İşyeri Devirlerinde Kıdem Tazminatından Hangi İşveren Sorumlu Olur?

İşyeri Devirlerinde Kıdem Tazminatından Hangi İşveren Sorumlu Olur?
19 Mayıs 2014 12:14

İşyerlerinin devir veya intikali ya da herhangi bir suretle bir işverenden başka bir işverene geçmesi veya başka bir yere nakli halinde işçinin kıdemi, işyeri veya işyerlerindeki hizmet akitleri sürelerinin toplamı üzerinden hesaplanır.

12.7.1975 – 9.6.2003 Tarihleri Arası Devredilen – El Değiştiren İşyerleri:

12/7/1975 tarihi veya sonrasında işyerinin devri veya herhangi bir suretle el değiştirmesi halinde işlemiş kıdem tazminatlarından her iki işveren sorumludur. Ancak, işyerini devreden işverenlerin bu sorumlulukları işçiyi çalıştırdıkları sürelerle ve devir esnasındaki işçinin aldığı ücret seviyesiyle sınırlıdır. 12/7/1975 tarihinden evvel işyeri devrolmuş veya herhangi bir suretle el değiştirmişse devir mukavelesinde aksine bir hüküm yoksa işlemiş kıdem tazminatlarından yeni işveren sorumludur.

10.6.2003 Tarihi veya Sonrasında Devredilen – El Değiştiren İşyerleri:

10/6/2003 tarihi veya sonrasında gerçekleşen işyeri devir ve el değiştirme işlemlerinde ise 4857 sayılı İş Kanununun 6 ncı maddesi hükümleri geçerlidir. Söz konusu madde hükmüne göre;

– İşyeri veya işyerinin bir bölümü hukukî bir işleme dayalı olarak başka birine devredildiğinde, devir tarihinde işyerinde veya bir bölümünde mevcut olan iş sözleşmeleri bütün hak ve borçları ile birlikte devralan yeni işverene geçer.

– Devralan işveren, işçinin hizmet süresinin esas alındığı haklarda, işçinin devreden işveren yanında işe başladığı tarihe göre işlem yapmakla yükümlüdür.

– Bu şekilde işyerinin devri halinde, devirden önce doğmuş olan ve devir tarihinde ödenmesi gereken borçlardan devreden ve devralan işveren birlikte sorumludurlar. Ancak bu yükümlülüklerden devreden işverenin sorumluluğu devir tarihinden itibaren iki yıl ile sınırlıdır.

– Tüzel kişiliğin (şirketlerin) birleşme veya katılma ya da türünün değişmesiyle sona erme halinde birlikte sorumluluk hükümleri uygulanmaz.

– Devreden veya devralan işveren iş sözleşmesini sırf işyerinin veya işyerinin bir bölümünün devrinden dolayı feshedemez ve işyerinin devri işçi yönünden fesih (işten çıkarma) için haklı sebep oluşturmaz. Devreden veya devralan işverenin ekonomik ve teknolojik sebeplerin yahut iş organizasyonu değişikliğinin gerekli kıldığı fesih hakları veya işçi ve işverenlerin haklı sebeplerden derhal fesih hakları ise istisnadır.

– Yukarıda belirtilen hükümler, iflas dolayısıyla malvarlığının tasfiyesi sonucu işyerinin veya bir bölümünün başkasına devri halinde uygulanmaz.

YORUMLAR

  1. cengiz dedi ki:

    bu yardımdan nasıl yararlanabilirim uzun zamandır işsizim yazıyorum ama gören okuyan varmı

    1. Admin dedi ki:

      1000 TL’lik sosyal yardımı kastediyorsanız bu konudaki bilgi Bin Liralık Sosyal Yardımdan Yararlanma Şartları – Yardımdan Kimler Yararlanacak ? başlıklı yazıda yer almaktadır.