İşçi İhbar Süresinde İzin Kullanabilir mi – İzne Gönderilebilir mi ?

İşçi İhbar Süresinde İzin Kullanabilir mi – İzne Gönderilebilir mi ?
4 Aralık 2019 22:06

İş akdinin; İş Kanunun 24 üncü maddesinde sayılan haklı sebeplerden biri olmaksızın işçi tarafından veya 25 inci maddesinde sayılan haklı sebeplerden biri olmaksızın işveren tarafından feshi halinde ihbar süresine uyulması zorunlu olup, sözleşmeyi fesheden tarafın karı tarafa bunu bildirmesiyle birlikte ihbar süresi işlemeye başlar.

Söz konusu maddeler kapsamında haklı bir sebep olmamakla birlikte emeklilik, askerlik veya evlilik nedeniyle işten ayrılan işçi Yargıtay’a göre ihbar süresine uymak zorunda olmadığı gibi (Bkz. Evlilik – Emeklilik veya Askerlik Nedeniyle İşten Ayrılan İşçi İhbar Süresine Uymak Zorunda mı? başlıklı yazı), işveren isterse ihbar süresine ait ücreti işçiye peşin ödeyerek ihbar süresine uymayabilir. Ayrıca işçi – işveren aralarında deneme süresi belirlemişse, deneme süresi içinde iş akdinin feshi halinde de ihbar süresine uymak gerekmez. (Bkz. Deneme Süresinde İhbar Süresine Uymak Gerekir mi ?)

Belirtilen bu istisnai haller dışında ihbar süresine uymak zorunlu olup, ihbar süresi başladıktan sonra da hizmet akdi devam ediyor olsa bile bazı kısıtlamalar başlar. İhbar süresi ve ihbar tazminatı konusunda ayrıntılı bilgi ve açıklama içeren yazılara Tazminat Rehberi sayfasından ulaşılabilir.

İhbar süresi başladıktan sonra eğer işçinin kullanmamış olduğu yıllık ücretli izni varsa işçinin bu izni kullanıp kullanamayacağı veya işverenin ihbar süresi içinde işçiyi yıllık izne gönderip gönderemeyeceği hususuna gelince; 4857 sayılı İş Kanununun 59 uncu maddesinde; işveren tarafından iş sözleşmesinin feshedilmesi halinde ihbar) süresiyle, ihbar süresi içerisinde işçiye verilmesi zorunlu yeni iş arama izinlerinin yıllık ücretli izin süreleri ile iç içe giremeyeceği belirtilmiştir.

Yukarıda yer alan kanun hükmü nedeniyle Yargıtay bu konuya işçi ve işveren açısından farklı yaklaşmaktadır.

Yargıtay konuya ilişkin bazı kararlarında; “işçi tarafından ihbar önelli fesih halinde bildirim öneli ile yıllık izin süresinin iç içe girebileceği kabul edilmelidir.” açıklamasına yer vermiştir. (9. Hukuk Dairesi – 2015/1506 E. , 2016/12390 K. – 22. Hukuk Dairesi 2017/9163 E. , 2017/5545 K.)

Yargıtay konuya ilişkin bazı kararlarında ise; “Yıllık izin ile ihbar öneli iç içe geçemeyeceğinden yıllık iznin ihbar önelinden önce kullandırılması asıl olup hiçbir şekilde ihbar öneli ile yıllık izin iç içe girmemelidir. Yıllık izin ile ihbar önelinin içiçe girmesi yıllık izni değil ihbar önelini geçersiz kılar. Davalının ihbar önelinin bir kısmında yıllık izin kullandırması nedeniyle ihbar önelinin bölünmezliği ilkesi ihlal edildiğinden ihbar tazminatı talebinin kabulü gerekir (7. Hukuk Dairesi 2015/39535 E. , 2016/12040 K. – 7. Hukuk Dairesi 2016/17771 E. , 2016/17890 K.)

Yargıtay’ın bu kararlarına göre, eğer iş akdini işçi kendisi feshetmeye karar vermiş ve ihbar süresini başlatmışsa, istemesi halinde yıllık izin kullanabilir. Ancak iş akdini işveren feshetmeye karar vermiş ve ihbar süresini başlatmışsa, artık işçiye yıllık izin kullandıramaz, işçiyi yıllık izne gönderemez, bu durumda ihbar süresi dolduğunda iş akdi sona ermiş olacağından, işçiye kullanmadığı yıllık izinlere ait ücreti ödemesi gerekir.

Eğer işveren ihbar süresi başladıktan sonra işçiyi yıllık izne gönderir ve izinde geçen süreyi de ihbar süresine dahil ederse yani ihbar süresinden sayarsa bu durumda ihbar süresinin bölünmezliği ilkesine aykırı hareket etmiş olur. Yargıtay kararına göre de ihbar süresi bölünemez, işçiye ihbar süresinin eksik kullandırılmış olması hiç kullandırılmamış olması anlamına gelir ve işverenin işçiye ihbar süresinin tamamı üzerinden ihbar tazminatı ödemesi gerekir. (9. Hukuk Dairesi – Esas No. 2011/54410, Karar No. 2014/3699 – Tarihi: 10.02.2014)

Benzer bir durum olan ihbar süresi başladıktan sonra işçinin istirahat raporu alması konusu İhbar Süresi İçinde İşçi Rapor Alırsa Ne Olur ? başlıklı yazıda açıklanmıştır. İhbar süresi ve ihbar tazminatı konusunda ayrıntılı bilgi ve açıklama içeren diğer yazılara ise Tazminat Rehberi sayfasından ulaşılabilir. (isvesosyalguvenlik.com)

YORUMLAR

  1. Şenol korkmaz dedi ki:

    Yaklaşık 9 aydır bir şantiyede çalıyordum kendi isteğimle ayrıldım ihbar süresi olduğunu bilmiyordum istifami yazdığımda muhasebecinin bana ihbarim olduğunu söylemesi lazımdı şimdi içerden alacağım maaşımı kesicez diyorlar

    1. Admin dedi ki:

      İş Kanunu 24 üncü madde kapsamında haklı bir sebep olmadan işten ayrıldınız yani istifa ettinizse, ihbar süresine uymadığınız için İş Kanunu 17 nci maddeye istinaden işveren ihbar tazminatı olarak alacağınızdan kesinti yapabilir.

      1. Şenol korkmaz dedi ki:

        Peki maasimin bir kısmını elden veriyordular Bunu gerekçe gosterebilirmiyim sigortam da aldığım ucretden yatıyordu

        1. Admin dedi ki:

          Maaşınızın bir kısmının elden verilmesi haklı fesih sebebi sayılmaz, ancak sigortanız gerçek brüt ücretinizden değil de düşük ücretten yatırılıyorsa yani SGK’ya düşük ücretten bildiriliyorsanız bu haklı fesih sebebi sayılır. (Bkz. Sigortası Düşük Ücretten veya Eksik Yatırılan İşçi İşten Ayrılıp Tazminat Alabilir

  2. Uğur dedi ki:

    28 günlük ihbar sürem başladı. İş arama izinlerim haricinde 1 gün ücretsiz izin kullanabilir miyim? Bu 1 gün için tazminat ödemem gerekir mi?

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Sayfa başındaki yazıda yer alan açıklamalar yıllık ücretli izin için geçerlidir, ücretsiz izin için geçerli değildir, zaten zaten normalde de işçinin ücretsiz izin kullanabilmesi işverenin kabul etmesine bağlıdır, dolayısıyla işvereniniz kabul ederse olabilir, gerçi ihbar süresinin bölünmemesi gerekir, ancak belirttiğimiz gibi işveren kabul ederse sorun olmaz.

  3. Zeynep dedi ki:

    İstifa eden işçi ihbar süresinde işveren tarafından ücretli izine çıkarılabilir mi ? Bu süre ihbar süresinden düşer mi ? 14 gün yıllık iznim var ama ihbar süresinde kullanmak istemiyorum kullanmak zorunda mıyım ?

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Sayfa başında yer alan yazıda da açıkladığımız üzere; Yargıtay’a göre ihbar süresinin bölünmezliği ilkesi kapsamında ihbar süresi içerisinde işveren işçiyi yıllık ücretli izne gönderemez, ihbar süresi dolup işçinin iş akdi sona erdiğinde işverenin kullanılmamış izinlere ait izin ücretini işçiye ödemesi gerekir.

      1. Seher dedi ki:

        Merhaba, 8 aydır çalışmakta olduğum iş yerimden kendi isteğimle istifa ettim. İş verene çıkışımın yapılmasını istediğim tarihi söyleyip ihbar süremden eksik kalan kısmı maaş hakedişimden kesebileceğini ilettim buna rağmen beni ihbar süresince tutmaya hakkı var mıdır? Bilgi ve yardımlarınızı rica ederim. Teşekkürler

        1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

          Çalışanın işyerindeki kıdemine göre geçerli olan ihbar sürelerinin, kesintisiz uygulanması zorunludur. Yargıtay da bir çok kararında ihbar sürelerinin bölünemeyeceğini belirtmiştir. Aynı şekilde ihbar süresinin bir kısmını çalışarak tamamlama, kalan kısmını ise işverene ihbar tazminatı olarak ödeme veya işverenin işçinin alacağından kesmesi gibi bir imkan, uygulama bulunmamaktadır. Eğer işveren isterse, ihbar süresi dolana kadar işçinin çalışmasını şart koşabilir, buna yasal hakkı. Buna karşılık eğer işçinin ihbar süresi dolana kadar çalışmasına gerek duymuyorsa, işçiyi kendi tercihine bırakabilir. Aynı koşullar, iş sözleşmesinin haklı bir neden olmaksızın işveren tarafından feshi halinde de geçerlidir.

          1. Kemal dedi ki:

            Merhaba,
            56 günlük ihbar sürem mevcut ancak firma ben istifa ettikten 20 gün sonra şirketi 1 ay kapatacağından dolayı yıllık izne çıkarmak istiyor. Bu nedenle bana da 1 ay yıllık izin kullandırmak ve izin sonrası ihbarımın devam etmesini istiyor bende ihbarımın bölünmesini istemiyorum. Bu durumda süreç nasıl işler? Teşekkürler

          2. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

            Sayfa başındaki yazıda da belirttiğimiz üzere, işveren ihbar süresi başladıktan sonra işçiyi izne gönderemez, ihbar süresinin bölünmezliği ilkesi vardır.