İşyeri Değiştiren İşçinin Kısa Çalışma Ödeneği Devam Eder mi ?

İşyeri Değiştiren İşçinin Kısa Çalışma Ödeneği Devam Eder mi ?
20 Mayıs 2021 23:56

Ziyaretçilerimizden, kısa çalışma ödeneği almaktayken işyerinden ayrılarak başka işyerinde işe başladığı, daha önce almakta olduğu kısa çalışma ödeneğinin bu yeni işyerinde devam edip etmeyeceği yönünde sorular gelmektedir.

Kısa çalışma ödeneği almaktayken işyeri değiştiren işçinin kısa çalışma ödeneğinin devam edip etmeyeceği sorusunun cevabını vermeden önce, kısa çalışma ödeneği uygulaması ile ilgili süreci kısaca açıklamakta fayda var, zaten bu süreci açıkladığımızda sorunu cevabı da ortaya çıkacaktır.

Kısa Çalışma Ödeneği Süreci Nasıl İşliyor ?

Genel ekonomik, sektörel veya bölgesel kriz ile zorlayıcı sebeplerle (koronavirüs salgını yani pandemi zorlayıcı sebep kapsamına girmektedir), işyerindeki haftalık çalışma sürelerinin geçici olarak önemli ölçüde azaltılması veya işyerinde faaliyetin tamamen ya da kısmen geçici olarak durdurulması nedeniyle kısa çalışma uygulamasından yararlanmak isteyen işyerleri, önce İŞKUR’a başvuruda bulunmakta, talebi kabul edilen işyerleri kısa çalışmaya tabi tutulacak işçilerin listesini İŞKUR’a vermekte, işyerinin verdiği listede yer alan işçilerden şartları tutanlara, yine işyerinin bildirdiği kısa çalışma süreleri dikkate alınarak İŞKUR tarafından kısa çalışma ödeneği (KÇÖ) verilmektedir.

Eski İşyerinden Dolayı Alınan Ödenek Sona Erer

Dolayısıyla kısa çalışma ödeneği işyerine bağlı bir ödenek olup, kısa çalışma ödeneği almaktayken o işyerinden ayrılan işçi için İŞKUR sigorta çıkış tarihine (SGK’ya bildirilen işten ayrılış tarihine) kadar olan süre için ödeme yapmakta, işten çıkış tarihinden sonrası için herhangi bir ödeme yapmamakta, dolayısıyla kısa çalışma ödeneği sona ermektedir.

Yeni İşyerinin İŞKUR’a İşçiyi Bildirmesi Gerekir

Bu işçinin işe başladığı yeni işyeri de eğer kısa çalışma uygulamasına başvurmuşsa, dolayısıyla bu yeni işyerinde de kısa çalışma uygulaması varsa, bu işyerinin İŞKUR’a bildirdiği kısa çalışma ödeneğinden yararlanacak işçi listesine bu yeni işe başlayan işçiyi de ekleyip listeyi tekrar İŞKUR’a vermesi / göndermesi halinde, eğer başka bir engel de yoksa bu işçi yeni işyerinden dolayı kısa çalışma ödeneği alabilir, aksi halde alamaz.

Aynı Durum Nakdi Ücret Desteği İçin de Geçerli

Aynı durum kısa çalışma ödeneği alması için sigortalılık süresi ve / veya prim günü yetmediği ya da ücretsiz izinde olduğu gerekçesiyle eski işyerinden dolayı nakdi ücret desteği alan işçiler için de geçerli olup, bu işçilere de o işyerinden ayrıldıkları tarihten sonrası için nakdi ücret desteği ödenmez, yeni işyeri eğer bu konuda İŞKUR’a başvurursa o zaman yeni işyerinden dolayı nakdi ücret desteği alabilir, aksi halde alamaz.

İşyerinden Ayrılmadan Bir Başka İşyerinde İşe Başlayanların Ödeneği de Kesilir

Sigortalı olduğu işyerinden dolayı kısa çalışma ödeneği alan işçinin, bu işyerinden ayrılmadan yani sigorta çıkışı yapılmadan başka bir işyerinde de sigortalı işe başlaması halinde, eski işyerinden çıkışı verilmemiş olsa dahi yeni işyerinde işe başladığı tarihten sonrası için kendisine kısa çalışma ödeneği verilmez, yani ödeneği kesilir. Aynı durum nakdi ücret desteği açısından da geçerlidir. (isvesosyalguvenlik.com)

YORUMLAR

  1. serdal duman dedi ki:

    ben 10.12.2020 tarihinde işkazası gecirdim 3parmagım pres mainasında ezildi buişyeri bana iki ay maaş ödedi sonra kesti ve sikorta pirimimide kesti ben parmaklarımı kullanamadım çalışamadım ve beni tektaraflı işten cıkartmış ne yapmalıyım

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      İş kazasıyla ilgili olarak işyerinin bağlı olduğu SGK Müdürlüğüne şikayette bulunabilirsiniz. Tek taraflı işten çıkarılmanız konusunda, özellikle ihbar – kıdem tazminatı talebiniz varsa arabuluculuk bürosuna başvurmanız gerekir.