İşyerinde Çalışıp Kısa Çalışma Ödeneği Alan İşçiler Dikkat !

İşyerinde Çalışıp Kısa Çalışma Ödeneği Alan İşçiler Dikkat !
8 Kasım 2020 23:43

Mevzuata göre kısa çalışma uygulanan ve çalışanları kısa çalışma ödeneğinden yararlanan işyerlerinde, diğer şartlar yanında uyulması gereken iki önemli kural, yerine getirilmesi gereken iki önemli şart bulunmaktadır.

Birincisi; işyerinde uygulanan çalışma süresinin, işyerinin tamamında veya bir bölümünde geçici olarak en az üçte bir oranında azaltılmış olması veya süreklilik koşulu aranmaksızın en az dört hafta süreyle işyerinde faaliyetin tamamen veya kısmen durdurulmuş olması gerekir.

İkincisi; faaliyeti tamamen değil de kısmen durdurulmuş işyerlerinde, işçinin çalışmadığı süre için kısa çalışma ödeneği alması, işyerinde çalıştığı süre için de işverenin ücret ödemesi, İŞKUR’a ve SGK’ya da gerçeğe uygun bildirim yapması gerekmektedir.

Doğrusu bu şekilde olması gerekirken internet sitemize gelen soru ve şikayetlerden, bazı işyerlerinde işverenin tamamen faaliyete (çalışmaya) ara verilmiş gibi İŞKUR’a bildirim yaptığı, işçilerinin İŞKUR’dan aylık 30 gün üzerinden kısa çalışma ödeneği almasını sağladığı, buna karşılık işçilerini işyerinde çalıştırmaya devam ettiği, kısa çalışma ödeneği aldıkları gerekçesiyle işçilerine maaşını eksik ödediği veya hiç ödemediği tabiri caizse sahtekarlık yaptığı anlaşılmaktadır. Burada İŞKUR’a gerçeğe aykırı bildirim yapan işveren olduğu için sorumluluk da tamamen işverene aittir tabii ki ve İŞKUR’un bu durumu tespit etmesi halinde ceza ve yaptırım uygulayacağı kişi de işverendir. Ancak durumu fark eden işçilerin sosyal sorumluluk gereği, duyarlı bir vatandaş olarak hareket etmeleri ve İŞKUR’a ihbarda bulunmaları da gerekir. (Bkz. Fırsatçı İşverenleri Mutlaka İŞKUR’a Bildirin !) Çünkü normalde kısa çalışma ödeneğinin süresi üç ayla sınırlı olduğu halde, pandemi nedeniyle işleri bozulan, kısmen veya tamamen çalışmaya ara veren, gerçekten zor durumda olan işverenleri kısmen de olsa rahatlatmak, çalışanlarının mağdur olmasını kısmen de olsa önlemek için süreler birkaç kez uzatılmıştır. Böyle bir ortamda, çalışmasına / üretime aynen devam eden işyerlerinde işverenlerin gerçeğe aykırı bildirimde bulunarak işleri bozulmuş, çalıştırdıkları işçileri çalışmıyor gibi gösterip bu işçilere İŞKUR tarafından ücret ödenmesini sağlamak sahtekarlık bir yana hem milletin, hem de çalışanın hakkını yemektir.

Çalışanlar Asıl Önemli Kayıplarının Farkında Değil !

Konunun ücret yönü bir tarafa, işyerinde çalışmasına devam ettiği halde çalışmalara kısmen veya tamamen ara verdiği şeklinde İŞKUR’a gerçeğe aykırı bildirim yapılan işyerlerinde, işçilerin telafi edilemeyecek önemli bir kaybı ortaya çıkmaktadır ve birçok işçi / çalışan bu kaybının farkında değildir. İşçinin kısa çalışma ödeneği aldığı süre için işveren işçi adına SGK’ya herhangi bir gün ve kazanç bildirmemekte ve prim ödememektedir, İŞKUR ise kısa çalışma ödeneği ödediği işçinin sadece ödenek süresine ait GSS primini ödemektedir. Örneğin; normal çalışma yapılan ve hafta tatilleri dışında (tabii işveren hafta tatili uyguluyorsa) işçilerin her gün işe gittiği bir işyerinde, tamamen çalışmanın durdurulduğu yönünde İŞKUR’a ve SGK’ya gerçeğe aykırı bildirimde bulunulmuşsa / bulunuluyorsa, İŞKUR bu işyerindeki işçilere her ay 30 gün üzerinden kısa çalışma ödeneği ödemekte, işveren de bu işçileri kısa çalışma ödeneği aldığı aylar için 0 (sıfır) gün çalışmış gibi SGK’ya bildirmekte, o ay işçi için herhangi bir prim ödememekte, İŞKUR’da o aylar için çalışanın sadece GSS primini ödemektedir. Dolayısıyla burada işçi tam ay işyerinde çalıştığı halde, SGK’ya hiç çalışmamış gibi bildirildiği için, işçinin o aya ait sigortalı günü 0 (sıfır) gün olarak SGK kayıtlarına işlenmekte, hizmet dökümünde o aya ait prim gün sayısı da 0 (sıfır) gün olarak görünmektedir. Şu anki mevzuata göre işçinin bu eksik sigorta günlerini ileride hizmet borçlanması veya başka bir şekilde tamamlama imkanı da bulunmaktadır. Buradaki 30 gün örnek olarak verilmiş olup, işyerinde işçi tam ay çalıştığı halde SGK’ya ayda 15 gün çalışmış gibi bildirilip, aylık 15 günlük kısa çalışma ödeneği alması sağlanıyorsa, bu durumda da işçinin aylık 15 günlük sigortası eksik yatmaktadır, her ay için 15 gün sigorta kaybı olmaktadır.

İşyerinde çalıştığı halde işveren tarafından ücretsiz izinli gösterilen çalışanlar için de yukarıda belirtilen durum aynen geçerlidir, onlar adına da ücretsiz izinli gösterildikleri günler / aylar için işveren tarafından SGK’ya herhangi bir gün ve kazanç bildirilmez, prim ödenmez. (isvesosyalguvenlik.com)

YORUMLAR

  1. İsmail alacaoglu dedi ki:

    İyi günler çalışmış olduğum iş yeri kısa çalışma ödeneği 20 gün gösterip ama tam gün çalıştık 80 gün sigort açığı olduğunu söylediler bize iş kürdan gelen müfettiş bey bu konu ile şikayette bulunduk iş kürdan müfettiş geldi inceledi ve rapor gondericez demişler bizim bu mağduriyeti misin sonucu ne olur acaba para olarak mi ödeme sağlanır yoksa nasıl olur teşekkürler.

    1. Admin dedi ki:

      İşyerinde tam gün çalıştığınız halde işverenin ayda 10 gün çalışmış, 20 gün çalışmamış gibi SGK’ya bildirim yaptığı aylarla ilgili olarak, incelemeyi yapan müfettiş de sizin her ay 30 gün çalıştığınız kanaatine vardıysa, müfettiş raporuna istinaden SGK işverenden söz konusu 80 günlük eksik bildirim için ek prim belgesi ister, eksik sigorta günlerinizi tamamlatır.

  2. İbrahim dedi ki:

    İs yeri pandeminden hic etkilenmedigi halde gunluk 10.bucuk saat ve 11 saat ara si pazar gunler haric tam calisildigi halde devlet oduyor parani ben geri kalanini odemekle yukumluyum deyip sigortayi 0 gosteren isvereni sikayet etsek kazanirmiyiz davayi

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Kazanmaktan neyi kastediyorsunuz bilmiyoruz, ancak işvereniniz hem Devleti zarara uğratıyor, hem de ücretinizde bir azalma olmasa dahi sigortasız çalıştırarak sizi zarara uğratıyor. Kısa çalışmada Devlet sadece genel ekonomik, sektörel veya bölgesel kriz ya da zorlayıcı sebeplerle işyerindeki haftalık çalışma sürelerini geçici olarak önemli ölçüde azaltan veya işyerinde faaliyeti tamamen ya da kısmen geçici olarak durduran işverenlerin işçilerine çalışamadıkları süreler için ücret ödeyeceğini söylüyor, sen işçini çalıştır, ücretinin bir kısmını ben ödeyeyim, bir kısmını sen öde demiyor ki, bunu için Devletin sağladığı teşvik, indirim ve destekler var, işvereniniz ondan yararlansın.

  3. hakan yılmaz dedi ki:

    merhaba, benim çalışmış olduğum şirket kısa çalışma ödeneği ile bizi izne çıkardı bu kısma kadar her şey normal. normal olmuyan durumsa şirkette yaklaşık 13-14 kişilik patrona yakın bir kitle var. onlar hem tam süreli çalışıp hem de kısa çalışma ödeneğini alıyorlar ekstradan. bu durumu şikayet etsek bir sonuç çıkar mı. bunu söyledim ama bana verdikleri cevap işkur müfettiş gelse bile bu kişiler biz çalışmadık derlerdiye pişkince bir cevap aldım. yani şikayet eden kişilere böyle bir şey sormazlar mı. pek çok şahidimiz ve whatsapp konuşmalarımız var işyerinde olduklarına dahil…

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Söyledikleri doğru olabilir, ancak bir konuyu atlamışlar, işveren haklı bir neden olmadıkça çalışanlar arasında ayrımcılık, farklı muamele yapamaz, eşit davranmak zorundadır. Bu konudaki açıklama https://www.isvesosyalguvenlik.com/isveren-kisa-calisma-ve-ucretsiz-izin-konusunda-da-ayrimcilik-yapamaz/ başlıklı yazıda yer almaktadır.

      1. hakan yılmaz dedi ki:

        teşekkür ederim yorumunuz için. sanırım yapabilceğimiz fazla bir şey yok. genede işkur a şikayet de bulunduk umarım yakalanırlar

  4. Lütfullah cesur dedi ki:

    2020 yılı 3.4.5 aylarında kisa calisma ödeneği aldım bu aylardan 54gun ssk eksik ama tam çalıştık işveren bir kısmını ödemeyi başka hesaptan yaptı artı kısa calisma odeneginde eksik günü evde geçirmemiz gerekirken biz çalışıyoruz dedik işverenin cevabı ise evde kalırsanız maaşınız eksik yatar dedi çalıştırdı şimdi benim 54 günlük ssk eksiğimi işverenden nasıl talep edebilirim

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      İşverenin söz konusu aylar için SGK’ya iptal ve ek aylık prim ve hizmet belgesi vermesi gerekir. Bunu talep edebilirsiniz, vermezse SGK’ya şikayet edebilirsiniz, ancak söz konusu aylarda tam çalıştığınızı ispatlayamazsanız sonuç alamayabilirsiniz.

      1. Hussun dedi ki:

        Bunu ispatlamak icin watsap konusmalari yeterlimi mesela 6.ayin basinda arkadaslar normal calisma saatlerine donuyoruz diyip ustune 3 ay dahaa kisa calismadan yararlanip yani tam 3 ay calisip kisa cakiemadan yatan sigorta 0gozukurse ne olur

        1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

          BU konuda SGK veya İŞKUR genelde yazılı belgeleri dikkate alır. WhatsApp mesajları dikkate alınır mı bilmiyoruz.

  5. Derya Bal dedi ki:

    Tam 1 senedir patronumuz kısa çalışma ödeneğinden yararlanıyor. Bu süreçte bir kaç elemanı işten çıkarttı ve bizi 2 kişi olarak ağır çalışmaya zorluyor. Bu konuda ne yapmalıyız. Cezalandırmak istiyorum.

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      İşverenin sizi ağır çalıştırması bir tarafa, işveren kısa çalışmadan yararlandığı süre için işçiyi çalıştıramaz veya tersi işçiyi çalıştırdığı süre için kısa çalışmadan yararlanamaz. İsterseniz CİMER’e şikayette bulunun, İŞKUR’un durumu tespit etmesi halinde size yaptığı kısa çalışma ödemelerini faiziyle işverenden tahsil yoluna gider. Diğer seçenek, 4857 sayılı İş Kanununun 24/II-f bendine istinaden haklı nedenle iş akdinizi feshedip tazminat talep edebilirsiniz. Eğer böyle bir düşünceniz varsa, 31 Mart 2021 tarihinde kısa çalışma uygulaması sona erecek, söz konusu maddeye göre yapılacak haklı fesihte 6 iş günlük süre olduğundan, kısa çalışma uygulaması bittikten sonra artık buna bağlı fesih hakkınızı kullanamazsınız.

      1. Erdal dedi ki:

        Paki benim esimde bu durumda 170 sikayette bulunduk mufettisler gelcekmis istifa edilirse kimle konuscak is yerinde biz bulunamicaz bu bi sorun oluyor ve birde isten ayrilirsa sikayette sayilmiyormus bu duruma nasil bi cozum gosterilir son 1 yil icinde 177 gun sigorta pirimi yatmis her ay 180 saatin ustunde calisiyor 970 tl maas yatiyor 1300 tl kisa calisma aliyor aylik ful ise gitmesine rağmen 5 yada 6 gun sigorta primi yatiyor

        1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

          Şikayetin konusuna göre işçi işten ayrılmış olsa bile denetimi yapan denetmen veya müfettiş tarafından ifadeye çağrılıp bilgi ve ifadesine başvurulabiliyor. Çağrılmasanız bile incelemeyi yapan enetmen veya müfettişin ismini öğrenip kendisiyle görüşebilirsiniz.

      2. Zeynel dedi ki:

        Merhabalar ben kısa çalışma dan faydalanıyorum muhasebe değişikliği oldu bu ayın tam 5 inde başvurmuş ödenek için bu ayın ödemesini alabilirmiyim ve nezaman yatar hesabıma iyi çalışmalar teşekkürler ederim

        1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

          İşyeri değişmediyse muhasebeci değişmiş olsa da fark etmez, kısa çalışmayla ilgili İŞKUR’a bir kez başvuru yapılır, kısa çalışmadan faydalandığınıza göre bu başvuru işyeri / muhasebeci tarafından yapılmış demek ki. Bu başvurudan sonra kısa çalışmadan yararlanacak işçiler ve kısa çalışma süresi her ay verilen muhtasar ve prim hizmet beyannamesi ile SGK’ya bildirilir, İŞKUR SGK sisteminden bu bildirime ait verileri alarak işlem yapar. Bu beyanname de her ayın 1’i ile 26’sı arasında verilir. Dolayısıyla siz kısa çalışma ödeneğini yine süresinde alabilirsiniz.

  6. Barış dedi ki:

    Kisa calismaya mart 2020 de başvuru yapan bir firmada çalışmaktayım haziran 2021 e kadar kisa çalışmadayiz sgk primlerimiz ödenmiyor doğal olarak benim merakım haziran da işten cikarma yasağı kaldirilsa ve ben isten cikarilsam issizlik maaşına 600 gun primim yetme şansı cok az kritik bir rakam kalıyor bununla ilgili bir calisma varmi acaba? Iscinin Kisa çalışma alabilmesi icin 600 den den 450 gune düşen prim insallah bu durumdada 450 ye düşer. Teşekkürler..

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Maalesef bu konuda şu ana kadar herhangi bir yasal düzenleme yapılmadı. Aynı sorunu rapor parası alma konusunda yaşayanlar da var. (Bkz. https://www.isvesosyalguvenlik.com/issizlik-maasina-hak-kazanmada-prim-gun-sartinin-hesabi/)

  7. mss dedi ki:

    İyi günler. 1 yıldır kısa çalışma ödeneği almaktayım. ama iş yerinde aynı zaman da çalışmaktayım işverenim maaşımı kçö nün üstünü tamamlayarak veriyor. çalıştığım halde pirimim yatmadığını öğrendim ve iş yeri kçö ödemeleri bittikten sonra geriye dönük sigorta ödemesi yapılacak dedi ama muhasebeciye sordum geriye dönük pirim ödemesi olmaz dedi. iş yerim avm de oolduğu için avm lerin kapalı olduğu dönemde kapalıydı ama açık olduğu zamanlarda full çalıştım. bu durumda ne yapmam gerek. çalıştığım halde ödenmeyen sigorta pirimim hakkını nerde nasıl alabilirim.

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      İşyerinin değil muhasebecinin size söylediği doğru, geriye dönük o aylara ait primlerinizin yatırılabilmesi için işyerinin iptal ve ek prim belgesi vererek sizi o aylarda çalışmış göstermesi gerekir. Bu belgeler için idari para cezası uygulandığı gibi, ayrıca o aylarda size ödenmiş olan kısa çalışma ödeneklerini İŞKUR faiziyle birlikte işverenden ister. Bu nedenle şu anki mevzuata göre bu mümkün değil. Belki ilerde o sürelere ait primleri hizmet borçlanması yoluyla ödeme imkanı getirilir. Şu an tek yapabileceğiniz İŞKUR’a veya ALO 170’e şikayette bulunmak. Ancak şikayet sonrası işyeriyle problem yaşar mısınız bilemeyiz.

  8. Oktay dedi ki:

    Merhabalar. Bildiğimiz üzere kısmi çalışma ödeneği 01/2021 itibari ile son buldu fakat kısmi çalışmada gösterilip tam zamanlı çalıştırılan personel şuan bu durumu şikayet eder ise ne olur? Bu durumu kanıtlayan her türlü evrak var ise personele de herhangi bir geri dönüşü olabilir mi? Örneğin bugüne kadar neden şikayet etmedin gibi. Teşekkürler ilginiz için.

  9. Sibel mantam dedi ki:

    Merhaba, 2020 yılında çalıştığım firma kısa çalışma ödeneği adı altında destek aldı fakat bizi tam çalıştırdı. Aynı zamanda maaşlarda da işkurun verdiği paranın üstünü tamamladı sadece ve sigorta primlerimiz eksik yattı. 18 kısa çalışma kodu ile e devletten baktığımda 4 aylık ödemelerde sırasıyla 12-8-7-8 günlük prim yatırıldığı ortada. İş yerine giriş çıkışlarda elektronik kart, parmak izi vs kullanılıyordu ancak dava açsak kanıtlama konusunda verileri alabilir miyiz. 2 yıl geçtiği için silindi deme gibi bir savunma yapabilirler mi? Geçtiğimiz günlerde haklı iş feshi verdim ve ihtar çektirdim noterden. Gerekli bilgisayar ağı incelemesi vs yapılır mı sizce dava açıldığında. Mahkemenin istediği şeyleri(kamera kaydı, elektronik kart okuyucu bilgisi, parmak izi, bilgisayarın ağ bağlantısı) iş yeri göstermek zorunda mı . Tazminat haklarımı almak istiyorum. Sizce alabilir miyim? Şimdiden teşekkür ederim çok sağolun

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      İsterseniz dava açmadan önce işyerinin bağlı olduğu SGK Müdürlüğüne şikayet dilekçesi verebilirsiniz, sonuç alamazsanız dava açarsınız. Öte yandan mahkemenin istediği şeyleri işyeri ibraz etmek, göstermek zorundadır. Bu konuda dava aşamasında varsa şahit de gösterebilirsiniz.

      1. Sibel mantam dedi ki:

        Merkez kısmında şikayet oluşturulmuş incelemeye gelmişler fakat bir sonuç alınamadı. O yüzden ben de dava açtım. Eğer bu verileri mahkemeye verirlerse işim kolay olacak çünkü şahit olabilecek insanlar orada hala çalışır durumda oldukları için şahitlik yapmaları zor. Orda baskıya uğrayabilirler. Bu verileri (elektronik kart, parmak izi) değiştiremezler-silemezler değil mi?

        1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

          Verileri silip silemeyecekleri veya değiştiremeyecekleri kullandıkları yazılımlar ve bilgisayar sistemlerine bağlı bir durum. Ancak bu veriler sizde bulunan veriler olsa, bu verileri mahkemeye sunma/ibraz etme mecburiyeti size ait olur. Veriler işverende olduğu ve siz de onları delil olarak ileri sürdüğünüz için, işverenin bunları mahkemeye / bilirkişiye sunmaması onun aleyhine bir durum oluşturabilir.

          1. Sibel mantam dedi ki:

            Sizin gibi insanların sorunlarına yardımcı olmaya çalışanlardan Allah razı olsun. Bilmediklerimizi öğreniyoruz sayenizde. Çok teşekkür ederim.

  10. Mücahit dedi ki:

    Aynı anda 2 iş yerinde çalışan işçi ilk iş yerinde kçö den yaralanmak , 2. İş yerinde kısmı süreli olarak 6 gün çalışmaktadır, kişi ye ceza geliyor 2. İş yerinde tam gün çalışmış kadar ceza kesiliyor , bu duruma 2
    İş yerinde kısmı süreli çalıştı diye itiraz edilebilir mi

  11. Mehmet Fatih dedi ki:

    Merhaba, Temmuz 2020’den Mayıs 2021’e kadar çalıştığım isyeri kısa çalışma ödeneğinden yararlanmasına rağmen tam gün çalıştım. Ancak SGK hizmet dökümüme baktığımda belirtilen tarih aralığında 0 gün olarak görünüyor. Eksik gün nedeni de pandemi olarak belirtilmiş. Bu sebeple iş sözleşmesini haklı olarak feshedebilir miyim? Bununla ilgili zamanaşımı süresi mevcut mu?

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Belirttiğiniz durum 4857 sayılı İş Kanununun 24/II-f maddesi kapsamında (Ahlak ve iyiniyet kurallarına uymayan haller ve benzerleri) haklı fesih sebeplerinden biridir. Kanunun 26 ncı maddesine göre de “24 ve 25 inci maddelerde gösterilen ahlak ve iyiniyet kurallarına uymayan hallere dayanarak işçi veya işveren için tanınmış olan sözleşmeyi fesih yetkisi, iki taraftan birinin bu çeşit davranışlarda bulunduğunu diğer tarafın öğrendiği günden başlayarak altı iş günü geçtikten ve her halde fiilin gerçekleşmesinden itibaren bir yıl sonra kullanılamaz.”

  12. Ahmet Altay dedi ki:

    Bu konu ile alaka durumlarda işyerinden ayrılsak dava süreci veya şikayet edebilirmiyiz

  13. Serkan dedi ki:

    Merhaba özel bir şirkette sskli olarak çalışıyorum aynı zamanda üzerime vergi levhasi var sskli isimden cikarildim ihbar ve kıdem tazminatı aldım ertesi gün vergi levhami kapattim issizlik maaşı alabilirmiyim