Karantinaya Giren Çalışanlar Rapor İstemeyi Unutmayın !

Karantinaya Giren Çalışanlar Rapor İstemeyi Unutmayın !
10 Mayıs 2021 00:44

Koronavirüs salgınının yayılmasının önlenmesi amacıyla alınan tedbirler kapsamında, koronavirüs (Covid-19) testi sonucu pozitif çıkan kişinin 10 gün boyunca karantinada kalması gerektiği gibi, bu kişiyle temas halinde olan kişilerin de karantinada kalması gerekmektedir.

Karantina süresini kişiler genelde evinde geçirmektedir. Karantina süresi boyunca kişinin sağlık kurum ve kuruluşlarına gitmesini gerektirecek zorunlu haller hariç, karantinayı geçirdiği yerden çıkması yasaklanmaktadır. Karantina süresi ilk başlarda 14 gün olarak uygulanıyordu, şu an 10 gün olarak uygulanıyor.

Kendisinin koronavirüs testi pozitif çıktığı veya temaslı olduğu kişinin koronavirüs testi pozitif çıktığı için karantinaya girme zorunluluğu doğan kişi, eğer çalışıyorsa işe gitme imkanı da ortadan kalkmaktadır. Kişi hangi işyerinde, hangi işte çalışıyor olursa olsun fark etmez, karantina süresince işe gitmesi de mümkün değildir.

Rapor Almak İçin Doktora Gitmeye Gerek Yok

Koronavirüs testinin sonucu Sağlık Bakanlığının e-Nabız sistemi üzerinden, ilçe sağlık müdürlüğünden, ALO 184’den öğrenilebilmektedir. E-nabız uygulaması akıllı telefonlara da yüklenebilmektedir. Genelde de koronavirüs testinin sonucu pozitif çıkan kişiler, ikamet ettiği yerdeki ilçe sağlık müdürlüğü filyasyon ekibinde görevli sağlık personelleri tarafından aranmaktadır. Bu şekilde telefonla aranan kişi eğer herhangi bir işyerinde çalışıyorsa, o görüşme sırasında mutlaka çalıştığını belirtmeli ve 10 günlük istirahat raporu düzenlenmesini talep etmelidir. Eğer telefon görüşmesi sırasında unutulduysa, eve ilaç getiren filyasyon ekibindeki personele de rapor talebi iletilebilir. Bu talep üzerine filyasyon ekibinde yer alan doktor tarafından o kişiyle ilgili olarak karantina süresini kapsayacak şekilde 10 günlük istirahat raporu düzenlenmektedir. (Bkz. Filyasyon Nedeniyle İşe Gidemeyen İşçiye Rapor Parası Kolaylığı) Bu istirahat raporuna da aynı şekilde e-Nabız sisteminden ulaşılabilmektedir.

Raporun karantina başlar başlamaz alınması gerekir, daha sonra geriye dönük rapor düzenlenmesi imkanı bulunmamaktadır. 10 günlük süre sonunda iyileşemeyen kişi ikinci raporu aile hekiminden talep edebilir, zaten koronavirüs testi pozitif çıkan kişiyle kişinin bağlı olduğu aile hekiminin görev yaptığı aile sağlığı merkezinde görevli sağlık personeli irtibata geçmekte, takip etmektedir. Aile hekiminden ikinci istirahat raporunu alamayanların herhangi bir sağlık kuruluşundan rapor alması gerekir.

Rapor Niçin Gerekli – Raporun Ne Faydası Olacak ?

Karantinaya giren kişi 10 gün belki daha uzun süre işe gidemeyeceği için, işyeri sorun çıkarabilir, kişinin beyanına inanmayabilir. Bu konuda problem yaşamak istemeyen çalışanların karantina süresiyle ilgili istirahat (iş göremezlik) raporu alması faydalı olacaktır. Hastanede tedavi görülen süre içinse rapor alınmasına gerek olmadığı gibi zaten böyle bir uygulama da söz konusu değildir.

İkincisi, karantina nedeniyle çalışılmayan süre için işverenler ücret ödemek zorunda olmadığı gibi, zaten genelde de işyerleri bu süre için ücret ödememektedir. Dolayısıyla karantina süresi (işe gidemediği süre) için istirahat raporu almış olan çalışan, eğer geriye dönük bir yıllık süre içinde en az 90 gün sigortalılığı da varsa, raporun ilk iki günü hariç, diğer günler için SGK’dan rapor parası (geçici iş göremezlik ödeneği) alabilecek ve bu konudaki maddi kaybı da azalacaktır. (isvesosyalguvenlik.com)

YORUMLAR

  1. sinem yavuz dedi ki:

    covidim ve 6 . günüm hala aranmadim rapor yazilmadi is yeri israrla rapor bekliyor LÜTFEN ARTIK ŞU RAPORU YAZİN
    SİNEM YAVUZ

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Bulunduğunuz yerdeki il veya ilçe sağlık müdürlüğü ile görüşmeniz gerekir.