İşten Çıkış Kodu Nedeniyle İşsizlik Maaşı Alamayanlar Ne Yapabilir ?

İşten Çıkış Kodu Nedeniyle İşsizlik Maaşı Alamayanlar Ne Yapabilir ?
16 Ocak 2022 15:54

Herhangi bir nedenle işten çıkan veya çıkarılan işçinin İŞKUR’dan işsizlik maaşı alabilmesi için aranan şartlardan biri de işveren tarafından SGK’ya bildirilen işten çıkış kodunun işsizlik maaşı almaya uygun olmasıdır.

Genel olarak işsizlik maaşı alma şartları En Basit Şekliyle İşsizlik Maaşı Alma Şartları başlıklı yazıda, işsizlik maaşı ödenecek ve ödenmeyecek işten çıkış kodları ise İşten Çıkış Kodlarına Göre İşsizlik Maaşı Alınabilecek Durumlar başlıklı yazıda açıklanmıştır.

Öte yandan bu yazı, işsizlik maaşı almayı hak edecek şekilde işten çıkan veya çıkarılan yani gerçek fesih sebebi işsizlik maaşı almaya uygun olan, ancak işveren tarafından SGK’ya gerçek fesih nedenine aykırı işten çıkış kodu bildirilmiş olanlar için yazılmıştır. Eğer işveren SGK’ya gerçek fesih nedenine ait işten çıkış kodunu bildirmişse o zaman yapacak birşey yok demektir.

Bazı İşverenler SGK’ya Gerçeğe Aykırı İşten Çıkış Kodu Bildiriyor

Bazı işverenler hatalı olarak SGK’ya gerçek fesih nedenine aykırı işten çıkış kodu bildirebildiği gibi, maalesef bazı işverenler de geçerli veya haklı bir neden olmadan iş akdini feshettiği yani işten çıkardığı işçisi veya haklı nedenle iş akdini kendisi fesheden işçisiyle ilgili olarak, işçiye ihbar – kıdem tazminatı ödememek, işçinin işe iade davası açmasını önlemek gibi nedenlerle bilinçli olarak SGK’ya gerçek fesih nedenine aykırı işten çıkış kodu bildiriyor. (Ayrıca pandemi nedeniyle getirilen fesih yasağı süresinde de idari para cezası ile karşı karşıya kalmamak için bazı işverenler de SGK’ya fesih yasağı kapsamına girmeyen işten çıkış kodunu bildirme yoluna gitmişlerdir.)

Bu durumda da işçinin sigortalılık süresi, prim gün sayısı yeterli olsa bile, SGK’ya bildirilen işten çıkış kodu uygun olmadığı için işsizlik maaşı alamıyor, yani mağdur oluyor. Dolayısıyla hatayla veya sadece kendisini düşünerek SGK’ya gerçeğe aykırı işten çıkış kodu bildiren işveren işçinin engellediği diğer hakları yanında işsizlik maaşı alma hakkında da engel oluyor. Bu konunun önemi İşverenler İşçinin İşten Çıkış Kodunu Seçerken İyi Düşünün ! başlıklı yazıda vurgulanmıştır.

İşverence SGK’ya Bildirilen Gerçeğe Aykırı İşten Çıkış Kodu Nedeniyle İşsizlik Maaşı Alamayan İşçi Ne Yapabilir ?

İşsizlik maaşı almayı hak edecek şekilde işten çıktıktan veya çıkarıldıktan sonra yani gerçek fesih sebebi işsizlik maaşı almaya uygun olduğunu düşünerek Çalışma ve İş Kurumu Müdürlüğüne işsizlik maaşı başvurusunda bulunan, diğer şartlar tuttuğu halde sırf SGK’ya bildirilen işten çıkış kodu uygun olmadığı için işsizlik maaşı başvurusu reddedilen işçilerin neler yapabileceği konusuna gelince, bu konuda izlenebilecek yollar aşağıda açıklanmıştır.

1- SGK’ya Bildirilmiş Olan Gerçeğe Aykırı İşten Çıkış Kodunun Düzeltilmesi Sağlanabilir

İşveren tarafından SGK’ya bildirilen gerçek fesih nedenine aykırı / hatalı işten çıkış kodunun düzeltilmesi sağlanabilir. Bunun için işverenle görüşülmeli, eğer işveren kabul eder ve SGK’ya daha önce bildirmiş olduğu işten çıkış kodunun değişikliğini yaptırırsa, bu değişiklikten sonra işsizlik maaşı başvurusunu reddetmiş olan İŞKUR’a itirazda bulunulmalıdır (SGK İşten Çıkış Kodu Nasıl Değiştirilir – Düzeltilir ?)

Eğer işveren işten çıkış kodunu düzelttirmeyi kabul etmezse, aşağıdaki durumlardan bir veya birkaçının varlığı halinde işsizlik maaşı başvurusunu reddetmiş olan İŞKUR’a itirazda bulunulabilir.

2- Somut Belgelerle İŞKUR’a İtirazda Bulunulabilir

Bu konudaki ikinci seçenek, işveren tarafından SGK’ya bildirilmiş olan gerçek fesih nedenine aykırı / hatalı işten çıkış kodu nedeniyle işsizlik maaşı başvurusu reddedilmiş olan işçinin, gerçek fesih nedenini gösterir somut belgelerle birlikte İŞKUR’a itirazda bulunmasıdır. Bu somut belgelerin neler olabileceği aşağıda örnek olarak belirtilmiştir.

  • İşveren tarafından ihbar ve/veya kıdem tazminatı ödemesi yapılmışsa bu ödemeye ait banka dekontu, ücret bordrosu.
  • Fesih tarihinden önce düzenlenmiş olması kaydıyla, iş sözleşmesinin işverence 4447/51. madde kapsamında feshedildiğini yani feshin ihbar önellerine uygun yapıldığını gösterir yazısı. (İşverenin işçiye fesih bildirimini yaparak ihbar süresini başlattığı yazı, ihbar öneli süresinde iş arama izni verildiğine ilişkin yazı, ihbar tazminatının peşin ödendiğine dair banka dekontu, makbuzu, bordro v.s.)
  • İşten çıkış nedeni askerlik olduğu halde, işveren tarafından SGK’ya askerlik dışında başka herhangi bir fesih nedenine ait işten çıkış kodu bildirilmişse, varsa işveren tarafından ilgiliye yapılan askerlik gerekçesiyle yazılı fesih bildirimi, işçi tarafından işverene verilen askerlik gerekçesiyle iş sözleşmesinin sona ermesini istediğine dair dilekçe, askerlik nedeniyle feshe bağlı kıdem tazminatının ödendiğini gösterir bordro veya banka dekontu gibi belgeler.
  • İş mahkemeleri tarafından feshin kanun kapsamında yapıldığını gösterir kesinleşmiş mahkeme kararı.
  • Feshin kanun kapsamında yapıldığını gösterir arabuluculuk tutanağı.
  • İş sözleşmesinin işçi tarafından 4857/24. maddesinde yer alan haklı nedenlerle feshedildiğini gösterir noter ihtarnamesi.

Yukarıda örnek olarak belirtilen belgelerle işçi tarafından yapılan itiraz İŞKUR tarafından değerlendirilmekte, değerlendirme sonucunda işçinin işsizlik maaşı almayı hak edecek şekilde işten çıktığı veya çıkarıldığı yani fesih nedeninin işsizlik maaşı ödenmesine uygun olduğu anlaşılırsa işçinin işsizlik maaşı talebi kabul edilmektedir.

Aşağıda Belirtilen Durumlarda İŞKUR Mahkeme Kararı İstemektedir

İşveren tarafından SGK’ya bildirilmiş olan işten çıkış kodu nedeniyle işsizlik maaşı talebi reddedilen işçi, elinde işveren tarafından ihbar ve/veya kıdem tazminatı ödendiğine dair belgelerle İŞKUR’ başvurarak itirazda bulunsa bile, işveren tarafından fesih nedenine gerekçe olarak İŞKUR’a aşağıdaki belgelerden biri verilmişse, İŞKUR işveren tarafından SGK’ya bildirilmiş olan işten çıkış kodunun gerçeğe uygun olmadığını tespit açısından konuya ilişkin gerçek fesih nedenini gösterir mahkeme kararı istemektedir;

İşsizlik sigortası ve işsizlik maaşı konusunda ayrıntılı bilgi ve açıklamalar içeren diğer yazılara İşsizlik Maaşı – Kısa Çalışma Rehberi sayfasından ulaşılabilir. (isvesosyalguvenlik.com)

YORUMLAR

  1. Kadir Güvenç dedi ki:

    Hocam merhabalar. Pandeminin henüz başında iki ay kadar kçö desteği aldım. SGK gün şartlarını yerine getiriyorum. Son 120 gündür sigortam yatıyor ve son 3 yılda 600 gün sigortam yattı. KÇÖ aldığım için istifa etsem bile işsizlik maaşı alabileceğime dair bir kaç ciddi ulusal kanalın haber sitesinde yazı gördüm. İstifa edersem işsizlik maaşı maaşı alabilirmiyim?

  2. Ahmet dedi ki:

    03 koddan işsizlik ôdenegi alabilirmiyim

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      03 kodu belirsiz süreli iş sözleşmesinin işçi tarafından feshi yani istifa anlamına geldiğinden bu kodla sigorta çıkışı yapılan kişi işsizlik maaşı alamaz.

    2. Vildan dedi ki:

      Arkadaşım 37 haftalikken dogum iznine cik.is kızın izinleri bitmeden kızı işten cikarmislar buna da iznin bitti 3 gün gelmeyince işte çıkarmaya hakkımız var demişler kızın tazminatını vermeyip kızı mesai sattlerinden fazla calistirmislar asgari ücretle bu kız bunlara parasini almak i in dava açsa kazanır mı artı kızla kötüler diye kızın çıkışını verdikleri kagidi vermiyorlar kiz işsizlik maaşı alsın

  3. Süleyman Aras dedi ki:

    İşsizlik maaşı alırken,ayda 5 gün part time bir işte çalışacak olan kişinin işsizlik maaşı kesilir mi?

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Ayda isterse 1 gün çalışsın fark etmez, 4447 sayılı Kanuna göre sigortalı işe başladığında işsizlik maaşı kesilir. (Bkz. https://www.isvesosyalguvenlik.com/issizlik-maasinin-kesilecegi-ve-kesilmeyecegi-durumlar/)

  4. Hakan dedi ki:

    Merhaba hocam,çalışma saatleri çok fazla görevinden başka iş verilmesi sonucu ,işten ayrılma olursa işveren kendi isteğiyle ayrıldı derse napabiliriz oysaki çalışma saatleri çok fazlaca ve görevi haricinde iş verilmesi var ,bir şeyler yapılabilir mi

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      İş Kanununa göre işçi günde 11 saatten fazla çalıştırılamaz, haftalık 45 saati dolduran işçiye en az 24 saat haftalık izin verilmesi gerekir, yani haftada 6 saatten fazla çalıştırılamaz, bazı tehlikeli işlerde, gece çalışmalarında işçi 7,5 saatten fazla çalıştırılamaz, işçiye yılda 270 saatten fazla fazla mesai yaptırılamaz. Bunlar İş Kanunun çalışma süreleriyle ilgili sınırlamalardır ve işveren bu sınırlara uymuyorsa işçinin 24/II-f maddesine istinaden (işverenin çalışma şartlarına uymaması) fesih hakkı doğar. Eğer işverenin kendi isteğiyle ayrıldı diyememesi için gerekçelerini göstererek noterden ihtarname çekip iş akdini feshetmek gerekir. (Bkz. https://www.isvesosyalguvenlik.com/is-akdini-sozlu-fesheden-isciler-dikkat/)

  5. Mevlüt ASLAN dedi ki:

    9 yıldır çalıştığım işyerinden 45 kodu ile işten çıkarıldım. Dava açtım işe iadeyi kazandım şu an istinaf’da. haksız yere işten çıkarıldıgim kod sebiyle alamadigim işsizlik maaşını nasıl ve nerden alabilirim ? Şimdiden Teşekkürler

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Mahkeme kararıyla birlikte İŞKUR’a başvurabilirsiniz.

  6. Saygilar dedi ki:

    03 koduyla iş yeriimden ayrıldığıma dair kanıt olmadan imzam olmadığı halde benim alacağım hakkında yıllık izinlerin ödenmediği halde niye işkurdan maaşımı alamıyorum ve kaç senelik hukuğumuź var bu insanla tazminat istemicegimi kendiside gayet iyi biliyor.

  7. Mevlüt dedi ki:

    Merhabalar bilgim olmadan iş çıkışım yapılmış 3 koduyla işsizlik maaşı alabilir miyim veya nasıl bi yol izlemem gerekiyor

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Çalışmaya devam ettiğiniz halde iş çıkışınız mı yapılmış anlayamadık, ancak 03 işten çıkış kodu istifa anlamına geliyor, bu nedenle işsizlik maaşı alamazsınız.

  8. EMRE ÖZDEMİR dedi ki:

    Hocam ben 4857 sayılı iş kanunu’nun 28.maddesine istanaden işten çıkarıldım işsizlik maaşı alabilirmiyim

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      4857 sayılı İş Kanununun 28 inci maddesi çalışma belgesi (bonservis) ile ilgili, siz SGK’ya bildirilen işten çıkış kodunu kastediyorsanız, 28 işten çıkış kodu işveren tarafından sağlık nedeni ile fesih anlamına gelmektedir. Eğer diğer şartlar da tutuyorsa işsizlik maaşı alabilirsiniz, işten çıkış kodu işsizlik maaşı almaya uygun.

  9. Halil İbrahim dedi ki:

    Selamlar.ben isden kendim çıkmadım.isveren çıkardığı halde 03 koduyla çıkış verildiği için işsizlik maaşı alamıyorum.arabuluculuk aşamasında anlaşmaya varıldı.ara buluculuk.anlasmasini işkur a teslim ettim .arabuluculuk asamasinda bankaya yatan makbuzu da eklediler.halen işsizlik maaşı alamıyorum.yardimci olursanız sevinirim.

  10. hüseyin dedi ki:

    Selam hocam dn işten cıkarıldım,bugün işşizlik maası için basvurdum 15 gün içinde arıycaklarını söylediler,fakat çalıştıgım şirket tazminat vermemek için çıkış nedenini diğerleri diye belirtmiş,bu yüzden işşizlik maası alamazsın diyorlar,dogrumu ne yapabilierim..