İşsizliğin Bir Nedeni de Fazla Mesai

İşsizliğin Bir Nedeni de Fazla Mesai
25 Şubat 2016 19:44

Ülkemizin en önemli toplumsal sorunlarından biri de işsizlik. İşsizliğin azalması bir yana, artmaya devam ediyor.

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TUİK) en son açıkladığı verilere göre Kasım 2015 itibariyle işsizlik oranı yüzde 10,5 olarak gerçekleşti. Yani işsizlik çift haneli rakamlara ulaştı.

Öte yandan 4857 sayılı İş Kanunu uyarınca haftalık çalışma süresinin en fazla 45 saat olarak uygulanması gerekiyor. Ancak birçok işyerinde bu çalışma sürelerine uyulmadığı gibi, 45 saati geçen çalışmalar için fazla mesai ücreti ödenmesi gerektiği halde yine birçok işyeri bu ödemeyi yapmıyor. Nitekim uzun çalışma sürelerinin iş hayatındaki en önemli sorunlardan biri olduğunu Özel Sektör Çalışanları Uzun Çalışma Saatlerinden Şikayetçi başlıklı yazıda belirtmiştik.

Başbakan Yardımcısı Mehmet ŞİMŞEK işsizlikle fazla mesai arasında bir bağ kurarak konuya farklı açıdan yaklaştı. Şimşek, “Türkiye’de iş gücü piyasası esnek olmadığı için, işe alma ve çıkartma maliyetleri çok yüksek olduğu için imalat sanayinde ortalama 49 saat çalıştırıyorsunuz. Halbuki 37-38 saat çalıştırsanız Türkiye’de işsizlik oranı hemen yüzde 5’e iner.” ifadelerini kullandı.

BAŞBAKAN Yardımcısı Mehmet Şimşek, katıldığı Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Genişletilmiş Başkanlar Kurulu Toplantısında yaptığı konuşmada, kıdem tazminatı konusunda bilgi verdi, bu konudaki düzenlemeyi bütün kesimlerle konuşarak, işçinin hakkını koruyarak yapacaklarını, şu anda işçinin kıdem tazminatı konusundaki haklarının korunmadığını, yapılacak reformla kıdem tazminatını garanti altına almak istediklerini, bu konuda her kesimin desteği gerektiğini belirtti.

Şimşek açıklamasında ayrıca; yeni eleman alınması gerektiği halde zor ve maliyetli olduğu için, mevzuat çetrefilli olduğu için işverenlerin yeni istihdam sağlayıp yeni eleman alacağına, mevcut elemanlarını daha çok çalıştırdığını, imalat sanayinde işçilerin ortala 49 saat çalıştırıldığını, eğer 37-38 saat çalıştırılsa işsizliğin yüzde 5’e ineceğini, Ülkemizde çok sayıda genç ve tam zamanlı çalışamayacak kadın olduğunu, bunlara esnek çalışma imkanı sağlamanın ve bunların önünü açmanın yanlış bir şey olmadığını, bu konuda Avrupa ortalamasının yüzde 60-70 altında olduğumuzu belirtti. (isvesosyalguvenlik.com)

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.