış olmaktır. Günümüzde internet, e-posta, SMS, sosyal medya da hayatın vazgeçilmezleri haline geldiği gibi iş hayatında da önemli yer edindi. Çalışanın sosyal medya mesajlarına dayanarak iş akdini fesheden işyerleri / işverenler var. Devlet bile bazı alanlarda (örneğin Maliye’de) elektronik tebligat (e-posta tebligat) uygulamasına geçti. Mahkemeler şahıslara duruşma tarihlerini SMS ile duyurabiliyor. SMS yoluyla işçisine iş akdinin feshedildiğini duyuran işyerleri var. Dolayısıyla e-posta veya SMS yoluyla da iş akdi feshedilebilir, istifa edilebilir. Burada tek sorun karşı taraf e-postayı inkar ederse o zaman ispatı biraz uğraştırabilir belki. Madem noterden ihtarname gönderme yolunu tercih etmek istemiyorsunuz, isterseniz fesih (istifa yazısını) elden teslim yolunu da tercih edebilirsiniz. (Bkz. https://www.isvesosyalguvenlik.com/isyerine-dilekce-verme-ve-gerektiginde-ispatlama-yollari/)
      Öte yandan İş Kanunu iş akdini tek taraflı feshetme hakkını işçi ye de işverene de tanımıştır, dolayısıyla işverenin istifayı kabul etmeme gibi bir seçeneği söz konusu değildir, bu durum kamu görevlilerinin istifalarında geçerlidir.