Kısa Çalışma Ödeneği İle İşsizlik Maaşı Birbirini Etkiler mi ?

Kısa Çalışma Ödeneği İle İşsizlik Maaşı Birbirini Etkiler mi ?
17 Mayıs 2020 23:45

İşsizlik maaşı gibi kısa çalışma ödeneği de işsizlik sigortasından karşılandığından, kısa çalışma ödeneğine hak kazanmak içinde iş akdinin fesih nedeni dışındaki işsizlik maaşı alma şartlarından olan prim gün sayısı ve sigortalılık süresi esas alındığından, dolayısıyla kısa çalışma ödeneği ile işsizlik maaşı arasında bir bağlantı söz konusudur.

1- İşsizlik maaşında olduğu gibi, işçinin kısa çalışma ödeneğine hak kazanabilmesi için de kısa çalışmanın başladığı tarihten önceki son 3 yıl içinde en az 600 prim günü olması ve son 120 gün hizmet akdinin kesintisiz devam etmesi şartı aranmaktadır. Sadece koronavirüs salgınının sebep olduğu olumsuzluklar nedeniyle verilecek kısa çalışma ödenekleri için geçerli olmak üzere prim gün sayısı şartı 450 gün, hizmet akdinin kesintisiz devam etmesi şartı 60 gün olarak uygulanmaktadır.

2- Normalde işçiye kısa çalışma ödeneği olarak yapılan ödemeler işsizlik ödeneği süresinden düşülmektedir. Ancak, mahsup edilip edilmeyeceğini belirlemeye Cumhurbaşkanı yetkilidir. Bununla birlikte; Covid-19 (koronavirüs) nedeni ile yapılan kısa çalışma ödemleri işsizlik ödeneği süresinden mahsup edilmemektedir. Dolayısıyla işçi koronavirüs kaynaklı kısa çalışma ödeneğinden yararlandıktan sonra işsiz kalmışsa yani işten çıkmış veya çıkarılmışsa ve işten çıktığı – çıkarıldığı tarih itibariyle işsizlik maaşı alma şartlarını taşıyorsa (son 3 yıl içinde 600 prim günü ve son 120 gün hizmet akdinin kesintisiz devam etmiş olması şartı, işten çıkış kodunun işsizlik maaşı almaya uygun olması şartlarını taşıyorsa) işsizlik maaşı alabilir.

3- Prim gün sayısı şartını sağlamadığı için kısa çalışma ödeneğine hak kazanamayan işçinin daha önce çeşitli nedenlerle kesilmiş (yeni işe başlama vs.) son işsizlik ödeneği hak sahipliğinden varsa kalan süre, kısa çalışma süresini geçmemek üzere kısa çalışma ödeneği olarak alabilir. Örneğin daha önce 10 ay süreyle işsizlik maaşı almaya hak kazanmış ancak 8 ay işsizlik maaşı aldıktan sonra işe girdiği için işsizlik maaşı kesilmiş olan işçi, kalan 2 aylık süre için kısa çalışma ödeneği alabilir. Aynı şekilde, kısa çalışma ödeneğinden yararlanan işçi, işsizlik maaşı alması için aranan koşullar gerçekleşmeden işsiz kalırsa, kısa çalışma ödeneği aldığı süre düşüldükten sonra, daha önce hak ettiği işsizlik ödeneği
süresini dolduruncaya kadar işsizlik ödeneğinden yararlanır.(isvesosyalguvenlik.com)

YORUMLAR

  1. Oktay dedi ki:

    Saçmalık kısa çalışma ödeneği benim insiyatifim dışında yarın işsiz kaldığımda ki kalacağım 4 ayı yedin kardeş sen mi diyecekler çalışırken işsizlik maaşından düşüren başka ülke var mı ? Bu ne adaletsizlik böyle

    1. Harun dedi ki:

      Kisa çalışma ödeneği başlamadan 600 gun den fazla primim var.KÇÖ desteğini 16 ay boyunca aldim.ve 1 temmuz 2021 tarihinde tazminatla işten ayrılıyorum.diyorlarki son 3 yıl icinde 600 gun prim şartı var.son 3 yılın 16 ayını devlet bana KÇÖ vermiş bu duruma benim durumumda olan hiç bir kimsenin son 3 yılda 600 gün primi dolmuş olmayacak!!ben simdi işsizlik maaşı alamazmışım?

      1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

        Kanunda kısa çalışma ödeneği ödenen sürenin son 3 yıllık süreye dahil edilmeyeceği yönünde bir hüküm yok, bu nedenle fesih tarihinden geriye dönük 3 yıllık sürede en az 600 prim günü olmazsa belirttiğiniz gibi işsizlik maaşı alamazsınız. Kanunda normalde kısa çalışma uygulamasının süresi en fazla 3 ay ile sınırlandırılmıştı, bu nedenle sorun olmuyordu, ancak pandemiye bağlı kısa çalışmada bu sınır bağlı kalınmadı, sorun buradan kaynaklanıyor, bu ve birçok konuda mevzuat boşluğu doğdu, isterseniz CİMER’e durumu belirtir bir yazı yazın,

        1. Bb dedi ki:

          Merhaba ben 7 sene bir iş yerinde çalıştım sonra rahatsızlandım işten ayrılmak zorunda kaldım 28 ocak 2022de ayrıldım sonra tekrar bir yerde çalışmaya başladım tekrar rahatsızlanınca işyeri beni çıkarttı 4 ay çalıştım orda ve işsizlik maaşı almaya hak kazandım ancak ilk maaşım yattı ve 13 güne 579 lira yatırmışlar 30 güne ise 1337 lira yatıracaklarmış asgari ücrete göre 2000 TL falan almam lazım niye az yatırıyorlar bunun sebebi ne olabilir kısa alışma ödeneginden 2020 yılında 4cü ayda 25 gün 5ci ayda 3 gün faydalandım onun üzerinden 600 gün geçti normal maaşım üzerinden almam gerekiyor bubun sebebi nedir?

          1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

            Asgari ücrete göre ödenmesi gereken aylık işsizlik maaşı tutarları https://www.isvesosyalguvenlik.com/aylik-issizlik-maasi-odenegi-tutarlari/ sayfasında belirtilmiştir. İşsizlik maaşınızın niçin düşük yattığını ALO 170’den öğrenebilirsiniz.

  2. BB dedi ki:

    Aynı işyerinde 7 yılı aşkın zamandır sezonluk işçi aşkı personeli olarak çalışıyorum. Şubat’ 2020 girdim nisan Mayıs ve haziran ayinda KCO faydalandim Kasım ayinda askiya alindim.. İşsizlik ödeneğine başvurdum… 1.sms kabul edildi aynı gün 2.smsde iptal edildi.. Aşkı personeli olduğum için… çıkış kodu farkediyomus. Ya da yapmam gereken birsey varmi

    1. Admin dedi ki:

      ” işçi aşkı personeli” personelinden neyi kastettiğinizi anlayamadık. Ayrıca işten çıkışınız verilmedi hizmet akdiniz askıya alındıysa işsizlik maaşı alamazsınız.

  3. Hasan dedi ki:

    480 gün varken 5 ay kısa çalışma ödeneği aldım.Bittikten sonra 600 gün şartını yerine getirmiş oluyormuyum yoksa 480’de kalmış mı oluyor ?

    1. Admin dedi ki:

      600 günü işsizlik maaşı açısından mı sordunuz bilmiyoruz, eğer kısa çalışma ödeneği aldığınız aylarda işveren sizi SGK’ya 0 (sıfır) gün üzerinden bildirdiyse söz konusu 5 ay 480 günde herhangi bir değişikliğe yol açmamıştır.

  4. Ayfer dedi ki:

    İşsizlik parasının tamamını aldım yeni işe girdim .Yeni işim de 463 günüm ve son 208 gün primim ödemem var . Ancak iş yeri işsizlik parası aldım diye kçö ödeneği çıkmadığını söylüyor . Ne yapmalıyım ? (Yalnız şu var pandeminin ilk zamanlarında primim yetmediği için sadece nakdi ücret desteği aldım. Tekrar çalışmaya döndükten sonra ödenen primlerle 463 günüm doldu )

  5. Bahar dedi ki:

    Kısa çalışma ödeneği aldım ve 9.ay kesildi. İşkurla görüştüğümde bana verilen cevap ” size 50 günlük ödenek çıkarılmış oda bitmiş” dediler. Böyle bişey varmı ya da benim tekrar alma şansım var mı? Hala çalışır durumda gözüküyorum. İş yerimin dediği de ” sizinle ilgili bir sorun gözükmüyor” demesi beni düşündürüyor.

    1. Admin dedi ki:

      İşyeriniz sizi kısa çalışma kapsamında ay içerisinde eksik çalışıyor ve hiç çalışmıyor olarak bildirdiği sürece kısa çalışma ödeneğinizin devam etmesi gerekir başka bir engel yoksa. E-Devlet’te yer alan hizmet dökümüne bakarak siz de bunu anlayabilirsiniz, eğer SGK’ya bildirilen aylık çalışma gün sayısı 30 günden az ise ve eksik gün nedeni olarak 18 görünüyorsa kısa çalışma ödeneğinden yararlanabilirsiniz demektir.

  6. Ercan dedi ki:

    Ya ben işsizlik maaşı aldım şimdi kısa çalısma ödenegı alabolırmıyım acaba sizce

  7. Ercan dedi ki:

    Ama bunu 2019da aldım pandemi daha çıkmadan önce 600 günü tam doldurup aldım acaba o gun sayısı bu pandemide kısa çalılmaya engelimi sizce ben onu anlamadım Arkadaslar bana bir bilgi verirmi sın rıca etsem

  8. ilker dedi ki:

    Merhaba 2019 isten çıkartıldim işsiz maaşına başvurdum nisan mayıs haziran 3 ay işsizlik maşı aldım temmuzda başka yere işe başladım kisa çalışmaya başvursa isveren sormak istediğim pandemiden dolayı kisa çalışma devam ettiği sürece kisa çalışma ödeneği alırmıyım yok 8 ay işsizlik maaşı haketmistim 3 ay işsizlik maaşı aldim kalan 5 ay mi kisa çalışma ödeneği alırım.Tesekkurler

  9. Beytullah dedi ki:

    Hocam merhaba
    2.maddede bir yanlışlık mı var aceba?
    “Dolayısıyla işçi koronavirüs kaynaklı kısa çalışma ödeneğinden yararlandıktan sonra işsiz kalmışsa yani işten çıkmış veya çıkarılmışsa ve işten çıktığı – çıkarıldığı tarih itibariyle işsizlik maaşı alma şartlarını taşıyorsa (son 3 yıl içinde 600 prim günü ve son 120 gün hizmet akdinin kesintisiz devam etmiş olması şartı, işten çıkış kodunun işsizlik maaşı almaya uygun olması şartından herhangi biri veya birkaçını taşımıyorsa), işsizlik maaşı alabilir.”

    Parantez den öncesi “taşıyorsa” kelimesi ile biterken parantez içi son kelimesi “taşımıyorsa” diye bitiyor.

    Asıl sorum kçö den yararlanan işçi işten çıkış yasağı bittiğinde işsizlik maaşı alabilmesi için 120 gün ve 600 gün şartını sağlaması gerekir mi??

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Dikkatiniz için teşekkürler, sonraki kelime de “taşıyorsa” şeklinde olacak. İşsizlik maaşı alabilmek için söz konusu 120 gün ve 600 gün şartlarında herhangi bir değişiklik yok, pandemi yasağı bittiğinde de işsizlik maaşı alabilmek için aynı şart aranacak şu anki Kanun hükümlerine göre.

  10. Oktay dedi ki:

    Şirket kçö başvuru yaptı sonüçlanması kaç gün sürer veya kçö ve nakdi üçret destegine birlikte başvuru yapılırmı son başvuru 31 aralık

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Başvurunun kaç gün içinde sonuçlanacağını bilemeyiz, normalde 60 günlük süresi vardır ancak pandemi sürecinde İŞKUR başvuruları çabucak sonuçlandırıyor, işverenin / işyerinin şartları taşıyıp taşımadığı konusu daha sonra inceleniyor. İkinci sorunuza gelince, aynı işçi için nakdi ücret desteği ile kısa çalışma başvurusu birlikte yapılamaz, nakdi ücret desteği ücretsiz izinli gösterilen işçi için geçerlidir. (Bkz. https://www.isvesosyalguvenlik.com/gunluk-39-liralik-odemeden-yararlanacak-isciler-ve-sartlari/)

  11. Serkan dedi ki:

    Merhaba. Ben 2019’da işsizlik ödeneği hakkımı kullandım sayılır. 18 günlük hakkım kaldı işe giriş yaptığımdan dolayı kesildiğinde. Şuan KÇÖ için istenen şartlara sahibim ( 60 gün Kesintisiz çalışma, son 3 yıl 450 gün prim) İş yeri başvurumuzu yaptı ancak, işsizlik ödeneği hakkı bulunmayan işçiye KÇÖ verilmiyormuş. Peki son çıkan yasaya göre de KÇÖ, işsizlik ödeneği sürelerine mahsup edilmeyecek deniliyor. Bu durumda bana KÇÖ olarak sadece İÖ’den kalan 18 günlük hakkım mı ödenecek? Ondan sonra KÇÖ olarak ödeme yapılmayacak mı yani? Eğer öyleyse gerçekten saçmalık.

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Bu bilgiyi size İŞKUR verdiyse doğrudur, kısa çalışma ödeneği alma şartları iş akdinin fesih sebebi hariç işsizlik maaşı alma şartlarıyla aynı. Dolayısıyla sadece 18 günlün kısa çalışma ödeneği ödenir. Pandemi nedeniyle alınan kısa çalışma ödeneği sürelerinin işsizlik ödeneği sürelerinden mahsup edilemeyeceği konusuna gelince, bu husus konuya ilişkin Cumhurbaşkanı kararlarında belirtilmiş olup, normalde kısa çalışma ödeneği alınan süreler işsizlik maaşı alınacak sürelerden düşülür, dolayısıyla kısa çalışma ödeneği aldıktan sonra işsizlik maaşı almayı hak edecek şekilde işten çıkan veya çıkarılan işçinin kısa çalışma ödeneği aldığı süreler işsizlik maaşı alacağı sürelerden düşülür. Ancak pandemi nedeniyle alınan kısa çalışma ödenekleri için bu uygulanmayacak. Bahsettiğiniz husus bu ve işsizlik maaşı aldıktan sonra işe giren kişinin kısa çalışma ödeneği almasıyla ilgili olmayıp, kısa çalışma ödeneği aldıktan sonra işten ayrılan işçinin işsizlik maaşı almasıyla ilgili bir durum, yani sizin durumunuzun tam tersi durumlar için geçerli. Bu durumda da eğer şartlar müsaitse mağdur olmamanız için işyerinizin sizi tam çalıştırması ve ücretinizi ödemesi daha doğru olur.

      1. Serkan dedi ki:

        Hızlı cevap için teşekkür ederim. Allah sonumuzu hayır etsin. Mevsimlik işçiyim, çalıştığım yer bir otel ve sırf kısa çalışma şartlarını taşıdığımdan dolayı işten çıkarmadılar. Taşımayanların sözleşmelerini fesh edip gönderdiler. Şimdi 18 günlük KÇÖ onaylanmış ve 5 Ocak’ta bana ödenecek işkur’dan. işveren tekrar gelecek ay benim için bu kez nakdi ücret desteğine başvuru yapsa yararlanma şansım nedir peki? Malum KÇÖ hakkım bitmiş oluyor.

        1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

          Nakdi ücret desteğinden yararlanma şartları https://www.isvesosyalguvenlik.com/gunluk-39-liralik-odemeden-yararlanacak-isciler-ve-sartlari/ başlıklı yazıda açıklanmıştır.

  12. Özlem dedi ki:

    Merhabalar,
    4 yıldır aynı firmada çalışıyorum, fakat sigorta girişim 3,5 yıl kalan sürede kur işbaşı eğitim teşfiğinden faydalandılar.
    Kısa çalışma ödeneğini alacaklar,
    Bu süre içerisinde prim günüm eksiksiz yattı 30 gün üzerinden..
    Yarın, öbürgün işsiz kaldığımda kçö’den faydalandıkları için

    “Hizmet akdinin sona ermesinden önceki son 120 gün hizmet akdine tabi olmak,
    Hizmet akdinin feshinden önceki son üç yıl içinde en az 600 gün süre ile işsizlik sigortası primi ödemiş olmak” şartını sağlamış olamayacak mıyız?
    Ve
    a) 600 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 180 gün,
    b) 900 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 240 gün,
    c) 1080 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 300 gün

    Bu haklarımızda bir kayıp sözkonusu oluyor mu?

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Pandemi nedeniyle ödenecek kısa çalışma ödeneği için 120 gün yerine 60 gün, 600 gün yerine 450 gün şartı aranmaktadır. İşbaşı eğitim programında çalıştığınız sürede sigortalılığınız yani hizmet akdi devam etmiş olacağından son 60 güne dahil edilir herhalde, ancak son 3 yıl içindeki 450 güne dahil edilmez.

  13. Caner dedi ki:

    Merhaba. Ben askere gitmeden son 4 ay isyerinden kisa calisma odenegi aldim simdi askerden dondugum zaman issizlik maasim son 4 ay da aldigim kisa calisma ucretine goremi hesaplanir yoksa ondan once aldigim tam gun calismis olfugum brut maasimdanmi hesaplanir. Eger son 4 aya gore hesaplanirsa cok dusuk bir issizlik maasi alacagim

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      4444 sayılı İşsizlik Sigortası Kanununun 50 nci maddesinde aynen “Günlük işsizlik ödeneği, sigortalının son dört aylık prime esas kazançları dikkate alınarak hesaplanan günlük ortalama brüt kazancının yüzde kırkıdır. Bu şekilde hesaplanan işsizlik ödeneği miktarı, 4857 sayılı İş Kanununun 39 uncu maddesine göre onaltı yaşından büyük işçiler için uygulanan aylık asgari ücretin brüt tutarının yüzde seksenini geçemez.” hükmü yer almaktadır.
      Dolayısıyla sigorta çıkışınızın verildiği tarihten geriye doğru dört aylık sürede SGK’ya bildirilmiş prim esas kazancınız dikkate alınır. Kısa çalışma nedeniyle SGK’ya 30 günden az bildirim yapılan aylarda, adınıza bildirilmiş olan kazanç o ayla ilgili olarak SGK’ya bildirilmiş olan gün sayısına bölünür yani 30’a bölünmez.

      1. Caner dedi ki:

        Açıklamaniz için tessekkur ederim. Aklıma takılan birsey daha var kısa çalısma ödeneği devletin bana yatırdıği bi yardim parasi benim isyerimdeki brut maaşim değil kendi brüt maaşim üzerinden hesaplanmasi gerekmiyormu işsizlik maaşinin. Kisa calisma odenegi ile hesaplanirsa duşuk bir işsizlik maaşi alirim haksizlik olur 7 yıldir calisiyorum ve sadece son 4 ay kisa calisma odenegi aldim onun harici 5 bintl brut maasim ama kisa calisma odenegi ile 2700tl para aldm buna gore hesaplanmasi haksizlik olmuyormu sizce

        1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

          İŞKUR size ödeyeceği parayı, işveren tarafından SGK’ya bildirilmiş olan prime esas kazancınızı dikkate alarak hesaplar. (Bkz. https://www.isvesosyalguvenlik.com/kisa-calisma-odenegi-nasil-hesaplanir-kisa-calisma-odenegi-ne-kadar/)

  14. Huriser dedi ki:

    Merhaba ben 5 senedir aynı işyerinde çalışmaktayım. 2018 de 360 gün 2019 da da 360 gün hizmet sürem kesintisiz. Ancak 2020 yılı aralık ayı hariç toplam günüm 155 olarak görülüyor. Yani aylık 7-8 gün çalıştığım için pirimim bunun üzerinden ödenmiş. İşten ayrılacağım. İşsizlik maaşı alabilir miyim? Çünkü son 120 gün hizmet şartı aranıyor diye bir ibare var. Ben ayda 7-8 gün çalışıyor olarak göründüğümden hak kaybım oluyor mu?

    1. Huriser dedi ki:

      Yani kısa çalışma ödeneği aldığım için aylık gün sayım 7 gün falan görülüyor mart 2020 den buyana

    2. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Sigorta çıkış – girişi nedeniyle son 120 gün içerisinde sigortasız geçen boş süre olmadığı sürece problem olmaz, sigorta kesintisiz devam ediyorken SGK’ya aylık 30 günden az bildirilmiş olmak 120 gün şartının bozulmasına sebep olmaz. (Bkz. https://www.isvesosyalguvenlik.com/issizlik-maasina-hak-kazanmada-son-120-gun-sarti/)

  15. Muzaffer Çankaya dedi ki:

    Merhabalar benim çalıştığım yer kısa çalışmada haftada bir gün çalışıyoruz benim sorum şöyle önceki hafta ben hasta oldum söyledikleri günde gidemedim bu haftada 2 gün gittim söyledikleri şey bu kısa çalışma sürecinde raporun bir etkisi olmuyor doğru mu bu bilgi yoksa yanlış bir bilgi mi

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Tam olarak ne demek istediğinizi anlayamadık, kısa çalışma süresinde işçi rapor alırsa raporlu olduğu günler için İŞKUR kısa çalışma ödeneği alamaz, şartlar tutuyorsa SGK rapor parası öder.

  16. Fırat dedi ki:

    Ücretsiz izin ücreti alıyordum… çalıştığım işyeri kapandı prim günüm işsizlik maaşına yetmiyor herhangi bi destekden yararlanabilirmiyim

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Belki günlük 39 liralık nakdi ücret desteğinden yararlanabilirsiniz. İŞKUR’la görüşün isterseniz. (Bkz. https://www.isvesosyalguvenlik.com/gunluk-39-liralik-odemeden-yararlanacak-isciler-ve-sartlari/, https://www.isvesosyalguvenlik.com/gunluk-39-liralik-nakdi-yardim-basvurulari-basladi-iste-basvuru-sartlari/)

  17. fatma dedi ki:

    merhabalar . bende aylardır kısa çalışmaödeneği alıyorum . ilerde işten çıkarsam sgk da günlerimiz eksik görünüyor aylık 7 gün üzerinden yattı. işssizlik maaşı almamızı etkileyecek mi . aşağıdaki haberi okuduk doğrumudur?
    Kısa çalışma ödeneğinin başladığı mart ayında yapılan ilk açıklamalar, ödeneğin İşsizlik Sigortası Fonu’ndan karşılanması sebebiyle kişi ileride işsiz kalırsa yapılacak ödemenin işsizlik ödeneğinden mahsup edileceği (kesileceği) şeklindeydi. Ancak gelen tepkiler sebebiyle bu uygulamadan vazgeçildi. Özetle ileride işsizlik ödeneğinden yararlanmanızı sağlayacak bir sebeple işten çıkarılırsanız, bu durum alacağınız işsizlik ödeneğine olumsuz yansımayacak.

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Normalde kısa çalışma ödeneği alınan süreler, ileride işsizlik maaşı ödeme durumunda işsizlik maaşı ödenecek sürelerden düşülür, ancak pandemi nedeniyle kısa çalışma ödeneği alınan süreler işsizlik maaşı sürelerini etkilemeyecek.

  18. arzu dedi ki:

    ben2019 ağustos ayında 1 ay işsizlik maaşı aldım eylülde yeniden işe girdim .İş yerim nisan 2020 de kısa çalışma ödeneğine başvurdu bana 8 yıldır sgk primlerim tam yatmasına rağmen işsizlik maaşı aldığım için ve o tarihten sonra 450 günüm dolmadığı için kısa çalışma ödeneği adı altında kalan işsizlik maaşım bağlandı 10 ay sonra işsizlik maaşım bitti ve ocak 2021 de işverenim benim için yeniden kısa çalışma ödeneğine başvurdu işkurdaki yetkili bana artık işsizlik maaşımın bittiğini ve artık gerçekten kısa çalışma ödeneği çıkacağını söylemesine rağmen edevletteki ödemeler tablosunda ocak ayı için yine aynı düşük ücret verilmiş sanki işsizlik maaşımı yeniden başa sarmışlar bu süreçten hiç birşey anlamadım kçö almam gereken yerde biten işsizlik maaşımı yeniden bağlamışlar bu doğru mu sizce yoksa bir karışıklık mı olmuştur?

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Bir yanlışlık olmalı, işsizlik maaşının iki kez ödenmesi gibi bir uygulama yok, isterseniz İŞKUR’la görüşün.

  19. sinem dedi ki:

    Kısa çalışma ödeneğinden yararlandım fakat 2020 yılında doğum sebebi ile izne ayrıldım ve sigortam yatmadı.Kendi isteğimle işten ayrılma durumunda kaldım.Kasım ayında işe geri döndüm fakat 17 şibatta resmi çıkışım olacak.Bu sebeble son 120 gün kesintisiz gün sayımı sağlamamış mı oluyorum.Yoksa doğum dolayısıyla işten ayrılıp tekrar döndüğüm için bu süre sağlanır mı?

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Son 120 günde kesinti olup olmadığını kısa çalışma ödeneği mi yoksa işsizlik maaşı açısından mı soruyorsunuz bilmiyoruz, ancak doğum izninde geçen süre kesinti sayılmaz, eğer sigorta çıkışınız – tekrar girişiniz yapıldıysa ve arada bir gün dahi olsa sigortasız geçen süre olduysa o zaman kesinti meydana gelmiş olur. (Bkz. https://www.isvesosyalguvenlik.com/issizlik-maasina-hak-kazanmada-son-120-gun-sarti/)

      1. sinem dedi ki:

        İşsizlik maaşı açısından sormuştum 1 kasım itibariyle işe başladım 17 şubata kadar çalışmış olacağım doğum iznindeki sürede 120 gün içinde sayılır mı sigortam yatmadı fakat işveren tarafından çıkışım da olmadı

        1. Sinem dedi ki:

          Merhabalar 120 günlük kesintiden doğum olarak bahsedilmemektedir.devletten doğum süresince parayı analık olarak almış bulunmaktayım.Bununla ilgili yardımcı olursanız savinirim şimdiden teşekkürler

          1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

            Fark etmez, işsizlik maaşı açısından doğum iznine ayrılmış olmanın kesinti sayılmayacağını, sadece sigorta çıkış – girişi nedeniyle arada boş (sigortasız) gün varsa 120 günde kesinti sayılacağınız belirttik zaten.

          2. Engin dedi ki:

            Kısa çalışma ödeneğinden nisan ayında yararlandım kendi isteğimle bu şubatta istifamı vererek ayrılcam son 120 günü ve 600 günü sağlamaktayım .İşşsizlik maaşı alabilir miyim ?

          3. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

            Pandemi nedeniyle kısa çalışma ödeneği almış olmanız işsizlik maaşı almanıza engel teşkil etmez, ancak istifa eden yani haklı bir neden olmadıkça işten ayrılan işçi işsizlik maaşı alamaz.

  20. Ahmet dedi ki:

    Çalıştığım işyeri kapatma kararı aldı şuan kısa çalışma ödeneği alıyoruz Şubat sonunda kapatma olunca işsizlik maaşı alabilirmiyim

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Eğer işten çıkış kodunuz 17 (işyerinin kapanması) olarak bildirilirse, diğer şartları da taşımanız halinde işsizlik maaşı alabilirsiniz. (Bkz. https://www.isvesosyalguvenlik.com/18-yasindan-onceki-sigortalilik-emeklilikte-dikkate-alinir-mi/) Hem bu işten çıkış kodu fesih yasağı kapsamına da girmemektedir. (Bkz. https://www.isvesosyalguvenlik.com/isci-cikarma-yasagi-kapsamina-girmeyen-sgk-isten-cikis-kodlari/)

      1. Ahmet dedi ki:

        Cvp için teşekkür ederim
        Sanırım 17 maddeye uyuyor işyeri 28 Şubat’ta kapanış için kontrol yapılacak dedi vergi dairesi tarafindan

  21. Derya dedi ki:

    Merhaba,5.6.2017 tarihli işe girişim var ve 2020 nisan ayından itibaren toplam 60 gün kçö den faydalandım ve şubat itibariyle işyeri kapandığı için işten ayrılıyorum işsizlik ödeneğini kaç ay alabilirim? Normalde 1080 günden fazla aslında gün sayım fakat kçö olduğu için işsizlik ödeneği süresi neye göre hesaplanıyor?Teşekkürler

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Normalde kısa çalışma ödeneği alınan süreler işsizlik maaşı alınacak süreden düşülüyor, ancak pandemi nedeniyle kısa çalışma ödeneği alınan süreler işsizlik maaşından düşülmeyecek. Dolayısıyla prim gün sayınıza göre kaç aylık işsizlik maaşı alma hakkınız varsa o kadar işsizlik maaşı alabilirsiniz.

    2. Uğur dedi ki:

      Derya Hanım merhaba;
      Peki işsizlik ödeneğiniz hesaplanırken işten çıkış tarihinizden önceki son 4 aylık brüt maaşınız üzerinden mi hesaplandı, yoksa kçö aldığınız 2020 nisan ayından önceki son 4 aylık brüt maaşınızdan mı hesaplandı ? Ve kaç ay aldınız ? Bende işten tazminatimi alarak ayrildim ve iş-kur’a başvurdum. Merak içerisindeyim ve bu konu çok önemli. Buradan bildirim geliyor mu bilmiyorum ama eğer gelirse beni bilgilendirmenizi isterim. Buraya gelen bildirimi göremeyebilirim. İnstagram adresim üzerinden yazabilirseniz çok sevinirim.ugurturan____

  22. Turgut dedi ki:

    Son 4 ayda 120 isteniliyor issizlik maaşı için ama benim aaralık ayında 22 gün yatırmışlar eksik gün sebebi kçö diye yazıyor sıkıntı olurmu

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Sigorta çıkışınız – girişiniz yapılmamışsa, dolayısıyla arada boşluk oluşmamışsa sorun olmaz. (Bkz. https://www.isvesosyalguvenlik.com/issizlik-maasina-hak-kazanmada-son-120-gun-sarti/)

  23. Gzm dedi ki:

    Ben işyerimi dava ettim sonra işkura başvuru yaptım tabi dava sonuçlanmadan yararlanamdım 1 yıl işsiz kaldım 1 yıldan sonra bi işyerine girdim 3 ay çalıştım pandemi oldu kçöden yararlandım. 8 ay boyunca kçö den 1365tl aldım. Şimdi dava sonucumu işkura götürdüm bana kçöden yararlandığım için para alamayacağımı yani 450 gün aranıyomuş benimde olmadığından öncekiler baz alınmış. Madem bana bu hakkı vereceklerdi neden mahkeme sonucunu beklediler. Neden benm işsizlik hakkımı kçö ye bağladılar hani işsizliği etkilemicekti kçö ayrı işsizlik ayrıydı benimki önce diye hakkım yok sonra olanların hakkı var bu ne saçmalık ben şuan hakkımı talep ediyorum ne yapmam lazım biri bana açıklama yapsın.

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Yazdıklarınız kısmen doğru, normalde kısa çalışma ödeneği alınan süreler daha sonra işsizlik maaşına hak kazanılması halinde, işsizlik maaşı alınacak süreden düşülmektedir. Ancak Cumhurbaşkanı kararlarında pandemi nedeniyle kısa çalışma ödeneği alınan sürelerin daha sonraki işsizlik maaşı sürelerinden düşülmeyeceği belirtildi. Bu konuda bir yanlışlık olabilir, isterseniz CİMER’e başvuruda bulunabilirsiniz.

  24. Mahmut dedi ki:

    Merhaba ben 16 yıldır aynı işyerinde çalışıyorum ağustos 2020 de kısa çalışma ödeneği aldım. Bu yılbaşında bana zam artışı yapmadılar ve mobing uyguluyor lar iştende çıkarmıyorlar avukat a gidip ihtar çektireceğim işsizlik maaşı alabilirmiyim? Mart sonunda kçö bitiyormuş bitmesi durumunda bu süreden sonra işten çıkarsam işsizlik alabilirmiyim? Şimdiden teşekkür ederim.

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Kısa çalışma ödeneğinden yararlanmış olmanız işsizlik maaşı almanıza engel teşkil etmez, şartlar tutarsa alabilirsiniz.

  25. gamze dedi ki:

    merhaba kısa çalışma bu ay bitiyor ben bugün istifa ettim çünkü kısa çalışma ödeneğiyle geçinemiyorum. kçöden yararlanıyordum 600 günü doldurdum işkura başvuru yapsam işsizlik maaş verirler mi ?

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      İşveren SGK’ya hangi işten çıkış kodunu bildirdi bilmiyoruz ancak siz istifa ettiğiniz yani haklı bir neden olmaksızın iş akdini feshetmiş olduğunuz için işsizlik maaşı alamazsınız. Kendi isteğiyle işten ayrılan işçinin işsizlik maaşı alabileceği durumlar https://www.isvesosyalguvenlik.com/kendi-istegiyle-isten-ayrilan-istifa-eden-isci-issizlik-odenegi-alabilir-mi/ başlıklı yazıda açıklanmıştır.

  26. Metin Demir dedi ki:

    Merhaba ben 1 senedir kısa çalışma aldım nisan ayında 23 ncü madde den cıkaracaklar işsizlik maaş için gün hesabı nasıl yapılıyor 1 sene kısa çalışma işsizlik gün hesabına katılır mı katılmazsa 520 günüm var 2018 de 4 ncü ay ile 5 nci ayda 5 ay boşluk var

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      İşten çıkarıldığınız tarihten geriye doğru son 120 gün de sigorta çıkış – girişi nedeniyle boşluk olmaması, son üç yıl içinde en az 600 prim günü olması gerekir, kısa çalışma aylık tam uygulandıysa SGK’ya o aylarda gün sayısınız 0 (sıfır) olarak bildirildiğinden, 120 gün açısından sorun olmaz ancak prim gününün hesabında dikkate alınmaz. (Bkz. https://www.isvesosyalguvenlik.com/issizlik-maasina-hak-kazanmada-prim-gun-sartinin-hesabi/, https://www.isvesosyalguvenlik.com/issizlik-maasina-hak-kazanmada-son-120-gun-sarti/)

  27. Esra dedi ki:

    Merhaba ben 9 ay kısa çalışma ödeneğinden faydalandım 4.5 senelik çalışanım bu durumda işten çıktığımda işsizlik alabiliyormuyum

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Kısa çalışma ödeneği almış olmanız son 120 günde kesinti sayılmaz, son 3 yıl içinde en az 600 prim gününüz varsa, SGK’ya bildirilen işten çıkış kodunuz da uygun olursa işsizlik maaşı alabilirsiniz. (Bkz. https://www.isvesosyalguvenlik.com/en-basit-sekliyle-issizlik-maasi-alma-sartlari/)

  28. Şule inan dedi ki:

    Ben Aralık 31 de işten çıkarıldım sebep ayrılma yazılmış işsizlik parasını alıyorum kçö alabilirmiyim acaba

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Kısa çalışma ödeneğini işten çıkan veya çıkarılanlar alamaz, herhangi bir işyerinde sigortalı çalışıyorken işveren tarafından kısmen veya tamamen kısa çalışma tabi tutulan ve şartları tutanlar alabilir.

  29. Hakan dedi ki:

    Merhabalar,

    Bir sorum olacaktı. En son çalıştığım iş yerimde toplam 1337 prim gün sayım bulunmaktadır. Geçen sene 4 ay boyunca kısa çalışma ödeneğinden yararlandım. 04.05.2021 tarihinde istifa ederek işten ayrıldım. İşsizlik maaşından yararlanabiliyor muyum?

    Teşekkürler,

    İyi günler

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      İşyeri SGK’ya hangi işten çıkış kodunu bildirdi bilmiyoruz ancak istifa eden işçi diğer şartlar tutsa bile işsizlik maaşı alamaz. (Bkz. https://www.isvesosyalguvenlik.com/isten-cikis-kodlarina-gore-issizlik-maasi-alinabilecek-durumlar/, https://www.isvesosyalguvenlik.com/kendi-istegiyle-isten-ayrilan-istifa-eden-isci-issizlik-odenegi-alabilir-mi/)

      1. Hakan dedi ki:

        Yukarda yazmış olduğunuz yazı hangi yönetmelikte bulunmaktadır. Son yayınlanan yönetmelikte işten çıkış kodunun işsizlik maaşı almaya uygun olması ibaresini bulamadım da?

        Dolayısıyla işçi koronavirüs kaynaklı kısa çalışma ödeneğinden yararlandıktan sonra işsiz kalmışsa yani işten çıkmış veya çıkarılmışsa ve işten çıktığı – çıkarıldığı tarih itibariyle işsizlik maaşı alma şartlarını taşıyorsa (son 3 yıl içinde 600 prim günü ve son 120 gün hizmet akdinin kesintisiz devam etmiş olması şartı, işten çıkış kodunun işsizlik maaşı almaya uygun olması şartlarını taşıyorsa) işsizlik maaşı alabilir.

        1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

          Konu yönetmelikle ilgili değil, hangi nedenle işten çıkan veya çıkarılan işçinin işsizlik maaşı alabileceği 4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanunun “İşsizlik ödeneğine hak kazanmanın şartları” başlıklı 51 inci maddesinde açıklanmıştır, madde doğrultusunda SGK’ya bildirilen işten çıkış kodlarına göre işsizlik maaşı alınabilecek durumlar da İŞKUR tarafından belirlenmiştir. (Bkz. https://www.isvesosyalguvenlik.com/isten-cikis-kodlarina-gore-issizlik-maasi-alinabilecek-durumlar/)

  30. Burak dedi ki:

    2019 da 10 aylık işsizlik hakkımdan 6,5 ayını kullanıp bir işe başlıyorum.
    İşe başladıktan bir süre sonrasında pandemi ile karşı karşıya kalınca 2020 mart sonu itibariyle 83 gün süreyle KSÇ ödeneğinden yararlandım.
    Haziran sonu işten ayrılıp Temmuz ayında girdiğim yeni iş yerimden KÇÖ den yararlanamıyorum fakat başlangıç 2020 Aralık itibariyle 2021 Mart 29 a kadar yararlanıyorum. Mart sonunda süre Haziran’a kadar uzatılınca yararlanacağımı düşünürken KÇÖ’nün Nisan ayı için çıkmayınca görüştüğüm de İşsizlik fonundan herhangi bir sürenin kalmadığı söyleniyor. Normalde 2020 Nisan’dan önce işe girenlerin KÇÖ’ den yararlandığını sonra girenler için işsizlik fonundan kalan süre kadar yararlandırıldığını o yüzden 29 Mart’a kadar müsade edildiği söyleniyor.
    Merak ettiğim KÇÖ koşullar ne olursa olsun kişi 4 aydan fazla ödenek alamıyor mu, eğer alamıyorsa daha önceden yararlanma süresinden sonra tekrar yararlanmak için yararlanılamayan belli bir boşluk mu geçmesi gerekiyor.
    Bu durumda işsizlik fonundan kalan 3,5 aylık işsizlik ödenek hakkım halen duruyor mu.

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Dört aylık süre sınırlaması yok, ancak mevzuatta bu konuda hüküm olmamakla beraber İŞKUR en fazla işsizlik maaşı süresi kadar kısa çalışma ödeneği veriyor olabilir.

  31. Gülşah Kurşun dedi ki:

    Merhaba pandemi nedeniyle kısa çalışma ödeneği aldığım için 2020 mart ayından itibaren sigorta pirim günüm yatmadı 2021 Temmuz ayında iş aktime son verildi işzilik maaşı alabilirmiyim şimdiden teşekkür ederim

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      İşten çıkış tarihinden geriye doğru 3 yıllık süre içerisinde en az 600 prim gününüzün olması gerekir. (Bkz. https://www.isvesosyalguvenlik.com/issizlik-maasina-hak-kazanmada-prim-gun-sartinin-hesabi/)

  32. gökhan dedi ki:

    Merhaba;

    Ben 31.12.2021 Yılında iş verenim tarafından işten çıkarıldım işsizlik maaşı için başvurumu yaptım bu gün onay geldi yalnız e devlet üzerinden ödenek kontrolleri yaptığımda işsizlik maaşımın 1168 TL olduğunu fark ettim buna istinaden alo 170 ile görüşme yapıp bilgi almayı denedim ama almış olduğum bilgi kafamı iyice karıştırdı bana söylenilen pandeminden dolayı kısa çalışma ödeneği almış olduğum için 1.168 TL üzerinden ödeme yapılacağı bu konuda ne yapmam gerekiyor işsizlik maaşımın düzelmesi için nasıl bir yol izlemem lazım yardımcı olurmusunuz lütfen.

  33. Ozkan gümüş dedi ki:

    Ben yıldır aynı iş yerinde yim son 3 yılda 1080 günüm olması gerekirken kısa çalışma odenegi yüzünden 980 günüm var , şimdi işsiz kaldım ve işsizlik maaşı alacağım, ama şimdi bana 10 ay mi çıkacak, 8 ay mi çıkacak, pandemide kısa çalışma etkilemiş olsaydı 10 ay akacaktim ,

  34. Ozkan gümüş dedi ki:

    Diğer bir sorum ise , 2021 de e düşük issizlik maasi 1420 iken 2022 de en düşük issizlik maasi 2140 lira ben 2022 ocak 15 de işten çıkarıldım ,şimdi bana neden gecen senenin şon 4 ayına bakılıp 1400 verilecek, ben sonuçta şuan 2022 nin şartlarına göre işsiz kaldım markete gidince ekmeği bana geçen senenin fiyatından vermiyor,

  35. Engin dedi ki:

    Kçö 0 sıfır gözüküyor bu işsizliğe engel olurmu veya ogünden itibarenmi işsizlik primine bakılır

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Aylık 30 gün üzerinden kısa çalışmadan yararlanmış olanların hizmet dökümünde o aya ait çalışma gün sayısı 0 (sıfır) gün olarak görünür, ancak bu durum son 120 günde kesinti sayılmaz, dolayısıyla diğer şartlar tutuyorsa işsizlik maaşı alınabilir.

  36. Uğur dedi ki:

    Merhaba, Ekim 2020′ ye kadar kçö aldım ve sigorta primim ve çalıştığım gün sayım 0 olarak gözüküyor.4 ağustos 2022 itibarıyla sağlık sorunlarım nedeniyle tazminatımı alarak işten ayrıldım.Kçö bitip işten ayrıldığım süre 600 günün üzerinde fakat bir sorun var. Mayıs 2021 de 15 günlük bir kapanma daha yaşadık ve kçö aldım. Ama orada mayıs ayı primim 4600 lira ve çalışma gün sayımda 15 olarak yansıtıldı. 600 günlük süre mi bozar mı bu durum ?

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Konuyu işsizlik maaşı açısından soruyorsanız https://www.isvesosyalguvenlik.com/issizlik-maasina-hak-kazanmada-prim-gun-sartinin-hesabi/ başlıklı yazıya bakabilirsiniz.

  37. Ece dedi ki:

    Merhaba, 2020 yılında 2 ay kısa çalışma ödeneği aldım şirket tercihi sebebi ile akabinde farklı bir şirkette çalışmaya başladım ve 2023 Şubat ayında işten çıkartıldım. Son şirketimde yaklaşık 700 güne yakın çalışma gün sayım var fakat işkur kısa çalışma ödeneği sebebi ile işsizlik maaşını çok düşük hesaplamış. Bunda itiraz hakkım var mı? Bir yanlışlık olabilir mi? Yardımcı olabilir misiniz?