İşsizlere Yönelik Yeni İstihdam ve Destek Paketinin Ayrıntıları

İşsizlere Yönelik Yeni İstihdam ve Destek Paketinin Ayrıntıları
20 Ekim 2020 23:50

Bir süredir yazılı ve görsel basında, pandemi nedeniyle işsiz kalanlar için yeni istihdam ve destek paketinin devreye sokulacağı yönünde haberler yer alıyordu. Bahsedilen istihdam paketini içeren Kanun teklifi 16 Ekim 2020 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisine sunuldu ve ayrıntıları belli oldu.

Söz konusu Kanun teklifinde yer alan düzenlemelerle, istihdamı artırmak, işverenleri yeni işçi işe almak için teşvik etmek amacıyla bir süredir uygulanmakta olan ancak süreleri 2020 yılı sonunda dolan bazı teşvik ve desteklerin süreleri uzatılıyor, yeni teşvik ve destekler getiriliyor. Bu teşvik ve destekler Bazı Teşviklerin Süreleri Uzatılıyor – Yeni Teşvikler Geliyor başlıklı yazıda açıklanmıştır.

Ancak aynı Kanun teklifinde yine işverenleri yeni işçi işe almak için teşvik edip özendirecek, pandemi nedeniyle işsiz kalanların tekrar işe girmelerini kolaylaştıracak iki yeni İstihdam Paketi daha yer almakta olup, ayrıntıları aşağıda açıklanmıştır.

İSTİHDAM VE DESTEK PAKETİ 1

(1 Ocak 2019-17 Nisan 2020 Tarihleri Arasında İşten Çıkarılanlara İşe Dönme İmkanı)

Bu istihdam paketinden; herhangi bir işyerinde sigortalı veya sigortasız çalıştırılmaktayken, 1 Ocak 2019-17 Nisan 2020 tarihleri arasındaki dönemde iş veya hizmet sözleşmesi ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan haller ve benzeri sebepler dışında herhangi bir sebeple sona erenler yani işten çıkan veya çıkarılanlar yararlanacak.

Kanun teklifinde bu teşvik ve desteğin amacı; 1 Ocak 2019 ile 17 Nisan 2020 tarihleri arasında işini kaybetmiş kişilerin yaptıkları işlerle ilgili becerilerini kaybetmeden yeniden istihdama dönmelerinin sağlanması, bu kapsamdaki kişilerin başvurmaları halinde işe alınarak fiilen çalıştırılarak veya ekonomik aktivitenin canlandığı döneme bir hazırlık olarak işe ve işyerine bağlılıklarını sağlamak amacıyla ücretsiz izne ayırma imkânı getirilmesi; bu surette istihdama katılamayanları da geçici bir süre destekleyerek sonraki dönemde işgücüne ve istihdama katılımlarına katkıda bulunulması şeklinde açıklanmış.

Sağlanan Teşvik ve Destekler

• Yukarıda belirtilen şekilde işsiz kalmış olan işçiyi işe alarak fiilen çalıştıran / çalıştırmaya devam eden işverenlere; fesih yapılamayacak süreyi (işçi çıkarma yasağı süresini) geçmemek üzere, bu işçilerin prim ödeme gün sayılarının yani SGK’ya bildirilen aylık çalışma gün sayılarının 44,15 TL ile çarpımı sonucu bulunacak tutarda destek sağlanacak ve bu tutar işverenin SGK’ya ödeyeceği sigorta priminden düşülecek (mahsup edilecek). Dolayısıyla aylık 30 gün üzerinden SGK’ya bildirilen işçi için 1.324,50 TL destek sağlanacak.

• İşverenin yukarıda belirtilen şekilde işsiz kalmış olan işçiyi işe aldıktan sonra, pandemi nedeniyle tanınan hak kapsamında ücretsiz izne göndermesi halinde ise işçiye, kısa çalışma ödeneğinden faydalanması kaydıyla, fesih yapılamayacak süreyi (işçi çıkarma yasağı süresini) geçmemek üzere, ücretsiz izinde bulunduğu süre kadar günlük 39,24 (aylık 1.177,20) TL nakdi ücret desteği verilecek. İşçiye yapılacak bu ödemelerden damga vergisi hariç herhangi bir kesinti yapılmayacak. Ayrıca bu işçilerin nakdi ücret desteği aldıkları süreye ait GSS primleri İŞKUR tarafından SGK’ya ödenecek.

Yukarıda belirtilen nakdi ücret desteğinden yararlanan işçinin başvuruda bulunduğu işveren tarafından fiilen çalıştırıldığının tespiti halinde işverene, bu şekilde çalıştırılan her işçi ve çalıştırıldığı her ay için ayrı ayrı olmak üzere o ayda geçerli aylık brüt asgari ücret tutarında (2020 yılı sonuna kadar aylık 2.943 TL) İŞKUR tarafından idari para cezası uygulanacak ve ödenen nakdi ücret desteği de ödeme tarihinden itibaren işleyecek kanuni faizi ile birlikte işverenden tahsil edilecek.

İşçinin Başvuracağı Yer ve Başvuru Süresi

Yukarıda belirtilen imkandan yararlanmak isteyen işçinin işten çıktığı veya çıkarıldığı işyerine / işverene, Kanunun Resmi Gazete’de yayımlandığı tarihi takip eden aybaşından itibaren 30 gün içinde başvurması gerekecek.

Yararlanamayacak Olanlar

1 Ekim 2020 tarihi itibariyle Sosyal Güvenlik Kurumuna bildirilen aylık prim ve hizmet belgelerinde veya muhtasar ve prim hizmet beyannamelerinde kayıtlı olan yani sigortalı olarak herhangi bir işyerinden SGK’ya bildirilen, sosyal güvenlik kuruluşlarından emeklilik veya yaşlılık aylığı almakta olanlar ile yabancı uyruklular yukarıdaki imkandan yararlanamayacak.

İşverenler, 5510 sayılı Kanunun ek 9 uncu maddesi (Ek-9) kapsamında ev hizmetlerinde çalışan sigortalılar ile yurtdışında çalışan sigortalılarla ilgili olarak yukarıdaki destekten yararlanamayacak.

İşverenler yukarıda belirtilen destekten yararlandıkları sigortalılar için, destekten yararlanılan süre boyunca, 5510 sayılı Kanun ile diğer Kanunlarda düzenlenen diğer sigorta primi teşvik, destek ve indirimlerinden yararlanamayacak.

İşverence Başvurusu Kabul Edilmeyenlere Sağlanacak Destek

1 Ocak 2019-17 Nisan 2020 tarihleri arasındaki dönemde işten çıkmış veya ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan haller ve benzeri sebepler dışında herhangi bir sebeple işten çıkarılmış olup, tekrar işe alınmak için işverene başvurduğu halde işveren tarafından işe alınmayan yani başvurusu kabul edilmeyen işçinin hanesinde (ailesinde); sosyal güvenlik kuruluşlarından gelir ya da aylık alan, kısa çalışma ödeneğinden ya da işsizlik maaşından faydalanan, 4/a (SSK), 4/b (Bağ-Kur, 4/c (Emekli Sandığı) kapsamında sigortalı olan, 506 sayılı Kanunun geçici 20 nci maddesi kapsamındaki (bankalar, ticaret ve sanayi odaları gibi) sandıklara tabi olarak çalışan, düzenli sosyal yardım alan bulunmamak şartları ile fesih yapılamayacak süreyi (işçi çıkarma yasağı süresini) geçmemek üzere İŞKUR tarafından hane başına günlük 34,34 (aylık 1.030,20) TL destek verilecek. Bu destekten yararlanmak isteyen işçinin bu konuda İŞKUR’a başvurması gerekecek.

İşveren İşçiyi Daha Sonra da Çalıştırmaya Devam Edecek

Yukarıda belirtildiği şekilde işe aldığı işçiyi fiilen çalıştırdığı için günlük 44,15 TL destekten yararlanan işveren, destek uygulamasının sona ermesinden itibaren, destekten yararlandığı ortalama süre kadar o işçiyi işyerinde fiilen çalıştırmaya devam edecek. Bu yükümlülüğü yerine getirmeyen işverene sağlanan destek tutarı, desteğin ödeme tarihinden itibaren gecikme cezası ve gecikme zammı ile birlikte işverenden tahsil edilecek. (isvesosyalguvenlik.com)

İSTİHDAM PAKETİ 2

(25 Yaş Altı Gençlere Kısa Süreli İş İmkanı)

Kanun telfinde bu istihdam paketinin amacı, 25 yaşın altında olan gençlerin istihdama girişlerinin esnek çalışma yöntemlerinden olan kısmi süreli çalışma ile sağlanması, gençlerin istihdamdaki oranın artırılması, genç işsizliğin azaltılması olarak açıklanmış.

İşe girdiği tarih itibariyle 25 yaşından küçük olup hizmet akdine tabi olarak bir veya birden fazla işveren tarafından çalıştırılan ve çalıştıkları işveren yanında ay içinde çalışma saati süresine göre hesaplanan çalışma gün sayısı 10 günden az olanlar yani ayda 10 günden az çalışanlar bu istidam paketi kapsamına girecek. Bu kapsamdaki işçiyi çalıştıran işveren, brüt asgari ücretin % 2’si oranında iş kazası ve meslek hastalığı sigortası primi ile % 12,5 oranında genel sağlık sigortası primi ödeyecek. Genel sağlık sigortası priminin % 7,5’i işverene % 5’i sigortalıya ait olacak, yani işçi hissesi olacak ve işveren işçinin ücretinden kesebilecek.  

Bu madde kapsamında çalışanların aylık GSS primlerini 30 güne tamamlamaları zorunlu olacak, maddi durumu iyi olanlar 30 günden eksik olan genel sağlık sigortası primlerini kendileri SGK’ya ödeyerek 30 güne tamamlayacaklar. (Bkz. Genel Sağlık Sigortası (GSS) Prim Tutarları) Maddi durumu iyi olmayanlar ise gelir testine başvuracak, gelir testi sonucu aile içerisinde kişi başına düşen aylık gelir tutarı brüt asgari ücretin üçte birinden az çıkarsa, eksik günlere ait primlerini Devlet ödeyecek.

Bu madde kapsamında çalışanlar çırak ve stajyerlerle aynı durumda olduklarından, dolayısıyla çalıştıkları süreler emekliliğe esas sigortalı hizmet sürelerine eklenmeyeceğinden, emeklilik sırasında dikkate alınmayacağından, bunlar isterlerse adlarına ödenen priminin ait olduğu ayı takip eden ayın sonuna kadar aylık brüt asgari ücretin % 20’si oranında (2020 yılı sonuna kadar aylık 588,60 TL) malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primini kendileri ödeyebilecekler. Bu süre içinde ödenmeyen primin ödenme hakkı düşecek, ödenen primler ise 4/a (SSK) kapsamında sigortalılık sayılacak.

İşe girdiği tarihten önceki son bir yıl içerisinde prim ödeme gün sayısı 120 günden fazla olanlar ile 25 yaşını doldurmuş olanlar ise bu maddeden yararlanamayacak. (isvesosyalguvenlik.com)

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.