İşe İade Başvurusunda Bir Aylık Süre Ne Zaman Başlar ?

İşe İade Başvurusunda Bir Aylık Süre Ne Zaman Başlar ?
5 Mayıs 2019 15:03

İş sözleşmesi feshedilen yani işten çıkarılan işçi için 1 Ocak 2018 tarihinden itibaren işe iade başvurularının mahkeme yerine önce arabulucuya yapılması şartı getirilmiş olmakla beraber, başvuru için tanınan bir aylık sürede herhangi bir değişiklik yapılmamıştır.

Dolayısıyla iş sözleşmesi feshedilen işçi, fesih bildiriminde sebep gösterilmediği veya gösterilen sebebin geçerli bir sebep olmadığı iddiası ile fesih bildiriminin tebliği tarihinden itibaren bir ay içinde işe iade talebiyle arabulucuya başvurabilir. İşe iade konusunda ayrıntılı bilgiler Yeni Düzenlemelere Göre İşe İade Süreci başlıklı yazıda ve Hizmet Akdi-Fesih Rehberi sayfasında yer almaktadır.

Ancak bu bir aylık sürenin başlangıcı hizmet akdinin feshediliş şekline göre değişmektedir. 4857 sayılı İş Kanunu hükümleri ve Yargıtay kararları uyarınca (T.C. Yargıtay 9. Hukuk Dairesi, Esas No. 2016/25124, Karar No. 2016/16189, Tarihi: 20.09.2016 – T.C. Yargıtay 7. Hukuk Dairesi, Esas No. 2016/5716, Karar No. 2016/4648, Tarihi: 29.02.2016);

– Eğer iş akdi önel vermeden yani ihbar süresi tanımadan feshedildiyse bir aylık süre işçiye fesih bildiriminin tebliğ edildiği tarihten itibaren işlemeye başlar. Feshin işçiye yazılı olarak tebliğ edilmiş olması gerekir, örneğin işçilerle yapılan bir toplantıda iş akdi feshedilecek (işten çıkarılacak) işçilerin isimlerinin açıklanmış olması fesih bildirimi (tebliği yerine) geçer. Tebliğ işlemi işçiye işyerinde imza karşılığı yazılı olarak yapılabileceği gibi noter kanalıyla da yapılabilir. Posta yoluyla tebliğ yapılması sorunlara yol açabilir, çünkü işçinin inkar etmesi halinde posta yoluyla gönderilen evrakın içeriğini işverenin ispatlaması zor olabilir.

– Fesih bildiriminin işçiye tebliğ edilmediği durumlarda bir aylık süre işçinin feshi kesin olarak öğrendiği tarihten itibaren işlemeye başlar. Örneğin; işverenin fesih bildiriminde bulunmuş ancak bunu tebliğ etmemiş olmasına rağmen, işçi işvereni şikâyet ederek fesih bildiriminin yapıldığı tarihi kesin olarak belirleyecek bir işlem yapmışsa, bu tarihin esas alınması gerekir.

– İşçi fesih bildirimini tebellüğden imtina etmişse, örneğin iş akdinin feshedildiğine dair tebliğ yazısını imzalamak istememişse, almamışsa, işçinin tebliğden imtina ettiğine dair tutanağın düzenlendiği tarih esas alınır ve bir aylık süre bu tutanağın düzenlendiği tarihten itibaren işlemeye başlar.

– Eylemli fesih halinde bir aylık süre eylemli feshin yapıldığı tarihten itibaren işlemeye başlar.

– İş sözleşmesinin önel verilerek yani işçiye ihbar süresi tanınarak feshi halinde, bir aylık süre önelin sona ereceği tarihte değil, işverenin fesih bildirimini tebliğ ettiği tarihten itibaren işlemeye başlar. (Bkz. İhbarlı Fesih ve İhbar Tazminatı) Örneğin işçinin iş akdinin feshedildiği kendisine tebliğ edilmiş, ancak işçinin işyerindeki çalışma süresine göre kendisine dört haftalık önel süresi dolana kadar işyerinde çalışabileceği belirtilmişse, bir aylık süre söz konusu dört hafta tamamlandıktan sonra değil, iş akdinin feshedildiği işçinin kendisine tebliğ edildiği tarihten itibaren işlemeye başlar.

– Bu bir aylık süre hak düşürücü süre olup re’sen dikkate alınması gerekir. Yani işveren başvurunun bir aylık süre içerisinde yapılıp yapılmadığına bakmasa, herhangi bir itirazda bulunmasa bile arabulucunun başvurunun süresi içerisinde yapılıp yapılmadığına bakması gerekir.

– Fesih bildirimine karşı idari itiraz yolu öngören personel yönetmeliği ya da sözleşme hükümlerine istinaden işçinin idari itirazda bulunmuş olması, bir aylık süreyi kesmeyeceği gibi, işçinin bu süre içinde hastalığı nedeni ile rapor alması da bu süreyi durdurmaz.

– Bir aylık sürenin 30 gün ile karıştırılmaması gerekir. (Bkz. Mevzuatta Belirtilen Sürelerin Hesaplanması) (isvesosyalguvenlik.com)

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.