İşveren İşçiye Aşı Olma Zorunluluğu Getirebilir mi ?

İşveren İşçiye Aşı Olma Zorunluluğu Getirebilir mi ?
5 Ocak 2021 19:35

Koronavirüs salgınının artarak devam etmesi son çare olarak hemen hemen tüm ülkeleri aşıya yönlendirdi, aynı şekilde aşı salgın hastalıktan kurtuluşun tek çaresi olarak görülmeye başlandı.

Çünkü aşı yaptıran kişilerde antikor oluşacağı, oluşan antikorun belirli bir süre o kişiyi hastalığa yakalanmaktan koruyacağı ve çevresine bulaştırmasını da önleyeceği umuluyor.

Bu çerçevede Ülkemizde de konuya ilişkin çalışmalar başladı ve kısa süre içerisinde belirlenen kıstaslar doğrultusunda vatandaşları aşılama uygulaması başlayacak. Henüz aşılama çalışmaları tam başlamadan Devletin tüm vatandaşlar için aşı yaptırmayı zorunlu hale getirip getirmeyeceği tartışılırken, bir kesimde de işverenler çalışanları için aşı yaptırmayı zorunlu hale getirsin mi getirmesin mi şeklinde tartışmalar başladı.

Aslında işverenler çalışanlar için aşı yaptırmayı zorunlu hale getirsin mi getirmesin mi tartışmasına girmeden önce, işveren işçiyi aşı yaptırması için hukuken zorlayabilir mi, işverenin böyle bir hakkı ve mevzuata göre yetkisi var mı onu tartışmak gerekir.

Konu sağlıkla ilgili olduğundan, işçinin iş sağlığı ve güvenliği konusundaki yükümlülükleri 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununun 19 uncu maddesinde düzenlenmiş olup (Bkz. Çalışanların İş Sağlığı ve Güvenliğiyle İlgili Yükümlülükleri Nelerdir ?), işverenin işçiyi COVİD 19 aşısı yaptırmaya zorlayıp zorlayamayacağının cevabını söz konusu maddeye dayanarak vermek zor görünmektedir.

Öte yandan İş Başmüfettişi Erol Güner, kişisel LinkedIn hesabından konuya ilişkin olarak aşağıdaki açıklamayı yapmıştır;

“İşyerinde aşıların zorunlu hale getirilip getirilemeyeceği tartışılıyor. İşveren işçisini aşı olmaya zorlayabilir mi? İş Hukuku’nda işçi ve işverenin birbirlerine karşı bazı borç ve yükümlülükleri bulunuyor. İşverenin işçisini aşı olmaya zorlayabilmesi için şu şartların aranması gerekir;

1- Aşının güvenilirliği kanıtlanmış olmalı.

2- İşçinin aşı olmamayı gerektirecek sağlık sorunu ya da kronik rahatsızlığı olmamalı.

3- İşveren işçiye aşıyı temin etmeli. (Devlet aşıyı ücretsiz karşılar ve işçi aşıya kolayca ulaşabilirse işverenin bu yükümlülüğü ortadan kalkabilir)

4- İşyerinde üretim veya hizmetin devamı için aşının gerektiği ortaya konulmalı. (isvesosyalguvenlik.com)

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.