Kız Çocuklarının Sağlıktan Yararlanmasında Yaş Sınırı Var mı ?

Kız Çocuklarının Sağlıktan Yararlanmasında Yaş Sınırı Var mı ?
19 Haziran 2016 15:35

Kız çocukları erkek çocuklardan farklı olarak evlenmedikleri sürece, eğer kendi sigortaları yoksa kaç yaşında olursa olsun fark etmez anne veya babası üzerinden sağlık yardımı alabiliyordu.

Ancak Sosyal Güvenlik Reformuyla birlikte 1 Ekim 2008 tarihi itibariyle kız çocuklarının bu ayrıcalıklı durumları sona erdi ve bakmakla yükümlü olunan kişi kapsamında anne veya babaları üzerinden sağlık yardımı almaları konusunda erkek çocuklarla aynı şartlara tabi hale geldiler.

(Not: Bu konu Kız Çocuklarının Sağlık Yardımlarında Yararlanma Şartlarındaki Özellikli Durumlar başlıklı yazıda daha ayrıntılı açıklanmıştır.

Eski Sisteme Tabi Olan Kız Çocukları

Öte yandan kazanılmış hakların korunması ilkesi çerçevesinde, 1 Ekim 2008 tarihinden önce anne veya babaları üzerinden sağlık yardımı alma hakkı elde etmiş olan kız çocukları için eski sistem devam ediyor. Bunlar kaç yaşında olursa olsun evlenmedikleri sürece anne veya babaları üzerinden sağlık yardımı alma hakları devam ediyor. Ancak bunun için, kız çocuğunun 1 Ekim 2008 tarihinden önce doğmuş olması ve anne veya babasının da aynı şekilde 1 Ekim 2008 tarihinden öncesine ait sigorta başlangıcının olması gerekiyor.

Erkek Çocuklarıyla Aynı Şartlara Tabi Olan Kız Çocukları

1 Ekim 2008 tarihinden sonra doğan veya bu tarihten önce doğmuş olsa bile anne ve babasının sigorta başlangıcı 2008 tarihi veya sonrasında olan kız çocukları ise anne veya babaları üzerinden sağlık yardımı alma konusunda erkek çocuklarıyla aynı şartlara tabi.

Yani 18 yaşını doldurduktan sonra anne veya babaları üzerinden sağlık yardımı alma haklarının devam etmesi için bekar olmaları ve öğrenimlerinin devam etmesi gerekiyor. Öğrenimleri devam edenler ise lise ve dengi öğrenim veya 3308 sayılı Meslekî Eğitim Kanununda belirtilen aday çıraklık ve çıraklık eğitimi ile işletmelerde meslekî eğitim görmesi halinde 20 yaşını, yüksek öğrenim görmesi halinde 25 yaşını doldurana kadar anne veya babaları üzerinden sağlık yardımı alabiliyorlar. Ayrıca 6663 sayılı Kanunla getirilen düzenleme uyarınca, söz konusu 20 ve 25 yaşlarını tamamlamadan önce okullarını bitiren yani mezun olanlardan, lise veya dengi öğrenimden mezun olanlar 20 yaşını, yükseköğrenimden mezun olanlar ise 25 yaşını geçmemek şartıyla bakmakla yükümlü olunan kişi kapsamında anne veya babaları üzerinden mezun oldukları tarihi izleyen günden itibaren iki yıl süreyle daha sağlık yardımı alabiliyorlar.

Malul Çocuklar İçin Yaş Sınırı Yok

Gerek erkek, gerekse kız çocukları için malul olmaları halinde anne veya babaları üzerinden sağlıktan yararlanmaları konusunda herhangi bir yaş sınırı bulunmuyor. Malullük halleri devam ettiği sürece sağlık yardımı alma hakları devam ediyor.

Evlenen Çocuğun Hakkı Sona Eriyor

Gerek erkek, gerekse kız çocukları, yaş kaç olursa olsun, isterse öğrenimleri devam ediyor olsun, evlenmeleri halinde anne ve babaları üzerinden sağlık yardımı alma hakkını kaybediyorlar.

Anne veya Babaları Üzerinden Sağlık Yardımı Alamayanların Durumu

Anne veya babaları üzerinden sağlık yardımı alma hakkı olmayan veya bu hakları sona eren erkek ve kız çocukları; eğer kendi sigortaları da yoksa, nüfusta kayıtlı adreslerine göre bağlı oldukları Kaymakamlık Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’na başvurarak gelir testi yaptırıp, gelir testi sonucuna göre prim ödemeden (yeşil kart kapsamında) veya ödeyerek genel sağlık sigortasından yararlanabilirler. (Bkz. Başından Sonuna Bütün Yönleriyle Gelir Testi ve Tespiti) Hatta gelir testi yaptırma isteğe bağlı olmayıp, zorunludur. (Bkz. Kimlerin Gelir Testi Yaptırması Gerekir ?) (isvesosyalguvenlik.com)

YORUMLAR

  1. Nilay ünlü dedi ki:

    Ben 1979 doğumluyum babam 1998 de emekli oldu nen babamın sigortasından yararlanabilirmiyim

    1. osari dedi ki:

      evet

    2. Fadime dedi ki:

      24 yaşındayım 20 gün bir iş yerinde çalıştım işten çıktım otomatik olarak sigortam tekrar babamın üzerine geçer mi 1998 doğumluyum.

      1. Mustafa dedi ki:

        Normalde geçmesi lazım.Şayet geçmez ise Alo 170’i babanız arayıp, bakmakla yükümlü olduğunuzu bildirmesi lazım.Dolayısıyla telefonun diğer ucundaki yetkili sistemden güncelleme yaparak babanızın üzerinden sağlık hizmetini aktifleştirmiş olur.

  2. aydın yıldız dedi ki:

    sigortadan emakliyim. 1993 doğulu kızım işten ayrıldı. saglık imkanlarından yararlanmak için nereye başvurmam gerekiyor.

    1. Admin dedi ki:

      Bulunduğunuz yerdeki SGK müdürlüğüne başvurabilirsiniz.

  3. Ayşe dedi ki:

    23 yaşındayım babamın üstünden sigortalı olarak hastaneye basvurabiliyordum fakat iki ay sigortalı işte calıstım cıktım sigortam kesilince hala babamın üstünden saglık sigortasından yararlanabilirmiyim gözlük alacagım numaralı doktor reçeteyle yazdığında sgk anlaşmalı optikçilerde çok para ödermiyim

    1. Admin dedi ki:

      Bu tür durumlarda SGK’nın SPAS sistemi otomatik olarak sağlık aktivasyonunu değiştiriyor. Ancak yine de emin olmak için e-Devlet SGK sayfasından provizyon (müstehaklık) sorgulama yapabilir veya ALO 170’den sorabilirsiniz. Eğer GSS’nis babanız üzerine geçirilmemişse babanızın bunun için SGK’ya başvurması gerekir.

      1. Alev dedi ki:

        1984 doğumluyum babamdan yararlanıyorum.işe girersem çıktıgımda tekrar babamdan yararlanabilir miyim

      2. Admin dedi ki:

        Provizyon mustehakli yazıyor Bende o nedir

    2. osari dedi ki:

      1998 ve öncesi iseniz önceki kanuna tabisiniz, babanınız çalışan veya emekli ise yararlanırsınız anccak bağlı olduğunuz ilgili “SGK” müdürlüğüne kimlik ile ibraz/bildirimde bulunmanız gerekli.(işlem yaptırmalısınız.

      “Ancak Sosyal Güvenlik Reformuyla birlikte 1 Ekim 2008 tarihi itibariyle kız çocuklarının bu ayrıcalıklı durumları sona erdi ve bakmakla yükümlü olunan kişi kapsamında anne veya babaları üzerinden sağlık yardımı almaları konusunda erkek çocuklarla aynı şartlara tabi hale geldiler.”

  4. Murat dedi ki:

    Benim kız 20 yaşıda ben şu an için ben on ayrı pirim ödeme yapiyor kız lise öğrencisi

  5. Şebnem dedi ki:

    25 yaşındayım babam’ın sigorta girişi 1980 öncesi ben babamdan yararlanabilir miyim.

    1. Admin dedi ki:

      Kız Çocuklarının Sağlık Yardımlarında Yararlanma Şartlarındaki Özellikli Durumlar başlıklı yazıya bakabilirsiniz. Eğer emin olamazsanız, babanız SGK’ya başvurabilir, zaten yararlanma hakkınız yoksa SGK babanızın talebini reddeder.

  6. Admin dedi ki:

    Kız Çocuklarının Sağlık Yardımlarında Yararlanma Şartlarındaki Özellikli Durumlar başlıklı yazının altına yazmış olduğunuz bu konudaki sorunuza ayrıntılı cevap verilmiştir. Bu konuda isterseniz SGK’ya itiraz edebilirsiniz. İtirazınız reddedilirse İş Mahkemesinde dava açabilirsiniz, Kamu Denetçiliği Kurumu’na başvurabilirsiniz.

    1. Hakan dedi ki:

      SGK’ya veya İş Mahkemesine itiraz etme konusunda beni bilgilendirdiğiniz için çok teşekkür ederim.
      Sadece yapacağım itirazın aşağıda vereceğim bilgiler ışığında sizce haklı delilleri olup olmadığı veya da sonuç alınıp alınamayacağı noktasında beni bilgilendirirseniz çok sevinirim.
      1)İlk İşe Giriş Tarihi 03.08.1994
      2)Kızımın doğduğu Tarih 14.07.1999
      3)İlk işe giriş tarihimden 01/10/2008 tarihine kadar=426 gün sigorta (4a) ve 7 sene 10 ay Vakıflar Bankası Emekli Sandığı ile 150 gün (506 İBS)
      4)Kızımın doğduğu tarihten 01/10/2008 tarihine kadar 84 gün (4a) 6 sene Vakıfbank Emekli Sandığı ile 150 gün (506 İBS)

      Aşağıdaki sorularım acaba yapacağım itiraza temel teşkil eder mi? Sadece bunu öğrenmek istiyorum.
      1_Birinci sorum eğer kızımın doğum tarinini baz almayıp sigortaya başlangıç tarihimden itibaren
      01/10/2008 tarihine kadar çalışmalarımı kabul ederlerse gerekli 120 gün sayısını yakalayabiliyorum.
      2_Eğer Banka Emekli Sandığındaki çalışma günlerimi yani 7 sene 10 ay hesaba katılırsa zaten 120 günü yakalamam konusunda hiç bir sıkıntı yaşanmıyor.
      3_Eğer yurt dışında çalıştığım bir şirketin yatırdığı
      150 gün (506 İBS) hesaba katarlarsa gene 120 günü yakalayabiliyorum.

      Yani olabilecek en olumsuz değerlendirme sonucunda yani; Banka Sandığı-(506 İBS) ve İlk işe giriş tarihimden 01/10/2008 tarihine kadar çalışmalarımın 120 gün hesabında değerlendirilmemesi sonucu ile karşı karşıyayım.
      Niye Banka Emekli Sandığındaki çalışmalarım ve (506 İBS) sigortası 120 gün hesabında ele alınmıyor.Niye benim ilk işe başlama tarihimden itiraren 01/10/2008 gününe kadar ki çalışma günlerim hesaba alınmıyor da çocuğun doğum hesaba alınıyor? Yurtdışında çalıştığım Şirketin yatırdığı (506 İBS) bu 120 gün hesabında değerlendirilmesi gerekmez mi?
      Bu gerekçeler baz alınarak yapacağım itirazım sizce değerlendirmeye alınır mı? veya sizce mantıklı gerekçeler mi? Bu konuda beni bilgilendirirseniz Allah razı olsun derim.

      Hakan ŞIKTAR
      Saygılarımla,

      1. Admin dedi ki:

        1 Ekim 2008 öncesi isteğe bağlı sigortalılık sadece emeklilik primini içeriyordu, hastalık sigortası primini kapsamıyordu. 1 Ekim 2008 tarihinden itibaren isteğe bağlı sigortaya GSS’de dahil edildi ve isteğe bağlı sigorta artık sağlık yardımlarını da kapsıyor. Ancak bu konuda taktir mahkemenin.

  7. Hakan dedi ki:

    İş Mahkemesine dava açabilirim . Veya da 1 Ekim Öncesi eksik hastalık sigortası priminin geriye dönük ödemesini şimdi yapabilirmiyim?Çok teşekkürler.

    1. Admin dedi ki:

      O zamanki kanuna göre isteğe bağlı sigortalılık sadece uzun vadeli sigorta kollarını kapsadığından, hastalık sigortasını kapsamadığından, geriye dönük hastalık sigortası primi ödemeniz mümkün değil. Ancak kızınızın 1 Ekim 2008 tarihinden önce doğmuş olduğu, bu tarihten sonra çıkan kanun hükmünün kızınız için uygulanamayacağı gibi gerekçelerle iş mahkemesinde dava açabilir, işi Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuruya kadar götürebilirsiniz.

  8. Hakan dedi ki:

    Yurtdışında çalıştığım firmanın yatırdığı 506/İBS’nin, yurtdışı olması özelliği nedeniyle primi yatırılarak değiştirilmesinin mümkünatı var mı?
    Çok teşekkürler.
    Ayrıca İş Mahkemesinden veya Anayasa Mahkemesinden gerçekten olumlu anlamda bir sonuç alınabilir mi? 120 günü tamamlayabilmek için sadece 120-84=36 güne ihtiyacım var.

    1. Admin dedi ki:

      5510 sayılı Kanundan önce yürürlükte olan 506 sayılı Kanunun 86 ncı maddesine 29/7/2003 tarihli ve 4958 sayılı Kanunla “Sosyal güvenlik sözleşmesi imzalanmayan ülkelerde iş üstlenen işverenlerin yurt dışındaki iş yerlerinde çalışmak üzere giden Türk işçilerine istekleri halinde 85 inci madde (isteğe bağlı sigorta) hükümleri uygulanır.” şeklindeki fıkra eklenmiştir. Bu nedenle firmanın yurt dışında çalıştığınız süre için sizi isteğe bağlı sigortalı olarak SSK’ya bildirmiş olması mevzuattan kaynaklanan bir durum. Dolayısıyla bundan sonuç çıkmaz.

  9. Hakan dedi ki:

    ”O zamanki kanuna göre isteğe bağlı sigortalılık sadece uzun vadeli sigorta kollarını kapsadığından, hastalık sigortasını kapsamadığından, geriye dönük hastalık sigortası primi ödemeniz mümkün değil.” ibaresi ile zaten ilk soruma cevap vermiştiniz.
    ”Ancak kızınızın 1 Ekim 2008 tarihinden önce doğmuş olduğu, bu tarihten sonra çıkan kanun hükmünün kızınız için uygulanamayacağı gibi gerekçelerle iş mahkemesinde dava açabilir, işi Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuruya kadar götürebilirsiniz.” bilgisi ile ikinci soruma da cevap vermiştiniz.
    Süreci kendi açımdan kolaylıkla atlatırım ümit etmekteyim.
    Yardımlarınız için çok teşekkürler. Saygılarımla,

  10. Uğur dedi ki:

    Eyt liyim sgk günlerim dolu olduğu için çalıştığım firma beni sigortalı göstermiyor evli değilim babamın emekliliği üzerinden sağlık kurumların da bakılabilir iyim?

    1. Admin dedi ki:

      Sebep ne olursa olsun çalıştığınız işyerinin sizi sigortalı göstermemesi yani kayıt dışı çalıştırması tasvip edilecek bir durum değil. Öte yandan erkek çocuklar evli olmasalar bile eğer malul değillerse en fazla 25 yaşını doldurana kadar anne – babaları üzerinden sağlık yardımı alabilirler.

  11. Zeynep dedi ki:

    Ben 38 yaşındayım bakarım işten ayrıldım 7 aydan beri işsiim ve GSS borç um görünüyor bu borcu nereye yatirmam lazim malum virus sebebi ile evden uaklasamiyoruz ve ben sağlık icin rahmetli babamın sigortasından yararlanmam icin ne yapmam lazim

    1. Admin dedi ki:

      Sağlık yardımı için rahmetli babanızın sigortasından yararlanabilmeniz yetim aylığı alıyor olmanız bağlı. Bunun için SGK’ya yetim aylığı başvurusunda bulunmanız gerekir. Aylık bağlanırsa aylık aldığınız sürece sağlıktan da yararlanabilirsiniz. Belki bu durumda birikmiş GSS borçlarınız da silinir. (Bkz. Genel Sağlık Sigortası Prim Borcu Çıkarılanlar Ne Yapmalı – GSS Borcu Nasıl Sildirilir ?)

  12. Turgay Akçalı dedi ki:

    2005 4/b girişi olup 5400 günü tamamlayıp dilekçe verip sağlık primi ödüyorum Nisan 2000 doğumlu kızım a sağlık primi borcu geldi benim sosyal güvencesi onu kapsamiyormu.

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      1 Ekim 2008 tarihinden önce kızınız sizin veya eşinizin üzerinden sağlık yardımı alma hakkı elde ettiyse, sizin sosyal güvenceniz onu da kapsar. SGK’ya başvurmanız halinde durum incelenir, eğer kızınızın sizin üzerinizden sağlık yardımı alma hakkı varsa hem çıkan GSS borcu silinir, hem de sizin üzerinizden sağlık yardımı almasını sağlayacak sağlık aktivasyonu yapılır.

  13. Ayşe dedi ki:

    Merhaba ben ayşe 38 yaşındayım bekarım ve engelliyim babamın üzerinden ssk dan faydalanabilirmiyim babam 2021 temmuz ayında 4b den emekli oldu

  14. Ayselnr dedi ki:

    Merhaba ben 5 Ocak 1997 doğumluyum 4 gün sonra 25 yaşına giriyorum babamın sağlık güvencesinden kaç yaşına kadar yararlanabilirim babam 1993 de çalışmaya başlamış bu arada ben lise okudum üniversite de okumadım sağlık güvencesi sona mı eriyor bu durumda

  15. Remziye dedi ki:

    Merhabalar ben 30.01.1997 doğumlu kız çocuğuyum babamın sigortası 2008.10 tarihinden itibaren 90 günlük primi var bağkurdan. Babamın sigortasından neden faydalanamıyorum ?

  16. osari dedi ki:

    Sigortalı bir çalışanın:
    -Bakmakla yükümlü olunan kişiler arasına eşlerin girebilmesi için ise yasal evlilik bağının bulunması gerekmektedir.
    -Erkek çocukları anne ya da babasının sosyal güvencesinden 18 yaşına kadar faydalanabilmektedir.
    -Erkek çocuğu lisede eğitim görüyorsa 20 yaşına kadar anne ya da babasının sosyal güvencesinden faydalanabilmektedir.
    -Erkek çocuğu üniversitede eğitim görüyorsa 25 yaşına kadar anne ya da babasının sosyal güvencesinden faydalanabilmektedir.
    -18 yaşından küçük çocuklar SGK kapsamında bakmakla yükümlü olunan kişiler arasındadır.
    -Lisede eğitimine devam eden ve 20 yaşını aşmamış çocuklar bakmakla yükümlü olunan kişiler arasındadır.
    -Üniversite eğitimine devam eden ve 25 yaşını aşmamış çocuklar bakmakla yükümlü olunan kişiler arasındadır.
    -Herhangi bir yerde çalışmayan yani herhangi bir sosyal güvencesi olmayan eşler bakmakla yükümlü olunan kişiler arasındadır.
    -SGK tarafından tespit edilmiş, engelli olan çocuklar yaş sınırı olmadan bakmakla yükümlü olunan kişiler arasındadır.
    -Kişinin anne ve babası bakmakla yükümlü olunan kişiler arasındadır.
    -Varsa evlat edinilen çocuklar
    -Anne ya da babasını kaybetmiş torunlar (Eğer ki sigortalı ile birlikte yaşıyor ise)
    -Nafaka verilen çocuklar yer almaktadır.

    Bakmakla yükümlü olunan kişiler belgesi, Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından verilmektedir. Bu belgenin alınabilmesi için SGK il ya da ilçe müdürlüklerine gidilmesi gerekmektedir. Başvuru için ‘Sağlık Yardımı Talep ve Taahhüt Formu’ doldurulması gerekmektedir. Bu formu SGK il ya da ilçe müdürlüklerinde yetkili departmandan temin edebilirsiniz. Başvuru sahibi öğrenci ise; anne ya da babasının sosyal güvencesinden faydalanmak istiyorsa başvuru sırasında formun yanı sıra öğrenci belgesini de teslim etmelidir. Başvuru malul olan çocuklar için yapılıyorsa formun yanı sıra;

    *Sağlık Kurulu Raporu
    *Çocuğa ait kimlik aslı ve fotokopisi
    *Nüfus kayıt örneği
    (Sorgulama işlemi için öncelikle https://www.turkiye.gov.tr/spas-mustahaklik-sorgulama adresine giriş yapılması gerekmektedir.)

  17. Şüheda Hemedan dedi ki:

    Merhaba ben 30 yaşında bekar bir kadınım ve sigortam yok babam emekli onun üzerinden sağlıktan yararlanmak için ne yapmam gerekiyor

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Sizin veya babanızın SGK’ya başvurması gerekir. Başvuruyu e-Devlet SGK sayfasından da yapabilirsiniz.

  18. Sibel dedi ki:

    1991 doğumluyum resmi olarak 2009 evlendim evlenene kadar babamin sigortasindan yararlaniyordum babam 2015 de vedat etti vefatından bir kac yıl önce malulen emekli olmuştu sigortadan suan boşanma asamasindayim resmi olarak başlanınca babamin sigortasindan yararlana biliyor muyum ve suan üvey annem alıyor ben de hak sahibi oluyor muyum

  19. Merve dedi ki:

    93 doğumlu bekar bir kadınım.çalışmıyorum. Sağlık ocağı veya devlet hastanesine gitsem babamın sigortasından yararlanabilir miyim. Gidersem babam bunu kendi sigortasında görüp benim yerime ücret öder mi

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      1 Ekim 2008 tarihinden önce anne veya babanız üzerinden sağlık yardımından yararlanma hakkı elde ettinizse, kaç yaşında olursanız olun farketmez, sizin sosyal güvenceniz olmadığı ve bekar olduğunuz sürece sosyal güvencesi olana anne veya babanız üzerinden sağlık yardımı alabilirsiniz. Bu konudaki başvuruyu SGK Müdürlüğüne siz de yapabilirisiniz, babanızın başvuru yapması şart değil. Babanız bu konuda herhangi bir ücret ödemez, babanıza herhangi bir borç çıkmaz. (Bkz. https://www.isvesosyalguvenlik.com/kiz-cocuklarinin-saglik-yardimlarinda-yararlanma-sartlarindaki-ozellikli-durumlar/)

      1. Bahar dedi ki:

        SGK yı aradım bana yararlanamazsın babandan dedi peki ben 29 yasında bekar bir bayanım bunca yıl nasıl yararlandım babamdan diyorum bilmiyorum 2014 kanuna göre ogrenciysen 25 yaşına kadar kullanırsn insanlara yalan yanlış bilgi sunuyorlar boş koltukta oturuyorlar

  20. Mehmet dedi ki:

    Benim 18 yaşında bekar kızım var okul okumuyor çalışmıyor da 2004 doğumlu ve ben 2002 den itibaren sigortam var benim sigortadan kızım yararlanabilirmi

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Kızınız 1 Ekim 2008 tarihinden önce sizin üzerinizden sağlık yardımı alma hakkı elde etmiş olduğu için, yaş ve öğrenci olma şartı aranmaksızın bekar olduğu sürece sizin üzerinizden sağlık yardımı alabilir.

      1. Hatice dedi ki:

        24 yasindayim babamin sigortasindan yararlanirken birdenbire ustunde gozukmedigimi soylediler sigortasindan yararlanamiyorum ve hic bie sekilde sigorta baslangicim ve evlilik durumum olmadı sebebi nedir

  21. Kubra dedi ki:

    25 yaşındayım babam 1998 ‘den sonra sigorta girişimi oldu ve ben babamın sağlık sigortasından yararlanamıyorum kanun çıkmış sigortaya gittik babamla olmuyor yararlanmaz dedi adam 50 gün önce olsaymış yararlanabilirmişim böyle birşey varmı cevaplarsanız çok memlun olurum.

  22. Melek dedi ki:

    Sağlık Yardımı Hakkında!Merhaba,1983 doğumlu ve bekarım.Babam 2008 öncesi sigota girişli ve şu an Bağ-kur emeklisi.Çalışmadığım halde babamın sağlık sigortasından yararlanamıyorum,E-devlete girdiğimde Müstehaklık durumund sadece kendimi görüyorum.Bu durumda ne yapmam gerekli bilginizi rica ederim

  23. SİNEM dedi ki:

    Babam bu yıl emekli oldu ben 30 yaşınfayım çalışmıyorum babamın sigortasından yararlanabilirmiyim ?

  24. Büşra dedi ki:

    Merhabalar ben 1993 doğumluyum babamın sigortasından yararlaniyordum işe giris çıkış yaptım alttaki yorumlarda tekrar babanın üstüne gecmesi lazim yada alo 170 arayıp bildirilmesi lazım denilmiş 4100 TL Borç gelmiş ödemesini yaptım bu paranin iadesini alma hakkım var mıdır

  25. Simge pehlivan dedi ki:

    21 yaşımdaydım üniversitem daha yeni bitti hastaneye gittiğimde babamın sigortsdı üzerinden bakınabilir miyim

  26. gizem dedi ki:

    merhaba Adım gizem 18.03.1999 doğumluyum. Bu sene üniversiteden mezun oldum. Ailemin sgk’sından yararlanma hakkım var mı ? Bir de tamamlayıcı sağlık sigortasından da yararlanabiliyor muyum?

  27. Merve dedi ki:

    Ben 35 yaşındayım babam devlet memuru sağlık sigortasından faydalanabilirmiyim

  28. Aslı dedi ki:

    Babam 1998 de emekliydi ve vefat etti bende 4 ay once isten ayrildim issizlik maasim bittiginde babamdan yararlanamauacagım söylendi babamın sigortası bana bakmıyormu yetim maasi istemiyorum