İşyerine Dilekçe Verme ve Gerektiğinde İspatlama Yolları

İşyerine Dilekçe Verme ve Gerektiğinde İspatlama Yolları
20 Kasım 2019 20:49

Sadece çalışma hayatında değil, günlük hayatta ucu paraya dokunan her konuda yapılan anlaşma, pazarlık, kiralama, alış – veriş gibi bütün işlemleri yazılı yapmak gerekir. Sadece yazılı yapmak yetmez, o işleme ait yazılı belgenin – sözleşmenin bir suretini (örneğini) almak ve muhafaza etmek gerekir. İhtiyaç duyulduğunda ispatlamak için bu çok önemlidir.

Çünkü “söz uçar yazı kalır” deyimi çok eski bir deyim olup, uzun yıllar yaşanan tecrübeler sonucu ortaya çıkmıştır. Çünkü iki kişi arasında varılan anlaşmayı daha sonra taraflardan biri inkar edebilir, aradan uzun zaman geçmişse unutulabilir.

İşçi – işveren arsındaki ilişkide de bu husus işe girerken taraflar arasında varılan anlaşma ve çalışma koşulları ile işten çıkma veya çıkarılma esnasında iş akdinin fesih sebepleri önemli olan bir konudur. Örneğin işveren tarafından çalışma şartlarında yapılan esaslı değişikliği işçi kabul etmezse işveren bu değişikliği zorla yapamaz, bu durumda işçi için haklı fesih sebebi doğar. Ancak hangi durumun işçinin onayının alınması gereken çalışma şartlarında esaslı değişiklik sayılacağı, işçi – işveren arasında yapılan sözleşmeye göre belirlenir. Sözleşmede işverene bu değişikliği yapma yetkisi verilmişse bu durumda işveren işçinin onayını almak zorunda değildir. Dolayısıyla süresi belirsiz iş sözleşmesini yazılı yapmak zorunlu olmasa da ileride taraflar arasında anlaşmazlık çıkmaması için iş sözleşmesinin (hizmet akdinin) yazılı ve iki nüsha olarak düzenlenmesi, işçi ve işveren tarafından karşılıklı imzalanması ve sözleşmenin bir nüshasının alınıp saklanması çok önemlidir.

İşlemlerin yazılı olarak yapması konusu iş adinin feshi sırasında da büyük önem arz etmektedir. Örneğin, işçi haklı sebeple iş akdini feshettiğini işverene bildirip, kıdem tazminatını talep etmekte, işveren kötü niyetli ise işçinin talebini kabul etmiş gibi görünmekte, işçi bu duruma güvenerek işi bırakmakta; benzer şekilde işveren işçiyi tazminatsız işten çıkarmak istiyorsa işçiye izin verip evine göndermekte, bu tür durumlarda da kötü niyetli işveren işçinin ardından tutanak tutarak devamsızlık nedeniyle tazminatsız olarak iş akdini feshettiğini işçiye bildirmektedir. Bu sadece en çok karşılaşılan örneklerden biri olup, İş Akdini Sözlü Fesheden İşçiler Dikkat !, Çalışanlara Kurulan En Büyük Tuzak-Devamsızlık başlıklı yazılarda konuya yer verilmiştir.

Peki İşçi İşlemlerini Nasıl Yazılı Yapacak ?

Kamu kurum ve kuruluşlarında yani resmi işyerlerinde herhangi bir konuda yazılan dilekçe işyerine verilip, tarih – sayısı alınmakta, böylece gerektiğinde de ispatı kolaylaşmaktadır. Özel sektöre ait işyerlerinde ise böyle bir imkan bulunmamaktadır. Kurumsal – büyük firma ve şirketlerde bu kısmen mümkün olabilmektedir. Bunun dışında özellikle hizmet akdinin feshi konusunda işlemi yazılı yapmak ve gerektiğinde belgelendirmek için en çok başvurulan yollardan biri yazıyı noter vasıtasıyla göndermektir. Ancak bu bazılarına maliyetli, zahmetli gelebilir. Diğer bir yol SMS (cep telefonundan gönderilen mesaj) veya e-posta yoluyla yazıyı işyerine göndermektir. Ancak işveren özellikle e-postaya bakmadığını, görmediğini iddia edebilir. Her ne kadar SMS veya e-posta ile iş sözleşmesinin feshedilebileceği yönünde görüşler varsa da (Bkz. İş Sözleşmesi SMS veya E-Posta İle Feshedilebilir mi ?) başta İş Kanunu olmak üzere işçi – işveren arasındaki ilişkiler açısından bu konu henüz mevzuata girmemiştir. Sadece kamu kurum ve kuruluşları açısında elektronik tebligat uygulaması mevzuata girmiş ve uygulanmaktadır.

İşçi İşyerine Nasıl Dilekçe Verebilir ve Gerektiğinde Belgeleyebilir ?

Yukarıda belirtilen yollar dışında, iş akdinin feshi, istifa veya başka durumlarda işçi işyerine / işverene doğrudan dilekçe verebilir. Dilekçenin nasıl yazılacağı, şekil ve içeriğinin nasıl olacağı konusunda Form ve Dilekçeler bölümünde yer alan dilekçeler örnek olarak kullanılabilir. Söz konusu örnek dilekçelerde üst kısımda dilekçenin verileceği kurumun adının yazılı olduğu yere işverenin adı, işveren tüzel kişi ise tüzel kişinin adı (örneğin şirket, vakıf, dernek, kooperatif gibi tüzel kişilerin adı) yazılabilir. Tüzel kişinin örneğin şirketin adı tam bilinmiyorsa şirket ortağının adı yazılabilir. Dilekçenin bu kısmına kesinlikle işverenin / işyerinin ticari unvanı yazılmamalıdır (Örneğin; Köfteci Ahmet, Yeşil Seyahat, Yaşam Cafe gibi:)

Bu dilekçeden iki nüsha düzenlenip bir nüshası işverene veya işyeri yetkilisine verilip diğer nüshaya, dilekçeyi alan kişinin el yazısı ile “dilekçenin bir suretini ……../…../…… tarihinde elden aldım” yazması ve altına ismini yazıp imzalaması sağlanabilir. Dilekçe tek nüsha düzenlenip, bir fotokopisi çektirilip, aslı işverene veya işyeri yetkilisine verilip fotokopisine, dilekçeyi alan kişinin el yazısı ile “dilekçenin aslını ……../…../…… tarihinde elden aldım” yazması ve altına ismini yazıp imzalaması sağlanabilir. Burada dikkat edilmesi gereken, bu ibareyi mutlaka dilekçeyi alan kişinin kendi el yazısıyla yazması ve imzalaması sağlanmalıdır, bu ibareyi kesinlikle işçi kendisi dilekçeye yazmamalıdır. Çünkü işveren veya işyeri yetkilisi kendisine böyle bir dilekçe verilmediğini, dilekçedeki bu ibarenin işçinin kendisi tarafından yazılmış olduğunu iddia edebilir, yazının altındaki imzanın da kime ait olduğu tespit etmek çok zor olabilir, çünkü kriminolojik inceleme gerektirir. Belirtilen şekilde işverene veya işyeri yetkilisine imzalatılan dilekçe nüshası veya fotokopisi delil olarak saklanır, şikayet veya mahkeme aşamasında delil olarak kullanılır. İşveren veya işyeri yetkilisi bu durumda işçinin böyle bir dilekçe vermediğini veya bu içerikte bir dilekçe vermediğini iddia edemez, inkar edemez. Böyle bir durum olursa işçi elindeki işveren veya işyeri yetkilisinin imzasını taşıyan dilekçe nüshasını veya fotokopisini ibraz edip haklılığını kanıtlayabilir.

Eğer İşveren veya İşyeri Yetkilisi Dilekçeyi Almazsa

Yukarıda belirttiğimiz şekilde işçinin yazdığı bir dilekçeyi işveren veya işyeri yetkilisi almazsa, almak istemezse veya dilekçeyi alsa bile işçide kalacak suretine veya fotokopisine dilekçenin bir suretini ya da fotokopisini aldığına dair bir yazı yazıp imzalamak istemezse, bu durumda işverenin veya işyeri yetkilisinin iyi niyetli olmadığını düşünmek ve tedbir almak gerekebilir. Burada da en garantili yok noter vasıtasıyla dilekçeyi işverene / işyerine göndermektir. Dilekçe iadeli – taahhütlü posta yoluyla da işverene / işyerine gönderilebilir, ancak bu durumda dilekçenin içeriğini ispat etmek zor olur. Çünkü işveren posta yoluyla kendisine gelen dilekçenin içeriğinin farklı olduğunu iddia edebilir. (isvesosyalguvenlik.com)

YORUMLAR

  1. Abubekir Çakmak dedi ki:

    Calisma saatleri degisikligine nasil itiraz edebilirim

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Yukarıda açıklandığı şekilde işyerine dilekçe verebilirsiniz veya noterden ihtarname çekebilirsiniz. Öte yandan çalışma saatlerinde değişiklik yapılması çalışma şartlarında esaslı değişiklik kapsamına girer ve işverene sözleşmeyle böyle bir yetki vermedinizse işveren sizden onay almadan bu değişikliği yapamaz. (Bkz. https://www.isvesosyalguvenlik.com/calisma-sartlarindaki-hangi-degisiklikler-isciye-fesih-hakki-verir/)

      1. Ali dedi ki:

        İşyerinde formen arkamdan konuşmuşsun deyip tehdit ve hakarette bulundu bu tehditleri ve hakaretleri benim ismimi ağzına alma alırsan seni dayak manyağı yaparım sen göreceksin neler yapacağım sana senin kim olduğunu herkes biliyor diye tehdit ve hakarette bulundu bu tehditleri ve hakaretleri kamera kaydı ve yanımda duran arkadaşım duydu fabrika bahçesinde iş çıkışı kart basmamıştık turnikelerden geçtikten sonrada devam etti olay 2 mart 16.1620 saati arası oldu ben bişey demedim o kişi kimse getir dedim psikolojim bozuldu ne yapmalıyım bu durumda

  2. Ramazan karayel dedi ki:

    Merhabalar bir isyerinde 5 yıldır çalışmaktayım 2 cocuk var ikinci çocuğum oldu 2016 yılında ve evraklarini insan kaynaklarina teslim ettim ve 2020 yılının bodramda 1 cocuk olduğunu gördüm iki çocuk yazmiyor ve agi 4.5 yıldır eksik yatti gecen Aralık ayinda agimi duzelttiler tekrar agi formu doldurdum ama bana dedilerki geriye dönük agi ücretlerimi alamayacağımi bunun icin ne yapabilirim

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Geriye dönük AGİ alınamaması, kişinin aile durum bildirim formunu işyerine geç vermesi halinde geçerli, çünkü formu verdiği tarihten sonrası için AGİ alabilir. Ancak siz zamanında formu vermişsiniz, 4,5 yıl eksik AGİ ödenmesi işyerinin hatası. İsterseniz Gelir İdaresi Başkanlığının internet sitesinden (gib.gov.tr) konuya ilişkin olarak yazılı bilgi talep edin.

  3. Oğuzhan ALDEMİR dedi ki:

    İş yerinden ayrılmak sgk alınan kağıt şartları nelerdir

  4. suat soysal dedi ki:

    İşveren talep etmediği halde, fazla mesaiye kalan işçiye ücret ödenmesi zorunlu mudur? Tutanak tutulabilir/savunması alınması hukuki midir? Tekrarı halinde işten çıkarma gerekçesi midir?

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      İlk defa karşılaştığımız bir durum, genelde işverenler işçi istemediği halde fazla mesai yaptırır. Borçlar Kanunu hükümlerine göre işçi işverenin talimatına uymak zorundadır, eğer işveren fazla mesai yapmasını istemiyorsa bu durumda işverenin talimatına karşı gelmiş olur. Bu konu https://www.isvesosyalguvenlik.com/isini-duzgun-yapmayan-isci-tazminatsiz-isten-cikarilabilir-mi/ başlıklı yazının “İşçinin İşverenin Talimatlarına Uymaması Hali” başlıklı kısmında örnek Yargıtay kararı da verilerek ayrıntılı açıklanmıştır.

  5. Müjde dedi ki:

    Özel sektörde 3 vardiya bir sistemde çalışıyorum. 3 senede bir verilen banka promosyonu için bir dilekçe hazırladım ve her çalışana imza attı ancak vardiya sorumlusu bu dilekceyi insan kaynaklarına vermeyip yirttip çöpe attı. Böyle bi durumda ne yapabilirim.

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Vardiya sorumlusunu işyerinizdeki amirlere şikayet edebilirsiniz, dilekçenizi siz doğrudan insan kaynaklarına verebilirsiniz. Diğer çalışanlar bu haktan yararlandırılırken sizin bu haktan yararlanmanız engellenemez,

  6. Ozan dedi ki:

    Ben tozlu ortamda çalışıyorum astım tanısı kondu ilaç tedavisi görüyorum iş veren bunu durum bildirir raporu getirmemi söyledi bende getirdim ama bölümle ilgili bir değişiklik olmadı iş yeri hekimine gittim durumu izah ettim iş yeri hekimi çalıştığım ortamda toz kimyasal gibi bir yerde çalışması uygun değildir yazdı ama yinede bölümüm değişmedi yıldırmaya istifa etmeye zorluyorlar ne yapmalıyım yardımcı olurmusunuz lütfen