İsteğe Bağlı Sigorta Soru ve Cevaplar

İsteğe Bağlı Sigorta Soru ve Cevaplar
6 Şubat 2014 21:57

İsteğe bağlı sigorta uygulamasıyla ilgili önemli konuları içeren soru ve cevaplar aşağıda yer almaktadır.

SORU 1-İSTEĞE BAĞLI SİGORTALI OLABİLMENİN ŞARTLARI NELERDİR ?

CEVAP 1- 5510 sayılı Kanuna göre, isteğe bağlı sigortalı olmak için bazı şartlar öngörülmüştür.

Bunlar;

– Türkiye’de ikamet etmek veya Türkiye’de ikamet etmekte iken uluslararası sosyal güvenlik sözleşmesi imzalanmamış ülkelerde bulunmak;

– Zorunlu sigortalı olmayı gerektirecek şekilde çalışmamak veya sigortalı olarak çalışmakla birlikte ay içerisinde 30 günden az çalışmak ya da tam gün çalışmamak,

– Kendi sigortalılığı nedeniyle aylık bağlanmamış olmak,

– 18 yaşını doldurmuş olmak,

– İsteğe bağlı sigorta talep dilekçesiyle SGK’ya başvuruda bulunmak,

şeklinde düzenlenmiştir.

SORU 2- İSTEĞE BAĞLI SİGORTALI OLMAK İÇİN NASIL VE NEREYE BAŞVURULMASI GEREKİR ?

CEVAP 2- İlk defa isteğe bağlı sigortalı olmak için örneği SGK’nın internet sitesinde de yer alan “İsteğe Bağlı Sigorta Giriş Bildirgesi” ile ikametgahın bulunduğu sosyal güvenlik il müdürlüklerine/merkezlerine başvurulmaktadır.

Tekrar isteğe bağlı sigortalı olmak için ise dilekçeyle müracaat yeterli olmaktadır.

SORU 3- İSTEĞE BAĞLI SİGORTALILIK NE ZAMAN BAŞLAMAKTADIR ?

CEVAP 3- İsteğe bağlı sigortalılık, müracaatın SGK’nın kayıtlarına intikal ettiği tarihi takip eden günden itibaren başlatılmaktadır.

SORU 4- İSTEĞE BAĞLI SİGORTAYA TABİ OLAN KİŞİNİN YURT DIŞINDA İKAMET ETMESİ HALİNDE İSTEĞE BAĞLI SİGORTALILIK DEVAM EDER Mİ ?

CEVAP 4- İsteğe bağlı sigortalılıkta, ikametgahın Türkiye’de olması şartı bulunmakla birlikte, yurt dışında ikamet etmekle isteğe bağlı sigortalılık otomatik olarak sona ermemektedir. Buna göre;

-Kişi yurt dışında ikamet etmekle birlikte, isteğe bağlı sigortayı sonladırma talebi yoksa isteğe bağlı sigortalılık devam edecektir.

-Kişinin ikametgahını yurt dışına taşımakla ve isteğe bağlı sigortalılığın sona ermesi yönünde herhangi bir talebi olmamakla birlikte, yurt dışından bulunduğu ülkenin sosyal güvenlik sistemine tabi olduğu tarih itibarıyla Türkiye’deki isteğe bağlı sigortalılığı sonlandırılmaktadır.

SORU 5- İSTEĞE BAĞLI SİGORTA İLE ZORUNLU SİGORTANIN ÇAKIŞMASI HALİNDE HANGİ İŞLEMLER YAPILMAKTADIR ?

CEVAP 5- Bu durum iki şekilde ortaya çıkabilmektedir.

Bunlardan ilki, isteğe bağlı sigortalılığın başlama tarihinde çakışma durumudur. Daha doğrusu, isteğe bağlı sigortaya başvuru esnasında kişi zorunlu sigortaya tabi ise kişinin isteğe bağlı sigortası için müracaatı kabul edilemeyecektir.

İkincisi ise, isteğe bağlı sigortaya devam edilmesi sırasında zorunlu sigortayla olan çakışma halidir. Bu durumda ise, isteğe zorunlu sigortalılıkla çakışan isteğe bağlı prim ödenen süreleri iptal edilerek, bu süreye ilişkin ödenen primler ilgililere iade edilmektedir.

Daha açık ifadelerle, her iki durumda da zorunlu sigortalılık esas alınmaktadır.

SORU 6- AY İÇERİSİNDE 30 GÜNDEN AZ ÇALIŞANLARIN AY İÇİNDE KALAN GÜNLERİNİ İSTEĞE BAĞLI SİGORTAYLA TAMAMLAMALARI MÜMKÜN MÜDÜR ?

CEVAP 6- Ay içinde 30 gün az çalışanların kalan günlerini isteğe bağlı sigortaya prim ödemek suretiyle tamamlamaları mümkündür.

SORU 7- PRİM ÖDEME GÜN SAYISI AY İÇİNDEKİ TOPLAM ÇALIŞMA SAATİNİN GÜNLÜK NORMAL ÇALIŞMA SAATİNE BÖLÜNMESİ SURETİYLE HESAPLANAN SİGORTALILARIN, AY İÇİNDE KALAN SÜRELERİ İÇİN İSTEĞE BAĞLI PRİM ÖDEMELERİ MÜMKÜN MÜDÜR ?

CEVAP 7- Prim ödeme gün sayıları, iş mevzautı gereğince toplam çalışma saatinin günlük normal çalışma saatine bölünerek, ay içinde çalışma gün sayıları tespit edilenler, kalan günlerini isteğe bağlı sigortaya prim ödeme suretiyle tamamlamalarına bir engel bulunmamaktadır.

SORU 8- AY İÇERİSİNDE 30 GÜNDEN AZ ÇALIŞAN VEYA PRİM ÖDEME GÜN SAYISI AY İÇİNDEKİ TOPLAM ÇALIŞMA SAATİNİN GÜNLÜK NORMAL ÇALIŞMA SAATİNE BÖLÜNMESİ SURETİYLE HESAPLANAN SİGORTALILARIN, AYNI AY İÇERİSİNDE İSTEĞE BAĞLI SİGORTALI OLMAK İÇİN TALEPTE BULUNMALARI HALİNDE, İSTEĞE BAĞLI SİGORTALILIK NE ZAMAN BAŞLAMAKTADIR ?

CEVAP 8- Ay içerisinde 30 günden az çalışan veya prim ödeme gün sayısı, ay içindeki toplam çalışma saatinin 4857 sayılı İş Kanununa göre belirlenen günlük normal çalışma saatine bölünmesi suretiyle hesaplanan sigortalıların, aynı ay içerisinde isteğe bağlı sigortalı olmak için talepte bulunmaları halinde, zorunlu sigortalı çalışmalarına ait prim ödeme gün sayıları ayın başından başlanarak mal edilmektedir.

İsteğe bağlı sigortaya prim ödediği süreler 30 günü geçmemek üzere ekleneceğinden bunların isteğe bağlı sigortalılığı zorunlu sigortalılıklarına ait son günü takip eden günden başlatılmaktadır.

SORU 9- 1/10/2008 TARİHİNDEN ÖNCE ÖDENEN İSTEĞE BAĞLI SİGORTA PRİMLERİ HANGİ STATÜDE SAYILMAKTADIR ?

CEVAP 9- 5510 sayılı Kanunun yürürlük tarihinden önce ödenen isteğe bağlı sigorta primleri, ödenen sosyal güvenlik kurumu kanunu kapsamında değerlendirilmektedir. Yani, SSK mevzuatına göre ödenmişse SSK (4/a), Bağ-Kur mevzuatına göre ödenmişse Bağ-Kur (4/b), 4/c Emekli Sandığı mevzuatına göre ödenmiş ise 4/c sayılacaktır.

Örneğin, 1/10/2008 tarihinden önce 4/a kapsamında (eski SSK’lı) isteğe bağlı prim ödeyenlerin bu tarihten önceki statüleri 4/a (eski SSK’lı) olarak belirlenmektedir.

SORU 10- 1/10/2008 TARİHİNDEN SONRA İSTEĞE BAĞLI SİGORTA PRİMİ ÖDENMİŞ SÜRELER HANGİ SİGORTALILIK STATÜSÜNDEN SAYILMAKTADIR ?

CEVAP 10- İsteğe bağlı sigorta primi ödenmiş süreler, 1/10/2008 tarihi öncesinde Emekli Sandığı kapsamında isteğe bağlı prim ödeyenler ile 1/10/2008 tarihi öncesinde memur olup da bu tarihten sonra isteğe bağlı sigortalı olanlar dışında, 4/b (eski Bağ-Kur’lu) kapsamında sigortalılık süresi olarak sayılmaktadır.

SORU 11– AY İÇİNDE EKSİK GÜNLERİNİ İSTEĞE BAĞLI SİGORTA PRİMİ ÖDEYEREK TAMAMLAYANLARIN İSTEĞE BAĞLI PRİM SÜRELERİ HANGİ SİGORTALILIK SÜRESİNDEN SAYILMAKTADIR ?

CEVAP 11- Ay içerisinde 30 günden az çalışan veya prim ödeme gün sayısı, ay içindeki toplam çalışma saatinin 4857 sayılı İş Kanununa göre belirlenen günlük normal çalışma saatine bölünmesi suretiyle hesaplanan sigortalıların, ay içinde kalan günlerini isteğe bağlı sigortayla tamamlamaları durumunda, 2011 yılında 6111 sayılı Kanunla yapılan düzenlemeyle 4/a (eski SSK’lı) olarak sayılmıştır.

SORU 12- İSTEĞE BAĞLI SİGORTA PRİM ORANI NE KADARDIR VE BU ORAN HANGİ UNSURLARDAN OLUŞMAKTADIR ?

CEVAP 12- İsteğe bağlı sigorta prim oranı % 32 olup, bunun % 20’si malullük, yaşlılık ve ölüm sigortası (emeklilik), % 12’si genel sağlık sigortası primi olarak belirlenmiştir.

1/10/2008 tarihinden itibaren isteğe bağlı sigortalıları için genel sağlık sigortası primi de alındığından, bu sigortalılara bu tarihten itibaren (30 gün prim ödendikten sonra) sağlık yardımları da verilmeye başlanmıştır.

SORU 13- EŞLERİNDEN DOLAYI SAĞLIK YARDIMI ALAN KİŞİLERİN İSTEĞE BAĞLI SİGORTA PRİMLERİNDEN GENEL SAĞLIK SİGORTASI PRİMİNİ ÖDEMEKTEN İMTİNA ETMELERİ MÜMKÜN MÜDÜR ?

CEVAP 13- Eşlerden dolayı sağlık yardımı alınmış olsa da, isteğe bağlı sigortalılıkta genel sağlık sigortası priminin ödenmemesi söz konusu değildir. Dolayısıyla, tam, yani % 32 oranında prim ödenmesi zorunludur.

SORU 14 -İSTEĞE BAĞLI SİGORTA PRİM TUTARI NASIL TESPİT EDİLMEKTEDİR ?

CEVAP 14- İsteğe bağlı sigorta primi, Kanuna göre belirlenen prime esas aylık kazancın alt sınırı (asgari ücret) ile üst sınırı (asgari ücretin 6,5 katı) arasında, sigortalı tarafından yazılı olarak beyan edilen prime esas aylık kazancın % 32’sidir.

Asgari ücret ile asgari ücretin 6,5 katı arasındaki matrah, isteğe bağlı sigortalının kendisi tarafından tespit edilmektedir.

SORU 15- BİR AYA AİT İSTEĞE BAĞLI SİGORTA PRİMİ EN GEÇ NE ZAMAN ÖDENMEK ZORUNDADIR ?

CEVAP 15- Bir aya ait isteğe bağlı sigorta priminin en geç takip eden ayın sonuna kadar ödenmesi gerekmektedir.

Örneğin, 2013 yılı Mart ayı primi, takip eden ay olan Nisan ayının 30’una kadar ödenmek zorundadır.

SORU 16- ZAMANINDA ÖDENMEYEN İSTEĞE BAĞLI SİGORTA PRİMLERİ KONUSUNDA HANGİ İŞLEMLER YAPILMAKTADIR ?

CEVAP 16- Primleri ait olduğu ayı takip eden ayın sonuna kadar ödenmemesi durumunda, 5510 sayılı Kanuna göre hesaplanacak gecikme zammıyla tahsil edilmektedir. Ancak, ait olduğu ayı takip eden aydan itibaren en geç 12 ay içinde kendileri veya hak sahipleri tarafından Kanuna göre hesaplanacak gecikme cezası ve gecikme zammıyla birlikte ödenmeyen süreler, hizmet olarak değerlendirilmez. Daha açık ifadelerle, bir ayın primi en geç 12 aya kadar gecikme zammıyla ödemek mümkündür. Dolayısıyla, 12 ay içinde ödenmeyen ayların artık gecikme zammıyla da ödenmesi mümkün olmayıp, bu aya ait hizmet düşmektedir.

Bu 12 aylık süreden sonra ödenen primler sigortalının veya hak sahiplerinin talebi üzerine iade veya doğacak borçlarına mahsup edilebilmektedir.

SORU 17- İSTEĞE BAĞLI SİGORTALILARIN ZORUNLU SİGORTALILIK NEDENİYLE PRİM BORCUNUN BULUNMASI HALİNDE HANGİ İŞLEMLER YAPILMAKTADIR ?

CEVAP 17- İsteğe bağlı sigortalıların zorunlu sigortalılık nedeniyle prim borcunun bulunması halinde, isteğe bağlı sigortaya tâbi ödenen primler öncelikle zorunlu sigortalılık nedeniyle SGK’ya olan borçlarına mahsup edilmektedir.

Dolayısıyla, burada öncelikle zorunlu sigortalılık esas alınmaktadır.

SORU 18- İSTEĞE BAĞLI SİGORTA PRİMİNİN AYDA OTUZ TAM GÜN ÜZERİNDEN ÖDENMESİ ZORUNLU MUDUR ?

CEVAP 18- Eğer ay içerisinde başka zorunlu çalışma yoksa isteğe bağlı sigorta her ay için tam 30 gün olarak ödenmek zorundadır.

Ancak, isteğe bağlı sigortalılardan ay içerisinde 30 günden az çalışan veya prim ödeme gün sayısı, ay içindeki toplam çalışma saatinin İş Kanununa göre belirlenen günlük normal çalışma saatine bölünmesi suretiyle hesaplanması durumda sadece kalan günleri tamamlamak üzere isteğe bağlı sigorta primi kısmi olarak ödenebilmektedir.

SORU 19- İSTEĞE BAĞLI SİGORTA PRİMİNİN BEYAN EDİLEN PRİM TUTARINDAN DAHA AZ MİKTARDA ÖDENMİŞ OLMASI HALİNDE İLGİLİ AY SÜRESİ HİZMET OLARAK DEĞERLENDİRİLEBİLİR Mİ ?

CEVAP 19- Beyan edilen prim tutarından daha az prim ödenmiş olması halinde ilgili ay isteğe bağlı hizmet olarak değerlendirilmemektedir.

İlgili aya mal edilmesi için primlerin beyan edilen miktar kadar ödenmesi zorunludur.

SORU 20- İSTEĞE BAĞLI SİGORTALILAR İLE BUNLARIN HAK SAHİPLERİNİN GENEL SAĞLIK SİGORTASI YARDIMLARINDAN FAYDALANMALARI İÇİN GEREKLİ ŞARTLAR NELERDİR ?

CEVAP 20- İsteğe bağlı sigortalılar ile bunların bakmakla yükümlü kişilerinin genel sağlık sigortası yardımlarından faydalanmaları için sağlık hizmet sunucusuna başvurdukları tarihten önceki son bir yıl içinde toplam 30 gün genel sağlık sigortası primi ödemiş olmaları ve prim ve prime ilişkin borçlarının bulunmaması gerekmektedir.

SORU 21- İSTEĞE BAĞLI SİGORTALILIK NE ZAMAN SONA ERMEKTEDİR ?

CEVAP 21- İsteğe bağlı sigortalılık;

-İsteğe bağlı sigortalılığını sona erdirme talebinde bulunanların, talepte bulunulan ayın primi ödenmemişse, talep tarihinden önceki primi ödenmiş ayın sonunu takip eden günden; talepte bulunulan ayın primi ödenmişse, dilekçesinin SGK kayıtlarına intikal ettiği tarihi takip eden günden itibaren,

– Aylık talebinde bulunanların, aylığa veya toptan ödemeye hak kazanmış olmak şartıyla talep tarihinden itibaren,

– Uluslararası sosyal güvenlik sözleşmesi imzalanmamış ülkelerde iş üstlenen işverenlerce çalıştırılmak üzere yurt dışına götürülen Türk işçileri hariç, uluslararası sosyal güvenlik sözleşmelerinden doğan haklar saklı kalmak şartıyla ikametin yurt dışına taşındığı tarihten itibaren,

– Sigortalının, 4/a (eski SSK’lı), 4/b (eski Bağ-Kur’lu) ve 4/c (eski Emekli Sandığı) kapsamında çalışmaya başladığı tarihten bir gün önce,

– Ölen sigortalının prim borcu bulunmaması halinde ölüm tarihi itibariyle, ölen sigortalının prim borcu bulunması ve borcun hak sahiplerince ödenmemesi halinde primi ödenmiş ayın sonu itibariyle,

– Uluslararası sosyal güvenlik sözleşmesi imzalanmamış ülkelerde iş üstlenen işverenlerce çalıştırılmak üzere yurt dışına götürülen Türk işçilerinden aynı zamanda isteğe bağlı sigortaya devam edenlerin yurt dışındaki çalışmalarının sona ermesi halinde aynı tarih itibariyle,

sona ermektedir.

SORU 22- KAMU İDARELERİNDEKİ İŞ SÖZLEŞMELERİ ASKIDA İKEN İSTEĞE BAĞLI SİGORTAYA PRİM ÖDEYENLERDEN GENEL SAĞLIK SİGORTASI PRİMİ ALINIR MI ?

CEVAP 22- Kamu idarelerinde iş sözleşmeleri askıda iken kalan dönemi isteğe bağlı sigortaya prim ödeyenler, bu dönemler için genel sağlık sigortası primi de ödenmek zorundadır. Başka bir ifadeyle, bu dönemdeki genel sağlık sigortası primi ilgili kamu idarelerinden alınmamaktadır.

SORU 23- KAMU İDARELERİNDEKİ İŞ SÖZLEŞMELERİ ASKIDA İKEN İSTEĞE BAĞLI SİGORTAYA ÖDENEN PRİMLER HANGİ STATÜDE SAYILMAKTADIR ?

CEVAP 23- Kamu idarelerinde iş sözleşmeleri askıda iken kalan dönemi isteğe bağlı sigortaya ödenen primler, Kanunun 4/b (eski Bağ-Kur’lu) kapsamında sayılmaktadır.

SORU 24- EMEKLİ SANDIĞI KAPSAMINDA İŞTİRAKÇİ OLANLARIN İSTEĞE BAĞLI SİGORTALI OLMALARI MÜMKÜN MÜDÜR ?

CEVAP 24- 5434 sayılı Kanuna göre iştirakçi iken 5510 sayılı Kanunun yürürlüğe girdiği 2008 yılı Ekim ayından önce veya sonra görevinden ayrılanlar ile bunlardan 5510 sayılı Kanunun 4/c (eski Emekli Sandığı) kapsamında yeniden çalışmaya başlayıp görevlerinden ayrılanlar, 2008 yılı Ekim ayından önce veya sonra Kanunun 4/c kapsamındaki görevinden ayrılıp 5510 sayılı Kanunun 4/a (eski SSK) veya 4/b (eski Bağ-Kur) kapsamında çalışmakta iken sigortalılıkları sona erenler, gerekli şartları taşımaları halinde 5434 sayılı Kanunun mülga 12 nci maddesinin son paragrafı uyarınca isteğe bağlı iştirakçi olabileceklerdir.

Yani bunların isteğe bağlı sigortalılık işlemleri, 5510 sayılı Kanuna göre değil, mülga 5434 sayılı Kanuna göre yürütülmektedir.

SORU 25- EMEKLİ SANDIĞI KAPSAMINDA İŞTİRAKÇİ OLANLARDAN KİMLER İÇİN İSTEĞE BAĞLI SİGORTALILIK KABUL EDİLMEMEKTEDİR ?

CEVAP 25- 5434 sayılı Kanunun mülga 12 nci maddesinin son paragrafı uyarınca;

– Herhangi bir nedenle kurumlarınca görevlerine son verilmiş veya Devlet memurluğundan çıkarılmış olanlar,

– 657 sayılı Kanunun 48 nci maddesinin A/5 bendi uyarınca taksirli suçlar ve aşağıda sayılan suçlar dışında tecil edilmiş hükümler hariç olmak üzere, ağır hapis veya 6 aydan fazla hapis veyahut affa uğramış olsalar bile Devletin şahsiyetine karşı işlenen suçlarla, zimmet, ihtilas, irtikap, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, inancı kötüye kullanma, dolanlı iflas gibi yüz kızartıcı veya şeref ve haysiyeti kırıcı suçtan veya istimal ve istihlak kaçakçılığı hariç kaçakçılık, resmi ihale ve alım satımlara fesat karıştırma, Devlet sırlarını açığa vurma suçlarından dolayı hükümlü bulunmaları nedeniyle Devlet Memurluğuna alınma şartlarını kaybetmiş olanlar,

– 657 sayılı Kanunun 96 ncı maddesi uyarınca olağanüstü hal, sıkıyönetim, seferberlik ve savaş hallerinde veya genel hayata müessir afetlere uğrayan yerlerdeki Devlet memurlarından, yerine atanacaklar gelip işe başlamadan görevlerini bırakanlar,

-5510 sayılı Kanunun 4/a (eski SSK) ve 4/b (eski Bağ-Kur) kapsamında, 506 sayılı Kanunun Geçici 20 nci maddesinde belirtilen sandıklara ve Ülkemiz ile ikili sosyal güvenlik anlaşması yapılmış olan ülkelerdeki sigorta mercilerinden herhangi birine tabi zorunlu yada isteğe bağlı sigortalı olanlar,

– Kendi çalışmalarından dolayı gelir veya aylık alanlar,

isteğe bağlı iştirakçi olamayacaklardır.

SORU 26- EMEKLİ SANDIĞI KAPSAMINDA İSTEĞE BAĞLI SİGORTALI OLMAK İÇİN HANGİ ŞARTLAR ARANMAKTADIR ?

CEVAP 26- 5434 sayılı Kanuna tabi isteğe bağlı iştirakçi olmak isteyenlerin,

-657 sayılı Kanuna ve diğer personel kanunları ile kendi kuruluş kanunlarına göre en az 10 yıl çalışmış olmaları,

-Memuriyet görevinden istifa etmek veya müstafi sayılmak suretiyle ayrılmış olmaları,

-Memurluktan ayrıldıktan sonra altı ay geçmeden, Kanunun 4/a (eski SSK) ve 4/b (eski Bağ-Kur) kapsamında çalışmaya başlayanların ise zorunlu sigortalılıklarının sona erdiği tarihten itibaren altı ay içinde SGK’ya yazılı olarak müracaat etmeleri,

halinde 5434 sayılı Kanun göre isteğe bağlı sigortalılıkları kabul edilecektir.

10 yıllık sürenin hesabında fiili hizmet süresi zammı, itibari hizmet süresi, ücretsiz izinli geçen süreler, hizmet borçlanmaları ile benzeri süreler dikkate alınmayacaktır.

SORU 27- EMEKLİ SANDIĞI KAPSAMINDA İSTEĞE BAĞLI SİGORTALI OLMAK İÇİN NEREYE BAŞVURULMASI GEREKİR ?

CEVAP 27- 5434 sayılı Kanuna göre isteğe bağlı iştirakçi olmak isteyenler 5434 sayılı Kanuna göre isteğe bağlı sigortalı olarak ilgilendirilmesi istemini içeren dilekçe veya www.sgk.gov.tr internet adresinin form dilekçeler bölümünden doldurulacak dilekçeyle Sigorta Primleri Genel Müdürlüğü Sigortalı Hizmet Daire Başkanlığına müracaat etmeleri gerekmektedir.

SORU 28- EMEKLİ SANDIĞI KAPSAMINDA İSTEĞE BAĞLI SİGORTALILAR İÇİN ÖDENECEK PRİM MİKTARI NASIL BELİRLENMİŞTİR ?

CEVAP 28- İsteğe bağlı iştirakçilerin ödemesi gereken bir aylık kesenek ve karşılık tutarı; sigortalının görevinden ayrıldığı tarihteki derece kademesinin göstergesi, varsa bu dereceye ait ek gösterge rakamının müracaat ettiği tarihteki katsayı ile çarpımı sonucu bulunacak tutara o tarihte yürürlükte olan taban aylığı, kıdem aylığı, emeklilik tazminatı tutarı ilave edilmek suretiyle bulunacak toplam tutarın %16 emeklilik keseneği ve %20 kurum karşılığı olmak üzere toplam %36’sı olarak belirlenmiştir.

Ayrıca, 5434 sayılı Kanun kapsamında isteğe bağlı iştirakçi olanlar 1/1/2012 tarihinden itibaren isteklerine bakılmaksızın %12 oranındaki genel sağlık sigortası primlerini de kendileri ödemek zorundalardır.

SORU 29- EMEKLİ SANDIĞI KAPSAMINDA İSTEĞE BAĞLI SİGORTALILIK HANGİ DURUMLARDA SONA ERMEKTEDİR ?

CEVAP 29- Bu kapsamdaki isteğe bağlı sigortalılık;

-Toplu ya da fasılalı olarak toplam altı aydan fazla emeklilik keseneği ve kurum karşılıklarının süresi içinde yatırılmaması,

-İsteğe bağlı olunduktan sonra, zorunlu sigortalı olmalarını gerektirecek çalışmaya başlamaları,

-İsteğe bağlı isteğinden vazgeçenlerin bu isteklerini SGK’ya yazılı olarak bildirmeleri,

halinde isteğe bağlı sigortalılık sona ermektedir.

Toplu ya da fasılalı olarak toplam altı aydan fazla emeklilik keseneği ve kurum karşılıklarının süresi içinde yatırılmaması veya isteğe devam için isteğinden vazgeçenlerin 5434 sayılı Kanuna göre tekrar isteğe bağlı olmalarına imkan bulunmayıp, talep etmeleri halinde 5510 sayılı Kanun uyarınca isteğe bağlı sigortalı olabileceklerdir. Yani bu durumda olanların tekrar isteğe bağlı sigortalılık anlamında 5434 sayılı Kanuna geri dönme imkanı bulunmamaktadır.

SORU 30- İSTEĞE BAĞLI SİGORTA PRİM ÖDEYENLERİN EMEKLİ AYLIĞI BAĞLANMA TALEBİNDE BULUNABİLMESİ İÇİN HANGİ ŞARTLAR ARANMAKTADIR ?

CEVAP 30- İsteğe bağlı sigorta prim öderken, emekli aylığı bağlanması için diğer emeklilik şartlarının yanı sıra, talepte bulunulan ay da dahil olmak üzere prim ve prime ilişkin her türlü borcun olmaması gerekmektedir.

SORU 31- İSTEĞE BAĞLI SİGORTA PRİMİ ÖDERKEN EMEKLİLİK TALEBİNDE BULUNAN, ANCAK PRİM BORCU BULUNAN SİGORTALILARLA İLGİLİ HANGİ İŞLEMLER YAPILMAKTADIR ?

CEVAP 31- Emeklilik için talepte bulunan isteğe bağlı sigortalının, ödenmemiş primleri varsa, emeklilik talebi reddedilmekte ve ayrıca bir talep aranmaksızın isteğe bağlı sigortalılığı devam ettirilmektedir. Ancak, bu durumda bulunan isteğe bağlı sigortalının, ödenmemiş aylara ait primler dışında, ödenmiş aylara ait primlerle aylığa hak kazanmakta ise kişiden bu konuda dilekçe alınarak emeklilik talep tarihi esas alınarak aylık bağlanabilecektir.

Yazarlar –  Hazırlayanlar:

Recep LEVENT – SGK Başmüfettişi

Ataman YILMAZ – Serbest Sosyal Güvenlik Müşaviri

YORUMLAR

  1. esm.abd. dedi ki:

    sigorta başlangıç tarihim 01.05.1988 olup 450 gün yatmış primim var,2014 den beri bağkur primi yatırmaktayım. 2 çocuk için doğum borçlanması hakkım var 4 a dan emekli olmak için bağkurdan ne zaman ayrılmam gerek,isteğe bağlı 4 a sigorta primi yatırabilirmiyim. teşekkurler.

    1. Admin dedi ki:

      01.05.1988 sigorta başlangıç tarihine göre SSK (4/a) şartlarında 44 yaş – 5.225 gün veya 58 yaş – 3600 gün şartıyla emekli olabilirsiniz. Şu an Bağ-Kur’lu olduğunuza göre SSK şartlarında emeklilik hakkı elde etmek için Bağ_kur’dan çıktıktan sonra 1260 gün SSK gününüzün olması gerekir, buna göre Bağ-Kur’dan ne zaman çıkmanız gerektiğini hesaplayabilirsiniz. İsteğe bağlı sigorta iki istisna hariç 4/b (Bağ-Kur) kapsamında sigortalılık olarak kabul edilir, dolayısıyla 4/a kapsamında isteğe bağlı sigortalı olamazsınız. (Bkz. İsteğe Bağlı Sigorta Hangi Hallerde 4/a (SSK) Kapsamında Sayılır ?)

  2. Murat Alpay dedi ki:

    Kolay gelsin.. 30.12.2003 girişli asgari ücretli sgk çalışanıyım 4100 günüm var sormak istediğim bu dakikadan sonra işten ayrılıp isteğe bağlı sigortaya geçip primlerimi kendim ödeyip emekli olabilirmiyim kaç yaş ve kaç gün prim yatırmam lazım. teşekkür edrim

  3. serdar dedi ki:

    merhabalar ; eşim 1996 yılında sigorta girişi var. Emeklilik yaşı 53 güzüküyor. Eskik günlerimiz var isteğe bağlı ödeme yaparsak emeklilik yaşı uzar mı.
    Teşekkürler.

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Son 7 yıl içerisinde isteğe bağlı sigortaya ödenen prim günü 4/a (SSK) kapsamındaki prim gün sayısını geçtiğinde, Bağ-Kur emeklilik şartlarına tabi hale gelir, arada boşluk yoksa belki emeklilik yaşı uzamaz ancak emeklilik için doldurması gereken prim günü artar. (Bkz. https://www.isvesosyalguvenlik.com/emeklilik-basvurusunda-son-yedi-yil-1260-gun-uygulamasi-nedir/)

  4. Dilek dedi ki:

    01.10.1992 sigorta girişliyim 21 Ekim 1975. Doğumluyum 1995 2000 doğumlu 2 kızım var.2150 iş günüm var.dogum borçlanması yapabilir miyim.ve yaparsam kaç yaşında kaç iş günü için emekli olabilirim

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      SSK şartlarında en düşük prim günüyle 3600 günden emekli olabilirsiniz, ancak sizin durumunuza göre 58 yaşını doldurmanız gerekir. Doğumlarınızı sigorta başlangıcından sonra yapmış olduğunu için toplam 4 yıl (1440 gün) borçlanabilirsiniz. Kalan 10 günü de isteğe bağlı sigorta ile tamamlayabilirsiniz.

      1. Dilek dedi ki:

        Teşekkürler 58 i beklicez yani ?

  5. Tolga dedi ki:

    Merhaba, annem 1967 doğumlu 54 yaşında şimdiye kadar hiç sigorta girişi yok. Nasıl emekli olabilir?

  6. nejla dedi ki:

    merhaba.1995 yılında sigorta girişim var.çalıştığım dönemlerde 30 güne tamamlanmamış eksik günlerim var.bunları ödeme yaparak 30 güne tamamlayabilirmiyim.hiç çalışmadığım aylarda var.bunları da toplu ödeme yaparak eksin gün sayımı tamamlayabilirmiyim?

  7. özgür dedi ki:

    merhaba eşim 1992 sigort giriş 1974 doğum tarihi 25.05.2023 de emeklilik yaşı doluyor. bu güne kadar 4960 ssk (sgk) günümüz var 5600 güne tabiyiz. eksik günlerimizi tamamlamak için siteğe bağlı sigorta(bağkur) ödemek için başvurduk ödeyeceğiz. bu şekilde pirimlerimizi ödersek yine 2024,ün bu aylarında emekliliği hak ediyor. isteğe bağlı sigorta(bağkur) öderken borçlanma yapılıyormuş (BAĞ-KUR İSTEĞE BAĞLI SİGORTALILIK YÖNETMELİĞİ 12. madde okuduk ama tam bir şey anlayamadık. ) biz şimdi 06.05.2022 de isteğe bağlı sigorta dilekçemiz kabul edildi yatırmaya başlayacağız. 06.07.2021 tarihinden beri sigorta yatmıyor. bu aradaki yaklaşık 10 aylık bir süre var bu süreyi borçlanabilirmiyiz, borçlanırsak emekliliğe sayılırmı. bi yardımcı olursanız sevinirim. iyi çalışmalar teşekkür ederim.

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Eğer borçlanmadan kastettiğiniz sadece aradaki 10 aylık süre ise eşiniz bunu borçlanamaz, bu süre borçlanma kapsamına girmez. Eşiniz 1992 sigorta giriş tarihinden sonra doğum yaptıysa o süreleri borçlanabilir, yurtdışı süreler varsa onu borçlanabilir. Bu konuyla ilgili ayrıntılı açıklama https://www.isvesosyalguvenlik.com/geriye-donuk-sigorta-bosluklari-nasil-doldurulur/ başlıklı yazıda yer almaktadır.

  8. Handan dedi ki:

    Merhaba, 1992 sigorta girişliyim.4 yıl çalıştıktan sonra,isteğe bağlı sigorta yaptırdım.2008 yılına kadar pirimleri mi eksik aylarla ödedim.Bu yıl Nisan ayında Yurtdışı borçlanması ile emeklilik için gereken 1065 günü yatırıp,emeklilik başvurusu yaptım.1065 gün eksiğim olduğunu SGK da memur hesapladı. Ancak 5 ay sonra talebim red edildi.Sigorta pirim borcum olduğu ve 3800 Lira bankaya beyan usulü İbs pirimi yatırıp, tekrar emeklilik talep başvurusu yapmam söylenildi.5 ay boyunca oyalandım 20.000 TL kadar zararım var!Ne yapmalıyım?14 yıl boyunca pirim borcunun beklemesi mümkün mü? 1065 gün eksik pirim gün sayısı hesaplanırken memurun bilgisayarda bu borcu görmemiş olması mümkün mü? E devletten hiç borcum görünmüyor!

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      CİMER’e şikayette bulunabilirsiniz, ancak şikayetten sonuç çıkar mı bilmiyor, eğer şikayetten sonuç çıkmazsa geriye iş mahkemesinde dava açma seçeneği kalır.

  9. C.i. dedi ki:

    Kolay gelsin 1994 siğorta girişim var 2000-2010 arası ssk lım 3000 2010-2016 isteğe bağlı siğortalıyım 2100 gün ve şuan 2021-2022 toplam 530 gün ssk lıyım eyt için 5510 sayılı kanunlamı emekliliğe hak kazanırım 4a için yoksa son 7 yıl deyip bekletecekler mi

  10. murat şahin dedi ki:

    Merhaba , Meslek lisesi bittikten sonra ( lise son sınıfta zorunlu 3 gün iş staj ve 2 gün okula gidiyorduk kısa vadeli sigorta kollarına bağlı olarak tarafımıza sigorta kartı verilmişti ) Mesajım şu hiç uzun vade ödenmeden direk kısa vade kollarına tabi iken isteğe bağlıya müraacat edilip bu müraaccat emeklilik içiin başlangıç sayılıyor mu? Uzun vadede hiç prim günü yokken.