İşten Ayrılan İşçiye Hafta Tatili Ücretinin Ödenmesi Gerekir mi ?

İşten Ayrılan İşçiye Hafta Tatili Ücretinin Ödenmesi Gerekir mi ?
23 Şubat 2021 23:53

Son haftaya ait hafta tatilini kullanmadan işten çıkan veya çıkarılan işçiye hafta tatili ücretinin ödenmesi gerekip gerekmediği tereddüt edilen konulardan biridir.

Ancak burada öncelikle işçinin işten çıktığı veya çıkarıldığı tarih itibariyle hafta tatiline (haftalık izne) hak kazanıp kazanmadığına bakılması gerekir. 4857 sayılı İş Kanununun 46 ncı maddesine göre işçinin ücretli hafta tatiline hak kazanabilmesi için 45 saatlik normal haftalık çalışma süresini tamamlamış olması gerekir.

Örneğin; hafta içi 5 günlük çalışması ile hafta tatiline hak olan kazanmış işçinin Cuma günü itibariyle iş akdi feshedilmişse, bu işçi ücretli hafta tatiline hak kazanmış olacağından hafta tatili ücretinin de kendisine ödenmesi gerekir. Çünkü İş Kanununda bu konuda herhangi bir hüküm olmasa bile, nasıl ki Kanunda işçinin hak ettiği ancak iş akdinin feshiyle birlikte kullanamadığı, artık kullanma imkanı kalmamış olan yıllık ücretli izin süresine ait ücretinin fesih halinde işçiye ödenmesi gerektiği belirtilmiştir, durum kıyas yoluyla değerlendirildiğinde aynı şekilde iş akdi feshedildiği için işçinin kullanamadığı hafta tatiline ait ücretinin de ödenmesi gerekir, çünkü işçi bu ücreti hak etmiştir. İş Başmüfettişi Erol GÜNER, İstanbul Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası tarafından yayımlanan Mali Çözüm Dergisi’nin Mayıs – Haziran 2017 sayısında yer alan hafta tatili ile ilgili makalesinde de aynı değerlendirmeyi yapmıştır.

Eğer işçi 45 saatlik normal haftalık çalışma süresini tamamlamadan işten çıkmış veya çıkarılmışsa, o zaman o haftaya ait hafta tatilini hak etmemiş olacağından, kendisine hafta tatili ücretinin ödenmesi mecburiyeti de doğmaz.

Bu Durumda İşçinin Sigorta Çıkışının Hafta Tatili Günü İtibariyle Yapılması Daha Doğru Olur

Hafta tatili ücreti sigorta primine tabi ücretlerdendir. Ayrıca SGK İşveren Uygulama Tebliği ile 2020-20 sayılı İşveren İşlemleri Genelgesi uyarınca, işçinin hafta tatiline hak kazanması halinde o haftaya ait çalışmasının 7 gün üzerinden SGK’ya bildirilmesi daha doğru olur.  (Bkz. Cumartesi-Pazar Çalışmayan İşçi Kaç Gün Üzerinden SGK’ya Bildirilir ?) Çünkü bazen sigortalının kendisi , ölümü halinde de hak sahipleri için bir günlük sigortalı hizmet birle çok büyük önem arz edebilmektedir. Dolayısıyla yukarıdaki örnekte, hafta içi 45 saatlik normal haftalık çalışma süresini tamamlayan ve Cuma günü iş akdi feshedilen işçi, Cumartesi – Pazar işe gelmeyecek olsa dahi SGK’ya işten ayrılış tarihin o haftaya ait Pazar günü olarak bildirilmesi, böylece Cumartesi ve Pazar günlerinin de işçinin o haftaya ait çalışma gün sayısına eklenmesi, hafta tatili ücretinin de prime esas kazancına dahil edilmesi gerekir. Eğer bu işçinin işten ayrılış tarihi Cuma günü olarak gösterilirse, işçi bir haftalık çalışma süresini tamamlamış olduğu halde o haftaya ait çalışması 7 gün yerine 5 gün üzerinden yani 2 gün eksik olarak SGK’ya bildirilmiş, hafta tatili ücreti de SGK’ya bildirilen prime esas kazanca dahil edilmemiş, dolayısıyla işçi hak kaybına uğramış olacaktır. İşçinin iş akdi hangi nedenle feshedilirse edilsin, isterse ahlak ve iyiniyet kurallarına uymayan haller ve benzeri nedenlerle feshedilmiş olsun, fark etmez. (Bkz. Kusuru Nedeniyle İşten Çıkarılan İşçi Hangi Hakları Talep Edebilir ?)

Buna karşılık illa da işçinin sigorta çıkışı fesih tarihi itibariyle yani Cuma veya Cumartesi günü itibariyle yapılmak istenirse, özellikle işçinin sigorta çıkışının hafta tatili günü de dahil edilerek yapılması halinde çıkış tarihi bir sonraki aya sarkacaksa, konuya ilişkin SGK Tebliği ve Genelgesinde bu yönde bir hüküm yok, ancak bu durumda da en azından işçinin hafta tatili ücretinin prime esas kazancına dahil edilmesi gerekir. (isvesosyalguvenlik.com)

YORUMLAR

  1. Cansu dedi ki:

    İşçi cuma günü istifa yazmışsa ona rağmen çıkış tarihi Pazar mı yapılmalı?

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Hafta tatiline, dolayısıyla hafta tatili ücretine hak kazanması için işçinin işten çıkma veya çıkarılma sebebinin, feshin işçi veya işveren tarafından yapılmış olmasının, dolayısıyla da işçinin kendisinin istifa etmiş olmasının bir önemi yok. SGK mevzuatına göre, işçinin hafta tatiline hak kazanıp kazanmadığına bakılarak o haftaya ait prim (çalışma) gün sayısının belirlenmesi gerekiyor. Cuma günü istifa eden işçi 45 saatlik haftalık çalışma süresini tamamlamışsa o zaman kendisi istifa etmiş olsa bile yine o hafta için SGK’ya çalışma gün sayısının 7 gün olarak bildirilmesi, dolayısıyla da çıkışının pazar günü itibariyle yapılması gerekir.

  2. Eda dedi ki:

    Merhaba işden istifa ettim ve ihbar süresini çalıştım. Sonra iş arama saatlerimi 15 gün ücretli iş arama izni seklinde kullandım. İsten ayrilis tarihim 15.01.2022(cumartesi) olarak gorunuyor ama İzin bitis tarihim 16.01.2022(pazar) ve ben 17.01.2022 de baska ise girdim. Eger bu isten cikarilirsam issizlik odemesi alabilecek miyim. Cunku ise giris cikis tarihinde bosluk olmamasi gerektigini duydum. Benim isten cikis tarihim dikkate alinirsa 1 gun bosluk olusuyor ama izin bitis tarihim alinirsa olusmuyor. Ben bosluk olup olmadigini ogrenmek istiyorum.

    1. Eda dedi ki:

      İzin bitis tarihi yani isbası tarihi 16.01.2022 08:00 olarak gorunuyor. Eklemek istedim.

    2. Tuncay yalçın dedi ki:

      Pazartesi çıkışı verilen kişinin hafta tatli ücreti yatırlması verekmiyomu

  3. MURATBURTE dedi ki:

    İşten Ayrılan İşçiye Hafta Tatili VE RESMİ TATİL Ücretinin Ödenmesi Gerekir
    mi ?
    BU YIL 30 NİSANDA İŞTEN AYRILAN PERSONEL 45 SAAT ÇALIŞIP 1 MAYIS HAFTA TATLİNİ HAK ETMİŞTİR PEKİ 2-3-4 MAYIS RAMAZAN BAYRAMINA AİT RESMİ TATİL ÜCRETİNİ HAK EDERMİ
    BEN HAK EDECEĞİNİ DÜSÜNMEKTEYİM

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Örneğini verdiğiniz işçi, işten ayrıldığı 30 Nisan ve öncesine ait 5 veya 6 günlük çalışmasıyla ücretli hafta tatilini, dolayısıyla hafta tatili ücretini hak etmiştir. Aynı durum 2 – 3 – 4 Mayıs Ramazan Bayramı tatili için geçerli değil, çünkü işçinin hizmet akdi daha önce sona ermiş, hafta tatilinde olduğu gibi işçinin 30 Nisan ve öncesine ait çalışmalarıyla ücretli bayram tatillerine hak kazanması gibi bir durum söz konusu değil.

  4. HÜSEYİN İNCİLİ dedi ki:

    Hak edilen hafta tatili ücretinin ödenmesi ve sigorta prim matrahına eklenmesi görüşünüze katılıyorum; ancak bence o gün prim günü değildir. Örneğinizde sigortaya bildirilecek sigorta günü 5 gün olmalıdır. İş akdinin feshinde hak edilmiş hafta tatili ücretini isabetli bir şekilde fesihte ücrete dönüşen yıllık izine kıyas etmişsiniz. Ücrete dönüşen yıllık izin sigorta matrahına eklenir; ama sigorta gününe eklenmez. Hafta tatili konusunda da kıyasen aynı sonuca ulaşmak gerekmez miydi? Dördüncü paragrafta, hak edilen hafta tatili sigorta günüdür, 7 gün olarak bildirilmelidir, derken, son paragrafta prim matrahına ekleyin, sigorta gününe eklemeseniz de olur, demeniz ne kadar tutarlı? Saygılarımla.

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Haklısınız, belirtiğiniz konudaki değerlendirmeyi yaparken biz de zorlandık, SGK da gerek daha önce yürürlükte olan İşveren Uygulama Tebliğinde, gerekse sonradan onun yerini alan 2020/20 sayılı İşveren İşlemleri Genelgesinde de konuyla ilgili çok net bir ifade yok. Öte yandan 4857 sayılı İş Kanununun “Çalışma süresi” başlıklı 63 üncü maddesinde yer alan “Genel bakımdan çalışma süresi haftada en çok kırkbeş saattir.” hükmünü dikkate alarak 45 saati dolduran işçinin 7 günlük çalışma süresinin doldurmuş, dolayısıyla da 7 gün çalışmış sayılacağı şeklinde bir değerlendirme yaptık. Diğer taraftan, bazen sigortalının ölümünde 1 günlük sigortalı hizmet eksikliği nedeniyle hak sahiplerine ölüm aylığı bağlanmadığından, sigortalının hastalanması halinde 90 günden 1 gün bile eksik olması halinde geçici iş göremezlik ödeneği ödenmediğinden, dolayısıyla yeri geldiğinde 1 günlük sigortalı hizmet bile hayati önem taşıyabildiğinden, ayrıca sigortalıya gün verse bile işverenin ödeyeceği prim değişmediğinden, yazımızda yer alan şekilde bir sonuca ulaştık.
      Buna karşılık sizin bahsettiğiniz gibi işlem yapmakta da bir beis yok, çünkü yukarıda belirtiğimiz gibi bu konuda tesis edilecek işlemle ilgili belirleyici bir mevzuat hükmü yok, tamamen değerlendirmeye bağlı bir durum. Özellikle de işçinin fiilen işten ayrıldığı tarihten sonraki gün bir başka aya geçiyorsa sonraki ay muhtasar ve prim hizmet beyannamesinde o işçinin ismine tekrar yer vermek zorunda kalmamak için, işten ayrılan sigortalıdan başka çalışan yoksa bir sonraki aya ait beyanname vermek zorunda kalmamak için, işçinin fiilen işten ayrıldığı tarih itibariyle sigorta çıkışı yapılabilir.
      “Son paragrafta prim matrahına ekleyin, sigorta gününe eklemeseniz de olur” şeklindeki açıklamayı da yukarıda belirttiğimiz şeklide, yani istenmesi halinde işçinin fiilen işten ayrıldığı gün itibariyle de çıkışının yapılabileceğini, buna engel bir durumun da olmadığınız belirtme amaçlı yazıya sonradan ekledik, ancak yazının ilk kısmındaki kesin ifadeyi gözden kaçırmışız. Dikkatiniz için teşekkürler.

  5. Çetin Şen dedi ki:

    Bayram tatili 9 gün fakat işveren 5 gün tatil yap gel diyor. Günde 12 saat haftada 7 gün çalışmaya mecbur kılıyor. 9 günlük Bayram tatili icinde calismamak için istifa edersem 9 günlük ücret alır mıyım? Yoksa arefe yarım kurban bayramı 4 olmak üzere 4.5 günden sonraki Hükümetin verdiği hatta kendi sirketiminde uyduğu tatil ucretini alir mıyım?

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Sorunuz biraz karışık olmuş, istifa ederseniz nasıl 9 günlük ücret alabilirsiniz ki ? 2429 Sayılı Ulusal Bayram ve Genel Tatiller Hakkında Kanuna göre dini bayram tatilleri genel tatil kapsamına girmektedir. 4857 sayılı İş Kanununun 44 üncü maddesine göre de eğer iş sözleşmesi veya varsa toplu iş sözleşmesinde kararlaştırılmamışsa genel tatil günlerinde çalışıp çalışmamak işçinin isteğine bağlıdır, bu tatil günlerinde işverenin işçiyi çalıştırması için onayını alması gerekir. Eğer işçi genel tatil günlerinde çalışmazsa işveren o günün ücretini işçiye ödemek zorundadır, eğer işçi çalışırsa on günlerin ücretini iki katı üzerinden ödemesi gerekir. 4,5 günlü dini bayram tatili dışında idari izinli sayılan günlerin ise işçiler açısından diğer günlerden bir farkı bulunmamaktadır, bu idari izin sadece kamuda çalışanlar için geçerlidir.

      1. İbrahim dedi ki:

        Selam aleyküm hocam ben yaklaşık 4 yıldır bir yerde çalışıyorum haftalık izinlerde yıllık izinlerde resmî tatillerde bayram tatillerinde fuul çalıştım iş veren çıkış giriş yapmak istiyor bunların ücretlerini nasıl alırım

  6. Fatma dedi ki:

    Iyı akşamlar ailem yeşil karttan yararlanıyor bendee 21 yaşındayım sigortalı işte çalışıyorum ve kendi üzerime araba almak istiyorum ailemin yeşil kartı kesilirmi

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Gelir testi sonucuna göre aile içerisinde kişi başına düşen aylık gelirin brüt asgari ücretin üçte biri veya daha fazla olması halinde yeşil kart hakkı kaybedilir. Gelir testinde de gelir – giderlerin nasıl hesaplandığı https://www.isvesosyalguvenlik.com/gelir-testinde-gelir-ve-giderler-nasil-hesaplanir-neler-dikkate-alinir/ başlıklı yazıda açıklanmıştır.

  7. Eren dedi ki:

    Çalıştığım iş yerinde 28 Şubat Salı günü son iş günüm. Haftalık iznimi işyeri kararı ile her hafta Salı günü yapıyordum. İşten çıktığım son gün Salı gününe denk geliyor. O gün çalışmak durumunda mıyım, yoksa haftalık izin kullanabilir miyim?

  8. Hanife dedi ki:

    Merhaba ben işten çıkışımı istedim, ay sonunda çıkışım yapılsın istiyorum ama son hafta bayrama denk geliyor kabul ederler mi böyle bir şeyi ya da 27snde çıkışım yapılsa bayram ücretide eklenir mi

  9. Haluk dedi ki:

    Merhaba ben pazartesi günü çalışıp mesai bitiminde işten ayrıldım ama iş veren cumartesi pazar gününün parasını kesmiş parayı alabilirmiyim