İsteğe Bağlı Sigortalılar Doğum Yardımı veya Rapor Parası Alabilir mi ?

İsteğe Bağlı Sigortalılar Doğum Yardımı veya Rapor Parası Alabilir mi ?
6 Ağustos 2019 20:32

Geçici işgöremezlik ödeneği yani rapor parası ile doğum yardımı olarak nitelendirilen emzirme ödeneği (süt parası – süt yardımı), doğumdan önceki ve sonraki çalışılmayan süreler için geçici işgöremezlik ödeneği; kısa vadeli sigorta kollarına yani iş kazası ve meslek hastalığı, hastalık ve analık sigortası kollarına tabi olanlara ödenmektedir.

İsteğe bağlı sigortalılar ise sadece uzun vadeli sigorta kolları (malûllük, yaşlılık ve ölüm sigortası kolları) ile genel sağlık sigortası için prim ödemektedirler. Bu nedenle isteğe bağlı sigortalılar geçici işgöremezlik ödeneği veya doğum yardımı alamazlar. (Bkz. Doğuma Bağlı Rapor Parası Alma Şartları)

Ancak isteğe bağlı kadın sigortalının analığı (gebeliği) halinde veya kendisi sigortalı olmayıp kocası isteğe bağlı sigortalı olan kadının analığı halinde, gerekli sağlık ve tedavi giderleri / yardımları genel sağlık sigortasından karşılanır.

Buna karşılık isteğe bağlı sigortalı olanlar da Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü tarafından ödenen doğum parasını alma hakkından yararlanabilirler. (Bkz. Aile – Sosyal Politikalar Müdürlüğü Doğum Parası Alma Şartları)

İsteğe bağlı sigorta ile ilgili ayrıntılı bilgi, İsteğe Bağlı Sigorta – Şartları – Başvuru – Primlerin Miktarı ve Ödenmesi – Sağlık Yardımları ve Diğer Konular başlıklı yazıda yer almaktadır. (isvesosyalguvenlik.com)

YORUMLAR

  1. Mücahit taşkıran dedi ki:

    Genel sağlık sigortam var 20 gün oldu borcumu kapattım ama çocum 14 ağustosta doğdu doğum parası alabilirmiyim

    1. Admin dedi ki:

      Sadece genel sağlık sigortanız varsa SGK’dan herhangi bir doğum parası veya süt parası alamazsınız. Ancak Aile ve Sosyal Politikalar Müdürlüğünden doğum parası alabilirsiniz. (Bkz. Aile – Sosyal Politikalar Müdürlüğü Doğum Parası Alma Şartları)

      1. Serap dedi ki:

        Merabalar ben sigortalıym ama dogum parası ıcın 90 gun sigorta sayım tamamlanmadı.. Eksik kalan gunumu kendim yatırsam dogum parası alabilir mıyım

        1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

          4/a (SSK) kapsamında sigortalı bir işte çalışarak tamamlamanız gerekir, primi siz yatırarak tamamlayamazsınız. (Bkz. https://www.isvesosyalguvenlik.com/rapor-parasinda-90-gunu-tamamlama-sartlari/)

          1. Emel dedi ki:

            Merhaba ben ücretli öğretmenlik yapıyorum haziranda okullar kapandığı süreçte beş aylık hamile olmuş olacağım geriye dönük 90 gün prim günümü tamamlamış oluyorum fakat okuldan çıkışım yapılır yerime atama gelir ise doğum parasından faydalanamıyormuyum

        2. Elfcwn dedi ki:

          Mrblar dogum yaptıktan sonra çalışmayı düşünmüyorum ne kadr süre sonra iş yerınden istıfa etmem gerek ve tüm dogum haklarımı alabılır mıyım

          1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

            Bilindiği üzere doğum yapan kadın sigortalıya, süresinde doğum istirahatine de ayrılmış olması şartıyla istisnai durumlar hariç doğumdan önceki 8 ve sonraki 8 haftalık süre için rapor parası ödenir. Sizin doğum sonrası 8 haftalık süreye ait rapor parasını da alabilmeniz için söz konusu 8 haftalık sürenin dolmasını beklemeniz gerekir. Bu süre dolmadan istifa ederseniz ve işyeri sigorta çıkışınızı verirse 10. günden sonrası için rapor parası alamazsınız.

        3. Ayşe dedi ki:

          Merhaba Mart sonu doğum yapacağım Aralık ocak şubat mart doğum öncesi bir yerde çalışsam doğum parası alabilir miyim

          1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

            Sadece 90 günün dolması yetmez, rapor süresince de sigortalılığın devam ediyor olması gerekir. İşverenin rapor süresince aylık 0 gün üzerinden SGK’ya bildirim yapması sorun olmaz, önemli olan sigorta çıkışının verilmemiş olması.

        4. Serpil dedi ki:

          Merhaba ben istege bagli sigortaliyim evdeym hamilelikten dolayı çalişamiyrm doğum parası alabiliyormuyum?

      2. Mezher dedi ki:

        Merhaba eşim sigortalı çalışıyor hamile prim gün sayısı doğuma kadar doksan gün olacak fakat biz doksan gün olmadan izin alacaz. Doğumdan sonra doksan günü dolmuş olacak dolayısıyla sgk doğum parası ödeyecekmidir teşekkürler

        1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

          Doksan günün doğumdan önce dolmuş olması gerekir. Eğer imkan varsa ve eşinizin sağlık durumu da uygunsa, eşiniz 32. haftada doğum iznine ayrılmak yerine doğuma üç hafta kalıncaya kadar çalışabileceğine dair hekimden rapor alıp, 90 günü doldurup ardından doğum iznine ayrılabilir. Bu durumda 32. hafta ile doğum iznine ayrıldığı tarihe kadar geçen süre doğum sonrası 8 haftalık süreye eklenir ve eşiniz toplamda 16 haftalık rapor parası alma hakkını kaybetmemiş olur.

  2. Mehmet dedi ki:

    Vergiden muaf esnaf bagkuru ödüyorum 6 yildir doğum parasi süt parasi alabilir miyim

    1. Admin dedi ki:

      Süt parası alabilirsiniz. (Bkz. Emzirme Ödeneği (Süt Parası) Alma Hakkından Kimler Yararlanabilir ?) Ayrıca aile ve sosyal politikalar müdürlüğünden doğum parası da alabilirsiniz. (Bkz. Aile – Sosyal Politikalar Müdürlüğü Doğum Parası Alma Şartları)

  3. Defne dedi ki:

    Üçretli ögretmenlık yapcagım aylık sigorta olarak 16 gůn faln yatırılıyor 30 gune tamamlamak ıcın kendım yaptrmam gerekıyomus ve suan hamıleyım dogum parası alabılıyomuyumu 90 gunluk sigortamı tamamlasam

    1. Admin dedi ki:

      30 güne tamamlama GSS ile ilgili. (Bkz. Ayda 30 Günden Az Çalışanlardan GSS Primlerini 30’a Tamamlaması Gereken ve Gerekmeyenler) Ayrıca siz isterseniz isteğe bağlı sigortalı olarak her ay 14 günlük eksiğinizi kapatabilirsiniz. Öte yandan doğum nedeniyle rapor parası alabilmeniz için gerekli olan doğumdan önceki bir yıl içinde en az doksan gün şartı öğretmenlik kapsamında bildirilen sigortanızla dolar.

      1. Dilek dedi ki:

        Bizim 30 güne tamamlamamız, doğum parasını almamıza olanak sağlayacak mı?

        1. Admin dedi ki:

          Daha önceki cevabımızda da belirttiğimiz üzere isteğe bağlı sigortalılar doğuma bağlı rapor parası alamaz.

          1. Onur dedi ki:

            Genel sağlık Sigortası yatırıyorum ameliyat oldum rapor parası alabiliyor muyum

          2. Meraklı dedi ki:

            Peki eşi sigortalı değilse sadece isteğe bağlı sigorta kadında ise yine alamaz mı

          3. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

            Rapor parası için soruyorsanız isteğe bağlı sigortalılar da rapor parası alamaz.

          4. Fatma dedi ki:

            16 Mayıs 2022 işe giriş tarihli sigorta başlangıcım var bunun öncesindeki 1 sene içerisinde sigorta primi yok. İşe girişten sonra hamile kaldım ve Ocak sonu doğum tarihi. Doğumdan önceki son üç ay işim gereği rapor almam gerekecek istirahat raporu. Alacağım bu raporlar doğum parasının miktarını etkiler mi? Asgari ücret ile çalışıyorum.

          5. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

            Raporlar doğum parası miktarını şöyle etkiler; yeni uygulamaya göre rapor parası analık ve hastalık halinde iş göremezliğin (raporun) başladığı tarihten önceki 12 aydaki o kişi adına SGK’ya bildirilmiş olan prime esas kazançlar toplamının, bu kazançlara esas prim ödeme gün sayısına bölünmesi suretiyle hesaplanır. Eğer rapor alacağınız aylarda ücretiniz önceki aylara göre daha yüksek olacak idiyse bu durumda rapor paranız bir miktar düşük olur, bunun dışında rapor paranızı etkilemez.

        2. Admin dedi ki:

          Alamazsınız, GSS primi ödüyor olmak sadece sağlık yardımı alma hakkı verir. Kimlerin rapor parası alabileceği https://www.isvesosyalguvenlik.com/gecici-is-goremezlik-odenegi-rapor-parasi-kimlere-verilir-sartlari-nelerdir/ başlıklı yazıda açıklanmıştır.

    2. Mehtap dedi ki:

      2013 te doğum yaptım eşim bagkurdan burçlu olduğu için bana doğum parası vermediler neden böyle oldu şimdi tekrardan başvursam doğum parasını alabilirmiyim

      1. Admin dedi ki:

        Doğum parsından kastınız SGK tarafından bir defalığına ödenen emzirme yardımı ise eşinizin prim borcu olduğu için ödenmemesi normal, ayrıca 5 yıllık süre geçtiği için daha alamazsınız.

  4. Feride dedi ki:

    Evlendiğim için işten çıktım 8ay önce dışarıdan sigortamı ödemiş olsam doğum parası alabilirmiyim acaba herhangi bir sigorta ödeneyi yapmamış olsam yararlanabileceğim bir ödenek varmı acaba

    1. Admin dedi ki:

      Maalesef bu mümkün değil, doğuma bağlı rapor parsını sadece 4/a (SSK) kapsamında çalışanlar ile bazı BAĞ-KUR sigortalıları alabilmektedir.

      1. Hatice dedi ki:

        Ben koruyucu aile iyim ve istehe bagli bakurum var acaba bende Doğum parasi alabilir miyim ve nekadar ala bilirim lütfen süyler misiniz

        1. Admin dedi ki:

          Doğuma bağlı rapor parası alamazsınız, Aile ve Sosyal Politikalar Müdürlüğünden doğum parası alabilirsiniz.

  5. Şengul dedi ki:

    Merhablar 2014 te doğum yaptım ve o zamn kendim tarim sigortaliydim her hangi bi hakkım varmı varsa zaman aşımına ugradimi?

    1. Admin dedi ki:

      Hangi hakkı soruyorsunuz, doğum nedeniyle alınan rapor parası mı ? Ayrıca tarım sigortası hangi kapsamdaydı, 2925 SSK Tarım mı, Ek-5 Tarım mı, BAĞ-KUR tarım mı ?

      1. Kübra dedi ki:

        2 aylık Hamileyim Haziran’da doğum yapicam şuan işte çalismiyorum şuanda işe girsem acaba doğuma kadar çalışsam doğum parası alabilirmiyim acaba

        1. Admin dedi ki:

          Rapor başlangıç tarihinden geriye doğru bir yıl içinde en az doksan gün olması halinde alabilirsiniz, ancak bunun için ayrıca işyerinden sigorta çıkışınızın verilmemiş olması gerekir.

          1. Mehmet dedi ki:

            Eşimin sigorta başlangıcı bile yok.suan 4 aylık hamile 90 gün bir iş yerinden sigortalı gostersem dogum rapor parası alabilirmi

  6. Mehmet dedi ki:

    Eşimin sigorta başlangıcı bile yok.suan 4 aylık hamile 90 gün bir iş yerinden sigortalı gostersem dogum rapor parası alabilirmi

    1. Admin dedi ki:

      Doğumdan önceki 1 yıllık süre içerisinde en az 90 prim günü olan kadın çalışana doğumdan önceki 8 ve sonraki 8 haftalık dönemlerde alacağı raporlar için rapor parası ödenir. Ancak fiilen çalışmadan bir işyerinden sigortalı gösterilirse bu sahte sigortalılığa girer.

  7. Sahturna dedi ki:

    Yengem ssk primini kendisi ödüyor doğum yardımı alabilir mi

    1. Admin dedi ki:

      Eğer isteğe bağlı sigortadan prim ödüyorsa doğuma bağlı rapor parası alamaz, Aile ve Sosyal Politikalar Müdürlüğünden doğrum parası alabilir.

      1. ayşenur dedi ki:

        peki kendi sigortamizi nasil odersek yardima hak kazaniriz

  8. Levent dedi ki:

    Eşim 5 aylık hamile ben esnafım bağkurluyum ama bağkurumu ödeyemiyorum. Eşimin doğum parası alması için nasıl bir yol izlemem lazım?
    Genel sağlık sigortası yaptır diyorlar ne yapmam lazım acaba.

    1. Admin dedi ki:

      Borcunuz olsa da yıl sonuna kadar siz de eşiniz de sağlık yardımı alabilirsiniz. (Bkz. Borçlu Bağ-Kur ve 60/g Sigortalılarına Sağlıktan Yararlanma Hakkı Tekrar Tanındı) Doğum parasından kastınız nedir anlayamadık, eşinizin kendi sigortası olmadığı için rapor parası alamaz, sizin sigortalılığınızdan dolayı sadece emzirme ödeneği (süt parası) verir SGK, ancak borcunuz olduğu için onu da alamazsınız. Aile ve Sosyal Politikalar Müdürlüğünden doğum parası ise eşinize ödenir, Bağ-Kur borcunuzun olması buna engel teşkil etmez. (Bkz. Aile – Sosyal Politikalar Müdürlüğü Doğum Parası Alma Şartları )

  9. MAİDE dedi ki:

    Merhaba Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler’de Ek ders karşılığı olarak çalışıyorum her yıl sözleşmemiz yenileniyor 1 yıl olarak. sgk da sigorta kolum 4a olarak gözüküyor doğum yaptığımda maaşım kesiliyor doğum parasından yararlanabiliyor muyum?

    1. Admin dedi ki:

      Adınıza kısa vadeli sigorta kolları primi ödeniyorsa, kadın doğum uzmanından alacağınız raporlara ait rapor paralarını alabilirsiniz, tabi son 1 yıl içinde 90 prim gününüz de varsa. Ayrıca 120 prim gününüz varsa emzirme yardımı (süt parası) da alabilirsiniz. Bunlardan başka hiçbir şart olmadan Aile ve Sosyal Politikalar Müdürlüğünden doğum parası da alabilirsiniz.

  10. Melis dedi ki:

    Genel sağlık sigortası ödüyorum 6 buçuk aylık hamileyim doğumdan snra doğum parası alabilirmiyim

    1. Admin dedi ki:

      Rapor parası ve emzirme ödeneği alamazsınız, sadece Aile ve Sosyal Politikalar Müdürlüğünden doğum parası alabilirsiniz. (Bkz. Aile – Sosyal Politikalar Müdürlüğü Doğum Parası Alma Şartları)

  11. Evin dedi ki:

    Merhaba doğum parası ile ilgili bir sorum olacaktı. Kasımda doğum yaptım ve doğum sonrası rapor aldım. Ocak 29 da raporum bitti. Rapor bitimine kadar bagkur borcum yoktu. Rapor bitti yani Şubat aynın borcu var acaba doğum parası almamda sıkıntı olur mu?

    1. Admin dedi ki:

      5510 sayılı Kanunun 18 inci maddesinde; 4 üncü maddenin birinci fıkrasının (b) bendine göre sigortalı sayılanlara iş kazası veya meslek hastalığı ya da analık halinde geçici iş göremezlik ödeneğinin, genel sağlık sigortası dahil prim ve prime ilişkin her türlü borçlarının ödenmiş olması şartıyla verileceği belirtilmiştir. Bahsettiğiniz borç Ocak ayı primine aitse SGK rapor parasını ödemez, Şubat ayı primine aitse Mart ayı sonuna kadar ödeme süresi olduğundan SGK bu tarihten önce ödenmesi gereken rapor paranızı öder.

  12. Gülçin dedi ki:

    Merhaba,

    Sizden bilginizden yararlanmak adina bir soruda yardim rica edecektim. Eger bilgi sahibiyseniz beni de aydinlatabilirseniz cok memnun olacağım.

    İstege bagli ciftci sigortam var yani disaridan kendim ödüyorum. Suan hamileyim ve 32 haftalik raporumu 1 hafta sonra alacagim.
    Ogrenmek istedigim şudur; devletten ne kadar bir odeme alabiliyorum. 6 yil once hamileligimde yaklasik 3,500 gibi bir odeme almistim.
    Bu konuda bir bilginiz varsa yardiminizi rica ederim.

    Simdiden tesekkur eder, iyi calismalar dilerim.

    Saygilarimla,
    Gülçin

    1. Admin dedi ki:

      Doğumdan önceki 8 ve doğumdan sonraki 8 haftalık süre için olmak üzere toplam 16 haftalık rapor parası alabilirsiniz. Raporun başladığı tarihten önceki üç aylık dönem için SGK’ya bildirdiğiniz prime esas kazancın yüzde 70’i üzerinden rapor parası ödenir. (Bkz. Rapor Parsı (Geçici İş Göremezlik Ödeneği) Nasıl Hesaplanır ?)

  13. Gülçin dedi ki:

    Merhaba,

    Oncelikle cevap vererek yardimci oldugunuz icin tesekkur ederim.

    Sorumu sorarken tam yazamamisim,
    İstege bagli ciftci bagkurluyum. Kendim oduyorum. Rapor parasi olan toplu buyuk parayi alabilirim degil mi?

    1. Admin dedi ki:

      Tarım Bağ-Kur sigortalısı kadınlar da raporun (istirahatin) başladığı tarihten geriye doğru en az 90 günlük sigortalılıkları varsa ve sigortalılıklarından dolayı SGK’ya herhangi bir borçları yoksa doğuma bağlı rapor parası alabilirler.

  14. Ayşe dedi ki:

    Mrb ücretli öğretmenliğe başladım sigortam 16 gün yatıyor dışardan 30 güne tamamlayıp Doğum parası alabiliyor muyum?Ayrıca Doğuma 2 ay kala okul kapanıyor Doğum yaptığımda çalışıyor gözükmem gerekiyor mu?

    1. Admin dedi ki:

      Doğum parası yani doğum nedeniyle kullanacağınız istirahate bağlı rapor parası alabilmeniz için aylık 16 günden sigortanızın yatması engel teşkil etmez. Önemli olan doğumun 32. haftasında doktora giderek istirahati başlatmanız ve istirahatin başladığı tarihten geriye doğru 1 yıllık süre içerisinde en az 90 prim gün sayınızın olmasıdır. Öte yandan doğuma 2 ay kala okulun kapanması sorun değil, sigorta çıkışınızı vermedikleri sürece okul kapandıktan sonra da rapor parası almaya devam edersiniz.

  15. Esra dedi ki:

    Merhaba, öncelikle verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim. Ben 31 ağustos 2019 tarihinde işten çıkarıldim. Kasım ayinda hamile kaldım. 2020 ağustos sonunda Allah nasip ederse doğum yapacağım. Dogum (rapor) parası alabilmem için ne yapmam gerekiyor?

    1. Admin dedi ki:

      Tekrar sigortalı bir işte çalışmanız gerekiyor. Çünkü doğum nedeniyle rapor parası alabilmek için sigortalılığın devam ediyor olması gerekir.

  16. Nur dedi ki:

    Merhabalar su anda 3 aylik hamileyim is basi egitim programiyla ise başladım. 3 ay is kur uzerinden sadece saglik primi yatirilicak. Daha sonra kurumun bodrosuna geciyorum. Kurumdada 2 ay kadar calisabilicem 8 aylik oluyo hamileligim ben acaba dogum rapor parasi alabilirmiyim? Alamiyorsam 90 gune tatmamlamak icin kendim yatirsam sigortami o sekilde alabilirmiyim yardimci olurmusunuz?

    1. Admin dedi ki:

      İş başı eğitim programında adınıza kısa vadeli sigorta kolları primi de yatıyor olması gerekir. Dolayısıyla 3 ay iş başı eğitim programıyla 90 günü tamamlayabilirsiniz. Kendiniz prim yatırarak tamamlayamazsınız, çünkü isteğe bağlı sigorta kısa vadeli sigorta kollarını kapsamıyor.

      1. Nur dedi ki:

        Cok tesekkur edrim. Yani dogum rapor parasi almaya hak kazaniyormuyum bu sekilde ?

        1. Admin dedi ki:

          Size o şekilde bilgi verdik, ancak işbaşı eğitim programı kapsamında 5510/5-e bendine istinaden sigortalı olarak SGK’ya bildiriliyorsanız, bu durumdaki sigortalılık sadece iş kazası ve meslek hastalığı sigortasını kapsadığından, bu durumda üç aylık sigortalılığınız 90 günün hesabında dikkate alınmaz, 2016/21 sayılı SGK genelgesi de bu şekilde. Eğer durum böyleyse, işbaşı eğitimi bittikten sonra 2 ay süreyle normal sigortalı olarak çalıştırılacağınız işyerini ikna edip, bir ay daha sizi sigortalı çalıştırmalarını sağlayıp, bu şekilde 90 günü tamamlayabilirsiniz.
          Ancak burada tek mesele 90 günü doldurmak değil, sürenin tamamına ait rapor parası alabilmek için sigorta çıkışının da verilmemiş olması gerekir. (Bkz. Sigorta Çıkışından Sonra Rapor Parası Alınabilir mi ?)

  17. Esra dedi ki:

    Teşekkür ederim verdiğiniz bilgi için. Peki doğum iznine cikmadan önce mı 90 günlük sigortam olması gerekiyor yoksa doğum izni için rapor verdikten sonraki günlerde 90 günün içine dahil ediliyor mu?

    1. Admin dedi ki:

      Doğumdan önceki bir yıl içinde en az 90 gün kısa vadeli sigorta primi bildirilmiş olması yani 90 gün olması yeterli.

    2. Admin dedi ki:

      Bu konudaki ayrıntılı bilgi Doğuma Bağlı Rapor Parası Alma Şartları başlıklı yazıda yer almaktadır.

      1. Esra dedi ki:

        Yazınızı okudum. Teşekkür ederim verdiğiniz bilgiler için.

  18. Büşra dedi ki:

    Merhaba.ben 1 yıldır çalışıyorum ama part time sigortam yatıyordu son 4 aydır sigortam 20 gün yatıyor.şimdi Doğum isimine ayrılacağım Doğum parasından yararlanabilşyormuyum ayda 20 gün yatan sigorta ile

  19. Büşra dedi ki:

    Birde part time sigortadan dolayı geçmiş dönemden SGK ya 500 lira prim borcum çıkıyor bu durum ödeneği etkilerim mi

    1. Admin dedi ki:

      Ayda 20 gün prim yatması problem değil, doğumdan önceki bir yıl içinde 90 prim gününün olması yeterli, ayrıca doğum nedeniyle size ödenecek rapor parasından SGK borcunuza karşılık kesinti yapabilir belki.

      1. Büşra dedi ki:

        Teşekkür ederim

  20. Eda dedi ki:

    Merhaba ben tekstille uğraşıyorum 2017 den beri bağkurlu yum yanımda çalışan yok ve doğum parası alabilmek için 32 haftada çalışamaz raporu almam gerekiyor size sorum şu ben rapor aldığımda ailem işimde yardımcı olacak bu bir sorun teşkil eder mi çünkü sigortalı çalışkanım yok ve ben raporluyken işler devam edecek

    1. Admin dedi ki:

      Yardım edecek kişi eşiniz veya çocuğunuz ise bu konu İşveren Yanında Çalışan Eşini ve Çocuğunu Sigorta Yaptırmak Zorunda mıdır? başlıklı yazıda açıklanmıştır, bunun dışında bir yakınınız ise normalde sigortasını yapmanız zorunlu.

  21. Dilşen dedi ki:

    Merhaba ben genç girisimci olarak bir tütün dükkanı açtım. 4b zorunlu sigortali görünüyorum e devlette ve primlerim genç girişimci olduğum için devlet tarafından ödeniyor 300 gün oldu odeneli. şimdi 32 haftalık hamileyim rapor aldım acaba rapor parası hakkim var mi

    1. Admin dedi ki:

      Doğuma Bağlı Rapor Parası Alma Şartları başlıklı yazıda da açıklandığı üzere, Ticari kazanç veya serbest meslek kazancı nedeniyle gerçek veya basit usûlde gelir vergisi mükellefi olan Bağ-Kur sigortalıları doğuma bağlı rapor parası alabilir. Primlerinizin Devlet tarafından ödenmesi buna engel teşkil etmez. Ayrıntılı bilgi, hekimden rapor alma ve diğer dikkat edilecek konular için linki verilen yazıya bakabilirsiniz.

  22. Derya dedi ki:

    İyi geceler. 2926 4b-4 Zorunlu Tarımsal Faaliyette bulunuyorum, yani ziraat odasına kaydım var ve her ay asgari ücret üzerinden 30 gün sigorta primlerimi ödüyorum. 1371 gün prim günüm var. Hamileyim, rapor aldığım zaman rapor parası alma hakkım var mı eğer varsa bu oran nedir? Teşekkürler.

    1. Admin dedi ki:

      Tarımsal faaliyette bulunan Tarım Bağ-Kur sigortalıları da doğum nedeniyle rapor parası alabilir. Brüt asgari ücretin üçte ikisi tutarında ödeme yapılır. Ancak bunun için doğumun 32. haftasında rapor almanız gerekir. (Bkz. Doğuma Bağlı Rapor Parası Alma Şartları)

  23. Burcu dedi ki:

    Merhaba, 4b li olarak genç girişimden yararlanacağım. Genç girişimciler 3 yıl gelir vergisinden muaf tutuldukları için kapsam dışı sayılır mı? Zira kanunda serbest meslek sahibi olup gelir vergisi mükellefi olan 4bliler hak sahibidir diyor. Bu durumda, analık iş göremezlik ödeneği alabilir miyim?
    Bir de hesap yapılırken son üç aylık kazanç denmektedir. Son üç ay kazancım hiç olmazsa devlet tarafından yatırılan primler üzerinden mi hesap yapılır?
    Son olarak şu an 22.haftamdayım. 32.haftamda 70 günlük primim olacak. Bu durumda ödenekten yararlanabiliyor muyum? Çok teşekkürler.

    1. Admin dedi ki:

      Genç girişimcilerle ilgili SGK uygulaması SGK Teşvik Rehb sayfasında “13- Genç Girişimcilere Sağlanan Teşvik (5510/81-k)” başlıklı bölümde açıklanmıştır. Siz 4/b (Bağ-Kur) kapsamında sigortalı olduğunuza göre, doğumdan önceki bir yıl içerisinde en az 90 gün Bağ-Kur sigortalılığınızın da olması şartıyla doğuma bağlı rapor parası alabilirsiniz. Primlerin Devlet tarafından ödeniyor olması sonucu değiştirmez, rapor parası prime esas kazancınız (PEK) üzerinden hesaplanır. (Bkz. Doğuma Bağlı Rapor Parası Alma Şartları)

  24. Müge dedi ki:

    Geçici iş göremezlik ödeneği sigortalının son 3 ayda elde ettiği ortalama günlük ücret kazancı üzerinden hesaplanarak ödeniyormuş ve son 2 aydır Covid-19 pandemisi sebebi ile çalışamamaktayım.Ancak normalde maaşım 5000 tl üzerinden gösterilerek prim ödeniyor. Doğumuma 1 ay var ancak önümüzdeki bir ay da çalışamayacağım. Doğum sonrasındaki ödeneğimi hesaplarken hangi tutara bakarak hesaplayacaklar acaba?
    teşekkürler

    1. Admin dedi ki:

      Primi ödenmiş aylar dikkate alınır.

  25. Ezgi dedi ki:

    Merhaba nisan 2020 itibariyle calistigim sirket kisa calisma odenegine baslamistir. Bu kapsamda nisanda sirketim devletin yaptigi kısa çalisma odeneginin eksik kalan; nisanda 18 gününün, mayisda 15 gününün, haziranda 15 gününün maaşını eksiksiz yatiracaktir. Hatta kçö’den kaynakli eksik kalan bir miktarinıda prim olarak yatiracaktır. Benim kisa calisma odenegim 5 temmuzda bitecektir. ben 6 temmuzda dogum iznine ayrilacagim ve 4 ay sonunda alacagım iş gormezlik raporu icin dogum parasinda herhangi bir kaybim olacak mi? Yani 3 aylik brüt ücret hesaplamasi ve prim günden hesaplama yapilirken Benim bu kisa calismadan kaynakli alacagim toplu parada eksiklik olacak mi? Konu hakkinda yardimlarinizi bekliyorum

    1. Admin dedi ki:

      Doğuma bağlı iş göremezlik ödeneğinin hesabında esas alınan aylara k.ç.ö. ödenen aylar denk gelirse, ödeneğin hesabında o aylara ait prime esas kazançlarınız esas alınacağı için bir miktar azalma olabilir.

  26. Emine dedi ki:

    Mrb ben 23.11.2019 da işe girdim 11 03 2020 de Dr iş göremez raporu verdi 9 martta doğum yaptım doğum parası alabilir miyim almak için ne yapmam gerekiyor

    1. Admin dedi ki:

      Doğuma bağlı rapor parası (geçici iş göremezlik ödeneği) alabilmeniz için 32. haftada rapor almış olmanız, ayrıca doğumdan önceki bir yıl içerisinde 90 prim gününüzün olması gerekir. Şartlarınız tutuyorsa zaten SGK rapor parasını sizin adınıza PTT’ye yatırır. ALO 170’den bu konuda bilgi alabilirsiniz. Aile ve sosyal politikalar il müdürlüğünden doğum parası alabilmeniz içinse herhangi bir şart yok. (Bkz. Doğuma Bağlı Rapor Parası Alma Şartları, Aile – Sosyal Politikalar Müdürlüğü Doğum Parası Alma Şartları başlıklı yazılar.)

  27. Gülayersy dedi ki:

    Merhaba 19 haftalık şuanda ücretli öğretmenlik yapıyorum primimim 14 günden yatıyor okul zamanı bittiğinde çıkışım yapılacak 32. Haftaya kadar bir ise girsem yarı zamanlı falan doğum parası alabilir miyim.

    1. Admin dedi ki:

      Doğumdan önceki bir yıl içinde 90 gününüz olduğu sürece alabilirsiniz, ancak rapor süresinde sigorta çıkışınızın da verilmemesi gerekir.

  28. Şerife dedi ki:

    Merhaba ben 16 09 2019 tarihinde işten çıkarıldım 2020 haziranın sonunda doğum yapacam evimin yaninda bi şirket var çaycılik yapiver diyor çalışsam sigortami yapsa dogum parası alabilirmiyim 1.5 ay var yani doğuma teşekkürler

    1. Admin dedi ki:

      Doğumdan önceki bir yıl içinde 90 prim gününüzün olması ve bu işyerinde fiilen çalışmanız şartıyla tabii ki doğuma bağlı rapor parası alabilirsiniz, ancak rapor süresince de sigorta çıkışınızın yapılmamış olması gerekir.

  29. Fatma dedi ki:

    Asgari ücret ile çalışıyorum. 3 yıldır sigortam kesintisiz 30gün yatıyor. Ancak son 3 aydır sadece 3 günlük sigorta yatıyor. Bu durumda doğum parası alabilir miyim? Brüt düşük olduğu için düşük ücret mi alırım?

  30. AYDIN dedi ki:

    Eşim ssk lı ben ise 4b bağkurlu vergiden muaf süt parası na müracat ettik siz alamazsınız istege baglı olduğunuz için dediler biz süt parası alabilirmiyiz saygılar

    1. Admin dedi ki:

      Eşinizden dolayı alabilirsiniz, eşiniz SGK’ya müracaat etsin.

  31. Mustafa Yüzbaşı dedi ki:

    Merhaba eşim Kasım 2019da başladığı iş yerinden 13.07.2020 de 4 aylık hamile olduğu için kontrol amaçlı izin istediği ve performans düşüklüğü nedeniyle tartışma sonucu gerekçe göstermeden istifasını yazıp ayrılmış.bu süreçten sonra doğum parası ve süt parası alabilirim?

    1. Admin dedi ki:

      Süt parası alabilir, aile ve sosyal politikalar müdürlüğünden doğum parası da alabilir. Tekrar sigortalı bir işe girmezse rapor parası alamaz.

  32. Gülcan dedi ki:

    Merhabalar asagıda ki yorumları okudum ucretlı ogretmenlık yaparken eksık gun tamamlarsak bıle bır yıl ıcınde 90 gun yatmamışsa olmaz dıyorsunuz. Buraya kadar sıkıntı yok.
    Pekı ucretlı yaparken baska bır işte de sıgortalı çalışırsak olur mu? Yada ucretlı ve başka bır işte aynı anda çalısırken ucretlıden bızı ısten cıkarınca dıger calıstıgım yere rapor verırsem olur mu

    1. Admin dedi ki:

      İşçinin sadece kısa vadeli sigorta kollarını kapsayacak şekilde sigortalı olarak çalıştığı süreler ait prim günleri 90 günün hesabında dikkate alınır.
      Mevzuatımıza göre bir kişi aynı anda farklı işverene ait birden fazla işyerinde çalışabilir ve çalıştığı her işyerinden ayrı ayrı sigortalı bildirilmesi gerekir. Dolayısıyla 90 günün hesabında da çakışan süreler hariç hangi işyerinden bildirilmiş olursa olsun fark etmez, tüm prim günleri dikkate alınır.
      Burada önemli olan işçi adına SGK’ya yapılmış olan sigortalı bildirimlerin gerçek (fiili) çalışmaya dayanıyor olmasıdır.

  33. Fidan dedi ki:

    Merhaba ben koruyucu eşiyim acaba süt veya Prima yardımı alabilirmiyim

    1. Admin dedi ki:

      Eşiniz 4/a (SSK) kapsamında sigortalıysa bir defaya mahsus emzirme yardımı (süt parası) alabilirsiniz. ALO 170’i arayıp sorun isterseniz.

      1. Burcu dedi ki:

        Merhaba 2 aylık hamileyim pazartesi günü işe başlayacağım. Aynı eve temizliğe gidicem. Sigortamı 30 gün üzerinden yatıracaklar. Ne kadar çalışırsam hakediyorum doğum parasını yararlanabiliyormuyum

        1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

          Son bir yıl içinde daha önce hiç sigortalılığınız yoksa üç ay yani 90 gün sigortalı çalışınca hak edersiniz.

  34. Berfu dedi ki:

    2020 Mart 30 gün 2020 Nisan da 7 gün SGK primim yatırıldı daha sonra kısa çalışma ödeneğine geçtik ve sgk primim yatırılmadı.İşyerine durumumu ilettim ve beni kısa çalışma ödeneğinden çıkardılar.Aralık Ocak SGk primlerimlerim 30 gün olarak yatırılacak.Şubat 16sına kadar (37.haftama kadar) çalışacağım.Şubat da 16 gün ödenecek.Doğumum Mart’ın 10ununa kadar gerçekleşmiş olsa Doğum Parası alabiliyormuyum?

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Prim gün sayınız 90 günü geçmiş, yani 90 gün şartı yerine gelmiş olacağından alabilirsiniz.

  35. Turgay Arslan dedi ki:

    Merhaba
    Eşimin isteğe bağlıtarım sigortası var. Yeni doğum yaptı.Bir hafta oldu. Doğum yardımı ve emzirme parası alabilir mi.

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Eşiniz Tarım Bağ-Kur sigortalısı ise emzirme yardımı alabilir, ayrıca doğuma bağlı istirahat raporu aldıysa ve raporun başlangıç tarihinden öncesinde en az 90 gün sigortalılığı varsa rapor parası da alabilir. 2925 veya Ek 5 kapsamında 4/a (SSK) tarım sigortalısı ise bu haklardan yararlanamaz.
      Öte yandan eşiniz hangi kapsamda sigortalı olursa olsun fark etmez, Aile ve Sosyal Politikalar Müdürlüğünden doğum parası alabilir. Bu konuyla ilgili Kaymakamlık Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı ile de görüşebilirsiniz. (Bkz. https://www.isvesosyalguvenlik.com/doguma-bagli-rapor-parasi-alma-sartlari/, https://www.isvesosyalguvenlik.com/dogum-parasi-alma-sartlari/)

  36. Rabia Şahin dedi ki:

    merhabalar ben genç girişimci olarak şahıs şirketi sahibiyim. Genç girişimci olduğum için 1 yıl devlet primleri ödüyor. şu an 6 ay 15 günlük bir geçmişim var. 32 haftalık hamileyim. İş göremez raporu almaya başladığım andan itibaren prim ödemelerim devlet tarafından ödenmeye devam edecek mi? 2021 aralık öncesinde 360 gün prim ödememin olması gerekiyor eşimin özür tayini için. rapor aldığım günlerde prim ödemesi devam eder mi?

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Genç girişimci teşvik uygulamasıyla ilgili ayrıntılı düzenleme SGK’nın 2018/28 sayılı Genelgesinde yer almaktadır. Söz konusu genelgede bahsettiğiniz konuya yer verilmemiştir. Ancak SGK mevzuatına göre 4/b (Bağ-Kur) kapsamında sigortalı olan kişi istirahat (iş göremez) raporu alsa bile sigortalılığı devam etmekte, istirahatli (raporlu) olduğu sürelere / aylara ait sigorta primlerini de ödemesi gerekmektedir. Bu nedenle iş göremez raporu alsanız bile SGK raporlu olduğunuz aylara ait sigorta primlerinizi de öder herhalde. Rapor süresine ait primi SGK ödemeyecek olsa, bu konuyla ilgili açıklama genelgede yer alırdı.

  37. Leman dedi ki:

    Genç girişimciyim Bağkurluyum doğum parası ala bilirmiyim

  38. Semra dedi ki:

    7 aylık hamileyim. Doğum iznine çıkmadan işten çıkartıldım. İstifa etmiş olarak gösterdiler. 121 gün sigortam var. Nasıl iş göremezlil ödemesi alabilirim. Başka işe girsem sigortalı sorun teşkil eder mi. 1 ay için

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Doğuma bağlı rapor parası alabilmeniz için geriye dönük bir yıl içinde en 90 gün sigortalılık şartı yanında, raporun başlangıç tarihinden bitiş tarihine kadar da sigortalı olma, sigorta çıkışının verilmemiş olması şartı aranıyor. Eğer herhangi bir işyerinde işe başlayıp, doğum istirahatine ayrılana kadar fiilen çalışırsanız, sorun olmaz. Ancak gerçekte işe girip çalışmadan, herhangi bir işyerinden formalite olarak sigortalı bildiriminizin yapılması sahte sigortalılık kapsamına gireceğinden sorun olur, bildiğimiz kadarıyla SGK bu konularda inceleme yapıyor.

  39. Çiğdem dedi ki:

    Mrb eşim yeni ise başlayacak yani doğuma kadar iki ay olacak sigortalı oluyor ben de doğum parası alabilecek miyim acaba

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      1- Aile ve sosyal hizmetler müdürlüğünün verdiği doğum parası, sigortalı işe çalışma şartı olmaksızın her Türk vatandaşına verilmektedir. Dolayısıyla siz bu doğum parasını alabilirsiniz. (Bkz. https://www.isvesosyalguvenlik.com/dogum-parasi-alma-sartlari/)
      2- Doğumdan önceki bir yıl içerisinde eşinizin en az 120 gün sigortası olursa, emzirme yardımı yani süt parası alabilirsiniz. (Bkz. https://www.isvesosyalguvenlik.com/emzirme-odeneginden-kimler-yararlanabilir/)
      3- Doğuma bağlı rapor parasını ise doğum yapan kadın işçi kendisi sigortalı ise alabilir. Dolayısıyla eşinizin sigortalılığından dolayı siz rapor parası alamazsınız. (Bkz. https://www.isvesosyalguvenlik.com/doguma-bagli-rapor-parasi-alma-sartlari/)

  40. Deniz dedi ki:

    Merhabalar ben Rahmetli babamdan sigortaliyim emekli sandığı aylığını alıyorum bende bu doğum parasından yararlanabilirmiyim evli dglm

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Emekli, dul, yetim aylığı alanlara doğum parası ödenmeyeceğine dair bir kanun hükmü yok bildiğimiz kadarıyla. Doğum parası için siz de Aile Sosyal Hizmetler Müdürlüğü veya Kaymakamlık Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfına başvurabilirsiniz.

  41. Fatma sarıbalık dedi ki:

    Ben 15 eylulde dogum yaptım bu tarihte kocam ıskur uzerınden Bı fabrikada ise alındı 3 ay boyunca ben dogum yaptığımda halen calısıyordu parasının yarısını ıskur yarısını fabrika oduyordu calıstıgı fabrikaya dogum belgesini goturdu fakat onlar Bı ödemede bulunmadılar bu durumda ben emzirme ödeneği alabilir miyim

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Sizin yaptığınız doğumdan dolayı eşinizin çalıştığı fabrikanın herhangi bir ödeme yapma yükümlülüğü yok. Aile ve Sosyal Hizmetler Müdürlüğünden doğum parası alabilirsiniz. (Bkz. https://www.isvesosyalguvenlik.com/dogum-parasi-alma-sartlari/) Emzirme ödeneğini ise SGK ödemektedir. Bunun için doğumdan önceki bir yıl içerisinde sizin veya eşinizin en az 120 prim günü olması gerekir. Eğer eşiniz İŞKUR işbaşı eğitim programı kapsamında sigortalı olarak çalışıyorsa, bu sigortalılığı emzirme ödeneği için geçerli olmaz. Bu konuda ALO 170’den bilgi alabilirsiniz.

  42. fatih dedi ki:

    Merhaba! benim eşim yeni dogum yaptı 6 gün oldu 7 ay dan bari istege bağli ödüyorum eşimin dogum parasi nerden alcaz nereye başvurcaz şimdiden tşk edrim

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfı ile görüşebilirsiniz, doğum parasını Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ödemektedir.

  43. sercan dedi ki:

    merhabalar size sorum su dogum raporundan sonra istirahatliyken calisamaz raporu dan sonra sgk primi yatmaya devam edermi acaba

  44. Musa tetik dedi ki:

    Ben çalışmıyorum eşim ek 5 tarım sigortası var daha önce çalışıyordu işi bıraktı ve kendimiz isteğe bağlı ödeme yapıyorum şimdi hamile 30 haftasında doğum izni ayrıldı ve şimdi süt ve analık ve 5 ay SSK hizmet dökümü alabiliyormu