İşe İade Davalarına Yargıtay Yolu Kapandı

İşe İade Davalarına Yargıtay Yolu Kapandı
9 Ekim 2019 23:12

Daha önceki yasal düzenlemelere göre geçerli bir neden olmadığı halde işten çıkarılanlar iş mahkemesinde işe iade davası açabiliyor, davayı kaybeden taraf da mahkeme kararına karşı temyiz yoluna gidebiliyor yani Yargıtay’a itirazda bulunabiliyordu.

Ancak 7036 sayılı yeni İş Mahkemeleri Kanunu ile işçi işveren arasındaki diğer uyuşmazlıkların çözümü konusunda olduğu gibi işe iade sürecinde de önemli değişiklikler yapılmıştı. 4857 sayılı İş Kanunun “Fesih bildirimine itiraz ve usulü”  başlıklı 20 inci maddesinde yapılan değişiklikler çerçevesinde, işe iade talebi için önce arabulucuya başvurulması gerekiyor, arabulucudan sonuç alınamaması halinde iş mahkemesinde dava açılabiliyor. İş mahkemesi kararına karşı da işçi veya işveren istinaf mahkemesine (bölge adliye mahkemesine) itirazda bulunabiliyor. Ancak bu mahkemenin vereceği karar kesin olup, bu karara karşı Yargıtay’a temyize gidilemiyor, dolayısıyla işe iade davalarında artık Yargıtay yolu kapalı. (Bkz. Yeni Düzenlemelere Göre İşe İade Süreci)

İş ve sosyal güvenlik alanında, özellikle de iş hukuku ve SGK işlem ve uygulamalarıyla ilgili olarak açılacak diğer davalarda, hangi durumlarda bir üst mahkemeye itiraz edilebileceği, hangi durumlarda itiraz edilemeyeceği, hangi durumlarda Yargıtay’a temyize gidilebileceği Mahkeme Kararlarına İtirazda Parasal Sınırlar başlıklı yazıda belirtilmiştir. (isvesosyalguvenlik.com)

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.