İstifa Eden Memur İkramiyesini Alabilir mi ?

İstifa Eden Memur İkramiyesini Alabilir mi ?
30 Ekim 2020 23:54

5434 sayılı Emekli Sandığı Kanununun İkramiye başlıklı 89 uncu maddesinde; emekli, adi malullük veya vazife malullüğü aylığı bağlanan veyahut toptan ödeme yapılan asker ve sivil tüm iştirakçilere, her tam fiili hizmet yılı için aylık bağlamaya esas tutarın bir aylığı emekli ikramiyesi olarak verileceği belirtilmiştir.

Dolayısıyla emekli ikramiyesi olarak da adı geçen bu ikramiye, memurun emekli olması veya toptan ödeme alması halinde ödenir. İstifa eden memur ise emeklilik hakkını henüz kazanmamış olduğu için istifa ettiğinde (istifa anında) emekli ikramiyesini alamaz, şartları taşırsa daha sonra emekli olunca memuriyet hizmet süresine ait ikramiyesini alabilir.

Öte yandan memurların emekli ikramiyesi alma hakkını düzenleyen söz konusu 89 uncu maddede bazı kanunlarla yapılan düzenlemelerin Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilmesi üzerine, madde en son 17/1/2012 tarihli ve 6270 sayılı Kanunla yeniden düzenlenmiş olup, bu son düzenlemeye göre; istifa eden memur, daha sonra emekli olduğunda veya toptan ödeme aldığında (yaşlılık veya malullük aylığı bağlandığında) eğer şartları taşıyorsa memuriyet süresine ait (5434 sayılı Kanun veya 5434 sayılı Kanuna tabi daire, kuruluş ve ortaklıklarda prim veya kesenek ödemek suretiyle geçen sürelerine karşılık) emekli ikramiyesini alabilir.

En son düzenlemeye göre istifa edip daha sonra emekli olan memurun hangi durumlarda memuriyet süresine ait ikramiyesini alabileceği aşağıda açıklanmıştır.

İstifa Eden Memurun Herhangi Bir Şart Aranmaksızın Emekli Olunca İkramiyesini Alabileceği Durum

İster aralıklı olsun, isterse kesintili olsun yani birkaç kez memurluktan istifa edip tekrar memuriyete başlamış olsun fark etmez, emekliliğe esas hizmet süresinin tamamı memuriyet kapsamında (5434 sayılı Kanun veya 5434 sayılı Kanuna tabi daire, kuruluş ve ortaklıklarda prim veya kesenek ödemek suretiyle) geçmiş olan (SSK, Bağ-Kur kapsamında sigortalı hizmeti bulunmayan) memur, istifa etmiş olsa bile ikramiye alma hakkını kaybetmez, ileride emekli olduğunda tüm memuriyet süresine ait ikramiyesini alır.

İstifa Eden Memurun Şartlara Bağlı Olarak Emekli İkramiyesini Alabileceği Durumlar

Memuriyet kapsamında çalışması bulunmakla birlikte, diğer sosyal güvenlik kurumları (SSK, Bağ-Kur, Geçici 20 nci madde) kapsamında da çalışması olduğu için, 2829 sayılı Kanun 8 inci maddesi uyarınca birleştirilen hizmet süreleri üzerinden aylık bağlananlara, memuriyet süresine ait emekli ikramiyesi ödenebilmesi içinse, memuriyet kapsamında (5434 sayılı Kanun hükümlerine tabi olarak bu Kanuna tabi daire, kuruluş ve ortaklıklarda geçen çalışmalarının, 25/8/1971 tarihli ve 1475 sayılı İş Kanununun 14 üncü maddesinde belirtilen kıdem tazminatına hak kazanma şartlarına uygun olarak sona ermiş olması şartıyla emekli ikramiyesi ödenir.

Dolayısıyla istifa eden memurun, 4/c (Emekli Sandığı) kapsamında geçen çalışmaları dışında diğer sigortalılık statüleri kapsamında da çalışması varsa ve emekli aylığı hizmet birleştirmesi yapılarak bağlanmışsa, bu durumda kişinin memuriyete ait çalışmalarının, işçiler için geçerli olan kıdem tazminatına hak kazanma şartlarına uygun olarak sona ermiş olması gerekir.

1475 sayılı İş Kanununun 14 üncü maddesinde belirtilen kıdem tazminatına hak kazanma şartları aşağıda belirtilmiş olup, istifa kıdem tazminatına hak kazanma şartları arasında yer almadığından, bu nedenle istifa edip daha sonra emekli olan memur sadece memuriyet kapsamındaki çalışmaları nedeniyle değil, başka sigortalılık statüleri kapsamındaki çalışmaları da birleştirilerek emekli olmuşsa, memuriyet süresine ait ikramiyesini alamaz. Bunun tek istisnası ise istifa eden memurun emeklilik için gerekli hizmet süresini doldurmuş olmasıdır.

Emeklilik İçin Gerekli Hizmet Yılını Doldurup İstifa Eden Memurların Durumu

Emeklilik için gerekli hizmet süresini (yılını) doldurup istifa eden memur, ister emeklilik yaşı dolana kadar çalışmadan beklemiş olsun, isterse emeklilik yaşı dolana kadar 4/a (SSK) veya 4/b (Bağ-Kur) kapsamında çalışmaya devam edip emekli olsun fark etmez, emekli olduğunda memuriyet süresine ait emekli ikramiyesini de alabilir. Çünkü yaş dışındaki emeklilik şartlarını doldurduğu için hizmet akdini sonlandırmak kıdem tazminatı alma şartları arasında yer almaktadır. Örneğin; memuriyet/sigorta başlangıcı 8 Eylül 1999 tarihinden önce olan kadın veya erkek memur en az 15 hizmet yılını doldurup istifa etmişse, ileride emekli olduğunda memuriyet süresine ait emekli ikramiyesini alabilir.

1475 Sayılı İş Kanununun 14 üncü Maddesinde Yel Alan Kıdem Tazminatı Alma Şartları

1475 sayılı İş Kanununun 14 üncü maddesinin birinci fıkrasında işveren ile işçi arasında yapılan hizmet akitlerinin:

• İşçi tarafından 4857 sayılı İş Kanununun 24 üncü maddesi uyarınca,

• İşveren tarafından 4857 sayılı İş Kanununun 25 inci maddesinde gösterilen sebepler dışında (24 ve 25 inci madde kapsamındaki fesih sebepleri İşçi ve İşverene İş Sözleşmesini Derhal Fesih Hakkı Veren Durumlar başlıklı yazıda belirtilmiştir),

• Muvazzaf askerlik hizmeti dolayısıyla,

• Bağlı bulundukları kanunla veya Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle kurulu kurum veya sandıklardan yaşlılık, emeklilik veya malullük aylığı yahut toptan ödeme almak amacıyla;

• 506 Sayılı Kanunun 60 ıncı maddesinin birinci fıkrasının (A) bendinin (a) ve (b) alt bentlerinde öngörülen yaşlar dışında kalan diğer şartlar (yani 7000 günlük prim ödeme gün sayısını veya 25 yıllık sigortalılık süresi ile 4500 günlük prim ödeme gün sayısının tamamlanması) veya aynı Kanunun Geçici 81 inci maddesine göre yaşlılık aylığı bağlanması için öngörülen sigortalılık süresini ve prim ödeme gün sayısını (yani 15 yıllık sigortalılık süresi ile 3600 günlük prim ödeme gün sayısını) tamamlayarak kendi istekleri ile işten ayrılmaları nedeniyle,

feshedilmesi,

• Kadının evlendiği tarihten itibaren bir yıl içerisinde kendi arzusu ile sona erdirmesi,

• İşçinin ölümü sebebiyle son bulması,

halleri kıdem tazminatı ödenmesi için gerekli görüldüğünden, diğer sigortalılık statüleri kapsamında çalışmaları da olduğu için hizmet birleştirmesiyle emekli olan memurların, memuriyet hizmet sürelerine emekli ikramiyesi ödenebilmesi için de aynı haller kapsamında memuriyet görevinin sona ermiş olması gerekmektedir.

Sonuç

İstifa eden memur istifa sırasında emekli ikramiyesini alamaz ancak 17/1/2012 tarihli ve 6270 sayılı Kanunla yapılan son düzenlemeler çerçevesinde;

• Daha sonra sadece memuriyet kapsamındaki hizmet sürelerine istinaden emekli olmuşsa,

• Sadece memuriyet kapsamındaki çalışmaları nedeniyle değil de diğer sigortalılık statüleri kapsamındaki hizmetleri de birleştirilerek emekli aylığı bağlanmış olmakla birlikte, istifa ettiği sırada memuriyetten emeklilik için gerekli hizmet süresini doldurmuş veya memuriyet görevi yukarıda belirtilen kıdem tazminatı alma şartlarından biri kapsamında sona ermişse,

Memuriyet hizmet sürelerine ait emekli ikramiyesini alabilir.

Konuyla İlgili Daha Ayrıntılı Bilgi

Memurlara emekli ikramiyesi ödenmesi şartlarıyla ilgili ayrıntılı bilgi, SOSYAL GÜVENLİK KURUMU BAŞKANLIĞI Emeklilik Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından yayımlanmış olan 4/1-(c) Kapsamındaki Sigortalıların Tescil ve Hizmet, Emeklilik ve Ödeme İşlemleri konulu ve 2020/22 sayılı Genelgede yer almaktadır. Söz konusu Genelgeye Kurumunun internet sayfasındaki Mevzuat/Kamu Mevzuat Sistemi/Kurum Genelgeleri kısmından ulaşılabilir. (isvesosyalguvenlik.com)

YORUMLAR

  1. Gökhan dedi ki:

    Yaşa tabi emekli olan ve emekli aidatı almayan birisi KPSS sınavına girip tekrar memur olabilir mi?

    1. Ali dedi ki:

      Merhaba 24.08.2007 memur olarak işe başladım 24.09.2022 itibariyle istifa ettim 15 yıllık bir hizmet sürem tamamlamış sayilirmiyim ? emeklilik için 15 yıl hizmeti olan 61 yaşına geldiğinde emekli olabilirmi herhangi bir sonradan ucret ödemeden kıdem tazminatını alabilirmiyim 2. Bir Durum 15 yıllık hizmetin dışında 10 yıl daha dışardan kendim SGK kurumu iştirakçi olarak aylık para yatırsam 25 yıla tamamlansa bana nasıl bir avantaj sagliyacak öğrenebilirim çok tşk ediyorum

      1. Ismail Aslan dedi ki:

        Merhabalar, 15.02.1998 tarihinde memuriyete basladim. EYT liyim. Edevletten baktigimda 4A 6858, 4B 690, 4C 3307 günüm var. Bütün sartlari karsiliyorum ve 4A dan emekli olacagim. Sorum şu: Devlet memuru olarak gecen 3307 gün icin emekli ikramiyesi alabilirmiyim?

        1. Reyhan dedi ki:

          İkramiyeyi hak kazanılması için 3600 gün kuralı var memuriyetten ayrıldığınızda 3600 günü doldurmuşsanız hakediyorsunuz demektir.

      2. Fatih burak canbolat dedi ki:

        Bu konuda bilgi alabildinizmi

  2. MEHMET dedi ki:

    10 yıl 4 ay uzman jandarma olarak çalışıp kendi isteğimle istifa ettim. Memurluğa atamam olmadı bende özel güvenlik olarak çalışıyorum. Emekli sandığı ikramiyesi alabilmek için izlemem gereken yol nedir

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      İstifa eden memurun emekli ikramiyesi almayı hak edeceği durumlar ve şartlar yukarıdaki yazıda açıklanmış olup, siz ikramiye almayı hak etmiş olsanız bile şu an yapabileceğiniz bir şey yok, ileride emekli olduğunuzda veya toptan ödeme aldığınızda ikramiyenizi talep edebilirsiniz.

  3. Kadir balcı dedi ki:

    15.1.1992memuriyet başlangıç tarihim istifa edip tazminatımı alabilirmiyim askerlik borçlanmasınıda yapmış bulunmaktayım

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Kıdem tazminatını değil de memuriyete bağlı ikramiyeyi kastediyorsanız, ileride emekli olduğunuzda alabilirsiniz eğer şartları taşıyorsanız. İstifa eden memurun emekli ikramiyesi alma şartları da yukarıdaki yazıda açıklanmıştır.

      1. Elvan Benli dedi ki:

        Merhaba,1979 doğumluyum 4A sigortalılık başlangıç tarihim 1993 18 gün ödemem var ,4C girişim 2001 7050 gün çalışmışlığım var,hizmet birleştirme yaptım ve bu yıl istifa ettim .E devlette bu bilgiler ışığında emeklilik yaşı 50 olarak hesaplanıyor.İstifa sonrası emeklilik için ne yapmalıyım?Teşekkürler

  4. ali dedi ki:

    89 yılında 4c olarak memuriyete başladım, 2004 yılında istifa ettim, emeklilik ikramiyemi alabilir miyim

  5. Pınar dedi ki:

    Annem ,1977 yılında memurluktan istifa etmiş. Hizmet süresi 10 yıl . Kendisi şu an 65 yaşında. Emekli aylığı ya da ikramiyesi alabilir mi? ( şu an babamın vefatından dolayı emekli maaşı alıyor)

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Anneniz 10 yıllık memuriyet süresiyle emekli olamaz, dolayısıyla emekli ikramiyesi de alamaz. Emekli Sandığı Kanunu hükümlerine göre, Kamu kurum ve kuruluşlarında Kanuna tabi olarak çalışmakta iken, yaş haddi, adi malullük, ölüm gibi sebeplerle görevlerinden ayrılan ancak, aylık bağlanması için yeterli hizmet süresi bulunmayanlara bir defaya mahsus olarak toptan ödeme yapıldığından, anneniz toptan ödeme de alamaz.

  6. LEVENT dedi ki:

    1990 yılında DR. olarak memuriyete başladım,2012 yılı sonunda istifa ederek TÜRK KIZILAY KAN HİZMETLERİ’inde hekim olarak görevime devam ediyorum ve emekli olmayı düşünüyorum.devlet hizmetimde geçen süredeki emekli ikramiyemi alabilir miyim ve ikramiyemi nereden talep etmem gerekiyor.Teşekkür ederim.

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Memuriyette 15 yıllık hizmet süresini doldurduktan sonra istifa etmiş olduğunuz için memuriyette geçen süreye ait emekli ikramiyenizi emeklilik hakkı kazandığınızda yani emekli olduğunuzda SGK’dan alabilirsiniz. SGK’ya emeklilik başvurusu yaptığınız zaman memuriyet sürenize ait emekli ikramiyenizin ödenmesini de talep edebilirsiniz.

  7. Ömer KÖRÜKCÜ dedi ki:

    20 Ağustos 1984 doğumluyum 27.06.2006 tarihinde sözleşmeli olarak(4/A) işe başladım. 1821 günlük prim ve 5 yıl 1ay 18 günlük çalışma süresi sonunda 14.08.2011 de memur statüsüne (4/C) geçtim. 3183 günlük prim ve 9 yıl 1 ay sonra 14.09.2020 tarihinde istifa ettim.

    1-Tekrar memuriyete girme durumumda emeklilik nasıl olur.
    2- ssklı bir işte çalışırsam daha onceki calismalara ait ikramiyeyi emekli olurken alabilirmiyim.

  8. ASLI dedi ki:

    merhabalar 2011 yılında memur olarak (4/c) işe başladım öncesinde de yaklaşık 2 yıl 4/A lı olarak çalışmıştım. emeklilik maaşına ve /veya emeklilik ikramiyesine hak kazanmam için belli bir hizmet süresi var mı (10-15 yıl gibi ) yoksa şuan istifa etsem yaş sınırını doldurduğum zaman buna hak kazanır mıyım ? ayrıca bu hizmet süresi içerisinde ücretsiz izin kullanıldığında o izin süresi hizmet süresinden sayılıyor mu yoksa bir fiil çalışmak mı gerekiyor ?

  9. Melih dedi ki:

    Polis Memuru olarak 14 Yil bir fiil calismigim var yıpranma hakkım ile 17.5 yıl hizmetim ve meslek öncesinde 6 ay SSK li çalışmışlığım var.Ayrica meslek öncesi üniversite süremi borclandigim için 21 yıl 7 ay hizmetim gözükmekte istifa etmem halinde ileride Ama emekli sandığından ama SSK dan ama Bağkurdan emekli olmam durumunda emekli ikramiyemi alabilir miyim? Ayrıca 21 yıl 7 ay olan prim günlerimi Bağkurdan 25 yıla tamamlar isem Emekli Sandığından Emekli olabilir miyim?

    1. Melih dedi ki:

      Polis Memuru olarak 14 Yil bir fiil calismigim var yıpranma hakkım ile 17.5 yıl hizmetim ve meslek öncesinde 6 ay SSK li çalışmışlığım var.Ayrica meslek öncesi üniversite süremi borclandigim için 21 yıl 7 ay hizmetim gözükmekte istifa etmem halinde ileride Ama emekli sandığından ama SSK dan ama Bağkurdan emekli olmam durumunda emekli ikramiyemi alabilir miyim? Ayrıca 21 yıl 7 ay olan prim günlerimi Bağkurdan 25 yıla tamamlar isem Emekli Sandığından Emekli olabilir miyim?Ayrıca Polislik mesleğinde kazandigim yıpranma payları SSK veya Bağkur da tabii olduğum yaş hadlerinden düşer mi?

  10. Deniz dedi ki:

    30.08.2003 tarihinde başladığım TSK ‘de astsubay rütbesiyle görev yaparak 14.10.2016 tarihinde kendi isteğimle istifa ederek ayrıldım. Bu tarihden sonra özel sektörde toplam 5 ay 8 gün SSK Özel ödemem var. 657 s.k. un 92 nci maddesine istinaden bir belediyeye memur olarak tekrar atandım ve devam etmekteyim. Şu an itibari ile ;
    16 yıl 11 ay 11 gün Emekli San4 C hizmetim var.
    5 ay 8 gün SSK Özel hizmetim var.
    TSK yapmış olduğum görev süreme istinaden 3 yıl 5 ay 15 gün Fiili Hizmet Zammı sürem var.
    Kıdem Aylığı Hizmetim 16 yıl 11 ay 11 gün
    Kazanılmış Hak Aylığı Süresi 16 yıl 11 ay 11 gün
    Emekli Keseneği Esas Aylığı Süresi 17 yıl 4 ay 19 gün
    Toplam Hizmet Sürem 20 yıl 9 ay 23 gün
    Emeklilikte 60 yaşa tabiyim. 19.08.2041 tarihinde 25 yılı doldurduğumda emekliliğe hak kazanmaktayım.

    BİLGİ ALMAK İSTEDİĞİM KONULAR

    1, Yukarıda belirttiğim süreler göz önünde bulundurularak Emekli sandığından emekli olabilmem için gereken 25 yılın şuan için toplam hizmet sürem olan 20 yıl 9 ay 23 günü(3 yıl 5 ay 15 gün FHZ ve ayrıca iki memuriyet arasında 5 ay 8 gün SSK Özel dahil) süremi emekli sandığı olarak 21 yıl 6 aya tamamlasam ve son 3 yıl 6 ayını emekli olacağım tarihe kadar SSK veya Bağkur primi olarak ödersem yaşı doldurduğumda Emekli Sandığından emekli olabilirmiyim.
    Şayet bu şekilde yaş şartını da tamamladığımda Emekli Sandığından emekli olursam, memuriyet sürem olan (FHZ süresi dahil) 21 yıl (SSK Özel ödemeleri düşünce) üzerinden Emekli ikramiyesi alabilirmiyim.

  11. behzat dedi ki:

    merhabalar ilk sigortalılık tarihim 9.06.1999, ilk memuriyet tarihim 2008 istifa tarihim 2018 bu arada 3600 gün primimde var.Simdi istifa ettiğim kuruma başvursam kıdem tazminatı alabilir miyim? teşekkürler

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      İstifa ettiğiniz kurumdan memur olarak çalıştığınız kuru kastediyorsanız, memuriyet hizmet süresi için kıdem tazminatı değil ikramiye ödenir. İstifa eden memura hak ettiği ikramiye de emekli olacağı zaman ödenir.

  12. Ali Güler dedi ki:

    Yukarıdaki ifadede ”İstifa ettiği sırada memuriyetten emeklilik için gerekli hizmet süresini doldurmuş” ifadesi önemli.Memuriyette hizmet süresi kavramı prim ödeme gününü ifade eder.Örnek veriyorum.Kişi 1968_1981 arası devlet memuriyeti hizmetinde bulunmuş ve bu kapsamda 4500 günlük hizmet süresi olsun.Bu kişiye hizmet birleştirmeleriyle 4a kapsamında 2005 te emekli olup,emekli aylığı bağlandıysa o tarihte memuriyet hizmet süreleri için ikramiyelerini de alır.2012 deki düzenleme bu kişiyi etkilemez çünkü zaten aylık bağlanma hakkını kazanmış bir kişiden bahsediyoruz,emekli olacak bir kişiden değil.Bu örnekle ilgili katkılarınızı beklerim.

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Bu konuda aslında katkı yapacak bir durum yok gibi, çünkü SGK 2020-22 sayılı ve 4-1-(c) Kapsamındaki Sigortalıların Tescil ve Hizmet, Emeklilik ve Ödeme İşlemleri konulu Genelgesinde konuyla ilgili ayrıntılı açıklamalara yer vermiş, uygulamada da bu Genelge dikkate alınıyor.

      1. Ali Güler dedi ki:

        Ben bir katkıda bulunmak isterim.Verdiğim örnekteki kişinin emekli aylığı bağlanma tarihi 2005 yılı .6270 sayılı kanunun yürürlük tarihi ise 26.01.2012.Uygulamayı gösteren genelge ikramiyeyi 5 yıl içinde talep et,yoksa zamanaşımından vermem diyor.Kişinin 2012’deki düzenlemeden ve zamanaşımından haberi yoksa Devlet hakkına el koydum diyor kibarca.Benim bir hakkın doğdu mu doğdu,Sgk’da bilgilerim mevcut mu mevcut..Peki sen kurum olarak bana ikramiyeni al diye zamanında neden tebligat göndermedin ..?Mazallah 1 kuruş fazla ödeme yapsan onu takip edip geri talep ediyorsun veya kesiyorsun ama.! Kanunlar değişebiliyor ve yeni haklar doğabiliyor..Kul hakkı diyorsak ki öyledir önce hak sahibin hakkını teslim edeceksin.!Gerekiyorsa arayıp bulup teslim edeceksin.!Vatandaşın lehine olan durumları niye takip edip bilgilendirmiyorsun.?Daha ilginç bir şey.Diyelim örnekteki kişi vefat etti.Varisleri de durumu fark edip kuruma başvuruda bulundu.Ödüyorlar mı,bu sefer ödüyorlar..Çünkü bu kez kurum varisler için 6098 sayılı Borçlar Kanunu’nun 82.maddesini yani genel zamanaşımı hükümlerini uygularım diyor.Buna göre de zamanaşımı 10 yıl..Gerçek hak sahibin ne kabahati vardı o zaman demezler mi ? Zorlaştırmamak lazım,kolaylaştırmak esas olmalı.Sağlıkla kalınız..

  13. Metin dedi ki:

    2002 ile 2013 yillari arasında yaklaşık 10 küsür yıl memuriyet görevinde bulundum 2013 Eylül ayında istifa ettim. Ilk sigorta girişim nisan 1998 .Kıdem tazminatı alabilirmiyim. Tesekkurler

  14. Oktay dedi ki:

    17 Yıl kesintisiz Zabıt Katibi olarak çalıştıktan sonra avukat olmam nedeniyle kendi istediğim ile istifa ettim. Avukatlık yaptığım süre zarfında memur olarak yatırılan sigortam üzerinden primlerimi yatırıp yatıramayacağımı öğrenmek istiyorum.Saygılarımla

  15. ünver dedi ki:

    Nisan 1993 yılında ssk lı olarak çalışmaya başladım. 09.10.1998 yılında emekli sandığına geçtim. 15.Temmuz 2013 tarihinde (14 yıl 8 ay) istifa ederek memuriyetten ayrıldım ve sgk lı olarak çalışmaya devam ediyorum. Emekli sandığı çalışmalarıma ait kıdem tazminatımı alabilirmiyim ?

    1. ünver dedi ki:

      yukarıdaki bigilere ilaveten 8 ay askerlik borçlanmasını yaptım. Toplam 4c çalışma sürem 15 yıl 4 ay olarak görünüyor. Eyt kapsamında 31 mayıs itibari ile emekli oldum. Emekli sandığı çalışmalarım için emekli ikramiyesi alabilirmiyim?

      1. Şebnem dedi ki:

        Ben de sizin gibiyim..Alabildiniz mi?

  16. Süleyman Çulha dedi ki:

    1990 Aralık ile 1995 Ağutos arası devlette memurdum, İstifa edip şimdi sgk dan emekliyim.Memurluktaki 5 yıllık ikramiyeyi alabilirmiyim, Teşekkür ederim.

  17. Haydar Avci dedi ki:

    1995 yılında memurolarak hizmetebaşladım 1991 yılında istifa ettim daha sonra baglkurdan emekli oldum memuriyetime ait 18 yıl için ikramiye alabilirmiyim

  18. TAŞKIN dedi ki:

    02.05.1978 doğumluyum.15.05.2000 yılında yedek subay olarak emekli sandığına tabi olarak işe başladım.15 ay yedek subay olarak görev yaptıktan sonra 2001 yılında 3 ay bağkur primi yatırdım.2002-2003 yıllarında 20 ay ssk lı olarak çalıştıktan sonra 2003 yılı kasım ayında devlet memuru oldum.2022 mayıs ayında memuriyetten istifa edip emeklilik yaşım olan 60 yaşına kadar bağkurlu olarak işyeri çalıştırmayı düşünüyorum .Bu şarlar altında 60 yaşını doldurduğumda emekli sandığından emekli olabilirmiyim.Emekli sandığı ikramiyemi alabilir miyim.

  19. ibrahim dedi ki:

    1992 yılı eylül ayında teknik hizmetler sınıfında mimar olarak işe başladım. nisan 2012 yılında memuriyetten istifa ettim. o günden itibaren ssk lı olarak çalışmaktayım. mart 1970 doğumluyum. Pirim günümü doldurdum, sadece yaşı beklemekteyim. 2023 mart ayında emeklilik şartlarını sağlıyorum. Size sorum; emeklilik hakkım dolduğunda memuriyette geçirdiğim yıllara ait tazminat alabilecekmiyim. Şimdiden teşekkür eder, işlerinizde kolaylıklar dilerim.

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      8 Eylül 1999 tarihinden önce memuriyete başlamış ve 15 yılı doldurduktan sonra istifa etmiş görünüyorsunuz, başka bir engelleyici durum yoksa memuriyet hizmet sürenize ait ikramiye alabilirsiniz, ancak bu ikramiye emeklilik başvurusu yaptığınızda ödenir.

  20. Erkan dedi ki:

    İyi günler ilk sigorta girişi 1992, memuriyet başlangıç 2000, memuriyete başladıktan sonra hizmet birleştirmesi yaptım, 23 yıl emekli sandığı olmak üzere 29 yıl toplam hizmet sürem. Memuriyetten İstifa edersem yaş şartını tamamladığında emekli sandığından emekli ikramiyesi alarak olabilir miyim, cevap için şimdiden teşekkür ederim

  21. Sertan aktas dedi ki:

    Merhabalar
    Sertan
    Subat 05 / 1975 doğumluyum
    Ekim 1 / 1990 da staj yaptim vede sgk numaram var. Fakat bir gun bile yatmadi. Sonra 2 tane meslegimle ilgili farkli üniversite okudum 1995 te meslek yuksek okulu ve 1998 de teknik egitim fakultesi ( 4 yillik universiteyi 3 yilda ) mezun oldum. Kasim 1998 yilinda kisa donem 8 ay askerlik yaptim. Ekim 11 / 1999 yilinda MEB da meslek lisesi ogretmenligine basladim Ekim 8 / 2007 yilinda istifa ettim. ( son maasimi almadim.) Vede Kanadaya gocmen olarak geldim. Halen kanadada yasiyorum.petrol ile ilgili isciyim. Sorular
    1- emekli sandigindan emekli olma sansim varmi ? Eger varsa sartlari ne ? Kac yasinda emekli olabilirim? Ne kadar odemeliyim? Eger miktar coksa 8 yillik calismanin tazminatini alabilirmiyim?
    2- ssk baslangicini sgk kabul edermi? Yurtdisi borclanmasi yaparsam kac yasinda emekli olabilirim.? Veya emekli olabilmek icin ne yapmaliyim.?
    3- esim bu yilin sonunda emekli olacak turkiyede sgk miz yok esimin emeklisinden bende hastahanelerden faydalanabilirmiyim?
    Teşekkür ederim saygilar

  22. Mehmet dedi ki:

    1997 Yılında TSK’da Astsubay olarak göreve başladım. 24 yıl hizmet sonrası FİİLİ HİZMET ZAMMI ve BORÇLANMA dahil 31 yıl hizmet sonrası Ekim 2021 de istifa ettim. Nisan-2023 de emekli olabiliyorum. Emekli ikramiyemin hesaplanmasj istifa ettiğim tarihteki(Ekim-2021) katsayı üzerinden mi yoksa emekliliği hakettiğim tarihteki (Nisan-2023) katsayı üzerinden mi alacağım? Cevabınız için şimdiden Teşekkürler.

  23. Özlem dedi ki:

    1997-2006 yılları arasında dokuz yıl memuriyet hizmetimi istifa ederek sonlandırdım.SGK da çalışarak emekli oldum .memuriyetteki bu 9 yıllık tazminat hakkımı alabilirmiyim nasıl alabilirim

    1. Kerim Keskin dedi ki:

      Bu konu bizim içinde önemli. Lutfen bilgi edinir iseniz paylaşır mısınız

  24. Kerem Samanlıoğlu dedi ki:

    Merhaba;
    Eşim 27.12.1996 yılından bu yana 657 4C ‘Li olarak Dicle üniversitesinde hemşire olarak çalışmakta. Eş durumundan tayin olamadığı için istifa etmeyi düşünüyoruz. Size bir kaç sorum olacak;
    1-Fiili çalışma süresi 24 yıl prim gün sayısı 8614 gün şimdi istifa etsek ve sene sonuna kadar çalışmadan beklesek potansiyel çıkabilecek EYT’den faydalanabilirmi.
    2-Şimdi istifa etsek EYT’ninde çıkmadığınıda düşünürsek başka bir özel sağlık kurumunda emeklilik yaşı olan 53 Yaşa kadar SSK’lı olarak çalışsa yaşı doldurduğunda memuriyetten hak etmiş olduğu toplu ikramiyesini alabilir mi. Ayrıca bağlanacak emekli maaşında değişiklik olur mu.
    Şu anki emeklilik şartları yaş 53 sigortalılık süresi 20 yıl prim gün şartı sanırım yok 4C tescilde edevletteki bilgileri.
    Teşekkür ederim.

  25. Sırrı yanmaz dedi ki:

    Bankada 15 yılı doldurup 1996 yılında istifa ettim pirimlerimi dışarıdan ödeyerek 25 yılı doldurup 2008 yılındada emekli oldum.emekli ikramiyesi alabilirmiyim

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Çalıştığınız bankanın emekli sandığı mevzuatına bağlı bir durum, bankayla görüşüp bilgi alabilirsiniz.

  26. Elif dedi ki:

    Merhabalar Haziran 2011 yılında polis olarak göreve başladım ve 11 yıldır çalışıyorum. İstifa etmeyi düşünüyorum. Emeklilik için kalan 9 yıllık sürenin ödemesini dışarıdan yaparak emekliliğe hak kazanabilir miyim?

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Dışarıdan ödemeden isteğe bağlı sigortayı kastediyorsanız 25 yılı tamamlayınca emekli olabilirsiniz.

  27. Recep Kılıç dedi ki:

    23.03.1998 tarihinde öğretmen olarak göreve başladım. Aralık 1999 – ağustos 2000 tarihleri arasında kısa dönem askerlik yaptım. 2011 yılının 15 aralık tarihinde yaklaşık 14 yıl / 4980 gün prim üzerine aile işlerimizden dolayı istifa ettim. EYT çıkarsa mart 2023 de emekli olabileceğim. Emekli olunca memuriyette geçen sürelerime ait emekli ikramiyesini alabilir miyim?

  28. Recep Kılıç dedi ki:

    23.03.1998 tarihinde öğretmen olarak göreve başladım. Aralık 1999 – ağustos 2000 tarihleri arasında kısa dönem askerlik yaptım. 2011 yılının 15 aralık tarihinde yaklaşık 14 yıl / 4980 gün prim üzerine aile işlerimizden dolayı istifa ettim. EYT çıkarsa mart 2023 de emekli olabileceğim. Bu arada 4a sigortalı olarak 1542 gün daha primim mevcut. Yani toplamda 6522 günüm oldu.Emekli olunca memuriyette geçen sürelerime ait emekli ikramiyesini alabilir miyim?

  29. malik öztürk dedi ki:

    Merhaba eşim 17 yıllık memur eyt öıktığında emekli olursa kıdem tazminatı alabilirmi

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Eşiniz memursa kıdem tazminatı değil emekli ikramiyesi alabilir, o ikramiyeyi de emekli olduğunda alabilir.

  30. Yılmaz Gültekin dedi ki:

    Ağustos 2002 yılında mesleğe başladım. 20 yılı Ağustos 2022 de doldurdum. Jandarma personeliyim ocak 2023 de ayrılmayı düşünüyorum. E devlette yıpranma ile 25 yıl hizmetim gözüküyor. Bıraktığımda emekli sandığından toplu para alabilecek miyim.

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Emekli olduğunuzda toplu para yani ikramiye alabilirsiniz.

      1. Yılmaz Gültekin dedi ki:

        Yani yaşı doldurduğumda mı alabileceğim

  31. Mehmet dedi ki:

    15 yıl hizmet süresi ve 3600 prim gününü dolduran işçiler, çalışmayacağını beyan ederek SGK’dan aldıkları bir yazıyla kıdem tazminatlarını alarak ayrılabiliyorlar. Bundan yararlanmak için, bundan sonra çalışmayacağım diye beyanda bulunmuş olsa da yargıtay kararları gereğince yeniden çalışmaya da başlayabiliyor işçiler. Memurlar için de bu durum geçerli olamaz mı? 6270 sayılı kanun işçiler lehine olan ayrımcı durumu düzeltmek için çıkarıldı ama memurlar bu imkandan yararlanamıyorsa anayasanın eşitlik ilkesine aykırı bir durum olduğu için düzeltilmesi gerekmez mi?

  32. Erdal Altun dedi ki:

    05.04.1987 Ptt isci basladim, 09.07.1990 yilinda kurum ici sinavla 657 memur oldum. 15.04.2001 tarihinde istifa ettim, 01.09.2018 emekli oldum Ssk dan.

    Ancak, Memuryetime iliskin kidem tazminati ikramyemi alamadim. Yolu varmi syg

    1. H.G dedi ki:

      Merhabalar. Kamuda hizmete başlama yılım 1997. 2009 da kendi isteğimle ayrildim ve ayrilirken tazminatımı aldım. 4-A (ssk)dan hizmet birleştirmesi ile EYT kapsamında emekli olacağım. 12 yıllık 4-C hizmet sürelerime ait emekli ikramiyesi alabiliyor muyum? Bu konuda kanun maddelerini okuyorum lakin 15 yıl ve en az 3600 prim gün şartlarından sadece prim gün şartım tutuyor.4-c prim gün sayım 4251. Bu konuda görüşünüzü merak ediyorum.

  33. Mehmet Ali Taçyıldız dedi ki:

    17/07/2001 tarihi nde memur olarak çalışmaya basladım. Jandarma Asayiş kolordu komutanlığı emrinde sivil memur olarak 5 yıl 4 ay çalıştım ve 17/11/2006 da geri çekilme hakkımı kullanarak istifa ettim. Şuan itibariyle hem emekli sandığı hemde sgk hizmet günlerimi birleştirip emekli oldum ve maasım bağlandı. Benim merak ettiğim,acaba emekli sandığı hizmetleri min tazminatı nı alabilirmiyim?
    Teşekkür ederim

  34. Bedri karaca dedi ki:

    Merhaba ben 20.07.1981 doğumluyum.01.11.1996 yılında ssk lı olarak çalışma hayatına başladım.03.11.2009 yılında sözleşmeli olarak devlet memuru oldum.15.08.2011 de kadroya atandım.15.02.2023 te istifa ettim.kendi işyerimde sigortalı ssk lı oldum.eyt yasalaştığında 2026 yılında son çalıştığım kendi işyerimde 3.5 yıl çalıştığım için ssk dan emekli olucam.ben memuriyette geçirdiğim sürelerle ilgili nasıl bir hak sahibiyim.belirtirseniz sevinirim.saygılarımla.

  35. TUĞRUL dedi ki:

    Merhaba. 15.06.2006 yılında polis memuru olarak göreve başladım. Yaklaşık olarak 15 sene 6 ay çalıştıktan sonra istifa ettim. Sgk’ya başvurdum ve şuan da halen yaklaşık 1.5 senedir 41-c isteğe bağlı iştirakçi olarak primlerimi yatırıyorum.
    1.- Kaç yıl daha prim yatırmam gerekiyor?
    2.-Meslekte geçirdiğim 15 yıl 6 ay sürenin yıpranma payı nasıl işleyecek ?
    3.Pirimlerimi 20 sene üzerinden mi yatırmam gerekiyor yoksa 25 yıl mı?
    Teşekürler..
    4.-2 sene Polis okulu okudum onu saydırmam avantaj sağlar mı?

  36. Hüseyin dedi ki:

    Merhaba 26 kasım 1993 gğreve memur olarak başladım. 16 eylül 2020 istifa ettim 27 yıl başkaca sigotam yok şimdi 4 C den basvurdum. İkramiye hesabı yapıyorum , ceşitli memur sitelerinden 2020 istifa ettiğim yıla göremi ikramiyemi alacağım yoksa mart 2023 e göremi

  37. E.K. dedi ki:

    Merhaba,
    1997-2016 yılları arasında aynı kamu kurumunda memur olarak çalştım. 2016 sonrasında ise 4A ve 4B’li olarak çalıştım. Son durumda 3.3.2023 itibarıyla 4A’dan yaşlılık aylığı almaya hak kazandım. 4C’de geçen hizmetlerim için “emekli ikramiyesini” almak için hangi kuruma başvurmalıyım? İstifa ettiğim kamu kurumuna mı yoksa SGK’ya mı başvurmalıyım? SGK ise hangi Dairesine? Teşekkürler.

  38. RECEP dedi ki:

    10.10.1994 giriş 21.10.1994 çıkış sgk tescili ve prim ödemem var, sonrasında 15.07.2001 tarihinde memur olarak göreve başladım ve halen devam ediyorum, EYT kapsamındamıyım. Eğer EYT kapsamında emeklilikte yaş şartım kaldırıldıysa emekli maaşı bağlanması ve ikramiye açısından memur olarak emekli olabilmem için hangi tarihe kadar memur olarak çalışmam gerekir.

  39. Neşe kaldirim dedi ki:

    İyi günler ben 4c den eyt ile Mart ayında emekli oldum.99 öncesi göreve başladım. 20 yıl hizmet süremi tamamladıktan sonra görevden ayrıldım.baska bir yerde çalışmadım.kanunen de bir sıkıntım yok ama maaşım bağlanmasına rağmen emekli ikramiyem verilmedi.aylik bilgisi var.ikramiye tutarı ise 0 olarak belirtilmiş.emeklilik işlemleriniz bitmiştir yazıyor.cok üzüldüm.ben şimdi ne yapmalıyım.acaba bir yalnislik mi oldu.yardimci olursanız çok sevinirim

    1. Mustafa T. dedi ki:

      Eyt sebebi ile emekliliğe başvurdum. 1 yıl önce istifa ettim ve halen çalışmıyorum. İkramiye hakkında gelişme var ise haberdar olmak isterim. Usulüne uygun istifa sonrası Normal şartlarda 20 yıllık ikramiye almanız gerekiyor.

      1. Mustafa T. dedi ki:

        Ve işlemleriniz çok ama çok hızlı sonuçlanmış. Ben resmi gazetede yayımlandığı an e devlet üzerinden başvurdum. Çok şanslısınız.

        1. Neşe kaldirim dedi ki:

          Sizin de en kısa sürede sonuclanir insAllah.Bilemedim bende.Acaba istifa dilekçesi yazarken eksik bir şekilde mi.yazdim bilmiyorum.😔

  40. Yaşar dedi ki:

    İyi günler. 2002 girişli uzman çavuştum. benim sözleşmem tek taraflı 2021 Aralık ayında sonlandırıldı. 97000 tl tazminat ödendi. EYT’den emekli oldum emekli ikramiyesi alabilecekmiyim.

  41. Sağlıkçı memur dedi ki:

    Emeklilik şartlarını doldurmuş memur istifa ederse nasıl emekli olur emekli ikramiyesini alırmı.

  42. Fatih burak canbolat dedi ki:

    25.06..2008 yılında polis oldum 06.10.2022 yılında istifa ettim 5434 kanuna tabi olarak 6 ayda istege baglı iştiraklı prim yatırdım 15 yıl hizmet ve 6563 gün prim var kısmı emeklilik hakkım varmı nasıl emekli olurum teşekürler

  43. Mehmet dedi ki:

    Merhabalar. 14.06.1988 memuriyete giriş ve 13.01.2013’e kadar aralıksız memur olarak çalıştım. Bu tarihten sonra yine kamu kurumunda ama iş sözleşmesiyle (iş kanuna tabi olarak) çalışmaya başladım, yani benim talebim üzerine ve kamu kurumunda muvafakat alarak ilgili Bakan tarafından atamam yapıldı. Toplamda aralıksız memur olarak geçen 23 yıl 9 ay ve 8610 prim gün sayısı. 13.01.2013 ten sona 4a’lı çalışma sürem ise 3135 prim gün ve yaklaşık 9 yıl 4a ya tabi olarak çalıştım. Toplamda sigortalılık gün süresi 34 yıl ve prim gün sayısı 11745.
    şimdi emekli olmak istiyorum ama memuriyette geçen yıllar için emekli ikramiyesi alabilecekmiyim?

  44. Şenol ASLAN dedi ki:

    2006 yılında egm bünyesinde çalışmaya başladım ve yıpranma ile birlikte normalde 20 yılda emekli olacağım. Ancak şu an istifa etsem. Ve iştirakçi olarak günümü tamamlasam daha sonra özel şirkette çalıştığımda emekliliğim sgk mı yoksa emekli sandığı mı olur. Ya da emekliliği hak kazandıktan sonra hiç sigorta girişim olmasa ileride alacağım emekli maaşı çok mu düşük olur. bana faydası olacak şekilde haklarımı kaybetmemek adına nasıl bir yol izlemem lazım. Teşekkür ederim

  45. A.Ş dedi ki:

    Teşekkürler. Çok faydalı oldu

  46. recep hoca dedi ki:

    1994 te öğretmenliğe başladım 1999 da istifa edip 2009 yılına kadar dersanelerde çalıştım buradan 2298 prim gün sayım var 2009 aralıkta açıktan atama ile devlet öğretmeni oldum 28,09,2023 tarih itbarı ile 17 yıl 5 ay toplam süre oldu hizmet birleştirme sonunda emekliliğe esas hizmet yılım 24 yıl prim gün sayım 8600 sigortalılık sürem 28 yıl11 ay buna göre emekliliğim ne zaman olur diğer sorum istifa etsem isteğe bağlı emekli keseneği ödesem emekli olabilirmiyim kıdem tazminatı alabilirmiyim

  47. Mehmet Ali Taçyıldız dedi ki:

    Selâmlar
    Öncelikle sorularımıza verdiğiniz değer için teşekkürlerimi sunarım.
    Efendim, 21/01/2001 ve 31/11/2006 tarihleri arasında 657 sayılı devlet memurluğu kadrosunda sivil memur olarak şoför branşında çalıştım. Ancak ne varki Aile Birliği’nin sağlanmamadı ve tayin hakkımın verilmemesi üzerine görevinden çekilme hakkımı kullandım.
    Daha sonra özel sektörde çalışatak ve sigorta prim günlerimi birleştirerek Aralık 2022 tarihinde emekli oldum.
    Benim sorum şu ; Acaba memuriyet görevim sırasında emekli sandığına kesilen kesintilerinin karşılığında tazminat alma hakkım varmı bilmek istiyorum. Beni bu konuda aydınlatabilirseniz müteşekkir olurum. Saygılarımla

  48. Mert dedi ki:

    Merhaba. Eşim 1984 doğumlu ve 1989’da SGK girişi mevcut ve de şu an Emekli Sandığı’na bağlı devlet memuru. E-Devletten baktığımızda sigortalılık süresini doldurduğu ve giriş tarihinin 1989 olduğu görünüyor. Şu an 5200 gün prim ödemesi var. Buna göre;

    1) Eşim EYT midir? 2023 yılında çıkan EYT kanunundan faydalanabiliyor mu? 5 yaşında sigortalılık girişi olması EYT olmasına engel değil değil mi?

    2) Eşim şu an devlet memurluğundan istifa etse devletten kıdem tazminatını alabilir mi? Normalde emekliliği eğer EYT ise 7200 günde hakediyor ve şu an emekli olamıyor. Ancak bugün emekli olamasa da Sigortalılık süresi olan 20 yılı doldurmuş olması ve 5200 gün prim ödemesi olduğundan bugün istifa etse kıdem tazminatını alabilir mi?

    Teşekkürler.