İşsizlik Ödeneği Başvurusunu Zamanında Yapmayan Hakkını Kaybeder mi ?

İşsizlik Ödeneği Başvurusunu Zamanında Yapmayan Hakkını Kaybeder mi ?
21 Şubat 2013 21:55

İşsizlik ödeneği; bir işyerinde çalışırken, çalışma istek, yetenek, sağlık ve yeterliliğinde olmasına rağmen, herhangi bir kasıt ve kusuru olmaksızın işini kaybeden sigortalılara, işsiz kalmaları nedeniyle uğradıkları gelir kaybını belli süre ve ölçüde karşılamak üzere, 4447 sayılı Kanunda belirtilen süre ve miktarda işsizlik sigortası kapsamında yapılan parasal ödemeyi ifade etmektedir.

İşsizlik sigortası uygulaması, 08/09/1999 tarihli ve 23810 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanunu ile getirilmiş bir uygulama olup 1/6/2000 tarihinde yürürlüğe girmiştir.

Bu uygulamaya göre işsizlik sigortası kapsamına girip de hizmet akdi 4447 sayılı Kanunun 51 inci maddesinde belirtilen hallerden birisine dayalı olarak sona ermiş ve hizmet akdinin sona ermesinden önceki son 120 gün adına işsizlik sigortası primi ödenerek sürekli çalışmış olanlardan, son üç yıl içinde;

a-600 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 180 gün,

b-900 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 240 gün,

c-1080 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 300 gün,

süre ile işsizlik ödeneği verilmektedir.

Bu ödeneğin miktarı, işsiz kalan sigortalının prime tabi gösterilen kazancına göre belirlenmekte olup, günlük işsizlik ödeneği, sigortalının son dört aylık prime esas kazançları dikkate alınarak hesaplanan günlük ortalama brüt kazancının yüzde kırkıdır. Bu şekilde hesaplanan işsizlik ödeneği miktarı, 4857 sayılı İş Kanununun 39 uncu maddesine göre onaltı yaşından büyük işçiler için uygulanan aylık asgari ücretin brüt tutarının yüzde seksenini geçemez. İşsizlik ödeneği damga vergisi hariç herhangi bir vergi ve kesintiye tabi tutulamaz. Damga vergisi düşülmüş olarak şu an aylık işsizlik ödeneği miktarı en düşük 373,72 TL, en yüksek 747,43 TL’dir.

İşsizlik Ödeneğine Başvuru İçin Belirli Bir Süre Var mıdır ?

4447 sayılı Kanunun 48 inci maddesinin beşinci fıkrası;

“Sigortalı işsizin, bu maddede belirtilen ödeme ve hizmetlerden yararlanabilmesi için işten ayrılma bildirgesi ile birlikte hizmet akdinin feshedildiği tarihi izleyen günden itibaren 30 gün içinde Kuruma doğrudan veya elektronik ortamda başvurması gerekir. Mücbir sebepler dışında, başvuruda gecikilen süre işsizlik ödeneği almaya hak kazanılan toplam süreden düşülür.”

şeklindedir.

Bu fıkra uyarınca, işsizlik ödeneğinden yararlanmak isteyen sigortalı işsizin, hizmet akdinin feshedildiği tarihi izleyen günden itibaren otuz gün içinde Türkiye İş Kurumunun ilgili birimine (Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü veya Hizmet Merkezine) şahsen ya da elektronik ortamda www.iskur.gov.tr portalı üzerinden başvurması gerekmektedir.

Başvuru Süresi Geçirilirse İşsizlik Ödeneği Alma Hakkı Kaybedilir mi?

Yukarıda belirtildiği üzere, hizmet akdinin feshinden (işten çıkarıldıktan) sonra 30 gün içinde işsizlik ödeneği başvurusunun yapılması gerekir. Mücbir sebepler dışında (kaza, hastalık gibi), geçerli bir mazeret olmaksızın 30 gün geçtikten sonra başvurulması halinde, başvuruda gecikilen süre, toplam hak sahipliği süresinden düşülür. Yani daha açık bir anlatımla, başvuru kaç gün geç yapıldıysa, o kadarlık süre ödenecek işsizlik ödeneği süresinden düşülür, kalan süreye ait işsizlik ödeneği ödenir. Dolayısıyla burada sadece başvuru süresinin gecikmesiyle orantılı olarak kısmi bir hak kaybı olur. Ancak, herhangi bir mücbir sebep olmadığı halde başvuru için fazla gecikilirse, bu durumda işsizlik ödeneğini alma hakkı tamamen ortadan kalkabilir. Örneğin, sigortalı adına son üç yıl içerisinde 600 gün işsizlik sigortası primi ödenmiş ise bu sigortalı hak etmesi halinde en fazla 180 gün süreyle işsizlik ödeneği alabileceğinden, başvuru süresinin 180 günden fazla geciktirmesi halinde işsizlik ödeneğini alma hakkını kaybedecektir. (isvesosyalguvenlik.com)

YORUMLAR

  1. Nermin dedi ki:

    Merhaba 31 ekim de iş çıkışım yapıldı 8 Ağustos’ta işkur’a işsizlik maaşı için başvuru yaptım 15 gün içinde cep telefonuna mesaj gelecek denildi. Neredeyse 1 ay olacak olumlu yada olumsuz cevap gelmedi. Bu konuda bilgi verirseniz sevinirim. Teşekkürler
    Not : Tekrar başvurma hakkım var mı?..

    1. admin dedi ki:

      ALO 170’i arayıp bilgi alabilirsiniz. Eğer işsizlik maaşı almayı hak etmişseniz maaşınız başlar, eğer hak etmemişseniz tekrar başvuru yapmanızın bir anlamı yok.

  2. Salih dedi ki:

    Merhaba 13 ekimde işten çıkarıldım 170 internet üzerinden arama yaptım işsizlik maaşı için şartları karşılaşmadım çevremdeki insanlarda başvursan bile çok az bir para alırsın dediler neyse ben 13 aralıkta işkur üzerinden başvuru yaptım ne hikmet onaylandı ödeme planına baktım Ekim ayı için işsiz kaldığım gün sayısı 18 gün ve kasım ayı için 13 gün kesinti var ben bunun için işkur il müdürlüğü ne yarın başvuru yapmayı düşünüyorum yani kesilen parayı almak için birde son olarak bu onaylanmış olan işsizlik maaşı nı etkiler mi

    1. admin dedi ki:

      (Salih) 13 Aralıkta İŞKUR’a başvuru yaptığınızı, Ekim ve Kasım ayları için kesinti yapıldığını belirtmişsiniz. Kesintiden neyi kastettiğinizi, kimin kesinti yaptığını anlayamadık.

  3. Fatma dedi ki:

    Merhaba 3 ocakta issizlik maaai icin baavuru yaptim iskurun sitesinden baktigim zaman bildirge olusmus onay almis swklinde dueum bildirmini yesil renkte gorunuyor ancak henuz meaaj gelmedi

    1. admin dedi ki:

      (Fatma) İŞKUR’un bu konudaki açıklaması: “İlk işsizlik ödeneği ödemesi, ödeneğe hak kazanılan tarihi izleyen ayın sonuna kadar yapılmaktadır. Sigortalı işsizler, TC Kimlik Numaralı Nüfus Cüzdanı ile birlikte her hangi bir PTT şubesine başvurarak işsizlik ödeneklerini alabilirler.” şeklindedir. Ancak yine de isterseniz ALO 170’den bilgi alabilirsiniz.

  4. Erman dedi ki:

    Mrb ben ben ise balama tarihim 06 07.2012 ve isten cikis tarihimse 29.11 2018 basvuru yaptim nezeman belli olur bu 7 gun oldu siteye giriyom issizlik odenegine bakiyorum bildirke kayit no yaziyo ne anlama geliyo

  5. Zeki dedi ki:

    Merhaba 2018 in 9. Ayında işyerinde iş akdim 25. Madde mazeret gösterilerek haksız yere fesh edildi. Fesih sonrasında iskra fesih evragimla birlikte gittim. Danışman fesih evragimi inceledi ve 25. Maddeden yapıldığı için ödenek alamayacagimi söyledi mahkeme sonucuyla birlikte sonuç tarihinden 1 ay içerisinde başvuruya gelmem söylendi. 1,5 yıl sonra mahkemem sonuçlandı evraklarla tekrar iskura geldim bana şimdi resmi bir kayıt yapılmadığı için hak mahrumiyeti olacağını söylüyorlar ben tamamen danisman yönlendirmesiyle bu zamana kadar bekledim tamamen mağdur olmus durumdayım nasıl bir yol izlemeliyim yardımcı olursanız sevinirim

    1. Admin dedi ki:

      Normalde işsizlik maaşı için iş akdinin feshedildiği tarihten itibaren 30 gün içerisinde İŞKUR’a yazılı başvuru yapılması gerekir. Bu süre geçtikten sonra başvuru yapılması halinde, geçen süre işsizlik maaşı ödenecek süreden düşülür, işsizlik maaşı da en fazla 10 ay ödeneceğinden, İş-Kur’da sizin 1,5 yıl sonra başvuruda bulunduğunuzu kabul ederek talebinizi reddetmiş. Siz Kamu Denetçiliği Kurumuna başvurabilirsiniz, mahkemede dava açabilirsiniz, ancak bahsettiğiniz durumu yani o tarihte İş-Kur’a başvurduğunuzu ve Danışmanın sizi eksik bilgilendirdiğini ispat edebilir misiniz bilemeyiz.