İşçi Çalışma Belgesi
Çalışma belgesi günlük hayatta bonservis olarak da adlandırılmaktadır. Çalıştığı işinden ayrılıp başka yerde işe girecek olan kişi için, çalışma belgesi bir referans olarak kullanılır, işe girecek kişinin daha önce hangi işleri yaptığını, hangi tecrübeye sahip olduğunu gösterir.
4857 sayılı İş Kanunun Çalışma belgesi başlıklı 28 inci maddesinde, işten ayrılan işçiye işin çeşidinin ne olduğunu ve süresini gösterir bir belge verileceği; belgenin vaktinde verilmemesinden veya belgede doğru olmayan bilgiler bulunmasından zarar gören işçi ya da işçiyi işe alan yeni işverenin eski işverenden tazminat isteyebileceği, ayrıca çalışma belgesinin her türlü resim ve harçtan muaf olduğu belirtilmiştir.
Kanunun 99/c maddesinde de işten ayrıldığı halde çalışma belgesi verilmeyen veya verilen çalışma belgesinde yanlış bilgi yazan her işçi için 141 TL idari para cezası verileceği belirtilmiştir.
Aşağıdaki linkten çalışma belgesi örneğine ulaşılabilir.
Çalışma Belgesi Örneği
eşim siğortasız çalışıyor kutay optimal maltepe dragos da bulunan firmada
1 ben işten ayrılmayacağım iş yerinden çalıştığıma dair bir belge almam gerekiyor
bu belgenin örneği nasıl olur
2 iş yeri orada çalıştığıma dair belgeyi vermek istemezse
yasal yollara başvurma hakkım var mıdır
3 belgeyi neden istediğimi söyleme zorunluluğum var mı
Yukarıdaki yazıda da belirtildiği üzere İş Kanununa göre işveren böyle bir belgeyi işten ayrılan işçiye vermek zorunda. Siz işten aryılmayacağınıza göre işveren vermek zorunda değil. Bunun yerine SGK hizmet dökümünü kullanabilirsiniz.
işyerinde çalıştığıma dair ben bu belgeyi almak zorundayım resmi bir kuruma vericem nasıl oluyorda işyeri vermek zorunda değil peki SGK hizmet dökümünü nerden alabilir ayrıca SGK hizmet dökümü resmi kurum da geçerli olacak mı
E-Devlet SGK sayfasından alabilirsiniz.