İşçilik Alacağına En Yüksek Faiz Uygulamasına Devam

İşçilik Alacağına En Yüksek Faiz Uygulamasına Devam
31 Ekim 2018 23:26

İş Kanununda yer alan süresinde ödenmeyen işçilik alacaklarına en yüksek faiz oranı uygulanacağına dair hüküm Anayasa uygun bulundu.

4857 sayılı İş Kanunun “Ücretin gününde ödenmemesi” 34 üncü maddesinin son fıkrasında “Gününde ödenmeyen ücretler için mevduata uygulanan en yüksek faiz oranı uygulanır.” şeklinde bir cümle yer almaktadır. Ücretin işveren tarafından en geç ne zaman ödenmesi gerektiği ise İşveren Ücret Ödemesini En Fazla Kaç Gün Geciktirebilir ? başlıklı yazıda belirtilmiştir.

Kanunda yer alan bu hükmü Anayasaya aykırı bulan İstanbul 5. İdare Mahkemesinin Anayasa Mahkemesine bu cümlenin iptali için açtığı dava sonucunda Anayasa Mahkemesinin verdiği gerekçeli karar 16 Ekim 2018 tarihli Resmi Gazete’de yayımlandı ve Yüksek Mahkeme Kanundaki bu hükmü Anayasaya uygun buldu.

5. İcra Mahkemesi söz konusu hükmün iptal talebine gerekçe olarak; söz konusu kural uyarınca mevduata uygulanan en yüksek faiz oranının tespitinde bankacılık uygulamasında bankaların Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasına fiili uygulamalarını göstermeyen ancak uygulayacaklarını bildirdikleri azami faiz oranları ile bankaların şubelerine ve müşterilerine göre değişen şekilde uyguladıkları en yüksek faiz oranı şeklinde farklı faiz oranlarının bulunmasının sorunlara yol açtığı, mevduata uygulanan en yüksek faiz oranının yasal faiz oranının altında kalabildiği, işçi lehine olduğu düşünülen bu hükmün öngörülebilirlik ve erişilebilirlik gerekliliklerini karşılamaması sebebiyle işçi ve işveren aleyhine olduğu, uyuşmazlığın çözümü yolunu kapattığı belirtilerek kuralın Anayasa’nın 2. ve 36. maddelerine aykırı olduğunu ileri sürmüştür.

Anayasa Mahkemesi ise gerekçeli kararında özetle;

– Yürürlükteki mevzuat hükümleri uyarınca mevduata uygulanan en yüksek faiz oranının tereddüte mahal olmaksızın tespiti mümkün olduğundan bu hususta herhangi bir belirsizlik söz konusu olmadığını, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın da bankalarca mevduata uygulanan azami faiz oranlarını sürekli güncellemeleri de içerecek şekilde ilan ettiğini,

– Söz konusu Kanun hükmünün, ücret alacağının değişkenlik gösteren piyasa koşulları karşısında değerinin korunması işleviyle işverenin ücret borcunu geç ödememek suretiyle menfaat temin edebilmesi ihtimalini de bertaraf ettiğini, böylece ücret alacaklarının gününde ödenmesinin temin edilmeye çalışıldığını,

– Dolayısıyla kuralın Anayasanın 2 nci maddesinde belirtilen hukuk devleti ilkesine aykırı olmadığını, Anayasanın 36 ncı maddesiyle ilgisinin ise görülmediğini,

belirterek iptal talebini reddetmiştir. (Anayasa Mahkemesinin 11/7/2018 Tarihli ve E: 2018/68, K: 2018/87 Sayılı Kararı – 16 Ekim 2018 tarihli Resmi Gazete)

Öte yandan süresinde ödenmeyen işçilik alacaklarına mevduata uygulanan en yüksek faiz oranının uygulanacağına dair bu Kanun hükmü sadece ücret alacağını değil, fazla mesai, genel tatil, yıllık izin, kıdem tazminatı gibi işçilik alacaklarını da kapsamaktadır. (isvesosyalguvenlik.com)

YORUMLAR

  1. A.Önal dedi ki:

    Merhaba , Babamdan ,ölüm aylığı alıyorum (SGK , %61) , annem vefat ettiği için tek başıma alıyorum, daha önce evlenip boşandım , şimdi üniversiteye yerleştim ve bununla ilgili aylığımı arttırmak adına başvurabileceğim bir kanun var mı ?

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Tek hak sahibi olduğunuz için duruma göre aylığınız yüzde 50’ye çıkabilir, ayrıca alt sınır uygulaması kapsamında da aylığını bir miktar artabilir.