Kısaca Doğum Borçlanmasının Şartları

Kısaca Doğum Borçlanmasının Şartları
13 Kasım 2020 23:55

4/a (SSK), 4/b (Bağ-Kur), 4/c (Emekli Sandığı) kapsamındaki kadın sigortalıların doğum borçlanması yapma şartları kısaca aşağıda belirtilmiştir.

• Sadece sigorta başlangıç (ilk sigorta tescil) tarihinden sonraki doğumlar için borçlanma yapılabilir. Yani doğumun olduğu tarihten önce kişinin mutlaka herhangi bir kapsamda sigortalı hizmetinin olması gerekir ki o doğum borçlanması yapabilsin. Stajyerlik, çıraklık veya isteğe bağlı sigorta başlangıcı da geçerlidir. Doğumun olduğu veya borçlanmamın yapılacağı tarihte kişinin sigortalı olması yani sigortalılığının devam ediyor olması şart değildir.

• Doğum borçlanması yapılacak dönem için o kişi adına sigorta bildirimi olmaması gerekir. Örneğin, iki yıl için doğum borçlanması yapılacaksa, doğumun yapıldığı tarihten sonraki iki yıllık süre için o kişinin herhangi bir sigortalılığının (isteğe bağlı sigorta, Bağ-Kur dahil) olmaması gerekir.

• Bir çocuk için en fazla 2 yıl ve en fazla 3 çocuk için olmak üzere toplam 6 yıl borçlanma yapılabilir.

• Borçlanma için ödenecek en düşük prim tutarı, borçlanma başvurusu yapılan tarihte geçerli brüt asgari ücretin yüzde 32’sidir. (Bkz. Askerlik-Doğum-Yurtdışı Borçlanması Yapacakların Ödeyeceği Prim Tutarları)

• Tek istisna hariç doğum borçlanması emeklilik yaşını düşürmez, sigorta başlangıcını geri çekmez. (Bkz. Doğum Borçlanması Hangi Halde Emeklilik Yaşını Düşürür ?)

• Kişi doğum borçlanması yaptığı sırada, en son sigortalılığı hangi kapsamda ise doğum borçlanması yapılan süre de o kapsamda sigortalılık sayılır.

• Kişi doğum borçlanması yapılan süre, malulen emeklik de veya kadının ölümü halinde eşi ve çocuklarına bağlanacak ölüm aylığında prim günü olarak dikkate alınır.

• Doğum borçlanması sadece doğum yapan kadın için geçerlidir, doğum yapan kadının kocası doğum borçlanması yapamaz.

Doğum borçlanması konusunda ayrıntılı bilgi Son Düzenlemelere Göre Bütün Ayrıntılarıyla Doğum Borçlanması başlıklı yazıda yer almaktadır. (isvesosyalguvenlik.com)

YORUMLAR

  1. Alican dedi ki:

    4 5 gün önce emekliligimi içeri verdim eski işyerinde çalışmaya devam edeceğim fakat sigortam yapılacağı sırada giriş yapılamadı bunun bir bekleme süresi var mı emekli olunduktan sonra tekrar aynı iş yerinde hemen baslayabilirsin dendi. Fakat sigorta işlemleri yapılamadı

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Bildiğimiz kadarıyla SGK’ya emeklilik başvurusunun yapıldığı günün ertesi gün Sosyal Güvenlik Destek Primine tabi çalışan olarak sigorta girişi yapılabiliyor, çalışmaya devam etmek için emeklilik işleminin sonuçlanmasını beklemek gerekmiyor. İsterseniz ALO 170’den bilgi alabilirsiniz.

  2. Nida dedi ki:

    Merhaba. Dogum borclanmasinin en son hangi sigorta statüsünden odendiyse o statuden olacağını bilmediğimizden aralik 2022 de doğum borclanmasi yaparak ödedik öncesinde istege bagli ödemesi yapmış olduğumuzdan dogum borclanmasi bagkur statüsünde sayıldı. SSK dan emekli olmak istiyorum. 5000 için 48 gün prim eksiğim var. Dogum borclanmasini iptal ettirip sskli iki ay çalışıp tekrar dogum borclanmasi yapabilir miyim. Tekrar ödeme imkanı var mı bir süre ödenemez ya da hiç ödenemez gibi bir durum var mi? Artık.bagkur primini mi doldurmak zorundayım? Tesekkur ederim.

  3. Barış dedi ki:

    Merhaba ben EYT liyim işsizdim çalışmıyordum 3 Mart tarihinde emekli dilekçesi verdim, yeni bir iş buldum iş başı yaparsam emeklilik başvurum iptal edilir mi ? Teşekkür ederim iyi çalışmalar