İşçi Yıllık İznini İstediği Tarihte Kullanabilir mi ?

İşçi Yıllık İznini İstediği Tarihte Kullanabilir mi ?
15 Kasım 2017 20:22

Çalışanlar açısından izin hem vazgeçilmez bir hak, hem de bu vazgeçilmezliği nedeniyle çalışan açısından da işveren açısından da aynı zamanda bir zorunluluk ve görev.

Çünkü izin; çalışanın dinlenmesi, daha verimli çalışması, hastalık ve kaza risklerinin azalması açısından bir zorunluluk. Bu nedenle gelişmiş bir çok ülkede çalışanların düzenli bir şekilde izin kullanması zorunlu. Aslında mevzuat gereği Ülkemizde de zorunlu. Çünkü İş Kanunun 53 üncü maddesinde “Yıllık ücretli izin hakkından vazgeçilemez.” hükmü yer alıyor. Ancak maalesef uygulamada maalesef durum hiç de böyle değil. Birçok işveren işçiye iznini düzenli kullandırmıyor.

İş Kanunu uyarınca çalışanlara verilmesi gereken mazeret, bayram izni gibi izinler dışında haftada en az 24 saat hafta tatili (haftalık izin), ayrıca işçinin kıdemine göre en az 14 günden 30 güne kadar yıllık izin verilmesi gerekiyor.

Çalışan hafta tatilini Pazar günü veya işyerindeki çalışma şartlarına göre haftanın herhangi bir günü kullanabiliyor. Bu konuda pek sorun çıkmıyor. Ancak yıllık ücretli izin konusunda sorun çıkabiliyor. Bu sorun çalışanın bir defada kaç gün izin kullanacağı konusunda çıkabildiği gibi, iznini hangi tarihler arasında kullanacağı konusunda da çıkabiliyor. Yıllık izin daha önceki düzenlemeye göre bir bölümü 10 günden az olmamak üzere en fazla 3’e bölünebiliyorken, daha sonra bu konudaki sınır kaldırıldı. (Bkz. Yıllık İznin İşveren Tarafından Bölünmesindeki Sınır Tamamen Kaldırıldı)

İşçinin yıllık izne ne zaman ayrılacağı / ayrılabileceği, istediği tarihte iznini kullanıp kullanamayacağı konusunda ise İş Kanununda herhangi bir düzenleme yok, konu Yıllık Ücretli İzin Yönetmeliğinde düzenlenmiş. Kanun ve yönetmelik bir tarafa, eğer işçi ile işveren arasında anlaşabiliyorsa, işveren işçinin talebini / teklifini kabul ederse, tabii ki işçi istediği tarihte yıllık izne ayrılabilir, hatta isterse bir defada izninin tamamını kullanabilir. Eğer böyle bir durum yoksa, işçinin yıllık iznini kullanabileceği tarih işverenin takdirine bağlı.

Çünkü söz konusu Yönetmelikte;

– İşveren veya işveren vekilleri, bu Yönetmeliğin 15 inci maddesinde belirtilen izin kurulu veya 18 inci maddeye dayanılarak bunun yerine geçenlere danışmak suretiyle işyerinde yürütülen işlerin nitelik ve özelliklerine göre, yıllık ücretli izinlerin, her yılın belli bir döneminde veya dönemlerinde verileceğini tayin edebilir. Bunu işyerinde ilan eder.

– İşçi yukarıdaki maddelere göre hak ettiği yıllık ücretli iznini, kullanmak istediği zamandan en az bir ay önce işverene yazılı olarak bildirir.

İşveren veya işveren vekilleri, bu istekleri Yönetmeliğin 15 inci maddesinde sözü geçen izin kuruluna veya 18 inci maddesinde belirtilen kişilere bildirir.

– İzin kurulu veya işveren, işçinin istediği izin kullanma tarihi ile bağlı değildir. Ancak, izin sıra ve nöbetleşmesini göstermek üzere söz konusu kurulca düzenlenecek çizelgeler işçinin talebi ve iş durumu dikkate alınarak hazırlanır.

– Aynı tarihe rastlayan izin isteklerinde; işyerindeki kıdem ve bir önceki yıl iznini kullandığı tarih dikkate alınarak öncelikler belirlenir.

şeklinde hükümler yer alıyor.

Bu hükümlerden de anlaşılacağı üzere, işveren veya varsa işyerindeki izin kurulunun işçinin kullanmak istediği izin süresi ve tarihiyle ilgili talebini dikkate alması gerekmekle birlikte, işçinin talebiyle bağlı olmadığından, bu konuda takdir yetkisine sahip. (isvesosyalguvenlik.com)

YORUMLAR

  1. Yusuf guven dedi ki:

    SSK dökümünde 365 gün den az sigortalı olarak görülürse yıllık izin hakedilirmi
    2017 10 ay da işe girdim 2018 in 10 ayında yıllık izin hakkım oluyormu burada SSK dökümü ne mi bakılıyor yoksa işe başladığım ay a mi illaki her ay 30 gün yatırılması şart mı yıllık izin için

    1. Admin dedi ki:

      Yıllık ücretli izne hak kazanmada esas alınan 1 yıllık sürenin hesabında SGK’ya bildirilen gün sayısı esas alınmaz. Çünkü İş Kanununun 55 ve 66. maddeleri gereği çalışmadığı halde işçinin çalışma süresinden sayılan hal ve durumlar da dikkate alınarak bir yıllık sürenin hesabı yapılır. İşçinin İzin Hakları – Ücretli ve Ücretsiz İzinler – İzin Verilmesi Zorunlu Durumlar – İzin Süreleri başlıklı yazının 9.2-Yıllık İzin Bakımından Çalışılmış Gibi Sayılan Haller başlıklı bölümünde bu süreler açıklanmıştır.

    2. Neslihan dedi ki:

      Yusuf kardeşim 1 yıl doldurmak için 30 güne bakılmaz sen 10. ayın hangi gününde işe girdiysen yani örneğin 2017 ekimin 15 inde işe girdiysen 2018 15 ekim itibariyle izin kullanma hakkın var.

      1. Hakan dedi ki:

        Merhaba Neslihan hanım ben 10 yıldır çalışıyorum ama senelik izinleri istediğimiz zaman kullanamıyorum iş veren ne zaman uygun görürse o zaman veriyor

  2. Hüseyin dedi ki:

    Işveren işçiyi istedigi zaman izne cikartabilirmi yani is azken 1 hafta izin veya yıl sonu revizyona giriyoruz deyip 1 hafta yıllık izne çıkartma hakkı varmı yoksa yıllık izne çıkartma kriterleri bellimidir

    1. Admin dedi ki:

      Yıllık Ücretli İzin Yönetmeliğinin “İzin Kullanma Dönemleri” başlıklı 5 inci maddesinde aynen; “İşveren veya işveren vekilleri, bu Yönetmeliğin 15 inci maddesinde belirtilen izin kurulu veya 18 inci maddeye dayanılarak bunun yerine geçenlere danışmak suretiyle işyerinde yürütülen işlerin nitelik ve özelliklerine göre, yıllık ücretli izinlerin, her yılın belli bir döneminde veya dönemlerinde verileceğini tayin edebilir. Bunu işyerinde ilan eder.” hükmü yer almaktadır. Aynı Yönetmeliğin diğer maddelerinde de; “İşçi yukarıdaki maddelere göre hak ettiği yıllık ücretli iznini, kullanmak istediği zamandan en az bir ay önce işverene yazılı olarak bildirir.” “İzin kurulu veya işveren, işçinin istediği izin kullanma tarihi ile bağlı değildir. Ancak, izin sıra ve nöbetleşmesini göstermek üzere söz konusu kurulca düzenlenecek çizelgeler işçinin talebi ve iş durumu dikkate alınarak hazırlanır.” hükümleri yer almaktadır. Dolayısıyla işçinin yıllık iznini kullanmak istediği dönemi, tarihleri seçme hakkı olsa da inisiyatif işverene verilmiştir, işveren işçinin talebi ile bağlı değildir.

      1. Hurrem dedi ki:

        Bizim iş yerindd yazılı kâğıt felan yok bnim köpeğim ameliyat oldu izin istedim vermediler 2 gün izin oldu bnm Haziran’da ikinci senem 6 senem doluyor geçen seneden 7 gün iznim var istiyorum vermiyorlar ustedikkerinde veriyorlar resmn saçmalık bnim ihtiyacim olduğunda verilmiyorsa ne anlamı var o iznin resmn işvereni koruyorlr

      2. Yeliz dedi ki:

        Mrb admin by en özel bir hastanede doktor yanında cılışıyorum daha önceki yönetimde böyle bir şey yoktu şimdiki yönetim doktorum izne nezaman cıkar ise benimde ozaman cıkmamış istiyorlar.Tammen kölecilik bence. Yaptığınız acıklamada iş yerinin yıllık izin tarih ve gününe karışma yetkisi vardır ısg göre diyorsunuz. Ben 12 ay calışıp sadece 7 gün izin hakkı vermesi kul hakkıdır bu 13 yıllık çalışanım
        Herkesin özel hayatı vardır ben doktora göre ayarlıyorum çok saçma
        Kanunen buna itiraz yokmu dur?

        1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

          İşçinin işyerindeki kıdemine (çalışma süresine) göre işveren tarafından işçiye verilmesi zorunlu olan asgari izin süreleri https://www.isvesosyalguvenlik.com/iscilerde-yillik-ucretli-izin-sureleri/ sayfasındaki tabloda belirtilmiştir. İşverenin tabloda belirtilen izin süresinden daha kısa süreli yıllık izin verme yetkisi ve hakkı yok. Sadece işçinin yıllık iznini kullanacağı tarihleri belirleme konusunda Yönetmelik işverene yetki vermiştir. Ancak işveren bu konuda işçinin talebi ve iş durumu dikkate almak zorundadır. Dolayısıyla işverenin belirlediği izin tarihleri konusunda işçinin itiraz hakkı pek yok, ancak hak ettiğinden daha kısa süreli izin kullandırılan işçi buna itiraz edebilir, hatta iş akdinin haklı nedenle feshedip kıdem tazminatı talep edebilir. (Bkz. https://www.isvesosyalguvenlik.com/izin-kullandirilmamasi-isci-icin-hakli-fesih-sebebidir/)

      3. Mehmet Can dedi ki:

        Merhaba admin ben 9.cu ayın 22 si 2021 de iş başı yaptım normalde yıllık iznim 9.cu ayın 22 si 2022 de doldu ama benim iznimi 11 ci ayın 28 i 2022 ye yazmışlar ben gurbette calisiyom ve memleketime gtmem lazım onun için iznimi 12.ci ayın 10 u 2022 de kullanmak istedim ama iş veren izin vermedi üstelik çalıştığım yerde sürekli piskolojik baskı yapılıyor aksi taktirde çalıştığım fabrika ağır sanayi döküm fabrikasi ben bu sebebten dolayı sözleşmemi fes etmek istiyorum acaba haklı çıkar miyim ?

        1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

          İş Kanunu, işçinin yıllık ücretli iznini kullanacağı tarihi belirleme konusunda işverene yetki vermiştir, bu konu işverenin yönetim hakkı kapsamına girmektedir. İşverenin bu konudaki tek yükümlülüğü, işçinin yıllık ücretli izin hakkı doğduktan sonra bir yıllık süre içerisinde işçiye iznini kullandırmaktır. Bu konuya https://www.isvesosyalguvenlik.com/izin-istedigi-halde-isveren-izin-vermezse-isci-ne-yapmali/ başlıklı yazıda da açıklanmıştır. Dolayısıyla işverenin istediğiniz tarihte size yıllık izninizi kullandırmamış olması tek başına fesih hakkı doğurmaz. İşyerinde uygulanan mobbing ise fesih hakkı doğurur. Mobbingle ilgili sitemizde çok sayıda yazı yer almaktadır. Arama kısmından yazılara ulaşabilirsiniz.

  3. Ezgi dedi ki:

    2019 senelik iznini 10 gününü şirketim hakkım olmadığı halde 2018 de kullandırdı 2019 senelik iznini hakkımı nasıl araya bilirim

    1. Admin dedi ki:

      Henüz 2019 yılına ait izin hakkı doğmadan size kullandırılmış olan 10 günlük izni işyeri 2019 yılı izninizden düşemez. Çünkü İş Kanununun 56 ncı maddesinde açıkça “İşveren tarafından yıl içinde verilmiş bulunan diğer ücretli ve ücretsiz izinler veya dinlenme ve hastalık izinleri yıllık izne mahsup edilemez.” hükmü yer almaktadır. Eğer işyeri 2019 izninizden daha önce kullandığınız 10 günlük izni düşerse ALO 170’e şikayette bulunabilirsiniz.

      1. İsmail dedi ki:

        Evet düşemez ama haketmeden izine ayrılarak çalışmadığınız süreyi de maaşınızdan kesebilir.

  4. Birll akdeniz dedi ki:

    01.08.2014 yulında tekrar aynı işyerinde işe başladım. 02.09.2018 yılında izin ücretimi aldım.2018 yılı ücretimi aldım yani. 01.08.2019 yılında 50 yaşını aştığım için 20 günlük iznimi hak ediyorum. ocak ayında iznimin bir kısmını kullanabilirmiyim

    1. Admin dedi ki:

      Yıllık izin hakkınız doğduktan sonra izninizi bölerek kısım kısım kullanabilirsiniz, tabi işyeri şartları uygun olursa ve işveren de kabul ederse.

  5. Mahir dedi ki:

    Ilk yil yillik izni hakkini calisarak dolduran ve yilik iznini kullanan kisi bir sonraki yil senenin herhangi bir ayinda yillik izin kullana bilirmi?
    Yani 09.06.2014 yilinda haziran ayinda ise basladim
    31.05.2019 yilinda mayis ayinda sirket degisimden dolayi tazminatlarimiz odenecek bu durumda izin kullanmadim izin parami alabilecekmiyim.

  6. TARIK dedi ki:

    2,5 senedir bir şirketse çalışmak tayım 2016 yılın 11 ayında işe girdim 2019 yılının 6 ayda izin kullanmak istiyorum izine çıka bilir miyim yoksa 11 ayı beklemeli miyim ?

    1. Admin dedi ki:

      2019 yılı için henüz yıllık izin hakkınız doğmamış, 11. ayda doğacak. Ancak 2018 yılından doğmuş olan izin hakkınızı kullanmadınızsa onu kullanabilirsiniz.

  7. adem dedi ki:

    18.09.2018 de işe başladım. İşyerinden hiç memnun değilim. Ama yıllık iznimi hakedip öyle çıkmak istiyorum. Sormak istediğim 18.09.2019 da işten çıkmak istediğimde iznimi hemen kullanıp ayrılabilir miyim. Ya da o tarihte ayrılmak istesem de izin hakkımı talep edebilir miyim.

    1. Admin dedi ki:

      Belirttiğiniz tarihte yıllık izin hakkınız doğmuş olur, ancak işveren kullandırmaz ise işten ayrılmanız halinde izin sürenize ait ücreti size ödemesi gerekir, hangi nedenle işten ayrılmış olursanız olun fark etmez.

  8. Hale dedi ki:

    Merhaba.Yıllık izin kullanma istegimi bes ay önce dilekce ile bildirdim..Kullanmak istediğm tarihte yakin arkadasimin düğünü var bu sorun olmuyor fakat ücuncu bir kisi de rapor alacağini hasta oldugunu soyleyince benim yillikiznimi kullanamayacagimi soylediler napmaliyim r

    1. Admin dedi ki:

      Bu konuda aslında yukarıda ayrıntılı açıklama yer almaktadır. Yıllık Ücretli İzin Yönetmeliğinin 8 inci maddesinde aynen;
      “İzin kurulu veya işveren, işçinin istediği izin kullanma tarihi ile bağlı değildir. Ancak, izin sıra ve nöbetleşmesini göstermek üzere söz konusu kurulca düzenlenecek çizelgeler işçinin talebi ve iş durumu dikkate alınarak hazırlanır.
      Aynı tarihe rastlayan izin isteklerinde; işyerindeki kıdem ve bir önceki yıl iznini kullandığı tarih dikkate alınarak öncelikler belirlenir.”
      hükmüne yer verilmiştir.
      Gerek İş Kanunu, gerekse Yönetmelik işverene işçiye yıllık izin kullandırıp kullandırmama konusunda herhangi bir inisiyatif tanımamıştır, Hatta Kanunun 53 üncü maddesinde aynen “Yıllık ücretli izin hakkından vazgeçilemez.” hükmüne yer verilmiştir. Dolayısıyla yıllık ücretli izni işveren isterse verir, istemezse vermez şeklinde bir durum kesinlikle söz konusu değildir. Mevzuat sadece işyerindeki iş işleyişini ve işçinin talebini de dikkate alarak iznin kullanılacağı tarihi belirleme yetkisini işverene vermiştir. Dolaysıyla işveren bir şekilde size de izninizi kullandırmak zorunda, ama istediğiniz tarihte değil de belirli bir süre sonra olabilir. Örneğin bahsettiğiniz arkadaşlarınızdan biri izinden veya rapordan döndüğünde olabilir.

  9. İSMAİL dedi ki:

    Mrb. Çalıştığım işyerinden memnun değilim ancak yıllık iznimi haketmeme az bir süre kaldı. Yıllık iznim dolduğu tarihte izne ayrılıp işten ayrılmak istediğimi belirteceğim. Ancak işyerinin bildiğim kadarıyla işçi ile alakalı 10 gün öncesine kadar işlem değişikliği yapma hakkı var. Acaba yıllık iznimi hakettiğim tarihte işten ayrılmak istediğimde işyerim Sgk ya 10 gün eksik sigorta bildirimi yapıp benim yıllık iznimi yakabilir mi.

    1. Admin dedi ki:

      Yıllık izninizi hak edip izni kullanmadan işten ayrılmanız halinde işverenin o izne ait ücreti size ödemesi gerekir, izin yakma gibi bir hak veya uygulama söz konusu değildir.

  10. hasan dedi ki:

    merhaba; 01.08.2018 işe girişim . hak ettiğim yıllık iznimi 01.08.2019 yılına kadar kullanmam mı gerekiyor yoksa 2018 yılı çıkmadan kullanmammı gerekli.

    1. Admin dedi ki:

      İzin hakkı doğduktan sonra normalde bir sonraki izin hakkı doğana kadar ki bir yıllık süre içerisinde kullanılması gerekir.

  11. selçuk dedi ki:

    merhabalar, yıllık izin kullanmak için belli bir süre önceden mi bildirmemiz gerekiyor, yoksa eğer iş düzenini bozmuyorsa mesela ”ben yarın 1 gün yıllık iznimden kullanmak istiyorum” diyebiliyor muyuz?

    1. Admin dedi ki:

      Normalde büyük işyerlerinde yani izin kurulu olan işyerlerinde izin kurulu işçilerin ne zaman izin kullanacağını belirler. Yıllık Ücretli İzin Yönetmeliğinde de “İşçi yukarıdaki maddelere göre hak ettiği yıllık ücretli iznini, kullanmak istediği zamandan en az bir ay önce işverene yazılı olarak bildirir.” hükmü yer almaktadır. Ancak bu şart yıllık izninin tamamını veya en azından büyük bir kısmını kullanmak isteyen işçi için geçerlidir. Bir günlük izin için eğer iş de aksamayacaksa bir gün önceden işverenden talepte bulunulabilir. Çünkü insanlık hali çalışanın acil bir işi çıkabilir.

  12. Agit dedi ki:

    İş veren benim hak ettiğim yılık iznimi kullandırmak istediği
    Tarihte kullanmayı red etsem beni işten çıkarabilirmi

    1. Admin dedi ki:

      Çıkaramaz, ancak yıllık ücretli izin zorunlu olduğu için işveren de istiyorsa bunu yıl içinde kullanmanız gerekir, eğer siz farklı tarihte izin isterseniz bunu da işveren kabul etmek zorunda değil, o zaman zor durumda kalabilirsiniz.

  13. Mahmut Çiçeksogut dedi ki:

    Ben bir şirkete yönetici olarak calisiyorum toplamda 6 yıldır hizmet veriyorum fakat son 3 yıldır yıllık iznimi defalarca talep etmeme rağmen onay verilmedi 3 yıldır bifil calisiyorum ve yıllık izne cikamiyorum ben şirkete bu sebebten dolayı ihtar çekip iskadimin feshini talep edip tazminatimi alabilrmiyim

    1. Admin dedi ki:

      Tabii ki bu sebeple iş akdinizi feshedip kıdem tazminatınızı isteyebilirsiniz, çünkü Yargıtay kararlarına göre bu durum haklı fesih sebebidir, hatta kullandırılmayan izinlere ait ücretlerinizi de isteyebilirsiniz. Çünkü İş Kanununun işçilere verdiği haklar açısından vasıfsız işçi ile bir yönetici arasında hiçbir fark yok. Sadece fazla mesai ücreti yönüyle Yargıtay konuya farklı yaklaşıyor. Yıllık iznin kullandırılmamasının fesih hakkı doğuracağına ilişkin bazı Yargıtay kararları: 22. Hukuk Dairesi – 18.03.2014 – 2013/7567 E, 2014/6472 K., Yargıtay 9. Hukuk Dairesi – 06.10.2011 – 2011/31608 E, 2011/35332 K.)

  14. Selçuk dedi ki:

    Merhaba ben bir soru sorucaktım ben 2018 haziran tarihinde ise girdim .2019 haziran ve kasım aylarindan yillik izinimi kısım kısım kulandım 2020 yıllık izinimide 2020 ocak dan itibaren kullana biliyormuyum . Bu konuda bana bilgi verirmisiniz

    1. Admin dedi ki:

      Kullanabilirsiniz tabi ki, 2020 yılına geçince izinleriniz yanmaz.

      1. Selçuk dedi ki:

        Herhalde yannış anllasıldım veya ben yannıs anllattım 2019 daki izinlerim bitti toplam 10 iş gunu izinim vardi bende 5 gün haziranda ve 5 günde kasım ayında kullandim 2020 subat 20 sindede askere gidicegim 2020 yili icin izin kulana biliyormuyum atıyorum ocak ayinda izine cıka biliyomuyum

        1. Admin dedi ki:

          İlk yıllık ücretli izin hakkınız 2019 Haziran ayında doğmuş ve bu izinleri kullanmışsınız. Dolayısıyla artık 2020 Haziran ayı gelene kadar yeni izin hakkınız yok. Ancak yıllık ücretli izin en az 14 gündür, size toplam 10 gün izin kullandırıldıysa en az 4 gün daha izin hakkınız var demektir.

          1. Murat dedi ki:

            Aralık ta işe girdim ve 3 senem doldu dedilerki bundan sonra yılını doldurduktan sonra çıkacaksın eee ben hep Aralık ayında mı çıkcam yıllık izne

          2. Admin dedi ki:

            Aralık ayında izne çıkmanız zorunlu değil, Aralık ayında izin hakkınız doğar, bir dahaki aralık ayına kadarki sürede de izninizi kullanabilirsiniz, tabi izni ne zaman kullanabileceğiniz yukarıdaki yazıda belirtilen şartlara bağlıdır.

  15. Emine dedi ki:

    İşveren çalışanlara “şu tarihler arası herkes yıllık izne çıkacak daha sonra alınan izinlerde ücret kesilecek “diyebilir mi

    1. Admin dedi ki:

      Yukarıdaki yazıda da belirtildiği üzere iznin kullanılacağı tarihi belirleme konusunda işveren yetki verilmiş olup, bu konu yazıda ayrıntılı olarak açıklanmıştır.

  16. Neşe dedi ki:

    05/04/2006 yılında şimdiki çalıştığım şirkette çalışmaya başladım. Halende aktif olarakta çalışmaktayım. Şirketim heryıl Ekim ayının 5 de yıllık izimin yenilendiğini beyan ediyor. Bu şartlarda da 5/10/2019 yılında 2019 yıllık iznim başladığı beyan edildi. Ocak 2020 itibari da eski yıla ait yıllık iznim kaldığından zorunlu izin kullandırtılıyorum. Merak ettiğim. Normalde her yılın ocak ayında yıllık izin yenilenme mi? Yasal prösödur nedir?

    1. Admin dedi ki:

      İş Kanununa göre, işçi her bir yıllık çalışma süresini doldurduğunda yıllık ücretli izin hakkı doğar, yani Kanundaki ifadeyle işçinin, bir önceki izin hakkının doğduğu günden başlayarak gelecek hizmet yılına doğru bir yıllık hizmet süresini doldurduğunda yıllık ücretli izin hakkı doğar. Yine Kanuna göre işçi yıllık ücretli iznini gelecek hizmet yılı içinde kullanır. Dolayısıyla Kanunda işçinin yıllık iznini hangi ay veya hangi tarihler arasında kullanacağı belirtilmemiştir. İşçinin izni hangi ayda veya ne zaman kullanacağı yukarıdaki yazıda belirtildiği şekilde belirlenir.

  17. SEDA dedi ki:

    01.02.2017 de işe girdim çalıştığım firmada devam etmekteyim geçmiş yıla ait yıllık izin hakkımı işevren ne zaman isterse o zaman mı kullanabilirim yoksa kendi istedğim zaman mı 2019 yılı izni kullancak olsam işvere bağlı olmalı ama ben 2017-2018 yılına ait izni kullanmayı talep ettim kullanamadım süre olarak istedğim zaman kullanmam gerekmiyormu

    1. Admin dedi ki:

      İş Kanununa göre yıllık ücretli izin hakkı doğduktan sonra bir daha ki yıllık izin hakkının doğacağı tarihe kadar ki bir yıllık süre içerisinde yıllık iznin kullandırılması gerekir. BU nedenle 2017 – 2018 yıllarına ait izinlerinizin şimdiye kadar kullandırılmış olması gerekirdi.

  18. Melek dedi ki:

    Ben bir mağazada 4 seneden fazladır çalışıyorum bana yıllık iznimi 2 senedir vermiyorlar ama koronavirüs sebebiyle kullandırttılar mecburen yinede bana 2 senedir izin kullandırtmadılar diyip şikayet etme hakkım var mı ?

    1. Admin dedi ki:

      Şikayet de edebilirsiniz, bu gerekçeyle iş akdinizi haklı nedenle feshedip kıdem tazminatı da isteyebilirsiniz. Ancak pandemi nedeniyle de olsa şu an yıllık izinlerinizin tamamı kullandırıldı / kullandırılıyor ise o zaman fesih hakkı doğmaz. (Bkz. İzin Kullandırılmaması İşçi İçin Haklı Fesih Sebebidir)

      1. Melek dedi ki:

        🙁 teşekkür ederim.

  19. Hakan dedi ki:

    Selam 2002 10. Ayın 3 ünde işe girdim. Şu an haketmediği yani 10. Aydan önce izine çıkarılmam isteniyor. Böyle bir hakları var mı? Benim çıkmama hakkım varmı.

    1. Admin dedi ki:

      İşveren henüz hak edilmemiş yıllık ücretli izni önceden kullandıramaz, böyle bir hakkı yok. Bu konu ve işçinin hakları İşveren İşçiyi Zorla Yıllık İzne Gönderebilir mi – Yıllık İzin Avans Olarak Kullandırılabilir mi ? başlıklı yazıda açıklanmıştır.

  20. Tulay dedi ki:

    Benim size sorum bir isyerinde 10 personel var .2kisi eski personel.daha once ise giris yapanin her yil ayni tarihte izin kullanabilirmi boyle bir hakki varmidir cvp yazarsaniz sevinirim.

    1. Admin dedi ki:

      İşçinin bir önceki izin hakkının doğduğu tarihten itibaren işçinin yeni izin hakkı doğar, o hakkı doğduktan sonra da bir dahaki izin hakkının doğacağı bir yıllık süre içinde kalmak ve işçinin talebini de dikkate almak şartıyla izin kurulu veya işveren izin tarihini belirleyebilir. İşçi her yıl aynı tarihte izin kullanacak diye bir şart yok.

  21. Ufuk dedi ki:

    Merhabalar. Benim sorum şu. 49 gün yıllık izin hakkım var. Her sene 20 gün izin hakkım eklenmektedir. Her sene bir hafta izne çıkartıyorlar. Ben yıllık 20 gün olan izin hakkımı tamamını kullanmam mümkün değil mi? Sürekli 1 hafta izne çıkarılmak durumunda kalıyoruz.

    1. Admin dedi ki:

      Sadece hakkınız değil aynı zamanda göreviniz, Çünkü İş Kanunu hükümlerine göre işçinin kendisi dahi yıllık izin hakkından vazgeçemez. Hatta yıllık izin sadece kanuni bir hak değil aynı zamanda Anayasal bir haktır.
      İş Kanunu işverene işçiye yıllık izin kullandırıp kullandırmama konusunda herhangi bir inisiyatif veya takdir hakkı tanımamıştır. Kanun ve Yönetmelikte işverene sadece işyerinin / işin şartları ile işçinin talebini dikkate alarak işçinin yıllık iznini kullanacağı zamanı / tarihleri belirleme yetkisi verilmiştir.
      Yargıtay’a göre de yıllık iznin işçiye hiç kullandırılmaması veya eksik kullandırılması işçi için haklı fesih sebebi sayılır. (Bkz. İzin Kullandırılmaması İşçi İçin Haklı Fesih Sebebidir başlıklı yazı.)

  22. Özcan dedi ki:

    Merhabalar bir sitede güvenlik görevlisiyim taşeron tepe firması site yönetimi tepe eleman gönderdiği halde izinleri bir haftaya düşürüyor şehir dışına gidecek olmam nedeniyle benimde işime yaramıyor malum memlekette fındık var yalvar yakara dönüştürdüler iyi yalvarırsan 10 güne lutfediyorlar bu site yönetiminin hakki midir yerimize eleman geldiği halde bana bi yon verirseniz tesekkur ederim

    1. Admin dedi ki:

      Gerek mevzuat gerekse Yargıtay kararlarına göre işçinin yıllık ücretli iznini ne zaman kullanacağını belirleme konusunda işverenin takdir hakkı vardır, ancak her hâlükârda işçinin izin hakkı doğduktan sonra işveren bir yıl içerisinde işçiye iznini kullandırmak zorundadır.

      1. Özcan dedi ki:

        Biz taşeron firmayiz bir hafta izin veriyorum deme hakları var mi site yönetiminin benim rızam olmadan

        1. Admin dedi ki:

          İşveren işçinin işyerindeki kıdemine yani toplam çalışma süresine göre en az İşçilerde Yıllık Ücretli İzin Süreleri sayfasında belirtilen süre kadar işçiye yıllık izin vermesi, kullandırması gerekir. Örneğin işçinin işyerindeki toplam çalışma süresi 5 yıldan az ise işçiye en az 14 gün yıllık izin kullandırması gerekir. Ancak bu 14 günün tamamını bir defada kullandırmak zorunda değildir. İşçi – işverenin arasında anlaşması şartıyla bir bölümü on günden aşağı olmamak üzere işveren işçinin hak ettiği yıllık izni bölümler hâlinde kullandırabilir. Bu örnekteki 14 günü de işveren bölebilir ancak bir defada en az 10 günü kullandırmak zorundadır. Kalan izinleri de bir defada kullandırabileceği gibi 1 gün, 2 gün şeklinde bölerek kullandırabilir.

  23. Cenker doğan dedi ki:

    Kolay gelsin bu konuya ek ve ülkemizde işverenlerin ciddi problemi olan bir sorunun cevabını sizden öğrenmek isterim. Gerçi bu sorunun tam bir muhatabı yada net bir cevabını hukukçular ve iş ve sosyal güvenlik uzmanları dahi tam veremiyor buna bağlı olarak ta sıkıntı hala devam ediyor. İşveren personele izin yönetmeliğine göre izin kullanacağı tarihi önce bildiriyor. Hatta bunu ilgili birimde işçilerin görüşüne ve yorumuna sunuyor. ( işçilerin tarla zamanı, düğünleri v.b) işçileri kendi işlerinin önceliğne göre mutabakata varıyor. İzinler başlıyor izinler devam ederken personel izin gününden önce izin talep ediyor. Çalıştığı birimde diğer işçi arkadaşları izincş olduğu için işin aksaması ve riske girmesi durumunda personele izninin belirleme günde kullanması söyleniyor. İşçide bunun üzerine gidiyor bir eş dost bulup 10 gün hasta raporu alıyor. Ve gidip tarlad a ağda bahçede yada sahilde geziyor. Bu durumda işveren haklı olarak işlem yapmak istiyor ama sağlık raporu olunca yapamıyor. Bu tür art niyetli davranışlarda usuller ve salar izlenmesi gereken yol ile ilgili maalesef net bir cevap bulunamıyor. Ve işveren iş sahasında zora giriyor. Sizden iş sahasını ciddi rahatsız eden bu durumla ilgili bir görüş öneri ve cevap bekliyorum. Emin olun iş hayatında karanlık kalmış bir duruma ılık tutacaksınız. Teşekkürler

    1. Admin dedi ki:

      Burada maalesef sorun, belirttiğiniz şekilde eş – dost – tanıdık hatırına rapor veren hekimlerden kaynaklanıyor. Ancak hekimin verdiği raporu mahkemeler bile dikkate aldığı için, hekim raporunun bir ciddiyeti ve güvenilirliği olduğu için bunun aynı ölçüde de bir sorumluluğu var. Hekimlerin de bu sorumluluğa uygun hareket etmesi gerekiyor. Genelde de idealist, Hipokrat yeminine uygun hareket eden hekimler buna dikkat ediyor.
      Asıl sorunuza gelince, kamu işyerlerinde bu tür durumlarda raporun gerçeğe dayanıp dayanmadığının tespiti için amirler çalışanını hakem (bir başka) hastaneye gönderebiliyor. Ancak özel sektörde bu mümkün olur mu bilemiyoruz. Mümkün olsa bile ayrıca bazı rahatsızlıklar iyileşince eser / iz kalmadığından, daha sonra kişinin hekime gitmesi halinde rapora gerekçe olan rahatsızlığın / hastalığın o kişide daha önce olup olmadığını tespit imkansız olabiliyor.
      Diğer seçenek ise hekim tarafından verilen rapora itiraz etmek, Sağlık Bakanlığı tarafından yayımlanan Sağlık Raporları Usul ve Esasları Hakkında Yönergenin 35 inci maddesinde;
      “Raporlara; raporu alan kişi, raporu alan kişinin velisi veya vasisi, raporu isteyen kurum tarafından itiraz edilebilir. İlgililer itiraz dilekçesi ve sağlık raporunun tasdikli bir örneği ile birlikte, itiraza konu sağlık kurulu raporunu tanzim eden sağlık hizmet sunucusunun bulunduğu ya da adına rapor düzenlenecek kişinin ikametgâhının bulunduğu ilin il sağlık müdürlüğüne başvurur. İl sağlık müdürlüğü gerektiğinde il dışı hakem hastane görevlendirmesi yapabilir. Bu durumda görevlendirme yapılan hakem hastanenin bağlı bulunduğu il sağlık müdürlüğüne bilgi verilir.” hükmü yer alıyor.

  24. Şeyda dedi ki:

    Merhaba ben bir kamu kurumunda taşerondan 4d işçi kadrosuna geçenlerdenim.2013 Ekim ayında kurumda başlamıştım.1 yıl sonra izin hakkım doğdu.7 yıldır aynı kurumda çalışmaktayım.Sorum Yıllık izin hakkını her o yıla girdiğimizde kullanmayı hak eder miyiz. Yani yıllık izin tekrar hak edip kullanmak için 2021 yılının ekim ayını mı beklemek gerekiyor.Yoksa ocak ayında yıl başlangıcı itibariyle o yıl içerisinde herhangi bir ay istediğimiz zaman izin yazdırabilir miyim.

    1. Admin dedi ki:

      O yıla girdiğinizde değil tam bir yıllık sürenin dolduğu tarihte yıllık izin hakkınız doğar, dolayısıyla 2021 yılı Ocak ayında değil Ekim ayında izin hakkınız doğar.

  25. Mehmet dedi ki:

    Klay gelsin belediyede çalışıyorum 70 gunyillik iznim var ama vermiyorlar bunu cimere veya başka yere şikayet etsem beni işten çıkarma yetkisi varmı işverenin bilgi litfen

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Belediyenin böyle bir hak ve yetkisi yok, siz haklı olduğunuz bir konuda şikayette bulunduğunuz, hakkınızı aradığınız için buna dayanarak sizi işten çıkaramazlar.

  26. Aydın dedi ki:

    İş yerinden olan alacağımı ve tazminatımı alamıyorum ne yapabilirim yardımcı olurmusunuz

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      İşten ayrıldınızsa adliyede bulunan arabuluculuk bürosuna başvurmanız gerekir.

  27. Serkan dedi ki:

    Merhaba benim eşim doğum yapcak özel sektörde çalışıyorum babalık iznim olan beş günü kullandıktan sonra peşine yıllık iznimin hepsini kullanma hakkım var mıdır ve babalık izini dilekçesini verirken iş yerime doğum raporuda ekleniyor mu

  28. Müsafir dedi ki:

    A101 de çalışıyorum şubat ayinda 4 senem dolacak aralık ayindayiz ananem öldü izinimi istedim 2 gün zor verdi zeytin zamanı geldi izin istedim gene 2 gün veririm dedi milleti çıkarıyolar personele hep yok diyolar geçen senede çikamadım yine böyle kalktılar ocak ayında mecbursunuz yeni seneye girdik herkez kullasin siyolar değişti falan dediler ramazanda yeni girdiğim senelik iznimden kullandırdılar öyle sizin dediğiniz gibi yazılı bir istek falan yok hiçkimseninde öyle bişey yaptığını görmedim hele o hafta gelsin bakarız diyolar bizim de bi hakkımız yok mu sesimi duyuramazmıyım anlamıyorum kanunda benim hakkim yokmu kardeşim hepmi insiyatif onlarda anlamıyorum ben şikayet edebilicegim bir yer olmalı ben haksızmıyım kardeşim bir cevap şimdi neyapmalıyım

  29. Kenlort dedi ki:

    09.09.2020 ise girdim 14 günlük yıllık iznim var.
    Halen kullanamadim yıllık izinlerimi nasıl kullanabilirim. Bunun için ne yapmalıyım nasıl yol izlemeliyim.

  30. Ferdi Karakaya dedi ki:

    İş veren işcinin iznini kendi isteği fabrikada kriz nedeniyle yıllık izne gönderebilir mi

  31. ceyhun dedi ki:

    merhaba ben işyerinde 1.5 sene oldu ve bana müdürün dedi senelik izin 14 gün toplam ama ben i.k ya sorduğumda 14+2 kullanılıyor diyor ama müdür ben vermem diyor bunla ilgili ne yapmam lazım sgk gidip şikayet mi etsem

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      4857 sayılı İş Kanununun “Yıllık ücretli iznin uygulanması” başlıklı 56 ncı maddesinde; Yıllık ücretli izinleri işyerinin kurulu bulunduğu yerden başka bir yerde geçirecek olanlara istemde bulunmaları ve bu hususu belgelemeleri koşulu ile gidiş ve dönüşlerinde yolda geçecek süreleri karşılamak üzere işveren toplam dört güne kadar ücretsiz izin vermek zorundadır.” hükmü yer almaktadır.
      Eğer işyerinin, Kanunda belirtilen asgari yıllık ücretli izin sürelerine ilave olarak 2 gün ücretli izin kullandırması şeklinde bir uygulama yoksa, İ.K.’nın kastettiği +2 gün yol iznidir. Ancak söz konusu 2 gün için işveren ücret ödemek zorunda değildir.
      (Bkz. https://www.isvesosyalguvenlik.com/iscilerde-yillik-ucretli-izin-sureleri/)

  32. Mertcan dedi ki:

    Aynı firmada şöför pozisyonun çalışan 2 kişi aynı anda yıllık izine çıkabilir mi

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      İşveren izin verdikten sonra tabii ki çıkabilir, işverenin takdirine bağlı bir durum.

  33. erolyvz dedi ki:

    Merhaba kamu kurumunda sözleşmeli işçi olarak çalışan işçiler içinde bu kurallar mı geçerki yani istediğimiz tarihte izne çıkamıyormuyuz kurumun belirlediği tarihlerde mi çıkmak zorundayız ?

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      İster kamuda, isterse özel sektörde çalışsın fark etmez, 4857 sayılı İş Kanununa tabi olan tüm çalışanlar için geçerli.

  34. Emine dedi ki:

    Merhaba adin bey ben 2 yılı aşkın bir işyeri de çalışıyorum. 2 sorum olacak. 1.cisi-yıllık iznimi kullanmak için ilk işe giriş tarihini beklemek zorundamıyım? 2cisi – ihbar sürem kaç gündür? Ve yıllık izin hakkım varsada bunu ihbar süreden düşülür mü? Şimdiden teşekkür ederim..

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      İşçinin işe başladığı tarihten itibaren bir yıllık süre dolunca ücretli yıllık izin hakkı doğar. İkinci yıl dolunca ikinci ücretli yıllık izin hakkı doğar ve bu böyle gider. Eğer işverenle daha uzun ihbar süresi belirlemedinizse, çalışma sürenize göre tabi olduğunuz ihbar süresi 6 haftadır. Yıllık izin süresi ihbar süresinden düşülmez, işten ayrılmanız halinde kullanmamış olduğunuz yıllık izin sürelerine ait ücretin işveren tarafından size ödenmesi gerekir. Eğer kullanmadığınız yıllık izinleriniz varsa ve kullanmak istiyorsanız, ihbar süresi başlamadan önce kullanabilirsiniz. (Bkz. https://www.isvesosyalguvenlik.com/isci-ihbar-suresinde-izin-kullanabilir-mi-izne-gonderilebilir-mi/)

  35. Kenan dedi ki:

    Merhaba ben 19yildir çalışıyorum özel sektörde ama istediniz zaman izin kullanamıyorum Kenan neler yapmaliyim

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      İşverenin yıllık izin kullandırmaması 4857 sayılı İş Kanununun 24/II-fa maddesi kapsamında ihbar süresine uymadan işçiye derhal fesih hakkı veren bir durumdur. Eğer işten ayrılmayı düşünüyorsanız söz konusu maddeye istinaden haklı nedenle iş akdinizi feshedip (mümkünse noterden ihtarname çekerek), kıdem tazminatınızı, kullanmadığınız izin sürelerine ait ücretleri ve diğer işçilik alacaklarınızı işverenden talep edebilirsiniz. (Bkz. https://www.isvesosyalguvenlik.com/izin-kullandirilmamasi-isci-icin-hakli-fesih-sebebidir/)

  36. Emine dedi ki:

    Haftalık izin vermeden yıllık izine çıkartabilirmi örnek:bugün çalışıyorum yarın izin günüm ama izin günümde yıllık izni başlatması doğrumu

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      4857 sayılı İş Kanununun “Yıllık ücretli iznin uygulanması” başlıklı 56 ncı maddesinde; “Yıllık ücretli izin günlerinin hesabında izin süresine rastlayan ulusal bayram, hafta tatili ve genel tatil günleri izin süresinden sayılmaz.” hükmü yer almaktadır. Söz konusu Kanun hükmü gereği hafta tatili yıllık izin süresinden sayılmayacağından, yıllık izninizin hafta tatilinden sonraki gün başlaması gerekir. Zaten yıllık izninizin başlayacağı tarih önemli değil, önemli olan Kanun maddesinde belirtilen hafta tatili ve diğer tatil günlerinin yıllık izin günlerine dahil edilmemesi.

  37. Coşkun dedi ki:

    Merhaba ben x firmada çalışıyorum 5 yıldır mağazacılık sektöründe yıllık izin kullanmayı yazın yasakladılar böyle bir hakları var mı tatil e gitmek istiyorum şuan çıkamıyorum yardımcı olursanız sevinirim ona göre şikayet etmek istiyorum

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      İşverenin böyle bir hakkı var, iş mevzuatına göre işçinin talebi ve işyerindeki işin durumunu da dikkate alarak yönetim hakkı kapsamında işçinin yıllık iznini kullanacağı zamanı işveren belirleyebilir.

  38. feyzullah dedi ki:

    MERHABA İstanbul da özel güvenlik görevlisi olarak çalıştığım işyerinde 2+2+2 şekilinde 2 gündüz 2 gece 2 izin olarak çalışıyorum yıllık izin hakkım doldugunda 2 izin hakkımın arkasına 14 günlük yıllık iznimi yazdırıp çıkacağım fakat dönüşte de 2 günlük vardiyamın iznine geliyor o 2 günü ücretsiz yazıyorlar hem yerime kimse çalışmıyor hemde haksız bir şekilde benden 2 günün parasını kesiyorlar bu durum yasalmı ? bunun önüne gecmek için çalışanlara 2 gün gündüzden sonra izine ayrılabilirsiniz diye zora koşuyorlar hakkımızı nasıl savunabiliriz yardımcı olurmusunuz ?

  39. Mesut ALAN dedi ki:

    Merhabalar 1977 _1979 yılları arasında K .H.Okulunda
    2 yıl okudum bitirmeden tazminatını ödeyerek ayrıldım. K.H.Okulu giriş tarihi sigorta başlangıcım olarak kabul edilirmi teşekkürler saygılar

  40. Cihat dedi ki:

    Selamünaleyküm ben askeri ücretle çalışıyordum 5400 askeri yattı şimdi yeni girdim 9000 TL bankaya yatacak maşım 2004 girişliyim emekli olduğumda maşımfarklı yüksek olurmu

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Aleykum selam, çalışanlar adına SGK’ya bildirilen prime esas kazanç ne kadar yüksek olursa, ilerde bağlanacak emekli aylığı da aynı oranda yüksek olur, ancak bu konuda rakam vermek zor.

  41. Coşkun dedi ki:

    Merhaba son 7 kuralinda açılışlarda bir eksiklik. Bilgi var son 7 takvim yilimi yoksa arada boşluk yıllar olsada son ödenen primler mi ? Kapsıyor son 7 yil

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Emeklilikteki son 7 yıl kuralını soruyorsanız, Kanunda fiili hizmet süresi geçtiği için boşluklar dikkate alınmaz, takvim yılına bakılmaz, son 2520 prim günü dikkate alınır. (Bkz. https://www.isvesosyalguvenlik.com/emeklilikte-son-yedi-veya-ucbucuk-yilin-hesabi-nasil-yapilir/)

  42. Tayfun dedi ki:

    Benim yıllık iznim doldu ama ben istedim tarihte kullanamıyorum beni zorlan izne çıkarıyorlar

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Yönetim hakkı kapsamında işverenin bu konuda yetkisi var. (Bkz. https://www.isvesosyalguvenlik.com/isveren-isciyi-zorla-yillik-izne-gonderebilir-mi/)

  43. Bahri dedi ki:

    öncelikle bizleri aydinlattiğiniz için tşk.ederim 24.nisan.1969 doğumluyum Benim 1.2.1987 de sgkli oldum 1989 subatin 26sinda askere gittim. 1991 de dukkan actim 2007 nin 13 nisanda kapattim. 2021 de 119 gun 2022 de 127 gun sigortali iste calistim 943 gun sgk 5396 gun bagkur var Toplam 6339 gunum var Buna gore emeklilik icin nasil bir yol izlemeliyim bilgilendirirseniz sevinirim.iyi çalismalar

  44. Adem bozkurt dedi ki:

    Merhaba neslihan hanım aynı işyerinde 10 yıldır çalışyorum ama hic senelik izin vermedi işveren ne yapmalıyım hakkımı aramak istiyorum yardımcı olurmusunuz.

      1. SUAT dedi ki:

        Sizlere sormak istedigim bir sorum var.1997 ssk girişliyim.2002-2006 yılları arasinda 1539 gün bağkurum var ve primlerimi ödedim.Ancak şu anda kamuda işçi olarak calisiyor ve sgk primlerim tavandan yatiyor.Ancak gecmiste ödedigim bağkur primlerim emekli oldugumda alacagim maaşımı 1100tl düsürüyor.Bağkur primlerim yok sayildiginda maaşımın yükselmesi için bagkur primlerimi sildirme şansım varmı acaba?Tesekkür ederim.

      2. Ayberk dedi ki:

        Size bir sorum olacak.Yurtdışında çalışıyordum 3 ay önce iş bitimine geldim ve halen 5g sigorta e devletde gözukuyor bende yatırmaya devam edıyorum.problem olurmu acaba.Mesela problem olursa 1 sene sonra farkına varırlarsa benım yatırdıgım sıgorta geçerli olurmu gunume yansıyor.Tesekkur ederım iyi çalışmalar dılerım.

  45. Ahmet dedi ki:

    .1.1996 SSK başlangıcım var ve 4856 primim var ve SSK lı olarak çalışmam devam ediyor. Ancak 12.04.2012 yılından 2016 yılına kadar bağkurlu olarak 1519 primim bulunmaktadır.toplam primim 6375 bulunmakta.01.06 2021 de tekrar SSK lı çalışmaya başladım EYT den emekli olabilecekmiyim yoksa 2 yıl daha bekleyecekmiyim.

  46. oktay dedi ki:

    iyi günler 5400 günüm var yaklasık 1,5yıl sonra emekli olacağim askerlik borclanmasıyla eyt den yararlandım.5ay ssk primimi yüksek yatırsam emekli maaşımı etkiler mi? lütfen cevabınızı bekliyorum saygılar

  47. SUAT dedi ki:

    Sizlere sormak istedigim bir sorum var.1997 ssk girişliyim.2002-2006 yılları arasinda 1539 gün bağkurum var ve primlerimi ödedim.Ancak şu anda kamuda işçi olarak calisiyor ve sgk primlerim tavandan yatiyor.Ancak gecmiste ödedigim bağkur primlerim emekli oldugumda alacagim maaşımı 1100tl düsürüyor.Bağkur primlerim yok sayildiginda maaşımın yükselmesi için bagkur primlerimi sildirme şansım varmı acaba?Tesekkür ederim.

  48. Bayram gök dedi ki:

    Merhaba ben ikinci seneyi doldurma dan işyeri tarafın dan ikinci yılın iznini kullandırdılar ve iki hafta sonra benim ikinci yılım doldu bu yazın beni yıllık izin hakkım var mıdır