İşçi Ücretlerini Ödeyemeyen İşverene Üç Ay Destek

İşçi Ücretlerini Ödeyemeyen İşverene Üç Ay Destek
14 Kasım 2018 21:54

İşverenin işçi ücretlerini ödemekte zorlandığı bazı durumlarda kısa çalışma ödeneği adı altında bir süre işçi ücretlerinin fondan ödenmesi aslında 2003 yılından beri yürürlükte olan bir uygulama.

Daha önceleri İş Kanunun 65 inci maddesinde düzenlenen, 2008 yılında ise 4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanununa eklenen Ek-2 nci maddeye taşınan düzenleme uyarınca; genel ekonomik, sektörel veya bölgesel kriz ile zorlayıcı sebeplerle işyerindeki haftalık çalışma sürelerinin geçici olarak önemli ölçüde azaltılması veya işyerinde faaliyetin tamamen veya kısmen geçici olarak durdurulması hallerinde, işyerinde üç ayı aşmamak üzere işveren kısa çalışma yapabiliyor ve bu kısa çalışma süresince İşsizlik Sigortası Fonundan işçilere kısa çalışma ödeneği ödeniyor. Bu üç aylık süre 6 aya kadar uzatılabiliyor.

Dolayısıyla ekonomik olarak zor durumda olan işveren bu süre zarfında işçilere ücret ödemek zorunda kalmıyor.

Öte yandan işverenlere sağlanan bu destek sadece genel ekonomik, sektörel veya bölgesel kriz ile deprem, yangın, su baskını, salgın hastalık, seferberlik ve benzeri zorlayıcı sebeplerin varlığı halinde verilebiliyordu. Ancak son zamanlarda ekonomide yaşanan ve işyerlerini / işverenleri de etkileyen daralma, bozulma nedeniyle bu desteğin kapsamı genişletildi. 9 Kasım 2018 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan Kısa Çalışma ve Kısa Çalışma Ödeneği Hakkında Yönetmelikte değişiklik yapılmasına ilişkin Yönetmelik uyarınca;

– İşverenin kendi sevk ve idaresinden kaynaklanmayan, önceden kestirilemeyen, bunun sonucu olarak bertaraf edilmesine imkân bulunmayan, geçici olarak çalışma süresinin azaltılması veya faaliyetin tamamen ya da kısmen durdurulması ile sonuçlanan dışsal etkilerden kaynaklanan dönemsel durumlar nedeniyle de işverenler artık imkandan yararlanabilecek.

– İşverenler kısa çalışma talebine ilişkin başvurularını Çalışma ve İş Kurumu Müdürlüklerine yapacak. İşverenin talebi İş-Kur tarafından değerlendirilmeyecek, İş-Kur Müdürlükleri bu talepleri ivedilikle ilgili İş Teftiş Grup Başkanlıklarına (yeni adı Rehberlik ve Teftiş Grup Başkanlığı) iletecekler. İşverenin talebinin uygunluğunu iş müfettişi değerlendirecek. Sonuç İş-Kur Müdürlüğüne bildirilecek. Müdürlük ise sonucu işverene bildirecek. İşverenin talebi kabul edilmişse işveren durumu işçilere ve varsa işçi sendikasına bildirecek.

– İşverenin başvurusunda isimleri yer alan işçilerden, işsizlik maaşı ödenmesi için geçerli olan, iş akdinin feshi dışındaki şartları taşıyanlar kısa çalışma ödeneğinden yararlanacak. (Burada işçinin işten çıkması veya çıkarılması gibi bir durum olmadığından, işsizlik maaşında aranan fesih şartı kısa çalışma ödeneğinde aranmamaktadır, prim günü, son 120 gün kesintisiz çalışma şartları aranmaktadır.)

– Kısa çalışma uygulamasından faydalanan işyerleri iş müfettişleri tarafından denetlenebilecek. İşyerinde yapılan inceleme sırasında işverenin ödenek alan işçilerin çalışma süreleri ile ilgili hatalı bilgi ve belge verdiğinin tespit edilmesi ve iş müfettişinin yazılı talebi halinde hakkında hatalı bilgi verilen işçi sayısı da dikkate alınarak kısa çalışma ödeneği durdurulacak. Kısa çalışma ödeneğiyle ilgili diğer bilgiler Kısa Çalışma ve Kısa Çalışma Ödeneği – Yararlanma Şartları – Ödeneğin Miktarı – Başvuru Yeri ve Şekli başlıklı yazıda yer almaktadır. (isvesosyalguvenlik.com)

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.