Katılım Bankaları Bankaya Yatan Düşük Ücret ve Maaşlara Haciz Koymayacak

Katılım Bankaları Bankaya Yatan Düşük Ücret ve Maaşlara Haciz Koymayacak
21 Ocak 2022 20:41

Çalışanların en büyük sorunlarından biri de mevzuatta yer alan istisna ve yasağa rağmen bankalara yatan maaş, ücret ve diğer işçilik alacaklarına haciz veya bloke konulmasıdır.

Bazı Bankalar Mevzuata Aykırı Hareket Ediyor

Mevzuat gereği nafaka borçları hariç işçilerin aylık ücretlerinin dörtte birinden fazlası haczedilemez, işsizlik maaşı ve kısa çalışma ödeneği hazcedilemez. (Bkz. Borcuna Karşılık İşçinin Ücreti Haciz veya Takas Edilebilir mi ?, İşsizlik Maaşına Haciz Konulabilir mi ?, Kısa Çalışma Ödeneğine Haciz veya Bloke Konulabilir mi ? başlıklı yazılar.) Ancak maalesef uygulamada mevzuat hükümleri pek dikkate alınmamakta, işçiler adına işverenleri tarafından bankaya yatırılan ücret ve maaşları dörtte birlik sınırlamaya bakılmadan borçlarına karşılık haczedilebildiği gibi, yasak olduğu halde İŞKUR tarafından işçinin hesabına yatırılan işsizlik maaşı ve kısa çalışma ödeneği de haczedilebilmektedir. Aslında işçilerin ücret ve maaşlarıyla ilgili haciz kesintilerinin işverenleri tarafından yapılıp, kalan tutarın bankaya yatırılması gerektiği halde buna da dikkat edilmemekte, işçilerin bankaya yatan maaş ve ücretlerine de haciz konulmaktadır. (Bkz. Maaşından Haciz Kesintisi Yapılan İşçinin Bankaya Yatan Parasına da Haciz Konulabilir mi ?) Aynı şekilde istisnalar hariç emekli – dul – yetim aylığına da haciz konulamaz, ancak bankalar kişiye kredi veya kredi kartı verirken imzalattığı sözleşme ile bu konuda kişinin onayını alıyor ve böylece yaptığı haciz işlemini mevzuata uydurmuş oluyor. (Bkz. Emekli-Dul-Yetim Aylığına Haciz Konulabilir mi ?)

Çalışanlar adına bankaya yatırılan ücret, maaş, işsizlik maaşı veya kısa çalışma ödeneğine bazen bankalar kendi alacağı nedeniyle haciz uyguladığı gibi, bazen de işçinin borçlu olduğu alacaklılar tarafından haciz koydurulabilmektedir. Bu tür durumlarda mevzuata aykırı hareket ederek kendi alacağı için işçinin ücret, maaş, işsizlik maaşı, kısa çalışma ödeneğine haciz uygulayan banka şubesi hakkında Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumuna, Türkiye Bankalar Birliğine şikayette bulunulabileceği gibi, işsizlik maaşı ve kısa çalışma ödeneğine konulan haciz ve blokeler için İŞKUR ile de görüşülebilir. Bankalar dışında başka alacaklılar tarafından işçinin ücret, maaş, işsizlik maaşı, kısa çalışma ödeneğine haciz koydurulması halinde ise ilgili İcra Müdürlüğü ile görüşülebilir, haciz kararına itiraz edilebilir.

Katılım Bankaları Aylık Geliri Asgari Ücret veya Altında Olan Borçluların Banka Nezdindeki Hesaplarına Yatan Ücret ve Maaşına Haciz Koymayacak

Türkiye Katılım Bankaları Birliği (TKBB) 19 Ocak 2022 tarihinde Bazı Müşteri Hesaplarının Haczedilmemesi ve Teminata Alınmaması ile Bu Hesapların Kredi Tahsilatı İşlemlerine Konu Edilmemesi Hakkında Mesleki Tanzim Kararı Basın Duyurusu yayımladı.

Söz konusu duyuruya göre;

Katılım bankacılığının insan ve aile odaklı yaklaşımı ile etik ilkeleri ve prensipleri doğrultusunda alınan söz konusu karar ile Birliğe üye bankaların kendi alacakları için geçerli olmak üzere; aylık geliri asgari ücret veya altında olan borçluların üye bankalar nezdindeki hesaplarına yatan ücreti ve maaşı haczedilmeyecek ve teminata alınmayacak (bloke konulmayacak). Ayrıca yine bu kişilerin hesaplarına yatan sosyal yardımlar da haczedilmeyecek, teminata alınmayacak ve borçların tahsilatında kullanılmayacak.

Söz konusu karara uymayan katılım bankaları Türkiye Katılım Bankaları Birliği Bireysel Müşteri Hakem Heyetine şikayet edilebilir.

Türkiye Katılım Bankaları Birliğine Üye Bankalar

Türkiye Katılım Bankaları Birliğine üye katılım bankalarının isimleri aşağıda belirtilmiş olup, yukarıda belirtilen uygulama sadece bu bankalarda geçerli olacak. (isvesosyalguvenlik.com)

  • Albaraka Türk Katılım Bankası A.Ş.
  • Türkiye Emlak Katılım Bankası A.Ş.
  • Kuveyt Türk Katılım Bankası A.Ş.
  • Türkiye Finans Katılım Bankası A.Ş.
  • Vakıf Katılım Bankası A.Ş.
  • Ziraat Katılım Bankası A.Ş.
YORUMLAR

  1. Erkan dedi ki:

    Benim maaşımı ziraat katılım bankasından alıyorum lakin benim borcum özel şahısa ve maaşımın bir kısmı icra yolu ile kesiliyoryeni alınan karara göre katılım bankalarıbdan aldığum maaş kesilecekmi

  2. Erkan dedi ki:

    Yoksa sadece katılım bankasının kendisine olan borç nezaretindemi haciz işlemi olayacak

  3. Mehmet dedi ki:

    Maaşıma haciz konulmasın diye maaşımı katılım bankasına mi taşımam gerek

  4. Recep dedi ki:

    Merhaba ben açıktan üniversite okuyorum bu dönem kayıt yenilemeye geç kaldığım için pasif öğrenci oldum ve e devlette aylığınız durdurulmuştur yazıyor gelcek dönem aktif öğrenci olana kadar maaşım birikirmi?