İşten Ayrılmadan Malulen Emeklilik Başvurusu Yapılabilir mi ?

İşten Ayrılmadan Malulen Emeklilik Başvurusu Yapılabilir mi ?
13 Ekim 2019 23:17

5510 sayılı Kanun hükümleri gereğince normalde 4/a- (SSK) kapsamında çalışan kişinin yaşlılık (emeklilik) aylığı veya malullük aylığı bağlanması talebinde bulunabilmesi için çalıştığı işten ayrılması yani sigorta çıkışının verilmesi gerektedir.

Bu husus Emeklilik Başvurusu İçin İşten Ayrılmak / Sigorta Çıkışı Vermek Gerekir mi ? başlıklı yazıda açıklanmıştır. Normal emeklilikte bu durum sorun oluşturmamaktadır, çünkü kişi emekliliği için doldurması gereken prim günü, sigortalık süresi ve yaşı doldurduğunu öğrendiğinde çalıştığı işten ayrılıp emeklilik başvurusunu yapmaktadır.

Ancak malulen emeklilikte durum biraz farklıdır, çünkü malulen emeklilik için sigortalılık süresi ve prim dün sayısı dışında ayrıca bir de çalışma gücünün veya iş kazası – meslek hastalığı sonucu meslekte kazanma gücünün en az yüzde 60’ını kaybetmiş olma şartı bulunmaktadır. Kişinin bu iş göremezlik şartını taşıyıp taşımadığı ise SGK Müdürlüğüne malulen emeklilik başvurusu yapan kişinin sağlık kuruluna sevki ve sağlık kurulunun verdiği rapordan sonra ortaya çıkmaktadır. Bu başvurudan önce kişinin elinde iş göremezlik veya engellilik oranıyla ilgili bir rapor olsa bile SGK malullük için bunu dikkate almayıp yine de kişiyi sağlık kuruluna sevk etmekte, sağlık kurulunun verdiği rapordaki oran kişinin daha almış olduğu raporlardaki oranlardan farklı çıkabilmektedir.

Diyelim kişi çalıştığı işten ayrıldı, sigorta çıkışını verdirdi, SGK’ya malulen emeklilik için başvuruda bulundu, SGK kendisini sağlık kuruluna sevke etti, sonucunda çalışma gücü kaybı (iş göremezlik) oranı yüzde 60’dan az çıktı, dolayısıyla malulen emekli olamadı, eski işyerin de tekrar işe başlayabilecek mi, eski işyeri işe alacak mı ? Tabii ki bunun garantisi olmadığı gibi İş Kanununda da bu durumdaki bir işçiyi işvereni tarafından tekrar işe alınması gerektiğine dair herhangi bir hüküm de bulunmamaktadır. Tamamen işverenin inisiyatifindedir.

Bu sebeple de SGK 2018/38 sayılı Emeklilik İşlemleri Genelgesinde bu konuda esneklik getirmiştir. Genelgede aynen; “Kanuna göre sigortalılara malullük aylığı bağlanabilmesi için öncelikle sigortalının maluliyet durumunun tespit edilmesi gerekmekte olup, malullük durumunun tespiti için sevk işlemi yapılacak sigortalının, sevk talebinde bulunduğu tarihte sigortalılığını sonlandırması şartı aranmayacaktır. Sigortalılık devam ederken de sigortalı sevk talebinde bulunabilecektir.” açıklamasına yer verilmiştir.

Dolayısıyla her ne kadar emeklilik veya malullük aylığı başvurusu yapacak kişi eğer çalışıyorsa, başvuru yapmadan önce çalıştığı işten ayrılması gerekmekteyse de malulen emeklilik için başvuracak kişide bu şart aranmamaktadır. Kişi işten ayrılmadan başvurusunu yapabilmekte, sağlık kuruluna sevk edilmekte, sağlık kurulunun verdiği raporda çalışma gücü kaybı oranı yüzde 60 veya daha fazla çıkarsa ondan sonra çalıştığı işten ayrılması yeterli olmaktadır.

Bu imkandan BAĞ-KUR, Tarım Bağ-Kur kapsamında veya başka kapsamda sigortalı olanlar da yararlanabilir. (isvesosyalguvenlik.com)

YORUMLAR

  1. Mylife dedi ki:

    Selamlar. 08.05.2010 tarihinden 82 gün SSK var. 2010 yılında engelli memur olarak göreve başladım. Rapor %45. 1800 günden ya da 3600 günden emekli olabilir miyim? yoksa 4080 günü beklemem mi gerekir? İyi çalışmalar.

    1. Admin dedi ki:

      Sigorta başlangıcınız 30 Nisan 2008 sonrası olduğu için 5510 sayılı Kanun hükümlerine tabisiniz ve 5510 sayılı Kanunun 28 nci maddesine göre de; çalışma gücündeki kayıp oranın % 40 ilâ % 49 arasında olduğu anlaşılan sigortalılar, en az 18 yıldan beri sigortalı olmaları ve 4680 prim olması şartıyla emekli olabilirler.

      1. Mylife dedi ki:

        Pardon sigorta başlangıcımı yanlış yazmışım doğrusu 08.05.2000. Bu durumda kaç gün prim olması gerekir. Selamlar.

        1. Admin dedi ki:

          Normal emekli olacak olsaydınız belirttiğiniz sigorta başlangıcı emeklilik şartını etkilerdi, engellilik nedeniyle emekli olacağınız için prim gününüz değişmez, 4680 gün şartı aynen geçerli, bahsettiğiniz sigorta girişi 18 yıl sigortalılık süresi için dikkate alınır, ama o da 2018 yılında dolmuş zaten.

        2. isa dedi ki:

          selam 6200 gün sigortam var 2014 de sag omuzdan ameliyat vida bulunuyor malülen emekli olabilir miyim yardımcı olur musun çalışırken çok zorlanıyorum

  2. Onur dedi ki:

    Merhaba benim 01.06.1997 tarihinde sigortam başladı şu an 3787 günüm var 2013 yılında %62 özürlü raporu aldım çalışmaya devam ediyorum emekli olabilirmiyim teşekkürler

    1. Soner dedi ki:

      Marhaba ben diyaliz hastasiyim ayni zananda tansiyon seker ve gozlerimde gorme oraninda azalma var 1800 gunumu doldurmama 1 ay kaldi suanda calisiyir gozukuyorum sigortami odmeek icin mecburum ben 1800 den emekli olabilirmiyim %92 sadece bobrekten raporum var

      1. Admin dedi ki:

        Sigorta başlangıç tarihinizi belirtmemişsiniz; eğer 10 yıl dolduysa, 1800 prim gününüz ve yüzde 60 veya daha fazla çalışma gücü kaybı varsa malulen emekli olabilirsiniz. Bunun için sigorta çıkışınızı verdirmeniz şart değil, günleriniz dolduktan sonra çalışma gücü kaybınızın tespiti için hastaneye sevkedilmek üzere SGK’ya başvurabilirsiniz, sonucunda çalışma gücü kaybınız da yüzde 60 veya daha fazla çıkarsa, sigorta çıkışınızı verdirip malulen emekli olabilirsiniz.

  3. Mine dedi ki:

    Merhabalar
    Ekim 2020 tarihli %64 engelli raporum var. 2 yıl süreli. Ama kanser hastası olduğum için keşke süreli olsaydı. Her rapor bitişinde yenilemek zorunda olduğum bir rapor
    1. Malulen emeklilik için 1 yıl içinde başvurmak mı gerekiyor?
    2. Malulen emeklilik için başvurup, istediğim zaman emekli olabilir miyim?
    3. Kısacası emekli olmak istiyorum ama şimdi değil? Yaşım genç ve çalışmak istiyorum. Malulen emeklilik hakkım saklı kalır mı?

    1. Admin dedi ki:

      Tedaviniz devam ettiği sürece malulen emekli olamazsınız, tedavi sürecinin tamamlanması ve iş göremezlik (engellilik) oranınızın netleşmesi gerekir. Öte yandan kanser hastaları için geçici süreli bir maluliyet imkanı olduğunu daha önce SGK başkanı açıklamıştı, eğer bu uygulama devam ediyorsa bundan yararlanabilirsiniz. İsterseniz siz veya bir yakınınız SGK ile görüşsün.

  4. Melisa dedi ki:

    İyi günler diliyorum. Kolon kanseri tedavisi görüyorum . Ameliyat oldum ve kalın bağırsak dışarı alındı. Devlet memuruyum. Tedavim bittikten sonra sağlık durumum el verirse ve kendimi psikolojik olarak hazır hissedersem çalışmak istiyorum. Fakat çalışmaya başladıktan sonra tekrar malulen emeklilik hakkından faydalanabilirmiyim?. Yani malulen emekliliğe başvurmak için herhangi bir süre kisıtlamasi varmı yani hakkımı istediğim zaman kullanabilirmiyim oğrenmek istiyorum. Teşekkürler.

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Öncelikle Allah acil şifalar versin. Tabii ki çalışmaya başladıktan sonra istediğiniz zaman malulen emeklilik için başvurabilirsiniz, bunun bir süresi yok, sadece başvurduğunuz tarihteki iş göremezlik (maluliyet) durumunuza bakılır. Hatta memuriyetten ayrıldıktan sonra herhangi bir işte çalışmazsanız, yine Emekli Sandığı kapsamında malulen emekli olabilirsiniz.
      Burada süre kısıtlaması şu açıdan var;
      657 sayılı Kanunun 105 inci maddesi uyarınca memura, aylık ve özlük hakları korunarak, verilecek raporda gösterilecek lüzum üzerine; kanser, verem ve akıl hastalığı gibi uzun süreli bir tedaviye ihtiyaç gösteren hastalığı hâlinde on sekiz aya kadar sıhhi izin verilir yani memur 18 aya kadar istirahatli kalabilir, gerektiğinde bu süreler bir katına (36 aya yani 3 yıla) kadar uzatılabilir, bu süre sonunda iyileşemeyen memur hakkında malulen emeklilik işlemleri yapılır. Hastalıklarının tedavisi imkansız olduğu sağlık kurulu raporuyla belirlenenler, sıhhi izin sürelerinin yani yukarıda belirtilen sürelerin bitmesi beklenilmeksizin malulen emeklilik işlemi yapılır.
      Bu konuda daha ayrıntılı bilgi için 2020/22 Sayılı SGK Genelgesine bakabilirsiniz.

      1. Ramazan bulut dedi ki:

        Merhaba iyi günler 2019 yılında uzman çavuş olarak göreve başladım polipozis coli tanısı koyuldu .Bağırsağım alındığında benim sözleşmemi yenilemeyecekler ne yapmam gerek .toplamda 2500 gün sigortam var.

        1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

          Malulen emeklilik yönüyle 5510 sayılı Kanun hükümlerine tabisiniz, en az 10 yıl sigortalılık süresi (ilk sigorta başlangıç tarihinden itibaren en az 10 yıl geçmiş olması) – en az yüzde 60 iş göremezlik (malullük) şartıyla malulen emekli olabilirsiniz. Malulen emeklilikte prim gün şartı en az 1800 gün, o şartı yerine getirmişsiniz.

  5. cicero dedi ki:

    Merhabalar, 16 martta mastektomi ameliyatı odum, meme kanseriyim. malüllük durumumu bilmiyorum. 08.05.2003 SGK girişim ve prim ödeme gün sayım ise 7012. Ancak yaşım 42. Malulen emekli olabilmem için % kaç malül olmam gerekir ve bu emeklilik belirli süre mi olur yoksa tamamen emekli mi olmuş olurum? Şimdiden ilginize teşekkürler

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Malulen emeklilik için sigorta başlangıç tarihinden itibaren en az 10 yıl geçmiş olması, en az 1800 prim günü ve en az yüzde 60 işgöremezlik (maluliyet) gerekir. Eğer sizin maluliyet oranınız yüzde 60 veya üzeri çıkarsa ve sağlık kurulu raporuna kontrol kaydı konulmuş olursa, kontrol tarihi geldiğinde yeniden sağlık kuruluna girmeniz ve rapor almanız gerekir, yeni raporda da oran yüzde veya üzeri olursa malullük aylığı devam eder, oran yüzde 60’ın altında çıkarsa aylığınız kesilir.

  6. Serpil dedi ki:

    İşten ayrıldım işsizlik aylığı almaktayım. Malülen emekliliğe başvuru yapıcam hak kazanmazsam ayliğim kesilirmi?

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Sırf malulen emeklilik başvurusu yaptığınız için işsizlik maaşını kesilmez. Hangi hallerde işsizlik maaşının kesileceği https://www.isvesosyalguvenlik.com/issizlik-maasinin-kesilecegi-ve-kesilmeyecegi-durumlar/ başlıklı yazıda ayrıntılı açıklanmıştır.

  7. Serpil dedi ki:

    İyi günler koah ve şeker hastasıyım 2500 gün sayım ve 10 yılı doldurdum malülen emekli olurmuyum sizce % kaç rapor verirler. Uyku apnesi var dediler iki gün sonrada uyku testinden geçicem

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Yüzde kaç rapor verirler bilemeyiz ancak malulen emeklilik için SGK Kurum Sağlık Kurulunun hastane sağlık kurulu raporları ve eki tıbbi belgeler üzerinde yaptığı incelemeler sonucunda yüzde 60 veya daha fazla iş göremez (malul) olduğunuza karar vermesi gerekir.

      1. Yeşim Özkan dedi ki:

        Merhaba 2 sene maling melanom ameliyatı oldum kontrol altındaydım ancak akciğere atmış ameliyat oldum ve tedaviye başladılar 4. Evre akciğer metastazı 4400 prim gün sayım ve 1996 girişim var yaşım 45 emeklilik için engelli emekliliğine mi başvurmalıyım ? Açıkçası maaş ne kadar yatar bilmiyorum ve tekrar çalışmak durumunda kalabilirim beni yönlendirebilir misiniz ?

        1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

          Sigorta başlangıcınız 1 Ekim 2008 tarihinden önceyse vergi indiriminden yaralanma hakkı elde edip bu şekilde erken emekli olabilirsiniz, bu tarihten sonraysa 5510/28. madde kapsamında engellilik nedeniyle erken emekli olabilirsiniz. Ancak en az % 40 engelli sayılmanız gerekir. Vergi indiriminden yararlanma başvurusu yapabilmeniz için herhangi birt işyerinde 4/a (SSK) kapsamında sigortalı çalışıyor olmanız gerekir. Malulen emeklilik şansınız deneyebilirsiniz. Bunun için de en az % 60 iş göremezlik gerekir. Bu konudaki ayrıntılı açıklamalar; https://www.isvesosyalguvenlik.com/vergi-indirimi-ile-erken-emekli-olma-sartlari/, https://www.isvesosyalguvenlik.com/5510-sayili-kanun-kapsaminda-engellilik-nedeniyle-erken-emeklilik-sartlari/, https://www.isvesosyalguvenlik.com/herkes-icin-gecerli-malulen-emekli-olma-sartlari/ başlıklı yazılarda yer almaktadır.

  8. Nilüfer dedi ki:

    Kardeşim rahatsızlığından dolayı malülen emeklilik başvurusu yaptı ama üzerine dükkan var emekli olabilirmi

  9. münevver dedi ki:

    eşim kalp baypass ameliyatı oldu kalp damarları ve kalp kapakçıgı değişti , yaygın sedef ve norolojik hastalıkları var , uyku abnesi olmasındanda şüheleniyoruz acaba şimdi istirahatli raporluyken malulen emekliliğe işden çıkışı olmadan başvurabilirmiyiz yoksa işden istifa mı etmesi gerekir

  10. Ümit dedi ki:

    Slm 4800 günüm var sigorta baslangıcı 2004 dalagım alındı ve güc kaybım var emekli ola birmiyim

  11. esra dedi ki:

    Merhaba, 01.03.2003 yılı sigorta girişliyim. Ocak ayı dahil 6838 günüm doldu. 7000 prim günü şartım dolduğunda sgk dan yazıyı alıp iş yerinden ayrılıp tazminat almak istiyorum. Hangi gün sgk dan yazıyı almak için gitmeliyim bunu nasıl hesaplayabilirim ?

  12. İsa teke dedi ki:

    Ben EYT li olarak 10 mart da çalişmiş olduğum yerden çıkış yaptım.
    Ve emeklilik için e devletten emeklilik formunu doldurdum
    Ama iki ayrı firmadan çalıştıgım
    Sigoortalı olduğumu unuttum
    Bu yüzden emekliliğim için bir düzenleme satmı