SGK Prim Tarife Cetveli – İşkolu Kodu Listesi

SGK Prim Tarife Cetveli – İşkolu Kodu Listesi
4 Aralık 2014 19:03

Sosyal Güvenlik Kurumu’nda işyeri dosyası açtırıldığında, işyerlerine verilen sicil numarasıyla birlikte işyerinin faaliyet konusu yani işyerinde yürütülen iş esas alınarak dört haneli bir işkolu kodu verilmektedir.

Daha önceleri bu işkolu kodu işyerinin faaliyet konusuna göre tabi olduğu tehlike sınıf ve derecesi esas alınarak belirlenir, o işyerinde çalışanlar için kısa vadeli sigorta kolları (İş Kazası ve Meslek Hastalıkları, Hastalık, Analık Sigortası) primi de tehlike sınıf ve derecesine göre tabi olduğu oran üzerinden alınırdı.

Ancak daha sonra 6385 sayılı Kanunla 1 Eylül 2013 tarihinden geçerli olmak üzere işyerlerinden tehlike sınıf ve dercesine göre yüzde 1 ile % 6,5 arasında farklı oranlarda sigorta primi alma uygulamasına son verildi ve tüm işyerleri için prim oranı yüzde 2 olarak sabitlendi (Bkz. Sigorta Prim Oranları Sabitlendi – Herkes Aynı Oranda Prim Ödeyecek).

Dolayısıyla 1 Eylül 2013 tarihinden öncesi için 31 Mayıs 2006 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan Kısa Vadeli Sigorta Kolları Prim Tarifesi esas alınıyorken, söz konusu Kanun değişikliği doğrultusunda 21 Ağustos 2013 tarihinde Sosyal Sigorta İşlemleri Yönetmeliği ekinde EK-12 İŞKOLU KODU LİSTESİ yayımlandı. 1 Eylül 2013 tarihinden itibaren artık işyerlerine verilecek iş kolu kodunun belirlenmesinde yeni İş Kolu Kodu Listesi esas alınıyor. Yeni listede tehlike sınıf ve derecesi ile prim oranlarına yer verilmedi.

Söz konusu Prim Tarife Cetveli ve İş Kolu Kodu listelerine BURADAN ulaşabilirsiniz.

YORUMLAR

  1. serkan kızılkaya dedi ki:

    8332.03 meslek koduyla tır çekici şoförü olarak çalışıyorum işveren 2400 tl net ücret ödemesine rağmen sgk ya asgari ücret bildirmektedir devletten vergi ve bizimde geleceğimizi çalıyor agi ödemiyor+devletten asgari ücret desteği alıyor lütfen bu soyguna birileri dur desin soracaksınızki neden çalışıyorsunuz piyasa hep aynı işinize gelmiyorsa çalışmayın diyorlar mecbur kalıyoruz 3 çocuk ev kira

    1. admin dedi ki:

      (serkan kızılkaya) Lütfen ihmal etmeyin, bu şikayetinizi linki verilen sayfadan iletin. http://www.alo170.gov.tr/yeni_bildirim

  2. Umut dedi ki:

    Merhaba, ülkemiz genelinde elektrik dağıtım sektöründe faaliyet gösteren kurumsal bir firmada calismaktayim. Alçak gerilim ve yuksek gerilim hatlarinda ariza bakim ve onarim hizmeti vermekteyiz. Ayrıca bu işi yapabilmek için EKAT yetki belgesine ihtiyaç duyulmaktadır. Yani yaptığımız isin gereği ağır ve tehlikeli is sınıfına girmektedir. Buna rağmen sgk meslek kodunun Elektrikçi olarak bildirilmesi dogrumudur. Elektrik bakım teknisyeni olması gerekmezmi. Yanlış beyan edilen meslek kodundan dolayı işçinin hak kaybı varmıdır. Tesekkurler

    1. admin dedi ki:

      (Umut) SGK’nın meslek kodu uygulaması getirmesinin amacı, çalışanların gerçek mesleklerine uygun ücret üzerinden bildirilmelerini sağlamaktır. Ancak şu an işyeri hekimleri, mühendisler dışında hemen hemen ödenmesi gereken asgari ücreti belirlenmiş meslek pek bulunmamaktadır. Dolayısıyla bu yönüyle bir kaybınız söz konusu olmaz. Buna karşılık ilerde mahkemeye gidecek olursanız, bu durumda mahkeme hangi işi yaptığınızı belirlemek için SGK’ya bildirilen meslek kodunu esas alabilir. Dolayısıyla en doğrusu yaptığınız işe uygun meslek koduyla bildirilmenizdir. Bunun için SGK’ya başvurup bilgi isteyebilirsiniz.
      Meslek Kodları, Kayıtdışılık ve İdari Para Cezası

  3. Yunus dedi ki:

    Selamlar! BIR SIRKETTE SATIŞ TEMSİLCİSİ OLARAK CALISIYORUM. NET ASGARI UCRET ARTI PIRIM UCRET ALIYORUM. ANCAK MESLEK KODU BOLUMUNDE HALEN DAHA ONCE CALISTIGIM BÖLÜM OLAN ŞOFÖR YÜK TAŞIMA GEÇİYOR. UZUN ZAMANDAN BERİ SATIŞ TEMSİLCİSİ YIM SIRKETTE. SATIŞ TEMSİLCİSİ KODU GOSTERILMEMESI NIN BENİM ACIMDAN EKSIGI ZARARI OLUR MU?

    1. admin dedi ki:

      (Yunus) Meslek kodu uygulamasının getirilmesinin asıl amacı çalışanların SGK’ya gerçek mesleklerine uygun ücretten düşük gösterilmesini önlemek. Ancak şu an meslek kodlarına göre belirlenmiş bir ücret olmadığından eski meslek kodunuzdan bildirilmeniz herhangi bir kayba sebep olmaz. Ancak ilerde herhangi bir nedenle herhangi bir nedenle ücretiniz eksik ödendiği veya düşük ücretten SGK’ya bildirildiğiniz gerekçesiyle dava açarsanız, eski meslek kodundan bildirilmiş olmanız aleyhinize olabilir, işveren işyerinde eski işinizi yaptığınızı iddia edebilir.

  4. Semih dedi ki:

    Sahil güvenlik komutanliginda gemi elektrikçi kadrosunda çalışıyorum emekli olurken yıpranma alıp erken emekli olabilirmiyiz zannedersem çok ağır işyeri geciyor

    1. Admin dedi ki:

      5510 sayılı Kanunun 40 ıncı maddesi uyarınca, Türk Silâhlı Kuvvetlerinde, Jandarma Genel Komutanlığında ve Sahil Güvenlik Komutanlığında; subay, yedek subay, astsubay, uzman jandarma, uzman erbaş, sözleşmeli erbaş ve er olarak çalışanlar sadece yıpranma payından yararlanabiliyor, ancak yine de ilgili SGK Müdürlüğüne bir sorun isterseniz.

  5. Erhan dedi ki:

    Merhaba sayın okurum..benim bel fıtığım patlak ve 12 senedir özel söktörde bir fabrikada çalışmaktayım vardiyalı olarak işimiz tehlikeli diye geçiyo heyet raporu alabiliyorum ağır iş yapamaz diye bu raporu alsam iş verene versem çıkış alırmıyım ihparı işsizlik ödeneğini falan alırmıyım kimisi diyoki ihparla işsizlik ödeneğini alamassın bununla ilgili bir açıklama yaparmısın..çok teşekkür ederim

    1. Admin dedi ki:

      Merhaba, doktor ağır iş yapamaz diye rapor verdiğinde, eğer işyerinde size verilebilecek hafif bir iş yoksa veya böyle bir iş olsa bile işveren size hafif bir iş vermezse, İş Kanunu 24/I. maddeye istinaden sağlık sebepleriyle işten ayrılıp kıdem tazminatı isteyebilir, diğer şartlarınız da tutuyorsa işsizlik maaşı da alabilirsiniz. Ancak ihbar tazminatı alamazsınız, çünkü hangi sebeple işten ayrılmış olursa olsun, kendisi işten ayrılan işçi ihbar tazminatı alamaz.

  6. Suleyman dedi ki:

    Slm bir sirkette beton mikseri kullanıyorum mesai saatumiz belli değil doğru düzgün izinimiz yok buna rağmen 2100tl maaş ödüyorlar oda asgari 2040 TL bankaya 60tl de elden veriyorlar bu maaş yetiremiyorum 4 yıllık calismisligim var bu sene piyasa ölü olduğu için elaman fazlalığı var şoför çıkaracaklar ama kendi isteğiyle işten çıkmamız için ellerinden geleni yapıyorlar bunlardan kıdem tazminatı ala bilir miyiz aynı ilde bizle aynı iş yapan insanlar 2500 TL maaş alıyorlar bana yardımcı olursanız sevinirim şimdiden tşkler.

    1. Admin dedi ki:

      Eğer sigorta girişiniz 8 Eylül 1999 tarihinden önce ise ve en az 3600 prim gününüz varsa, SGK Müdürlüğünden alacağınız “kıdem tazminatı alabilir” yazısını işyerine ibraz ederek kendi isteğinizle işten ayrılsanız dahi kıdem tazminatı alabilirsiniz.

  7. Merve dedi ki:

    Merhaba ben Bir sitenin güvenliğinde danışman olarak işe yeni başladım maaşım 2350 TL yol yemek yok. Benim sigorta kodumda bekçi olarak geçiyor Bi sorun olur mu? Danışman kodu ile bekçi farkı varmı?

    1. Admin dedi ki:

      Arada çık fark yok gibi, eğer gerçek ücretiniz üzerinden SGK’ya bildiriliyorsanız pek sorun olmaz. Genelde kalifiye eleman olarak çalışıp beden işçisi (vasıfsız işçi) olarak gösterilenler için sorun olabilir. (Bkz. SGK’ya Gerçek Meslek Kodunun Bildirilmemesi Çalışanın Hak Kaybına Yol Açar mı ?)

  8. Cenk dedi ki:

    Merhaba ben kamu kurumunda vasıfsız işçi olarak ise girdim.daha sonra beni kaynak bölümüne aldılar hem kaynak hemde şoförlük yaptim fakat sigortada inşaat iscisi görünüyorum isi bıraksam haklı fesih olurmu.
    Ve ustalik belgesi icin kaynakta çalışmıştır diye imzali beyanlari var
    Cvb erirseniz mutlu olurum

    1. Admin dedi ki:

      Sigortada inşaat işçisi olarak görünmek çok istisnai durumlar hariç fesih hakkı vermez, kişi adına SGK’ya meslek kodunun yanlış bildirilmesi hak kaybına yol açıyorsa belki o zaman fesih hakkı olabilir. (Bkz. https://www.isvesosyalguvenlik.com/sgkya-gercek-meslek-kodunun-bildirilmemesi-calisanin-hak-kaybina-yol-acar-mi/)
      Vasıfsız işçi olarak girip başka görevler verilmesi konusuna gelince, iş sözleşmesi işveren bu tür değişiklikler yapma hakkı vermişse, görev değişiklikleri size fesih hakkı vermez. Sözleşmede işverene böyle bir hak verilmemişse o zaman göre değişikliği çalışma şartlarında esaslı değişiklik kapsamına girer ve fesih hakkı verir, ancak bu hakkın da 6 iş günü içerisinde kullanılması gerekir. (Bkz. https://www.isvesosyalguvenlik.com/6-gunluk-fesih-hakkini-kullanma-sartlari/)

      1. Dağhan dedi ki:

        Taşeron kadroya geçtik hala iş kodunu girmiyor personel şefi devlet resmi gazetede yayınlamasına rağmen

        1. Admin dedi ki:

          İş kodundan kastınız meslek kodu ise bunu girmek zorunlu, sistem kabul etmez aksi halde.

  9. Recep esen dedi ki:

    İsyerinden bana ihale sözleşmesini öne sürerek eleman fazlalıgını gerekce göstererek işten cikartıldım ama iş konunun 1 maddesini gerekce gösteren şirket 15 yıllık emegimi gaspbetti ve işsislik maaşı bile alamıyprum sizce bu adeletmi eger bu adelet ise işci nin hicmi hakkı yok şirket bu davranışı ile suc işlemiyormu bu konuda bana yardımcı olabilirmisiniz saygılar

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      İşten çıkarılmışsınız, artık bu aşamadan sonra şu anki mevzuata göre alamadığınız haklarınız için önce adliyede bulunan arabuluculuk bürosuna başvurabilir, sonuç alamazsanız iş mahkemesinde dava açabilirsiniz. Eğer işyerinde 30 veya daha fazla çalışan varsa ve fesih bildiriminin tebliği tarihinden itibaren bir ay geçmediyse arabulucuya işe iade başvurusu da yapabilirsiniz.

  10. ayhan dedi ki:

    iyi günler çalışan işe girdiğinde gazi olduğunu bildirmemiş ve 10 ay 01 normal işçi statüsünde giriş yapılmış. artık 24 gazi olarak giriş yapılmakta. ama geçmişe dönük düzeltilmesini istiyor. bunun için nasıl bir yaptırım olur. kolay gelsin

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      İptal ve ek prim belgesi veya muhtasar ve prim hizmet beyannamesi vermeniz gerekir. İptaller için idari para cezası uygulanmaz, ancak ek belgeler/beyannameler için idari para cezası uygulanır. İsterseniz SGK ile görüşün, eğer iptal – ek vermeden dilekçe vererek düzelttirilebiliyorsa o zaman sorun kalmaz, bir dilekçe ile halledersiniz.