İşyerindeki Kavgada İlk Yumruğu Atan Yandı

İşyerindeki Kavgada İlk Yumruğu Atan Yandı
30 Ekim 2019 20:45

Sebebi ne olursa kavga hiçbir zaman tasvip edilmeyecek, asla kazananı olmayan, haklıyken bile haksız duruma düşüren bir davranış biçimidir.

Toplumun huzur ve düzeni için hakkını kaba kuvvetle aramak yerine şikayet ve dava yoluna yani hukuki yollara başvurmak her zaman izlenmesi gereken tek yoldur.

Öte yandan durum böyle olmakla birlikte maalesef “kavgada ilk yumruğu atan kazanır” şeklinde toplumda adeta deyim haline gelmiş bir söz bulunmaktadır.  Ancak Yargıtay bu sözü boşa çıkardı ve işyerinde yapılan kavgada ilk yumruğu atan işçiyi suçlu buldu, yani bu defa ilk yumruğu atan işini kaybetti hem de tazminatsız olarak.

Bu gün yazılı ve görsel basında haber olarak da yer alan olayda, işyerinde kavgaya karıştığı gerekçesiyle tazminatsız olarak işten çıkarılan işçi, isteği dışında haksız olarak işten çıkarıldığı gerekçesiyle iş mahkemesinde dava açarak işverenin kendisine kıdem ve ihbar tazminatı ödemesini talep etmiştir. İş mahkemesi de davanın kısmen kabulüne karar vermiştir. İş mahkemesinin bu kararına karşı davalı işveren Yargıtay’a temyiz başvurusunda bulunmuştur.

Yargıtay 9. Hukuk Dairesi de bu davaya ilişkin olarak oybirliğiyle verdiği kararında aynen;

“Somut uyuşmazlıkta; davalı işyerinde daha önceden karıştığı bir kavga nedeniyle ihtar alan davacının olay günü çalışma arkadaşlarından … tarafından hakkında dedikodu yaptığı şeklindeki söylenti nedeniyle uyarıldığında, taraflar arasında bu nedenle tartışma yaşandığı ve tartışma esnasında davacının …’ye küfür edip onu tehdit ettiği …’ninde bunun üzerine elinde bulunan bobini davacıya fırlattığı, davacının iş akdinin işyerindeki bu tartışma nedeniyle feshedildiği dosyadaki bilgi ve belgelerden anlaşılmaktadır.

Söz konusu olayda ilk haksız hareketin, davacının çalışma arkadaşı …’ye küfür edip onu tehdit etmesi oluşu ve davacının daha önceden de başka bir işçi ile tartışması nedeniyle 29/05/2014 tarihli ihtarının bulunduğu gözetildiğinde, davalı işverenin işçi …’yi işten çıkartmayıp sadece davacıyı işten çıkarmasının eşit davranma borcunu ihlal ettiği söylenemeyecektir. Açıklanan nedenle davalı işverence yapılan feshin haklı olduğu anlaşıldığından, kıdem ve ihbar tazminatı taleplerinin reddi yerine yazılı gerekçeyle kabulü hatalı olup, bozmayı gerektirmiştir.”

şeklinde ifadelere yer vermiştir. (9. Hukuk Dairesi – 17.01.2019, 2015/28093 E., 2019/1509 K.)

Karardan da anlaşılacağı üzere Yargıtay, olayda ilk haksız hareketi yapan yani kavgayı ilk başlatan işçinin iş akdinin işveren tarafından tazminatsız olarak feshedilmesini, diğer işyeri çalışanının ise kavgaya karıştığı halde iş akdinin feshedilmemiş yani işten çıkarılmamış olmasını yerinde bulmuş, sadece kavgayı başlatan işçinin işten çıkarılmış olmasını da işverenin eşit davranma borcunu ihlal olarak görmemiştir.

Zaten 4857 sayılı İş Kanununun “İşverenin haklı nedenle derhal fesih hakkı” başlıklı 25 inci maddesinin “Ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan haller ve benzerleri” başlıklı II numaralı alt bendinin (d) bendi (4857/25/II-d) uyarınca da işçinin, işverenin başka işçisine sataşması işveren tarafından haklı fesih sebebidir, yani işveren bu işçiyi tazminatsız işten çıkarabilir. (isvesosyalguvenlik.com)

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.