İşveren İşçiyi Günlük En Fazla Kaç Saat Çalıştırabilir ?

İşveren İşçiyi Günlük En Fazla Kaç Saat Çalıştırabilir ?
12 Mart 2022 20:12

4857 sayılı İş Kanununda işçilerin çalışma süresinin belirlenmesinde günlük değil, haftalık çalışma süresi esas alınmıştır. Kanunun 63 üncü maddesine göre de; genel bakımdan çalışma süresi haftada en çok 45 (kırkbeş) saattir. Aksi kararlaştırılmamışsa bu süre, işyerlerinde haftanın çalışılan günlerine eşit ölçüde bölünerek uygulanır. Yer altı maden işlerinde çalışan işçilerin çalışma süresi; günde en çok yedi buçuk, haftada en çok otuz yedi buçuk saattir. (Bkz. Haftalık ve Günlük Çalışma Süresi Kaç Saattir ?)

Aynı maddede; tarafların anlaşması ile haftalık normal çalışma süresinin, işyerlerinde haftanın çalışılan günlerine, günde 11 (onbir) saati aşmamak koşulu ile farklı şekilde dağıtılabileceği belirtilmiş, bu konudaki ayrıntılı açıklama 45 Saatlik Haftalık Çalışma Süresinin Günlere Dağıtılması başlıklı yazıda yapılmıştır.

İş Kanununun 41 inci maddesinde de; haftalık 45 saati aşan çalışmaların fazla mesai sayılacağı, her bir saatlik fazla mesai için normal çalışma ücretinin saat başına düşen miktarının yüzde elli yükseltilmesi suretiyle (normal saatlik ücretin bir buçuk katı) fazla mesai ücreti ödeneceği, fazla mesai yaptırabilmek için işçinin onayının alınması gerektiği, ayrıca fazla mesai süresinin toplamının bir yılda 270 (ikiyüzyetmiş) saatten fazla olamayacağı belirtilmiştir. Kanunda bu konuda bir hüküm bulunmasa bile, Yargıtay kararlarına göre haftalık 45 saatin aşılıp aşılmadığına bakılmaksızın, günlük 11 saati aşan çalışmaların da fazla mesai sayılması gerekmektedir. (Bkz. Ücret-Maaş-Fazla Mesai Rehberi)

İş Kanununun 46 ıncı maddesi uyarınca da; haftalık 45 saatlik çalışma süresini dolduran işçiye, yedi günlük bir zaman dilimi içinde kesintisiz en az yirmidört saat ücretli dinlenme (hafta tatili) yani haftalık izin verilmesi gerekmektedir. Aynı şekilde Kanunun 53 üncü maddesi uyarınca da bir yıllık çalışma süresini dolduran işçiye kıdemine göre değişmekle birlikte, en az 14 iş günü yıllık ücretli izin verilmesi gerekmektedir. (Bkz. İşçilerde Yıllık Ücretli İzin Süreleri)

Kanun Hükümlerine Göre İşçinin Günlük En Fazla Çalıştırılabileceği Süre

Yukarıda belirtilen Kanun hükümleri birlikte değerlendirildiğinde aşağıdaki sonuç ortaya çıkmaktadır.

İş Kanununda işçinin günlük çalışma süresinin 11 saati aşamayacağı belirtilmiş olmakla birlikte, bu günlük üst sınır olup, söz konusu hüküm işçinin her gün 11 saate kadar çalıştırılabileceği anlamına gelmez.

Çünkü; 45 saatlik haftalık çalışma süresini tamamlayan işçiye en az 1 günlük (24 saatlik) haftalık izin verilmesi zorunlu olduğundan, dolayısıyla bu durumdaki bir işçi haftada (yedi günlük zaman dilimi içerisinde) en fazla 6 gün çalıştırılabilir. 6 gün boyunca da her gün 11 saat çalıştırılan işçi 6 günde toplam 66 saat çalıştırılmış olacağından, bu sürenin 21 saati fazla mesai kapsamına girer (66 – 45 = 21), yani bu durumda işçi haftada 21 saat fazla mesai yapmış olur. İş Kanunu uyarınca yıllık fazla mesai toplamı 270 saati aşamayacağı ve bir yıl içerisinde de 52 hafta olduğuna göre, işçinin haftanın 6 günü her gün 11 saat çalıştırılması ve her hafta 21 saat fazla mesai yapması halinde yıllık fazla mesai toplamı 1.092 (bindoksaniki) saat (52 X 21 = 1092) olacak ve bu durumda Kanunda belirtilen yıllık 270 saatlik fazla mesai sınırı aşılmış olacaktır.

İşçinin yıllık izin kullanacağı, dolayısıyla 52 haftanın tamamında çalışmamış olacağı düşünülse bile, ayrıca genel tatil, resmi ve dini bayram günlerinde işçinin işyerinde çalışmayacağı düşünülse bile, hatta işçinin hafta sonu yani Cumartesi – Pazar çalışmayacağı, sadece hafta içi günler çalışacağı düşünülse bile, bu durumda dahi işçinin her gün 11 saat çalışması halinde yine yıllık fazla mesai sınırı aşılacaktır. (5 X 11 = 55, 55 – 45 – 10 x 48 = 480) Yani işçi sadece hafta içi 5 gün, günde 11 saat çalıştırılsa ve dört haftalık yıllık izin kullandığı, sadece 48 hafta çalışmış olduğu düşünülse bile, örnek hesaplamadan da anlaşılacağı üzere bu durumda da işçi yılda 480 saat fazla mesai yapmış olacak ve yıllık 270 saatlik fazla mesai sınırı yine aşılmış olacaktır.

Yukarıdaki açıklamalardan da anlaşılacağı üzere, işçi günde en fazla 11 saat çalıştırılabilir. Ancak bu işçinin her gün 11 saate kadar çalıştırılabileceği anlamına gelmeyip, yıllık 270 saatlik fazla mesai sınırlaması da dikkate alınarak işçi sadece haftada birkaç gün en fazla 11 saat çalıştırılabilir. Haftanın diğer günlerinde daha az süreyle çalıştırılması gerekir. Ayrıca İşçilerin Mesai Saatleri Nasıl Belirlenir ? başlıklı yazıda belirtilen hususların da dikkate alınması gerekir.

İşçiye Günlük Mola Sürelerinin Verilmesi Gerekir

İşçi günde kaç saat çalışırsa çalışsın fark etmez, İş Kanununun 68 inci maddesinde belirtilen mola sürelerinin verilmesi gerekir. (Bkz. Mola Süreleri Konusunda İşverenin Uyması Gereken Kurallar)

İşçilerin Günlük Yedibuçuk Saatten Fazla Çalıştırılamayacağı İşler ve Durumlar

  • Yer altı maden işlerinde çalışan işçiler günde en çok yedi buçuk, haftada en çok otuz yedi buçuk saat çalıştırılabilir.
  • İşçilerin gece çalışmaları yedibuçuk saati geçemez.  Ancak, turizm, özel güvenlik ve sağlık hizmeti yürütülen işlerde işçinin yazılı onayının alınması şartıyla yedi buçuk saatin üzerinde gece çalışması yaptırılabilir. Çalışma hayatında “gece” en geç saat 20.00’de başlayarak en erken saat 06.00’ya kadar geçen ve her halde en fazla onbir saat süren dönemdir.
  • Gebe veya emziren çalışan günde yedi buçuk saatten fazla çalıştırılamaz. Ayrıca, kadın işçilere bir yaşından küçük çocuklarını emzirmeleri için günde toplam birbuçuk saat süt izni verilir. Bu sürenin hangi saatler arasında ve kaça bölünerek kullanılacağını işçi kendisi belirler. Bu süre günlük çalışma süresinden sayılır.
  • Sağlık Kuralları Bakımından Günde Azami Yedi Buçuk Saat veya Daha Az Çalışılması Gereken İşler Hakkında Yönetmelik kapsamına giren işlerde çalışan işçiler günde yedi buçuk saatten fazla çalıştırılamaz. En fazla Yönetmelikte belirtilen günlük çalışma süresi kadar çalıştırılabilirler. (isvesosyalguvenlik.com)
YORUMLAR

  1. Muhammet dedi ki:

    Fabrikada çalışan bir işçi işe geç kaldığında, işe geç gittiğinde amirini yada şefini aramak zorundamı? Ben geç kaldım falan sebepten dolayı geç geleceğim demek zorundamı? Falan sabebpten geç kaldığını arayıp bildirmeyen işçiye tutanak tutulabilirmi?

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      İşçinin işyerinde yaptığı işe bağlı olarak, bu konuda işyerini / işyeri yetkilisini bildirmesi gerekebilir, çünkü ona göre işyerinde tedbir alınır, iş aksamaz. Eğer işçi bunu yapmadıysa, mazeretsiz işe geç gelen işçi hakkında tutanak tutulabilir. Eğer işçi mazeretinden dolayı işe geç gittiyse, işyerine gittiğinde bunu ispat etmesi, belgelemesi halinde tutulan tutanağın da iptal edilmesi gerekir. Doğrusu budur. Ancak bu konuda belirleyici olan iş sözleşmesi, işyerinde geçerli olan, uygulanan genel kurallardır. Eğer iş sözleşmesinde işe geç gelecek işçinin, önceden işyerini arayıp haber vermesi gerektiği yönünde bir hüküm varsa veya bu konuda işçiye de bildirilmiş yazılı bir talimat varsa işçinin buna uyması gerekir.

      1. Sercan genç dedi ki:

        Hocam bende fabrikada çalısıyorum 3 vardiya calisiyorum vardiya donuslerinde 8 saat arayla ise geliyorum örnegin 08:00_16:00 vardiyasindan cikiyorum ayni gün 00:00-08:00 vardiyasina geliyorum ve bu vardiyadan cikip 16:00-00:00 vardiyasina geliyorum bu yasalmidir simdiden teşekkürler

        1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

          Vardiyası değiştirilecek işçi kesintisiz en az onbir saat dinlendirilmeden diğer vardiyada çalıştırılamaz. Bu konuda ayrıntılı bilgi https://www.isvesosyalguvenlik.com/butun-ayrintilari-ve-kurallariyla-vardiyali-calisma-sistemi/ başlıklı yazıda yer almaktadır.

      2. Muhammed dedi ki:

        Selamlar

        Çağrı merkezinde 11 saat çalışmaktayım. Noter kanalı ile ihtarname çektim fazla ücret almamak ve fazla mesai ye kalmamak koşulu ile . Lakin şirket bana çift off yani iki gün izin çıkararak tekrardan 11 saat çalışma koşulunu şart koşuyor kanunda bu hakkı var mı yoksa ise hangi maddeye göre tekrardan tebligat çekmek gerekir mi

        1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

          İş Kanununda bu konuda iki hüküm var;
          1- Haftalık normal çalışma süresi en fazla 45 saattir, 45 saati aşan çalışmalar fazla mesai sayılır ve işçiye bir yılda en fazla 270 saat fazla mesai yaptırılabilir.
          2- İşveren işçiyi günde en fazla 11 saat çalıştırabilir, istisnalar hariç gece de en fazla 7,5 saat çalıştırabilir.
          Konuyla ilgili olarak https://www.isvesosyalguvenlik.com/iscilerin-mesai-saatleri-nasil-belirlenir/ başlıklı yazıya da bakabilirsiniz.
          Öte yandan işyeriniz çalışma şartlarını sonradan değiştirdiyse, iş sözleşmeniz bu konuda işverene yetki vermiyorsa, sizin onayınız olmadan yani siz kabul etmeden çalışma şartlarınız değiştirilemez. (Bkz. https://www.isvesosyalguvenlik.com/calisma-sartlarinda-degisiklik-fesih-nedenidir/)

          1. Sezgin dedi ki:

            Özel bir çay fabrikasında günlük 10 saat çalışıyoruz. (toplamda 30 dk çay, 30 dk yemek molası) hafta sonları cumartesi ve pazar tatil oluyor. Benim bu şekilde çalışmayı kabul etmeme gibi bir hakkım olabiliyor mu? Normal çalışma 8 saat ve sadece pazar günleri tatil. Bu şekilde çalışmak istiyorum. Şimdiden teşekkürler

      3. Tuna dedi ki:

        Merhaba,biz işyerinde 3 gün üst üste 12 saat çalışıp 2 gün üst üste izin yapıyoruz bu durumda bazı haftalar toplamda 60 saat çalışmış oluyoruz fazla mesai ücreti de almıyoruz.Yasaya göre maximum 225 saat çalışma süresi örnek gösterilerek yöneticiler tarafından fazla çalışmadığımız ileri sürülüyor bazı aylar bu 225 saatlik toplam süreyide geçiyoruz yasal olarak bunun bir yaptırımı var mıdır?

  2. Kenan dedi ki:

    Benimde bir sorum olacak. 07:45 17:55 saatleri arasında çalışıyorum fakat 17:55 ten 21:35 e kadar mesai yaptiriyorlar . Sabah 10. Da 10 dk mola öğlen 40 dk mola 4 te 15 dk mola 17:55 te 30 dk mola ve akşam 8 de 10 dk mola yapıyoruz.benim sorum bu mola saatleri kanunda belirtilen bi işçinin günde çalışabileceği maksimum çalışma saatine dahil mi yoksa molalar sayilmadiginda mi. 07.45 . 21:35 e göre biz gunde 13saat.45 dk calistiriliyoruz.

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Mola süreleri istisnai durumlar için çalışma süresinde sayılmadığından, işçiye verilecek mola süresinin hesabına esas çalışma süresine de dahil edilmez. Yani İş Kanununun 68 inci maddesinde günlük çalışma süresine göre verilmesi gereken asgari mola süreleri için esas alınan çalışma süreleri, mola süreleri hariç sürelerdir. (Bkz. https://www.isvesosyalguvenlik.com/mola-sureleri-konusunda-isverenin-uymasi-gereken-kurallar/)

    2. Ahmet dedi ki:

      Merhabalar ben kuaförüm 5 yıldır çalışıyorum iş yerinde ve tazminatımı almadan cikmak istemiyorum haftada 6 gün sabah 8:30 da geliyorum akşam 8 de cikiyorum resmi tatillerde çalışıyoruz nasıl bir yol izlemeliyim bunları kanıtlamak için nasıl deliller lazım olur bana ne yapmam lazım haklı sebeple işi bırakıp tazminatımı almak istiyorum

  3. Ekrem dedi ki:

    Merhaba Efendim bir şey sormak istiyorum
    Benim çalıştığım şirket Beni 16 saat çalıştırıyor her zaman olmuyor ama mutlaka oluyor iş akdi mi fesih edebilir miyim

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Eğer günde 16 saat çalıştırılıyorsanız, İş Kanununa göre işçinin 11 saatten fazla çalıştırılması yasak olduğu için haklı nedenle iş akdinizi feshedebilirsiniz. (4857/24-II-f maddesi)

  4. Fatih dedi ki:

    11 yıldır Enerji sektöründe çalışıyorum. Sürekli 12 saat gece çalışıp, hafta tatili yapamıyorum. Yıllık mesai on binlerce saati buluyor. Yıllık izin yok. Zaruri sektörlerde bir takım zorlayıcı haklarının olduğuna dair dedikodular duydum ama yazılı bir yasa falan bulamadım. Böyle bir şey var mı varsa nereye kadar? Yıllık 270 saat üzeri çalışma için de imza attırdılar bu yazılı olarak iptal edilebiliyormuş ancak bana çalışır mı bilmiyorum. Dava açarsam hangi haklı sebeplerle açabilirim, ne kadar zamanda sonuç alabilirim çünkü hemen iş bulmam imkansız ve mevcut koşullarda gidip bi yerle görüşemiyorum bile. Çalıştığım enerji santrali olmadan da şebekeden enerji ihtiyaçlarını karşılayabiliyor fabrika. Zaruri alana giriyor mu en azından bunu öğrenebilir miyim?

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      – 4857 sayılı İş Kanununun 69 uncu maddesinde işçilerin gece çalışmaları yedibuçuk saati geçemeyeceği; ancak, turizm, özel güvenlik ve sağlık hizmeti yürütülen işlerde işçinin yazılı onayının alınması şartıyla yedi buçuk saatin üzerinde gece çalışması yaptırılabileceği belirtilmiştir.
      – Postalar Halinde İşçi Çalıştırılarak Yürütülen İşlerde Çalışmalara İlişkin Özel Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik’in 7 inci maddesinde de; “Postalar halinde işçi çalıştırılarak yürütülen işlerde (vardiyalı işlerde), 4857 sayılı Kanunun 42 ve 43 üncü maddeleri ile 70 inci maddesinde öngörülen yönetmelikte belirtilen haller dışında işçilerin gece postalarında 7,5 saatten çok çalıştırılmaları yasaktır. Ancak turizm, özel güvenlik ve sağlık hizmeti yürütülen işlerde işçinin yazılı onayının alınması şartıyla yedi buçuk saatin üzerinde gece çalışması yaptırılabilir.” hükmü yer almaktadır.
      – Yönetmelikte bahsi geçen İş Kanunun söz konusu 42 maddesinde (Zorunlu nedenlerle fazla çalışma); “Gerek bir arıza sırasında, gerek bir arızanın mümkün görülmesi halinde yahut makineler veya araç ve gereç için hemen yapılması gerekli acele işlerde, yahut zorlayıcı sebeplerin ortaya çıkmasında, işyerinin normal çalışmasını sağlayacak dereceyi aşmamak koşulu ile işçilerin hepsi veya bir kısmına fazla çalışma yaptırılabilir.” hükmü, 43 üncü maddesinde ise (Olağanüstü hallerde fazla çalışma) “Seferberlik sırasında ve bu süreyi aşmamak şartıyla yurt savunmasının gereklerini karşılayan işyerlerinde fazla çalışmaya lüzum görülürse işlerin çeşidine ve ihtiyacın derecesine göre Bakanlar Kurulu günlük çalışma süresini, işçinin en çok çalışma gücüne çıkarabilir.” hükmü yer almaktadır.
      Zaruri sektörlerle ilgili zorlayıcı haklardan kastınız nedir bilmiyoruz, ancak İş Mevzuatına göre yukarıdaki istisnai durumlar hariç; işçiler günde 11 saatten fazla çalıştırılamaz, gece 7,5 (yedibuçuk) saatten fazla çalıştırılamaz, yılda 270 saatten fazla fazla mesai yaptırılamaz. Haftalık 45 saatlik çalışma süresini dolduran işçiye bu süreyi aşan, ayrıca bu süreye bakılmaksızın günlük 11 saatlik süreyi aşan her bir saatlik fazla çalışma için saat başına düşen ücretin birbuçuk katı fazla mesai ücreti ödenmesi gerekir. Yine haftalık 45 saatlik çalışma süresini dolduran işçiye yedi günlük zaman dilimi içerisinde en az 24 saatlik ücretli hafta tatili verilmesi gerekir.
      Anladığımız kadarıyla sizin işyerinizde en azından sizin için bu mevzuat kurallarına uyulmuyor. Belirttiğiniz durumların her biri 4857 sayılı İş Kanununun 24/II-f (işverenin çalışma şartlarını uygulamaması) maddesi kapsamında size ihbar süresine uymadan derhal fesih ve kıdem tazminatı alma hakkı vermektedir. İsterseniz bu konuda ALO 170’e şikayette de bulunabilirsiniz.
      Çalıştığınız sektörün önemli/hayati bir sektör olması işverene mevzuat hükümlerini dikkate almama hakkı ve yetkisi vermez. İşverenin yapılan için önemi ve ihtiyaca göre yeterli sayıda personel çalıştırması gerekir.

  5. Yahya dedi ki:

    Özel rehabilitasyon merkezinde 8 ay çalıştım normal yardımcı elemandım fizyoterapistler haftada 5 gün çalışıp 45 saat 2 gün izin yapıyorlardı bana öyle bi hak vermediler haftada 1 gün ve günlük 10 saat çalıştım ne yapmam lazım bu durumda iş yerindende buğün itibari ile ayrıldım

  6. Çağatay dedi ki:

    Perkande sektöründe çalışmaktayım mesai saatim 09:45 başlayıp, 18:30 ‘a uzatıldı (daha önce 18:00 kademe kademe 18:15 ) gün içerisinde 1 saat yemek molası ve 15 dk çay molası verilmektedir. Yöneticim 18:30 mesai bitiminin haftalık 52 saati doldurması için yapıldıgını söyledi bu yasal mı haftalık 45 saat olarak çalışma süresi olduğunu biliyorum beni bukonuda sydınlatırsanız sevinirim

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      İş Kanununda işçinin çalışma süresi en az şu kadar olacak diye bir hüküm yok, kanunda haftalık normal çalışma süresi 45 saat olarak belirlenmiştir. Sadece işçinin ücretli hafta tatili ve fazla mesai ücreti alma hakkının doğması için 45 saatlik haftalık çalışma süresini doldurması gerekir. İşyerinde niçin haftalık 52 saati doldurmanız gerekiyor anlayamadık.

  7. Barış dedi ki:

    Merhabalar özel sektörde güvenlik gorevlisiyim işi yeri bana günlük yovmiyemin altında mesai veriyor Yasalda yeri varımdır

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Fazla mesai ücreti günlük yevmiye üzerinden hesaplanmaz, her bir saatlik fazla mesai için normal saat başına düşen ücretin bir buçuk katı üzerinden fazla mesai ücreti ödenir, yani hesaplama saatlik ücret üzerinden yapılır.

  8. Duygu Acıklı dedi ki:

    Merhaba güzellik merkezinde sabah 9 akşam 7 ve cumartesi de dahil olmak üzere günde 10 saat haftalık 70 saat çalışıyorum. ekstra mesai ücreti almıyorum. Şirket ödemiyor. bu yasal mıdır ?

  9. İlhami dedi ki:

    iş yeri 12 saat çalıştırıp 7.5 saat olarak bildiriyo günlük 1 saat mola veriyo ve onun ücretini kesiyor elden para mesai veriyor ise gelmedigim günde mesaiden kesiliyor bu yasal mı şikayet etmek için nereye basvurabilirim

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Yasal değil tabii ki ALO 170’e şikayette bulunabilirsiniz.

  10. Gözde YILDIZ dedi ki:

    Ben çalıştığım yerde 8 ,5saat duruyorum sabah 07:00 işbaşı yapıyorum 15:30 da paydos yapıyorum beni 8 buçuk saat tutupta kayıtlara 7,5 saat çalıştı diye gösteriyor bu yasal mı

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Eğer mevzuata uygun olarak size mola süresi veriliyorsa bu süre çalışma süresinden sayılmaz. Dolayısıyla size toplam 1 saatlik mola süresi veriliyorsa, o zaman 7,5 saat çalışmış gibi gösterilmeniz normal.

      1. Gözde YILDIZ dedi ki:

        Teşekkürler bişey daha soracağım milli bayramlarda çift yevmiye alıyoruz ya vergi kesintisi oluyor mu 366 lira mı almam gerekiyor yoksa vergi olduğu için bu fiyatın altında mı almam gerekiyor

        1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

          Milli bayramlar ve diğer Cumartesi – Pazar dışındaki resmi tatil günleri için, işçinin işyerinde çalışmaması halinde bir günlük, çalışması halinde iki günlük ücret ödenmesi gerekir. Bu ücrette gelir vergisi kesintisine tabidir.

  11. Mehmet dedi ki:

    İşe girerken alacağım maaş asgari ücretin bir tık üstünde olduğunu söylediler çalışma saatleri de sabah 08:30 akşam 18:00 cumartesi saat 15:00 de paydos bunların içinde yemek ve çay molası dahil fakat ben sabah servis iş yerine 07:30 ile 40 geçe getiriyor girerken kart basmiyoruz imza atıyoruz giriş ve çıkışları akşam çıkış saatimiz belli olmuyor bazen 8:45 bazende daha geç oluyor kendi adıma söylüyorum çevre ilde çalıştığım için (çeşmede)sabah saat 07 de kontak basıyorum akşamda saat 9:30 ile 00 arası kontak kapatıyorum bu yüzden işi bıraktım asgari ücretin üstünde verdiği parayı mesai olarak gösteriliyor bu konuda ne yapabilirim

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      İşyerinin bağlı olduğu SGK Müdürlüğüne şikayette bulunabilirsiniz.

  12. Hande Sakin dedi ki:

    Merhaba 08-16.0 saatleri arasında bir hafta yani 6gün çalışılıyor. Hafta da en fazla kaç gün 08-20.0 arası mesai yapabiliriz

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      4857 sayılı İş Kanunu bu konuda dört sınırlama getirmiştir;
      1- İşçiler günlük 11 saatten fazla çalıştırılamaz.
      2- Haftalık 45 saatlik çalışma süresini doldurmuş işçiye en az 24 saatlik hafta tatili (haftalık izin) verilmesi gerekeceğinden bu durumda işçi haftada 6 günden fazla çalıştırılamaz.
      3- Fazla çalışma (fazla mesai) süresinin toplamı bir yılda 270 saatten fazla olamaz.
      4- Turizm, özel güvenlik ve sağlık hizmeti yürütülen işler hariç işçiler gece yedi buçuk saatten fazla çalıştırılamaz, aynı şekilde Sağlık Kuralları Bakımından Günde Azami Yedi Buçuk Saat veya Daha Az Çalışılması Gereken İşler Hakkında Yönetmelik kapsamındaki işlerde işçiler yedi buçuk saatten fazla çalıştırılamaz.
      Bunlar dışında İş Kanununda herhangi bir çalışma saati/süresi veya fazla mesai sınırlaması getirilmemiştir.

  13. Aile dedi ki:

    Merhaba gece 11 saat çalışıp çıkışta kendi araciyla uygusuzluk sebebiyle vefat eden işçinin ailesine bu konuda işveren bir tazminat öder mi

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Çalışanın ölümünde işverenin bir kusuru varsa ve aile tazminat talep ederse işveren tazminat ödemek zorunda kalabilir, tabi bunu takdir edecek olan mahkeme.

  14. Reyhan dedi ki:

    Benim sorum biz bir firmada 08:00/18:00 saatleri arasında çalışıyoruz günde 1 saat yemek ve çay molamız var haftalık 45 saati tamamlıyoruz bunun dışında kaldığımız saatlerin nasıl hesaplanması gerekir ve de cumartesi çalışmasının mesaisinin ve pazar gününün mesai ücretleri nasıl hesaplanır öğrenmek istiyorum teşekkürler

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      45 saatlik süre dolduktan sonra yapılan her bir saatlik çalışma karşılığı normal saat başına düşen ücretin bir buçuk katı ödeme yapılması gerekir. (Bkz. https://www.isvesosyalguvenlik.com/fazla-mesai-ucreti-nasil-hesaplanir/)

  15. Çetin koç dedi ki:

    Vardiyalı sistemde 3 vardiya yapan işçiler izin kullanmadan en fazla kaç gün çalıştırılabilir.

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      İzinden kastınız haftalık izin yani hafta tatili ise eğer işçi ister vardiyasız sistemde çalışıyor olsun isterse iki vardiyalı veya üç vardiyalı sistemde çalıştırılıyor olsun fark etmez, haftalık 45 saatlik çalışma süresini tamamlayan işçiye 7 günlük zaman dilimi içerisinde yani hafta bitmeden en az 24 saatlik ücretli hafta tatilinin (haftalık iznin) kullandırılması gerekir. (Bkz. https://www.isvesosyalguvenlik.com/butun-ayrintilari-ve-kurallariyla-vardiyali-calisma-sistemi/)

  16. Burak dedi ki:

    Merhaba

    Kurumsal bir şirkette aynı seviye,aynı maaş, fakat farklı departman çalısanları arasında bir ekip günde toplam 1 saat haftada toplam 5 saat fazla çalıstırılabilir mi ?

  17. Barış dedi ki:

    Merhaba çalıştığım işyerinde asgari ücretten 865 tl fazla alıyoruz ve mesai ücreti vermiyorlar işe girerken senede 270 ayda 22.5 saat mesai yaptırabiliriz ve mesailer 2 ayda bir ödenicek demişlerdi ama mesai ödemiyorlar konuda hakkındaki hakkım nedir asgari ücretten 865 tl fazla veriyorlar diye ücretsiz ayda 22.5 saat mesai yaptırabilirlermi?

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      İşverenin işçiye yılda 270 saat mesai yaptırma hakkı İş Kanununda belirtilen yıllık fazla mesai süresinin üst sınırıdır. İşveren işçinin onayını almak şartıyla tabi ki yılda 270 saate kadar fazla mesai yaptırabilir, ancak bu durum ve/veya işçiden fazla mesai onayı almış olmak işçiye fazla mesai ücreti ödemesi gerekmediği anlamına gelmez. İşveren eğer işe girerken ücretinizin fazla mesai dahil belirlendiğini iddia ediyorsa bu konuda da bazı sınırlama ve şartlar vardır. (Bkz. https://www.isvesosyalguvenlik.com/aylik-ucret-fazla-mesai-ucretini-de-kapsayacak-sekilde-belirlenebilir-mi/)

  18. Sevgi dedi ki:

    Merhaba.benim sigortam 10 günden fazla gösterildi.fakat yatılı 24 saat çalıştım.maşım nekadar olmalı?

  19. Yusuf dedi ki:

    Fabrika günde 10 saat çalıştırıyor. Sabah 8 den akşam 6 ya kadar. Haftanın her günü bu şekilde oluyor. Ve aylık asgari ücret ödeniyor. Fazla mesai ödemmiyor. Bu şekilde yasal mıdır?

  20. Ece dedi ki:

    Merhabalar ben market sektöründe çalışıyorum. Haftanın bir günü 14 saat çalıştırılıyorum ve bunun bana ne ücretini nede geri ye dönük dinlenme saati olarak vermiyor. Ogün 14 saati bitirdikten sonra ertesi sabah tekrar 8.5 saat çalıştırılıyorum. Haklı fesih yapabilir miyim?

  21. Ensar dedi ki:

    Bizi tatlıcıda ramazanda 29 gün boyunca izinsiz 11 saat çalıştıyorlar ve mola yok ,haftalık iznimizi kullanmamız yasak ,ve ekstra bir mesai vermeyeceklermiş bu durumda biz ne yapabiliriz ,bize ne gibi haklar ihlal ediliyo cevaplarsanız sevinirim

  22. Hüseyin dedi ki:

    Merhaba ben bir firmada 08:00-18:00 çalışmaktayım cumartesi pazar günleri mesai olmadığı takdirde tatil yapıyoruz fakat bizde hafta içi akşam mesailerini saat 21:00 kadar yaptırıyorlar yani sabah 08:00-21:00 çalıştırıyorlar günlük çalışma saati 12 saatin üzerine çıkmış oluyor bende bu nedenle işten haklı fesih sebebi ile ayrılmak istiyorum sizden öğrenmek istediğim beni bu şekilde çalıştırabilirler mi

  23. Ali dedi ki:

    Hocam ben plastik sektörü bir firmada 6 gün 9 saat çalışıyorum 15 dk yemek molası var vardiyalı çalışıyordum 8 saatti gündüze sabitlediler 9 saat çalışacaksın dediler böyle olabiliyor mu

  24. Ali dedi ki:

    S.a hocam ben plastik sektöründe bir firmada 6 gün 9 saat çalışıyorum 15 dk yemek molası var vardiyalı 8 saat çalışıyordum gündüze sabitlediler 9 saat çalışacaksın dediler 9 saat normal mi

  25. Turan dedi ki:

    Sabah 8 akşam 7 çalışıyorum ve 15 dk 10da 45 dk öğlen 15 dk 4te çay ve yemek molası var haftanın 5gunu çalışıyorum ve hergün 15 dk fazla çalışmış olmuyor muyuz oluyorsak bunu kime hangi mercilere şikayet etmeliyiz

  26. Güneş dedi ki:

    Merhaba, özel sektörde sağlık personeli olarak çalışıyorum, ilk işe danışma olarak başladım, sonrasında sağlık personeli olarak görevimi değiştirdiler. Sözleşmede yenileme yapılmadı fakat görev tanımı belirtilerek imzalatıldı. Mesai için işveren istediğinde mesaiye kalırım diye imzalamıştık fakat her sene yenilenmiyor. 270 saati aşan mesaim var yıl boyunca, hepsinin ücretini veriyor ama. Bu şekilde de olsa haklı fesih edebilir miyim?

  27. merve yavuz dedi ki:

    Merhabar, 8-6 calismaktayim, yemek. molası yok yani kullanamiyoruz calisma sartlari esnek, cumartesi gunleri de 6 ya. kadr calismamizi istiyorlar fakat mesai ucreti vermiyorlar, hafta da 50 saat zaten calisiyoruz, sikayet edbeilir miyim

  28. Aslıhan dedi ki:

    Merhabalar ben kargo firmasında çalışıyorum sabah 9,30 da başlayıp akşam 18,30 da çıkıyorum iş verenim maaşımı 10,250 tl yatırmış bu normal mı ben anlamıyorum cumartesi günleri de 15.00 kadar çalışıyorum

  29. Betül dedi ki:

    Sabah saat 10.00 da iş başı yaşıyoruz akşam 7 de çıkıyoruz Cumartesi günleri de dahil çalışıyoruz bu bir özel sektör kaç saat fazlamız var özel sekörde 56 saat çalışılma hakkı var diyor yönetici yardımcı olurmusunuz ?