İşten Çıkarma Yasağının Ayrıntıları Belli Oldu

İşten Çıkarma Yasağının Ayrıntıları Belli Oldu
14 Nisan 2020 22:51

Günlerdir yazılı ve görsel basında, koronavirüs salgını süresince geçerli olmak üzere işverenlere işten çıkarma getirileceği yönünde haberler yer almaktaydı. Konuya ilişkin düzenlemeyi içeren Torba Kanun teklifi bu gün (14 Nisan 2020) Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne sunuldu ve düzenlemenin ayrıntıları netleşti.

(Not: Söz konusu Torba Kanun Meclis’te 7244 Kanun numarasıyla kabul edilmiş, Cumhurbaşkanı tarafından onaylanmış ve 17 Nisan 2020 tarihli Resmi Gazte’de yayımlanarak yürürlüğe girmiş ve aşağıda belirtilen işten çıkarma yasağı başlamıştır.)

Söz konusu Kanunla 4857 sayılı İş Kanununa eklenecek Geçici 10. Madde uyarınca;

• İş Kanunu kapsamında olup olmadığına bakılmaksızın her türlü iş veya hizmet sözleşmesi, bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren üç ay süreyle 25 inci maddenin birinci fıkrasının (II) numaralı bendinde ve diğer kanunların ilgili hükümlerinde yer alan ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan haller ve benzeri sebepler dışında işveren tarafından feshedilemeyecek, yani işçi işten çıkarılamayacak. İşten çıkarma yasağı kapsamına girmeyen Ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan haller ve benzeri sebepler İşçi ve İşverene İş Sözleşmesini Derhal Fesih Hakkı Veren Durumlar başlıklı yazının 2.2- Ahlak ve İyiniyet Kurallarına Uymayan Haller ve Benzerleri başlıklı bölümünde belirtilmiştir.

• Cumhurbaşkanı söz konusu 3 aylık işten çıkarma yasağının süresini 6 aya kadar uzatabilecek.

• İşten çıkarma yasağı süresinde işveren işçiyi tamamen veya kısmen ücretsiz izne ayırabilecek. Bu madde kapsamında ücretsiz izne ayrılmak, işçiye geçerli sebebe dayanarak sözleşmeyi fesih hakkı vermeyecek. Yani normalde isteği dışında işveren tarafından ücretsiz izne gönderilmek işçi açısından haklı (tazminatlı) fesih sebebi sayılırken, bu madde kapsamında işverenin ücretsiz izne gönderdiği işçi bu durumu haklı fesih sebebi sayamayacak.

• Ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan haller ve benzeri sebepler dışında, işten çıkarma yasağı süresince iş sözleşmesini fesheden işveren veya işveren vekiline, sözleşmesi feshedilen her işçi için İŞKUR tarafından 2 bin 943 lira tutarında idari para cezası verilecek. (isvesosyalguvenlik.com)

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.