İşçi Şikayetini Geri Alırsa İşveren/İşyeri Hakkında Yinde de İşlem Yapılır mı ?

İşçi Şikayetini Geri Alırsa İşveren/İşyeri Hakkında Yinde de İşlem Yapılır mı ?
8 Temmuz 2018 16:27

Sosyal Güvenlik Kurumu veya Çalışma ve İş Kurumu müdürlükleri tarafından işverenlere uygulanan yaptırım ve cezalardan bir kısmı çalışanların ihbar ve şikayetlerinden kaynaklanmaktadır. (Bkz. Yeni Düzenlemeye Göre Çalışanlar İçin Başvuru Yolları )

Bu ihbar ve şikayetler bazen çalışanların işyerine/işverene kızmaları nedeniyle yapılan ve sırf işverenin ceza görmesini amaçlayan ihbar ve şikayetler olduğundan, daha sonra çalışan ile işveren arasında anlaşma sağlanması halinde şikayet sahibi şikayetini geri alabilmekte, şikayetinden vaz geçmektedir. Bazen de çalışan haklı nedenle şikayette bulunduğu halde kendisine yapılan baskı veya tehdit nedeniyle şikayetini geri almak zorunda kalmaktadır.
Ancak sebep ne olursa olsun, şikayette bulunan kişi daha sonra şikayetinden vaz geçmişse / şikayetini geri alacaksa öncelikle bunu yazılı bir dilekçe ile yapması gerekir. Telefon yoluyla veya sözlü olarak iletilen şikayeti geri alma talebi kabul edilemez. Şikayet ALO 170 hattına telefonla yapılmış olsa dahi, bu şikayet yazıya dökülerek ilgili müdürlük veya birime iletildiğinden, dolayısıyla bu durumda da yine ilgili müdürlük veya birime şikayetten vazgeçildiğine dair yazılı dilekçe verilmesi gerekmektedir.

Şikayetten vazgeçme konusunun ayrıntısına gelince. Burada şikayet sahibinin dilekçesinde sadece şikayetten vaz geçtiğini belirtmesi yeterli olmayabilir. Örneğin kişi SGK’ya verdiği şikayet dilekçesinde, sigortasız çalıştırıldığı, sigortasının eksik veya düşük ücretten yattığı, iş kazası geçirdiği gibi iddialara yer vermişse, şikayetinden vaz geçtiğine dair dilekçe vermiş olsa bile, eğer dilekçesinde şikayetinde yer alan konuların doğru olmadığını, gerçeği yansıtmadığını belirtmemişse SGK yine de şikayeti dikkate alıp konuya ilişkin gerekli incelemeleri yapabilir, özellikle sigortasız çalıştırılma, düşük ücretten bildirilme gibi şikayetlerde. Yani kişinin şikayetinden vaz geçtiğini belirtmesi SGK’yı bağlamaz. Kişinin şikayetten vazgeçtiğine dair dilekçesinde iddiaların doğru olmadığını belirtmesi ise kendisini zor durumda bırakabilir. Çünkü bu kişi resmi makamlara yalan ve yanlış bilgi verdiğini, gerçek dışı beyanda bulunduğunu kabul etmiş olur.

Çalışma ve İş Kurumu veya İş Teftiş Grup Başkanlığına işçilik alacaklarıyla ilgili olarak, eğer çalışan şikayetinden vazgeçtiğine dair ikinci bir dilekçe vermişse ve önceki şikayetiyle ilgili herhangi bir inceleme / işlem yapılmamışsa şikayetten vazgeçme talebi kabul edilebilir ve incelemeden vazgeçilebilir.

Buradaki uygulama farklılığı, işçilik alacakları çalışanın kişisel hakkı iken, kendisi kişisel haklarından feragat edebilecekken; sigortasız çalıştırılma, düşük ücretten sigortalı bildirilme sadece çalışanın kişisel hakkı olmayıp, kamu hukukunu da ilgilendirmektedir. Çünkü çalışan sigortasız çalışmayı, düşük ücretten sigortalı bildirilmeyi kabul etse, hatta bu konuda işverenle yazılı sözleşme yapsa veya yazılı taahhütte bulunsa bile bunun hiçbir geçerliliği olmaz. Çünkü yürürlükte bulunan yasalar uyarınca, çalışan istese de istemese de işveren onu sigortalı bildirmek, gerçek ücreti üzerinden sigortasını ödemek, çalışan iş kazası veya meslek hastalığına maruz kaldığında bu durumu Kuruma bildirmek zorundadır.

Öte yandan kişi şikayetinden vazgeçmiş olsa ve bu talebi kabul edilmiş olsa bile, özellikle işverenden işyeri yasal kayıt ve belgeleri istenmişse, işveren bu yükümlülüğü yerine getirmek zorundadır, aksi taktirde idari para cezası ile karşı karşıya kalır. Aynı şekilde şikayet nedeniyle yapılan inceleme neticesinde herhangi bir mevzuata aykırılık (sigortasız işçi çalıştırma, düşük ücretten bildirme, iş kazasını bildirmeme gibi) tespit edilirse, şikayet geri çekilmiş olsa dahi yine işveren gerekli yaptırım ve cezalar uygulanır.
(isvesosyalguvenlik.com)

YORUMLAR

  1. Filiz dedi ki:

    Merhaba benim sorunum erkek kardeşim bir şirket te 11 yıldır çalıyor son bir yıldır maaşlarını düzenli alamıyorlar şuan bile 3 aylık maaş la rı içeride işyerinden çıkmak istiyo fakat 11 yıllık emeğini higbe etmek istemiyo bununla alakalı nasıl bir yol alabilir.

    1. Admin dedi ki:

      Merhaba. İş Kanununun 24/II/e maddesine göre “e) İşveren tarafından işçinin ücreti kanun hükümleri veya sözleşme şartlarına uygun olarak hesap edilmez veya ödenmezse,” işçi haklı nedenle iş akdini feshedip kıdem tazminatı alabilir. Kardeşiniz bu maddeye dayanarak Noter kanalıyla ihtarname çekip, hizmet akdini feshedip, kıdem tazminatı ve diğer işçilik alacaklarının ödenmesini talep edebilir.

      1. Yılmaz kasap dedi ki:

        Mrb ben pazarlamacı olarak bir temizlik ürünü firmasında 5 ay çalıştım. Fakat bu süreçte sigortam ve asgari felan hesabıma yatmadı. Sgk ya dilekçe verdim. Bu durumda haklarım nelerdir.ne gibi haklar tarafıma sağlanır. Tşkler

        1. Admin dedi ki:

          Hesabınıza yatmamış olan daha doğrusu ödenmemiş olan işçilik alacaklarınızla ilgili konuya SGK bakmaz, arabulucuya başvurmanız gerekir, sigortasız çalıştırılmanız veya düşük ücret üzerinden sigortalı gösterilmeniz SGK’yı ilgilendirir, eğer iddianızı belgeleyemezseniz SGK’ya şikayetten sonuç çıkmayabilir, arabulucudan da sonuç alamazsanız bu konularla ilgili iş mahkemesinde dava açmanız gerekir.

  2. Nilgun dedi ki:

    Bir iş yerinde yarı zamanlı çalışıyordum. Işten ayrıldım ama hiç sigortam olmadi. Şikâyet ettim ve 2 tane evrakta da imzam vardi. Onlarida şikayet dilekçemde fotokopisini sundum. Denetim yapıldığında ben ayrılmıştım.simdi is yerine evrak takip istediler. Ama ben şikayetimi geri almak istiyorum nasil bir yol izleyebilirim

    1. Admin dedi ki:

      İlgili SGK Müdürlüğüne şikayetten vazgeçtiğinize dair dilekçe verebilirsiniz, ancak işveren hakkında inceleme başlatılmış olduğu için bu aşamadan sonra vazgeçmeniz bir anlam ifade etmez, eğer o işyerinde sigortasız çalıştırıldığınız tespit edildi veya edilirse, siz istemeseniz de SGK tarafından gerekli işlemler yapılır, işverene gerekli cezalar uygulanır. Çünkü çalışanın kendisinin dahi sigortasız çalışmayı kabul etme, sosyal güvenlikten vazgeçme hakkı bulunmamaktadır.

      1. Kübra dedi ki:

        Ödenilen ceza ne kadar olur ?

        1. Admin dedi ki:

          Hangi cezayı kastediyorsunuz ?

  3. Erman özturan dedi ki:

    Merhaba ben bir iş yerinde bir hafta süreyle çalışıyorum hafta başı yeni ise basladigimi işkur a bildirmek için aradım fakat işkur un bana söylediği 170 i aramam oldu aradım fakat bana sigorta girisiniz yapılmadı doğrultusunda oldu.bende tekrar işyerindeki muhasebeci ile görüştüm bana söylediği deneme süresinde sigorta yapmadıkları ni söyledi bende tamam deyip 170 e bildirimde bulundum onlarda değerlendirmeye aldılar bu durumda ben kendi rizam ile işten ayrılırsam benim tarafıma bir ceza gelir mi bunu merak ediyorum ilginize teşekkür.

    1. Admin dedi ki:

      Birincisi sigorta açısından deneme süresi diye bir şey yok. (Bkz. İşçinin Deneme Süresindeki Sigortalılık Durumu)
      Deneme süresi sadece işçi ve işverene ihbar süresine uymadan iş akdini feshetme yetkisi vermektedir. Bu nedenle siz iş akdinizi feshetmeniz yani işten çıkmanız halinde herhangi bir ceza ile karşılaşmazsınız, işverene ihbar tazminatı ödemek zorunda kalmazsınız.

  4. Ersin dedi ki:

    Merhaba ben bekçi olarak çalışıyorum 10 ay boyunca izin verilmedi ve 12 saat çalıştım talep ettim bana toplu izin verilecek veya ücret verilecek dendi sonra kabul etmediler şuan 14 ay. Oldu 15 günde bir izin yapıyorum 13 saat çalışıyorum sürekli gece bu yüzden 170 aradımş şikayette bulundum sonuç ne olur ve nasıl bir yol izlemeliyim

    1. Admin dedi ki:

      Günde 11 saati aşan çalışma süresi fazla mesai sayılır bir. Haftalık 45 saati aşan çalışmalarınız için fazla mesai ödenmesi gerekir iki. Bir hafta haftalık izin verilip bir hafta verilmediğine göre, hangi gün haftalık izin kullanıyorsanız izin kullanmadığınız haftalarda o günün ücretinin iki kat ödenmesi gerekir üç. Kanun hükümleri böyle. Ancak şikayetten nasıl bir sonuç çıkar bilemeyiz.

      1. Ayazzzz dedi ki:

        Mrb ben 170 arıyarak şikayette bulundum hem işsizlik maaşına baglayıp hemde işcisini çalıştıran işyeri için sorum şu bnm ismime ulaşabilir mi işyeri

        1. Admin dedi ki:

          Bu tür ihbar ve şikayetlerde normalde kişi adının gizli tutulması gerekir, ancak işveren öğrenebilir mi bilmiyoruz.

          1. Abdurrahman dedi ki:

            Merhaba ben 170 aradım işyerini şikayet ettim benim 26 gün sigortası odemedi arti izinli göstermiş şimdi ben dilekçesi geri ceksem bana ceza işlem uygulanirmi

  5. Rumuzmir dedi ki:

    Mrb. Bizim başımızda 3 sorun var bu 3 sorundaki kişiler aynı avukata gidip grup kurmuşlar konuşuyorum bu nasıl ithamlar diyorum bizim haberimiz yok avukat yüzdelikle çalışıyo biz sadece imzalıyoruz dediler. Bu ithamlar karşısında ben utanıyorum artık şahsıma yapılmış… ilki İşyeri sahibiyim mali kriz yüzünden önce sekreteri çıkardık yılbaşında… asgari maaş ödüyorduk fakat maaşına ek 04.18 den itibaren 300Tl daha yatırıyorduk evinde yangın çıktı kıza yardım olsun diye işden çıkarılana yani yaklaşık 8 ay kadar 1900tl yattı. Öncesi 2018 yılında 1600Tl alıyodu 2017 yılında ise 1400TL. İşin kötüsü 22.05.18 tarihinde iş sözleşmesine yatırılan parayı resmi hale getirmek için 1900TL yazıldı yani kendi ayağımıza sıkmışız… sigorta ise 1600TL… iyilik yaparken namkörlüğü hesaplayamamışız… işden çıkarınca tazminatını vereceğimiz günü beklemeden bizden habersiz uzlaştırmaya gitmiş… bizde maaşlar ayın 18i ödenir 15 gün beklese istediği para hesabındaydı zaten… bu kızla uzlaştırmacıda anlaştık işçi haklarını fazlasıyla verdik… 5 ay sonra geçen gün gitmiş bizi sgk ya şikayet etmiş… bide yetmemiş 16 ay çalışmıştı taa ilk işe girişinde bile 1900tl maaş aldığını mesela 1400Tl almış 500Tl mühendisden borç almış onu bile benim dolaylı yolla başkası üzerinden ödediğimi iddia etmiş… sgk denetçisine evraklarımızı sunduk bayram sonrası inceleyecek… iş sözleşmesini baz alsak 22.05.18 ile 12.18 tarihleri arası 1900 yerine asgari maaş gösterilmiş diye haklıyken haksız yere bu itham yüzünden ceza alsam nekadar alırım… ve ödeme şekli nasıl kolaylık olur… 2. Sorun bunlar grup kurmuşlar kız başlıyo ardından diğer elemanlar başlıyo… 2. Kişi bizim 3 yıllık çalışanımız 3000Tl maaşlı daha yeni zam yapmışız sigortasıda doğru. bu kişi 2 ay önce ortadan kayboldu hastaneye çıkcam dedi ertesi gün ise uzlaştırmacıdan kağıt geldi bedelli askerlik için para vermiştik ödeme yapmaya başlica ay kafasından bişeyler üretip işi haklı nedenle bıraktım deyip bıraktı… 10.000tl borç vermiştik icraya verdik ilkini aldık… 1 hafta önce beni arıyo ben senden bişey istemiyorum sen bana dava açma diye aslında ben açtım dedi zaten oturup konuşsaydık tazminatını verecektim ama akıl yok bunlarda sekretere uydular… tehdit ediyo sgk ya giderim cezalar 6 sıfırdan başlıyo 25 bin para ver ve işi bıraktığım için işsizlik maaşı alamıyorum bunu düzeltebilcekmisin… ihbar ve kıdem tazminatı için bize dava açtı bu kişi 1 ay önce. Bizde ihbarsız ve beni zarara uğrattığı (işler birikti teslimat gecikti çünkü dizgi makinası operatoruydu) ve borcu odemediği için 3 dava açtık… 3 davanın biri icra olduğu için onu yatırmış. Ek yeni dekondlar buldum borc verilmiş 25 bin tl daha onlar içinde icra açılcak bekletiyorum… ben bu kişiyle anlaşsam ilerde sgk ya gitmicee ne malum ilk sekreter gibi… çünkü kanun işçiden yana… ek malzeme almış bunu maaşına eklemişiz adam bunu sgk ya fazla mesaim deyip primden gösterilmemiş diye şikayet edebilir halbuki yalan… ispat için işi gücü bırakıp denetmen karşısında ispat için yırtıncaz bizede yazık… ev için kredi istemiş faizsiz 1 yıllık vermişiz askere gitcem demiş bedelli parasını vermişiz bi kıza uyup canımıza ot tıkamak istiyorlar… bu kişi 01.16 da girmiş 03.19 da ortadan kaybolmuş… kötü senaryoyu düşünürsek her ayı için mesai ek primleri cezası nekadar gelir… ve nasıl bir kolaylık olur ödeme için… 3. Sorundaki Kişi ise lise stajından beri yanımda ancak askere gitti yüksek okula gitti 1 sene ara verdi vs. Bu Kişi oda aynı uzlaştırıcıya gidip ben taaa 2015 den beri birfiil çalıştım tazminat isterim diye mahkemeye verdi… gerçek ise 3 kere bizde çalışmış herbiri max 8 ay ve kendi isteği ile işden çıkmış sadece en sonuncusunda biz çıkartmışız… en sonki sigortası 2 ay geç başlamış onda bile kendimizi ihbar edip düzeltmek için sgk ya gittiğimizde bu 1. Şahsın şikayet dilekçesiyle muatap kaldık…

    Çok uzun farkındayım… tümünde haksız yere ceza alsam bile kabaca nekadar alırım… ayrıca sgk yanlışın yapıldığı her ay için ceza keserken mahkeme en son düzeltilcek ay için ceza kesiyo diye birşey okudum… çünkü 3 sene önceki falanca aydan günümüze her ay için 2 şer asgari ceza yesek bu iftiracılar yüzünden 200.000tl ceza en az ceza alınır bukadarda olmamalı… biz en son organize çete kurmaktanda dava açıcaz bu şahıslar için… cevabınızı beklemekteyiz…

    1. Admin dedi ki:

      Öncelikle şunu belirtelim, sizi tehdit edip şu kadar ödeyin, şikayette bulunmayayım diyenlere kesinlikle prim vermeyin, parayı ödersiniz, ilerde tekrar şikayette bulunabilirler, bu sefer ikinci kez SGK’ya ceza ödemek zorunda kalırsınız. Adaletin kestiği parmak acımaz deyimini de dikkate alarak arabulucu da uzlaşmaya vardığınız konularda uzlaşın, bunda sıkıntı yok, çünkü söz konusu kişiler arabulcuda uzlaşmaya varılan konularla ilgili artık dava açamazlar, çünkü kanun bu şekilde. Sigorta primlerinin eksin yatması konusuna gelince, zaten bu konu arabulucunun görev alanına girmez, mahkeme kararına göre çıkan fark primleri ödersiniz, normalde sizin de belirttiğiniz gibi her aya ait prim beglesi için iki asgrai ücret idari para cezası uygulandığı halde mahkeme kararı kesinleşmeden prim belgelerini geriye dönük verirseniz indirimli olarak ceza ödersiniz. Kıdem ve ihbar tazminatı konusuna gelince, tazminat almayı hak edecek şekilde işten çıkan veya çıkarılan işçilere bu tazminatlar ödenir, yoksa her işten çıkan veya çıkarılan işçiye kıdem tazmintı ödenecek diye bir kanun hükmü yok. Eğer arabulucuda tazminat taleplerini reddederseniz, bu durumda iş mahkemesinde dava açıp tazminat almayı hak ettiklerini kendilerinin ispatlaması gerekir.

      1. Ümit dedi ki:

        Merhaba ben bugün 170 arayıp isyerimle ilgili birşeyler söyleyip ve sonra baya konuştuk tam yetkili kişiye aktaracagi zaman vazgeçtim kapattım telefonu ama TC ve telefon numaramı verdim sikinti ölümü yoksa kapattım diye kapatilirmi konu

        1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

          Eğer şikayet kaydınız yapıldıysa telefonu kapatmış olsanız bile şikayetiniz dikkate alınmıştır.

  6. Merve dedi ki:

    Lütfen cevap yazar mısınız
    Ben bir haftalık çalıştığım yeri şikayet ettim mahkeme var dilekçe versem kabul edilir mi ya da ne yapabilirim

    1. Admin dedi ki:

      Sorunuzu bira daha açık yazarsanız yardımcı olabiliriz, hem şikayet demişsiniz, hem mahkemeden bahsetmişsiniz. İşyeri hakkında herhangi bir yere şikayette mi bulundunuz, yoksa iş mahkemesinde dava mı açtınız. Ayrıca hangi konuda şikayette bulundunuz veya dava açtınız ? Bunları bilmemiz gerekir.

  7. Zeliha dedi ki:

    Ben tacize uğradım patronum tarafından şikayet ettim mahkemeden 15 gün önce de şikayetini geri çekmek için dilekçe verdim. Dosya parası falan öder miyim öyle birşey var mı. Yardımlarınız için teşekkürler.

    1. Admin dedi ki:

      Zaten dava açarken sizden bazı dava harç ve giderleri almışlardır, başka para ödemeniz gerekmez. Hatta sizden posta giderleri için para alındıysa ve mahkeme kalemi herhangi bir tebligat göndermedi, posta gideri yapmadıysa onu da geri alabilirsiniz. Ancak bir daha aynı olaya ilişkin olarak dava açamazsınız.

  8. ahmet dedi ki:

    merhaba çalıştığım firmada işten çıkartıldım işten çıkarken 3 aylık maaşım içer de kaldı ve tazminatımı vermediler işten çıkmadan önce ibraname imzalamam gerektiğini söylediler ben de imzaladım şu an 6 ay geçmesine rağmen ne içerideki paramı alabildim nede tazminatım hakkı mı nasıl alabilirim.

    1. Admin dedi ki:

      Önce arabulucuya başvurmanız, buradan sonuç alamazsanız İş Mahkemesinde dava açmanız gerekir.

      1. ahmet dedi ki:

        ibraneme deki yazılanlara göre hakkımı vermeme gibi bir şansları var mı? ben imzalamışım ama bankaya yatan herhangi bir ücret yok.

        1. Admin dedi ki:

          Birincisi hizmet akdinin fesih tarihinden itibaren bir ay geçmeden işçiye imzaltılan ibraname geçersizdir. İbranameyi baskı altında imzaladınızsa bu durumda iradeniz fesada uğramış sayılacağından ibraname yine geçersiz sayılır. (Bkz. İbranamenin Geçerlilik Şartları Nelerdir ?)
          İkincisi 5 ve üzeri çalışanı bulunan işyerlerinde işçilere ödenecek ücret, fazla mesai, prim, ikraimye gibi tüm işçilik alacaklarının banka yoluyla ödenmesi gerekir.
          Dolayısıyla sırf ibranamede imzanızın olması hak kaybına yol açmaz, işverenin ayrıca alacaklarını ödediğini belgelemesi gerekir.

        2. Admin dedi ki:

          Birincisi hizmet akdinin fesih tarihinden itibaren bir ay geçmeden işçiye imzaltılan ibraname geçersizdir. İbranameyi baskı altında imzaladınızsa bu durumda iradeniz fesata uğramış sayılacağından ibraname yine geçersiz sayılır. (Bkz. İbranamenin Geçerlilik Şartları Nelerdir ?)
          İkincisi 5 ve üzeri çalışanı bulunan işyerlerinde işçilere ödenecek ücret, fazla mesai, prim, ikraimye gibi tüm işçilik alacaklarının banka yoluyla ödenmesi gerekir.
          Dolayısıyla sırf ibranemede imzanızın olması hak kaybına yol açmaz, işverenin ayrıca alacaklarını ödediğini belgelemesi gerekir.

  9. gönül dedi ki:

    merhaba, eşim iş kazası geçirdi başını duvara vurdu travma sonucu hafızasında sorun oluştu ,mesela beni hatırlıyor fakat benimle evlendiği zamanı hatırlamıyor ,ailesinin başka şehre taşındığını hatırlamıyor ve bu durum doktor raporu ile onaylandı hatta çalıştığı işyerini dahi hatırlamıyor buna geçirdiği kaza da dahil ve bizde tavsiye üzerine şikayetçi olduk şimdi bizi ne gibi sonuçlar bekliyor işten çıkarılma ihtimali varmı? var ise 4,5 yıllık kıdem tazminat hakkını alabilirmi ve izlememiz gereken yol nedir? teşekkür ederim.

    1. Admin dedi ki:

      Bu nedenle yani sağlık nedeniyle işyeri eşinizi işten çıkarırsa tabii ki kıdem tazminatını ödemesi gerekir. Eğer sağlık kurulu da eşinize yüzde 10 veya daha fazla meslekte kazanma gücü kaybı (iş göremezlik) verirse be bu durumun iş kazasından kaynaklandığı belliyse eşinize SGK iş göremezlik derecesine göre belirlenecek miktarda sürekli iş göremezlik geliri bağlar.

  10. gönül dedi ki:

    merhaba,
    söylemem gereken bir husus da belirttiğim iş kazasında olması gereken baret işveren tarafından sağlanmamış ve elindeki cam ürünü ile çıkılmaması gereken bir yüksekliğe (150 cm) çıkılmıştır yani işveren sorumluluğunu alması gerektiği iş güvenliği tedbirlerini almamıştır. iyi çalışmalar.

    1. Admin dedi ki:

      Bu durumda da işveren hakkında İş Mahkemesinde tazminat davası açabilirsiniz.

  11. Mert türker dedi ki:

    Merhaba.ben geçen yıl bir miltar peşin para be senet karşışığı dükkanımın idaresini senet ödendiğinde devir yapılacak şekilde birisine vermiştim.10 ay kadar dülkanı çalıştırdı ve senedin vadeai gelince ödeyemeyince bende dükkanımı geri aldım.bu 10 aylık süreçte bu adam bir işçi alıp çalıştırıyor dükkanda.be o işçi gidip Sgk ya adamı şikayet ediyor fakat adam resmi sahibi değil işletmenin.verdiği adres benim işletmem.doğal olarak sgk bana sordu böyle birini çalıştırdınmı diye.bende dedim tanımıyorum bu adamı.halbuki adam ben geri aldıktan sonrada benimle çalışmaya devam etti ama banka ilişkileri problemli diye sgk istemedi.aramızdada hiçbir sorun yok.şikayetini geri çektirip sıyrılmak için ne yapabilirim???

    1. Admin dedi ki:

      Maalesef bir şey yapamazsınız, baştan işinizi sakat yapmışsınız. SGK resmi kayıtlara bakar, resmi kayıtlarda da dükkan sizin üzerinize olduğu için SGK sorumlu olarak sizi görür, sizi tanır. Aksini ancak dava açıp kanıtlayabilirseniz bu işten yırtabilirsiniz.

      1. Mert türker dedi ki:

        Peki şimdi bu adam şikayetten vazgeçtiğini ssk ya bildirse ve ben bu adamı şimdi sigorta yapıp işe alsam ne olur.suçu kabul etmiş sayıp ceza keserlermi?yoksa sıkıntı olmadan devam edebilirmiyiz

        1. Admin dedi ki:

          SGK incelemeyi başlattıysa, o kişinin şikayetini geri alması sonucu değiştirmeyebilir, SGK incelemeye devam edip sonuçlandırabilir. O kişiyi sizin bu tarihten itibaren işe alıp sigortalı göstermeniz ise suçu kabul ettiğiniz anlamına gelmez. Ancak o kişi şu an sizin işyerinizde çalışmıyorsa bu bildiriminiz sahte sigortalılık kapsamına girer. Ayrıca kişinin geçmiş çalışmaları yerine geçmek üzere bu şekilde sigortalı yapma şeklinde bir uygulama söz yok, yasal da olmaz.

  12. Irmak dedi ki:

    Merhabalar..İş yerimde sigorta başlatılana kadar 1hafta süreye kadar uzayan bi dönem sigortasız günlük part time elden ödemesi yapılarak çalıştırılıyordu.İşten ayrıldım keza bende ilk başladığımda 4 gün süreli sigortasız çalıştırıldım.Bu çalışma şekli sürekli devam etmektedir.Ben bu durumu SGKya bildirmek istiyorum fakat durum kanıtlanır mı eğer kanıtlanmaz ise bana olumsuz bir yansıması olacak mıdır ?

    1. Admin dedi ki:

      Size olumsuz yansıması olmaz, daha doğrusu olmaması gerekir, çünkü gerçekten çalışıyorsanız hakkınız arıyorsunuz, bu da suç değil.

  13. mehmet aslan dedi ki:

    mrb 1 yıl boyunca sigortasız çalıştırıldım ve sonra işten çıkardılar.ben firmayı mahkemeye verdim sonra firma bana haklarımı vereceğini ve davadan vazgeçmemi istedi bende güvendim ve şikayetimden bir dilekçe ile vazgeçtim fakat firma sözünde durmadı ve haklarımı vermedi.ben tekrar bu firmaya dava açabilir miyim.

    1. Admin dedi ki:

      Verdiğiniz dilekçenin içeriği önemli, eğer dilekçede haklarınızdan feragat ettiğinizi belirttinizse artık dava açamazsınız, vazgeçtiğinizi belirttinizse açabilirsiniz.

    2. haydar çiftçi dedi ki:

      Kolay gelsin ben bir işyerinde 5 yıl sigirtalı son bir yıl sigortasız çalıstım sgk ya şikayet ettim çalıstığımı ispat etmek için teftişe geldiler ama esnaf komşular çalışmadığımı söylediler yinede işyerine idari para cezası gelmiş ama ben çalışırken sürekli parayı elden alıyordum ve tediye makbuzu imzalıyordum imzam olan boş tediye makbuzlarıyla bana herhangi bir işlem yapabilirler mi üzeri boş olan tediye makbuzlarını doldurup bana borç çıkartabilirlermi onu sormak istedim…

      1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

        Size borç çıkartılmaz, sigortasız işçi çalıştırdığı için işverene borç / ceza çıkarılır.

  14. Ali Boz dedi ki:

    Merhaba,bir okulda öğretmenim, maaşların düzenli ödenmemesi ile ilgili cimer e şikayette bulundum ismimin açıklanmaması hususunu belirttim, sonra maaş ödenmeye başlayınca gidip dilekçe verip şikayetten vazgeçtim fakat MEB müfettiş gorevlendirip okula inceleme yaptılar, farklı kişilerden maaş dökümü aldılar okula ceza kestiler,bu durum sonrası taahhüt edilen ismimin verilmeyeceği bilgisi ihlal edildi yani ismim işverene açıklandı bu durumda yaşadığım mağduriyeti nasıl giderebilirim ismimi alan müfettişleri ve işlem yapan müfettişleri şikayet edebilir miyim,maddi manevi zarara uğrattıkları için.ayrıca bu durum sonrası sözleşmemin uzatılmaması yani işten çıkarma olacağı düşünülürse ne yapabilirim?

    1. Admin dedi ki:

      Özel okulda mı, Devlet okulunda mı çalışıyorsunuz, Devlet okulu ise 657’ye tabi Devlet Memuru olarak mı yoksa sözleşmeli 4/a (SSK) sigortalısı olarak mı çalışıyorsunuz ?

      1. Ali Boz dedi ki:

        Özel okulda 4a sigortalı olarak çalışıyorum.bulundugum kurumda 5 yıldır çalışıyorum,her yıl sözleşme yenilenerek devam ediliyor.

        1. Admin dedi ki:

          Özel okulda çalıştığınız tahmin ettik aslında ancak yazınızda Milli Eğitim Müfettişinin incelemeye geldiğini belirtmiş olduğunuz için kafamız karıştı. Çünkü bu konuya İş Müfettişleri bakar. Sorularınızın cevabına gelince;
          Normalde tabii ki ihbar ve şikayette bulunanın isminin gizli tutulması gerekir, ancak bu gizlilik incelemeyi yapacak müfettişi kapsamaz, çünkü dilekçe doğrudan ilgili müfettişe verilir. Ayrıca bazı durumlarda da şikayet sahibine herhangi bir haksızlık yapılıp yapılmadığının müfettiş tarafından incelenmesi aşamasında istenmese de kişinin isminin telaffuz edilmesi zorunluluğu doğabilir veya isim verilmese de işveren tahmin edebilir. Ancak bu sorun değil çünkü işveren kendisini şikayet eden işçisini işten çıkaramaz, iş akdini feshedemez, eğer feshederse çalışanın hangi yollara başvurabileceği, hangi haklarının olduğu İşveren Hakkında Şikayette Bulunan veya Aleyhinde Şahitlik Yapan İşçiyi İşten Çıkarabilir mi ? başlıklı yazıda belirtilmiştir.

  15. Asli dedi ki:

    Ben calistigim is yerini alo.170.sikayet ettim iscilerin hakkini vermiyordu sigorta yaptim deyip sigortasiz calistirdigi oldu ben hamileyim 32.hafta dogum.raporuna ayrildim henuz dogum yapmadim sikayet ederkende kimligimi saklamadim is veren bu durumda beni isten cikartir mi? Boyle bir hakki var mi yardimci olur musunuz?

    1. Admin dedi ki:

      İşveren şikayet etti diye işçiyi işten çıkaramaz, böyle bir hakkı yok, çıkarırsa tazminat ödemek zorunda kalır.

  16. İsimsiz dedi ki:

    Bi kurumda iki yılı geçkin süredir çalışıyorum. İlk iş anlaşmamız maaş +sigorta idi. 6 ay kurumdan aldım maaşı. Daha sonra çalışan personeli bizleri işkura başvuru yaptırıp 6ay boyunca işkur üzerinden çalıştırdılar. Bizimde işimize geldi çünkü asgari ücret oldu maaşımız. Öbür türlü 1 milyar alıyordum. 6ay sonra işkur bitti. Tekrar aynı yerde kurumun verdiği maaşla çalıştım. Sigorta yapmadılar 3ay sonra tekrar işkurdan alım olacak dıye. Tekrar işkur çıktı yine 6ay çalıştık derken böyle böyle 3sezon çalıştık işkurdan. Ağustos 28 2019 da işkur bitti. Aynı yerde çalışıyorum. Tekrar işkur başlıycak diye sigorta yapılmıyor. Ama işkur olup olmayacağı belli değil. Ben bu arada işkur biter bitmez kurumun bize sigorta yapabileceğini bilmiyordum. Yani sigorta lı işten çıktıktan sonra 3ay sigorta devam ediyo 3ay sonra kurum bize sigorta yapar zannediyordum. Ama öyle değilmiş eylülde hemen yaptırmaları lazımmış sigorta larımızı. Bunu yeni öğrendim. Ve işverenime söyledim. İşkuru bekliyoruz. Zaten kurumun birsürü gider masraflarından bahsetti. Yani yatırcaz demiyorlar. Benimde cok canım sıkıldı. Ben şimdi cimere şikayet etmeyi düşünüyorum. Hakkımı istiyorum. Peki yarın işten çıksam daha sonra orayı şikayet etsem Bi sorun Olurmu. Yoksa şikayet etmek için illa o kurumda çalışıyor olmammı lazım. Cevaplarsanız sevinirim

    1. Admin dedi ki:

      Şikayet etmek için illa o işyerinde çalışıyor olmanız gerekmez, işten ayrıldıktan sonra da şikayet edebilirsiniz. Ancak o işyerinde sigortasız olarak geçen çalışmalarınızı kanıtlayacak belgeniz, deliliniz yoksa çalışıyorken şikayet etmeniz menfaatinize olur, o işyerinde çalıştığınız kolay ispatlanır.

  17. emrah dedi ki:

    merhaba ben 2005 yılında işyeri açtım 2008 yılında kapattım ama maliye kaydımı 2010 yılında durdurdum. Bu süre içinde muhasebeci kendini ve tanımadığım 3 kişiyi sigorta göstermiş.Bu süre içinde bana SSK tarafından bildiri geldiğini hatırlamıyorum ama gelmiş olabilir.Maaşıma haciz gelince öğrendim ben bu kişileri SSK ya şikayet ettim bu kişiler çalışmadıklarını beyan etmişler ama muhasebeci ben çalıştım diye beyan etmiş ama denetmenler inceleme yapınca çalışmadıklarını ispatlamışlar ..Ben şu an bir kurumda devlet işçisi olarak çalışıyorum herhangi bir hapis cezası alırsam işimden atılma ihtimalim olurmu. ve sonuç nasıl olur..iyi günler

    1. Admin dedi ki:

      Belirttiğiniz konu sahte sigorta bildirimine giriyor, yapılan inceleme sonucunda bu bildirimi sizin bilgi ve onayınız dışında muhasebecinin yaptığı anlaşıldıysa size bu konuda bir sorumluluk çıkmaz, çıkarsa da işinizi düğün takip etmediğinizden çıkar, ancak iş hapis cezasına kadar varmaz herhalde, yani çalıştığınız işi etkilemez. Baktınız iş kötüye gidecek, gecikmeden siz muhasebeciniz hakkında dava açabilirsiniz.

  18. emrah dedi ki:

    hocam ssk nın kanunlarına göre işveren suçlu dahi olsa durumu yetkili kişilere bildirmesi durumunda resmi evrak ve özel evrakta sahtecilik suçun dan muaf tutulacak diyor MADDE 371 pişmanlık şartları diyor ki benim bu durumdan haberim yoktu tamamen insanlara güven sözkonusu .işimi takp etmeme konusunda yerden göğe kadar haklısın..

  19. Gamze dedi ki:

    Merhabalar.ben 2 yılı aşkın bir suredir çalışmakta oldugum fabrikada is kazasi geçirdim.sag el iki parmagimda uzuv kaybi var.karakolda ifade verdigimde isveren is güvenlik uzmani ve saglik memurundan sikayetci oldum.1 hafta önce avukatim aradi ve isyeri avukati sikayetimden vazgecmemi ve buna karsilik dava sonrasindaki alacagim manevi tazminat icin ueretim müdürü onden 50 bin tl verelim ihtiyaçlarını karsilasin protokol imzalayalim.dava sonrasi bu mebladan yuksek bi manevi tazminat çıkarsa kalaninida odemek sartiyla demisler.sikayetimi geri cekersem ilerde olabilecek herhangi bi sorun icin tekrar şikayetçi olamiyorum sanirim dogrumu.yada sikayetimi cekmelimiyim bu konuda endiseliyim yardimci olursaniz sevinirim.Saglikli ve mantikli bir karar vermek istiyorum

  20. Seda dedi ki:

    Merhaba , ben bir okulda öğretmenlere yemek yapmak için iş anlaştım. 2 gün gidip temizledim mutfağı sonra müdür ve öğretmenler malzeme alıp işe başlayacağım dün pazartesi günü için bana vazgeçtik dediler ama hiç bir anlaşmaya imza atılmadı bu iki gün benimle dalga geçer gibi oldular bunun için ne yapılabilir?

    1. Admin dedi ki:

      İki günlük ücretinizi isteyebilirsiniz, eğer işe başlarken deneme süresi belirlenmediyse iki haftalık ücretiniz tutarında ihbar tazminatı da isteyebilirsiniz. Bunun için Adliye’de bulunan arabuluculuk bürosuna başvurmanız gerekir.

  21. Fatih dedi ki:

    merhaba.küçük bir fastfood işyerimiz vardı eşimin rahatsızlığı sebebiyle ara sıra (ayda 2-3 gün) işyerimize yardıma gelen bir bayan vardı bir yıl kadar bu devam etti daha sonra eşimin rahatsızlığı uzadığı için devamlı olarak işe aldık kendisinin ısrarla istememesine rağmen ssk.lı yaptım ve 11 ay düzenli bir şekilde primlerini ödedim daha sonra eşimin rahatsızlığı geçmeyince iş yerimi başka birine devrettim ve bu elamanı işten çıkardım. çıkışta kendisine 2020 tl ihbar tazminatı verdim. bu parayı almayacağını ve 3 yıldır bu dükkanda çalıştığını yıllık izin parası milli bayram para fazla mesai adı altında benden yüksek miktarda para istedi. anlaşamadık ve uzlaştırma avukatına gitmemize rağmen burada da anlaşamadık.şimdi mahkemeye vermiş bizi.ben sigortalı yaptığım tarihten önce 3 ay boyunca yardımlaşma derneğine dilekçe yazıp herhangi bir işte çalışmadığını kendisine maaş verilmesi hakkında dilekçe vermiş ve 3 ay boyunca yardım almış. mahkemeden nasıl bir sonuç çıkar yada bu yardımlaşma vakfına vermiş olduğu dilekçe de herhangi bir yerde çalışmadığını beyan etmesi. mahkemede bize bir yararı olurmu. vereceğiniz cevap için tşk. ederim.

    1. Admin dedi ki:

      Dilekçeyi delil olarak mahkemeye sunabilirsiniz, mahkemeden nasıl bir sonuç çıkacağını biz bilemeyiz, mahkemenin takdiri ve vereceği karar bağlı. Bahsettiğiniz kişi sizin işyerinizde geçen çalışmalarını belgeleyemeyecekse bu durumda şahit göstermesi gerekir. İsterseniz siz de şahsın işyerinizdeki gerçek çalışmaları konusunda şahit gösterebilirsiniz. Ortada belge olmadığına göre mahkeme şahit ifadelerine göre karar verir.

  22. Yusuf Bozkurt dedi ki:

    İyi günler bn bir tekstil fabrikasında çalışıyorum orada iki kere kaza geçirdim aynı makinada ilk yaptığım kazada hastanede iş kazası dedim ama jandarmaya gidip dilekçe vermedim ikincide kazada jandarmaya dilekçe verdim şikayetçi değilim diye bana ilk yaptığım kaza ile ilgili bir yıl sonra dilekçe kağıdı geldi en yakın jandarmaya gidin dye 170 i aradım iscyeri bnm bu yaptığım ilk kaza için kayıtlara geçmemiş bn gidip şikayet etsem kazanabilirmiyim not kazayı 14 08 2018 de geçirdim

    1. Admin dedi ki:

      O iş kazası jandarma-polis, hastane kayıtlarına yani resmi kayıtlara hiç girmediyse, şikayet etseniz bile kaza geçirdiğinizi ispatlayamazsanız sonuç çıkmaz. Ayrıca iş kazası geçirdiğiniz tespit edilse bile bir işinize yaramayabilir. (Bkz. Eski Bir İş Kazası İçin Uğraşmaya Değer mi ? başlıklı yazı)

  23. Yunus aydin dedi ki:

    Calistigim is yerinde yaptigim fazla mesai ucretini odemediler. Sebebi ise mesai formu doldurmamamiz. Ancak giris çıkışlarda kart basiyoruz.mesaimiz sistemde gorunuyor. Nasil yol izlemem gerekiyor yardimci olursaniz sevinirim

    1. Admin dedi ki:

      Forum doldurmamış olmak engel değil, önemli olan fiili durum, eğer günde 11 saat ve/veya haftada 45 saat çalışıyorsanız ve giriş çıkış kayıtlarından bu belliyse fazla mesai ödenmesi gerekir. ALO 170’e şikayet edebilirsiniz.

      1. Yunus aydin dedi ki:

        8:30 -18:30 calisiyorum. Cumartesi gunu de yillardir mesaili calisyorum. Isletme fazla mesai formu doldurmayi zorunlu hale getirdi. Ayrica kart zaten basiyoruz. Yasalara gore haklimiyiz

        1. Admin dedi ki:

          Daha önce belirttiğimiz gibi fiilen fazla mesai yaptığınız için işveren bunu size ödemek zorunda, hatta Yargıtay’a göre 11 saati aşan çalışma, haftalık çalışma süresine bakılmaksızın fazla mesaiye girer.

  24. Hüseyin dedi ki:

    Fazla mesai ücretimi tam vermiyor diye işyerimi şikayet ettim ama ben yanlış hesaplamışım doğru veriyormuş 170 hemen aradım şikayetini geri çektim bir sıkıntı olur mu ismimi gizli tutmalarını istedim genel başvruydu.

    1. Admin dedi ki:

      Kayda girdiyse inceleme yapılmaz zaten, ancak bu konudaki incelemeyi iş müfettişleri yapmaktadır, eğer ALO 170’den şikayetiniz oraya iletildi, şikayetinizi geri aldığınız iletilmediyse müfettiş inceleme yapabilir. Bunun için İş Teftiş Grup Başkanlığı ile görüşün isterseniz. (Bkz. İş Teftiş Kurulu Grup Başkanlıkları ve Bağlı İller)

  25. Sinem dedi ki:

    Ben Antalya dan yazıyorum turizmde belirsiz süreli işci olarak çalışmaktayımsım sürekli doubel olarak yani 16 saat haftada 4 gün mesaiye kalıyordum ve o ay da kaldığım mesailer ay içerisinde maaşa yansıtılmamakla beraber sezon sonu yani askı döneminde ödeme yada serbest zamanlı izin olarak veriliyordu ayrıca mesai saatlerimi ben not aldığımda i. K ya karşılaştırma yaptığımda mutakıp olmadığımdan 170 e şikayete bulundum ve hala bir yıl olmak üzere ama bilgilendirme yapılmadığı gibi aradığımda halen Ankara müfettişlikte olduğu söylemekte bende taraflarına noter araciliği ile fazla mesailerimle ilgili olarak ihtar çektim arabulucuda iki görüşme sağlandı ve uzlaşma yapamayacaklarınu beyan ettiler iş mahkemesine başvuracağım arabuluculkta kıdem ihbar ve 03 kodu ile çıkışım yapılmışım bu kodun 04 kodu ile değiştirilmesini mesai ücretleri indinde zabıta geçmesini ve mobing yapılmasından dolayı ücret yerine serbest zamanlı izin kullandım psikolojik baskıya maruz bırakıldım ve bunu 170 e sözlü olarkta beyan ettim israfa et izi. Kullanacaksın gibi hakaretlere maruz kaldım manevi tazminata talebe bulundum zabıta arabulucuya yazdırdım haklarımı alabilrimiyim bu durumlar lehine sonuç gösterirmi kazanabilir m iyim

  26. Sinem dedi ki:

    8saatlik mesailerde farklı günlerde 3 güne dağıtılıyor yani 3,3, 2 olarak ayrı ayrugünlere yazıp imzalatıldı

    1. Admin dedi ki:

      Haklarınızı alıp alamayacağınızı biz bilemeyiz, bu tamamen sizin haklılığınızı ispatlayabilmenize ve mahkemenin takdirine bağlı. İddialarınızı belgeleyebilmeniz, şahit göstermeniz kazanma şansınızı artırır.

  27. Gülay dedi ki:

    Ben 1 hafta önce iş yerinde psikoloji baskı görerek iş verenle tartışmam sonucunda iş veren git çıkışını al demesiyle dilekçe yazdirararak çıkışımı aldım.ihbar surecimi kesebilirler düşüncesine sahip oldum bu konuda ne yapmaliyim

    1. Admin dedi ki:

      Eğer işveren sizi istifa etmiş gibi gösterirse kıdem tazminatı vermeyeceği gibi, kendiniz işten ayrılmış olduğunuzdan ihbar tazminatı da alamazsınız, ihbar süresi dolana kadar işveren çalıştırmayabilir. İşyerinde psikolojik baskıya (mobbinge) maruz kaldığınızı ileri sürerek haklı sebeple iş akdiniz feshetseydiniz durum biraz daha farklı olabilirdi.

  28. Unreal dedi ki:

    Merhabalar. Benim geriye dönük 5 ay kadar sigortam yapılmadığı için SGK ya gidip geriye dönük sigorta primlerimin ödenmesi isteğiyle bir dilekçe yazdım. Fakat işveren bu 5 aylık sigorta primlerini bana elden ödemek istediğini, dile getirdi. Bu şekilde dilekçemi geri çekme şansım var mı? Karşı tarafa, dilekçemi geri çektiğim durumunda ceza gider mi ?

    1. Admin dedi ki:

      SGK’ya hangi gerekçeyle şikayetinizi geri çektiğinizi söyleyeceksiniz ki, işçilik alacaklarıyla ilgili bir durum olsa, siz vazgeçtiniz mi kimseyi ilgilendirmez. Ancak sigortasız çalıştırılma kamusal düzene ilişkin bir durum, sırf kişinin kendi inisiyatifinde olan bir durum değil. SGK’nın şikayetinizi geri çekmenizi kabul edebilmesi için ben yalan beyanda bulundum, o işyerinde çalışmadım gibi bir gerekçe belirtmeniz gerekir. Ben o işyerinde sigortasız çalıştırıldım ama şikayetimden vaz geçiyorum diye bir şey yok, SGK böyle bir şikayetten vaz geçmeyi kabul etmeyebilir.

      1. Unreal dedi ki:

        Anlıyorum. Peki şikayetimi geri çekmedim diyelim. Mutlaka firmaya bi borç gidecektir. Bu durumda benim geriye dönük sigorta ile alakalı bi alacağım olacak mı?

        1. Admin dedi ki:

          Eğer SGK şikayetinizle ilgili hiçbir işlem yapmamışsa ve sizin başvurunuz üzerine şikayetinizi işlemden kaldırırsa hiç dilekçe verilmemiş gibi olur, işverene ceza gitmez, sizin de alacağınız olmaz.

  29. Gökhan dedi ki:

    İş yerim bir buçuk yıl Sigortasız çalıştırdı. İi teftiş kurumuna şikayet ettim. Şikayetten sonra üç ay sigortam yattı
    Teftişe müfettiş geldiğinde sigortam yatıyordu yani.. Gelen müfettiş adımı vermiş öyle diyor patron. Beni sürekli tehdit ediyor şikayeti geri çekmem için. Korkuyorum. Şikayetimi geri çekmem için gittiğimde artık bunun mümkün olmadığını söylediler. Ne yapabilirim?

    1. Admin dedi ki:

      Burada şikayeti geri çekecek bir durum yok, zaten şikayet üzerine teftiş ve inceleme yapılmış.

  30. Hayati dedi ki:

    Merabalar sorum şu işveren fazla mesai ve resmi günlerde çalışmalarımızı odemiyor lakin maaş bodrosunda fazla mesai var bukonuyla ilgili musahasebeciye sorduğumuzda bile fazla mesai yok işyerinde ilgili negibi biyolizlememiz gerekir imzaladigimiz maaş bodrosunda bize işten cikaritildiginda almadığını ücreti alabilirsiniz bilgi alabilirmiyim acaba

    1. Admin dedi ki:

      Çalışmaya devam ettiğinize göre ALO 170’e şikayette bulunabilirsiniz.

  31. Yeşim dedi ki:

    Merhaba sokağa çıkma kisitlamasiyle is yerimiz üç vardiya hatta pazar günü bile calismaya devam ediyor is yerlerinin calisma saatlerinin dusmesi hakkinda bi konu vardi ama bize bi kağıt imzallatilar ve sigortamızın 15 gununun yatmiyacaginj arti sekiz saat calismaya devam edeceğimizi soylediler ve üç vardiya hala çalışıyor okadar insan korkuyor hergun virus nedeniyle az da olsa bu vardiyayı dusurmeleri lazim deilmiydi sizcede herhangi bir yere sikayyette bulunmadik henüz ama elemanlari dusunmuyorlar uc vardiya çalışıyoruz yetmiyor pazar günü bile calisma oluyor napmaliyiz sizce

    1. Yeşim dedi ki:

      Sokaga cikma yasagi oldugu gunlerdede izin aldik diyorlar ve bikac kagit veriyolar herkese o sekilde ceza kesilmesin diye geliyoruz sizcee napmaliyiz

      1. Admin dedi ki:

        Bakanlık tarafından açıklanan koronavirüs salgını çerçevesinde işyerlerinde uyulması gereken koşullara Bakanlık Belirledi – İşyerlerinde Bu Koronavirüs Tedbirlerine Uyulacak ! başlıklı yazıda açıklanmıştır. Ayrıca İçişleri Bakanlığı işyerlerinde mesai saatlerinin azaltılması konusunda da açıklama yapmıştı. Çalışan olarak endişelenmekte haklısınız. İşyerinin bulunduğu yerdeki Valiliğe bağlı olarak kurulan İl Pandemi Kuruluna şikaytte bulunabilirsiniz, Sağlık Bakanlığı İletişim Merkezini (SABİM) 184 nolu telefondan arayabilirsiniz, 0 312 920 06 07 faks numarasına şikayet faksı gönderebilirsiniz.

  32. Melek dedi ki:

    Merhaba bende bir şey sormak istiyorum 4 ay bir kurumda çalıştım sigortamı 1 hafta geç başlattılar ilk girdiğimde sözleşme yapmadılar internetten okuduğuma göre en geç 2 aya kadar iş veren sözleşme yapmalıymış ve maaşımı yarısını elden yarısını bankadan verdiler çıktığımda ise 1 aylık maaşım içerde ve 3 ay geçmesine karşılık vermediler nereye şikayet edebilirim

    1. Admin dedi ki:

      Halen çalışmaya devam ediyorsanız ALO 170’e şikayette bulunabilirsiniz.

  33. Melek dedi ki:

    ve e devleten baktığımda iş yeri ünvanında çalıştığım kurumun adı yazmıyor başka bir yerin adı yazıyor

    1. Admin dedi ki:

      Başka bir işyerinden sigortalı gösteriliyor olabilirsiniz, bu konu önemli, işveren veya muhasebeci sizi gerçekte çalışmadığınız bir işyerinde sigortalı gösteriyorsa SGK bunu tespit etmesi halinde sahte sigortalılık sayar ve o işyerinden bildirilen tüm sigortalı hizmetleriniz iptal edilir. Bu nedenle işyeriyle görüşün.

  34. Ayla. dedi ki:

    Merhaba.bir kursta bir buçuk yıldır kurs müdürü olarak çalışıyordum.ogretmenlerden bazılarını sigortasız calistiriyorfu patron.bu süreçte nekadar ben istemesemde patron bu noktada bana fikrimi sormuyordu zaten. Korona virüs sebebiyle de işten beni çıkarmak yasak olduğu için 29. Numaradan cikardi.yani iftira atarak.bu süreçte ben SGK’ya sigortasız çalışanların olduğunu ihbar ettim fakat kurum müdürü olduğum için bu olayın sonucunda benimde ceza alabileceğim söylendi.siz ne önerirsiniz bana

    1. Admin dedi ki:

      Doğru normalde o Kursun müdürü olarak işveren vekili ve yönetici konumunda olduğunuz için söz konusu kişilerin sigortasız çalıştırılmasından siz de sorumlu sayılırsınız. Ancak SGK mevzuatı gereği, yapılan inceleme sonucunda söz konusu kursta sigortasız kişiler çalıştırıldığı tespit edilirse, bu nedenle çıkacak prim borçlarından ve idari para cezalarından müdür olduğunuz döneme ait olanlarla sınırlı olmak üzere siz de sorumlu olursunuz. Ancak SGK bu prim ve cezaları patrondan tahsil edebilirse sorun kalmaz. (Bkz. Şirket Ortakları ve Yöneticilerin SGK’ya Borçlardan Sorumluluğu)

  35. Ayla. dedi ki:

    Bu durum ile ilgili şikayette bulunmuştum dilekçe ile.bundan vazgectigimi,sinirlilik halinden söylenmiş söylemler olduğunu yazılı ifademle bildirdigim takdirde bir suç teşkil eder mi ne önerirsiniz?

    1. Admin dedi ki:

      Bu konu yukarıdaki yazıda açıklanmıştır. Eğer SGK resmi makamlara yalan beyanda bulunma, resmi makamları gereksiz yere oyalama, meşgul etme gibi gerekçelerle hakkınızda Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulunmazsa herhangi bir sorun olmaz.

  36. Yunus DAĞ dedi ki:

    Is yerimiz kısa çalışma ödeneğine baş vurdu bizlere 3 aylık bir maaş bağlamışlar.ve bizim iş yeri sürekli bizleri çalıştırdı maaş günümüz geldiğinde kısa çalışma ödeneğinden aldığımız para yi da maaşımız dan düştü bu normal mi yokda iş veren burda sahtekarlık mi yaptı

    1. Admin dedi ki:

      Herhangi bir işverenin kısa çalışma için başvurduğu halde işçiyi tam çalıştırması sahtekarlık ve hatta Devleti dolandırmaktır. Bu konudaki açıklama Fırsatçı İşverenleri Mutlaka İŞKUR’a Bildirin ! başlıklı yazıda yer almakatdır.

  37. emre dedi ki:

    kardeşim trafik kazası yaptı motorluydu karşıdaki arabalıydı karşıdakinde alkol çıktı baya yüksekti kullandı arabada ticari arabaydı ve dönmesi yasak yoldan dönmeye caçlıştı ver kardeşimin önüne kırdı kardeşim %0 hatalı olarak çıktı polis raporuna göre .babam karşı tarafla anlaştık diyerek kardeşime şikayetini geri çektirdi kardeşimde şikayeti geri çekmiş 18 yaşında tekrar şikayetçi olablirmiyiz zararımızı karşılamazlarsa ? veya ne yapabiliriz ?

  38. Büşra dedi ki:

    Dava açtım iş bulamadım iş veren davayı geri çekmemi talep etti ben avukata tekrar para ödemek zorunda kalırmıyım

    1. Admin dedi ki:

      Avukatla aranızda yaptığınız sözleşmeye bağlı, dava sonucu hak kazanacağınız işçilik alacakları üzerinden avukat alacağı hisseyi belki isteyemez ancak avukatlık ücretini talep edebilir. Madem işveren davayı geri çekmenizi istiyor, o zaman avukat ücretini isterse onu da işverenden ödemesini talep edin.

  39. Efe dedi ki:

    Çalıştığım işyerinde kimseye sigorta yapılmıyor.bu konu hakkında şikayetimi nereye yapabilirim. şikayet edersem patronum bundan haberdar olur mu ve sigortasız işçi çalıştırdıklarını nasıl kanıtlarım

    1. Admin dedi ki:

      ALO 170’e şikayette bulunabilirsiniz. İsminizin gizli kalmasınız istiyorsanız, SGK’ya posta yoluyla işyerinin / işverenin adını, işyerinin adını içeren isimsiz veya takma isimle bir dilekçe de gönderebilirsiniz. Eğer dilekçenizde inandırıcı bilgiler yer alırsa SGK dikkate alır büyük ihtimalle.

  40. Erdal dedi ki:

    Merhaba, 3 yıldır site görevlisi olarak sigortasız çalışıyorum, 5 aydır maaş alamıyorum, 170 i aradım durumu anlattım, fakat ismimin açıklanacağını öğrenince tekrar 170 i arayıp ismimin gizli tutulmasını, aksi takdirde sikayetimin iptalini talep ettim, ismim gizli tutulurmu yada şikayetim iptal olurmu, ayrıca sigortasız çalıştığım 3 yıl ssk tarafından doğrulanırsa tazminat alabilirmiyim? Teşekkürler

    1. Admin dedi ki:

      Normalde siz talep etmeseniz bile sizin şikayette bulunduğunuz SGK tarafından site yönetimine söylenmez, ancak inceleme sırasında site yönetimi bunu fark edebilir. Öte yandan geriye dönük 3 yıllık çalışmanız, eğer siteye ait defter ve belgelerden size ödenen ücretler tespit edilirse ancak o zaman SGK tarafından doğrulanır. Onun dışında çalıştığınız yere denetim yapılır ve fiilen çalıştığınız görülürse, o gün çalışmaya başladığınız kabul edilir, öncesine ait çalışmalarınız kayıt – belgeden tespit edilemediği gerekçesiyle SGK iddia ettiğiniz önceki çalışmalarınızı dikkate almayabilir.

  41. Ramazan dedi ki:

    Merhaba fabrikada vardiyalı olarak çalışan işçiyi işte calısırken beldekı fıtıgım patladı. Doktora gittim 3 ay agır kaldıramaz raporu verdi tedavinin bir parçası olarak bende rapor fabrikanın revir doktoruna verdım oda raporu onaylayıp daha hafif bir iş verilmesi ıcın insan kaynaklarına gönderdi insan kaynakları halledıcez dedı aradan 1 ay gectı hala agır ıste calısıyorum. Belim gercekten cok kötü ağrıyor umursamadılar. Calısamıyorum saglıgımı düşünmeyen bir isyerındede artık durmak ıstemıyorum ama 3 yıllık emegın var ne yapmam gerekiyor tazminat alıp cıkmak ıstıyorum

    1. Admin dedi ki:

      4857 sayılı İş Kanununun “İşçinin haklı nedenle derhal fesih hakkı” başlıklı 24 üncü maddesinin I/a bendi uyarınca; iş sözleşmesinin konusu olan işin yapılması işin niteliğinden doğan bir sebeple işçinin sağlığı veya yaşayışı için tehlikeli olursa, bu durum işçi için fesih hakkı doğurur. Eğer işyeri sizi sağlığınız için risk oluşturmayacak hafif bir işe verseydi böyle bir fesih hakkınız olmazdı. Ancak işyeri sizi halen ağır işte çalıştırdığına göre, söz konusu maddeye istinaden iş akdinizi feshedip, tüm çalışma sürenize ait kıdem tazminatınızı talep edebilirsiniz. Ancak noterden ihtarname çekerek feshetmeniz daha garantili olur.

  42. Selin dedi ki:

    Merhaba ben yaklaşık bir ay once isverenlerimi sigortam yapılmadığı için alo 170 e sikayer ettim ama daha sonra şikayetimi geri cekmek isicin iptal dilekçesi verdim kabul edilmedi .Eğer asilsiz bir idda olduğunu soyleyip tekrar dilekce verirsem iptal dilekçem kabul edilebilir mi denetim yapilir mi ? Bu soylemden ötürü bana cezai islem uygulanır mi?

    1. Admin dedi ki:

      İptal dilekçesi verdiğinizi, ancak kabul edilmediğini belirmişsiniz. Eğer asılsız ihbar olduğu yönünde dilekçe verirseniz bu defa sorun yaşayabilirsiniz, çünkü SGK asılsız ihbarda bulunduğunuz gerekçesiyle hakkınızda işlem yapabilir, isterse savcılığa suç duyurusunda bulunabilir. Ayrıca sigortalı çalışıp çalışmama kişinin kendi inisiyatifinde değil, kanunen zorunlu, kamu düzenine ilişkin bir durum, dolayısıyla bu yönüyle de şikayetten vaz geçseniz bile SGK dikkate almayabilir.

      1. Selin dedi ki:

        Peki isi bıraksam denetim zamani sigortasiz calisan kimse olmadığını gorurse isveren ceza alir mi yinede benim hakkımda islem uygulanır mı

        1. Admin dedi ki:

          Denetim sırasında işyerinde olmamanız halinde sizin hakkınızda herhangi bir işlem yapılmaz, şikayet dilekçesi verdikten sonra denetim elemanı gelene kadar bekleme mecburiyetiniz yok çünkü. Başka sigortasız çalışan da tespit edilmezse işveren ceza almaz. Ancak denetim elemanı işyeri kayıt ve belgelerini incelemek için işverenden talep edebilir belki.

          1. Selin dedi ki:

            Sigortasız işçi çalıştırma konusunda şikayeti geri alma gibi bir hakkimiz yokmu ?ve Denetim yapilcagi gün ne sekilde olay anlatiliyo bunu soylermisiniz,haklarinda bir sikayet olduğu mu soyleniyo yoksa rutin bir islem gibi mi anlatiliyo?ben sikayeti geri alma konusunda tekrar bir dilekce yazmistim bakanlığa iletilmiş iptal dilekcesimin kabul edildigi istisnai durumlar var mi acaba

          2. Admin dedi ki:

            Sosyal güvenlik yani sigortalı çalışma kamu düzenine ilişkin bir durumdur, yani sadece o çalışanı değil tüm çalışanları ilgilendirir, kişi sigortalı çalışacak, işvereni primini SGK’ya ödeyecek ki SGK’da topladığı bu primle emekli maaşı, sağlık giderleri, rapor parası gibi ödemelerini gerçekleştirebilsin. Dolayısıyla mevzuatımıza göre işçinin sigortalı çalışma hakkından / yükümlülüğünden vaz geçmesi, işverenle bu konuda anlaşması mümkün değildir, işçinin ve işverenin böyle bir yetkisi yok. Herhangi bir işyerinde sigortasız çalışan kişi bu konuda şikayette bulunduğunda, daha sonra şikayetinden vaz geçse bir bu nedenle SGK şikayetinden vazgeçmiş olmasını dikkate almaz. (Bkz. https://www.isvesosyalguvenlik.com/iscinin-istese-de-vazgecemeyecegi-hak-ve-yukumlulukleri/)
            Öte yandan şikayet üzerine işyerinde yapılacak denetimde şikayet üzerine denetim yapıldığı söylenmez, özellikle şikayette bulunan kişinin ismi ise hiç söylenmez. Ancak küçük işyeriyse işveren bunu anlayıp tahmin edebilir.

  43. Muhsin dedi ki:

    Merhaba ben bir reklam atölyesinde 7 yil çalıştım hiç bir şekilde sigorta yapmadı başkasına devredip gitti bende issiz kaldım ne yapabilirim

    1. Admin dedi ki:

      Hizmet tespit davası açmanız gerekir, tabii işten ayrıldığınız yılın üzerinden 5 yıl geçmediyse.

      1. Selin dedi ki:

        Ben sigortasiz isci ihbar iptali icin dilekce vermistim denetim servisine iletilmis ihbarim üzerinde inceleme yapiliyor .peki ihbarimin iptal olma ve denetimin olama ihtilami var mi ?

        1. Selin dedi ki:

          Ben sigortasiz isci ihbar iptali icin dilekce vermistim .dilekce denetim servisine iletilmis
          Ihbar iptali üzerine inceleme yaplyor ve hala devam ediyor peki ihbarimin iptal olma ve denetimin olmamasi ihtimali var mi yoksa her durumda denetim yapilcak mi?

          1. Admin dedi ki:

            Yukarıdaki yazıda belirttiğimiz ve daha önceki sorularda cevapladığımız üzere, sigortasız çalışma sadece kişinin kendi sorunu olmayıp SGK dolayısıyla Devlet prim kaybına uğradığından, şikayetinizi / ihbarınızı geri almış olsanız bile o işyeriyle ilgili olarak yine denetim yapılabilir.

  44. sezgin dedi ki:

    selamun aleyküm calıştığım iş yerinde 4 ay boyunca paramı alamadım
    ve bunu şikayette bulundum onlarda ara bulucuya verdiler ama ben paramın yarısını aldım ve şikayetimi geri çekmek istiyorum eğer şikayetimi geri çekersem sıkıntı yaşarmıyım bana yardımcı olursanız sevinirim teşekkur ederim

    1. Admin dedi ki:

      Aleykum Selam. Şikayette bulunduğunuz yere yeni bir dilekçe verip şikayetinizden vazgeçtiğinizi belirtebilirsiniz. Sadece bu konuda daha sonra şikayette bulunma hakkınız olmayabilir.

  45. Başak dedi ki:

    İşkurdan işe başvurdum en yakın tekstile makine eğitimi alabilmek için , işverenin beni almama gibi bir hükmü varmı ? Kendi keyfine göre beni almazsa nereye şikayet edebilirim ? Etsem sonuç alabilirmiyim

    1. Admin dedi ki:

      İşveren sizi değerlendirmeden, çalışma şeklinize bakmadan işe almamazlık yapmaz herhalde, buna rağmen işveren işe başlatmadan reddederse yine İŞKUR’a şikayet edebilirsiniz.

  46. Ta dedi ki:

    Ben yazlık bir bölgede sezonluk cafe işletiyorum sezonda çalışacak elemanlar geliyor lar bir kaç gün çalışıp gidenide var 2-3ay çalışanıda var 2 calisanım asgari ücreti düşük buldukları için sigorta istemeyip daha yüksek ücrete calistilar sezon bitip hesaplarını kapattıktan sonra aradan 8 ay geçtikten sonra bu işyeri bizi sigortasız çalıştırdı ve 2 -3 aylik ucretimizide vermedi diye şikayet te bulundular ve arabulucu bir avukat beni arayınca haberim oldu sigorta yapmadığım için kusurluyum biliyorum ama bunlarında yaptığı ahlaksızlık ve suç degil mi

    1. Admin dedi ki:

      İş Mahkemelerinde Açılacak Davalarda Ödenecek Harç ve Ücretler başlıklı yazının altına yazmış olduğunuz aynı konudaki sorunuzu cevaplandırdık.

  47. Süleyman dedi ki:

    Merhaba benim sorum şu patronum ile sigortadan kaynaklı tartıştık ve ertesi gün işe gitmedim hakkımda tutanak tutmuş. Tutanağın tutulduğu gün 170 i arayarak şikayette bulundum henüz aylığımı da almış değilim araya hafta sonu girdi ben hafta başı işe gitmez isem bir tutanak daha tutarak beni haklarımdan mahrum edebilir mi

  48. Tuğay dedi ki:

    03 /10/2018 işe giriş 30/10/2020 çıkış tarihim bazı icralarım yüzünden patron işten çıkış yap işsizlik parası alır maaşınla beraber alır ödersin dedi tazminatımı verecekmisin dediğimde ne parası dedi tazminatımı nasıl alırım

  49. Devran dedi ki:

    İş yerinde bir iş kazası geçirdim ve iş kazası raporu aldım fakat iş kazası raporunun is yerine verileceğini bilmiyordum. Normal raporlar gibi sistem de göründüğü zannediyordum iş yerinden şikayeti cekmemi istediler. Dilekçe yazdım fakat hastaneye gitmemi ve raporumu iş kazası değil de normal rapor olarak almamı istediler. Hastane böyle birşey olmayacağını söyledi böyle bir durum da şahsıma cezai bir işlem veya dava açılabilir mi ? Şimdiden teşekkürler

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      İşyeri geçirdiğiniz iş kazasıyla ilgili olarak SGK’ya bildirim yapmamış olabilir, çünkü doktor raporunuzu sistemden verdiyse işyerinin e-bildirge ekranına rapor bilgileri düşmüştür, işyerinin / işverenin veya muhasebecinin bunu bilmemesi mümkün değil. Ceza konusuna gelince size bir ceza gelmez, işverene gelir.

      1. Devran dedi ki:

        Çok teşekkür ederim bana bizim sistem de gözükmüyor dediler. e -nabıza giriyorum orada iş kazası olarak geçiyor. Bende anlam veremedim bu konuya çok teşekkür ederim Tekrar dan

  50. Mert dedi ki:

    Merhaba ben çalıştığım yerden parami alamıyordum sgk da yoktu şikayette bulundum ama sonradan anlaştık ve direk anında geri iptal etmek istedim 1 saat sonra falan yanlız sıkıntı sgk olmadığı için yasal olduğu için önü geri iptalinde bulunamıyorum sıkıntı surda başlıyor şimdi ben annemle aynı yerde çalışıyorum beni çıkartması önemli değil ben bulurum ama annem 7 senedir burda çalışıyor emeğim var ve çıkmakta istemiyorum diyor memnunum diyor ama ben şikayette bulunduğum için onunda hakkı neyse verir çıkartırlar benimle birlikte şikayette bulunduğum için iş veren normal olarak geri iptal edemiyorum da arada kaldım annem işsiz kalsın istemiyorum benim yüzümden ekmeğinden olsun istemiyorum ama iptal de edemiyorum nasıl bir yola başvurabilirim mesala

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      İsterseniz SGK’ya şikayetten vazgeçtiğinize dair dilekçe verin, ancak yukarıdaki yazıda da belirttiğimiz üzere SGK talebinizi dikkate almayabilir. Ayrıca o işyerinde halen çalıştığınıza göre işyerinin sigortanızı yapması gerekir, işyerinin şikayette bulunduğunuzu bildiği halde halen sigortasız çalıştırmaya devam etmesi karşısında ne denir bilmiyoruz.

  51. Murat dedi ki:

    Merhaba ben 2016 yılında calıstıgım ıs yerı maasları 2 ayda 2 aya verıyordu bız cıkarken sıkayet etmıstık sımdı ben tekrar o ısyerınde calısa bılırmıyım

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      İşveren çalıştırmayı kabul ediyorsa tabii ki çalışabilirsiniz, buna engel hiçbir mevzuat hükmü yok.

  52. Burcu dedi ki:

    Merhaba biz eşimle beraber fabrikada clşyrdk iflas etti 3 aylık maaşlarımız kaldı tanzimatlarmzda senett olrk elimize verldi 2017 de battı bi umutla yatar diye bekledk ama hç bir patrona kimseye ulaşılmıyo napmamz gerk

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      İcra ve iflas müdürlüğü ile görüşün isterseniz, eğer söz konusu şirket hakkında iflas masası kurulduysa belki iflas masasına alacaklı kaydı yaptırıp alacağınızı tahsil edebilirsiniz. (Bkz. https://www.isvesosyalguvenlik.com/iflas-ve-konkordatoda-isverenden-iscilik-alacaklarinin-tahsili/)

  53. ARİF dedi ki:

    ARİF AKSAKAL DT. 16 081979 İZMİR İLİ BERGAMA İLÇESİ SELÇUK MH 2 ÇUKURBAĞ NO 51 ADRESİNDE OTURUYORUM İZMİR ALİAĞA PETKİM KİMYA HOLDİNG A.Ş SİTELER MH NECMETTİN GİRİTLİ OĞLU CADDE 6 İZMİR ALİAĞA PETKİM BÜNYESİNDE BULUNAN EKOVAR ÇEVRE GURUP ŞİRKETİNDE ÇALIŞIYORDUM 22 04 2021
    TARİHİNDEN 30 06 TARİHİNE KADAR ÜCRETSİZ OLARAK İZİNE ÇIKARILDIM VE BU ŞİRKETTE ÇALIŞAN EN AZ 60 ÇALIŞAN VAR BİR TEK ÜCRETSİZ OLARAK İZİNE BENİ ÇIKARDI BU ŞİRKET VE BANA İZİN KAĞIDI iMZALATTIIRDI VE İZİN KAĞIDI İMZALATTIRIRKEN BANA ŞÖYLE BİR İFADEDE BULUNDULAR YA BU İZİN KAĞIDINI İMZALARSIN YA DA İŞTEN İSTİFA EDERSİN YADA SENİNLE BU ŞİRKET VE BU İŞYERİNİN DIŞINDA SENİNLE GÖRÜŞÜRÜZ DİYE BÖYLE TEHDİTTE BULUNDULAR ŞAHSIM ADINA YAPILAN BU TÜR DAVRANIŞLARINDAN DOLAYI ŞİKAYETÇİYİM GEREĞİNİN YAPILMASINI ARZ EDERİM TELEFON NUMARAM 0539 299 33 85 SAYGILARIMLA

  54. Umut dedi ki:

    Merhaba! Ben bir işyerinde 9 ay çalıştıgım halde SGK girişim yapılmadı bende şikayette bulundum işverene inceleme başlatıldı daha sonra işverenin baskısı ile şikayetimi geri aldım geçmişe dönük pirimlerimi yatıracaklarını söylediler fakat yapmadılar bununla ilgili ne yapmam gerekiyor

  55. Çiçek dedi ki:

    Merhaba ben işyerinde Mart ayında çalışmaya başladım sigortam ise temmuz ayında başladı alo 170 hattına şikayette bulundum ve bunun üzerine çalıştığım yere sgk dan geldiler. Ben 4 aylık sgk ödenmemiş parayı devlet mi alıyor. Yoksa bana mı veriliyor.

  56. Derya dedi ki:

    Merhaba ben birkaç ay önce şikayette bulundum ve hiçbir sonuç gelmedi düşük ücretten dolayı çıkmak zorunda kaldım fakat işten çıkarken de tüm haklarımı aldığıma dair imza attırdılar. İşe devam etmediğim için şikayetim iptal mi olacak? Çalıştığım süre boyunca elden para verdiler sigortam ilk başta düzgün yatmasa da sonradan düzenli yattı fakat ücret az olduğu için şikayet etmiştim.

  57. Bircan uçan dedi ki:

    Merhaba ben çaliştiğim işyerinden sözlü bir şekilde kovuldum işverenim bana müdürünün kovma yetkisi olmadığını ve aynı işverenin diğer şubesinde çalişmamı istedi ama ben tazminatımı almak istiyorum bu durum da nasıl bir yol izlemem gerekiyor

  58. Abdullah dedi ki:

    Çalıştığım yer beni asgariden gösterip asgarî ücretin altında vermektedir maaşımı ne yapmalıyım

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Genelde işyerleri çalışanlara asgari ücretin üstünde ücret verdiği halde, asgari ücret göstermektedir. Sizin işyeri ise tam tersini yapıyor. Ancak Kanunen her yıl için belirlenen resmi asgari ücretin altında bir ücretle işçi çalıştırmak yasaktır. ALO 170’e şikayet edebilirsiniz.

  59. Ahsan dedi ki:

    Merhaba. Bir firmada muhasebe işi yapmaktayım. Yaklaşık üç aydır maaşımı alamadım. İşlerin iyi olmadığı ve ödenmesi gereken çekler mevcut firma sahibi için. Sigorta girişim yapılı fakat bir sözleşme ile başlamadım. Sadece nüfus cüzdanı ile giriş yapıldı sözleşme imzalamadım. Mobbing de oluyor ara sıra fakat bu elle tutulur gözle görülür ispat edilecek birşey değil. Okb denilen bir rahatsızlık mevcut olduğundan normalden aşırı derecede yoruluyorum bedensel olarak ağır bir iş yapmasam da zihinsel olarak çok yoruyor. Bu sorun ilaç kullansam da terapi görsem de zaten geçmek bilmiyor ve bunun yanında diğer sorunlarla uğraşmak durumunda kalıyorum. Bu firma bir komşumun değil. Kötü duruma düşmek istemem. İşten kendi isteğimle çıktıktan sonra alabilir miyim bunu ne yapabilirim. KPSS sınavım var ve düzgün çalışamıyorum. Bu şekilde devam etmem benim için vakit kaybı fakat alacağım var. Ne yapabilirim bu maaşları almak için. Yani işi benden çıkarıp sgk ile vb devreye sokarak resmi olarak bunları nasıl alabilirim. Banka hesabım dahi incelenebilir.

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Anlağımız kadarıyla söz konusu işyerinden herhangi bir hak kaybına uğramadan, kıdem tazminatı ve diğer haklarınızı alarak ayrılmak istiyorsunuz. Mobbinge uğruyor olmanız sizin için haklı fesih sebebi, ihbar süresine uymadan iş akdinizi feshedip, kıdem tazminatınızı talep edebilirsiniz. Ancak sizin de belirttiğiniz gibi mobbingi ispat etmek zor, konu mahkeme sürecine kadar gitse, şahit göstermeniz lazım, işyerindeki çalışanlar sizin lehinize şahitlik yapa mı şüpheli. Bu durumda izleyebileceğiniz diğer yollara gelince, eğer SGK’dan kıdem tazminatı yazısı almaya yetecek sigortalılık süreniz ve prim gününüz varsa, SGK’dan kıdem tazminatı yazısı alıp, işyerine verip, buna istinaden iş akdinizi feshedip kıdem tazminatınızı isteyebilirsiniz. Bu konuda ALO 170’den bilgi alabilirsiniz. Diğer seçenek, eğer hekimden rapor alabilirseniz, sağlık sebepleriyle iş akdinizi feshedip yine kıdem tazminatı alabilirsiniz. Bu konuda açıklama içeren yazıya aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.
      İş akdinizi hangi gerekçeyle feshederseniz feshedin fark etmez, noterden ihtarname çekerek feshetmenizde fayda var.
      Yazılı iş sözleşmesi yapmamış olmanız, sigortalı çalışmış olduğunuz için herhangi bir hak kaybına yol açmaz, belirsiz süreli iş sözleşmesinin yazılı yapılması zorunluluğu yok.
      Eğer işveren alacaklarınızı ödemezse adliyede bulunan arabuluculuk bürosuna başvurabilir, sonuç alamazsanız iş mahkemesinde dava açabilirsiniz.
      https://www.isvesosyalguvenlik.com/isyerinde-yapilan-is-calisanin-sagligina-uygun-degilse-ne-yapilabilir/

  60. Batuhan dedi ki:

    Merhabalar ben bi yerde calisiyordum patronumla anlasamadim ciktim içerde 25 gunluk alacayim var bankaya yatirmadilar ne yapmam lazim

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Önce adliyede bulunan arabuluculuk bürosuna başvurmanız gerekir. Eğer işveren arabulucuya gelir ve ücretinizi ödemeyi kabul edip tutanağı imzalarsa, ödemese bile arabulucunun düzenlediği tutanak ile icraya başvurabilirsiniz. İşveren arabulucuya gelmez veya gelse bile anlaşamazsanız bu durumda iş mahkemesinde dava açmanız gerekir. (Bkz. https://www.isvesosyalguvenlik.com/en-basit-sekliyle-arabulucuya-basvuru-ve-ornek-dilekce/)

  61. Elmas dedi ki:

    Merhaba iyigünler 31mayısta işe girdim sigortalı 1haziranda başlamışlar ise girdiğimgünden beri maaşımı alamadım sadece Mayıs’ta 1günlük aldım çok zor durumdayım

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      ALO 170’e şikayette bulunabilirsiniz, işten ayrılmış olsanız arabulucuya başvurmanız gerekirdi.

  62. Seher dedi ki:

    Merhabalar büyük bir firmanın sahış bayiliğinde çalışıyorum işverenim asgari ücret yatırıp bizden 1000 tl sini ona vermemizi istedi bizde elden verdik mecburiyetten dolayı. Elden verdiğimiz için ceza yermi ? Birde ben 2021 temmuz 1 inde işe başladım beni 2 ay sigortasız calıştırdı asgari ucret verdi elime ama yagirmadigi sigorta parasini bile vermedi 10 saat calişip 20 dakika mola yapıyoruz . 2 ay sigortasız calistirdiktan sonra iskur dan yaptı 3 ay iskur suresinden sonra kendi bunyesine aldı aralikta basladi benim gün yazilmaya . Sikayet yedikten sonra benim 2 aylik gunumun sigortasini yatiriyormu yatirdiktan sonra benim tazminat hakkim oluyormu ?

  63. Mahmut Yıldız dedi ki:

    Selamlar, ben bir düğün salonunda 3 yıldır müzisyen olarak çalışıyorum bunlar çok büyük bir şirket. Benim 1 gün bile sigortami yapmadilar.bugun yarın diyerek 3 yıl geçti. 170 e sikayette bulundum ve elimde sosyal medyamda 3 yıldır çaldığım dugunlerin hem resimleri hem videolari canlı yayınları mevcut. Ne gibi haklarım vardır aceba bilgilendirirseniz memmun olurum.

  64. Celaleddin dedi ki:

    Bir isyerinde 72 gün calistim ondan 6 ay sonra emekli oldum emekliligimden ıki sene sonra sigortadan beni çağırdılar bu iş yeri için soru sordular bende cevapladım bana d3dilerki bu şirket paravan şirket senin calistigim 72 günüm iptal ve emekliliğinde iptal olur dediler ben ne bilebilirdimki ormanın paravan şirket olduğu anca biz e devletten takip esiyorduk sigorta yapılıyor mu diye bu konuda ne yapabilirim 2 ay sonra emekliligim iptal olucak

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      SGK söylendiği gibi iptal işlemini yaparsa, söz konusu işyerinden adınıza bildirilen sigortalılık sürelerinde fiilen (gerçekten) çalıştığınızın tespiti ve emekli aylığının tekrar bağlanması için iş mahkemesinde dava açmanız gerekir.

  65. Serap dedi ki:

    Merabalar benim sorunum 6 ay önce tekstil de çalıştım ara verdim ev degisikliginden dolayi işi birakmak zorunda kaldım ilk başladığımda 1 hafta deneme süresi var dediler deneme suresi bitti sigortam yatmaya basladi hesbima asagari ücret yatıyordu 1.500tl hesabımdan çekip tekstile vermek zorunda kalıyordum geri istiyorlardı ama buna dair kâğıt imzalatiyorlardi tekrardan aynı iş yerinde işe başladım 1 ayın parasını elden aldım 1 ayın sonunda sigortam yattı sistemden baktığımda sigortam gözükmüyordu sigortam olamadığı için bıraktım işi gittim tekrardan konuşmaya muhasebecinin bana dediği kelime senin paranı yememisiz o 1.500tlyi senin sigortala yatırmışız o zamanlar 1.500tl istediklerinde yazılı olarak kabul ettigime dair kâğıt imzalattılar hesapta asgari ücret olarak gözüküyor ama 1.500tl elden öduyordum iş yerine şikayette bulundum bana dedikleri kelime olan sana olacak hiç birşey kanitlayamazsin diye sana ceza gelir diye soylediler bunun için bana ceza gelirmi

  66. sude dedi ki:

    merhaba ben 1 yıldır tekstilde çalışıyorum iş yerim eleman azaltmaya gidiyor sırf tazminat vermemek için iş yerinde mobing uygulanıyor. evimin önünden beni alan servis 2.4 km lik mesafeden beni alacak artık. her gun 2.4 km yürümem gerek… 12 agustosta dugunum var yıllık iznim doldugu için iş veren ile görüşmeye gittim bana 1 gün izin verecegini söyledi. ailemin izmirden buraya geleceğini söyledğimde babanın sende ne işi var niye senin evine baban kalmaya geliyor diye azarlamalar yedim. bana ‘ben işletme sahibiyim istedğim zaman seni izne çıkararım düğün bir mazaret değil’ dedi bu olaydan sonra iş çıkısında servisimiz artık servis güzergahımın değiştiği evime 2.4 km uzaklıktak duraktan alacağını söyledi. ne yapmam gerek lütfen yardımvı olur musunuz?

  67. Mehtap dedi ki:

    Merhaba , ben bir işe başvuracaktım ve işte bir sene çalışmamış olmam gerekiyordu.sigorta dökümü istediler ve 2-3 günlük sigorta yattığını görünce 170 aradım ve yeri şikayet ettim. Ama sigortamı tanıdığımız biri bilgim dahilinde yapmıştı. Üzerinden birkaç ay geçtiği için unuttum ve işin ismini hatırlayamamıştım . .Hemen 170 arayıp red talebi oluşturdum. Ama red talebim red olmuş. Şimdi ne olacak? Orayı da zor durumda bırakmak istemiyorum.