İşsizlik Maaşı Aylık Kaç Liradır – Ne Kadar Süreyle Ödenir?

İşsizlik Maaşı Aylık Kaç Liradır – Ne Kadar Süreyle Ödenir?
20 Ekim 2013 22:30

4447 sayılı işsizlik Sigortası Kanununa göre günlük işsizlik ödeneği (işsizlik maaşı veya parası), sigortalının son dört aylık prime esas kazançları dikkate alınarak hesaplanan günlük ortalama brüt kazancının yüzde kırkıdır. Ancak sigortalının günlük kazancı ne olursa olsun, bu şekilde hesaplanan işsizlik ödeneği miktarı, aylık asgari ücretin brüt tutarının yüzde seksenini geçemez.

• İşsizlik ödeneğinden sadece damga vergisi kesilir. Ücretlerden kesilen damga vergisi oranı zaman zaman değişmekle birlikte, 2020 yılı için bu oran binde 7,59’dur.

• Güncel işsizlik maaşı tutarlarına Aylık İşsizlik Maaşı (Ödeneği) Tutarları sayfasından ulaşabilirsiniz.

• İşten çıktığı veya çıkarıldığı yani işverence SGK’ya bildirilen sigorta çıkış tarihinden önceki son üç yıl içinde;

– 600 – 899 arası prim günü olanlara 180 gün yani 6 ay,

– 900 – 1079 arası prim günü olanlara 240 gün yani 8 ay,

– 1080 prim günü olanlara 300 gün yani 10 ay,

süreyle işsizlik ödeneği verilir.

İşsizlik ödeneğiyle ilgili daha ayrıntılı bilgi ve açıklama içeren yazılara İşsizlik Maaşı Rehberi sayfasından ulaşabilirsiniz. (isvesosyalguvenlik.com)

YORUMLAR

  1. Fatih dedi ki:

    Ben 3 senedir aynı firma da çalışıyorum sürekli pazar resmî tatiller vs senelik fazla mesai saatim 700 800 saati buluyor ben anlaşmalı şekilde hakkımı verin gideyim bunaldım dediğimde bakalım bi bekle falan denildi bir kaç gün oyaladılar sonra anlaşma falan yok git istifanı ver çık git denildi bende bir sinirle bıktım diye istifayı verdim halbuki haklı sebepten fesih hakkım varmış bende kendi rızam ile istifa ettim tekrar dava açsam anlaşmak istedim fakat anlaşamadım istifaya mecbur bırakıldım tekrar haklarımı talep edebilir miyim

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Siz her ne kadar istifa etmiş görünseniz de sizin de belirttiğiniz gibi haklı nedenle işten ayrılmışsınız. İş Kanunu hükümlerine göre işçiye fazla mesai yaptırılabilmesi için onayının alınması gerektiği gibi, onayı alınmış olsa bile yılda 270 saatten çok fazla mesai yaptırılamaz. Sizin durumunuz 4857 sayılı İş Kanununun 24/II-f maddesine göre (işverenin çalışma şartlarını uygulaması) haklı fesih sebebi sayılmaktadır. Bu aşamadan sonra izleyeceğiniz yola gelince; önce kıdem tazminatınızın ödenmesi için arabulucuya başvurabilirsiniz. İşverenle anlaşamaz veya arabuluculuk sürecinden sonuç alamazsanız İş Mahkemesinde dava açabilirsiniz. Mahkemede de istifa ettiğinizi değil de işyerindeki söz konusu uygulamalardan dolayı işten ayrıldığınızı belirtip, kıdem tazminatının ödenmesini talep edebilirsiniz. https://www.isvesosyalguvenlik.com/istifanin-gercek-tanimi-ve-istifanin-gecersiz-sayilacagi-haller/ başlıklı yazı sizin için yol gösterici olabilir.

  2. Elif dedi ki:

    Merhabalar 3 vardiyalı olarak Bi ilaç firmasında çalışıyorum pazar günü normalde tatil ama 4 vardiya ya geçtikleri için tatil gününü pazar değil de haftaiçi kullanmanız konusunda baskı yapılmakta dava yoluyla kıdem tazminatımı alabilir miyim

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      İşe girerken pazar günün hafta tatili (haftalık izin) kullanmak üzere anlaştınızsa, iş sözleşmesi ile işverene bu konuda değişiklik yapma yetkisi de verilmediyse, siz kabul etmedikçe işveren hafta tatili gününüzü değiştiremez, çünkü bu değişiklik çalışma şartlarında esaslı değişiklik kapsamına girer. (Bkz. https://www.isvesosyalguvenlik.com/calisma-sartlarinda-degisiklik-fesih-nedenidir/)

  3. Ramazan dedi ki:

    Merhabalar 7 yıldır çalıştığım iş yerinden istifa etmek istiyorum kendim çıkmak istediğim halde kıdem tazminatını vereceklerini söylediler kendim istifa ettiğim için işsizlik maaşına basvurmamda bankaya yatan kıdem tazminatı işten çıkarıldım sayılırmı

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      İŞKUR bu tür durumlarda, kıdem tazminatının ödendiğine dair makbuzla başvurulması halinde bildiğimiz kadarıyla işsizlik maaşı ödüyor. (Bkz. https://www.isvesosyalguvenlik.com/isten-cikis-kodu-nedeniyle-issizlik-maasi-alamayanlar-ne-yapabilir/)

  4. Jale dedi ki:

    1 ay deneme süresi olarak çalışıyorum bir aydan sonra siğortam başlayacak 1 ay siğortalı olarak çalışıp işten ayrılmak istiyorum. Çünkü üniversiteme dönücem herhangi bir yaptırım ödermiyim nasıl bir yol izlemeliyim

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Birincisi deneme süresinde de sigorta zorunludur, sigortanın başlaması için deneme süresinin bitmesi beklenemez. İkincisi deneme süresi bittikten sonra haklı bir neden olmadıkça ihbar süresine uymadan iş akdinizi feshetmeniz halinde işveren sizden ihbar tazminatı talep edebilir. (Bkz. https://www.isvesosyalguvenlik.com/ihbarli-fesih-ve-ihbar-tazminati/)