Kolay İşverenlikte Apartman İşyerlerine Bir Kolaylık Daha

Kolay İşverenlikte Apartman İşyerlerine Bir Kolaylık Daha
6 Ocak 2021 20:02

Apartman işyerlerinin; kapıcı, kaloriferci, temizlikçi, güvenlikçi, bahçıvan gibi çalışanlarını her ay prim belgesi vermelerine gerek kalmadan 5110 – Ek 9 kapsamında kolay bir şekilde SGK’ya bildirmelerini sağlayan kolay işverenlik uygulaması 1 Mart 2019 tarihinde uygulamaya girmişti.

Bu uygulama, özellikle her ay SGK’ya verilen aylık prim ve hizmet belgesi ile Maliye’ye verilen muhtasar beyannamenin tek belgede birleştirilmesi, buna bağlı olarak da SGK’ya prim belgesi verme dönemi sona erip vergi dairesinden vergi mükellefiyet kaydı yaptırarak Maliye’ye her ay muhtasar ve prim – hizmet beyannamesi verilmesi uygulamasına geçilmesiyle birlikte daha önemli hale gelmişti.

Ancak kolay işverenlik kapsamındaki apartman işyerleri, her ay SGK’ya prim belgesi / Maliye’ye muhtasar ve prim hizmet beyannamesi vermekten kurtulmakla birlikte, eğer söz konusu apartman için SGK’da ilk defa işyeri dosyası açılacak ve çalıştırılacak kişinin sigorta girişi yapılacaksa, sırasıyla önce apartmanla ilgili SGK’ya işyeri bildirgesi verilip işyeri dosyası açtırılması, SGK’dan e-bildirge şifresi alınması, e-bildirge sistemi üzerinden çalıştırılacak kişinin sigortalı işe giriş bildirgesinin verilmesi ve son olarak da işveren sisteminden Kolay İşverenlik Uygulamasına geçiş işlemlerinin yapılması gerekiyordu. Dolayısıyla bu süreç biraz zahmetli olabiliyordu.

SGK nihayet konuyla ilgili yazılım çalışmalarını tamamladı, sistem altyapısını kurdu, kolay işverenlik sitemine dahil olacak apartman işyerlerine yeni ve önemli bir kolaylık daha getirdi. Dolayısıyla adı kolay işverenlik olarak geçse de kısmen kolay işverenlik olan uygulama şimdi tam manasıyla kolay işverenlik haline gelmiş oldu.

Yapılan yenilikle, ilk defa sigortalı çalıştırılmaya başlanılması nedeniyle işyeri tescili yapması gereken ve kolay işverenlik kapsamına dahil olmak isteyen apartman yönetimlerinin internet (e-devlet) üzerinden işyeri tescil başvurularını yaparak (işyeri dosyası açarak) otomatik kolay işverenliğe geçmeleri imkanı getirildi.

E-Devlet SGK sayfasından apartman işyeri tescilinin nasıl yapılacağı, otomatik kolay işverenlik uygulamasına nasıl geçileceği, e-bildirge şifresinin nasıl alınacağı, çalıştırılacak kişinin e-bildirge sisteminden sigorta girişinin nasıl yapılacağı SGK tarafından hazırlanmış olan KOLAY İŞVERENLİK KAPSAMINDA İŞYERİ TESCİLİNİN ELEKTRONİK ORTAMDA YAPILMASINA İLİŞKİN KULLANMA KLAVUZU’nda resimli olarak anlatılmış olup, söz konusu kılavuza BURADAN ulaşabilirsiniz.

Önemli Üç Hatırlatma !

Birincisi: Yukarıda linki verilen kılavuzda da resimli olarak anlatıldığı üzere; işyeri tescil işleminin yapılacağı sırada İşyeri Bilgileri ekranından bilgiler girilirken, kolay işverenlik kapsamında işyeri tescil edilmek isteniyorsa yani işyeri tescili yapılırken aynı anda kolay işverenlik kapsamına da otomatik olarak geçilmek isteniyorsa “Kolay İşverenlik Kapsamında İşyeri” seçeneğinin “EVET” olarak seçilmesi gerekmektedir. Eğer söz konusu kısım “HAYIR” olarak seçilirse, işyeri tescilinin gerçekleşmesinden sonra, SGK e-bildirge sisteminden çalıştırılacak kişinin sigortalı işe giriş bildirgesinin verilmesi yani sigortalı girişinin yapılması, ardından http://e.sgk.gov.tr/ internet sayfasındaki İşveren Sistemi-Kolay İşverenlik adresinden kolay işverenliğe geçiş işlemlerinin yapılması gerekir. (Bkz.  Kolay İşverenliğe Geçiş Nasıl Yapılır ?) Burada tekrar uğraşmak zorunda kalmak bir tarafa, eğer kolay işverenlik kapsamına hemen geçilmez, geçiş işlemi sonraki ay veya aylara bırakılırsa kolay işverenlik kapsamına geçiş işlemi yapılana kadar her ay Maliye’ye muhtasar ve prim – hizmet beyannamesi verilmesi gerekir. (Bkz.  Kolay İşverenlikte Muhtasar ve Prim Belgesi Verilmesi Gereken İstisna)  Dolayısıyla “Kolay İşverenlik Kapsamında İşyeri” seçeneğinin “EVET” olarak seçilmesi halinde kolay işverenlik uygulamasına doğrudan geçilmiş olur, geriye sadece SGK e-bildirge sistemi üzerinden çalıştırılacak kişinin işe giriş bildirgesinin verilmesi işlemi kalır.

İkincisi: Yukarıda açıklandığı şekilde e-Devlet üzerinden işyeri tescili ve kolay işverenliğe geçiş işlemi yapıldıktan sonra, e-Sgk (http://e.sgk.gov.tr/wps/portal/isveren) sayfasından çalıştırılacak kişinin sigortalı işe giriş bildirgesinin verilmesi gerekir. Ayrıca e-Devlet üzerinden işyeri tescili yapılırken İşyeri Bilgileri ekranında “Sigortalı Çalıştırmaya Başlanacak Tarih” kısmına yazılacak tarih ile SGK işveren sisteminden sigorta girişi yapılacak kişinin çalışmaya başlama tarihinin aynı tarih olması gerekir.

Üçüncüsü: İşyeri tescili, kolay işverenliğe geçiş, çalışacak kişinin sigorta giriş işlemlerinin yapılmasının ardından, sigortalının aylık çalışma gün sayısı ve prime tabi kazancıyla ilgili beyan giriş, teşvik tanımlama işlemlerinin İŞVEREN – İşveren Sistemi – Kolay İşverenlik – Beyan Giriş / Teşvik Tanımlama İşlemleri bölümünden yapılması gerekir. Son olarak bu işlemler yapıldıktan sonra, artık sistem tarafından her ayın 14’ünde sigortalının bir önceki aya ait çalışmasıyla ilgili olarak ödenmesi gereken prim otomatik tahakkuk ettirilir, geriye sadece ay sonuna kadar bu primin ödenmesi işi kalır. Eğer bu beyan giriş ve teşvik tanımlama işlemleri yapılmazsa, bu durumda da her ay ödenmesi gereken prim sistem tarafından sigorta primine esas kazanç alt sınırı (brüt asgari ücret) esas alınarak 30 gün üzerinden ve teşviksiz olarak tahakkuk ettirilir.

Kolay işverenlik uygulaması, beyan giriş ve değişikliği, teşvik tanımlama gibi konular hakkında ayrıntılı bilgi ve açıklamalara Kolay İşverenlik Uygulama Rehberi / Kılavuzu sayfasından ulaşılabilir. (isvesosyalguvenlik.com)

YORUMLAR

  1. Serhat dedi ki:

    Merhaba, site yönetimi olarak kapıcı çalıştırmaya başlamak istiyoruz. Bunun için e-devletten bu yazıda yer alan şekilde işyeri tescil ekranına girdim. İki sorum var;
    1. Bu ekranda yer alan Vergi Numarası bölümüne kimin vergi numarasını girmemiz gerek? Site yönetimi olduğu için vergiden muafı işaretlediğim zaman yine de vergi no hatası veriyor
    2. Site yönetimleri için “Kolay İşverenlik Kapsamında İşyeri” seçiminin Evet olarak mı seçilmesi gerekiyor?