İşsizlik Maaşı Başvurusunda 30 Günlük Süre Geçse Bile Hak Kaybı Olmayacak Durumlar

İşsizlik Maaşı Başvurusunda 30 Günlük Süre Geçse Bile Hak Kaybı Olmayacak Durumlar
30 Mayıs 2021 23:58

İşsizlik Sigortası Kanununun 48 inci maddesi uyarınca, işsizlik maaşı almayı hak edecek şekilde işten çıkan veya çıkarılan işçinin hizmet akdinin feshedildiği tarihi izleyen günden itibaren 30 gün içinde İŞKUR’a başvurması gerekmekte, mücbir sebepler dışında başvuruda gecikilen süre işsizlik maaşı almaya hak kazanılan toplam süreden düşülmektedir.

Örneğin; işsiz kalan işçi, mücbir sebep olmadığı halde işsizlik maaşı için 3 ay geç başvurmuşsa ve bu işçinin normalde 8 ay işsizlik maaşı alma hakkı doğmuşsa, bu işçiye başvuruda geciktiği 3 aylık süre düşüldükten sonra kalan 5 ay için işsizlik maaşı ödenir, dolayısıyla 3 aylık hak kaybı olur. Bu konudaki ayrıntılı bilgi İşsizlik Ödeneği Başvurusunu Zamanında Yapmayan Hakkını Kaybeder mi ? başlıklı yazıda yer almaktadır.

Hak Kaybına Yol Açmayan Mücbir Sebepler

Aşağıda belirtilen durumlar mücbir (zorunlu) sebep sayılmakta olup, söz konusu durumlardan herhangi birinin varlığı halinde işsizlik maaşına 30 günlük başvuru süresi geçtikten sonra başvurulmuş olsa bile herhangi bir hak kaybı olmaz.

• Eş, çocuk, anne, baba veya kardeşlerden herhangi birinin vefatı (olayın olduğu tarihten itibaren 7 günlük süre mücbir sebep kabul edilir) ya da doktor raporu ile kanıtlanmak kaydıyla kendisinin veya bu maddede sayılanlardan birinin hastalık hali.

• Yangın, yer sarsıntısı, sel baskını gibi doğal afetler.

• Herhangi bir nedenle ulaşımın imkansız hale gelmesi.

• Kanuni bir ödevin yerine getirilmesi.

• Muvazzaf askerlik hizmetinin yerine getirilmesi. (Bkz. Askerlik Nedeniyle İşten Çıkan İşçinin İşsizlik Maaşı Alma Şartları)

• Gözaltına alınma hali.

• Tutukluluk ve hükümlülükte geçen süreler.

• Savaş, sıkıyönetim, olağanüstü hal gibi durumlar.

• Salgın hastalık nedeniyle karantinada kalma.

• İşe iade başvurusunda kararın kesinleştiği tarihe (bu kapsamda işe başlatılanlar için işe başlatıldığı tarihe) kadar geçen dönem.

Mücbir Sebebin Dikkate Alınma Şartları

Öte yandan sadece yukarıda belirtilen mücbir sebeplerin meydana gelmiş olması yetmez, ayrıca mücbir sebep yasal başvuru süresi içinde başlamış olmalıdır. Bu şekilde yasal başvuru süresi içerisinde başlayan mücbir sebep başvuru süresini dududur, 30 günlük başvuru süresi söz konusu mücbir sebep ortadan kalktıktan veya sona erdikten sonra tekrar işlemeye başlar. Aynı şekilde yasal başvuru süresinin son gününden önce biten / sona eren mücbir sebepler de dikkate alınmaz, çünkü başvuru süresi bitmeden mücbir sebep ortadan kalmış olur. Dolayısıyla mücbir sebebin dikkate alınabilmesi için yasal başvuru süresi içerisinde başlamış olması yetmez, ayrıca yasal başvuru süresinin son gününde veya yasal başvuru süresi bittikten sonra ortadan kalmış olması gerekir.

Öte yandan hizmet akdinin feshedildiği tarihi izleyen günden itibaren başlayan 30 günlük başvuru süresinin hesabında da hata yapılmamalıdır, çünkü burada bir aylık değil 30 günlük başvuru süresi tanınmıştır. (Bkz. Başvuru ve İşlemlerde Tanınan Bir Ay İle 30 Gün Arasındaki Fark) Hizmet akdinin fesih tarihi olarak da işveren / işyeri tarafından SGK’ya bildirilmiş olan işten ayrılış tarihi esas alınır. (isvesosyalguvenlik.com)

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.