İşveren İşçinin Ücretinden Kesinti Yapabilir mi ?

İşveren İşçinin Ücretinden Kesinti Yapabilir mi ?
17 Kasım 2015 20:46

İşveren işçinin ücretinden istediği gibi kesinti yapamaz, işçinin ücretinde indirim yapamaz. Hangi durumlarda işçinin ücretinden kesinti yapılabileceği 4857 sayılı İş Kanunun Ücret kesme cezası başlıklı 38 inci maddesinde belirtilmiştir.

İşverenler tarafından işçi ücretlerinden sigorta primi, gelir vergisi, damga vergisi gibi bazı yasal kesintiler yapılmaktadır (Bkz. İşçi Ücretlerinden Hangi Yasal Kesintiler Yapılır ?). Ancak burada bahsettiğimiz bu kesintiler değildir. Bunlar dışında işveren tarafından işçinin ücretin kesinti yapılamayacağıdır.

Bu konu 4857 sayılı İş Kanunun 38 inci maddesinde düzenlenmiştir. Öncelikle yukarıda belirtilen yasal kesintilerden başka, işveren toplu sözleşme veya işçiyle arasında yaptığı sözleşmede gösterilenler dışında işçi ücretinden kesinti yapamaz, ücretten kesme cezası uygulayamaz. Eğer sözleşmede ücretten kesinti yapma konusu düzenlenmişse işveren ücret kesintisi yapabilir.

Sözleşmede yer alsa bile bu şekilde yapılacak kesinti bir ayda iki gündelikten yani işçinin iki günlük ücretinden fazla olamaz. Ayrıca işverenin herhangi kesinti yapması halinde bu kesintiyi sebepleriyle beraber işçiye derhal bildirmesi gerekir. Yani kesintinin işçinin verdiği bir zarar karşılığı olması gerekir.

Aynı şekilde işveren belirtilen şartlara uygun olarak işçiden kestiği ücreti kendi kullanamaz. Bu parayı Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Çalışma Genel Müdürlüğünün web sitesinde (http://www.cgm.gov.tr/) belirtilen banka hesabına kesinti tarihinden itibaren bir ay içerisinde yatırması gerekir. Banka hesabında biriken bu paranın ne şekilde değerlendirileceği Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanının başkanlık edeceği bir kurul tarafından belirlenir ve söz konusu para belirlenen projelerde kullanılır. Konuya ilişkin ayrıntılı düzenleme İşçi Ücretlerinden Ceza Olarak Kesilen Paraları Kullanmaya Yetkili Kurula İlişkin Yönetmelik’te yer almaktadır. (isvesosyalguvenlik.com)

YORUMLAR

  1. Küpeli Deli dedi ki:

    6 aylık diye başladığımız proje 3 ay içinde bitti. 6 aylık alacağımız prim hâliyle 3 aylık prim olarak söylendi. Şirkette buna binayen kesinti yapacağını söyleyerek 900 TL prim almamız gerekirken 700 TL prim yatırdı. Çalışanlara herhangi bir beyanda bulunulmadan herhangi bir kesintinin yapılması uygun mudur?

    1. admin dedi ki:

      (Küpeli Deli) İşverenle hangi şartlarda anlaştınız, yazılı sözleşme yaptınız mı, sözleşmede hangi şartlar yer alıyordu bilemiyoruz, eğer 900 lira alacağınız yönünde bir sözleşme yoksa işverenin kesinti yapması normal. Çünkü işveren çalıştığınız süreye göre ödeme yapmış.

  2. Muzaffer dedi ki:

    Ben asgari ücret ile çalışıyorum 2 çocuğum var eşim çalışmıyor artı fatura da 88 lira yemek adında yol parası veriyor ama her ay çok kesinti oluyor resmi tatil de 90 lira fatura yansıyor ama elimize 12 lira veriyorlar mesela bu ay 1662 lira aldım normalde 1679 agi dahil artı 88 lira yol parası yatırması lazım burada bi yanlışlık var mı sizce

    1. Admin dedi ki:

      Normalde sizin de belirttiğiniz gibi eşi çalışmayan, iki çocuklu, yüzde 15 gelir vergisi kesintisine tabi bir asgari ücretliye AGİ dahil aylık net 1.679,23 TL ödenmesi gerekir. Ancak Ekim ayından itibaren asgari ücretliler yüzde 20’lik vergi dilimine girdiğinden, bekar işçiler dışındakilerden kesilen gelir vergisi yüzde 15’den yüzde 20’ye çıktı. Bu nedenle size belirtilen tutardan düşük ödeniyor olabilir.

  3. Berkay dedi ki:

    Ben benzin istasyonunda pompa görevlisiyim bizim açıklarımız oluyor ve asgari ücretle çalışıyoruz bu konuda yardımcı olabilirmisiniz açıklar bizden kesiliyor bodroda görünmüyor

  4. Tolga dedi ki:

    Ben özel sektörde asgari ücret ile çalişıyorum maşımdan çok kesinti yapıyor 1320 lira asgari ücretmi olur bu neyin mesi

  5. Adem dedi ki:

    4 yıldır çalıçtığım fabrika 1.12.2019 itibari ile çalışma saatlerimizde kesinti yapmaya başladı. 8 saat,3 vardiya üzerinden çalışıyoruz. Eskiden vardiya dönerken cuma veya cumartesi izin yapıp, pazar günü çalıştığımızda; istirahat gününün parasını pazar ve hafta içi mesailerinden kesiyordu. Şimdi saate saat kesmeye başladı. Yani cuma günü 8 saat gelmediğim için 8 saat %50 mesai ücretli hafta içi mesaimden,onlar yetmezse %100 mesaili pazarımdam saate saat kesiyor. Yani cuma günü 8 saat çalışsam 70 lira ücret alacak iken , gelmediğim için 115 liram kesiliyor artık. 4 saat mecburi hafta içi mesaimden yarım saat çay,sigara molası kesilmeye;12 saat yatan pazar mesaimden 1 saat çay,sigara molası kesilmeye başlandı. Hiçbir bildirim yapmadan bu kesintileri yapabilirler mi? Yani yasal mıdır?

  6. Ali SAYLAĞ dedi ki:

    Merhaba admin ben asgari ücretli çalışıyorum eşim çalışmıyor bir çocuğum var işyerinin bana ne kadar aylık vermeai gerekli. Birde hastaneye giysem maaşımdan kesiyor böyle bir hakları var mı?

    1. Admin dedi ki:

      AGİ dahil size ödenmesi gereken aylık maaş tutarını Asgari Geçim İndirimi Dahil Aylık Net Asgari Ücret Tutarları sayfasından öğrenebilirsiniz. Diğer sorunuza gelince, maalesef İş Kanununda bu konuda herhangi bir düzenleme yok, hastaneye giden işçinin bu sırada işyerinde çalışmadığı süre için maaşından kesinti yapıp yapmama işverenin insafına bağlı.

  7. Nurtekin dedi ki:

    Işveren iş yok diye bizi is cagirmiyor aylık 8 gün kesinti oluyor hem maaş dan hemde sigorta dan kesiyor .Işveren maaş dan kesebilirmi

    1. Admin dedi ki:

      Aranızdaki iş sözleşmesinin (anlaşmanın) şartlarına bağlı, ancak bu böyle devam ederse sizin için haklı fesih sebebi oluşturur.

  8. NiYAZİ calişici dedi ki:

    1 gün işe gitmeyen bir işci nin sigortasından kesinti yapabilirmiş il veren izin aldığı halde bile olsa

    1. Admin dedi ki:

      Eğer ücretli izinse sigortadan kesinti yapılamaz.

  9. Poyraz dedi ki:

    Merhaba benim maasim 1920 civari yatiyor. Eksik yattigini belirttigimde Devlet kesintisi oldugu soyleniyor. Boyle bir kesinti yapilmasi normalmi asgari ucretten nasil bir kesinti yapilabiliyor?

    1. Admin dedi ki:

      Eğer bekarsanız size aylık net 2.020 lira ödenmesi gerekir. Ancak evliyseniz yüzde 20’lik vergi dilimine girdiğiniz için size ödenen tutar aşağı düşmüş olabilir. Ancak sene başından beri bu miktar üzerinden ödeniyorsa o zaman eksik ödeniyor demektir. Çünkü 2.020 lira zaten Devlet kesintileri düşüldükten sonra kalan tutardır. Öte yandan bu kesinti zorunlu BES’ten (bireysel emeklilik sistemi) kaynaklanıyor olabilir, eğer bundan kaynaklanıyorsa, cayma hakkınızı kullanarak kesintinin ödendiği bankaya iptal için başvurabilirsiniz.

  10. Mustafa dedi ki:

    Ben şimdi sorumu net şekilde cevaplayacak biriyle muhattab olmak istiyorum. Ben asgari ücret +prim sistemiyle çalışıyorum satış temsilcisiyim aracımda açık veriyorum bazen ama bunun primlerimizden kesilmesi gerekirken aldıgımız asgari ücrettende kesiyorlar yasak değilmi 1100 lira para aldım bu ay mesela evliyim benim bi geçim kaynagım olan bir miktar değil yasal mı bu bankalar dahil 4/1 keserken bunların yaptığı yasalmı ? Lütfen yardımcı olun

    1. Admin dedi ki:

      Normalde İş Kanununun 39 uncu maddesi gereğince işveren çalışana asgari ücretten düşük ücret ödeyemez. Ancak verdiğiniz açık nedeniyle yapılacak kesinti prim tutarınızdan fazla oluyorsa işveren kalan açığı ücretinizden kesiyordur. Bu durum işe girerken aranızda yaptığınız anlaşmaya bağlı.

  11. Selin dedi ki:

    Asgari ücret maaşından her hangi bir anlaşma ya da kesinti olacağını söylemeden farklı bir durumdan dolayı işveren kesinti yapabilir mi

    1. Admin dedi ki:

      Anlaşma olsa bile işveren asgari ücretten kesinti yapamaz, çünkü asgari ücretin altında bir ödeme yapamaz.

  12. Tuba dedi ki:

    Özel sektörde asgari ücret ile çalışıyorum evli değilim salı günü 1 gün işten izin aldım 200tl kestiler tabi sigortamdanda kestiler sorduğumda 1 gün işe gitmediğimde haftasonumdan da kesinti oluyormuş. Daha sonra kurumun muhasebecisiyle görüştüm dediği 1 gün işe gelmediğimizde devletin bize ödediği bir ücret varmış işe gitmediğinizden bu ücreti ödemiyormuş. Daha sonra hasta oldum 2 gün rapor aldım 200 TL kesildi bunun mantıklı bir açıklaması varmı. cevaplarsanız çok sevinirim.

    1. Admin dedi ki:

      İşe girerken yaptığınız anlaşmaya, iş sözleşmesine bağlı. İş Kanununa göre haftalık normal çalışma süresi 45 saat olup, bu süreyi dolduran işçiye işveren en az 1 günlük ücretli hafta tatili vermek, sigortasını da tam yatırmak zorunda. Raporsuz olarak işe gitmediğiniz bir gün dışındaki günlere ait çalışmanız 45 saati doldurmadıysa bu durumda işveren haftalık izin vermek zorunda olmadığı gibi haftasonu çalışmadıysanız o günün ücretini ve primini ödemek zorunda değil. Öte yandan eğer aldığınız izin yıllık ücretli izin kapsamında idiyse o günün ücretinin kesilmemesi gerekirdi. Aldığınız iki günlük raporun hafta tatiline hak kazanma açısından çalışılmış gibi sayılması gerekir, ancak belirttiğimiz gibi 1 gün işe gelmeyince 45 gün dolmadıysa o zaman raporlu günler çalışılmış gibi sayılsa da hafta tatili hakkı yine doğmaz.

  13. Pınar dedi ki:

    Merhaba,
    Özel sektörde askeri ücret + pirim sistemi ile çalışmaktayım.
    Askeri ücretin artmasıyla beraber pirim sisteminde herhangibir yazılı bildiride bulunmadan değişiklikler yaparak daha az hatta pirim hiç almamamiza sebep olacak şartlar getirildi ve sadece sözlü olarak.
    Bu durumda nasıl bir yol izleyebiliriz.
    Yazılı talep istediğimizde ise duymazdan gelmekteler.
    Bilgilendirme yapmanızı rica ederim.

    1. Admin dedi ki:

      İşe girerken asgari ücret + prim usulü çalışmak üzere anlaştığınıza göre, işveren asgari ücrete zam geldiğinde bunu ücretinize aynen yansıtmak zorunda, bunun yerine işverenin prim de indirim yapması hukuki değil, çünkü İş Kanununa göre işveren tek taraflı olarak işçinin ücretinde indirim yapamaz, siz ödenen prim de ücretin bir parçasıdır. Hatta işveren işçinin ücretine en azından enflasyon oranında zam dahi yapmak zorundadır. (Bkz. İşverenler Çalışanlara Enflasyon Zammı Yapmak Zorunda !)
      4857 sayılı İş Kanununun 24/II/b bendinde; işveren tarafından işçinin ücretinin kanun hükümleri veya sözleşme şartlarına uygun olarak hesap edilmemesi veya ödenmemesi işçi için haklı fesih sebebi sayılmıştır. Bu bende dayanarak iş akdinizi feshedip kıdem tazminatı talep edebilirsiniz.

  14. Neslihan dedi ki:

    Merhababi yakınımın işyerınde çalışanların sigortaları kendi maaşlarından kesiliyor yani 3000 tl maas alıyor ama 940 tlsi maasından düşülüyor 2060 tl para gecıyor eline böyle bir işlem varmı

    1. Admin dedi ki:

      Kanuna göre işveren işçinin brüt ücretinden yüzde 15 sigorta primi işçi hissesi, tabi olduğu vergi dilimine göre en az yüzde 15 gelir vergisi (AGİ düşüldükten sonra) ve binde 7,59 damga vergisi keser. Asgari ücret için bu hesaplama Aylık Net Asgari Ücretin Hesabı sayfasında yer almaktadır. Buradaki hesaplamaya bakarak siz de yakınınızın ücretinden yapılması gereken kesintiyi hesaplayabilirsiniz. (Bkz. İşçi Ücretlerinden Hangi Yasal Kesintiler Yapılır ?)

  15. Ömer dedi ki:

    Merhaba, 10 yıl üzerinde aynı işyerinde çalışmaktayım. 18 mart itibarı ile covid-19 salgını yüzünden geçici süreliğine kapandı. Nisan ayından itibaren yarı zamanlı ödenekten faydalanacağımız, yani %60 brüt maaş alacağımız tebliğ edildi. 19 /23 mart için yıllık izin, 24 / 31 mart tarihleri için ise %50 kesintili maaş alacağımız söylendi. Bunun doğruluğu nedir, yapmamız gereken nedir ? Desteğinizi rica eder, iyi çalışmalar dilerim.

    1. Admin dedi ki:

      Yönetmelikte kısa çalışma işyerindeki çalışmanın en az üçte bir oranında azaltılması olarak tanımlanmış, ayrıca kısa çalışma ödeneğinin işyerinde uygulanan haftalık çalışma süresini tamamlayacak şekilde, çalışılmayan süreler için aylık olarak hesaplanacağı belirtilmiştir. Dolayısıyla eğer iş sözleşmesinde aksine hüküm yoksa, kısa çalışma ödeneğinden yararlanan işçiye işveren sadece çalıştırdığı süreye ait ücreti öder.

      1. Oguzhan dedi ki:

        Fabrikanin sevkiyat bolumunde tir soforuyum bize sabit asgari ucret verilmemekte sefer ucreti odenmektedir aldigimiz asgari den asagi yatmaktadir zararlarda soforden kesilmektedir itirazda uistifa et demektedir 5 aydir calisiyorum cikis da vermiyor is de vermiyor ne yapmamiz lazim acaba

        1. Admin dedi ki:

          ALO 170’e şikayette bulunabilirsiniz.

  16. Seval dedi ki:

    Merhaba, bulunduğumuz şehirde sokağa çıkma yasağı uygulandı eşimin çalıştığı yer zorunlu kapalı olması gereken yerlerdendi işyeri gitmediği gün daha doğrusu mecburen gidemediginden gün için ücret kesintisi yapacakmış. Eve tek maaş giriyor ve asgari ücret alıyor bu bizi daha da zor duruma düşürecektir. Yasal olarak hakkımız var ne mi yapmamız lazım bize bir yol gösterir misiniz?

    1. Admin dedi ki:

      Bu konuda maalesef İş Kanununda bir düzenleme yok, eğer işçi ile işveren arasındaki iş sözleşmesinde aksi belirtilmemişse, işveren yıllık ücretli izin ve haftalık izin dışında işe gitmediği günler için işçiye ücret ödemek zorunda değil, ödeyip ödememe işverenin vicdanına, insafına kalmış.

  17. Atakan dedi ki:

    Bir firmada güvenlik görevlisi olarak çalışıyorum fabrikada işçilerin büyük bir kısmı kısa çalışma ödeneğine bağlı olarak tatildeler fakat biz tam zamanlı olarak çalışıyoruz ve işveren maaşımızdan %30 kesinti yapacağını söylüyor böyle bir şey olabilirmi eğer bunu uygularsa ne gibi bir yol izleyebiliriz

    1. Admin dedi ki:

      İşverenin böyle bir hakkı yok, madem sizi tam çalıştırıyor, ücretinizi de tam ödemek zorunda. Eğer çalışma sürenizi azaltırsa o zaman maaşınızdan kesinti yapabilir aranızdaki iş sözleşmesine bağlı olarak, bu durumda da sizin için de kısa çalışma ödeneğine başvurabilir.

  18. serap.. dedi ki:

    2 yildir avm de bir magazada calismaktayim..2 yildir bes otomatik sisteme girisimiz yapildigini soyluyorlar ama sigorta sirketine parayi yatırmadılar ayrica 4 aydir kesmeyi unutmuslar ve tek seferde 436 tl maasimizdan kestiler haber vermeden besten cikmak istedigimizi ve yatirmalarini istiyoruz fakat yatirmak istemiyorlar ayrica yillik izininizde 3 ay tam calisma odenegi aldik eylulde yillik izin surem dolmasina ragmen muhasebenin yillik izin işlemeyeceğini ancak yeni yildabyani 2021 de islenecek diyorlar kullanamassiniz diyorlar ve concordata ilan ettile tabi bu surecte kimse bir sey bizden alamaz deyip duruyorlar ben calismami fes edip dava acabilirmiyim

    1. Admin dedi ki:

      Konkordato sürecine giren işveren işçilerin alacağını ödemeyecek diye birşey yok, konkordato işçilik alacaklarını kapsamıyor. Sizin ALO 170’e şikayette bulunmanızda fayda var. Ayrılmayı düşünüyorsanız da belirttiğiniz durumlar sizin için haklı fesih sebebi sayılır, ihtarname çekip iş akdinizi feshedebilir, kıdem tazminatı talep edebilirsiniz. Şu sadece pandemi nedeniyle ücretsiz izne gönderilen işçiler bunu gerekçe gösterip iş akdini feshedemiyor, bunun dışında İş Kanununun 24/II. maddesinde belirtilen haklı sebeplerden (Ahlak ve İyiniyet Kurallarına Uymayan Haller ve Benzerleri) bir veya birkaçının varlığı halinde işçi iş akdini feshedip kıdem tazminatı talep edebilir. (Bkz. https://www.isvesosyalguvenlik.com/isci-ve-isverene-is-sozlesmesini-derhal-fesih-hakki-veren-durumlar/)

  19. Ahmet dedi ki:

    İyi günler ben asgari ücretli bir çalışanım depo görevlisiyim isteyerek ve bilerek olmadığı halde depomda açık verdiğim için işveren asgari ücret maaşım dan kesinti yapabilir mi hemen cevaplarsanız sevinirim teşekkürler

  20. Bahtsiz bedevi dedi ki:

    Bizim fabrika is yok gelmeyin diyip maastan kesiyor surekli buna hakki var mı ? Tam anlatamadim ama zaten asgari uretle zor geciniyor bir de fabrika kâr yapmak icin iscileri ise getirmeyip maastan kesinti yapiyor bu hakka sahip mi işveren

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      İşe girerken yaptığınız iş sözleşmesine bağlı, eğer işveren sizi iş çıktıkça işe çağırıp çalıştırmak üzere anlaştıysa yapacak bir şey yok, buna karşılık sizi devamlı çalıştırmak üzere işe aldıysa, işyerinde iş de yoksa o zaman kıdem tazminatınızı ödeyip iş akdinizi feshetedebilir.

  21. Ahmet dedi ki:

    İyi günler soruma cevap alabilir miyim . Özel sektörte maas artı prim sistemi ile calısıyoruz ve şirket şuan yeni bir kararname ile eger herhangi bir nedenden savunma tutulursa ana paradan %60 kesinti yapılacagı söylendi ve bir nedenden savunma yedim % 60 kesinti yapılırsa maasımdan bu normal mi yani yasal olarak kesebilir mi benden ? Teşekkürler

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Belirttiğiniz durum çalışma şartlarında esaslı değişiklik kapsamına girmektedir, eğer iş sözleşmesinde işverene bu konuda değişiklik yapma yetkisi verilmemişse işveren sizin onayınızı almadan bu değişikliği yapamaz. Bu konuda ayrıntılı bilgi ve işçinin sahip olduğu haklar https://www.isvesosyalguvenlik.com/calisma-sartlarindaki-hangi-degisiklikler-isciye-fesih-hakki-verir/ başlıklı yazıda yer almaktadır.

  22. Onur dedi ki:

    Öncelikle merhabalar 3 ayda birkere 5300 prim yatıyor çalıştığım yerde ancak şirketim 3200 yatırıyor bu kesinti normalmi

  23. Gürol dedi ki:

    Sa admin ben belediyede çalışıyorum;

    Normal alışma : 30 9284,70 tl
    İkramiye : 10 9094,90 tl
    Sorumluluk zammı : 772,46 tl
    Yemek yardımı : 638,56 tl
    Taşıt yardımı : 707,98 tl
    Yakacak yardımı : 300,00 tl
    Kıdem zammı : 276,00 tl
    Çocuk yardımı : 137,10 tl
    Öğrenim yardımı : 348,00 tl
    TOPLAM : 15,559,70 tl
    Bu toplamdan 309 tl sendika aidatı ve 2582,00 tl banka kesintimiz var ne kadar maaş almamız gerekiyor saygılarımızla
    NOT : Bu ayki brüt ücretimiz 18.954 tl dir

  24. Gürol dedi ki:

    Sa admin ben belediyede çalışıyorum;

    Normal alışma : 30 gün 9284,70 tl İkramiye : 10 Gün 3094,90 tl Sorumluluk zammı : 772,46 tl Yemek yardımı : 638,56 tl Taşıt yardımı : 707,98 tl Yakacak yardımı : 300,00 tl Kıdem zammı : 276,00 tl Çocuk yardımı : 137,10 tl Öğrenim yardımı : 348,00 tl TOPLAM : 15,559,70 tl Bu toplamdan 309 tl sendika aidatı ve 2582,00 tl banka kesintimiz var ne kadar maaş almamız gerekiyor saygılarımızla NOT : Bu ayki brüt ücretimiz 18.954 tl dir

  25. Cengiz Esrarengiz dedi ki:

    Merhabalar
    Hocam doğum yardımı adı altında maaşıma ek olarak 6000 tl ödeme yapılıyor. Fakat hakedisimin 3000 tl olduğu fark ediliyor ve bir sonraki ay maaşımdan kesiliyor. Kesinti sonrası maaşım asgari ücretin de altına düşüyor. Bu durum yasal olarak mümkün müdür?