İşçilerin Başka Bir İlde Geçici Görevlendirilmeleri ve Yolda Geçen Süreler

İşçilerin Başka Bir İlde Geçici Görevlendirilmeleri ve Yolda Geçen Süreler
1 Mayıs 2013 18:21

Globalleşen dünyada bir çok işletme ülke içinde ya da dışında değişik yerlerde üretim, lojistik, satış, yönetim, irtibat vs gibi çeşitli birimler kurma yoluna gitmektedirler. Buna bağlı olarak da çalışanlarını zaman zaman buralarda ya da işle ilgili olarak farklı yerlerde geçici veya daimi olarak görevlendirebilmektedirler.

İşverenler Hangi Şartlarla Çalışanlarını Başka Yerlerde Görevlendirebilirler ?

İş Kanununa baktığımızda bu konunun çalışma koşullarında değişikliği düzenleyen 22. maddesinde yer aldığını görüyoruz. Buna göre; “İşveren, iş sözleşmesiyle veya iş sözleşmesinin eki niteliğindeki personel yönetmeliği ve benzeri kaynaklar ya da işyeri uygulamasıyla oluşan çalışma koşullarında esaslı bir değişikliği ancak durumu işçiye yazılı olarak bildirmek suretiyle yapabilir. Bu şekle uygun olarak yapılmayan ve işçi tarafından altı işgünü içinde yazılı olarak kabul edilmeyen değişiklikler işçiyi bağlamaz. …” İşveren, İş Kanunu çerçevesinde geçici ya da daimi bir işyeri değişikliği yapmak istediğinde bu hususu mutlaka yazılı olarak işçiye bildirmesi ve işçinin de bu değişikliği altı işgünü içinde kabul ettiğini işverene bildirmesi gerekmektedir. Yazılı olarak görevlendirme yapılmayan ya da yazılı olarak yapılmasına rağmen işçi tarafından altı işgünü içinde kabul edildiği bildirilmeyen görevlendirmeler işçiyi bağlamaz. İşverenin bu emir ve talimatının işçi tarafından yerine getirilmemesi doğruluk ve bağlılığa aykırılık ya da işin ifa yükümlülüğünün yerine getirilmemesi olarak değerlendirilemez, işveren tarafından geçerli veya haklı fesih nedeni yapılamaz.

Yine İş Kanunun 22. maddesinin son fıkrasına göre “Taraflar aralarında anlaşarak çalışma koşullarını her zaman değiştirebilir. Çalışma koşullarında değişiklik geçmişe etkili olarak yürürlüğe konulamaz.” Denilmektedir. Buna göre taraflar iş sözleşmesinin kurulması ya da devamı sırasında karşılıklı olarak anlaşarak her zaman çalışma koşullarını değiştirebilirler.

Bu çerçevede işverenin çalışanlarını başka yerdeki işyerinde görevlendirebilmesi için öncelikle bu hususta iş sözleşmesi ile nakil yetkisi almış olması gerekir. İş sözleşmesinin kurulması aşamasında çalışma yeri, seyahat, görevlendirme ve nakil konularının net olarak kararlaştırılarak sözleşmeye kaydedilmesi ya da sözleşmenin uygulanması sırasında bu hususların sözleşmeye ek yapılarak belirlenmesi gerekir.

İş sözleşmesinden kaynaklanan görevlendirme ve nakil yetkisi, İşverenin “yönetim hakkı” kapsamında değerlendirilmelidir. İşverenin yönetim hakkı iyi niyet kuralları içinde “hakkın kötüye kullanılmaması” şartıyla geçerlidir. Bu değişiklik yetkisinin verilmesi sözleşme özgürlüğü kapsamında kalmakla birlikte işverene kayıtsız şartsız bir yetki de vermemektedir. İşverenin değişiklik yetkisi “keyfîlik” denetimine tabidir.(1)İşveren sırf işçisine zarar verme niyetiyle ya da işçisinin bazı haklarından mahrum kalması amacıyla iş sözleşmesi ile aldığı nakil yetkisini kullanamaz. Bu şekilde yapılan görevlendirmeler işçiyi bağlamaz. Ancak bu durumun işçi tarafından kanıtlanması gerekir. İşveren işçisini istifa etmeye zorlamak gibi bir amaçla, sırf iş sözleşmesinde nakil yetkisi var diye onu dilediği yerde görevlendiremez. Böyle bir görevlendirme yaptığı takdirde işçinin bu görevlendirmenin gereğini yapmaması halinde geçerli/haklı fesih şartları oluşmaz. Eğer bir fesih yapılmış ise işveren bunun yasal sonuçlarına (işe iade ya da yasal hakların ödenmesi) katlanır.

İşçinin Geçici Görevli Olarak Başka Bir Yerde Çalışması

İşçinin geçici bir süre görevli olarak başka yerdeki işyerinde çalışması İş Kanunun 7. maddesindeki geçici iş ilişkisi çerçevesinde değerlendirilmemelidir. Çünkü 7. maddede geçici iş ilişkisinin şartları ve usulü belirtilirken; “İşveren, devir sırasında yazılı rızasını almak suretiyle bir işçiyi; holding bünyesi içinde veya aynı şirketler topluluğuna bağlı başka bir işyerinde veya yapmakta olduğu işe benzer işlerde çalıştırılması koşuluyla başka bir işverene iş görme edimini yerine getirmek üzere geçici olarak devrettiğinde geçici iş ilişkisi gerçekleşmiş olur. Bu halde iş sözleşmesi devam etmekle beraber, işçi bu sözleşmeye göre üstlendiği işin görülmesini, iş sözleşmesine geçici iş ilişkisi kurulan işverene karşı yerine getirmekle yükümlü olur. Geçici iş ilişkisi kurulan işveren işçiye talimat verme hakkına sahip olup, işçiye sağlık ve güvenlik risklerine karşı gerekli eğitimi vermekle yükümlüdür.” denilmektedir. Burada işçinin geçici bir süre için diğer bir işyerine devri ile ifa ve diğer yükümlülüklerini yeni işverene karşı yerine getirme sorumluluğu doğmaktadır. Emir ve talimat verme, işçiği koruyup gözetme vs. gibi işveren yükümlülükleri de yeni işverene geçmektedir. Oysa burada anlatılan geçici görevlendirmelerde işçi ve işverenin birbirlerine karşı yükümlülükleri devam etmektedir. İşçi görevli geldiği işverenin emir ve talimatları doğrultusunda, onun yararına kendisine verilen görevleri, işleri yerine getirmektedir. Dolaysı ile iş sözleşmesi açısından bir değişiklik olmamakta tarafların hak ve yükümlülükleri aynen devam etmektedir.

Sigortalının yazılı olarak işyeri dışında (il içi ya da dışı) görevlendirilmesi halinde Sosyal güvenlik yükümlülükleri açısından bir değişiklik olmamakta, diğer sigortalılar gibi geçici görevlendirilen sigortalının da gerekli bildirimlerinin yapılmasına devam edilmelidir.

Yolda Geçen Süreler

Geçici görevlendirmelerde en fazla anlaşmazlık yaşanan konulardan biri de yolda geçen sürelerdir. Özellikle il dışı ve uzun süreli yolculuklarda geçen süreler çalışma süresinden sayılıp sayılmayacağı işçi ve işveren arasında çekişmeli bir konudur.

İş Kanunun 66. maddesinde çalışma süresinden sayılan haller belirtilirken (d) bendinde; “İşçinin işveren tarafından başka bir yere gönderilmesi veya işveren evinde veya bürosunda yahut işverenle ilgili herhangi bir yerde meşgul edilmesi suretiyle asıl işini yapmaksızın geçirdiği süreler.” İşçinin günlük çalışma süresinden sayılacağı belirtilmiştir.

Yine İş Kanunun “Çalışma süresi” başlıklı 63. maddesinde “Genel bakımdan çalışma süresi haftada en çok kırkbeş saattir…

Tarafların anlaşması ile haftalık normal çalışma süresi, işyerlerinde haftanın çalışılan günlerine, günde onbir saati aşmamak koşulu ile farklı şekilde dağıtılabilir.” Denilmektedir. Bu maddeye istinaden yayımlanan “İş Kanununa İlişkin Çalışma Süreleri Yönetmeliği”nin dördüncü maddesinde de aynı husus tekrarlanmaktadır.

Çalışanların, çalışma günlerinde ve çalışma süreleri içinde yolculuk yapmaları halinde kendilerinden yolda geçen süreler için ayrıca bir çalışma talep edilmiyorsa işçi ve işveren açısından bir problem olmamaktadır. Ancak, hafta tatilinde veya akşam mesaiden sonra işçinin yolculuk yapması isteniyorsa ya da çalışma süreleri içinde yapılan seyahate ilişkin olan süre kadar ilave çalışma yapmaları isteniyorsa bu takdirde sorunlar da başlamaktadır. Bu şekilde çalışma saatleri içinde il dışına yapılan seyahatlerde geçen süreler işçinin kendisine verilen görevi yapabilmesi için kendisinden kaynaklanmayan zaruri haller olması nedeniyle “farazi çalışma” olarak değerlendirilip çalışama süresinden sayılması gerekir. Uygulamada bu konuda çok sorun yaşanmamaktadır.

Bazı işverenler çalışanlarının iş seyahatleri için harcırah ödemesinde bulunmaktadırlar. Yargıtay işçiye yolda geçen süreler için harcırah ödemesi yapılması halinde ayrıca fazla mesai ödemesi yapılamayacağı görüşündedir.(2)

Ancak, çoğu işverenin çalışanların bu seyahatlerinde ne harcırah ne de fazla mesai ödemesi yapmadığı bilinmektedir.

Yasadaki “İşçinin işveren tarafından başka bir yere gönderilmesi…” İşçinin günlük çalışma süresinden sayılacağı hükmü, uygulamada oldukça dar yorumlanmaktadır. İşçinin, yakın çevrede bir işin ifası için işyeri dışına gönderilmesi, görevlendirildiği işi yapıp tekrar işyerine geri dönmesine kadar geçen sürenin çalışma süresi olarak değerlendirildiği görülmektedir. Bunun da en tipik örneği tamirci/servis elemanı olarak çalışan birinin müşterinin bulunduğu yere giderek işini yapıp geri dönmesine kadar geçen sürenin çalışma süresi olarak değerlendirilmesidir. Oysa madde metninde herhangi bir sınırlama yer almamaktadır. İşçinin çalışma süresinin başlangıcını işini fiilen ifa etmeye başladığı andan itibaren saymak işveren açısından makul gibi olmakla birlikte bu gibi hallerde işçi açısından son derece haksız bir durumdur. İşçi zaten yaşadığı yerden ayrılarak bir külfete katlanmaktadır. Bir de dinlenmesi gereken mesai sonrasında ya da hafta tatilinde iş seyahatlerine gitmesi ve karşılığını alamaması ayrı bir külfet ve haksızlık oluşturmaktadır.

Asıl işyerinden başka yere görevli olarak gönderilen işçinin yolda geçirdiği süreler farazi çalışma süreleri kapsamında (çalışılmış gibi sayılan süreler) değerlendirilerek, haftalık çalışma süresine eklenmesi ve haftalık olağan çalışma süresini aşması durumunda fazla sürelerle çalışma ya da fazla çalışma sayılarak işlem yapılması adalet ve hakkaniyet açısından daha uygun olacaktır. Yolculuk süresi ile birlikte günlük çalışma süresi onbir saati aşması halinde bu istisnai ve olağandışı bir durum olduğundan yasal çalışma sınırının ihlali olarak da değerlendirilmemelidir. Bu durumda işverenler çalışma süresi günlük 11 saati aşsa bile işçilerine fazla çalışma ücreti ya da kullandırmadıkları serbest zaman karşılığı olarak her saat için 1,5 kat serbest zaman tanımaları yerinde olacaktır.(3) (www.isvesosyalguvenlik.com)

A. Hüseyin KAYA*

Yazarın e-posta adresi: alihuseyinkaya@gmail.com

————————
*Başmüfettiş, Sosyal Güvenlik Kurumu
————————
(1) Yargıtay 9.H.D. E: 2009/20411, K: 2010/14372 T: 24.05.2010,

(2) Yargıtay 9.HD. E.1994/3904, K:1994/8874 T: 09.06.1994,

(3) Karacan, Hatice, M.Ü. S.B.E.Yüksek Lisans Tezi, 4857 Sayılı İş Kanununa Göre Normal Fazla Çalışma, İstanbul, 2006,

YORUMLAR

  1. Ramazan dedi ki:

    İşyeri.tasaron işçiyi asgari ücret li Manisa dan İstanbul a götürür se tasaron isciyede maaş farkı verilmez mi kadrolu arkadaş a aylık 1200 lira fark veriliyor tasaron işçiye kadrolu olmadığı için veremeyiz deniyor

    1. admin dedi ki:

      İşçinin kadrolu veya taşeron işçi olması İş Kanunundaki haklar açısından fark etmez. İkisi de aynı haklara sahiptir. Dolayısıyla işveren yolculuk ve yolda geçen süreler için eğer harcırah vermiyorsa, bu sürelerin çalışma süresinden sayılması ve işyerindeki çalışma süresi ve yolda geçen süreler haftalık 45 saati aştığında aşan kısım için fazla mesai vermesi gerekir.

  2. Aydın dedi ki:

    Merhabalar ben çalışmakta olduğum mağazacılık ta kendi iğnemden evimin 24 km uzaklığında farklı bir şübeye göndermek istiyor fakat ben gitmek istemiyorum bunun la ilgili ne ler yapılabilir ve oraya gittiğimde hem yol mesafesi hemde maaş farkı bulunmamakta ve yol üçreti ve yolda geçirdiğim zaman 4 saati geçeçek şeklinde amaçları işten çıkartmak onlara karşı nasıl bir işlem yapmalıyım

    1. admin dedi ki:

      (Aydın) Eğer işe girerken işverenin istediği şubeye gönderebileceğine dair bir sözleşme imzaladınızsa yapacak bir şey yok. Eğer böyle bir sözleşme yoksa bu durumda işverenin değişikliği esaslı değişiklik kapsamına girer. Konuyla ilgili olarak aşağıda linki verilen yazıları okuyabilirsiniz.
      Çalışma Şartlarında Değişiklik Fesih Nedenidir
      İşverenin Çalışma Koşullarında Değişiklik Yapma Yetkisinin Sınırı

      1. Yakup karabacak dedi ki:

        Merhabalar ben asgari ücret ile çalışıyorum 8 senedir maaşım artmadı 15 gün şehir dışına çıkıyorum 7 gece konaklama yapıyorum mesaiyede kalıyorum ama yine asgari ücret alıyorum ne yapmalıyım haklarım neler bilgilendirirseniz sevinirim

  3. Nesrin dedi ki:

    Bilgilendirmeniz gerçekten çok işimize yaradı.
    Çok teşekkür ederim.

  4. Onur dedi ki:

    Bir market zincirinde çalışıyorum ilçeye bağlı bir subede yönetici olarak gorevliyim evim de aynı ilçede. Banan şehir merkezinde bulunan evime 35 km mesafede bulunan bir mağazaya atandigimi sözlü olarak bildirdiler ve iş kaygım nedeni ile istemeye istemeye gitmek zorunda kaldım. Çalıştığım şubeye gitmek iÇin 3+3=6 vasıta değiştirmem gerekiyor fakat bu zaman ve para kaybı yaşattığı için kendi aracimla gidiş geliş yapıyorum şirketim ne yol paramı karşılıyor ne de bulunduğum ilçede çalışmama izin veriyor bu durumda haklarımi almak için ne yapmam gerekiyor ve istifa edersem tazminat almak hakkım var mıdır yardımlarınızı rica ederim

    1. admin dedi ki:

      (Onur) İşe girerken hangi şartlarla anlaştınız, yazılı iş sözleşmesi imzaladınız mı, imzaladınızsa sözleşmede böyle değişiklikler yapılabileceği yazıyor mu bilemiyoruz. Eğer böyle bir sözleşme imzalamadınızsa, bu durum iş şartlarında esas değişiklik kapsamına girer ve duruma göre istifa edip kıdem tazminatınızı da isteyebilirsiniz. Aşağıda linki yer alan yazılara göz atabilirsiniz.
      Çalışma Şartlarında Değişiklik Fesih Nedenidir
      İşveren Çalışma Koşullarında İstediği Değişikliği Yapabilir mi ?

    2. Yakup karabacak dedi ki:

      Merhabalar ben asgari ücret ile çalışıyorum 8 senedir maaşım artmadı 15 gün şehir dışına çıkıyorum 7 gece konaklama yapıyorum mesaiyede kalıyorum ama yine asgari ücret alıyorum ne yapmalıyım haklarım neler bilgilendirirseniz sevinirim

      1. Zekai dedi ki:

        Mrb muğla da bir şirkette çalışıyorum 3 günlük gecici görevli olarak otobüs yolculuğu ile izmir deki aynı şirkette çalışacağım yolda her hangi bir kaza olayı yaşanırsa iş kazası olarakmı tanımlanacak bilgi verirmisiniz lütfen

  5. recep dedi ki:

    selam. kamu kurumunda çalışmaktayım (il özel idaresi) şöförüm dış görevlere çıktığım zaman, işveren bu günlere ait sadece harcrahı veriyor. oysaki mesai dışı saatlerce çalışıyorum ve cumartesi pazar da çalışıyorum. bu çalıştığım fazla mesai ve cumartesi pazarları bana ödemiyorlar. bununla ilgili yardımcı olabilirmisiniz saygılar..tşk..

    1. Admin dedi ki:

      Selam. Eğer 4857 sayılı İş Kanununa tabi işçi statüsünde iseniz, haftada 45 saati geçen her bir saatlik çalışmanız için size fazla mesai ücreti ödenmesi gerekir. Bu konuyla ilgili olarak İş Teftiş ilgili Grup Başkanlığına şikayet dilekçesi verebilirsiniz. (Bkz. İş Teftiş Kurulu Grup Başkanlıkları ve Bağlı İller)

  6. Murat Ozdemir dedi ki:

    Merhaba.Magazaciliga bağlı olarak ozel sektor de sayim ve denetim isindeyim.Gorevim geregi Yurticinde sürekli olarak harcirahsiz sehirdisina gidip geliyorum.İş veren sehir disi gorevlerde yemek saatlerini dusuyor. dusebilir mi ? Harcirah almak yada almamak iş sozlesmesine mi baglidir ?Yani isveren kanunen harcirah odemek zorundamidir ?

    1. Admin dedi ki:

      Merhaba. İş Kanununa göre işveren işçiyi şehir dışında görevli gönderdiğinden harcırah ödemek zorunda değildir. Eğer iş sözleşmesinde veya toplu sözleşmede buna ilişkin bir hüküm varsa o zaman ödemesi zorundadır. İş Kanunu açısından belirleyici olan haftalık 45 saatlik normal çalışma süresidir. Bu süre aşılıyorsa, aşan kısım için fazla mesai ödenmesi gerekir. Ancak şehir içi – dışı fark etmez işçinin işyeri dışına görevli gönderilmesi halinde, yolda geçirdiği süreler günlük çalışma saatleri dışında kalıyorsa çalışma süresinden sayılması yani yolda geçen sürelerin çalışma süresine ilave edilmesi gerekir. İş Kanununa göre işçinin işyerinde çalışması ile işyeri dışında çalışması açısından fark olmadığından, yemek arası verilen süreyi çalışma süresinden düşmesi normaldir. Daha detaylı bilgi için yukarıdaki yazıyı okuyabilirsiniz.

  7. Berat dedi ki:

    İygünler ben fuar sektörün de calışan bir tenik personelim sıtant kuruyoruz yılın 6 ayı yada 8 ayı şehir dışında gecmekte olup calisma yasasina uymamakta bizim sirket mesela fuara ankaradan mersine gidiyorsak cumartesi pazar yapilan mesayi yaziyoruz yolda gecen mesayi de yaziyoruz dondugumuzde eve cumartesi izin veriyor verdigi izinden yaptigimiz mesayi kesiyor arti cay molasinda oldugumuz yarimsaati de ekliyerek mesayimizi kesiyor harcirak veriyor ama 15 telle ögle yemegi 15 tl aksam yemegi bu bizi üzüyor ve oteli kendi karşılıyor sabah kahvalti otelle ayiti birde mersin de belediye ayit bir fyar alani kiralandi ofisler var icinde o ofislerden biri yatak hane yapildi tuvallet yikilarak dusa kabin yapildi oteli elimiz den alip harciragımızı 50 tl yapildı 50 tl nin icinde kafvalti parası olup 10 tl verilmesi uygun goruldu peki ben size soruyorum 30 gun kalicam icamasirı sicak bir bolge oldugu icin surekli terliyoruz kapali bir alanda calismamiz suruyor 4 kisiyiz 7 bin metre kare sıtant kuruyoruz banyo hijenik diyil kahvalti kendimiz hazirliyoruz odalarin temizligini kendimiz yapıyoruz mesayimiz bitince sizce bu yaptik larımız doğrumu diyilmi bana gmail dönüş yaparsanız sevinirim bir akıl almaya cok ihtiyaçım var ….10.06.2018… yıldayız yeni kanunların ne olduğunu tam net bulamadım bilen varsa söylesin lütfen.. işe giriş tarihim 02.20.2005

  8. Fatma dedi ki:

    Merhaba ben kamu sektöründe çalışan röntgen teknisyeniyim çalıştığım kuruma bağlı bir mobil röntgen cihazı alındı bununla ilçelere ve köylere gidip tarama yapmamız istendi ciha tırın içinde cihazı ilçeye gönderdiler 2teknisyen gün aşırı mobile gidiyoruz mobile gideceğimiz gün sabah8buçukta mesaiye başlarken müdürlüğün önünden özel araçla bizi cihazın bulunduğu ilçeye gönderiyorlar aynı araç bizi geri getiriyor yolda geçen süre mesaiye dahil midir yoksa değilmidir

    1. Admin dedi ki:

      Merhaba, yolda geçen süreler de çalışma süresine dahildir. Dolayısıyla yolda geçen süre ile çalışma sürenizin toplamı haftalık 45 saati aşarsa, aşan sürelerin fazla mesai olarak değerlendirilmesi gerekir. Aynı şekilde, haftalık 45 saati aşıp aşmadığına bakılmaksızın, gün içerisinde yolda geçen süreler ile çalışma süresi toplamı 11 saati aşarsa, aşan kısmın yine fazla mesai olarak değerlendirilmesi, yani fazla mesaiden sayılması gerekir.

  9. murat dedi ki:

    16 ay çalıştığım iş yerinden çıkarıldım.asgari ücret alıyordum fakat ayda 3 hafta sürekli şehır dısına çıkıyorduk pazartesi çıkıp cumartesi geri dönuyorduk.gittiğimiz yerler adanadan ankara yozgat ardahan ve dondukten sonra tekrar pazartesi günü yozgat ankara eskişejır edırne çanakkale yapıyorduk gene cumartesi geç saatlerde evde oluyorduk iş verene fazla mesai vermediği gerekçesiyle dava açtım .1 ayda 3 hafta sürekli bu şekılde çalışıyordum ve bana yolda yemek yememiz için ayda 200 tl verıyordu.yanlız bu 200 tl zaten ilk hafta çalışma süresinde bitiyordu çogu saatımız yolda geçtıgı için acaba yolda gıttıgımız gunler mesai sayılıyor mu sayılmıyor mu bazen 16 saat direksıyon kullanıyordum.yasal hakkım var mı

    1. Admin dedi ki:

      Yukarıdaki yazıda da açıklandığı üzere yolda geçen süreler çalışma saatleri arasına denk gelirse normal çalışma süresinden sayılır, bu şekilde yolda geçen süre ve gün içerisindeki çalışma süresi toplamı haftalık 45 saati aşarsa aşan kısım fazla mesaiden sayılır. Süre toplamı haftalık 45 saati aşmasa bile günlük 11 saati aşarsa bu durumda da aşan sürenin yine fazla mesaiden sayılması gerekir. Eğer yolda geçen süreler çalışma saatleri dışına denk geliyorsa bu durumda da yine fazla mesaiden sayılması gerekir. Öte yandan işverenin yolda geçen süreler için harcırah ödemesi yaptığı durumlarda bu sürelerin fazla mesaiden sayılmayacağı yönünde Yargıtay kararları bulunmaktadır. Ancak dava açtığınıza göre, aslında bizim açıklamalarımızın bir önemi yok, burada kararı verecek olan mahkeme.

  10. AHMET dedi ki:

    İŞÇİ AYNI FİRMANIN A ŞANTİYESİNDEN B ŞANTİYESİNE GÖNDERİLDİĞİNDE HANGİ BELGELER İSTENİLİR VE GEÇİCİ GÖREVLENDİRME SÜRESİ NE KADARDIR

    1. Admin dedi ki:

      Aynı firmadan kastınız aynı şirketse, işçisinin a şantiyesinden b şantiyesine geçici görevle gönderilmesinde bir süre veya sınırlama yok, işçinin bu konuda onayı da varsa veya işçi işe alınırken iş sözleşmesinde başka yerlere geçici görevle gönderilebileceği belirtilmişse bir engel yok. Görevlendirme kağıdı düzenlenmesi yeterli olur.
      Ancak burada çok önemli bir husus var. Eğer her iki şantiyenin de SGK’da tescilli şantiyesinin mahiyet kodu 2 ile değil de 4 ile başlıyorsa, yani devamlı işyeri değil de geçici işyeri ise bu durumda görevlendirme yapılamaz, çünkü bir geçici işyerinden diğer geçici bir işyerine geçici görevlendirme yapılamaz. İşçinizi yine diğer şantiyeye geçici olarak fiilen gönderebilirsiniz, buna engel bir durum yok. Ancak A şantiyesine ait SGK dosyasından o işçinin sigorta çıkışını yapıp, B şantiyesine ait SGK dosyasından sigorta girişini yapmanız gerekir.

  11. ali dedi ki:

    mrh admin ben memur olarak görev yapıyorum merkezden ilçeye 1 yıllık gorevlendirildim bunun için hergun harcırah alabilirmiyim veya top bi şekildemi ödenir nasıl oluyor şimdiden tskr

    1. Admin dedi ki:

      Eğer geçici görevle görevlendirildinizse, asıl görev yeriniz değişmediyse her gün için harcırah almanız gerekir. Harcırahı da yıllık değil aylık almanız gerekir. 6245 sayılı Harcırah Kanununa bakabilirsiniz.

  12. arda dedi ki:

    slm ben kamuda güvenlik görevlisi olarak çalışmaktaydım güvenlik amiri kuraya göre bizi ilçeye görevlendirme yapıyorlardı onlara göre sırayla bize göre mobing uygulanıyordu kısaca benim sorum güvenlik görevlilerini ilçelere kendi rızası olmadan görevlendirme yapabilirmi yok olmaz derseniz kanunda cezası nedir mobingin bu ilçeye 3 yıldır elaman alınmıyor merkeze 10 kişi alındı bu mobingin ispat degilmi teşekkürler

    1. Admin dedi ki:

      Slm. Kadro durumunuz nedir, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa mı yoksa 4857 sayılı İş Kanununa mı tabisiniz.

  13. arda dedi ki:

    4D.4857 kanuna göre

    1. Admin dedi ki:

      Eğer işe girerken bu konuda size sözleşme imzalatıldıysa bu durumu kabul etmiş sayılırsınız, bu nedenle itiraz hakkınız olmaz. Eğer sorununuz sadece mobbingle ilgiliyse İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumuna şikayette bulunabilirsiniz. (Bkz. İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu Faaliyetine Başladı – Mobbing Şikayetlerine de Bakacak, Mobbing Uygulayan İşverene Artık Para Cezası Verilecek) Mobbinle ilgili sitemizde yayımlanmış çok sayıda yazı ve makale var. Fikir sahibi olmak için onlara göz atabilirsiniz. İşyerindeki genel çalışma şartlarıyla ilgili de şikayetiniz varsa durumun İş Müfettişi tarafından incelenmesi için ALO 170’e şikayette bulunabilirsiniz.

  14. Tekin dedi ki:

    Merhabalar. Şirkete ait A şehrindeki inşaat şantiyesinden B şehrindeki inşaat şantiyesine geçici görevli olarak gönderildim. Sigortam çeşitli nedenlerle A şehrindeki şantiye üzerinde kayıtlı. B şehrindeki şantiyede ne kadar süre ile geçici görevli olarak çalışabilirim. Devamlı olarak çalışmak durumunda kalırsam yaptırımı ne olur.

    1. Admin dedi ki:

      Merhaba, inşaat işlerinde her inşaatın ruhsatı ayrı olduğundan bu şekilde her inşaat için SGK’da 4 mahiyet kodu ile başlayan geçici işyeri dosyaları açılır. Dolayısıyla inşaatlar aynı işverene / şirkete ait olsa da çalışanlar fiilen hangi inşaatta çalışıyorsa o inşaatın dosyasından SGK’ya bildirilmesi gerekir. Geçici bir işyerinden bir başka geçici işyerine görevlendirme yapılamaz. Dolayısıyla sizin şu an çalıştığınız inşaata ait dosyadan gösterilmeniz gerekir. Buna uyulmaması çalışan açısından sorun olmaz, işveren bu konuda sorun yaşar, özellikle iş kazası hallerinde.

  15. müjdat dedi ki:

    Merhaba bende bursada ismini vermek istemedigim bir fabrikada sıradan bir iş çiyim ama yolumz uzun sürüyor saat olarak mesela bugün servise 13.30 da karacabey den bindim ve bursa nilüfer belediyesine baglı konaklı köyüne yakın bir fabrikada çalışıyorum servisim 15 20 da iş yerinde oluyorum 15 30 işbaşı ve bu arada geçen zaman için herhangibir yol ücreti alabiliyormuyuz alıyorsak ta nasıl alıyoruz

    1. Admin dedi ki:

      Merhaba, sabah işe gelirken ve akşam işten çıkıp eve giderken yolda geçen süreler dikkate alınmaz, yani bu süreler için işverenin ücret ödemesi veya bu süreleri çalışma süresinden sayması gerekmez. Eğer işveren işe geliş gidişler için yol ücreti ödüyorsa o ayrı. İşverenin yolda geçen süreler için ücret ödemesi veya yolda geçen sürelerin çalışma süresinden sayılması, mesai başladıktan sonra işçinin görevli olarak herhangi bir yere gitmesi sırasında ve işini yaptıktan sonra tekrar işine dönmesi sırasında yolda geçen süreler için ücret ödenmesi veya bu sürelerin çalışma süresinden sayılması gerekir. Örneğin işçi beyaz eşya tamir servisinde çalışıyorsa, il merkezinde bulunan işyerinden 70 km uzaklıktaki ilçeye tamir için gittiyse, gidiş – geliş sırasında yolda geçen sürelerin çalışma süresinden sayılması gerekir.

  16. FİLOZOF dedi ki:

    merhaba. işyerimde patronum tarafından yıllardır istanbul a mal almak için gönderiliyorum. sabah saatlerinde gidip gece dönüorum. bunun karşılığında da bir gün sonra öğlen işe geliyorum. yani patronum fazladan harcadığım zamanı bana bir gün sonra istirahat olarak veriyor. ancak kocam geçen bir tartışma neticesinde artık gitmeyeceksin dedi. ve bu yüzden patronumla karşı karşıya geldim. eğer ben istanbul a mesai saatleri içinde 1 günlüğüne gitmek istemesem patronum beni haklı olarak işten kovabilir mi? malum türkiye de piyasa daki normal bir işyerinde çalışıyoruz sözleşme nedir bilmiyoruz kara düzen gidiyoruz bunun bir etkisi olabilir mi? yardımcı olursanız memnun olurum.

    1. Admin dedi ki:

      Eğer işyerinde işveren tarafından İstanbul’a mal almak için gönderilmek üzere işe başladınızsa veya imzaladığınız iş sözleşmesinde bu husus yer alıyorsa, İstanbul’a gitmek istememeniz halinde işveren sizi haklı olarak işten çıkarabilir. Yani işe girerken işverenle aranızda yaptığınız anlaşmaya bağlı.

  17. Arda dedi ki:

    Merhabalar;
    Devlet kurumunda taşeron olarak çalışıyordum. Bu KHK ile kadroya işçi olarak alındım. Ancak şimdi yaklaşık 1 saatlik ilçe merkezine geçici olarak görevlendirildim. Sabah 06:30 da evden çıkıyorum akşam 18:15 gibi eve geliyorum.
    Geçici görev yolluğu ödemesi yapılıyor. Ama günlük olarak yol ücreti ve yevmiyenin 1/3 oranında yapıyorlar hafta sonlarını vermiyorlar.

    Bu kapsamda yolda geçirdiğim süreler mesaiden sayılırmı?

    Cevabını için şimdiden çok teşekkürler.

    1. Admin dedi ki:

      Yukarıdaki makalede, Yargıtay’ın işçiye yolda geçen süreler için harcırah ödemesi yapılması halinde ayrıca fazla mesai ödemesi yapılamayacağı görüşünde olduğu belirtilmiştir. 1/3 oranındaki görev yolluğu ödemesi de memurlara uygulanan ve Harcırah Kanununda belirtilen usullere uygundur. Çünkü 6245 sayılı Harcırah Kanununun 39 uncu maddesinde; “Geçici bir görevle memuriyet mahalli dışındaki bir yere gönderilenlerden, buralarda ve yolda öğle (saat 13.00) ve akşam (saat 19.00) yemeği zamanlarından birini geçirenlere 1/3, ikisini geçirenlere 2/3 oranında ve geceyi de geçirenlere tam gündelik verilir.” hükmü yer almaktadır.
      İşyerinin size de memurlara uygulanan hükmü aynen uyguladığı anlaşılmaktadır.

      1. Arda dedi ki:

        Cevabınız İçin çok teşekkürler;
        Ancak benim derdim fazla mesai ücreti değil yolda geçen zamanların mesaiden sayılması, dediğimiz gibi harcırah kanununa göre durum bu ama memurlarda geçici görev yolluğu ücretinde hafta sonlarını dahil ederek ödeme yapıyorlar ama benimkini hafta sonlarını çıkararak yapıyorlar. Geçici görev yollğu harcırahında takıldığım soru şu; Günlük yevmiyemi hesaplarken memura yapılan hesabı yapıyorlar ama işçiye göre hafta sonlarını koymadan ödüyorlar. Memura göre hesap yapılacaksa hafta sonlarını vermeleri gerekiyor, yapılmayacak ise günlük yevmiye hesabını aldığım maaş üzerinden yapmaları gerekmiyormu?

        Yolda geçen sürelerde ise iş kanunun 66. Maddesinde belirtilen işveren tarafından başkanlık işyerinde geçici olarak görevlendirilen işçinin yolda geçen süreleri mesaiden sayılır deniliyor ama bunu farklı yorumluyorlar diye düşünüyorum.

        Koşacak ben geçici görev yolluğu için dilekçe yazıyorum geçici görev yolluğu dilekçesi yerine 66. Maddeye atıfta bulunarak mesai saatlerimin buna göre düzenlenmesi diye bir dilekçe versem olurmu? Yolluğu işveren istemiyorum diye bir hakkım varmı?
        Zamanınızı alıyorum değerli bilginizi bizimle paylaştığınız İçin çok teşekkür ederim.

        1. Admin dedi ki:

          Hafta sonu eğer işe gitmiyorsanız o zaman yolda geçen süre diye bir durum söz konusu olmaz, hafta içi 45 saatlik normal çalışma süresini doldurmuşsanız hafta sonlarının hafta tatilinden sayılması ve size o günlere ait ücretlerin ödenmesi gerekir.

  18. Rıza dedi ki:

    Merhaba,
    3 yıldır özel sektörde sevkiyat şöförlüğü yapmaktayim.
    Hemen hemen her ay ve her ayda 2 veya 3 kez şehirdisina teslimatlar ve alımlar için gidiyorum.Çoğunlukla 3 Veya 4 günlük sureler boyunca bircok şehire seyahat etmek zorunda kalıyorum ve günlük yeri geliyor 20saat uyumadan araç kullanmak zorunda kalıyorum.beyaz yaka olduğum için fazla mesai almıyorum verilen harcırah ise öğlen yemeği akşam yemeği yiyecek ve içecek masrafı ile konaklama bedeli.fazla mesailer için noter aracılığı ile ihtarname göndermeyi düşünüyorum.elimde belge olarak geçici dış görevlendirme formları masraflar formlar konu ile ilgili mail çıktıkları ile şahidim de var.konu ile ilgili bilgi rica ederim.

    1. Admin dedi ki:

      Merhaba, bu konu tam net değil, yukarıdaki makalede de belirtildiği üzere kendisine harcırah ödenen çalışanın fazla mesai alamayacağı yönünde Yargıtay kararları var. Ancak ödenen harcırah tutarı fazla mesai ödenseydi alacağınız tutarın altında kalıyorsa o zaman durum değişir.

  19. Aras dedi ki:

    Özel bir şirkette şirket yetkilisi olarak çalışmaktayım masraf yeri merkez de olan bir çalışanın farklı bir şehirde bulunan fabrikada çalışanımın oradaki çalışma süresi yasal olarak kaç gün yada ne kadar olmalıdır

    1. Admin dedi ki:

      İş Kanununda bu konuda herhangi bir süre yok, Kanuna göre haftalık 45 saati geçen çalışma süresi için fazla mesai ödenmesi, işçiye her hafta en az 24 saat ücretli hafta tatili izni verilmesi, ayrıca işe gidiş gelişte yolda geçen sürelerin de çalışma süresi olarak kabul edilmesi gerekir.

  20. begum dedi ki:

    merhabalar, Kamu da çalışan ssk’lı işçilere yemek+yol ödemesi yapılıyor maaşlarında. ancak günlük geçici göreve gidenlere harcırah ödeniyor veya 1 hafta il dışı görevlendirmeleri yapılıyor hem maaşında yemek+yol, hem 3/2 veya tam harcırah ödeniyor…burada mükerrer ödeme yok mu sizce? bununla ililgi kanun tebliğ bumaya çalıyorum ama bulamıyorum.bana yardımcı olabilir misiniz?

  21. begum dedi ki:

    merhaba, geçici görevle görevlendirilen harcırah veya yolluk alan işçiye maaşında aynı günler için yemek yol ödenir mi?

  22. levent dedi ki:

    Merhaba. 2 yıldır toptan pazarlama işi yapıyorum. Ayda 15-20 gün şehir dışında kalıyorum. Bazı günler gece de araç kullanıyorum. 15-20 gün içinde en az 10 şehir degistiriyorum. Günlük konaklama ve yemek dahil 150 TL ücret alıyorum. Fazla mesaimi yada gece araç sürdüğümü nasıl ispat etmem gerekecek. Gittigim yerlerdeki harcamalar ve otel ücretlerini şahsi kartlarımla ödüyorum. onları ispat edebilirim.

  23. İlker Güven dedi ki:

    Mrb ben 4d 696 KHK ile kadroya geçen kurum işcisiyim.
    Hastalık yada özel sebeplerden dolayı çalıştığım il kurumundan başka bir il kurumundaki şubeye görevlendirme isteyebilir miyim? Yani başka bir ile gorevlnedirmem mümkün mü? Nasıl bir yol izlemem gerek.sure olarak süre en fazla ne kadardır?

  24. Gkn dedi ki:

    Bir firmada calidiyoruz il dışında bir işe gittik pazartesi sali carsamba persembe cuma calisiyoruz cuma aksam paydostan sonra istanbula geri dönüyoruz pazar akşamı calisma yerimize geri dönüyoruz sabah 8 aksam 6 calisiyoruz burada burda geceleri konakliyoruz sabah olunca gene işe basliyoruz normal sartlarda kendi ikanetimizde cumartesi 1 de paydos ediyoruz burda bize nasil bir fark uygulanabilir ne yapabiliriz ne istememiz lazim gelir acaba

  25. Mehmet dedi ki:

    Merhaba,

    Ben kurumsal bir firmada mağaza yoneticisi olarak çalışmaktayım. Beni il dışına gecici görevlendirme adı altinda desteğe gönderdiler. Yaklaşık olarak 5 ay kaldım otel yemek giderlerim karşılandı. Ve geçici görevlendirme formu imzalayıp insan kaynaklarına ilettim. Bu durumda bana ek ücret vermeleri gerekiyor mu? Çünkü sirketin menfati için böyle bir şehir dışı destek durumu ortaya çıktı. Arastirdim ancak bu durumda ücret değişikliği yapılacağına dair bir bilgiye rastlamadim ve size sormak istedim. Ek ücret verilmesi gerekiyor mu?

    Teşekkürler.

  26. Ahmet dedi ki:

    Merhaba hizmet sektöründe çalışıyorum.
    Sgk’da ücretimiz asğari ücret gözüküyor.
    Ama gerçekte doğru değil bir kısmını zarf içinde isim mesai sati yazılmış şekilde elden alıyoruz herhangi bir kaşe bordro imzalamak gibi bir işlem yok.
    Saf boş zarfa para konuluyor kalanı bankadan.
    Bu bir suç değil mi yaklaşık 9 aydır çalışıyorum bu firmada bunu mahkemede nasıl ispat edebililirim herhangi birinin şahitlik yapacağını sanmıyorum.
    Maaştan 3-4 gün sonra aniden veriyorlar. Kameraya çekme gibi birşey yapamıyorum ama istersem şirketin kaşesini bulur zarfa basabilirim muhasebeci bazen ofiste bulunmuyor bu iyi niyet kuralı dışnda mı olur acaba bu yeterli olur mu acaba napmam lazım işimi bırakamıyorum mecburiyetten dolayı.

  27. Tayfun dedi ki:

    Merhaba calistigim ozel sirkette calistigim lokasyon kapandi suanda il disinda farkli bir lokasyonda calismaktayim. Gorevlendirme yazisini imzalamamam karsiliginda isten tazminatsiz cikalacagim belirtildi. Mecburen imzaladim. Suan bulundugum lokasyon icin servis kullanamiyorum. Onceki lokasyonumda servis vardi. Sirketim yol maliyetlerini karsilayacagini soyledi fakat 1 ay gecmesine ragmen odeme alamadim. Ust yoneticime sordugumda da henuz net bisey yok cevabi aliyorum. 1 nisanda gorevlendirilme yazim geldi fakat sgk 1 martta yeni calistigim lokasyonun bagli bulundugu sgk ya aktirilmis. Tazminatimi alip isten ayrilmak istiyorum. Ne yapmam gerekir.

    1. Admin dedi ki:

      Çalışanların başka ilde görevlendirilmesi veya başka ildeki işyerine gönderilmesi sık karşılaşılan bir sorun. Yargıtay kararları çerçevesinde bu konuyu ele aldığımız yazımızı bir – iki gün içerisinde tamamlayıp yayımlayacağız. Şimdilik kısaca bilgi vermemiz gerekirse, eğer işe girişte işverenle (işyeriyle) yazılı iş sözleşmesi yaptınız ve bu sözleşmede başka ildeki işyerine de gönderilebileceğiniz yazıyorsa baştan bunu kabul etmiş olduğunuzdan, işverene bu konuda yetki vermiş olduğunuzdan bu konuda yapacak bir şey yok. Ancak işveren bu yetkisini sınırsız/sorumsuz kullanamaz. Birincisi bir başka ile gönderilmeniz konusunda işveren objektif olmalı, bulunduğunuz lokasyon kapanmış olsa bile eski işyerinde siz uygun bir başka bölüm var idiyse sizi orada görevlendirmesi gerekirdi. Böyle bir imkan yok mecburiyetten işveren sizi bir başka ile gönderdiyse, bu durumda da size çıkacak ilave maliyetleri de ücretinize yansıtmak zorunda, en azında ücret – aylık gelir yönüyle herhangi bir kayba uğramanızı önlemek zorunda. Eğer baştan iş sözleşmesi ile işverene yetki vermedinizse bu durumda görevlendirme yazısını imzalamamanız halinde tazminatsız işten çıkarılacağınız yönündeki tehdit hukuki değil, çünkü bu durumda çalışma şartlarında esaslı değişiklik yapılmış olduğundan işveren sizi buna zorlayamaz, siz kabul etmedikçe sizi bir başka ile gönderemez, o işyerinde size uygun çalışabileceğiniz alan da kalmamışsa tazminatınızı verip işten çıkarması gerekirdi.

  28. Gökhan dedi ki:

    Merhaba Ben Özel Sağlık Sektöründe Çalışmaktayım 2015 Yılından Beri Çalışmakta Olduğum İllerden Farklı İllere Gönderiyor Şirket 3 Veya 4 Gün Haftada Herhangi Mesai Ücreti Ödenmiyor İşten Çıkarılırsam Bunları Geriye Dönük Dava Açıp Alabilirmiyim Saygılar

    1. Admin dedi ki:

      Peki harcırah ödüyorlar mı, yol ve konaklama ücretinizi karşılıyorlar mı ? Çünkü yukarıdaki yazıda da açıklandığı üzere harcırah alanların ayrıca fazla mesai ücreti talep edip edemeyeceği tartışmalı.

      1. Gökhan dedi ki:

        Evet Konaklama Ve Akşam Yemeğini Ödüyolar
        Yanlız Mesai Ücreti Vermiyolar

  29. FİKRET dedi ki:

    Mayıs 2007 yılından itibaren çalışmakta olduğum şirket de 2 aydır maaş alamıyorum ve büyük ihtimalle farklı bir iş yerine geçici görevli olarak gönderileceğim söyleniyor fakat ben böyle bir şeyi istemediğim takdirde bana yaptırımı ne olur sözleşmem de bunun geçip geçmediğini hatırlamıyorum olsa nasıl olmasa nasıl bir işlem yapılabilir ayrıca 15 yıl 3600 günüm doldu bundan yararlanıp çıktığımda işsizlik maaşı alabilirmiyim saygılar

  30. Toprak dedi ki:

    İyi günler.

    12 yıldır bir şirkette servis elemanı olarak çalışıyorum. Aramızda herhangi bir yazılı anlaşma bulunmuyor. 12 yıl boyunca şehir dışı servis hizmetlerinde yol yemek ve mesai ücreti alarak çalışmaktayım. Her gittiğim seyahet için 1 günlük mesai ücreti verilmektedir. Bugün itibari ile şirket sahibi şehir dışına yaptığım seyahetlerde verdiği mesai ücretini ödemeyeceğini belirtti. Cumartesi ve pazar günleri resmi tatil günlerimiz. Çalışma saatlerimiz hafta içi 08:00 – 18:00. Örneğin perşembe akşamı istanbula gitmem gerekiyor. Bulunduğum ilden istanbul 10 saat otobüs seyaheti gerektiriyor. Seyahetlere akşam 22:00 de gibi çıkıyoruz sabah 08:00 de istanbulda olup servis hizmeti vermek için firmaya gidiyorum. Servis hizmeti uzayıp hafta sonu istanbulda kalmam gerekiyor. C.tesi ve pazar resmi tatilimde yine istanbulda servise devam ediyorum. P.tesi günü servis hizmeti bitiyor ve gece başka otobüs ile bulunduğum ile geri dönüyorum. Mesai saatleri dışında toplam 20 saat otobüs yolculuğu ve tatil günlerimde başka bir şehirde servis hizmeti vermiş oluyorum. Otobüs yolculukları dahil 5 gece evimden ailemden uzakta bulunuyorum. Kanunen bu hizmetler karşılığında mesai ücreti alabilir miyim? Kanunen bunu hak ediyor muyum.?

    1. Admin dedi ki:

      Birincisi belirtiğiniz yolda geçen sürelerin çalışma süresinden sayılması yani mesai süresine dahil edilmesi gerekir. Yargıtay kararlarına göre de işyerinin bulunduğu yer dışında ve/veya yolda geçen süreler için işveren fazla mesai veriyorsa ayrıca yolluk (harcırah) vermesi gerekmez. Dolayısıyla sizin yaptığınız işte işyerinizde, yolda ve servis hizmeti verirken geçen sürelerin toplamı bir haftada 45 saati geçiyorsa bu durumda aşan her bir saat için işverenin fazla mesai vermesi gerekir. Eğer fazla mesai vermeyecekse bu durumda da harcırah yani yolluk ödemesi gerekir.

  31. mehmet dedi ki:

    merhaba ben özel bir enerji firmasında elektrik teknisyeni olarak çalışmaktayım
    şirketin birçok ilde ölçüm istasyonları var bu istasyonların bakım ve denetimi için sık sık şehir dışı göreve çıkıyorum
    firma yolda yediğimiz yemeği ve konakladığımız otelin parasını öüyor ama harcırah olarak değil şirket parasından ödeme yapılıp şirkete faturalandırılıyor çalışma şeklimiz şehir içindeyken cumartesi öğlene kadar çalışma fakat şehir dışında belirli bir çalışma saati veya tatil fırsatı diye bir şey yok yeri geliyor gece yola çıkıyoruz yeri geliyor tatil günleride çalışıyoruz
    bunun karşılığında fazla mesai veya harcırah herhangi bir ödeme almıyoruz bunu belgeleye bildiğimiz durumlarda şirkete herhangi bir yaptırımda buluna bilirmiyiz şimdiden teşekkür ederim

    1. Admin dedi ki:

      Konaklama ve yemek ücreti olarak size harcırah ödenmesi yetmez. İşyeri dışında yolda geçen süreler ile çalıştığınız sürelerin çalışma süresine eklenmesi, haftalık 45 saati aşan çalışmalar için ayrıca fazla mesai ödenmesi gerekir.

  32. abdurrahim dedi ki:

    merhaba ben mağazacılık sektöründe denetçi olarak çalışıyorum ayda 5-6 kez türkiye genelindeki tüm illere gidiyorum harcırah verilmiyor mesaide verilmiyor fazla mesailerinizi dönüşte izin yaparak kapatın deniyor değerlendirmenizi alabilirmiyim

    1. Admin dedi ki:

      İş Kanunun 41 inci maddesinde “Fazla çalışma veya fazla sürelerle çalışma yapan işçi isterse, bu çalışmalar karşılığı zamlı ücret yerine, fazla çalıştığı her saat karşılığında bir saat otuz dakikayı, fazla sürelerle çalıştığı her saat karşılığında bir saat onbeş dakikayı serbest zaman olarak kullanabilir.” hükmüne yer verilmiştir. Ancak bu durum işçinin isteğine bağlıdır. İşveren kendiliğinden buna karar veremez.

  33. abdurrahim dedi ki:

    teşekkür ederim
    peki bir gece veya birkaç gece il dışında kalma durumu olduğunda işveren işçiye yıpranma bedeli vermesi gerekir mi ?

    1. Admin dedi ki:

      Mevzuatta böyle bir hüküm yok, bu durumda işveren normal ücret dışında sadece harcırah ve / veya fazla mesai vermek, ayrıca çalışanın yol ve konaklama giderlerini karşılamak zorundadır.

  34. fatih dedi ki:

    merhaba
    il dışına çıkıldığında mesai saati evden çıkış ve eve giriş saatleri arasında mı değerlendirilir.

    1. Admin dedi ki:

      Eğer işçi işyerine girip oradan göreve gidiyorsa işyerinden çıkış saati, işyerine uğramadan doğrudan evinden göreve gidiyorsa bu durumda evden çıkış ve eve giriş saatlerinin dikkate alınması gerekir.

  35. Selami dedi ki:

    Merhaba,
    iş kontratımda çalışma yeri kesin sınırlar içinde belirtilmiş fakat yazılı görevlendirme olmadan yurtdışı fuarına katılmamız iş icabı olarak görülüyor. Fuarlar süresince hiç izin kullanmıyoruz, dönüşte boş zaman hakkı verilmiyor, çok lüks ve pahalı yerlere gittiğimizde bile kendi paranızdan ödeyin, sonra biz size öderiz deniyor. Fakat bu şekilde gidip harcama yapanların paralarının da ödenmediği görülüyor. Fazla mesai ya da harcırah verilmeden bir sandvicin 7.5 Euro oldugu yerlere calisanin hicbir guvencesi olmadan gonderilmesi dogru mudur? Sadece ucak parasi onceden odeniyor, otel ucreti odemesi patronun o sirada kartiyla gelip odemesine bagli. Gelmezse onu da bizim odeme riskimiz var. Bu ne kadar dogru bir uygulamadir? Tesekkurler

    1. Admin dedi ki:

      Eğer iş sözleşmenizde işverene böyle bir hak verilmemişse, siz kabul etmediğiniz sürece işveren sizi belirtiğiniz görevlere gönderemez, ısrar ederse sizin için haklı fesih sebebi doğar. İkincisi iş sözleşmesi işveren bu hakkı verse bile işveren yol, konaklama, yeme gibi tüm masraflarınızı karşılamak, hatta fazla mesai veya harcırah ödemek zorundadır. Ayrıca siz gitmeden önce avans dahi vermek zorundadır Belki paranız yok. Eğer işveren bunlara uymuyorsa sizin için yine haklı fesih sebebi doğar.

  36. aydın dedi ki:

    Meraba ben taşarondan kadroya gecenlerdenim 4D li ben ilcede çalışıyordum naklimi ile aldılar ama il dışına gitmek isteyenler dilekçe versin dediler bende eşimle beraber ver verdim 20 gün oldu ama daha bir cevap gelmedi cevap gelme süresi ne kadardır birde benim istedigim ilden başka ile ğönderebilirlermi bizi

    1. Admin dedi ki:

      Dilekçe Hakkının Kullanılması Hakkındaki Kanuna göre kamu kurum ve kuruluşlarının dilekçeye cevap verme süresi bir aydır.

  37. aydın dedi ki:

    bize bugün 1 ay oldu halen dilekcemizden haber yok biz bunu nerden sorabiliriz kurumuza soruyoruz haber yok gelirse biz size haber veririz diyorlar biz napmamız lazım

    1. Admin dedi ki:

      Çalıştığınız kurumdan öğrenebilirsiniz.

  38. aydın dedi ki:

    il göç müdürlüğüne bağlıyız

  39. Murathan Murat dedi ki:

    Merhaba

    haftanın belki 4 günü çalıştığım ilin dışında bir ilde görevliyim harcırah alıyorum ama yolda geçen süreler bazen 4-5 saati bulabilmektedir. Yani mesai alsam belki daha karlı olacağım. Bu sebeple harcırah almam yolda geçen sürenin belirli bir zaman dilimini mesaiye saymama engel midir? Yani 18:00 da bitecek olan mesai için 17:00’da çıkış yapmama engel midir?

  40. Mehmet dedi ki:

    Merhaba ben işim gereği bazen haftanın 5 günü şehir dışına gidiyorum Şirket kartı var harcamalarımı ondan yapıyorum lakin devamlı şehir dışında olduğum için şirketimin bana bir harcırah vermesi gerekir mi

  41. ferit dedi ki:

    satış temsilcisi olarak çalıştığım şirket benden ofis personelini sabah evlerinden alıp ofise getirmemi akşamda evlerine bırakmamı talep etmekte.üstelik ekstra ücret vermeksizin.böyle bir şey yasal mı.olumsuz cevap versem işten çıkartabilir mi

    1. Admin dedi ki:

      Siz satış temsilcisi olarak çalıştığınızı belirtmişsiniz, büyük ihtimalle de işe girerken sadece bu işi yapmak üzere anlaştınız. Size yüklenilen yeni görev çalışma şartlarında esaslı değişiklik kapsamına girer, bunu da siz kabul etmezseniz işveren size bu işi yapmaya zorlayamaz. (Bkz. Çalışma Şartlarında Değişiklik Fesih Nedenidir)

  42. selda dedi ki:

    istanbulda ıdarı işlr sorumlusuyum. işim ofiste nıhayetınde. 2 gunluk izmire gitti tabi giderken sabahın körü ucak ve donuste gece 11-12 gıbı vardım. 1. ertesi gun ızın hakkım ı vardır? 2. ise maasıma mı yansıtılmalı mı/ nasıl olmalı ? normalde 9 aydır ofisteyım ve unvanım idari işleri sorumlusu

    1. Admin dedi ki:

      Ertesi gün izin hakkı değil de hafta tatili hakkınız var. Yolda geçirdiğiniz süreler mesai süresine eklenmeli ve size fazla mesai verilmelidir, eğer harcırah (yolluk) verilmediyse. Ayrıca işverenin ulaşım ve konaklama giderlerini de karşılaması gerekir. Öte yandan tam olarak konumunuz ve çalışma şekliniz nedir, nasıldır bilemiyoruz, ancak Yargıtay’ın mesaisini ve çalışma şartlarını kendisi belirleyen çalışanların fazla mesai ücreti alamayacağı yönünde görüşleri de mevcut.

  43. Halil ibrahim tutucu dedi ki:

    İyi günler 3 yıl mobilya şikettin de çalışmaktayım çalıştığım yer merkez istanbul genelikle hep il dışına giderim ve konya da montaj işi çıktıben de gittim ve bana konteynırda konaklanacağımı söylediler ben kabul etmedim işe ilk gün girdiğim sabahın akşamı çıktım çünkü konteynırı kabul etmesen çıkış ver dediler ben vermedim sen vermezsen biz veririz de ve çıkardılar..bu haklı fesi olabilirmi sizce ne yapabilirim bu konuda ….

    1. Admin dedi ki:

      İş Kanununda il dışına gönderilen işçinin konaklamasıyla ilgili bir düzenleme yok, işe girerken aranızda yaptığınız iş sözleşmesinde yer alan hükümlere bağlı bir durum.

  44. salih dedi ki:

    Merhaba ben teknik servis işiyle uğraşıyorum fakat aklımıza takılan bi kaç sorum var.
    1.Teknik bi konu için şehir dışana ve ya yurt dışına cıkıyoruz geçiçi olarak ama süresi belli olmuyor bazen 2.3.4.5 bazenden günü birlik gidip geliyoruz bununla alakalı extra bir sigorta türü yada bir ücret veriliyor mu.veriliyorsa zorunlumudur.bilgi verirmisiniz.

    1. Admin dedi ki:

      Yukarıdaki yazıda gerekli açıklamalar var. İşe girerken işverenle aranızda yaptığınız anlaşmaya bağlı olarak işverenin size yolluk (harcırah) vermesi, yol ve konaklama giderlerinizi karşılaması, harcırah vermiyorsa haftalık 45 saati aşan çalışmalar için fazla mesai ödemesi gerekir. Yolda geçen süreler ve gittiğiniz yerdeki çalışma süreleri de haftalık çalışma süresine eklenir.

  45. Nazım dedi ki:

    Merhaba geçici görevlendirmelerde ek ücret vermelimi işveren işçinin rızası olmadan göndere bilirmi iş bitmeden işci işi bırakıp dönüş yapa bilirmi

    1. Admin dedi ki:

      Bu konular tamamen işçi işe girerken işverenle arasında yaptığı anlaşmaya / sözleşmeye bağlı.

  46. Mustafa Halid dedi ki:

    Merhaba,

    Bir otelde satış ve pazarlama Müdürü olarak çalismaktayim, Yurt dışına işle ilgili çok seyehat ediyorum ama otel her hangi bir mesai veya yurt dışı görevlendirme ücreti vermiyor.
    Sorum ; ben fazla mesai ücreti ve ya çift yomya, günlük harciyahi almalimuyim ?

    Teşekkürler,

    1. Admin dedi ki:

      İşe girerken işverenle yaptığınız anlaşmaya bağlı.

  47. Şahin Dogru dedi ki:

    Merhabalar
    Ozel bir sirkette teknik servis personeliyim,sorulan butun benzer sorulari ve cevaplarinizi okudum ancak tam olarak anlamadigim bir durum soz konusu.Olayi kendi sartlarimi aciklayarak ifade edeyim
    Firmam gorevim geregi beni yurtdisi -yurt ici gorevlere gonderiyor.Size 3 sorum var.soru 1: Isveren bu gorevlerde ya fazla mesai yada harcirah vermek zorundadir diyorsunuz.Bu verilecek harcirah a yeme icme masraflari icindemidir.Yoksa Yeme icme giderleri icin ayrica para vermelimidir?Firmam yeme icme icin ulkélere gore belirledigi tutarlarda giderken nakit para veriyor.
    Soru 2: Eger harcirah yerine fazla mesai ucreti verir ise bu ucret karşılığı ne olmalidir.Normal calisma saatlerim disindaki calistigim ve yolda gecen sureler zarfindaki saatler kadarmi yoksa 11 saati asan her saat icinmi bize fazla mesai ucreti odemelidir.(is harici bulundugum tum surelermi otelde gecirdigim sureler vb)
    3-Firmam yeni sisteme gore hafta ici yurt disinda 3 saat hafta sonu 4 saat mesai saatleri disinda fiilen calissamda calismasamda fazla mesai ucreti oduyor.Sozlesmemde de odeme ve harcirah ile alakali bir madde yok.Sizce budurumdaki bize taninan haklar hukuki midir?

    1. Admin dedi ki:

      Bu konu maalesef İş Kanunu veya yönetmeliklerde düzenlenmemiş olduğundan, tamamen işçi – işveren arasındaki sözleşmeye / anlaşmaya bırakılmış olduğundan en çok sorun yaşanan konular arasında. Burada belirleyici olan Yargıtay kararları. Bu konuda çok sayıda soru geldiği için makalenin yazarından yazının tekrar güncellenip, kapsamının genişletilmesini talep ettik. Umarız yakın zamanda sizin bu soruların cevabını da kapsayacak şekilde yazı güncellenecektir.

  48. Ahmet İsmail dedi ki:

    Merhabalar ,
    Teknik servis personeliyim iki sorum olacak
    1) Firma bizi şehir dışına servise gönderiyor araba veya uçakla ve mesai saati bitiminden sonra yolda oluyoruz.(Örnek : İzmir’den 4 te çıktığımızda İstanbul’a 11 de geliyoruz) 5 saat yolda geçiyor ve bunun için fazla mesai vermiyorlar. Daha önceden sadece yemek parası veriliyordu bir süre sonra yemek artı harcırah sistemi yaptılar. Yolda geçen süre için fazla mesai vermemesi haklı fesih sebebi olabilir mi ?
    2) Firmaya ilk girdiğimde çalışma saatleri 08:30 ve 18:00 arası ve her cumartesi 13:00 a kadardı. İki sene önce 08:15 ve 18:00 olarak mesaiyi degistirder ve ayda 1 cumartesi 13:00 kadar gelmemiz gerektiğini söylediler.Ancak firma cumartesi kapalı oldugu için eğer servisde yoksa, o ay yapmış olduğumuz fazla mesaiden cumartesi için 3 saat kesinti yaparak mesailerimizi bu şekilde yatırıyorlar buda haklı fesih sebebi olabilir mi

    1. Admin dedi ki:

      1-Başka ilde görevlendirilen işçiye harcırah ödeniyorsa mesai saatleri dışında geçen süreler için ayrıca fazla mesai ödenmeyeceğine dair Yargıtay kararları var. Ancak yolda geçen sürelerin de çalışma süresinden sayılması gerektiğinden, eğer yolda geçen süreler çalışma süresine dahil edildiğinde ödenmesi gereken fazla mesai ücreti işçiye ödenen harcırahtan fazla ise bu durumda işçinin kaybı söz konusu olduğundan durum değişir.
      2-Eğer iş sözleşmesinde işverene böyle bir yetki verilememişse, sizin onayınız dışında çalışma saatlerinde yapılmış olan değişiklik sizin için haklı fesih sebebi sayılır. (Bkz. Çalışma Şartlarında Değişiklik Fesih Nedenidir)
      3-Sigorta başlangıç tarihiniz 8 Eylül 1999 öncesi ise ve en az 3600 prim gününüz varsa, o zaman SGK müdürlüğünden kıdem tazminatı yazısı alıp, bu yazıya istinaden hiç uğraşmadan iş akdinizi feshedip kıdem tazminatınızı talep edebilirsiniz.

  49. mehmet dedi ki:

    mrb admin ilgöç idaresı sürekli işçi statusyonda çalışıyorum ve gecici barınma merkezi kapatıldıgı için il sınırları içinde başka bir kuruma görevlendirildik şimdi altı ayda bir başka ilere 6 aylıgına görevlendiriliyoruz 4a sürekli işçi kadrosunda asgari ücretle il dışına cıkmak ve birden 2 ev gecindirmek uygunmudur göreve gitmesek ne olur hakımızda cevap verirseniz sevinirim

    1. Admin dedi ki:

      İşe girerken imzaladığınız iş sözleşmesinde belirttiğiniz yer değişikliklerinin yapılabileceği belirtilmişse, bu değişiklikler işin gereğinden yani zorunluluktan kaynaklanıyorsa, bu durumda göreve gitmemeniz halinde iş akdiniz tazminatsız feshedilebilir.

  50. Ferhat dedi ki:

    Ben kamu kurumunda çalışıyorum 4 a sürekli işçi kadrosunda yım dış görevden geldiğim tarihden itibaren kaç günde benim hacırahımı ödemek zorunda bunun belirli bir süresi varmı

    1. Admin dedi ki:

      İşçilerin durumu memurlar gibi değil, memurların harcırahları ayrı bir kanunla düzenmiş, ancak işçilerin harcırahları da İş Kanununda yer alan işçilik alacaklarıyla ilgili normal hükümlere tabi ve iş sözleşmenizde, toplu iş sözleşmesinde, çalıştığınız kurumun personel yönetmeliğinde daha erken ödeneceğine dair bir hüküm yoksa en geç 20 gün içinde ödenmesi gerekir. (Bkz. İşveren Ücret Ödemesini En Fazla Kaç Gün Geciktirebilir ?)

  51. Yunus dedi ki:

    Merhaba. Bu başlıkla alakası olmasa da özlük dosyaları ile ilgili sorum olacaktı. Özlük konusunun altına yazmıştım ama silindi sanırım ve başka soracak bir mecra bulamadım. Sorum şu ki: Özlük evraklarının asıllarının taranmış halini dijital ortamda tutup çıktı almadan dijital dosyalama yapmak mümkün müdür? Özlük evraklarının asılları merkeze gönderiliyor ve bize taranmış hali kalıyor. Ayrıca personelin çalıştığı yerde olması gerekmez mi özlük evraklarının? Cevaplarsanız sevinirim.

    1. Admin dedi ki:

      Yunus Bey İşçi Özlük Dosyası başlıklı yazının yorum bölümüne yazmış olduğunuz bu konudaki sorunuzu cevapladık. Oradan bakabilirsiniz. (Bkz. İşçi Özlük Dosyası)

  52. Yunus dedi ki:

    Özür dilerim kaçırmışım çok teşekkür ediyorum.

  53. Birkan dedi ki:

    Merhaba çalıştığım şirket şehir dışı ve yurt dışına imalatını yaptığımız ürünlerin montajı için bizleri gönderiyor ikamet ettiğimiz şehir dışında kaldığım her gün için bi üçret ödemesi gerekiyor mu eğer gerekiyorsa bunun Belirlenen bi üçreti varmıdır
    Şimdiden çok teşekkür ederim

    1. Admin dedi ki:

      İş Kanununda bu konuda hüküm yok. Belirleyici olan iş sözleşmesi aslında. İşe girerken bu konuda nasıl anlaştınız bilmiyoruz. Ancak konuya ilişkin olarak 6098 sayılı Borçlar Kanununun 414 üncü maddesinde aşağıdaki hükümlere yer verilmiştir.
      “III. Giderler
      1. Genel olarak
      MADDE 414- İşveren, işin görülmesinin gerektirdiği her türlü harcama ile işçiyi işyeri dışında çalıştırdığı takdirde, geçimi için zorunlu olan harcamaları da ödemekle yükümlüdür.
      Yazılı olarak yapılmış bir hizmet veya toplu iş sözleşmesinde, bizzat işçi tarafından karşılanması kararlaştırılan
      harcamaların, işçiye götürü biçimde günlük, haftalık veya aylık olarak ödenmesi öngörülebilir. Ancak bu ödeme, zorunlu harcamaları karşılayacak miktardan az olamaz.
      Zorunlu harcamaların kısmen veya tamamen işçi tarafından bizzat karşılanmasına ilişkin anlaşmalar geçersizdir.”

      Dolayısıyla işveren yurt dışında yürütülen işlerle ilgili olarak gidiş – geliş masrafı ile en azında gittiğiniz yerin geleneklerine ve ekonomik şartlarına göre standart konaklama ücretlerini karşılaması gerekir.

  54. Gamze dedi ki:

    Merhaba ,
    Özel bir lojistik şirketine bağlı olarak aralıklı olarak aynı şirketin farklı deposuna veya anlaşma yaptığı farklı şirketlere işim gereği görevlendirildiğim durumlarla karşılaşmaktayım. Normal çalışma saatlerim 8:00-16:00 haftada 6 gün farklı bir depoya gelmek için normalde servise biniş saatimden yarım saat erken servise binmekteyim 1,5 -2 saatim yolda geçmekte , çıkış saatim yine 16:00 / 17:00 eve dönüş saatim 1,5 – 2 saat ,bu süreler fazla mesai olarak değerlendirilmekte midir. ? İş yerimin bana söylediği “çalışma saatini aşmıyorsun 7,5 saat çalışıyorsun , yolda geçen süre fazla mesai olarak değerlendirilmemekte” şeklinde olmaktadır. Yolda geçen süremin fazla mesai olarak değerlendirilmesi konusunda hak sahibi miyim , geri dönüşlerinizi rica ederim .

    1. Admin dedi ki:

      İşçinin görevli olarak bir başka yere gönderildiği sırada yolda geçen sürelerin hangi durumda çalışma süresinden sayılacağı yukarıdaki yazıda açıklanmıştır. Eğer sizin yolda geçen süreleriniz de çalışma süresinden sayılması gereken süreler kapsamına giriyorsa bu durumda işte geçen süreniz + yolda geçen sürelerin toplamı haftada 45 saati aştığında aşan kısım için fazla mesai ödenmesi gerekir.

  55. Mehmet dedi ki:

    Merhaba mesai ücreti dışında şehir dışı görevlendirilmesi durumunda extra ücret verilmesi gerekir mi? Gerekirse neye göre hesaplanır ? Teşekkür ederim yazı için

    1. Admin dedi ki:

      Eğer çalışana fazla mesai ücreti ödeniyorsa, ayrıca ulaşım, konaklama gibi işçinin giderlerinin karşılanması gerekir.

  56. mehmet çetinkaya dedi ki:

    hocam merhabalar öncelikle;
    şimdi konu ile ilgili yazınız çok açıklayıcı olmuş. elinize sağlık. benim 40 ilde 80 den fazla ilçede çalışanım bulunmaktadır. her il ve ilçede sgk şubesi açamayacağıma göre örneğin; aydın ve çanakkalede çalışan personellerin sgk şubeleri izmir de haliyle izmirdeki sgk şubelerinde olması sebebi ile personellere geçiçi göfrevlendirme yazısı gönderip onayını alıp dosyalıyorum(1 yıllık görevlendirme her sene yeniliyorum bunun daha basit bir işlemi varmı?). lakin benim bunu bağlı olduğum izmirdeki sgk merkezine yazılı olarak bildirmem gerekli midir?

    1. Admin dedi ki:

      1- Resmi kurumlardaki gibi özel sektörde işverenin işçisini göndereceği her yer için / her iş için yazılı görevlendirme yapma zorunluluğu yok. İşçi ile yapılacak iş sözleşmesinde işçinin başka illerde de görevlendirilebileceği şeklinde açıklamaların / hükümlerin yer alması yeterlidir.
      2- SGK’ya bu konuyu bildirmenize gerek yok. Herhangi bir iş kazası meydana gelmesi halinde SGK konuyla ilgilenir.
      3- Sosyal Sigorta İşlemleri Yönetmeliğinin 27/2. maddesinde “Aynı işverenin, birden fazla özel ya da ihale konusu iş alması, işyeri kurması veya devir alması yahut kendisine intikal etmesi hâlinde her işyeri için ayrı işyeri bildirgesi düzenlenir.” hükmü yer aldığından, her ilçede belki ayrı işyeri dosyası açmanız gerekmez, il merkezinde açmanız yeterli olur, ancak farklı illerde çalışanlarınız uzun süre orada kalıyorsa, isterseniz her ilde ayrı dosya açmanız gerekip gerekmediği konusunda SGK ile görüşmenizde fayda var.

  57. mert dedi ki:

    İşyerimde yazılı görevlendirme ile gelen makine kurulumu işi yapan çalışanlar bulunmaktadır. bu çalışanlardan biri iş kazası geçirirse benim sorumluluğum nedir. işçi şantiyeme geldiğinde yapmam gerekenler nelerdir.

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Eğer o çalışanlara sağlamanız gereken herhangi bir iş ekipmanı varsa, kaza olayı bu ekipmanlardan veya bu ekipmanları kullanan çalışanlarınızdan kaynaklanırsa o zaman sizin sorumluluğunuz doğabilir. Ancak gelen kişiler tamamen kendi alet – edevat ve iş ekipmanlarını kullanıyorlarsa, sizin çalışanlarınızdan herhangi biri çalışmaya katılmadan işlerini tamamen kendileri yapıyorsa, üzerlerinde hiç bir etkiniz yoksa, kontrol – denetim hakkınız yoksa o zaman sizin bir sorumluluğunuz olmaz.

      1. mert dedi ki:

        hocam verdiğiniz bilği için teşekkür ederim. çalışanların yaptığı işi kontrol edip denetliyorum. iş ekipmanları kendileri tarafından sağlanıyor. yazılı görevlendirme ile gelen çalışanlara isg egitimleri veya riskler hakkında bilğilendirme zorunluluğum varmı ? bu bilğilendirme ve eğitimlerin ait oldukları firma tarafından mı sağlanması gerekiyor ?

        1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

          Siz işyerinde yaptığınız işle ilgili çalışanlara İSG eğitimi vermek ve riskler hakkında bilgilendirmekle yükümlüsünüz. Dışarıdan gelen çalışanların yaptıkları makina kurulumu sizin işyerinde yapılan bir iş olmadığı için zaten onlar o işi yapmak üzere geliyor. Dolayısıyla onlara eğitim vermek ve yaptıkları işin riskleri konusunda bilgilendirmek o gelen kişilerin işverenlerinin yükümlülüğünde. Ancak siz yine de yaptıkları iş konusunda kendi işverenlerinden eğitim alıp almadıklarını, riskler konusunda bilgilendirilip bilgilendirilmediklerini sorabilir, kendilerinden bu konuda imzalı yazı alabilirsiniz, eğer bu konuda eksiklik varsa çalışmalarını engelleyebilir / geri gönderebilirsiniz. İşyerinde daimi çalışan iş güvenliği uzmanınız varsa veya geldiklerinde iş güvenliği uzmanı işyerinde bulunursa, o da çalışanları gözetleyebilir.

  58. Ercan YILDIZ dedi ki:

    Merhaba ben zincir marketleri olan bir şirketin bir mağazasında müdür yardımcısı olarak 5 yıldır çalışıyorum. şirket, şubesi olmayan bir ilçeye yeni şube açacak ve beni oraya terfi vererek göndermek istiyor
    Ama iş sözleşmesinde seyahat engeli yoktur ibaresi yer alıyor ancak sözleşmenin yapıldığı dönem şartları elverişliydi şu anda şartlar elverişli değil sözleşmemiz süresiz olduğu için şirket yeni sözleşme yapmıyor ilçeye gitmeyi kabul etmediğim takdirde iş akdimi fesh edeceğini söylüyor
    Benim kredi borcum var eğer ilçeye gitmeyi kabul edersem ev kirası, elektrik su, ısınma, yol parası gibi ekstra ihtiyaçlar doğacak şirketin verdiği maaş farkı bunları karşılayamadığı için, beni kredi borçlarımı ödeyemecek duruma düşürüyor
    bu durumda ilçeye gitmeyi kabul etmediğim takdirde işten çıkarılırsam tazminat haklarımı alabilir miyim.

    Konu hakkında yardımcı olursanız çok sevinirim
    Teşekkürler

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      İş sözleşmenizde işverenin görev yeri değişikliği yapma yetkisi olduğuna göre bu durumda işverenin genişletilmiş yönetim hakkı söz konusudur. Ancak bu durumda da işveren genişletilmiş yönetim hakkını sınırsız kullanamaz. İşveren bu hakkını kötüye kullanmamak, objektif ve iyiniyet kurallarına uygun kullanmak, sözleşmede yer alan sınırlara uymak zorundadır. (Bkz. https://www.isvesosyalguvenlik.com/isverenin-calisma-kosullarinda-degisiklik-yapma-yetkisinin-siniri/)
      Ayrıca işverenin sizi bir başka ile göreve göndermesi yaşam maliyetlerinizi artıracaksa işveren bunu karşılamak zorundadır. Sayfa başındaki yazıda bu konuda örnek Yargıtay kararına yer verilmiştir.
      Dolayısıyla işveren iş sözleşmesinin verdiği yetkiye dayanarak ve objektif bir şekilde sisin görev yerinizi değiştirmek istemiş olsa bile yeni ilde karşılaşacağınız maliyetleri (örneğin gideceğiniz yeni ilde ev kiraları daha yüksekse) karşılamaması halinde, maaşınızda buna uygun artış yapmaması halinde görev yeri değişikliğini kabul etmeyebilir ve iş akdinizi 4857 sayılı İş Kanununun 24/II/f maddesine istinaden haklı nedenle feshedip (mümkünse noterden ihtarname çekerek) kıdem tazminatınızı talep edebilirsiniz.

  59. Nebi dedi ki:

    2014 eylul ayından beri Dalaman hava limanında Güvenlik görevlisi olarak çalışıyorum bir güvenlik şirketine bağlı lakin şirket 2021 Kasım ayı itibarıyla 8-10 kişilik guruplar halinde 15 günlük sabiha Gökçen havalimanına geçici gorevlendirme yapıyor öncelik gönüllü gonulluk esasına göre olduki şahsıma gitmem konusunda sözlü veya ye MSj yoluyla ilettiler ama benim durumum Muğla Dalaman dan İstanbul’a gitmeye uygun değil çocuğum var okula giden onun gidiş geliş yemek vs sorumlulukları bende eşimde çalışıyor 9_00/ 17_30 şeklinde … Beni sorunlu olarak gönderebilirmi… Yol ve konaklamayi sirket karşılıyor

  60. Ali Sarıkaya dedi ki:

    20 aydır Bir firmada çalışmaktayım beni geçici bir göreve gittim iş yerinden memnun değilim geçici görev nekadar olur dönüş gününü yazmadilar ne yapmam gerekiyor

  61. Ali Sarıkaya dedi ki:

    20 aydır Bir firmada çalışmaktayım beni geçici bir göreve gittim iş yerinden memnun değilim geçici görev nekadar olur dönüş gününü belirsiz

  62. Tolga dedi ki:

    Merhaba Çalışmakta olduğum firmaya girerken şehir dışı görevlerimiz var ama senede 1 veya 2 kez denildi. Ama her ayın 5 10 günü şehir dışındayız. Sadece hotel konaklama ve öğlen yemeği akşam yemeği için hesabımıza harcırah adı altında bir miktar para yatırıyor şirket günde 9 saat çalışıyoruz mesai falan yok normal maaşa çalışıyoruz daha öncesinde kaldığımız her güne ekstra para alıyorduk bordromuza bile işliyordu bu sonra şirket bunu kaldırdı yasal mı sizce ? Verilen hak geri alınır mı ? Nasıl bir yol izlemeliyiz sizce ?

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Belirttiğiniz hususlar çalışma şartlarında esaslı değişiklik kapsamına giriyor, bu tür değişiklikleri de işveren işçinin onayını almadan yapamaz, aksi halde işçinin haklı nedenle derhal fesih hakkı doğar. (Bkz. https://www.isvesosyalguvenlik.com/calisma-sartlarinda-degisiklik-fesih-nedenidir/)

  63. neslihan sazak dedi ki:

    Merhaba,
    Teknik servis elemanlarına il dışına servis amaçlı çıktıklarında Geçici Görev Belgesi düzenlenir mi? Örneğin: İstanbul ikametli firma, ürünü Gaziantep’te bulunmakta ve İstanbul’dan servis gönderilmektedir. İş Sağlığı ve Güvenliği kanun hükümlerine göre ne tür dokümanlar düzenlenmelidir?
    Şimdiden teşekkür ederim.

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Allah korusun, herhangi bir iş kazası meydana gelmesi halinde görev belgesi gerekir. Görev belgesi de il dışına o işçilerin görevli olarak, işveren tarafından yürütülmekte olan iş kapsamında gitmiş olduklarının ispatına yarar. Bu belgenin mutlaka görev belgesi/görevlendirme yazısı şeklinde olması da gerekmez. Gidilecek yer ve yapılacak iş için iş emri, servis belgesi gibi bir belge düzenlenmesi ve belgede o işi yapmaya gidecek kişi veya kişilerin isimlerinin bulunması da yeterlidir.

  64. ibrahim dedi ki:

    kamuda memur şoforum. memur fazla mesaiyi Ücret olarak değil her 8 saat için bir gün şeklindedir. size sorum konaklamaya geçtiğimiz andan itibaren sabah tekrar hareket vaktine kadar gecen sure(konaklama suresi) fazla mesaiye dahilmidir? Şöyle örnek vereyim 2 il arası 700 kilometre, sabah 8’de çıkıp 700 kilometrelik yolu yapıp istirahate geçiyoruz Ertesi sabah 700 kilometreyi tekrar geri dönüyoruz. 700 kilometre 9 saatte gidilebiliyor ve mesai süresine eşit. Bizim evden uzak geçirdiğimiz süre Fazla mesaimidir değilmidir? Teşekkür ederim.

  65. elif dedi ki:

    merhaba maraş depremi dolayısıyla bölgeye gönderilen personel için görevlendirme hususu nasıl olur ( gönüllü gidenler dahil ) . personel mücbir sebeple yapılan görevlendirmeyi kabul etmeme yetkisine sahip mi

  66. Volkan dedi ki:

    Merhaba ;
    Bir kamu kurumunda proje personeli olarak 4857 tabii sözleşmeli olarak çalışmaktayım. İşveren tarafından geçici görevlendirme proje ile ilgili olarak 15 günlüğüne yurt dışında görevlendirildim. Bu görev için günlük masraflar için konaklama ,yemek vs için harcırah ödenmesi yapıldı. Bu görevlendirme esnasında haftalık 45 saati aşan çalışmalar yapıldı. Bu fazla çalışma için işveren den fazla mesai talep edebilir mi konusunda yardımınızı rica ediyorum.

  67. Hamza dedi ki:

    Kamuda işçi statüsünde şoförüm.2 gün şehir dışına araçla göreve gittim . Görev yolluğu aldım. Ayrıca fazla çalışma alabilirmiyim?