Kıdem Tazminatının Ödeme Tarihi (Vadesi) Var mıdır ?

Kıdem Tazminatının Ödeme Tarihi (Vadesi) Var mıdır ?
6 Kasım 2015 21:29

Kıdem tazminatının ödenme tarihi (vadesi) önem taşımakta olup, olayın mahkemeye intikal etmesi halinde, süresinden sonra ödenen kıdem tazminatı için mahkeme mevduat uygulanan en yüksek faizi dikkate alarak faiz ödenmesine dahi hükmedebilir.

İşten ayrılan işçi kıdem tazminatının ödenme tarihi konusunda işverenle anlaşmışsa ve işveren de bu anlaşmaya uygun olarak ödemeyi yaparsa herhangi bir problem yok demektir. Eğer işçi ile işveren arasında tarih belirlenmemişse, kıdem tazminatının ödeme tarihi iş sözleşmesinin feshedildiği tarihtir. Eğer kişi emekliliğe hak kazanması veya yaş dışındaki emeklilik şartlarını tamamlaması nedeniyle işten ayrılıyorsa, bu durumda Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan buna ilişkin olarak aldığı belgeyi işverene veya işyerine verdiği tarih kıdem tazminatının ödenmesi gereken tarihtir. İşçinin ölümü nedeniyle kıdem tazminatı hak sahiplerine ödenecekse bu durumda ölüm tarihi kıdem tazminatının ödenmesi gereken tarihtir.

Öte yandan kıdem tazminatının ödenmesi konusunda Kanunda herhangi bir tarih belirtilmemiş olmasına karşın, Yargıtay kararları uyarınca süresinde ödenmeyen kıdem tazminatı için yukarıda belirtilen tarihlerden itibaren faize hükmedildiğinden, doğal olarak bu tarihler kıdem tazminatının ödenmesi gereken tarihler (kıdem tazminatının vadesi olarak) kabul edilmelidir. Kıdem tazminatı hakkında daha ayrıntılı bilgi Kıdem Tazminatı Uygulaması – Hak Kazanma Koşulları – Hesaplanması – Kapsama Giren Ödemeler başlıklı yazıda ve  Soru – Cevap bölümünde yer almaktadır. (isvesosyalguvenlik.com)

YORUMLAR

  1. güven dedi ki:

    selam
    ssk girişim 1989 ve askerliğimi 1990-1992 de yaptım
    540 günü asgariden borçlansam kaç lira yatırmalıyım ve emeklimaaşıma aylık kaç lira etki eder
    540 günü azami den borçlansam kaç lira yatırmalıyım ve emekli maaşıma kaç lira etki eder
    gösterge 9475
    2000 öncesi 1700 gün maaş bağlama oran 74
    2008 2400 gün oran 61
    2010 sonrası 4450 gün ve oran 47,5
    teşekkürler

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Asgari ücret üzerinden hizmet borçlanması yapmanız halinde ödemeniz gereken borçlanma primi tutarları https://www.isvesosyalguvenlik.com/hizmet-borclanmasi-yapacaklarin-odeyecegi-prim-tutarlari/ sayfasında yer almaktadır. Azamisi ise bunun yedi buçuk katıdır. İkisi arasında kalmak şartıyla istediğiniz prime esas kazanç üzerinden borçlanma yapabilirsiniz.