İşçi Avans İstediğinde İşveren Vermek Zorunda mı ?

İşçi Avans İstediğinde İşveren Vermek Zorunda mı ?
28 Haziran 2015 15:02

İşçinin çalışması karşılığında hak ettiği ücretin ödenme süresi gerek 4857 sayılı İş Kanununda gerekse 6098 sayılı Borçlar Kanununda düzenlenmiştir (Bkz. İşveren Ücret Ödemesini En Fazla Kaç Gün Geciktirebilir ?). Hatta çalışmadığı halde işverenin işçiye ücret ödemesi gereken durumlar da yine İş Kanununda belirtilmiştir (Bkz Çalışmadığı Halde İşçiye Ücret Ödenmesi Gereken Durumlar Nelerdir ?). Ancak işverenin avans istemesiyle ilgili olarak İş Kanununda herhangi bir düzenleme yer almamaktadır. Çünkü avans henüz hak edilmemiş bir ücret olup işçinin ileride yapacağı çalışmaya karşı işverenden isteyeceği ücrettir.

Bu konudaki düzenleme Türk Borçlar Kanununun 2.Ücretin Ödenmesi – a.Ödeme Süresi başlıklı 406 ncı maddesinde yer almaktadır. Madde uyarınca, işçinin zorunlu ihtiyacının ortaya çıkması halinde ve hakkaniyet gereği ödeyebilecek durumda ise hizmetiyle orantılı olarak işçiye avans vermek zorundadır.

Burada üç şart vardır.

1- İşçinin zorunlu ihtiyacı olacak (Örneğin işçiye kredi kartı borcu nedeniyle ödeme emri gelmişse).

2- İşveren ödeyebilecek durumda olacak (işçinin ücretini dahi ödemekte zorlanan bir işverenin avans vermekle yükümlü tutulması hakkaniyete uygun olmaz).

3- İstenen avans işçinin hizmetiyle orantılı olacak.(isvesosyalguvenlik.com)

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.