Kolay İşverenliğe Geçenlere ve Geçecek Olanlara Uyarı !

Kolay İşverenliğe Geçenlere ve Geçecek Olanlara Uyarı !
2 Mayıs 2019 20:15

7103 sayılı Torba Kanun ile konut kapıcıları sigortalılık yönünden ev hizmetlerinde çalışanları kapsayan Ek-9 kapsamına alınmış, Sosyal Güvenlik Kurumu da yayımladığı 2019/6 sayılı Genelge ile uygulamayı başlatmıştı.

Uygulamaya ilişkin ayrıntılı tüm bilgi ve açıklamalar için Ek-9 Kapsamında Kapıcıların Sigortalılık İşlemleri başlıklı yazıya bakılabilir.

Not: Kolay işverenlik konusunda ayrıca Kolay İşverenlik Uygulama Rehberi / Kılavuzu ile Kolay İşverenlik Teşvik İşlemleri Rehberi yayımlanmıştır.

Bu yeni uygulama SGK tarafından Kolay İşverenlik olarak adlandırılmış olup, uygulamanın işverenlere getirdiği en büyük kolaylık her ay prim belgesi vermekten kurtulmak. Kolay işverenlik uygulamasına geçen işverenler,  https://uyg.sgk.gov.tr/IsverenSistemi linki üzerinden çalıştırdığı sigortalıların çalışma gün sayılarını ve prime esas kazanç ücretlerini sisteme işledikten sonra, bu parametrelerde bir değişiklik olmadığı sürece herhangi bir belge vermeksizin, bankada adlarına tahakkuk eden primlerini ödeyebilecekler, yani artık prim belgesi vermelerine veya her ay herhangi bir bildirim yapmalarına gerek kalmayacak.

Ancak burada iki konuda çalıştırdıkları konut kapıcılarıyla ilgili olarak işverenlerin / işyerlerinin dikkat etmesi gerekiyor.

Birincisi Uyarı: Sisteme geçen işyerleri için sitem tarafından her ay tahakkuk ettirilecek prim borcu işyerindeki aktif sigortalılar esas alınarak yapılıyor. Bu nedenle kolay işverenliğe geçmek isteyen işverenler e-bildirge sistemi üzerinden bunu onaylamak istediklerinde, kolay işverenliğe geçiş işlemi onaylanmadan önce kendilerine aktif sigortalı listesi gösteriliyor. İşverenlerin geçişi onaylamadan önce gösterilen aktif sigortalı listesini kontrol etmeleri gerekir. Daha önce işten ayrıldığı halde sigortalı işten ayrılış bildirgesi verilmediği veya çıkışı sisteme işlenmediği için, işyerinde çalışmadığı halde aktif sigortalılar listesinde görünen kişiler olabileceğinden, bu şekilde işyerinde çalışmadığı halde listede aktif sigortalı olarak görünen kişilerle karşılaşan işverenlerin, kolay işverenliğe geçişi onaylamadan önce işyerinin bağlı olduğu Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü / Sosyal Güvenlik Merkezine başvurarak görüşmeleri, gerekirse daha önce işten ayrılmış olduğu halde aktif sigortalı olarak görülen kişiyle / kişilerle ilgili sigortalı işten ayrılış bildirgesini vermeleri (işlem tarihinden geriye doğru bir yıl içerisindeki sigortalı işten ayrılış bildirgeleri internet üzerinden verilebilmekte, bunun dışındaki sigortalı işten ayrılış bildirgelerinin kağıt ortamında verilmesi gerekmektedir), bu işlemleri tamamladıktan sonra aktif sigortalılar listesinde sadece işyerinde fiilen çalışan sigortalılar görünür hale geldiğinde kolay işverenliğe geçişi onaylamaları gerekir.

Buna dikkat etmeden kolay işverenliğe geçmiş olup, işyerinde fiilen çalışmadığı halde aktif sigortalı listesinde göründüğü için sistem tarafından adına prim tahakkuk ettirilmiş olan kişilerle ilgili olarak da işyerlerinin aynı şekilde aktif sigortalılar listesinin düzeltilmesi ve hatalı olarak (fazladan) tahakkuk ettirilmiş olan prim borçlarının silinmesi için işyerinin bağlı olduğu Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü / Sosyal Güvenlik Merkezine başvurmaları gerekir.

İkinci Uyarı: E-bildirge sistemi üzerinden onaylama işlemi yaptıktan sonra kolay işverenlik kapsamına geçen işyerlerinin artık çalışanlarla ilgili olarak aylık prim ve hizmet belgesi vermemesi gerekir. Çünkü aktif sigortalılar adına zaten her ay sistem tarafından prim borcu tahakkuk ettirileceğinden, prim belgesi verilmesi halinde ayrıca bu prim belgesine bağlı olarak prim borcu tahakkuk edecek, ortaya mükerrer prim borcu çıkacak, bu durum da karışıklığa yok açacaktır. (isvesosyalguvenlik.com)

YORUMLAR

  1. Oktay Oguz dedi ki:

    Kolay işverenlik sistemine nisan ayından itibaren her ay içinde ( nisan, mayıs, haziran) 1 hafta sigortalı olarak çalışır göstermekteyiz ama sigorta ödeme borcu gözükmemektedir SGK müdürü ile bu konuyu konuştuk sistem daha tam oturmadığı için böyle durumlarla karşılaşılabileceğini beyan etti acaba sistemsel bir sıkıntı yaşayan başka birisi var mı yoksa bizim kişisel bi hatamızdan dolayı mı borç gözükmemektedir bilgisi olan varsa yazabilir mi

    1. Admin dedi ki:

      Bize böyle bir sorun ileten olmadı. Ancak ilerde primleri gecikme zammı ve cezası ile ödemek zorunda kalma ihtimaline karşılık, ödeyeceğiniz prim tutarını biliyorsanız, işyeri sicil numarası ve işveren adını da belirterek sistem düzelene kadar her ay primlerinizi beyan usulü ödeyebilirsiniz.

      1. Mustafa dedi ki:

        Aralık 2019 ayında kolay işverenliğe geçiş başvurusu yaptık, sistem 01.12.2019 itibariye kolay işverenliğe dahil etti. Sistem mevcut ücret üzerinden otomatik tahakkukunu 17.01.2019 tarihinde yapmış. Ancak çalışana Aralık ayında ek ödeme yapılmıştı. İptal ek bildirge ile düzeltme yapmaya çalışıyoruz ama sistem onay kısmı pasif olduğundan düzeltmiyoruz. Nasıl düzeltme yapabiliriz.

        1. Admin dedi ki:

          Kolay işverenlikte ek bildirge yani aylık prim ve hizmet belgesi yok, prime esas kazancı değiştirmeniz gerekir, yapamıyorsanız SGK Müdürlüğü ile görüşün.

  2. VEDAT dedi ki:

    Apartman yöneticiliği işyerimizde kolay işverenliğe geçmek istedik, ancak 2009 yılında işten ayrılmış kapıcı sistemde aktif sigortalı görünüyor. Sgk il müdürlüğü ile görüştük iab si verilmemiş dediler, o dönemde işten çıkışlar APHB üzerinden veriliyormuş, ilgili dönemin APHB sini ibraz ettik çıkış işlemini yaptılar. işçinin e devlet dökümünde ve e bildirge V2 geriye dönük aphb sinde işten ayrılışı görünüyor, ancak kolay işverenlik kısmında hala aktif çalışan görünüyor, sgk sorunu 5 gündür düzeltmeye çalışıyor, bir sonuç alamadık.

    1. Admin dedi ki:

      Bunu düzeltecek olan yine SGK, kolay işverenlik sitemi yeni uygulamaya girdiği için sistemde yazılımsal boşluklar, eksiklikler olabilir. Müdürlük bunu çözmezse Hizmet Sunumu Genel Müdürlüğüne iletir herhalde. Sorun çözülene kadar da mecburen kapıcınızı eski uygulama çerçevesinde bildirmeye devam edip, her ay prim belgesi vereceksiniz.

  3. Berna dedi ki:

    Merhaba bizde sisteme girmek istiyorum . Ancak Bizim kapicimiz bizden Emekli ve SGDP İle devam ediyor. Sisteme girerken emekli olduktan sonra ki. Giris tarihini gordum. Bu durumda. Otomatik bildirge SGDP bildirgesi olacak. Degil mi

    1. Admin dedi ki:

      Kapıcının emekli olması durumu değiştirmez, çünkü emekli olanlar işinde 2 koduyla aylık prim ve hizmet belgesi veriliyor her ay. Giriş tarihi olarak da emekli olup tekrar sigortalı çalışmaya başladığı tarihi yani sonraki tarihi gireceksiniz.

  4. ÇİÇEK dedi ki:

    Kısmi Süreli çalışan kapıcımız için,Kolay işverenlik sistemine geçmek için menüden “Kolay İşverenlik Başvuru/Kayıt İşlemleri”ne tıkladığımda “İşyerinin aktif sigortalısı bulunamadı.” uyarısı alıyorum. Halbuki SGK kaydı 03/2016’dan itibaren yapılmıştı. Aralık 2019 bildirgesi de , e-bildirge sisteminden veriliyordu. Neden sigortalı bilgisini göremediğimiz konusunda fikriniz var mı?

  5. zeynep dedi ki:

    merhaba, 01.02.2020 tarihinde kolay işveren sistemine kayıt olduk. merak ettiğim ocak 2020 dönemi sgk sı ne olacak? o da tahakkuk edecek mi?

    1. Admin dedi ki:

      Sistemden kontrol edin, eğer prim tahakkuk etmiş olursa prim belgesi vermenize gerek yok demektir.

  6. ayhan özel dedi ki:

    ben kolay işverene kaydolmak istirorum nasıl yapabilirim

    1. Admin dedi ki:

      Bu konudaki açıklama Ek-9 Kapsamında Kapıcıların Sigortalılık İşlemleri başlıklı yazıda yer almaktadır. Yazıdaki açıklama yeterli gelmezse bağlı olduğunuz SGK Müdürlüğü ile görüşün.

  7. naci esener dedi ki:

    Vergi dairesinden kullanıcı kodu, parala ve şifreyi aldım ancak kolay işverene kaydolma işlemini nasıl yapacağımı hiçbir yerden bulamadım. teşekkürler.

    1. Admin dedi ki:

      Kolay işverenlik vergi dairesiyle ilgili bir durum değil, SGK ile ilgili, bulunduğunuz yerdeki SGK Müdürlüğü ile görüşün.

  8. Hakan Bebrberoğlu dedi ki:

    31.01.2020 tarihinde kolay işverenliğe başvuru yaptık sistemde kayıtlı görünüyor.Ancak çalışanların Kanun Nosu 0000 yazıyor. Bu çalışanlar için hiçbir indirim yapılmayacakmı. Bunun için bir işlem yapmamız gerekiyormu?

    1. Admin dedi ki:

      5 puanlık prim indiriminden yararlanmak için herhangi bir şart yok, primi ödenmesi gereken ayın sonuna kadar ödemeniz halinde 5 puanlık eksik prim tahakkuk etmesi gerekir.

  9. recep dedi ki:

    kolay işverenliğe geçtik 10/02/2020 tarihli başvuru ile ocak 2020 işlemlerini bir türlü çözemiyoruz bildirgeyi nasıl vereceğiz ocak 2020 v2 ile veremiyoruz süreç nasıl yardımcı olursanız memnun olurum

  10. ADNAN ÇELİK dedi ki:

    kolay işverenlik için acaba hangi linkten başvuru yapılıyor yardımcı olabilirmisiniz giriş linki nasıl sistemden şifre ile giriş yaptığımda da eski sistemde öyle bir link bulamıyorum

  11. recep dedi ki:

    kolay işverenlik işveren giriş yazarsanız

  12. Naci Esener dedi ki:

    Kolay işverenliğe geçiş yaptım, vergi dairesindeki işlemleri tamamladım (kullanıcı kodu ve şifreyi aldım), ancak ocak ayına ait beyannameyi vermem gerekiyor anladığım kadarıyla fakat beyannameyi nereden ve nasıl vereceğimi bulamadım. Bu arada iki muhasebeciye sordum geçerli bir yanıt alamadım, bir tanesi bizde bu ay primleri biz de yatıramıyoruz sistemde bir karışıklık var dedi. Bu konuda yardımcı olursanız sevinirim. Teşekkürler.

    1. Admin dedi ki:

      Muhtasar ve prim hizmet beyannamesi verme uygulaması daha önce başlamış olan pilot iller ve yeni seçilen üç pilot il dışındaki iller için Mart ayına kadar ertelendi, Mart ayına ait muhtasar ve prim belgesi 27 Nisan’a kadar verilecek eğer tekrar erteleme olmazsa, bu nedenle eski uygulama şu an devam ediyor. Öte yandan kolay işverenlikte prim belgesi verilmediğinden, bu kapsamdakilerin beyanname vermesi de gerekmez, yani bunlar için değişen bir şey olmayacak.

  13. Naci Esener dedi ki:

    Daha önceki soruya verdiğiniz cevaptan anladığım kadarıyla ocak ayına ait sgk pirimi tahakkuk ederse sistemden kontrol edilebileceğini yazmışsınız, ancak hangi sistem olduğunu bildiriseniz memnun olurum. Teşekkürler.

    1. Admin dedi ki:

      Her gün çok sayıda soruya cevap vermeye çalıştığımız için konu neydi, niçin o şekilde cevap yazmışız hatırlayamadık ancak e-bildirge sistemini veya banka sistemini kastetmişizdir herhalde.

  14. recep dedi ki:

    ebildirge v2 2020 ocak ayı işlemlerini yapamıyoruz. beildirge ayını seçiyoruz kanun numarasının seçiyoruz ancak personel tc. kimlik no ile sorgulama ekranı gelmiyor saddece oppersonel o olarak onay bekleyenlere giriş atıyor orada işlem yapmıtoyor sstemsel hata diyor. başka bir sitenin girişinmi aynı yolla yaptım ancak bizim sitemizde 2-3 gündür tekrar tekrar deniyorum kişi sorgulama ekranı gelmiyor bu sorunla karşılaşsan varmı yada bir öneriniz varmı yardımlarının için şimdiden teş

    1. Admin dedi ki:

      Ocak ayına ait muhtasar be prim hizmet beyannamesinden başlamak üzere pilot iller dışındaki illerde de muhtasar ve prim hizmet beyannamesine geçileceği için SGK sistemi kapatmış, daha doğrusu e-Bildirge sistemi üzerinden cari aya ait aylık prim ve hizmet belgesi verme imkanını kaldırmıştı. Ancak daha sonra bu geçiş ertelenmiş olsa da sorun bu engellemeden kaynaklanıyor olabilir ya da işyeriniz yeni eklenen pilot ilde yer alıyor olabilir. (Bkz. Üç İl Hariç Tek Belgeye Geçiş Yine Ertelendi)

  15. MUAMMEER dedi ki:

    Kolay işveren için nereye giriş yapmamız gerekiyor.

  16. nesrin erdölen dedi ki:

    sigortalı kapıcımız var. ocak ayı tahakkuk fişini ne V1 den ne de V2 den oluşturamıyorum. Sigorta telefonları açmıyor. Kolay işverenlik falan istemiyorum. Ben her zaman yaptığım gibi işlem yapmak istiyorum.. İçime fenalık geldi.

    1. Admin dedi ki:

      Aylık prim belgesi vermek yerine Maliye’ye muhtasar ve prim hizmet beyannamesi verme uygulamasına geçileceği için SGK sistemleri kapatmış olabilir, ancak geçiş ertelendiği için kısa sürede SGK sistemi tekrar açar.

      1. nesrin erdölen dedi ki:

        Teşekkür ederim.

      2. Ergin dedi ki:

        Aynı durumdan muzdaribiz. Güya kolaylık yapmaya çalışıyorlar ama işi daha da zorlaştırdılar. Nasıl onaylanacak sigortalar nasıl yatıracağız hiç net bir bilgiye ulaşamıyoruz. Ssk müdürlüğünde kolay işverenliğe geçtiğimiz söyleniyor ebildirge v2 sayfasından bakıyoruz onaylanan bişey yok. Ay sonuna kadar yatıramazsak diğer ay Yaptıkları kolay zorlaştırma yüzünden ceza mı ödeyeceğiz?

  17. HASAN KAHRAMAN dedi ki:

    31.01.2020 de kolay işveren başvurusunu yaptım.
    1- bu durumda 01/2020 tahakkuku siteme ne zaman düşecek.2- sisteme düşerken 2019 da asgari ücret iken 2020 de yeni asgari ücret üzerinden mi karşıma çıkacak? 3- sigortalı beyan güncelle seçeneği ile ücreti 2.943 tl yazdım ve beyan geçerlilik başlama tarihi 01.02.2020 diyor. bu durumda 01/2020 dönemi ücreti kaç tl çıkacak…bunaldım vallahi

    1. Admin dedi ki:

      1- Normalde 4/a (SSK) kapsamında çalışanların sigorta primi işveren aylık prim ve hizmet belgesini verdikten sonra tahakkuk eder. Ancak kolay işverenlikte prim belgesi verilmediğinden ay bitince sigorta priminin tahakkuk etmesi gerekir. 2020 Ocak ayına ait sigorta priminin de 1 Şubat’ta tahakkuk etmiş olması gerekir.
      2- Ocak ayına ait prim tutarı yeni asgari ücretten tahakkuk eder, eski asgari ücret Ocak ayında ödenmesi gereken 2019/Aralık ayına ait sigorta primleri için geçerliydi.
      3- Yapılan beyan güncellemesi takip eden aybaşından itibaren geçerli olacağından, “beyan geçerlilik başlama tarihi 01.02.2020” açıklaması bu nedenle çıkmıştır. Ancak asgari ücret değişikliği nedeniyle zaten beyan güncellemesi yapmaya gerek yok, çünkü sigorta primine esas kazanç alt sınırı asgari ücret olduğundan, SGK’nın sistemi güncellemeyi otomatik yapar ve primi yeni asgari ücretten tahakkuk ettirir.

      1. HASAN KAHRAMAN dedi ki:

        teşekkür ederim.. bir de teşvik konusu nasıl işliyor. 5510 da %5 ve 27103 den yararlanabilecek miyiz…kanun maddesi 000 gösteriyor…

        1. Admin dedi ki:

          Beş puanlık prim indiriminden ve asgari ücret desteğinden faydalanabilirsiniz.

  18. HASAN KAHRAMAN dedi ki:

    Kolay işverende teşviksiz mi tahakkuk ediyor…ne anlamı kaldı.. Bir de damga vergisi işverenin cebine kaldı diye bas bas reklam yaptılar… Ben 5510 a ile 46486 sayılı yasadan %6 da teşvik alıyordum.. Şimdi bunlar gitti mi?.. Yoksa aldatıldık mı?.. Nereden girdik bu sisteme çıkmak da yokmuş ya…

  19. nesrin erdölen dedi ki:

    Merhaba, onaylanmış sgk e bildirgesi nasıl iptal edilir.? Teşekkür ederim…

  20. nesrin erdölen dedi ki:

    Bildirge onaylandığı taktirde aynı ayda da olsa (ocak 2020 için 5510 sayılı kanunu yazmadığımı farkederek iptal etmek istedim) maalesef iptal edilemiyor. Sigortanın da bu yönde bir beyanı var. Ne dersiniz ? Aslında e bildirge sitesinde iptal ettim ama sonuçta internette kayıtlar iptal edilmemiş görünüyor..

    1. Admin dedi ki:

      Sorunuzu kolay işverenlik başlıklı sayfadan yazmışsınız, ancak kolay işverenlikte prim belgesi verilmiyor. Eğer kolay işverenlik kapsamında değilseniz, verilmiş olan aylık prim ve hizmet belgesi iptal aylık prim ve hizmet belgesi verilerek yapılabilir. İptal prim belgesi de SGK’nın onayından sonra işleme girer. Ayrıca bu düzeltme için iptal – ek prim belgesi vermenize gerek olmayabilir, belki bir dilekçe ile düzeltilebilir. (Bkz. SGK’ya Verilmiş Olan Prim Belgesinde Düzeltmeler Nasıl Yapılır ?

  21. yılmaz şamlı dedi ki:

    kapıcı işyeri olarak ocak 2020 itibarı ile kolay işverenlik sistemine geçiş yaptım. fakat 15 şubat 2020 bu gün kontrol ettiğimde sistem tarafından tahakkuk yapılmamış, sistem devreye girmedimi , bilgisi olan varmı acaba , ayrıca 14 şubat 2020 de SGK dan sordum yaptığım işlemlerde eksiklik yok her şey normal fakat tahakkuklar ne v2 de ne kolay işverenlikte ne de v1 de görünmüyor..

    1. Admin dedi ki:

      SGK’ya aylık prim ve hizmet belgesi verme uygulaması sona ereceği, muhtasar ve prim hizmet beyannamesine geçileceği için SGK V1’i kapattı, hatta V2’den prim belgesi verme seçeneğini de kapattı, daha sonra uygulamaya geçiş ertelenince V2’den prim belgesi verme seçeneğini tekrar açtı, ancak halen sorun var herhalde. Ayrıca kolay işverenliğe geçişle ilgili de sistem henüz tam oturmadığı için sorunlar çıkabiliyor. Eğer Şubat sonuna kadar sistem hatası nedeniyle Ocak ayına ait primlerle ilgili tahakkuklar oluşmaz ise SGK büyük ihtimalle ödeme sürelerini uzatır.

  22. mehmet dedi ki:

    Merhaba,
    Kolay işveren için 4 şubat 2020 de sisteme tanımlama yaptım. Şubat ayı ve sonrası için sistem otomatik tahakkuk yapılacağını belirtiyor. Ancak Ocak 2020 için hiçbir yerden pirim ödeme tahakkuku yaptırmıyorum. V2 sayfası devamlı hata veriyor. Muhasebecinin söylediğine göre Normal girişler yapılıyor ancak kolay işverene geçiş yaptığım için sistem benim beyanıma hata veriyor. Yani kolay işveren kaydı yapıldığından kapıcının geçen ayın pirim beyanını yapamıyoruz. Ne yapmak lazım bilgi verebilirmisiniz?

    1. Admin dedi ki:

      Kolay işverenlikle ilgili şu an sistemden kaynaklanan sorunlar var, sistem tam oturmadı herhalde. Bağlı olduğunuz SGK Müdürlüğü ile görüşmenizde fayda var.

  23. mehmet dedi ki:

    Teşekkürler, konuştum. 20 şubattan sonra sistemin açılacağını söylediler. Iyi akşamlar.

    1. ufuk dedi ki:

      merhaba

      20 şubattan sonra sistem açılınca otomatik olarak mı verecek bildirgeyi yoksa eski sistem kendimiz mi vereceğiz ?

  24. mehmet dedi ki:

    Biz vereceğiz.

  25. levent dedi ki:

    merhaba
    kolay işverenlik için sgk ile görüştük. bize maliyeye gidip şifre almamızı söylediler. kolay işverenliğe başvurmayıp şifre ile işlemlerimizi yapabilirmiyiz. birde ocak sonuna kadare başvuru yapılmadı ise cezası var diyorlar. ceza varmıdır.

    1. Admin dedi ki:

      Böyle bir ceza olduğunu duymadık. Ayrıca kolay işverenlik kapsamına girenler aylık prim ve hizmet belgesi vermeyecekler, bununla ilgili niçin maliyeye gitmeniz istenmiş anlayamadık. Eğer prim belgesi vermeniz gerekiyor olsaydı erteleme olmazsa Nisan ayından itibaren sadece Maliye’ye muhtasar ve prim hizmet belgesi verileceği için maliyeye gidip şifre almanız gerekebilirdi. Kolay işverenliğe geçmeden şu an e-bildirge şifresiyle V2’den aylık prim ve hizmet belgesi verebilmeniz gerekir, SGK Şubat ayının başında tek belgeye geçileceği için prim belgesi verme seçeneğini kapatmıştı ancak sonra açtı.

  26. Bilal esen dedi ki:

    apartman da çalışan görevli için kolay işverenlik sistemini sgk.gov.tr den güncelleme ve onaylamaları yeni asgari ücret sgk.lı çalışan gibi hepsini yaptım .Sadece 5510 kapsamına göre ve teşvik indirimsiz oluyor. Bunu da kaydettim. Sonra 2020/01-2020/01 yazarak onaylı bildirgeyi çağırdım .Ancak onaylı bildirge bulunamadı diye bir mesaj çıktı.Bu bir arıza nedeni midir?bildirgeye nasıl ulaşırım.Yardımcı olur musunuz? Bir de işyeri sicil nosunun bazı rakamları değişmiş. Bunu da anlamadım?Teşekkürler

    1. Admin dedi ki:

      Bu konuda çok sayıda soru geliyor, özellikle ödenecek sigorta priminin tahakkuk etmediği, sistemde çıkmadığı konusunda. Büyük ihtimalle SGK’nın sisteminde bir sorun var. İsterseniz müdürlükle görüşün.

      1. Bilal esen dedi ki:

        teşekkürler.

  27. vedat dedi ki:

    işyeri aktif sigortalı listesi sgk nın hangi modülünden alınabiliyor..

  28. Ümit dedi ki:

    Ocak başında kolay işverenlik için başvurdum. Hemen peşinden gün girişimi işveren sisteminden yaptım. Dün sabaha kadar Ocak ayı için sistemin tahakkuk oluşturmasını bekledim. Ancak oluşmadı. Sonra işveren sisteminden kolay işverenlik başvuru başlığına tıklayınca 01.02.2020 tarihinden itibaren sisteme dahil edildiğim mesajını aldım. Bunun üzerine hemen Ocak ayı için girişleriimi V2 sisteminden yaptım, onayladım ve primi ödedim.
    Özetle Ocak ayı içinde kolay işverenlik sistemine başvuranlar Ocak ayı tahakkukunu kendileri oluşturacaklar, Şubat’ı sistem oluşturacak.
    Bilginize..

  29. mehmet dedi ki:

    Merhaba Ümit bey siz hangi sehirdesiniz. Istanbul da yaklaşık 1 haftadır Kolay işveren sistem ocak pirim girisi yapmak istedigimde kırmızı harflerle uzun bir metin ile sgk yi arayın diye hata veriyor. Sgk sistem arizasini tekrar ederek 24 ne kadar deneyin diyor. Bir rezalet boylece devam ediyor. Nedir anlayamadim.

    1. Ümit dedi ki:

      Çankaya / Ankara dayım.
      Bağlı olduğumuz SGK Merkezini arayıp tahakkukların neden oluşmadığını sorunca bir memur ayın 20’sine kadar beklememi söylerken bir başka arayışımda diğer memur Ocak için kendi girişimizi yapıp onaylamamız gerektiğini söylemişti.
      20’si sabahına kadar bekleyip tahakkuları göremeyince V2 üzerinden giriş yaptım.

    2. Ümit dedi ki:

      Mehmet bey,
      Giriş yapmayı işveren sistemi yerine e-Bildirge v2 den denediniz mi?
      Adres şöyle
      https://ebildirge.sgk.gov.tr/EBildirgeV2

  30. mehmet dedi ki:

    Evet Ümit bey, e bildirge v2 sayfası dan deniyorum. kırmızı bir yazı geliyor ve sgk yi arayın notu ile bitiyor. Istanbul için. Istanbul’da olup kolay işveren uygulaması sonrası ocak ic8n beyan verebilen yok diye biliyorum. Kadıköy sgk yuzlerce benzer hata olduğunu ifade etti. Bekliyorum.

  31. mehmet dedi ki:

    Kadıköy sgk vergi no güncellemesi yaptı. sistem açıldı. Bilginize

  32. ercan dedi ki:

    SORU: KOLAY İŞVERENLİK DEN NASIL ÇIKILIR?
    Merhaba, kolay işverenlik sistemiyle ilgili bir sorunumuz var. Site görevlisi olarak çalışan personellerimiz için 01/2020 dönemine ait sigorta pek tutarını mesaili bir şekilde 01.02.2020 tarihinde sistemde güncelledik fakat sistem bizim giriş yaptığımız mesai bilgilerini almayarak 01/2020 bildirgesini asgari ücretten bildirdi. Bağlı bulunduğumuz Sgm mesailerin bir sonraki ay yani 02/2020 tarihinde geçerli olacağını 01/2020 tarihindeki mesai tutarının ocak ayının 15’ine kadar güncellemem gerektiğini söyledi. İyi ama kalan 15 günde personellerin kaç saat mesai yapacağını nasıl bilebilirim dediğimde ortalama bir mesai yazmam gerektiğini söyledi. Bildirgeyi düzeltmek istiyorum bu sefer cezalı işlem olacak saçma bir durumla karşı karşıyayız. Şimdi Kolay İşverenlik den nasıl çıkabilirim. İlçe SGM’nin bununla ilgili bilgisi de yok yetkisi de alo 170 çağrı merkezi de aynı şekilde bilgi veremiyor. Konu ile ilgili bilgisi olan varsa ve yazarsa çok sevinirim. iyi günler.

  33. Soner dedi ki:

    Merhaba iyi gunler biz kolay isverenlige gecmedik henuz., muhasebecimiz vardi o aylik islemleri yapiyordu su anda herhangi bir muhasebecimiz de yok.Biz simdi muhasebeci olmadan kendimiz nasil girerz kapicimizin tahakkunu

    1. Admin dedi ki:

      Bu konu Kolay İşverenlik Uygulama Rehberi / Kılavuzu sayfasında ayrıntılı açıklanmıştır.

  34. UFUK dedi ki:

    Merhaba kolay işverenlik sistemine geçildikten sona 2020/01 ay taahhüdünü otomatik 11/02/2020 de verdi ama 2020/02 dönemini hala onaylamadı?

    bunun için beklemeye devam mı edeceğiz yoksa manuel olarak V2 ekranından kendimiz versek olur mu ?

    Malum ortalık karışık olduğu için ssk ya da ulaşamıyoruz.

    1. Admin dedi ki:

      Kolay işverenliğe geçtikten sonra artık prim tahakkuku sistem tarafından otomatik yapılır, bunun için manuel giriş yapmanıza gerek yok, 2020/02 aya ait primin 14 Mart’ta sistem tarafından tahakkuk ettirilmiş olması gerekir, eğer prim tahakkuk etmemişse eksik işlem yapmış olabilirsiniz veya sistemde bir sorun olabilir. (Bkz. Kolay İşverenlik Uygulama Rehberi / Kılavuzu)

      1. ufuk dedi ki:

        yanlış bir işlem yapmış olsaydık ilk tahakkuku da vermemesi gerekirdi 2020/01 i verip de 2020/02 tahakkuku vermemiş olması sorun.

        sistemsel sorun diyeceğim ama çevremdekilere sordum herkesin ssk primi onaylanmış

  35. UFUK dedi ki:

    Merhaba,

    aylık ödeme primleri neden farklılık gösteriyor bilen var mı ?

    asgari ücretten beyan edilen apartman görevlisinin ödemesi 1. ayda 806 TL ödenirken 2 ayda 956 TL çıkanlar var buradaki fark nedir

    1. Özgür dedi ki:

      Sistemde 6486 sayılı kanun yok. Bir işi de doğru yapsalar şaşarım

    2. Mert dedi ki:

      Bizde de aynısı çıktı. Geçen ay 850 TL prim ödedim. Bu ay 956 TL çıktı. Gelir vergisi olmayacağı için güya daha az ödeme beklerken 956 rakamı çıktı. Ben de anlayamadım. Artık ortalık duzelince SGK ya sorarız.

      1. Admin dedi ki:

        Eğer çalışanlarınızı asgari ücret üzerinde (sigorta primine esas kazanç alt sınırından) gösteriyorsanız, Şubat ayında ödediğiniz prim Ocak ayında ödediğiniz primden yüksek çıkar, çünkü Ocak ayında ödediğiniz prim önceki yıl Aralık ayına aittir. Bunun dışında çalışanla ilgili gün ve kazanç beyanı değişikliği yapmadınızsa Mart ayında ödenecek primin de Şubat ayında ödenenle aynı olması gerekir. Bu fark belki asgari ücret desteğinden de kaynaklanmış olabilir, çünkü 2020 yılına ait asgari ücret desteğiyle ilgili Kanun 26 Mart 2020 tarihli Resmi Gazete’de yayımlandı (7226 sayılı Torba Kanun)

      2. gökhan dedi ki:

        2019/12 bildirge 875,18 ödenen 725,18–
        2020/01 bildirge 1.103,63 ödenen 953,63–
        2020/02 bildirge 1.103,63 ödenen 1.103,63– ????

  36. gökhan dedi ki:

    kolay işveren kapsamında önceki aylar tahakkuk ile bankadan otomatik ödenen arasında 150 TL net fark var (tahakkuk yüksek ödenen az) şimdi bu kapsamda tahakkuk ile ödenen aynı. bu kolay işveren kapsamında indirim alınıyordu da artık alınmıyor mu? Lütfen cevap

    1. Admin dedi ki:

      Belirtiğiniz 150 TL fark 2019 yılı için sağlanan asgari ücret desteği. 2020 yılına ait asgari ücret desteği ile ilgili yasal düzenleme ise 26 Mart 2020 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan 7226 sayılı Torba Kanunla yapıldı. Aradaki fark bundan kaynaklanmıştır. 5510 sayılı Kanuna eklenen geçici 80 inci maddeye göre 2020 yılı için geçerli asgari ücret desteği aylık 75 TL olacak ve 1 Ocak 2020 tarihinden geçerli olmak üzere uygulanacak.

  37. Selçuk dedi ki:

    Şubat ayı içinde apartman ynt kolay işverene geçtik. Mart için SSK prim borcu bugün dahi çıkmıyor. 01 nisan dan itibaren görmemiz gerekmez miydi? Bir de devlet bankaları dışındakilere de hala ssk prim borcu ödenebiliyor değil mi?

    1. Admin dedi ki:

      Kolay İşverenlik Uygulama Rehberi / KılavuzuKolay İşverenlik Uygulama Rehberi / KılavuzuKolay İşverenlik Uygulama Rehberi / Kılavuzu sayfasında da açıklandığı üzere, Mart ayına ait prim 14 Nisan’da tahakkuk eder, bu tarihten önce sistemde görünmez. Nisan ayı sonuna kadar da priminizi ödeyebilirsiniz. Bildiğimiz kadarıyla kamu bankaları dışındaki anlaşmalı bankalara da prim yatırılabilir, E-SGK internet sayfasından kredi kartıyla prim ödemesi de yapılabiliyor.

      1. Selçuk dedi ki:

        Bilgilendirme için çok teşekkürler.

  38. İsmal şahin dedi ki:

    Merhabalr kolay işverenlik kapıcılar için olan uygulamaya nasıl kayıt yapılıyor acaba muasebecimizde giriş ( kayıt yapamıyorum dedi yardımcı olurmusunuz teşekkürler

    1. Admin dedi ki:

      Bu konu Kolay İşverenlik Uygulama Rehberi / KılavuzuKolay İşverenlik Uygulama Rehberi / KılavuzuKolay İşverenlik Uygulama Rehberi / Kılavuzu sayfasında açıkça anlatılmıştır. Eğer SGK’da işyeri dosyanız yoksa önce işyeri dosyası açtırıp e-bildirge şifresi almanız gerekir, eğer bunlar varsa e-bildirge işveren sistemi üzerinden kolay işverenliğe geçiş işlemi yapabilirsiniz.

  39. Mehmet dedi ki:

    Bu SGK yı bir türlü anlayamıyorum. Şubat ayında apartmanımızda çalışan kapıcımız için kolay işverenlik uygulamasına geçtim. Aylık prim ödemeleri çok değişkenlik gösteriyor. Ocak ayında 582, şubat ayında 850, mart ayında 956 TL prim ödemesi yaptım. Tabiki bunlar bir öneki aya ait prim ödemeleri. İçinde bulunduğumuz nisan ayında ayın 17 sinde sisteme girdiğimde ödenecek prim 44 TL çıktı ve ödedim. Çok şaşırmıştım niye böyle düşük çıktı diye. Ne olur ne olmaz diye bugün (24 nisan) tekrar sisteme girdiğimde 629 TL prim borcu daha görünüyor. Bu hesaplamaları neye göre yapıyorlar anlamıyorum. Ben belki ilk ödemeyi yaptıktan sonra belki bir daha sisteme girmeyebilirdim nasılsa ödedim diye. Sonrada mayıs ayında gecikme cezası gelecekti. Kolay işverenliğe geçen arkadaşlar bu dört ay boyunca ödedikleri prim miktarlarını yazabilirler mi rica etsem kıyaslamak için.

  40. cemil dedi ki:

    iyi günler kolay işverenliğe ocak ayında başvuru yaptık
    puantajlı işçimiz var tanımlama yapıyoruz fakat beyannamede işçi çalışma 0 olarak çıkıyor acaba neden

    1. Admin dedi ki:

      Kolay İşverenlik Uygulama Rehberi / Kılavuzu başlıklı yazının Prime Esas Kazanç ve Çalışma Gün Sayısı Beyan – Değişiklik ve Düzeltme İşlemleri başlıklı kısmında yer alan açıklamalara bakın, işlemleri eksik yapmış olabilirsiniz.

  41. Selçuk Karayakaylar dedi ki:

    Merhaba,
    Apartman görevlisine bayramda vereceğimiz ikramiyenin bir sonraki ayda prime yansıması için kolay işveren olarak SGK ya nasıl bildirimde bulunabilirim?

    1. Admin dedi ki:

      Kolay İşverenlik Uygulama RehberiKolay İşverenlik Uygulama Rehberi yazısının “Prime Esas Kazanç ve Çalışma Gün Sayısı Beyan – Değişiklik ve Düzeltme İşlemleri” başlıklı bölümünde açıklanmıştır.

      1. CAN dedi ki:

        16 Ocak 2021 de girdik sisteme ama aralik 2020 donemine islem yapamiyiruz.Tahakkuk kendiligindenmi kesilecek..Bir bilgi verebilirmisiniz.

        1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

          Anladığımız kadarıyla daha önce SGK’da tescil edilmiş işyeriniz vardı, 16 Ocak 2021 tarihinde kolay işverenlik kapsamına girdiniz. Bu durumda Aralık ayına ait muhtasar ve prim hizmet beyannamesini vermeniz gerekir, bu beyannameyi verdikten sonra ödeyeceğiniz prim tahakkuk eder. Kolay işverenlik kapsamında ilk olarak Ocak ayına ait sigorta priminiz 14 Şubat 2021 tarihinde sistem tarafından otomatik tahakkuk ettirilir. (Bkz. https://www.isvesosyalguvenlik.com/kolay-isverenlikte-muhtasar-ve-prim-belgesi-verilmesi-gereken-istisna/)

  42. Ciğdem dedi ki:

    KO-lay işverenlik sisteminde şubat ayı ücret değişikliğini beyan giriş sistemiyle yapıyorum geçersiz işlem yaptınız diyerek düzeltmemi kabul etmiyor. Başka bir işlem var acaba yanıtlarsanız sevinirim

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Siz sadece Şubat ayı için mi ücret değişikliği yapmak istiyorsunuz yoksa bundan sonraki aylar için geçerli olmak üzere beyan ettiğiniz çalışma gün sayısını veya prime esas kazanç tutarını mı değiştirmek istiyorsunuz bilmiyoruz, ancak https://www.isvesosyalguvenlik.com/kolay-isverenlik-uygulama-rehberi-kilavuzu/ sayfasındaki Prime Esas Kazanç ve Çalışma Gün Sayısı Beyan – Değişiklik ve Düzeltme İşlemleri kısmından bakabilirsiniz.

  43. yılmaz başpınar dedi ki:

    Çalışanımıza 6111 nolu teşvik tanımlaması yaptık fakat her ay aynı sıkıntı ile karşılaşıyoruz 5510 nolu teşviki yapıyor 6111 yapmıyor. manuel iptal edip yeniden yüklemek zorunda kalıyoruz