Kolay İşverenliğe Geçiş Nasıl Yapılır ?

Kolay İşverenliğe Geçiş Nasıl Yapılır ?
13 Eylül 2020 11:45

Her ay muhtasar ve prim hizmet beyannamesi (prim belgesi) vermek zorunda kalmadan, konut kapıcılarını ek 9 kapsamında SGK’ya bildirme imkanı tanıyan kolay işverenlik uygulamasına geçiş işlemi aşağıda basit bir şekilde açıklanmıştır.

Önce SGK’da İşyeri Dosyası Açılması ve E-Bildirge Şifresi Alınması Gerekir

Daha önce konut kapıcılığı işinden dolayı SGK’da tescil edilmiş yani işyeri dosyası açılmış ve e-bildirge şifresi alınmış işyerleriyle ilgili olarak herhangi bir işlem yapılmasına gerek yok. Ancak SGK’da o apartmanla ilgili olarak daha önce tescil edilmiş (açılmış) herhangi bir işyeri dosyası yoksa o zaman önce SGK’ya işyeri bildirgesi verilerek işyeri dosyası açtırılması ve e-bildirge şifresi alınması gerekir. İşyeri bildirgesi taahhütlü posta yoluyla gönderilebileceği gibi, bunun için apartmanın bulunduğu yerdeki Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğüne / Sosyal Güvenlik Merkezine elden de verilebilir. e-Bildirge (e-Sigorta) başvuru ve şifre işlemleri ise e-Devlet SGK sayfasında Kimlik Doğrulama Hizmetleri / İşveren Uygulamaları / E-Bildirge Başvuru Yetkili Onay kısmından veya https://www.turkiye.gov.tr/sgk-ebildirge-basvuru-yetkili-onay linkine tıklanarak açılacak sayfadan yapılabilir.

Kolay İşverenliğe Geçiş ve Onay İşlemleri

https://uyg.sgk.gov.tr/IsverenSistemi linkine tıklayarak aşağıda resmi yer alan (Resim 1) İşveren Sistemi Kullanıcı Girişi sayfasına ulaşılır. SGK tarafından verilmiş olan e-bildirge kullanıcı adı ve şifresi (e-SGK kullanıcı adı ve şifresi) ile altta sol tarafta görünen 6 haneli güvenlik anahtarı kullanılarak İşveren Sistemine girilir. Bu kullanıcı adı ve şifresi işyeri dosyası açıldıktan sonra işyerinin bağlı olduğu (işyeri dosyasının bulunduğu) SGK Müdürlüğü (sosyal güvenlik il müdürlüğü / sosyal güvenlik merkezi) tarafından verilmektedir.

(Resim 1)

Aşağıdaki resimde göründüğü üzere (Resim 2), solda yer alan menüde 3. sırada bulunan KOLAY İŞVERENLİK başlığına tıklanır. Başlığın altında kolay işverenlik uygulamasıyla ilgili işlemlere ait liste açılır. Listede yer alan Kolay İşverenlik Başvuru/Kayıt İşlemleri başlığına tıklanır ve kolay işverenliğe geçiş işlemi açılacak sayfadan yapılır.

(Resim 2)

Başvuru (kolay işverenliğe geçiş) işlemi yapıldıktan sonra aşağıdaki resimde görünen (Resim 3) Beyan Giriş/Teşvik Tanımlama İşlemleri menüsünden sigortalıların beyan girişleri (kapıcının aylık çalışma gün sayısı, SGK’ya bildirilecek ücreti yani prime esas kazancı) ve teşvik tanımlamaları yapılır. Bu işlemler tamamlandıktan sonra her aya ait prim takip eden ayın 14’ünde sistem tarafından otomatik olarak tahakkuk ettirilir, ayın 15’inden itibaren de prim SGK’ya ödenebilir, prim ödemesinin ay sonuna kadar yapılması gerekir.

(Resim 3)

Kolay işverenliğe geçtikten sonra, aktif sigortalı listesinden sigortalının seçilmesi, aylık çalışma gün sayısı ve prime esas kazancının girilmesi, çalışma gün sayısı ve prime esas kazanç tutarında yapılacak değişikliklerle ilgili işlemler Kolay İşverenlik Uygulama Rehberi / Kılavuzu sayfasında, teşviklerden yararlanabilmek için yapılacak işlemler ise Kolay İşverenlik Teşvik İşlemleri Rehberi sayfasında ayrıntılı açıklanmıştır. (isvesosyalguvenlik.com)

YORUMLAR

  1. erol dedi ki:

    merhaba is yeri paroru onaylamamasi halinde rapor param kesilir mi?Belirli bi zamani var mi.Hastaneden aldigim ve sgk onayli raporum oldugu halde is yeri onaylamadi uc aydir odenek alamiyorum sgk yi aradim is yerinin onayini bekliyoruz dedi, is yeride sehir disinda devamli calisdigim biyerde degildi.Telefonlada ulasamiyorum ne yapmam lazim saygilar

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      SGK’ya dilekçe vererek işyerini şikayet edebilirsiniz. İşveren tarafından onay verilmeyen yani çalışmadı bildirimi yapılmamış olan raporlar için rapor parası ödenecek durumlar https://www.isvesosyalguvenlik.com/isverence-calismadigina-dair-bildirimi-yapilmayan-isci-rapor-parasi-alabilir-mi/ başlıklı yazıda belirtilmiştir.