İşveren Ücret Ödemesini En Fazla Kaç Gün Geciktirebilir ?

İşveren Ücret Ödemesini En Fazla Kaç Gün Geciktirebilir ?
22 Ocak 2014 20:14

4857 sayılı İş Kanununun 32 ve 34 üncü maddeleri uyarınca; ücretin en geç ayda bir ödenmesi gerekir. İş sözleşmeleri veya toplu iş sözleşmeleri ile ödeme süresi bir haftaya kadar indirilebilir.

Ücreti ödeme gününden itibaren 20 gün içinde mücbir bir neden dışında ödenmeyen işçi, iş görme borcunu yerine getirmekten kaçınabilir. Bu nedenle işçilerin kişisel kararlarına dayanarak iş görme borcunu yerine getirmemeleri sayısal olarak toplu bir nitelik kazansa dahi grev olarak nitelendirilemez. Ücreti zamanında ödenmediği için iş görme borcunu yerine getirmeyen işçilerin, bu nedenle iş akitleri çalışmadıkları için feshedilemez ve yerine yeni işçi alınamaz, bu işler başkalarına yaptırılamaz.

Örneğin; işçi – işveren arasında başka bir ödeme tarihi belirlenmemişse, ücretini aylık olarak alan işçi için çalışılan ay bittiğinde işçi o ayın ücretine hak kazanmış olur ve  en geç bir gün sonra yani takip eden ayın 1’inde ücretin ödenmesi gerekir, işveren ayın 1’inde ödenmesi gereken bu ücreti en fazla ayın 20’sine kadar geciktirebilir.

İşveren tarafından işçinin ücreti kanun hükümleri veya sözleşme şartlarına uygun olarak hesap edilmez veya ödenmezse, 4857 sayılı İş Kanununun 24 üncü maddesi uyarınca bu durum işçi için haklı fesih sebebi sayılır ve işçi bu durumda ihbar süresini beklemeden iş sözleşmesini feshedebileceği (işten ayrılabilir – istifa edebilir) gibi, işyerinde en az bir yıllık çalışma süresinin de doldurmuşsa işverenden kıdem tazminatı talep edebilir.

Ayrıca;

• Gününde ödenmeyen ücretler için mevduata uygulanan en yüksek faiz oranı uygulanır.

• İşçinin İş Kanunundan veya toplu iş sözleşmesinden ya da iş sözleşmesinden doğan ücret ödemelerini süresi içinde kasden ödemeyen veya eksik ödeyen işverene, her işçi ve her ay için 139 TL idari para cezası uygulanır.

YORUMLAR

  1. ercan can dedi ki:

    ankara sincan organıze sanayi bolgesinde şu an faal durunda çalışmakta olan termıkel.a.ş de çalışan işçilerın 4 aydır maaş alamadıkları.ve işçilarin magdur edildigi ve herkesin kredi kartlarının hep cezaya gırdıgı ve icralık oldugu.ve işverenın hıç bır açıklamada bulunmadıgı.neden maaşlarının yatmadıgı konusunda açıklama yapma geregı ıle duymagıgını sızlere soyleme geregı duydum ve geregının yapılmasını konuyla ılgılenmenızı arz ederı…

  2. Mustafa dedi ki:

    Ben şöyle bir soru sorabilirmiyim bizim her ay 1 inde maaşımız yatıyordu bu geri çekile çekile 24 üne kadar indi 24 ünden itibaren hesap kapatılıyor ama ayın 30 unda yada 29 unda yada 1 inde yatıyor maaş böyle bir hakkı varmı iş verenin

    1. Admin dedi ki:

      Sorunuz biraz çelişkili olmuş, maaşımız her ay 1 inde yatıyordu geri çekile çekile 24 üne indi demişsiniz, devamında da yine her ayın 30 unda yada 29 ununda yada 1 inde yatıyor demişsiniz, yani yine başa dönmüşsünüz, ayrıca hesap kapatılıyordan neyi kastettiğinizi anlayamadık. Sorunuzu biraz daha ayrıntılı sorabilirseniz cevaplayabiliriz.

  3. Mehmet dedi ki:

    Ben 11 yıldır okul mobilyasinda çalışıyorum 2008 2 ayında girdim ve maaslarimiz 5 inde avansda 20 sinde veriliyordu sonrası hiçbir sözleşme olmadan 15 ine son 3 aydır da 20 sinde veya 25de vermeye başladı sonrada krizi bahane Edip ki bazı arkadaslarida 1 ay ücretsiz izine çıkarttı çekirdek kadro deyip de bizleri de normal çalışma saatinin olan cumartesi günü 8,30 ile 13 arası çalışmamızı ücretsiz izin olarak çalıştırmıyor itiraz edenleride 3ay ücretsiz izinler tehdit ediyor öyle hakkı olduğunu söylüyor bu nedenler iş fes etmeme ve tüm haklarımı almama yeterli ve nasıl yol uygulamam gerek çünkü işveren sadece kendini düşünür oldu bizide mecbur bırakıyor beni bilgilendirirseniz çok sevinirim teşekkürler

    1. Admin dedi ki:

      Bu konuda ayrıntılı bilgi için Hizmet Akdi-Fesih Rehberi sayfamıza bakabilirsiniz.

  4. Mehmet dedi ki:

    Teşekkür ederim

  5. Myzc dedi ki:

    Merhaba

    Ben x bir kurumsal firmada 2 yıldır çalışıyorum sözleşmemde ayın 1 i ila 5i arası maaş günü olarak yazıyor fakat son 2 aydır. Maaşlar geç yatırılıyor Ekim ayı maaşı 19 unda yattı Kasım maaşı ise ayın 12si olmasına rağmen halen yatmadı. Ve geçen yıl 2 ay üst üste yarım maaş yatırıldı kalanı sonra yatırıldı. Bu durumda ben yasal olarak hak iddia edebilir miyim?

    1. Admin dedi ki:

      Merhaba; İş Kanununun 34 üncü maddesinde; “Ücreti ödeme gününden itibaren yirmi gün içinde mücbir bir neden dışında ödenmeyen işçi, iş görme borcunu yerine getirmekten kaçınabilir. Bu nedenle kişisel kararlarına dayanarak iş görme borcunu yerine getirmemeleri sayısal olarak toplu bir nitelik kazansa dahi grev olarak nitelendirilemez. Gününde ödenmeyen ücretler için mevduata uygulanan en yüksek faiz oranı uygulanır.” hükmü yer almaktadır. Kanunun 24/II/e maddesi de “İşveren tarafından işçinin ücreti kanun hükümleri veya sözleşme şartlarına uygun olarak hesap edilmez veya ödenmemesi” işçi açsısından haklı fesih sebebi olarak görmüştür. Kanundaki bu haklarınızı kullanabilirsiniz.

  6. Hüseyin dedi ki:

    Selamün aleyküm şimdi ben 2 aydır bir şirkette çalışıyorum 1 ay maaş içeride kalıyor 2inci ay maaş alıyorsunuz dediler 7 kasımda maaş almam lazımdı hala alamadım izine geldim 2 aydır para alamadık para olmadığı için gidemedim bana diyorlarki istifanı yaz gönder göndermezsen paranı ödemezler falan diyorlar bilgilendirirseniz iyi olur bide maaşımı en geç ne zaman yatırırlar sizce

    1. Admin dedi ki:

      Aleyküm selam. İş Kanununa göre bir ay maaşın içerde kalması şeklinde bir uygulama yok, Kanun işverene böyle bir hak vermemiş. İşverenin işçi ücretini en geç ne zaman ödemesi gerektiği yukarıda belirtilmiştir. Çalışıyorken ücreti ödemeyen işveren, istifa ettiğinizde ödemeyebilir. Ancak en azında işverenin ücretinizi ödeyip ödemeyeceğini bilirseniz, hiç değilse bundan sonrası için boşuna çalışmazsınız. İsterseniz ALO 170’e şikayette bulunabilirsiniz.

  7. murat dedi ki:

    merhaba ben yurtdışında yenigün inşaat ın kamerun daki şantiyesinde çalışıyorum temmuz maaşlarımızı bile daha alamadık bugun kasım ayının 20 si nasıl bir yol izlememiz gerekir içerdeki maaşlarımızı toplu alabilirmiyiz

    1. Admin dedi ki:

      Eğer sürekli yurtdışında çalışıyorsanız ve çalıştığınız işyeri yenigün inşaat’a ait olsa bile o ülkenin kanunlarına göre kurulmuş bir şirkete bağlı ise bu durumda Türkiye Cumhuriyeti Kanunları geçerli olmaz, bulunduğunuz yerdeki ilgili birimlere başvurmanız gerekir. Ancak orada çalıştığınız işyeri T. C. Kanunlarına göre kurulmuş bir şirkete bağlı ise bu durumda oradaki T. C. Büyükelçiliği veya Konsolosluğuna uğrayıp görüşebilirsiniz.

  8. Yigit dedi ki:

    Merhaba, calismis oldugum kurumda 375 sayili KHK kapsaminda surekli isci kadrosunda calismaktayim. 7 aylik surecte 15~14 donemi baz alinarak ayin 15 inde maas almaktaydik. Kurum maaslarimizi 1~30 arasi baz alinarak takip eden ayin 15 inde yatirmak istiyor. Bu kanuna uygun mudur ? 15 gunluk calismam icerde kalmis olmuyor mu ?
    Tesekkurlet.

    1. Admin dedi ki:

      Merhaba, 15-14 dönemi çalışırken 15’inde maaşınızı alıyor idiyseniz 1-30’u dönemi çalışırken de yine 15’inde maaşınızı almanız biraz tuhaf, bu durumda maaşınızı 1’inde almanız gerekir. Çünkü ay tamamlanıp sonraki aya geçildiğinde çalışanlar ayın 1’i itibariyle maaşlarını almaya hak kazanırlar. Ancak İş Kanununun 34 üncü maddesi gereğince ücretin en geç ödeme gününden itibaren yirmi gün içinde ödenmesi gerekmektedir. Bu yönüyle de 15 inde ödenebilir. Yalnız bu durumda da ilk ücret ödemenizin 45 günlük ücret tutarında olması gerekir.

      1. Barış Çetin dedi ki:

        Merhaba aynı problem bende de var maaş günümüz ayın 15 denilmişti fakat hep sarkmakta bugün ayın 22 su daha yatmadı tazminat almam için ne yapmalıyım

        1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

          Eğer işveren yukarıdaki yazıda belirtildiği gibi fesih hakkı verecek şekilde ücret ödemelerini geciktiriyorsa, Noterden ihtarname çekip iş akdinizi feshedebilirsiniz.

  9. Ahmrt dedi ki:

    Iki aydır maaş alamıyoruz ekim ve kasım maaşlarını işverenin boyle bi hakkı varmi maaşla ilgili nereye müracat etmemiz gerekiyo kime şikayette bulunmalıyız alın terimiz gasp ediliyo malesef işveren tarafından

    1. Admin dedi ki:

      Bulunduğunuz yerdeki Çalışma ve İş Kurumu Müdürlüğüne şikayet edebilirsiniz.

  10. Mehmet dedi ki:

    Merhaba ben dogansu harita şirketinde 5 ay çalıştım fakat maaşımı tam olarak almıyoru asgari yatıyor geri kalan maaş elime geçmiyor bende ayrıldım 8 ayına 9ayı alamadım işten ayrıldım hiçbir imza atmadım ne yapmam gerkir bana yardımcı olun saygılarımla MEHMET

    1. Admin dedi ki:

      Merhaba, önce bulunduğunuz yerdeki Adliye Arabuluculuk Bürosuna başvurmanız, bundan sonuç alamazsanız iş mahkemesinde dava açmanız gerekir.

  11. Ferat dedi ki:

    Selamün aleyküm x firmasinda 19 aydır çalışıyorum ve ise girerken bize 15 ile 20 si arasinda yaticak dendi biz maaslarimiz 3 aydir 26 sindan sonra alıyoruz bunun icin bu kanun gecerli sayilirmi is sözleşmesinde geçiyor 15 ile 20 arasi diye. ?

    1. Admin dedi ki:

      Aleyküm Selam. 15 ile 20’si arasında aldığınız maaş büyük ihtimalle bir önceki ay çalışmalarınıza ait hak ettiğiniz maaştır. Bu maaşın da aslında ayın 1’inde yatması gerekir, Kanuna göre de en fazla 20’sine kadar ödeme geciktirilebilir. Dolayısıyla sizin maaşla süresinden sonra ödeniyor gibi görünüyor.

  12. hafız dedi ki:

    merhaba kamu işçisiyim ayın 1 de kesilen hesap 15 ila 30 arasında olurmu sözleşmede 15 le 30 yazıyor geçerlimidir

    1. Admin dedi ki:

      Sorunuzdan tam olarak neyi kastettiğinizi anlayamadık.

  13. Abidin dedi ki:

    Merhaba ayın 15 de maas günümüz yaklaşık 1 yıldır bu iş yerinde calisiyorum 12 ci ayın maaşı bugün itibariyle 10 gün gecikmiş benim bireysel kredim var ve iş yerine bildirime ramen bana avans bile vermediler anlayacağın krediyi kredi karttan ödedim bu nasil bir dünya ben dünyada adalet olmadığını inanıyorum çünkü hukuk yasa kanun iş verenin yani tutar iş veren icin binlerce yasa kanun var işçinin sadece ezilmeye mahkumdur

  14. Betül dedi ki:

    Merhabalar Bir şey öğrenmek istiyorum
    Örneğin : Ocak 01.-30 arasında çalışan bir personel Maaşını Şubatın 20 kadar alabileceğini söylüyorsunuz peki…
    Bulunduğum şirkette Net bir maaş ödeme günü bulunmamaktadır. 20 geçmeyecek şekilde ayın 14 de 18 de yatırdılar maaşları bu durum borçları ödeme konusunda zorluk çıkartıyor Ayrıca firma yetkililerin imzalayıp da asmış olduğu avans talep evrağı bulunmaktadır. ama bu günlere de uyulmamış bulunmaktadır. o sürenin dışında kalıp yatırmış yada hiç yatırmamıştır bu durumda ne yapmam gerekiyor öğrenebilir miyim ?

  15. Furkan ALTAT dedi ki:

    Merhaba. Ben, Sİvas’taki eski HİLTON, yeni The Green Park Hotels’de çalışıyordum. İş veren önceden haber vermeden, ihbarsız iş hakkımı sonlandırdı ve işten çıkışımı verdi. 31.12.2018 tarihinde çıkışımı aldım. Lakin 12. ayın maaşını ödememekte diretiyor. Bu gün itibariyle (12.02.2019) ”istersen bekle, istersen de mahkemeye ver haaa mahkemeye verirsen de yıllarca sürer ve hiç bir şey alamazsın” diye beni tehdit etti. Sizce ne yapmalı ve nasıl bir yol izlemeliyim?

  16. Cevat dedi ki:

    merhaba ben inşaat işinde çalışıyorum ve ise başladığımda bana maaşlarınız gelecek ayin 15 veya 20 sine kadar yatacak duyurulardı ne yazıkki 29 onda önce alamadık maaşlarımızı şimdi 2019 a girdik bugün mart 3 ve hala ocak ayını maaşını bile alamadık nasıl bi yul izlemeniz gerekiyor tesekkurler

  17. Seren dedi ki:

    6 aydır bir ozel sektorde calismaktayim ise baslarken 10 15 i arasinda yatar 16 sini gormezsiniz denilen maasimiz en erken 1 ay 17 sinde yatti daha sonra 28 i buldu. Sonunda diger aya aksamaya basladi. Gecen ayin 10 15 inde verilmesi gereken maasdan bu ayin 5 indeyiz henuz haber yok. Bu durumda haklı işe gelmeme hakkımız doğar mı ?

  18. Hamdi dedi ki:

    merhaba benim iki sorum olacak cevaplarsanız çok memnun olurum.
    Soru 1 : 2012 yılından beri bi otelde asgari ücretle çalışmaktayım son 5 6 aydır ücretlerimiz de anormal bi değişiklik var.
    Ekim ayı maaşı aralık 5te
    Kasım ayı maaşı aralık 24te
    Aralık ayı maaşı ocak 25te ve
    Ocak ayı maaşının 1000tl si mart ayunın 7sinde yattı.
    Bu arada sözleşmelerde 20gün geçiktirebilir yazıyordu
    Buna göre noterden tek taraflı fesih hakkım var olup tazminat alabilirmiyim?
    Soru iki : tüm şirket çalışanlarını 31ocakta çıkış 1şubatta giriş yapmışlar fakat bunu 170e sorduğumuzda 15. Koddan yapılmış görünüyor
    İK müdürüne sorduğumuzda 1ay önceden işkur ve sgk ya bildirdiğini herhangi bir hakkımızın kaybolmayacağını önümüze yeni sözleşmeler koyulup bunlarda eski haklarımızın devri diye maddeler olacağını söyledi. Bunun için ne yapmam lazım cevaplarsanız çok sevinirim iyi çalışmalar

  19. Eren cengiz dedi ki:

    Merhaba.
    Eşim bir özel okulda çalışıyor. Mayıs ayına geldiğimiz halde Şubat Mart ve Nisan ayı maaşlarını alamadi. Haklı fesih ile kıdem tazminatı alabilir mi? Teşekkürler.

  20. Ahmet dedi ki:

    Merhaba işyeri nerdeyse 10 aydır maaşları geç yatırıyor.20 sinde yatacak olan maaşlar 35 40 günü geciyor.yarısını elden yarısını bankadan yatırıyor.şubat ayında artık düzenli odiycez dediler 7 ay bekledik ama duzelmiyor.ocak ayı parasının daha yarısını aldik

  21. Fatih dedi ki:

    Merhabalar.Üç senelik sözleşme imzaladığım kurumumdan ayrılmak istiyorum.Maaşım en geç 16 gün gecikmeli olarak yattı.Mücbir nedenle alakalı olarak bilgi verebilir misiniz? Ayrıca 6 ay önceki maaşım 300 TL eksik olarak yattı ve bana şu ana kadar ödenmedi.Bu durum fesih hakkı doğurur mu? Teşekkürler saygılar.Ayrıca özel okulda çalışan bir eğitimciyim.İdarecilerim kayıt yenileme yapmayan velinin acısını bana karne verdirmeyerek çıkarmak istiyor.Ve kalan üç aylık maaşımı vermemekle alakalı bilgi paylaşıyor.Bu mobbing olarak düşünülebilir mi?

    1. Admin dedi ki:

      Mücbir sebep kısaca zorlayıcı sebep demektir. İşverenin elinde olmayan, kendi hatasından kaynaklanmayan, ancak işverenin yükümlülüğünü süresinde yerine getirmesine engel olan zorlayıcı sebep demektir. Maaşınızın 16 gün geç yatırılmış olması tek başına size fesih hakkı vermez, ancak 6 ay önceki maaşınızın da eksik yatmış olması eğer herhangi bir zorlayıcı nedene dayanmıyorsa ikisi birlikte size fesih hakkı verebilir. Duyumunu aldığınız 3 aylık maaşınızın ödenmeyeceği söylentisi gerçekleşirse bu fesih hakkınızı daha da güçlendirir. Tabii bunun için 3 aylık maaşınızın da ödeme süresinin geçmesini beklemenize gerek yok, bir aylık maaşınız süresi geçtiği halde ödenmemiş olursa diğer sebeplere bunu da ekleyip, noterden ihtarname çekerek iş akdinizi feshedip, tazminat talep edebilirsiniz. İşyerinde diğer çalışanların ücret ve maaşları süresinde ödeniyorken sadece sizinki aksatılıyorsa burada herhangi bir mücbir sebepten bahsedilemez, bu kötü niyetin açıkça belirtisi olur. Öte yandan belirli süreli iş sözleşmesine dayalı çalıştığınız için, Belirli Süreli İş Sözleşmesinde Kıdem ve İhbar Tazminatı başlıklı yazıya da bakabilirsiniz.

  22. Korkut dedi ki:

    Merhaba özel bir şirkette çalışıyorum 14 senedir maaşlarımız her ayın son iş günü yatıyordu fakat yeni bir uygulama yada yaptırım getirip Her ayın üçüncü iş günü diye bir uygulama getirdiler ve bu ay üçüncü iş günü haziranin 11’ine denk geliyor bayramda parasız kaldık yani işverenin ilk üç iş günü diye bir uygulama yapması yasal mı ayrıca her hangi bir sözleşme imzalamadık bu konuda her ay maaş günümüz değişiyor bu yüzden ayrıca maaşların yatma saati de düzenli değil örnek veriyorum nisan ayın da saat 15:00 de mayıs ayında saat 17:40 da gibi yatıyor maaşlarımız maaşın belli bir saatte yatmazsı gerekmez mi bilgi verirseniz memnun olurum cevabinizida mail olarakda atarsanız memnun olurum

    1. Admin dedi ki:

      Normalde işe girerken yazılı iş sözleşmesi yaptınız ve o sözleşmede maaşınızın yatacağı tarih belirtildiyse işveren o tarihi tek taraflı olarak değiştiremez. Öte yandan yukarıdaki yazıda da belirttiğimiz üzere 4857 sayılı İş Kanunun 34 üncü maddesi maalesef ücretin ödeme gününden itibaren 20 gün içinde ödenmesini yani ödemenin 20 güne kadar gecikmesini normal karşılıyor. Fakat burada enteresan olan ödeme gününün sabit bir tarih değil de iş günü olarak belirtilmiş olması. Bu konuda isterseniz ALO 170’e başvurabilirsiniz. Ancak piyasada durumlar pek iç açıcı değil, birçok işveren de ödemelerini zamanında yapamıyor, çalışanın ücret ödemesini bir aydan fazla geciktiren işverenler var. Eğer sizin işyeriniz de ekonomik olumsuzluklar nedeniyle bunu yapıyorsa bu duruma razı olmak gerekir.

  23. ahmet dedi ki:

    İş yerim ileolan sözleşmemi fesh etmek istiyorum. Haziran ayı maaşımı temmuz 1-10 u arasında almam gerekirken temmuz boyunca alamayacağımı biliyorum. 2 sorumvar
    1- zamanında yatmayan haziran maaşımı sebep göstererek ne kadar süre fesih için zamanım var. mesela haziran maaşımı 1 ağustosta alsam haziran maaşımı geçalmamı sebep göstererek sözleşmemi fesh edebilir miyim
    2- bu şartlar altında sözleşmemi fesh edersem kıdem tazminatı alacağımı biliyorum. fakat işsizlik maaşı alabilir miyim

    1. Admin dedi ki:

      İş Kanununun 24/II-e maddesinde; İşveren tarafından işçinin ücreti kanun hükümleri veya sözleşme şartlarına uygun olarak hesap edilmez veya ödenmezse bu durumun işçi için haklı fesih sebebi olacağı belirtilmiş, yukarıdaki yazıda da İş Kanununa göre işverenin mücbir sebep olmaksızın ücretin ödenmesini en fazla kaç gün geciktirebileceği açıklanmıştır. Yazıda belirtilen süre geçtiği halde işveren mücbir sebep olmaksızın ücretini ödemezse bu sizin için haklı fesih sebebi olur. İşveren de işten ayrılış bildirgesinde çıkış nedenini bu şekilde gösterirse, prim gün sayısı da yeterli olursa işsizlik maaşı alabilirsiniz.

  24. Samir Yasin dedi ki:

    merhaba, 9 yıldır sektöründe iyi bir firmada çalışıyorum. son 6 aya kadar ayın 5’inde yatan net ücretlerimiz ve primlerimiz şimdi 2 parça halinde 10’u ile 20’si arasında yatıyor ve bu durum şahsi ödemelerim de beni bankalar ile karşı karşıya bırakıyor. bu durum karşısında ne yapmam gerekiyor. tazminatlarımı alabilmem mümkünmüdür?

    1. Admin dedi ki:

      Yukarıdaki yazıda da açıklandığı üzere İş Kanununa göre ücretin ödenmesinin 20 güne kadar gecikmesi normal. Hatta mücbir sebep varsa daha da gecikebilir. İşyeriniz ekonomik sıkıntılar nedeniyle zorunlu olark bu yola başvuruyorsa katlanabildiğiniz kadar katlanmanız yerinde olur. Çünkü işçi çıkaran, kepenk kapatan firmalar gün geçtikçe artıyor. İş bulmak kolay değil. Ancak katlanmakta zorlanıyorsanız, mücbir sebep olmadığı halde işyeri ödemeleri aksatıyorsa Ücreti Düzenli Ödenmeyen İşçinin Başvurabileceği Yollar başlıklı yazı size yol gösterici olabilir.

  25. Mustafa dedi ki:

    Merhaba ise giriş tarihim 25. 03. 2019. Çıkış tarihin 24. 06. 2019 çıkış kod 04 ile yapıldı ve hala maaşı mi ve ihbar kullandirmadikla ri için ihbar tazminatını vermediler acaba maaşımı kanunen olarak ne zaman yatırması gerek ve ihbar kağıdını imzala mam gerektiğini söylediler bende ödeme yapın öyle imzalarım dedim kabul etmediler sizce ne yapmalıyım arabuluculuk 3 ay için uğraşır mi..

    1. Admin dedi ki:

      İş Kanununa göre işveren eğer mücbir (zorunlu) bir neden yoksa maaş – ücret ödemesini en fazla 20 gün geciktirebilir. İhbar kağıdı olarak bahsettiğiniz ise ibraname herhalde. İbranameyi de tüm işçilik alacaklarınız ödendikten sonra imzalamanız en doğrusudur. Olması gereken de zaten budur. Eğer işveren alacaklarınızı ödemezse arabulucuya başvurmaktan başka çareniz yok.

  26. Mustafa dedi ki:

    Bizim maaşı birazı elden teslim veriliyor. Bankaya askeri ödeniyor

  27. Hkn dedi ki:

    Hayırlı günler ben x firmasında her ay cuma diye ayın 20sinden 30una kadar oyalıyor ve sözleşmede en geç sonraki ayın 20sine kadar yatacaktır diye yazıyor tazminat hakkına sahip oluyormuyım

    1. Admin dedi ki:

      Yukarıdaki yazıda da işverenin ücret ödemesini 20 güne kadar geciktirebileceği belirtilmiştir. Eğer zorunlu bir neden olmadan işveren ödemeyi 20 günden fazla geciktiriyorsa fesih hakkı doğar.

  28. bsr dedi ki:

    2.4.2019 tarihinde işe girdim,22.7.2019 tarihinde ihtarname imzaladım. iki hafta sonra cıkacağım diye. Fakat 5.7.2019 tarihinde haziran ayı maaşı yatmadı. 23.7.2019 tarihi itibariyle toplam 19 gün gecikme oldu. bu durumda ne yapılabilir? maaş 20 gün geciktiğinde işten çıkış hakkım direkt doğar mı? Haziran ayı sigortası ve maaşı yatmadığı halde maaş bordrosunu farketmeden imzaladım. Kanıt olarak x bankasına maaş yatmadığı gösterilebilir. bu durumda da sıkıntı yaşar mıyım? bu süreçte yapmam gerekenleri ve haklarımı söylerseniz çok sevinirim… teşekkürler 🙂

    1. Admin dedi ki:

      Siz aslında iş akdinizi feshetmişsiniz, ancak ihbar süresini başlattığınız için fesih 2 hafta dolunca geçerli hale gelecek, dolayısıyla iki haftalık ihbar süresi dolana kadar hizmet akdi yürürlükte olduğundan, sizin işçi olarak iş görme borcunuz, işverenin de ücret ödeme borcu devam etmektedir. İşverenin 20 gün geçtiği halde mücbir sebep olmaksızın borcunuzu ödememesi sizin için haklı fesih sebebi sayılabilir. Ancak bunu haklı fesih sebebi saysanız ve ihbar süresinin dolmasını beklemeden işten ayrılsanız, 1 yıl dolmadığı için kıdem tazminatı alamazsınız, haklı nedenle de olsa kendiniz işten ayrıldığını için ihbar tazminatı da alamazsınız. Sadece başlattığınız ihbar süresinin dolmasını beklemeden işten ayrılabilirsiniz. Ancak bu durumda da haklı fesih hakkını noterden ihbarname çekerek belgeli yapmanız yararınıza olur. Aksi halde siz işten ayrıldıktan sonra işyeri devamsızlık tutanağı tutabilir, sizin ihbar süresini doldurmadan işten ayrıldığınızı gerekçe gösterip ücret alacağınızdan iki haftalık ihbar tazminatı kesebilir. Yani süreci iyi yönetmeniz gerekir.

  29. ilyas dedi ki:

    size söylemek istediğim şikayetim şöyle 3 yıl 8 aydır bir iş yerinde ögg olarak çalışıyorum maaşlarımız 5 6 7 bazen 8 günlük gecikme ile ödeniyor.ayın 15 inde yatması gereken maaşı böyle geç alıyoruz üstelik bugün yatacak yarın yatacak diyerek oyalama yapıyorlar yalan söylüyorlar İmzaladığımız sözleşmede maaşların ayın kaçında yatacağı yazmıyor sadece girdiğim zaman o zamanki müdür ayın 15i diye demişti ama sözleşmede bir tarih belirtilmemiş. kiramı faturalarımı ve banka borcumu ödeyemiyorum faiz ödüyorum ne yapmam lazım bugün ayın 23si ve maaşım ödenmedi bide belli değil diyorlar ama ev sahibim bir taraftan bankalar bir taraftan bunaltıyorlar ve ben faiz ödeyeceğim..ne yapabilirim yardımcı olursanız sevinirim

    1. Admin dedi ki:

      İşyerinizi ALO 170’e şikayet edebilirsiniz. Ayrıca İş Kanununun 24/II-e maddesine göre “İşveren tarafından işçinin ücreti kanun hükümleri veya sözleşme şartlarına uygun olarak hesap edilmez veya ödenmezse,” işçinin iş akdini fesih hakkı doğmaktadır. Bu maddeye istinaden iş akdinizi feshedip kıdem tazminatınızın ödenmesini isteyebilirsiniz.

  30. Firat dedi ki:

    Merhaba,
    2013 yılından beridir özel bir şirkette ön muhasebeci olarak çalışıyorum yıllık izinlerimi kullanmak için işyerinden izin alamadım bunun dışında her ayın birinde almam gereken banka maaşları ni bazı aylar 10 gün bazen de 50 güne kadar çıktığı oldu ve bu benim bordromda aylık yatırılması gereken tutarbanka maas hesap hareketlerinde mevcut 60 gün arayla sadece 1 asgari ücret yatirilmis görünüyor bunun icin kendi isteginle bile isten ayrılırsam tüm tazminat haklarımı alabiliyor muyum şimdiden tskler

    1. Admin dedi ki:

      Sigorta primlerinizin gerçek ücret üzerinden ödenmemesi, ücret ödemelerinin mücbir sebep olmaksızın 20 günden fazla gecikmesi sizin için haklı fesih sebepleridir. İşyerine noter kanalıyla bu durumları gerekçe gösteren ve 4857 sayılı İş Kanununun 24 üncü maddesine istinaden iş akdinizi haklı nedenle feshettiğiniz, kıdem tazminatı ile diğer işçilik alacaklarınızın ödenmesi talebinizi içeren bir ihtarname gönderip işten ayrılabilirsiniz. Eğer sigorta başlangıcınız 8 Eylül 1999 tarihi öncesiyse ve en az 3600 prim gününüz varsa, bunlarla uğraşmayıp SGK Müdürlüğünden alacağınızı kıdem tazminatı alabilir yazısını işyerine verip işten ayrılarak da kıdem tazminatınızı isteyebilirsiniz.

  31. Serdar dedi ki:

    Merhaba
    Maaşlarımız ayın 1i ile 5 i arasında yatıyor
    Son zamanlarda daha gec yatıyor
    Örnek olarak
    Ayın 7 sinde maaşin yarisi yatti (1500)
    Ayın 20 sinde de(900) yattı 21 inde
    İşi fest etme durumum oluyorum kidsm tazminat alabiliyor muyum 8,5 senedir calişanım

    1. Admin dedi ki:

      Yukarıdaki yazıda da açıklandığı üzere maaş ödemesinin mücbir sebep olmaksızın 20 günden fazla gecikmesi işçi açısından haklı fesih sebebidir, ancak sadece bir ay maaş ödemesinin 20 günü geçmiş olması bu hakkı verir mi o tartışılır.

  32. gökhan dedi ki:

    merhaba
    Ben bir firmada çalışıyor iken işveren beni 1 agustos ile işten cıkarıcaktı tazmınatsız sekılde yanı benım ustume yalan dolan atarak benı kusurlu gostererek.bu tam senelık ızın oncesıne denk geldı ve cıkısımı yapmamışlar izin sonrası cıkartırız dıye.bu arada ayın 15 ınde yatması gereken ve hakettıgım avansım vardı.onuda cıkıs olucak dıye yatırmamışlardı.ben 19 agustos gunu ıstıfa ettım.sırf onların yalan dolanıyla cıkartılmamk ıcın.ve cıkısımın ıstıfa sonrası yapıldıgı soylendı yanı 19 agustos gunu.ve 16 gunluk alıcagımın oldugu soylendı.bız maas ve avans olarak 2 seferde alıyoruz maaısmızı ayın 5 ve 15 ınde.en son almam gereken avans bayram nedenı ıle 2 gun erken yatırdılar tum personele.bana bugune kadar yatırılan halen bısey yok.hatta cıkarken 16 gunluk surenın bordrosunuda gosterıp teslım aldım gıbısınden yazan bır kagıda ımzamı ıstedıler.tabı ben ımzalamadım.sımdı 20 gun gecmesını bekleyıp osekıldemı hareket etmelıyım eger yatırmazlarsa.20 gun ıcınde yanı 5 eylule kadar yatırmazlar ıse avukata gıdıp ıhbarname gonderıp tazmınat alma hakkım dogarmı acaba.cevaplarsanız cok sevınırım tesekkurler

    1. Admin dedi ki:

      Siz zaten istifa etmiş yani iş akdinizi feshetmişsiniz. Dolayısıyla yukarıda belirtilen 20 gün sizin için geçerli değil, dolayısıyla buna istinaden tazminat isteyemezsiniz. Alacaklarınız için arabulucuya başvurmanız gerekir.

  33. Emin parlakkılıçEsrarengiz alt-Uğurcuk halk tv8@otumile.com dedi ki:

    İşveren Her ayın 1’inde maaş ödüyordu ve daha sonra bu ödemeyi Ayın birinden ayın 5’ine çekti bu Biriyle Beşi arasındaki beş günlük farkı bize ödemek zorunda değil miydi Yani birinden beşine geçerken o son ayda 5 Beş günümüz içerde kalmıyor mu Bu konu hakkında aydınlatırsanız sevinirim teşekkür ederim

    1. Admin dedi ki:

      İşverenin ayın 1’inde ödediği maaş da 5’inde ödediği maaş da önceki aya ait maaş olduğundan sonuç değişmez, belirttiğiniz şekilde bir fark oluşmaz.

  34. Hakan dedi ki:

    Merhaba calistigim sirkette maaslar ayin 10 da yatiyor normalde suan ayin 23 hala yatmadi bugun de yatmazsa hafta sonu girecek nasil bi yol izlemem dogru olur haklarim nedir bilgilendirirseniz sevinirim

    1. Admin dedi ki:

      Herhangi bir mücbir sebep olmaksızın ücreti süresinde ödenmeyen işçinin hakkı ihbar süresine uymadan iş akdini feshetmektir. Bu durumdaki işçi 1 yıl veya daha fazla süre çalışmışsa ayrıca kıdem tazminatı alma hakkı da doğar. Ancak bir defa ödeme gecikti diye hemen bu hak kullanılabilir mi bu tartışılır.

  35. Isa dedi ki:

    Merhaba 20 senedir bölgesinde iktidarda olduğu bir partinin belediyesinde taşeron firmasın da çalışmaktayım idari işler de ayın 15in de yatması gereken maaşlar hiç bir zaman 15in de yatmıyor bir sonra ki ay 15in de 3 gün aralıklar ile toplu ödeme yapıyorlar ve bu durum kredisi ev kirası olanlar için içinden çıkılmaz bir durum oluyor bunun yasal bir yolu varmıdır firmaya ne gibi bir yaptırım uygulata biliriz neticede hakkımız olan paranın ödemesini bekliyoruz cevaplarsanız sevinirim

    1. Admin dedi ki:

      Yukarıdaki yazıda da açıklandığı üzere mücbir sebep olmaksızın ücret ödemelerinin 20 günden fazla geciktirilmesi işçiye iş görme borcunu yerine getirmeme veya iş akdini fesih hakkı verir, işçi buna dayanarak ihbar süresine uymadan iş akdini feshedip, kıdem tazminatını da talep edebilir. Bunun dışında firmayı ALO 170’e şikayet edebilirsiniz.

  36. İlbey kaya dedi ki:

    Is yerine girerken imzaladığımız belirsiz iş sözleşmesinde maaş tarihi yazmıyordu ama bize ayın 15 i dendi.Yaklasik 4 yıldır gecikmeli de olsa maaşlarımızı 15 i ve sonrasında alıyorduk şirket şimdi belirsiz iş sözleşmesi göndermiş ve orada maaş ayın 20sinde ödenir diyor.Ben ödemelerimi ayın 15i ve sonrası günler için planlama yapmıştım kiram ve diğer ödemelerde mağdur duruma düşeceğim şirketin böyle değişiklik yapma hakkı varmı BENİM ne yapmam lazım…

    1. Admin dedi ki:

      Normalde yukarıdaki yazıda da belirtildiği üzere ücret ödemesi 20 güne kadar yapılabilir, bu yönüyle 15’inden 20’sine çekilmesi normal karşılanabilir. Ancak işe girişte 15’i olarak belirlenmiş ücret ödeme tarihini işveren tek taraflı olarak değiştiremez, sizin onayınız gerekir, çünkü bu çalışma şartlarında esaslı değişikliğe girer.

  37. musa elbasan dedi ki:

    ben işi bırakıyorum ama bizim firna yinede çıkan işçiye tazminat veriyo fakat çek veriyor 6 aylık yardımcı olursanız şimdiden tşk.

  38. Gürbüz gokce dedi ki:

    İş veren geçen yıldan bu tarafa 58 günde bir aylıkgitekrar58 gün sora geçen ayın maaşını ödüyor biz iki 60 günde bir maaş alıyoruz bu iş yerine kayyum atandı kayu yine 58 günde maaş ödedi üstünden bir yıla yaklaşık zaman geçti biz her ay madur olup duruyoruz ne yapmamız lazım kimse bilgi vermiyor.herkes iş bırakmak yerine istifanın yazın gidin diye müdürleri söylüyorlar. Ne yapmam lazim

    1. Admin dedi ki:

      ALO 170’e şikayette bulunabilirsiniz.

  39. Arslan arslan dedi ki:

    Çalıştığım taşeron güvenlik şirketi halen çalışmakta olduğum bir fabrika isimli firmadan aybaşı gelmeden birkaçgün önce işbaşı imza giriş çıkış tarihli makbuznameyi listeyi fabrika isimli firmaya delil niteliğinde muhasebeye teslim ediyor ve fabrika muhasebemiz çalıştığım taşeron güvenlik firmasına bizim maaş toplamını zamanında hesaplarına yatırıyor, fakat taşeron güvenlik firması bu yapılan ödemenin ardından bize vermesi gereken maaş ödememizi herayın 15inde bizim banka hesabımıza yatırıyor, böyle olmasıda bizim için maddi manevi yönden çok sarsıyor, güvenilmez ve endişe verici bu usulsüzlüğün ortadan kaldırılması için ne yapmalıyım, acilen soruma, mağduriyetlilik yaşadığım bu sorun hakkında yardımcı faydalı bilgi ve desteklerinizi göstermenizi temenni ediyorum…

    1. Admin dedi ki:

      Yazınız tekerleme gibi olmuş, ancak çalıştığınız aya ait maaş ertesi aynı 20’sine kadar yatıyorsa İş Kanunu bunu normal karşılıyor. Bununla ilgili de taşeron firmanın çalışanı olsanız da güvenlik görevlisi olarak çalıştığınız yere durumu iletmenizde fayda var, çünkü madem fabrika işvereninize zamanında ücretlerinizi ödüyor, işvereniniz de zamanında size ödesin.

  40. Caner dedi ki:

    Merhaba ben bir x firmasında çalıştım 33 gün kadar mas yatmadı diye ve umursmadiklari için isten ayrıldım yaklaştık 2 ay oldu hala masini yatirmadilar ve her yerden beni engelleyip irtibatı kestiler ne yapmam gerekiyor bi çözüm sunabilirmisiniz 33 günlük.parami almıyorum

    1. Admin dedi ki:

      Mevzuat gereği önce arabulucuya başvurmanız, yine alacağınızı alamazsanız iş mahkemesinde dava açmanız gerekir. Bunun başka bir yolu yok.

  41. Yasin dedi ki:

    Iyi akşamlar
    Eşim in çalıştığı firmanın maaş konusu biraz sıkıntılı
    Şöyle izah edeyim bu ay 11 ci ayda yiz biz 9 ay maaşlarını yarışı aldık patronları yok yarin yok cuma gibi sallama taktikleri uyguluyor ne yapmam gerekiyor ve nereye şikayet etmem gerekir senemin dolarlı 1 ay oldu şimdiden sagolun teşekkürler yorumunuz için

    1. Admin dedi ki:

      ALO 170’e şikayet edebilirsiniz.

  42. Orhan dedi ki:

    Ben özel bi şirkette inşaat işcisiyım bı ay calışdım fakat asgarı param yatmadı ne yapmam lazım siğortam yatmış ama şuanda işden ayrıldım bana bı öneride bulunun

    1. Admin dedi ki:

      İşten ayrıldınızsa Adliye’de bulunan Arabuluculuk Bürosuna dilekçe vermeniz gerekir. (Bkz. Arabulucuya Başvuru ve Örnek Dilekçe)

  43. Elif dedi ki:

    Merhabalar Ben özel Bir şirkette iş güvenliği uzmanı olarak çalışmaktayım. benim maaş ödemem ayın 20-25’i denmesine rağmen 3.5 yıldır diğer ayın 1-10 arasında yatırmaktalar. örneğin ekim maaşımı aralığın 6 sında aldım ve bu her ay için böyle devam etmekte. bununla ilgili haklı nedenli fesih hakkımı kullanabiliyor muyum. Cevabınız için şimdiden teşekkür ederim .

    1. Admin dedi ki:

      Eğer her ay maaşınızı ayın 1’i ile 30’u (veya ay sonu) çalışmanız karşılığında alıyorsanız ertesi ayın 1’i geldiğinde bir önceki ayın maaşına hak kazanmış sayılırsınız ve en geç o ayın 20’sine kadar önceki aya ait maaşın tamamen ödenmesi gerekir. Eğer maaş ödemesi bu süreyi geçiyorsa bu durum haklı fesih sebebi sayılır. Buna istinaden ihtarname çekip fesih hakkınızı kullanabilir ve kıdem tazminatınızı da isteyebilirsiniz.

  44. Gülşah Çetin dedi ki:

    merhabalar ben bir mağaza işe girdim maaşlar 10 nda yatıyo dediler ayın 3.de çalışmaya başladım 10 nda banada ücret yatırmalarını bekledim yatırmadılar sorduğumda 1ila 30 arasındaki ucret 10nda yatıyo üç gün eksik olarak maasinı alicaksın benim şuan yol param bile yok kafam çok karıştı

    1. Admin dedi ki:

      Aralık ayının 3’ünde işe başladınızsa, verdiğiniz bilgilere göre önce bu ayın bitmesi gerekir ki siz Aralık ayı maaşına hak kazanasınız, 10 Ocak’ta da size ilk maaş ödemesi yapılır, Aralık ayının 1 ve 2’sinde çalışmamış olduğunuz için de Aralık ayı maaşı size 2 gün eksik ödenir.

  45. Sadık dedi ki:

    3 aylık maaşımı bir yıldır taşaron firma vermedi belki bir yıllı geçti de.şimdi benim haklarım neler ne yapabilirim

    1. Admin dedi ki:

      Halen aynı işyerinde çalışmaya devam ediyorsanız ALO 170’e şikayette bulunabilirsiniz. İşten ayrıldınızsa adliyede bulunan arabuluculuk bürosuna başvurmanız gerekir.

  46. Ferat dedi ki:

    Merhabalar
    Özel şirkette 5 yıldır çalışıyorum. İş sözleşmemizde her ayın son gününü takip eden 10 gün içinde maaş hesaba yatırılır yazmaktadır. Fakat maaşlar çoğu zaman 15 veya 27sinde parça parça yatıyor. İlk defa Kasım maaşımın bir kısmı 31 aralıkta yatırıldı. Yani 21. Gün. Ne yapmalıyım?

    1. Admin dedi ki:

      İş Kanununa göre ücret ödemesi en fazla 20 gün geciktirilebilir. Hatta iş sözleşmenizde bu süre 10 gün olarak belirtilmiş. Ücretlerinizin bu süreler geçtikten sonra ödeniyor olması sizin için haklı fesih sebebi sayılır, isterseniz İş Kanunu 24/II madde kapsamında iş akdinizi haklı sebeple feshedip kıdem tazminatı talep edebilirsiniz.

  47. Berk dedi ki:

    Merhabalar ben çağrı merkezinde çalışıyordum lakin çıkmam gerekti 1 ay 10 günlük maaşım ve 300 tl ye yakın yemek param içerde kaldı yatırmıyorlar ve telefonlarımı açmıyorlar yasal olarak ne yapabilirim ?

    1. Admin dedi ki:

      Bulunduğunuz yerdeki Adliyeye gidip arabuluculuk bürosuna dilekçe vermeniz gerekir. (Bkz. Şikayet-Arabulucu Rehberi)

  48. Arzum dedi ki:

    Merhabalar ,Ben bir kamu kuruluşunda sözleşmeli işçi olarak çalışıyorum iş sözleşmesinde maaşlarımız ayın 1-10 nu arasında yatacak deniyor ,puantajlarımızda ayın 1-31 arası hesaplanıyormuş fakat bize bu günden itibaren maşşlarınız ayın 15 de yatıcak dendi bu durumda bize 45 günlükmaaş yatması gerekmez mi ?

    1. Admin dedi ki:

      Değişen birşey olmaz, her ayın ayın 1’i ile 10’u arasında yatan maaş da bir önceki ayın maaşı idi, her ayın 15’inde yatacak maaş da yine bir önceki ayın maaşı olacak, bu değişiklikle sadece maaş ödemeleri 5 gün daha geç yapılmış olacak.

  49. Çile dedi ki:

    Merhaba benim eşim 11 Aralık’ta işe başladı özel bir okulda aylıklar 17 sinde ödeniyormus ocağın 17sinde tam bir ay 6 gün oluyor ama 29 günlük odeme yapiyorlarmis neden acaba

  50. Çile dedi ki:

    Pardon 20 günlük ödeniyormuş

    1. Admin dedi ki:

      Eşinize şu an ödenen sadece Aralık ayı maaşıdır, Aralık ayında ilk 10 gün o işyerinde çalışmamış olduğu için maaşı 30 gün üzerinden ödenmemiştir, ancak Aralık ayı 31 gün olduğu için 10 gün çıkınca 20 günlük değil 21 günlük ücret ödenmesi gerekir.

      1. Çile dedi ki:

        Çok saçma bir ay bir hafta çalışacak 21 günlük maaş alacak

        1. Admin dedi ki:

          Ortada saçmalık yok, 20 günlük maaş sadece Aralık ayına ait olan, Ocak ayındaki çalışmaya ait maaşı ayrıca ödeyeceklerdir.

  51. Sem dedi ki:

    Çalıştığım. Şirket maaş bandrolunu zorla imzalatip maaslarimizi sürekli geç ödüyor şuan daha yatmamistir. İş veren işe başlama için teminat senedi imzalamıştı. Nasıl bir yol izlememiz lazım.

    1. Admin dedi ki:

      Teminat senedini işveren niçin imzalattı bilmiyoruz, eğer iş akdini feshetmekten bahsediyorsanız, ücretinizin düzenli ve süresinde ödenmemesi sizin için İş Kanunu 24/II. madde kapsamında haklı fesih sebebi sayılır. İhtarname çekip iş akdinizi bu nedenle feshedip kıdem tazminatınızı talep edebilirsiniz.

  52. Sem dedi ki:

    Teminat senedini biz ona imzalamistik

  53. sevgi dedi ki:

    Merhabalar.
    03.02.2020 tarihinde özel şirkette işe başladım.Şirket maaşları 15 inden 15 ine ödendiğini söylediler.Benim Şubat ayı maaşımın Martın 15 inde yatacağını söylediler. Fakat ilk ay yaklaşık 45 gün çalışıp 1 aylık maaş almış olacağım. Bana 1 buçuk aylık maaş yatması gerekmez mi?
    Teşekkür ederim.

    1. Admin dedi ki:

      Burada maaşınız yine aylık çalışma karşılığı ödenecek, sadece ödeme tarihi sonraki ayın 1’i değil 15’i olarak belirtilmiş. Yani işe girerken böyle anlaşmışsınız. İş Kanunu da maaşın ödeme gününden itibaren 20’nci güne kadar ödenmesine cevaz vermektedir. Ancak ilerde işten çıkacak veya çıkarılacak olursanız o zaman örneğin ayın 25’inde işten ayrıldınızsa, size 0 ayın 15’inde ödenmiş olan maaş önceki aya ait olacağından, size ayrıca o son aya ait 25 günlük çalışma karşılığının ödenmesi gerekecektir.

  54. Ferhat Değerli dedi ki:

    1ocak 2020 de bir özel güvenlik şirketinde işe başladım
    İşveren Ocak ayı maaşımın yarısını içerde birakip bana odemeyecekmis böyle bi hakkı varmı
    Zaten Şubat’ın 20 si oldu halen maaşımı odemedi

    1. Admin dedi ki:

      Öyle bir hakkı yok, eğer maaşınız aylık olarak ödeniyorsa ve iş sözleşmesinde maaşın ödenmesi için daha erken bir tarih belirlenmemişse, Ocak ayı maaşının tamamının en geç 20 Şubat’ta ödenmiş olması gerekirdi.

      1. Ferhat Değerli dedi ki:

        İlginiz için teşekkür ederim
        Sağolun…

  55. Salih dedi ki:

    Merhabalar ben işe yeni başladım bu ayın 3 de şirketin maaş ödemeleri 25.inden 25 ine oluyor peki ben bu ayın ücretini nezaman alacağım bu ayın 25 demi yoksa martin 25 indemi

    1. Admin dedi ki:

      Şirket maaş ödemelerinde her ayın 1’i ile 30’unu mu yoksa 15’i ile takip eden ayın 14’ünü mü esas alıyor bilmiyoruz. Eğer ayın 1’i ile 30’unu esas alıyorlarsa Şubat maaş Mart ayına geçmeden ödenmez, bu durumda da Şubat maaşı 25 Martta ödenecek demektir. Bunu çalıştığınız şirkete sorun.

  56. Yavuz dedi ki:

    bir sirkete 6 ay calıstım maas 4250 tl den 2 ay ssk yatmamıs ve 4,5 maas alamadan işveren işte cıkıs verdı ve hala paramı odemedı sadece 2 ay sirjetten hesaba para yattı mesleğim inşaat teknikeri ve muhsebecı ben nasıl bu paramı alırım

    1. Admin dedi ki:

      Önce adliyede bulunan arabuluculuk bürosuna şikayet dilekçesi vermeniz gerekir. Sonrasında da iş mahkemesinde dava açabilirsiniz.

  57. Mehmet Doğan dedi ki:

    Merhabalar,
    Bir iş yeri ile 1 ay deneme süresi diye anlaşarak işe başladım, bu 1 aylık dönemde sigorta da yapılmadı. Bu kişiler bir ay sonrtasında beni işten çıkararak ücxretimi de ödemediler bununla ilgili olarak ne yapmalıyım nereye başvurmalıyım. Hepsinden önemlisi bu ücreti alabilir miyim?

    1. Admin dedi ki:

      Normalde deneme süresinde sigorta zorunlu ancak çalıştığınızı belgeleyebilecek durumda değilseniz SGK’ya şikayetten bir sonuç çıkmaz. Ücret alacağınızla ilgili olarak da adliyede bulunan arabuluculuk bürosuna dilekçe vermeniz gerekir.

    2. Admin dedi ki:

      Ücret alacağınızla ilgili olarak adliyede bulunan arabuluculuk bürosuna, sigortasız çalıştırılmanızla ilgili olarak da SGK’ya dilekçe vermeniz gerekir. Ancak çalıştığınızı belgeleyebilecek durumda değilseniz SGK’ya şikayetten sonuç çıkmayabilir, bu durumda isterseniz iş mahkemesinde hizmet tespit davası açabilirsiniz.

  58. Hayrettin dedi ki:

    Oncelıkle size tşk ederim yardım bılgı verıyorsunuz benım sorum 29 02 2020 çıkışım oldu sirket ten ıcra dosyaları vardı 2 adet maas kesinti oldu 4 te 1. 2 ay kestiler işten ayrıldım maası aldım ancak geri kalan odemelerımı vermedi dedıgı su avukata verdım inceliyor acele etme bekle dediler ayrıca benim adıma şirkete ıcradan dosya gitmedi ben bu odeme nasıl alırım

    1. Admin dedi ki:

      Sorunuzu biraz karışık yazmışsınız, ancak şu anki mevzuata göre işten çıkan veya çıkarılan işçinin işverenden alamadığı ücret, tazminat gibi işçilik alacakları için önce adliyede bulunan arabuluculuk bürosuna başvurması, sonuç alamazsa arabulucunun düzenlediği son tutanakla birlikte iş mahkemesine başvurması gerekiyor. (Bkz. Şikayet-Arabulucu Rehberi)

  59. Omer dedi ki:

    Merhaba çalıştığım otel 20.03.2020 itibari ile 15.04.2020 ye kadar kapandı herkese ücretsiz izin kağıdı imzalattılar ben imzalamadım. 24.03.2020 sözleşmemi feshetti. 28.03.2020 de ise alacağımın yurtdışındaki ana şirkete devretmem için borç nakil protokolü imzalamamı istiyorlar. Sizce imzalamak zorunda mıyım?

    1. Admin dedi ki:

      Eğer iş sözleşmesinde işverene sizi ücretsiz izne gönderme yetkisi vermedinizse, bu durumda ücretsiz izne ayrılmayı kabul etmediğiniz için iş akdinizi fesheden işverenin; bir yıllık süreyi doldurdunuzsa size kıdem tazminatı, ayrıca iş akdinizi 4857 sayılı İş Kanunu 25/III zorlayıcı sebeplerle ferhetmemişse ihbar tazminatı ödemesi gerekir. Ayrıca söz konusu borç nakil protokolünü de imzalamak zorunda değilsiniz, İş Kanununda böyle bir zorunluluk yok.

  60. Hakan dedi ki:

    Merhaba ben 12.11.2018 tarihinden beri bir sirkette calismaktayim. Maaş ödemeleri her ayın 10. Günü akşama kadar ödenir şeklinde iş sözleşmemiz mevcut. Bu zamana kadar da sürekli ödemeler gününde yapılmamaktadır. Şubat 2020 maaşımız normalde 10.03.2020 tarihinde yatması gerekiyor iken 19.03.2020 tarihinde 1000 tl olarak yatirilmis olup, maaş pusulasında belirtilen 2.509.71 Tl tutarının 1509.71 Tl si henüz yaratılmamıştır. Ben tek taraflı iş verme hakkına sahipmiyim. Bir de şirket 1000 tl odediginden dolayı bu hakkım yok mu? Eğer haklı iş feshine sahip isem içerdeki haklarimi alma hakkım durur mu?

    1. Admin dedi ki:

      Belirttiğiniz durumlar 4857 sayılı İş Kanununun 24 üncü maddesinin II/f bedine göre size fesih hakkı veriyor. Bu nedenle iş akdiniz feshetmeniz halinde içerdeki işçilik alacaklarını alma hakkını kaybetmeyeceğiniz gibi kıdem tazminatı da alabilirsiniz.

  61. sevda dedi ki:

    merhaba,
    normalde ayın 1 inde ödenemesi gereken maaşımız hiç bir zaman 1. gün yatmadı
    covid-19 dan kaynaklı olarak iş yeri 18 marttan itibaren ücretli izne çıkardı
    mart ayına ait ücretimiz hala tarafımıza yatırılmadı ve bilgilendirilmedik bununla ilgili yapabileceğim birşey var mıdır

    1. Admin dedi ki:

      Ücretlerinizin süresinde ödenmediği gerekçesiyle İş Kanunu 24/II madde kapsamında haklı nedenle iş akdinizi feshedip işverenden kıdem tazminatı talep edebilirsiniz.

  62. Ümit dedi ki:

    Merhaba bizi yurt dışına euro anlaşmalı şirketim çalıştırmaya götürdü
    Ama 118 gün oldu halen bize euro yatırılmadı sadece ilk iki ay askeri ücret türk parası olarak yatırıldı son ay bu ay almam gereken askeri ücreti bile yatırmadılar korono virüs nedeniyle bizi şuan türkiyeye gönderdiler ama şirket çalışıyo sadece paramızzı istedik diye gönderdiler ben aileme ödemem gereken yardımı bile ödeyemedim birde diyorlar 3 Ay sonraya çek verirler işverenlerin böle bir hakkı varmı ben istifa edsem tüm haklarımı alabilirmiyim

    1. Admin dedi ki:

      İşverenin böyle bir hakkı yok, ücret ödemesini en fazla ne kadar geciktirebileceği yukarıdaki yazıda açıklanmıştır, işveren ücret ödemesini 20 günden fazla geciktiremez. Sigorta çıkışınız verilmediğine göre bu konuda ALO 170’e şikayette bulunabilirsiniz.

  63. Ahmet dedi ki:

    Ben Bı sırkette calısıyodum cıkıs verdim para 1 hafta sonra yatırıldı ama butun hesabımı kapatmadı bana yatan para yanlışlıkla 2 defa ust uste yatmıs ve butun paramı cıkardıgım zaman yaklaşık 2 lira fazla kalıyo elden para ama banka hesabına yatmıs vermezsem sıkıntı olurmu dava acabılırlermı

    1. Admin dedi ki:

      Eğer hak etmediğiniz halde hesabınıza fazladan yatan bir para söz konusu ise geri ödememeniz halinde işveren isterse Borçlar Kanunu çerçevesinde sebepsiz zenginleme gerekçesiyle sizden bu parayı geri isteyebilir, bu konuda dava açabilir.

  64. Oğulcan Ertuğrul dedi ki:

    Kolay gelsin ben 5yıldır avmde restoranta dönerci olarak çalışıyorum. Eski patron yaklaşık 5, 6 aydır restorantı şirket olarak geçtiği için devretti. Eski patron müdüre dediki muhasebeyle konuş çalışanların tazninatlarını hesaplasın daha sonra tabiki yeni patronla anlaştılar tazminat alamadık bütün hisselerimizle devir almış, bu süreçte 15er gün bizi çalıştıruyo HAZİRAN AYINDA BEN BİR AY BOYUNCA TEK BAŞIMA ÇALIŞTIM PANDEMİDEN BANA YATAN 1070 TL’Yİ MAAŞIM DAN KESTİ KALAN MAAŞIMIDA 4PARÇA HALİNDE ELDEN VERDİ, BÖYLE BİR HAKKI VARMI YOKMU VARSA NEDEN BİR AY ÇALIŞTIRSIN BENİ. YOKSA BİLGİ VERİRMİSİNZ.

    1. Admin dedi ki:

      Pandemiden dolayı sizin adınıza yatırılan 1070 liranın kısa çalışma ödeneği mi yoksa nakdi ücret desteği kapsamında mı hesabınıza yatırıldığını belirtmemişsiniz, ancak işverenin bu parayı maaşınızdan kesme gibi bir hakkı yok. İşveren (patron) ya İŞKUR’a kısa çalışma başvurusunda bulunmuştur ya da sizi ücretsiz izne göndermiş gibi göstermiştir. Ancak bu durumda sizi tam çalıştırmış olması hukuksuz bir durumdur. ALO 170 veya İŞKUR’a şikayette bulunabilirsiniz.
      Öte yandan işyerinin devredilmiş olması sizin haklarınızın kaybına yol açmaz. Haklarınız yeni işverende de aynen devam edeceği gibi, eski işveren de kendi dönemine ait haklarınızla ilgili olarak iki yıl boyunca sorumlu olur. (Bkz. İşyeri Devrinde İşçinin Hakları )

      1. Oğulcan Ertuğrul dedi ki:

        Kolay gelsin, benim sigorta girişim 2003 toplam prim 4902 askerlik pirimimi ödesem 3600den yararlanıp işyerinden tazminat hakkım varmı. Teşekkürler.

        1. Admin dedi ki:

          Bunun mümkün olabilmesi için askerlik borçlanmasıyla sigorta başlangıcınızı 8 Eylül 1999 öncesine çekmeniz gerekir. Askerliğinizi sigorta başlangıcından önce yapmış olsanız bile borçlanma başlangıcınızı bu tarihe çekmeye yetmez. Dolayısıyla da 3600’den yararlanıp tazminat alamazsınız.

  65. Hasan dedi ki:

    Merhaba ben kamu da çalışıyorum bizim maaşlar 15 inden 15 ine yatar akşama olmaz fakat bu ay maaş daki arkadaşım aldığım rapor tarıhını karıştırmış maaşımı bankaya geç yollamış suan ayın 18 i halen yatan bir maaş yok acaba bankada kaç gün bekliyor maaş ? 15 inde gönderdiyse maaşımı bankaya .şimdiden cevabınız için teşekkür ederim

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Çalıştığınız kurumun söz konusu banka ile yaptığı protokole bağlı bir durum, bunu biz bilemeyiz, kurumunuzdan öğrenebilirsiniz.

  66. Emine dedi ki:

    Merhaba 9 yıldır aynı yerde çalısıyorum ayın 1 inde olan maaşımı her zaman 15 i ve 20 arası alıyorum fakat benimle beraber 2 kişi daha çalısıyor onların maaşını herzaman erken verip benimkini sona bırakıyor onlar evli ben nekarım diye ve aynı işi yapıyoruz yani benimkini geciktirip diğer çalısan arkadaslarımın çok zaman gevmeden almaları zoruma gidiyor bu durum için uapabilecegim şey nedir ?

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Bu aylığın geç ödenmesinden ziyade işverenin eşit davranma yükümlülüğüne aykırı davranması anlamına geliyor. Çünkü İş Kanununun 5 inci maddesine göre işveren iş ilişkisinde dil, ırk, renk, cinsiyet, engellilik, siyasal düşünce, felsefî inanç, din ve mezhep ve benzeri sebeplere dayalı ayrım yapamaz. Eğer çalışmaya devam etmek istiyorsanız ALO 170’e şikayet edebilirsiniz.

  67. Esra dedi ki:

    Merhaba ben özel anaokulunda çalışıyorum 4 ay oldu fakat maaşlar sürekli geç yatıyor şimdi bu pandemiden dolayı ayın 25 den sonra yatırıyor fakat onuda asgarinin altından yatıyor bu konu ile ilgili bilgi alabilirmiyim şikayet etme hakkım var mı

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      ALO 170’e şikayette bulunabilirsiniz tabii ki. (Bkz. https://www.isvesosyalguvenlik.com/ucreti-duzenli-odenmeyen-iscinin-basvurabilecegi-yollar/)

      1. Yusuf dedi ki:

        İyi günler
        Benim 23.05.2022 iş çıkış veril . 16 günlük yıllık izin süresi de var . maaş 1 ayda hep yatar ama benim içerideki paramı yatirmadilar. Tüm çalışanlarinda maaş ödenmiş ..Ayın 25 sinde avukat verdim arabuluculuk davası açtım. İş veren bunu en geç nezaman yatira bilir. Veya kafasına göre haklarima el koya bilirlermi.

        1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

          Kafasına göre işveren haklarınıza el koyamaz tabii ki, geçerli bir sebebi olması gerekir.

  68. Nazlı dedi ki:

    Ben uni. Hastanesinde 4 d li isci olaraka calismaktayim subat ayi 28 gun oldugu icin 28 gunluk ucret alicaksiniz diyorlar ve cogumuzun maasi asgarinucretin altina dusuyor boyle bir haklari vaf mi

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      İş sözleşmenizde ücretiniz aylık (maktu) olarak belirlendiyse, 30 günlük ücret ödenmesi gerekir, ücretiniz günlük çalışma karşılığı olarak belirlendiyse 28 gün üzerinden ödenebilir, ancak bu durumda 31 gün süren aylarda ücretinizin 31 günlük olarak ödeniyor olması gerekir.

  69. Murat Bulut dedi ki:

    17 12 2020 tarihinde işe başladım 15 günlük maaşımı 10 01 2021 tarihinde aldım sonraki maaşımı her ayın 10 nunu takiben aldım 10 günlük içerde maaşım kalıyor mu. Teşekkür ederim

  70. Resat dedi ki:

    Özel bir şirkette çalışıyorum ayın 1 hesap kesimi 5 ödeme dediler hiç değişmedi hep böle devam etti bu süreç ama son 4 ay aydır işçiye hiç bir bilgi verilmedi ve maaşlar her ayın 19 da yatmaya başladı

  71. Ramazan Alim dedi ki:

    İş veren olarak bu dönemde düştüğümüz maduriyet açikca görülmektedir. Personellere her ay düzenli ödeme yapamaz olduk. Bir personelim bana 31 mayis da ayrilacağini yazılı olarak belirtmesine rağmen işini erken bırakıp işe gelmedi ve gelmeyeceğini de belirtti. Esasen bizde zor durumda kaldık. Sonra ihtar çekerek maaşını düzenli alamadığından ayrıldığını belirtti. Maaşının 28 gün geç yatırmıştık. Bu durumda ki işvereni koruyan bir kanun yok mu. Biz devletten paramızı alamadığımızda icraya bile veremiyoruz

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      4857 sayılı İş Kanununun 34 üncü maddesinde, mücbir bir neden olmadığı halde ücreti ödeme gününden itibaren yirmi gün içinde ödemeyen işveren sorumlu sayılmıştır. Sizin ücreti zamanında ödeyememeniz zorunlu nedenlerden kaynaklandıysa o zaman yapacak bir şey yok. Şu an devam eden pandemi (koronavirüs) de birçok işyeri için zorlayıcı sebep sayılmaktadır. Zaten siz işçinizin taleplerini kabul etmezseniz, önce arabulucuya gitmesi gerekecek, arabulucuda da kabul etmezseniz iş mahkemesinde dava açması gerekecek. Konu mahkemeye intikal ettiğinde de durumu hakim değerlendirecektir.

  72. Nuri dedi ki:

    İyi günler, 5 Ağustos 2021, iş başı yaptığımdan bu yana, Ben Dahil Bütün işçilerin maaşları Ayın 8 inde Yatırılıyor,, Kısaca sı şu, Bir Ay Bitiyor Fakat Maaşlar yeni Ayın 8 inde Yatırılıyor, Şerefsizlik mi yapıyorlar Nedir bunların olayı ? Ne yapmamız gerek bu konuda ?

  73. Banu dedi ki:

    Merhabalar her ayın 5 inde maaş günümüz var 25.12.21 de cumartesi günü işte olmama rağmen ise gelmediğimi iddia edilen bir ihbsr var hepsinden sonra bu gelişmeleri aldım devamında olan 26.28 Aralık gunlerinde sonrasında 29 unda rapor bitiminde mesaime geldim ve hastalığım devam ettiği için 30.31 Aralık da rapor verildi. 31.12 de işten çıkarttılar. Hiç bir gerekçeleri de yok sorarsanız hastalığımi bahane göstererek tutanak vs hiç bir sey yok bende dahil birer ikişer gün arayla çıkarılan işten çıkarılan arkadaşım oldu. Sonrasında bizi
    cuma günü muhaseden çıkış evraği gelcek denilerek pazartesi çağıran yetkilimiz Perşembeye kadar bizi ertlediler. Her gün arama mesajlara rağmen bu devam etti. Sonrası da
    istifaya almak için çağırdılar ama hiç bir şekilde imza atmadım. 6 ay 20 günlük bir elemanim 28 gün 4 ihbar alma hakkımin kendileri çıkardiklari için almamam için beni , cumartesiye kadar geçirstip ise gelmedi iş feshi yaptı olarak göstermişler ve 31 .21.21 den bu ya olan 14.01.22 tarihlerinde hala maaş ödemem yapılmamaktadır. Nerden baksanız 15 günü buldu hala bir çıkış işlemi yok evrak yok , bu yolda arabulucuk avukatla görüşmeler sağladım. Kendilerine mesaj arama sonucunda da ulaşamıyorum. Arabulucuyla yol izledim şuanlik ama bir ödenek gerçekleştirmiyolar hala.
    Ne yapmam gerekiyor bu durumda.

  74. Erdem dedi ki:

    Yurdisinda calisiyorum istifa ettik bizi burda kacgun tutma yetkisi vardir

  75. İbrahim Halil dedi ki:

    Merhabalar kolay gelsin,3,5 aydır bir fabrikada çalışmaktayım.işe girerken maaşımızın hiçbir şekilde eksik yatirilmayacagi söylendi.aralik ayında yatan maasta tim lideri de dahil bı çok kişinin maasinda eksik bulunmaktadır, muhasebeyi arayıp tekrar hesaplatilmasini rica ettiğimde bana “tamam ben sizi not ediyorum” dendi ve hala yatırılması bu durumda ne yapmam gerekiyor lütfen yardımcı olun üniversite öğrencisiyim

  76. Ethem inal dedi ki:

    İzmir’de özel Ege şehir hastanesi yaklaşık 2 aydır iş çilerine maaş ödemeyi sağlamamakta biz ve diğer çalışanlar mağdur kalmaktadır hergun yarın yarın demelerinden sıkıldık çalışma ve sosyal güvenlik Bakanlığı’nın ve sağlık bakanlığı mizin bu durumda ve bu mağduriyete El koymalarını talep lerimde bulunuyorum zira benim bu özel Ege şehir hastanesi nde eşim çalışmakta gereğinin yapılmasını arz ederim.

  77. siyahgiyenadam dedi ki:

    ben özel güvenlik görevlisi olarak bir sitede şirkete bağlı olarak çalışıyordum. 2021 maaşımız 2850+650fm=3500 tl maaşlarımız her ayın 10unda yatırılıyodu fakat 2022 asgari ücret artışı ile birlikte maaşlarımız nekadar olduğu bilgisi bize verilmedi 4260 tl yatırılmış 12 saat çalıştığımız için fazla mesai ücretimiz ile birlikte maaşımız nekdar olduğunu bilmiyoruz şirket yöneticisine mesaj yazdım cevap vermedi vergi dilimine giren maaşların pdf tablosunu atmış ve maaşlarımız eksik yattı diye aramayın diye whatsapp grubundan yazmış maaşımız nekadarki vergi kesilicek diye sordugumuzda yanıt alamadım gruba hesaplama yapıp yaptığım hesaplamayı yazdım yanlış ise düzeltip bilgilendirin yazdım muhasebe programları güncellendiği için maaşlarınız hesaplanıcak yatırılıcak bukadar uzun yazmaya gerek yoktu arayıp bilgi alabilirsiniz yazmış sonrasında da şirket müdürü bu gruptan yazarsan gruptan seni çıkarırım dedi çıkarın yazdım site yöneticilerinin de olduğu grupta site yönetim başkanının fevri kararlar vermeyin iletişime geçilip herşey düzeltilir yazmışlar ancak şirket yetkilileri maaş eksik yatınca aramayın diye wp grubundan yazmış nasıl iletişime geçicez?bende wp grubuna yazdım gruptan çıkartırım deyincede çıkartın dedim gruptan çıkarıldım ve sonrasında vardiyemi bıraktım yanımda bulunan arkadaşım şirket yetkililerini arayıp iş yerinden ayrıldığımı söylediğinde ayrılsın istifa dilekçesi yazdımı diye sormuşlar ve zaten adam gönderiyoruz demişler ben haber vermeden ayrıldıgım için suçlu durumuna düşermiyim?ben görevime devam etseydim haberim olmadan yerime adam gelmiş olacaktı ne yapmalıydım?

  78. Mustafa Özcan dedi ki:

    Merhaba benim çalışacak durumum yok.Beni bir fabrika da çalışıyormuş gibi gösterip maaş veren işyeri ya da fabrika olur mu? Çünkü ben engelli maaşı alıyordum kestiler, annem benden dolayı evde bakım maaşı alıyor, babam emekli maaşı alıyor ama aldığı maaşı kimseye vermiyor.Kendisinde de alzheimer hastalığı var.Evde de 3 kişiyiz.Annemin aldığı maaş da yetmiyor.

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Sizin gerçekte (fiili) olarak çalışmadan herhangi bir işyerinden çalışıyormuş gibi SGK’ya sigortalı olarak bildirilmeniz sahte sigortalılık kapsamına girer ve suç teşkil eder. Bu tür sigortalı bildirimler SGK tarafından tespit edildiğinde iptal edilir, dolayısıyla boşa gider, işinize yaramaz.

  79. Rıdvan aktaş dedi ki:

    Bu piliçte çalışıyorum bugün avans yatacak dediler hala yatmadı dalgamı geçiyolar bizimle

  80. Mustafa dedi ki:

    Ben ayın 20 sinde ise girdim ve şimdi bırakmak istiyorum 27 sine kadar sigortam yattı çalıştığım günlerin ücretini alabilirmiyim

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Bir gün bile çalışmış olsanız yine alabilirsiniz, ancak işverenle deneme süresi belirlemedinizse iki haftalık ihbar süreniz olduğundan, işverene fesih bildirimi yaptıktan yani işten ayrılacağınızı bildirdikten sonra eğer işveren isterse iki hafta daha çalışmanız gerekir. Tabi iki haftanın ücretini de alırsınız.

  81. Ramazan dedi ki:

    Kolay gelsin efendim, yiğenim yaşi 15 meslek okuluna devam ederken bir işverenin yanında da gerektikçe çağırılarak stajyer olarak çalışıyor aldığı aylığın 1200 lira nin 476 lirası ni işveren bana vereceksin demiş. Böyle bir hak ka sahip midir işveren?
    Saygılar,

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      İşveren böyle bir hakka sahip değil, tam tersi işveren isterse kendisi işçiye ilave ödeme yapabilir. Yeğeniniz bağlı olduğu okula şikayette bulunabilir, hatta şikayette bulunmalıdır da.

  82. Murat coşkun dedi ki:

    Palmet sport Belek te çalıştım 45 gündür maaşımı yatırmadılar ne yapabilirim

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      İşten ayrıldınızsa Adliyede bulunan Arabuluculuk Bürosuna başvurmanız gerekir.

  83. Furkan dedi ki:

    Arkadaşlar size bir sorum olacaktı. Gerçekten sorunun cevabını bilenler yazar ise sevinirim. Ben işten ayın 15 inde ayrıldım. Patron musbehtesi ise bana ayın 1 inde paramı vereceğini söylüyor. Şu anda benim almam gereken para 3600 TL. Ayrılma sebebim ise eski asgari ücret bazında vereceğini söylemesiydi. Şimdi gelelim başka soruya. Ben 3 gün eski asgari ücret bazında (4250) çalıştım. Ayın 1 inde ise yeni asgari ücret geldi. Yeni asgari ücret bazında ise 16 gün çalıştım. Şimdi ben eski asgari ücret bazında anlaştım diye bana 4250 mi vermesi gerekiyor yoksa. Asgari ücret 5500 oldu diye 5500 mü vermesi gerekiyor.

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      1 Temmuz 2022 tarihinden geçerli olmak üzere aylık asgari net ücret 4250 liradan 5500 liraya çıktığı için, Temmuz ayındaki çalışmanıza ait ücretin yeni asgari ücret üzerinden ödenmesi zorunludur. Gerek İş Kanunu, gerekse Borçlar Kanunu hükümlerine göre çalışanlara asgari ücretten düşük ücret ödenmesi yasaktır. Sizin işverenle yaptığınız anlaşma asgari ücret tutarı konusunda geçerli değildir, çünkü asgari ücreti Devlet belirlemektedir, işçi veya işveren kendi belirleyemez.

  84. İsimisiz dedi ki:

    Merhaba,bir arkadaşım sanayide 1 hafta boyunca çalıştı ve şimdi çıktı iş veren 1haftalık maaşını verniyor..
    Birçey yapılabilir mi?

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Adliyede bulunan arabuluculuk bürosuna başvurabilir.

  85. Cemal dedi ki:

    Çalıştığımız işyeri müşterisi olan başka firmaların işlerini yapıyor ve ben de bu firmaların birinin saha satış işini yapıyordum 8 aydır çalışıyordum ve gayet de başarılı bir performansım vardı ama bazen burda kendime haksızlık yapıldığını düşündüğğmde bunu yöneticimiz olan müdürümüze iletiyordum ve hiçbir sonuç alamıyordum ve bugün sebepsiz yere beni çağırdılar 5 6 kişi çıkarıp işi küçülteceğiz dediler ama bunu ben başarılı bir çalışan olduğum halde ilk benden başlattılar ama ben benden başka çıkanı da görmedim ve madem eleman çıkaracaksınız neden ben dediğimde de cevap alamadım ve bana seni başka bir firmanın işi olan yine saha satışı olan oraya geçirelim dediler ve ben de gerek yok istemiyorum dedim çünkü ikisi de saha işi evet ama satılan ürünler farklı bilmediğim ve istemediğim bir ürün daha sonta bana ibraname ve alacaklarımı imzalattılar ben de o arada kafam dalgındı sonradan aklıma geldi ben burda hiçbir zaman asgari ücretle çalışmadım 4250 iken asgari ücret 4700 lira alıyordum ama bugün haklarımı 5500 asgari ücret üzerinden hesaplamışlar ben şimdi hem buna itiraz edip hem de işe iade davası açabilir miyim

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Fesih bildiriminin tebliğ tarihinden itibaren bir aylık süre geçmeden arabulucuya işe iade başvurusu yapabilirsiniz. Siz imzalatılmış olan ibranamenin bir önemi yok, çünkü fesihten itibaren en az bir ay geçmeden ibraname imzalatılamaz.

  86. Onur dedi ki:

    Merhaba iyi günler bizim çalıştığımız markette puantajda yazılan fazlalik saatlerimiz var fakat maaş da yani bodroda fazlalik saat yazılmıyor bize fazlalik saatleriniz işten çıkarken verilecek diyor

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Fazlalık saatlerden kastınız günlük 11 saati veya haftalık 45 saati aşan fazla çalışmalar yani fazla mesailerse, bu fazla çalışma sürelerinin aylık ücret bordrolarına yazılması, aylık ücret ödenirken fazla mesai ücretlerinin de ödenmesi, ayrıca SGK’ya bildirilen kazançlara da dahil edilmesi gerekir. İşten çıkarken verilecek şeklinde bir ifade tamamen aldatmacadır.

  87. Sadık Güçlü dedi ki:

    Yaklaşık 2 yıldır çalıştığım özel güvenlik şirketi her ay maaşları gectiriyor sigortamızı eksik yatırıyor maaaş bodrolarina işden çıkartırım diye tehtit ediyor 1 yıl boyunca borçlu olduğum için imza atıyor dum ama 9 aydır imza atmıyorum ve işveren tarafından tehdit ediliyorum maaş çıkmam diye artı ayda 240 saat calistiriliyoruz resmi tatil ücret leri Yok verilmiyor ve hâlen maaaş çıkmam türlü tehdit ler aliyorum ve sigortamı benden habersiz 3 ay boyunca her bir ayda 2 gün ile 3 arası yatırılmış yeni fark ettim ve 20 İnci gün olmasına rağmen halen maaaşım ve bayram mesaisi yatirilmadi benim ne yapmam lazım Bilgi lütfen en önemlisi olan valilik 8 güvenlik görevlisi olarak bildirilen poroje bizi 6kisi olarak çalıştırıyor lar yönetime verilen iş sözleşmesi 6 kişi lütfen Bilgi

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Belirttiğiniz durumların her biri tek başına sizin için haklı fesih sebebi sayılır. Çünkü 4857 sayılı İş Kanununun 24/II-f maddesi işverenin çalışma şartlarını uygulamamasını işçi açısından derhal fesih (haklı fesih) nedeni saymıştır. 24/II-e maddesi de işveren tarafından işçinin ücretinin kanun hükümleri veya sözleşme şartlarına uygun olarak hesap edilmemesi veya ödenmemesini işçi için haklı fesih nedeni saymıştır. Eğer işten ayrılmayı düşünüyorsanız belirtilen maddelere istinaden noterden ihtarname çekerek iş akdinizi feshedebilir, kıdem tazminatınızı talep edebilirsiniz. Ancak ileride dava açmak zorunda kalırsanız mahkemede iddialarınızı kanıtlamanız gerekir.

  88. Batuhan dedi ki:

    Her ay 1-5 arası maaşlarımız yatıyor bu ay 2 gün oldu yatmadı sorduğumuzda bize söylenen cevap bankada teknik aksaklık yatıcak dendiği gün hala yatmadı bu durumda ne yapmalıyım

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      4857 sayılı İş Kanunun 34 üncü maddesinde; “Ücreti ödeme gününden itibaren yirmi gün içinde mücbir bir neden dışında ödenmeyen işçi, iş görme borcunu yerine getirmekten kaçınabilir.” hükmü yer almaktadır. Dolayısıyla Kanuna 20 güne kadar gecikme normal. Eğer 20 gün geçtiği halde halen ödenmemiş olursa https://www.isvesosyalguvenlik.com/ucreti-duzenli-odenmeyen-iscinin-basvurabilecegi-yollar/ başlıklı yazıda belirtilen yollara başvurabilirsiniz.

  89. Abbas dedi ki:

    Ben geri dönüşümde çalışıyorum maaşım 5.ile 10.nu arası 11.nide buluyor ne yapmak lazım hayırlı akşamlar

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      İşe girerken maaşınızı hangi tarihte almak üzere anlaştınız bilmiyoruz, sayfa başındaki yazıda da açıklandığı üzere eğer işveren ücretiz normal ödeme gününden itibaren zorunlu bir sebep olmadığı halde yirmi gün içinde ödemezse, yani ücret ödemesini 20 günden fazla geciktirirse o zaman sizin haklarınız doğar. (Bkz. https://www.isvesosyalguvenlik.com/ucreti-duzenli-odenmeyen-iscinin-basvurabilecegi-yollar/)

  90. Gamzenur dedi ki:

    Merhabalar ben19 ekimde bir şirkette çalışmaya başladım ama bana maaşımın sadece bir kısmını verip 15 günlük maaşımın ise içerde kalacağını söylediler böyle bir şey söz konusu mu her ayın 15 inde ödeme yapıldığını şöyledirler diğer ay 45 gün çalışmış olacağım böyle bir durum söz konusu mu sizce nasıl hareket etmeliyim

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      İş mevzuatına göre işveren işçinin hak ettiği aylık ücretinin tamamını en geç ay bittikten sonra 20 gün içerisinde ödemek zorundadır.

  91. Sefa dedi ki:

    İyi günler benim çalıştığım yerde maaşlar 20 sinde yatıyor 20 günü içeride bırakıyolarmış beni işten cıkardılar daha 16 gün çalışmışlıgım var işten cıkardukları için maaşı hemen yatırmaları gerekmiyormuydu gurbeteyim beş parasız kaldım adamlar söyledim ama şubatın 20sinde yatıracaklarmış öle dediler beni ocak 26 sında cıkardılar paramı hemen yatırmaları gerekiyor DİE biliyorum ben cevaplarsanız sevinirim ❤️

  92. Süleyman dedi ki:

    Merhaba ben geçen ay bir otelde işe başladım bazı sebeplerden dolayı 1 hafta çalışıp ayrıldım ordan bana dediler senin ücretini atacağız otelin hesap kesim tarihi ayın 5 i ücretim gelmedi hala ne yapmalıyım geri dönüş yapsanız sevinirim