İşverenler Bilerek – Bilmeyerek İşçinin Rapor Parasına Mani Oluyor

İşverenler Bilerek – Bilmeyerek İşçinin Rapor Parasına Mani Oluyor
30 Mart 2021 23:53

Raporlu işçiyi işverenin işten çıkarma hakkının ne zaman doğacağı İş Kanununun 25/I. maddesinde belirtilmiştir.

Söz konusu madde uyarınca işçinin kullandığı toplam rapor süresinin ihbar süresini 6 hafta aşması halinde işverenin bildirimsiz fesih hakkı doğar, yani işveren ihbar süresine uymadan, ihbar tazminatı ödemek zorunda kalmadan işçiyi işten çıkarabilir, ancak bu halde bile işçi en az bir yıllık çalışma süresini doldurmuşsa işverenin kıdem tazminatı ödemesi gerekir. Kadın işçinin doğum nedeniyle aldığı rapor ise bu süreye dahil değildir. Bu konudaki ayrıntılı bilgi İşveren Hastalanan veya Rapor Alan İşçiyi İşten Çıkarabilir mi ? başlıklı yazıda yer almaktadır.

İşverenler İşçinin Rapor Parası Almasına Neden ve Nasıl Mani Oluyor ?

İş kazası ve meslek hastalığı dışındaki istirahat raporları için işçinin rapor tarihinden önceki bir yıl içerisinde en az 90 gün sigortalılığı bulunması gerekmekte olup (Bkz. İş Kazasından Alınan Raporlarla Diğer Raporlar Arasında Fark Var mıdır ?), yazımızda bu şartı yerine getirmediği için rapor parası alamayan işçileri kastetmiyoruz, eğer işveren işçinin sigorta girişini geç yapmamışsa, sigortasız çalıştırmamışsa, aylık çalışma gün sayısını eksik bildirmemişse burada 90 gün dolmadığı için işçinin rapor parası alamamış olmasında işverenin herhangi bir kusuru yok demektir.

İşverenler iki yönden bilerek veya bilmeyerek istirahat raporu alan işçinin rapor parası almasına mani oluyor.

Birincisi: Mevzuat gereği istirahatli işçinin, istirahat (rapor) süresince işyerinde çalışıp çalışmadığı konusunda işveren tarafından SGK’ya bildirim yapılması gerekmekte olup, istisnalar hariç çalışmadı bildirimi yapılmamış olan sigortalılara SGK rapor parası ödemiyor. (Bkz. En Son Haliyle Çalışmadığına Dair Bildirim İşlemleri, İşverence Çalışmadığına Dair Bildirimi Yapılmayan İşçi Rapor Parası Alabilir mi ?)

İkincisi:  5 Aralık 2017 tarihinde yapılan yönetmelik değişikliği nedeniyle, raporluyken işten çıkarılan veya çıkan işçi eğer raporu iş kazası veya meslek hastalığı nedeniyle almışsa, raporun sigorta çıkış tarihinden sonrasına ait kısmı için rapor parası alamıyor. Eğer işçi bu raporu hastalık veya analık (gebelik) nedeniyle almışsa, raporun sigorta çıkış tarihinden 10 uncu güne kadar olan kısmı için rapor parası alabiliyor, ancak 10 uncu gün ve sonrası için rapor parası alamıyor. Ayrıca işçi rahatsızlığı devam etse bile sigorta çıkışından sonra yeni rapor alamıyor, rapor alabilse dahi bu rapor için SGK para ödemiyor. (Bkz. İşten Çıkan veya Çıkarılan İşçi Rapor Parası Alabilir mi ?)

Dolayısıyla iş kazası, meslek hastalığı, hastalık veya doğum nedeniyle istirahat raporu almak zorunda kalan ve bu süre içerisinde işyerinde çalışamayan, bu süre içerisinde işveren tarafından kendisine ücret de ödenmeyen işçinin tek dayanağı, SGK’ya bildirilen prime esas kazancının üçte ikisi üzerinden alacağı geçici iş göremezlik ödeneği (rapor parası) olup, raporluyken işçisinin sigorta çıkışını yapan veya muhasebecisine yaptıran işveren, işçinin rapor parası alma hakkına mani olmuş, işçisinin hakkını yemiş, işçisini mağdur etmiş oluyor. Bunu yapan işverenlerin bir kısmı bu işçi artık benim işime yaramaz düşüncesiyle işçinin sigorta çıkışını verirken, bir kısmı ise sırf işçiyle ilgili SGK’ya her ay bildirim yapmak zorunda kalmamak için işçinin sigorta çıkışını veriyor.

Ancak sonuç ne olursa olsun fark etmez, işverenlerin bazen bencilce bazen ise basitçe düşünmeleri, işveren için çok da önemli görülmeyen bu konu, işçi için büyük mağduriyetlere, sıkıntılara, problemlere yol açabiliyor. (isvesosyalguvenlik.com)

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.