İşe İade Davasında Bilinmesi Gerekenler

İşe İade Davasında Bilinmesi Gerekenler
26 Ekim 2015 21:28

Bu yazıda iş güvencesi kapsamına giren işyerlerinde çalışıyorken işten çıkarılan işçilerin işe iade davası açma şartlarıyla ilgili genel bilgilere yer verilmiştir.

Not: Aşağıdaki yazı işe iade başvurusunun mahkemeye yapıldığı dönemde yazılmış olup, artık bu konudaki başvurunun mahkemeye değil arabulucuya yapılması gerekir ve bu konudaki ayrıntılı bilgi Yeni Düzenlemelere Göre İşe İade Süreci başlıklı yazıda yer almaktadır.

İşe iade davasını 30 veya daha fazla çalışanı bulunan işyerinde 4/1-a (SSK) kapsamında çalışanlardan en az 6 aylık kıdemi olanlar yani işe girişi üzerinden en az 6 ay geçmiş olanlar açabilir. Yer altı işlerinde çalışanlarda 6 ay şartı aranmaz.

– İşe iade davasının fesih bildiriminin işçiye tebliğ edildiği tarihten itibaren bir ay içinde açılması gerekir.

– İşçi fesih bildiriminde sebep gösterilmediği veya gösterilen sebebin geçerli olmadığını iddia ediyorsa ancak bu gerekçelerle dava açabilir.

– İşçi işe iade davasıyla sadece tazminat ödenmesini isteyemez, işe iadesini istemesi gerekir, mahkeme işe iade kararı verildiği halde işçinin işe başlatılmaması şartına bağlı olarak tazminata hükmeder.

– Kanun uyarınca mahkemenin iki ay içinde sonuçlanması, Yargıtay’a temyize gitmesi halinde Yargıtay’ın da bir ay içerisinde karar vermesi gerekir.

– Mahkemece feshin geçerliliğine, dolayısıyla işçinin işe iadesine karar verilmesi halinde işverenin işçiyi bir ay içerisinde işe başlatması gerekir.

– Fesih işleminin geçerli sebebe dayandığını mahkemede işverenin ispatlaması gerekir.

– Eğer işveren işçiyi bir ay içerisinde işe başlatmazsa işçiye dört ila sekiz aylık ücreti tutarında tazminat ödemek zorunda kalır. Ödenecek miktarın tespitinde çıplak ücret esas alınır. İşçinin çalışamadığı günler için en fazla dört aylık doğmuş ücreti de kendisine ödenir. Ödenecek tutarı mahkeme belirler.

– İşçinin mahkeme kararının kendisine tebliğden itibaren 10 işgünü içerisinde işe başlamak için işverene başvurması gerekir.

– İşçi işe başlama başvurusunda bulunmaz veya işe başlamazsa işverence yapılan fesih geçerli fesih haline gelir.

– İşçi işe başlatılırsa, peşin olarak ödenen ihbar ve kıdem tazminatı işçiye yapılacak ödemeden mahsup edilir.(isvesosyalguvenlik.com)

YORUMLAR

  1. Kerim dedi ki:

    Meraba; işe iade davasını kazandım işveren bana 5bin lira ücreti işe iade tazminatı diye hesabıma yatırdı. Arabulucuya başvurdum işverenden 4 net 4 brüt maaş istedim şu an yerimde çalışan emsal işçilerin aylığı üzerinden 4 net 4 brüt fakat işveren herhangi bir ödeme yapmadı. Şimdi ben hangi davayı açmalıyım ki mahkeme araştırıp karar versin. Yani 5 binden fazla olduğunu düşünüyorum işe iade tazminatının. Ama ne kadar alacağım olduğunu bilmiyorum bu alacağı talep edebilmem için hangi davayı açmalıyım dava başlığı ne olmalı? Saygılar kolay gelsin

    1. Admin dedi ki:

      Merhaba, aslında arabulucuya başvurmanız gerekmediği gibi tekrar dava açmanız da gerekmez. Çünkü mahkeme işverenin feshinin geçerli sebebe dayanmadığına ve işe iadenize karar verdiğine göre işverenin boşta geçen süre için size ödemesi gereken ücreti ve işe başlatmaması halinde ödemesi gereken işe başlatmamam tazminatını da belirlemiştir. Eğer işveren mahkemenin belirlediği tutarlardan eksik ödeme yaptıysa, ödenmeyen tutar için mahkeme kararına istinaden doğrudan icra yoluna başvurabilirsiniz.

  2. Gökhan dedi ki:

    Merhaba,
    2018-18 haziran da is akdim “17-18 md ler geregince, tazmiantlari odenmek kosulu ile is akdi feshedilmistir. “Seklinde tek bir cumle ile feshedildi. Arastirdigimda ve sitede yer alan bilgilere gore de is akdinin feshinden itibaren 30 gun dava acma suresi var ve 18 haziranda 1 aylik (ya da 30 gunluk) sure basladı. Arabulucuya basvurdum. 27 haziranda tutanak duzenlendi. Avukatima 10 temmuzda vekalet verdim. Avukatim ise 17 temmuzda davayi acmis.
    1. Soru: 4. Durusmada (daha once hic sozu edilmedi) davali taraf “hak dusurucu sure gecirilmis” iddiasinda bulundu. Baslangica gore 1 aylik surenin 18 temmuzda doluyor olmasi, benim davayı suresi icinde actigimi gostermez mi?
    2. Soru: kanunda “arabulucu tutanagindan itibaren 2 hafta icinde dava acilmalidir” ifadesi var. Fakat bu iki hafta benim bastaki hakkim olan 1 ayin icinde kaliyorsa bir hak kaybi olmuyor mu?
    3.soru: 2 haftayi baz alirsak hak dusurucu surem 27 haz. Da baslayip 11 temmuzda sona eriyor. Ben 10 temmuzda avukatima vekalet vermeme ragmen, avukatın davayi 17 sinde acarak davamin reddine sebep olmasına karsı, Buradaki maduriyeti nasil giderecegim? (Not: kanunda belirtilenler dogrtultusunda davamin reddedilme ihtimali yok. Kesin suretle hakli fesih sebebi yok. Bunu kanitladim)
    Son soru: hakim hak dusurucu sureyi resen dikkate alır. 4 durusma boyunca gozden kacma ihtimali var mı.?

    Bir cok kisinin soru isaretlerini giderecegini dusundugum sorularima cevaplariniz icin simdiden tesekkur ederim.