Kolay İşverenlikte Muhtasar ve Prim Belgesi Verilmesi Gereken İstisna

Kolay İşverenlikte Muhtasar ve Prim Belgesi Verilmesi Gereken İstisna
17 Ağustos 2020 19:27

Daha önce ev hizmetlerinde çalışanlar için getirilmiş olan Ek-9 sigortalılığı kapsamına konut kapıcılarının da alınmasının en önemli sebebi, apartman işyerlerini SGK’ya her ay prim belgesi vermekten kurtarmak, işlerini kolaylaştırmaktır. Bu nedenle SGK uygulamaya Kolay İşverenlik ismini vermiştir.

Konut kapıcısı çalıştırdığı için ilk defa işyeri tescil eden ve hemen kolay işverenlik kapsamına geçen işyerlerinde çalışan konut kapıcıları ile kolay işverenliğe geçtikten sonra işe alınan konut kapıcılarıyla ilgili olarak aylık prim ve hizmet belgesi ya da muhtasar ve prim hizmet beyannamesi verilmesi gerekmiyor. Sigortalıyla ilgili olarak ödenmesi gereken prim her ay sistem tarafından otomatik tahakkuk ettiriliyor. Bu konuda ayrıntılı bilgi Kolay İşverenlik Uygulama Rehberi / Kılavuzu sayfasında yer almaktadır.

Ancak çalıştırdığı konut kapıcısıyla ilgili olarak SGK’ya aylık prim ve hizmet belgesi veren apartman işyerleri kolay işverenliğe geçseler bile, kolay işverenliğe geçiş yapılan aydan önceki aya ait olarak SGK’ya prim belgesi vermeleri gerekir. Örneğin bu ay (Ağustos 2020) kolay işverenliğe geçen apartman işyerlerinin 2020 Temmuz ayına ait prim belgesini vermeleri gerekir. Öte yandan 1 Temmuz 2020 tarihinden itibaren muhtasar ve prim belgesi birleştirilmiş olduğundan, 2020 Ağustos ayında kolay işverenliğe geçen apartman işyerlerinin Temmuz ayına ait muhtasar ve prim hizmet belgesini 26 Ağustos 2020 günü sonuna kadar Maliye’ye vermeleri gerekir. Bu konudaki açıklama Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesi Rehberi’nin “Basit Usule Tabi Olanların – Çalışanından Vergi Kesintisi Yapmak Zorunda Olmayanların Durumu” başlıklı bölümünde açıklanmış olup, bu kapsama giren apartman işyerleri çalıştırdıkları konut kapıcıları için Maliye’ye muhtasar beyanname vermek zorunda olmasalar bile vergi dairesine mükellefiyet kaydı yaptırmaları zorunludur. Aynı durum kolay işverenlik kapsamına geçmemiş olup SGK’ya aylık prim ve hizmet belgesi vermeye devam eden apartman işyerleri için de geçerlidir. (isvesosyalguvenlik.com)

YORUMLAR

  1. Sabit Alagözlü dedi ki:

    Kolay işverenlige 08/2020 de geçtik.Apt.da 1 kapıncımız var. Sorular: 1) muhtasar vergi mükellefiyeti oluşturacak mıyız? Soru2) Muhtasar beyanname verimeyecek galiba AMA birleşmiş olduğu için prim ve MUHTASAR ödeyecek miyiz? Soru3) Tahakkuk 956 TL çıksa da ödeme 881 TL Olarak gerçekleşiyor. Neden? Son soru: Bu nasıl kolay işverenlik?

    1. Admin dedi ki:

      Sondan başlayacak olursak;
      1- Konut kapıcılarıyla ilgili kolay işverenlik sadece her ay prim belgesi (muhtasar ve prim hizmet beyannamesi) verme zorunluluğunu kaldırıyor.
      2- Öteden beri sigortalı konut kapıcısı çalıştıran işyerlerinin sadece kolay işverenliğe geçiş yaptıkları aydan önceki aya ait muhtasar ve prim hizmet beyannamesi vermeleri gerekir, kolay işverenliğe geçilen ay ve sonraki aylar için belge verilmesi gerekmiyor.
      3- Tahakkukun 956 TL çıkması, ödemede 881 TL çıkması 5 puanlık prim indiriminden kaynaklanıyordur, primin son ödeme günü geçtikten bir gün sonra ödeme yapacak olsanız 881 TL çıkmaz.

  2. Togay Özyiğit dedi ki:

    Kolay işverenlik için 2021 yılı başında maaş tutar bilgisi güncellemesi yapabilmiştim ancak artık o düzenleme adımını içeren menüyü bir türlü bulamıyorum. Acaba artık sistem otomatik yapacak manasında menüden kaldırıldı mı? Çünkü gerçekten o zaman tam bir “kolay işverenlik” adımı atılmış olur.

  3. Ergun Akkuzu dedi ki:

    Apartmanımızda genel kurul sonucu yönetici değişti.Yeni yönetici olarak yeni bir şifre aldık.Bir Bayan kapıcı çalıştırmaktayız.Şubat ayı bildirgesini düzenlemek için sisteme giriş yaptık.Sistem 5 puanlık teşvik indirimini yapmadı.Sistem üzerinden bildirgeyi süresi içinde iptal ederek SGK merkezine gidip 05510 kanundan doğan pirim indirimini yaptırdık.Tekrar sisteme girip tahakkuk fişi düzenlediğimizde damga vergisi çıktı.Çıkan bu damga vergisi ödenecek mi? Süresi içinde İptal edilerek yeniden düzenlenen bildirgeye damga vergisi çıkması doğrumudur?Teşekkürler