İşyeri Bildirgesi Eki Belgeler de İnternetten Verilebilecek

İşyeri Bildirgesi Eki Belgeler de İnternetten Verilebilecek
21 Kasım 2021 23:11

İşverenlerin SSK’ya / SGK’ya vermesi gereken bildirge ve belgeleri elektronik ortamda yani internet üzerinden verme zorunluluğu ilk olarak prim belgeleri için getirilmiş, daha sonra bunun kapsamı genişletilmişti. Bu çerçevede artık SGK da işyeri dosyası açtıracak işverenlerin bile İşyeri Bildirgesini internet üzerinden vermeleri gerekiyor.

Bu konuda ayrıntılı bilgi SGK’ya İnternetten Verilmesi Zorunlu Olan Belgeler, Yeni Düzenlemeye Göre İşyeri Bildirgesi Verilmeyecek Durumlar başlıklı yazılarda yer almaktadır.

Öte yandan işverenler İşyeri Bildirgesini SGK’ya gitmeden internet üzerinden verseler bile, bildirgenin ekinde verilmesi gereken belgeleri vermek için SGK Müdürlüğüne gitmeleri veya bu belgeleri posta yoluyla göndermeleri gerekiyordu. (Bkz. İşyeri Bildirgesi İnternetten Verilse Bile Müdürlüğe Başvurulacak)

Ancak SGK bu konuda da işverenlere kolaylık getirdi. SGK Sigorta Primleri Genel Müdürlüğünün 21 Ekim 2021 tarihli ve 2021/36 sayılı Genelgesinde yer alan açıklamalara göre;

• Sosyal Sigorta İşlemleri Yönetmeliğinin “İşyeri bildirgesi ile birlikte verilecek diğer belgeler” başlıklı 29 uncu maddesi uyarınca; 4/a (SSK) ve 4/c (Emekli Sandığı) kapsamında sigortalı çalıştırılan işyerlerinin tescilinde, işyeri bildirgesi verilmesi yeterli olup elektronik ortamda temin edilebilenler hariç olmak üzere bildirge eki belgeler ihtiyaç olması hâlinde işverenden istenecek. Kurum uygulamalarından sorgulanabilen, Kurum ünitelerince elektronik ortamda ulaşılabilecek belge ve bilgiler için işverenden belge/bilgi talep edilemeyecek.

• 4/a (SSK) kapsamında sigortalı çalıştırılan işyerlerinin tescilinde işverenler aşağıdaki belgeleri verecek;

a) İşverenden iş alan alt işverenler tarafından, Kanundan doğan yükümlülükleri başlamadan önce, asıl işverenle yapmış olduğu sözleşmenin bir örneği.

b) Adi ortaklıklar tarafından; noter onaylı ortaklık sözleşmesi.

c) İhale konusu işlerde; işin sözleşmesi veya işin üstlenildiğini gösterir idarenin yazısı.

ç) İnşaat işyerlerinde; varsa arsa sahibi ile müteahhit arasındaki inşaat yapım sözleşmesi.

İşyeri Bildirgesi Eki Belgelerin Elektronik Ortamda Gönderilmesi

• Sosyal Sigorta İşlemleri Yönetmeliğinin söz konusu 29 uncu maddesi uyarınca işveren tarafından verilmesi zorunlu olan yukarıdaki belgeler ile ihtiyaç olması hâlinde Müdürlüklerce istenecek diğer belgeler, işyeri bildirgesinin gönderildiği Kurum ünitesine posta yoluyla gönderilebileceği veya elden ibraz edilebileceği gibi söz konusu belgeler sistem üzerinden elektronik ortamda da işyeri bildirgesine eklenebilecek.

• e-Devlet üzerinden (Sosyal Güvenlik Kurumu (turkiye.gov.tr)) “İşveren Uygulamaları / İşyeri Bildirgesi (4-a’lı Sigortalı Çalıştırılanlar Yönünden)” menüsü vasıtasıyla gerçekleştirilen işyeri tescil işlemlerinde, belgelerin elektronik ortamda taranarak sisteme kaydedilmesi durumunda, söz konusu belgelerin ayrıca Kuruma gönderilmesine gerek kalmayacak. İşyeri tescil işlemi sırasında işveren tarafından sisteme eklenmeyen belgelerin ise ilgili SGK Müdürlüğüne elden ibraz (teslim) edilmesi ya da posta yoluyla gönderilmesi gerekecek.

• e-Devlet üzerinden gönderilen işyeri bildirgeleri, sosyal güvenlik merkezince/sosyal güvenlik il müdürlüğünce onaylanıncaya kadar işverenler tarafından sisteme kaydedilmiş belgeler üzerinde değişiklik yapılabilecek. Ancak, işyeri bildirgesinin ilgili sosyal güvenlik merkezince onaylanması sonrasında sisteme kaydedilen belgeler yalnızca görüntülenebilecek olup, işverenler tarafından söz konusu belgelerde artık herhangi bir değişiklik yapılamayacak, verilen belgelerde hata veya eksik varsa, bu aşamadan sonra ilgili SGK Müdürlüğüne başvurulacak.

• PDF veya JPEG formatında sisteme kaydedilecek olan belgelerden sisteme en fazla 10 adet eklenebilecek olup; her bir belge en fazla 10 MB büyüklüğünde olabilecek. Ayrıca, e-Devlet üzerinden “İşyeri Bildirgesi (4-a lı Sigortalı Çalıştırılanlar Yönünden)” menüsü vasıtasıyla gerçekleştirilen işyeri tescil değişiklik işlemleri dolayısıyla verilmesi gereken belgeler de sistem üzerinden elektronik ortamda bildirgeye eklenebilecek. (isvesosyalguvenlik.com)

YORUMLAR

  1. Murat dedi ki:

    İyi günler benim 5600günüm vardi 53binlira faizi ile beraber borcum vardı ameliyat olmam gerekiyordu borcumdan dolayı sigortadan faydalanamıyordum Davutoğlu hükümeti zamanında ihya yasası çıktı sordugumda istediğimiz kadar silinen borçlardan satın alabiliyorsunuz dediler bende bu yasadan yararlandım 2 sene önce bağkura sormaya gittiğimde sadece 1000gğn satın alabiliyormuşum şok oldum bunda bir değişiklik oldumu acaba bildirinisinin

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Bağ-Kur kapsamındakilerle ilgili en son değişiklik 1 Ekim 2008 tarihinde oldu, o tarihten önce Bağ-Kur kapsamına girdiği halde (örneğin vergi mükellefi veya şirket ortağı olduğu halde) Bağ-Kur kaydını yapmamış olanların öncesine ait borçlanma yapma hakları kaldırıldı. Bu tarihten sonrası için herhangi bir değişiklik olmadı, prim borçları ödenmediği için silinen Bağ-Kur sigortalı hizmetlere ait süreler istenildiği zaman ihya edilebiliyor.

  2. Kadir Sen dedi ki:

    Merhaba 2013 2015 arasında birbuçuk yıllık bir işyeri açmıştım bağkur prim borcu vardı sildirdim şimdi bağkurlu değilim 4a sigortalıyım eyt için 1 yıllık bir eksiğim var bu borcu ödeyebilirmiyim, bazıları ancak kanun çıkarsa ödeyebilirsin diyor ne yapmam gerekiyor acaba, teşekkürler

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Prim borcunun ödenmemesi nedeniyle silinen Bağ-Kur sigortalılık sürelerini istediğiniz zaman primini ödeyerek ihya edebilirsiniz.

      1. Cansu dedi ki:

        Ben baslangic 1995 bagkurluyum 2007 de bıraktım prim borcu hepodedim 2019da tarım bagkura başladım 2007 2019 arasini ihya yapabilirmiyim

    2. Kayserili dedi ki:

      Askerliğini varsa onu yatır yoksa bağkur yapılandırma ipirim ihyası geleceği söyleniyor iyi takip ediniz süreci

  3. Samet Yurtsever dedi ki:

    Merhabalar ihya yapacağım bilmediğim bir nokta var..örneğin..,1 ekim 2008-1 ekim 2018 arasını borçlanacağım .. bu aralıkta 2000 gün ssk ödenmiş günüm olsun.. böyle bir durumda sgk bana 3600 gün mü borclandıracak?1600 gün mü..? 3600 borclandırıp ssk günlerimi iade mi alacagım?aşamayacak mıyım..cevaplarsanız sevinirim..kolay gelsin..

  4. Vedat Beşiroğlu dedi ki:

    Ben de kısmi ihyadan faydalanmak istiyorum ama bakalım değişiklik olacak mı?

  5. Orhan Yıldırım dedi ki:

    10nisan 2023 2yil 6ay 6gunluk bağkur geçmiş dönem pirim borcunu yapılandırmak için Bağcılar SGK gittim bu süreyi bir borclanmak istedigi söyledim buralari doldur getir dedi dediğini yaptım önceki yıllara ait ihyayida yapmış dolayisiyla 38000 borç 266 bine çıktı sildirip 2 yil6 ayı alabilirmiyiztekrar