Maaşına Haciz Gelen İşçinin Yapması Gerekenler

Maaşına Haciz Gelen İşçinin Yapması Gerekenler
9 Kasım 2019 17:10

Herhangi bir işyerinde çalışıyorken, ödemediği veya ödeyemediği borçları için, nafaka borcu için maaşına haciz gelen çok sayıda işçi bulunmaktadır.

İş Kanununa ve Borçlar Kanununa göre işçinin maaşına haciz konulmasına engel bir durum olmayıp, Kanun bu konuda sadece sınırlama getirmiştir. (Bkz. Borcuna Karşılık İşçinin Ücreti Haciz veya Takas Edilebilir mi ? başlıklı yazı.)

İşçisinin maaşına haciz gelen işverenin sorumluluğu ve neler yapması gerektiği Çalışanının Maaşına Haciz Gelen İşverenin Yapması Gerekenler başlıklı yazıda belirtilmiştir.

Bu yazıda ise maaşına haciz gelen işçinin neler yapabileceği, nelere dikkat etmesi gerektiği belirtilmiştir.

Maaşına Haciz Gelen İşçi İtiraz Edebilir mi ?

Maaşına haciz gelen işçi işverene aşağıda belirtilen bir istisna dışında itirazda bulunamaz, bulunsa da bir anlamı olmaz, çünkü burada işveren tabiri caizse emir kuludur. İlgili kurum veya icra dairesinden gelen haciz kararını uygulamak ve işçinin maaşından gerekli kesintiyi yaparak ilgili yere ödemek zorundadır.

Dolayısıyla işçinin itirazı işverene değil ilgili icra dairesine veya ilgili kuruma zamanında yapmış olması gerekir.

Kurum ifadesini kullanmamızın sebebi, icra daireleri dışında SGK ve Maliye’de kendi alacakları için borçluya doğrudan haciz uygulamaktadır. Hatta maliye sadece vergi borçlarıyla ilgili değil, 6183 sayılı Kanun kapsamında Maliye tarafından tahsil edilen vergi dışındaki kamu alacakları için de haciz uygulamaktadır. Bunun dışında kalan kamu alacakları ile gerçek ve tüzel kişilerin alacaklarıyla ilgili icra ve haciz işlemlerini ise icra daireleri yürütmektedir.

Haciz işlemi kişilerin ödeme süresi geçtiği halde ödememiş olması nedeniyle icraya intikal eden borçlar için uygulanmakta olup, icraya intikal eden borç için de SGK, Vergi Dairesi veya İcra Dairesi borçluya önce bir ödeme emri göndermektedir. Eğer borç ödenmeyecekse işte itiraz bu ödeme emrine karşı 7 gün içerisinde yapılmalıdır. Ödeme emrini hangi kurum veya icra dairesi gönderdiyse itirazın oraya yapılması gerekir. Ancak borçlu isterse bulunduğu yerdeki kuruma veya icra dairesine de, takibin yapıldığı kurum veya icra dairesine gönderilmek üzere itirazda bulunabilir.

İtiraz borca karşı yapılabileceği gibi (örneğin kişi borcunu daha önce ödemiştir, borç zamanaşımına uğramıştır veya ödeme emrinde belirtilen borç tutarı gerçek borcundan yüksektir), imzaya karşı da yapılabilir (örneğin icra dairesi ödeme emrini bir senede bağlı olarak göndermişse ve kişi öyle bir senet imzalamamışsa).

Kişinin icraya intikal etmiş borcuyla ilgili olarak gönderilen ödeme emrine karşılık borcunu ödememesi, ödeme emrine itiraz etmemiş olması veya itirazının reddedilmiş olması halinde ise borçluyla ilgili haciz işlemleri uygulanır. Dolayısıyla işçinin maaşından haciz kesintisi yapması için işverene gelen yazı belirtiğimiz aşamalar geçildikten sonra gelmiş bir yazıdır.

Bu aşamadan sonra da eğer şartları varsa (Örneğin; kişi borcunu ödediği halde haciz uygulanmışsa veya yukarıda belirtildiği gibi daha önce kendisine herhangi bir ödeme emri tebliğ edilmemişse) maaşına haciz konulan kişi haczin iptali (kaldırılması) için haczi uygulayan SGK, Vergi Dairesi veya İcra Dairesine itirazda bulunabilir. İtiraz sonucu işçinin maaşındaki haciz kaldırılırsa bu kararın işverene tebliği halinde işveren de işçinin maaşından yaptığı haciz kesintisine son verir, vermek zorundadır.

İşçinin İşverene İtirazda Bulunabileceği İstisnai Durum

İşverene gönderilecek haciz kesintisiyle ilgili yazıda (müzekkerede); işçinin almakta olduğu aylık ücretinin (maaşının) 4’te 1’inin, işçinin ücreti dışındaki başka haklarının, iş akdinin feshi (o işçinin işten çıkması veya çıkarılması) halinde doğacak ihbar ve kıdem tazminatı alacaklarının haciz kararı doğrultusunda kesintisi yapılarak, ilgili yere ödenmesi (yatırılması) gerektiği belirtilir. Eğer işveren burada işçinin almakta olduğu aylık ücretinin (maaşının) 4’te birinden fazla kesinti yapacak olursa işçi sadece buna itirazda bulunabilir. Çünkü gerek İş Kanunu, gerekse Borçlar Kanunu hükümleri gereğince işçilerin aylık ücret veya maaşlarının 4’te 1’inden fazlası haczedilemez. Bu itiraz da ALO 170’e yapılabilir. Ancak işçi buna rıza gösterirse işveren maaşın 4’te 1’inden fazlasını kesebilir. Yalnız nafaka borçları için bu sınırlama geçerli değildir. Nafaka borçlarında işçinin bakmak zorunda olduğu aile üyeleri için hakim tarafından takdir edilecek miktar esas alınır.

İşçinin Dikkat Etmesi Gereken Hususlar

Yukarıda belirtildiği üzere maaşına haciz konulan işçi, işverenin maaşından kesinti yapılmasını engelleyemez, sadece işveren maaşın 4’te 1’inden fazlasını kesiyorsa buna itiraz edebilir.

Bunun dışında işçinin yapması gereken, işverenin maaştan yaptığı kesintiyi ilgili yere yatırıp yatırmadığını takip etmektir. Çünkü gelen yazıya istinaden işçisinin maaşından aylarca, yıllarca kesinti yapan, ancak yaptığı kesintiyi ilgili icra dairesine veya Kuruma yatırmamış olan işverenlere rastlanmakta, bu durumda sorumluluk yine işçiye kalmakta, yani borç yine işçinin borcu olarak kalmakta, işveren tarafından yapılan kesintiler de işçi tarafından işverenden geri alınamazsa boşa gitmektedir.

Maaşından haciz nedeniyle kesinti yapılan işçi bu takibi haciz SGK tarafından konulduysa SGK Müdürlüğüne, Maliye tarafından konulduysa vergi dairelerine uğrayıp ilgili birimle görüşerek yapabilir. Haciz icra dairesi tarafından konulduysa ilgili icra dairesine uğrayıp görüşerek yapabileceği gibi e-Devlet şifresi veya elektronik imza şifresini kullanarak UYAP Vatandaş sayfasından yapabilir.

İşveren Yaptığı Haciz Kesintisini İlgili Yere Yatırmamışsa İşçi Ne Yapabilir ?

İşçinin maaşından haciz kesintisi yaptığı halde kestiği tutarı işverenin ilgili yere yatırmamış olması halinde işçinin neler yapabileceği, Haciz Kesintisini İşveren İlgili Yere Yatırmamışsa İşçi Ne Yapmalı ? başlıklı yazıda açıklanmıştır. (isvesosyalguvenlik.com)

YORUMLAR

  1. Yılmaz dedi ki:

    Maaş hacizi olan kişi işten çıkartılınca tazminat ve ihbar parasını işveren hepsini mi içra dairesine yatırıyor yoksa 4/1 mi yatırıyor bilgi verirseniz sevinirim saygılarımla

    1. Admin dedi ki:

      Söz konusu 4/1’lik haciz sınırlaması sadece işçinin aylık ücreti için geçerli, kıdem ve ihbar tazminatı bu kapsama girmediği için gerektiğinde tamamı haczedilebilir.

      1. Fatih dedi ki:

        Merhaba. Isten ayrildim. Icerde 10 gunluk alacagim kaldi. Icra vardi maasdan kesinti oluyordu. Ben isten kendim ayrildim. tazminat ihbar vs yok. Benim icerdeki alacagimin hepsi mi kesilir yoksa hakedisten 4 de 1 oraninda mi kesilir.

      2. Okan dedi ki:

        Benim tamamını haczettiler ama taksit taksit ödüyorlar ve hala borçlu görünüyorum ama çalıştığım taşoran şirket 16yıllık tazminatımı ana şirketten toplu alıyor bu nasıl iş anlamıyorum

        1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

          4857 sayılı İş Kanununun 35 inci maddesinde; işçilerin aylık ücretlerinin dörtte birinden fazlasının haczedilemeyeceği belirtilmiştir, ancak bu sınırlama kıdem tazminatı için geçerli değildir, dolayısıyla işçinin kıdem tazminatının tamamı bile haczedilebilir.

          1. Fatih dedi ki:

            Benimde Var 20 bin TL isbankasina borcum vardı 7 senedir toplam kesinti 35.600 lira hala bana 23 bin TL şuan borcunuz var diolar devletin bu konuya el.atmasını istiyoruz Yoksa hiç kimsenin icralik borçları bitmez

          2. Mehmet dedi ki:

            Borcundan dolayı maaşımdan dörtte biri icraya kesiliyor şimdi yeni bir ücra geldi 7 gün içinde ödeyin diyorlar üzerime kayıtlı hucbise yok sonuç ne olur cevap verirseniz sevinirim

          3. Musa Arslan dedi ki:

            Emekliyim aktif bank kredi çektim odiyemeyince tahut verdim her ay 1750 lira kesiliyordu sigortalı olarak bir sirkette maaşlı çalışıyordum burayada icra yollayarak maaşım 4/1 kesiliyor iki tarafta da kesinti yapa bilirmi yapamazsa nereye dilekçe vermem gerekiyor

        2. İbrahim dedi ki:

          Ben borcumu öderken nasıl ıcra takibi geliyor iş yerime

          1. İbrahim dedi ki:

            Ben borcumu yapılandır diktan sonra iki ay ödeme yaptınm ve iş yerime maaş icrası gönderilmiş

          2. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

            Konuyla ilgili olarak https://www.isvesosyalguvenlik.com/yapilandirilan-borcla-ilgili-icra-haciz-veya-teminatlar-ne-olacak/ başlıklı yazıya bakabilirsiniz. Maaş haciz koyan SGK Müdürlüğü ile görüşüp itiraz edebilirsiniz. Hakkınızdaki icra takibinin yapılandırmaya başvurmadan önce veya sonra başlatılmış olmasına göre durum değişebilir.

      3. Raşit dedi ki:

        Alacaklı banka maaş hacizi ile kesinti yaparken diğer bankalarda ki varlıklara bloke koydurma hakkı varmıdır

  2. Yucel dedi ki:

    Benimde borcum var fakat haciz gelmiyor ve maaşıma haciz gelmesini istiyorum bunun için ne yapmalıyım

    1. Admin dedi ki:

      Enteresan bir soru, ancak kişi kendi maaşına, hak ve alacaklarına veya mal varlığına haciz koyduramaz, alacaklı kişi veya kurumlar haciz koydurabilir.

      1. Ahmet dedi ki:

        Seninki de enteresan cevap olmuş adam borcunu ödeyemiyor o yüzden maaşıma yani 4/1ne haciz konulsa o şekilde her ay ödemiş olurum demek istemiş ne güzel düşünce işte

      2. ERGUN AK dedi ki:

        Neden enteresan?,adamın bütün maaşı kredi borçlarına gidiyorsa hacizden itibaren 4/1 i gidecek ne güzel işte,tamam çok fazla artacak borcu ama yemeye ekmek alamayan insanlar bu yolu seçer bence

    2. Hasan dedi ki:

      Merhabalar … Sizden bir ricam olacak bu konuda yardımcı olursanız çok mutlu olurum…
      Bugün iş yerime maaşıma icra konulması hakkında yazı geldi avukatla görüşüp borcumu nakit kapatabilirmiyim ve gelen evrak sistem den kalkar mı … çok teşekkür ediyorum

  3. Enes cifci dedi ki:

    16.07.2016 tarihli rahmetli babamdan kalma senet borcum var 1 hafta önce maaşıma haciz geldi senet gün aşımına ugrasmidir itiraz edeblrym

    1. Admin dedi ki:

      Borçlar Kanunu uyarınca 147 nci madde kapsamındakiler hariç genel olarak zamanaşımı süresi 10 yıl olarak uygulanır, hesaplamasını siz yapın.

  4. Barış Aras dedi ki:

    Şuan hacize düşen bir borcumu avukatla anlaşarak taksitlendirdim. Başka bir bankada ki kredi borcum yüzünden maaş haczi geldi. Bu gelen maaş haczini şuan ödemekte olduğum borcu göstererek iptal edeblirmiyim.

    1. Admin dedi ki:

      Sizin maaş haczini iptal ettirebilmeniz için işyerine haciz müzekkeresi (haciz bildirisi) gönderen icra müdürlüğü veya bankaya başvurmanız, haczin kaldırılması (iptali) için onların işyerine yazı göndermesi gerekir.

      1. Özmira dedi ki:

        Merhaba aynı durumda bende karşılaştım yanlız maaşıma haciz gelen banka avukatı durmadan faiz işleterek işlemi devam ettireceğini bildiriyor ve çok bilinçli olmadığım için anlamıyorum bu işlerden yardımcı olurmusunuz maaşıma icra olmasına rağmen faizi nasıl durdurabilirim
        Böyle borç asla bitecek gibi değil

        1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

          Eğer alacaklının kendisi veya avukatı işçinin maaşından haciz kesintisi yapıldıkça kalan tutara faiz işlemesi için talepte bulunmuşsa, haciz kesintisi başladıktan sonra da faiz işlemeye devam eder.

          1. Gulsen dedi ki:

            Borçlarınızı icra dairesinden kapatın alacaklı avukattindan kapatmayin eğer avukat icraya borcu ödemez ve dosya kapatilmazsa sıkıntı yaşarsınız

          2. Sabit dedi ki:

            Merhaba icraligim muvafakat imzaladım bilincsizce avukat iptal edemem diyo masim yatmadığı için haciz işlemi başlamadı ama e devletten gözüküyor hacizler muvafakat nasıl iptal edebilirim dosyaları avukat iş yerine göndermiş tesekkurler

    2. Ersin kaplan dedi ki:

      Bende maasliyim eger ödemeyi yapmazsam maaşıma haciz getireceğini söylüyor bankanın avukatı taksitlendirme istedim dedi kamu görevlisisin ve sigortali sin taksit olmaz diyor bunu nasıl taksitlendirebilirim

  5. Faruk dedi ki:

    Maaş hacizi geldi bana da4/1 oranında başka yerlerede kredi ödemem var ayrıca nafaka da veriyorum aldığım para yetmiyor bu durum da ne yapılabilir

    1. Admin dedi ki:

      Maaşa uygulanacak 4/1 oranındaki haciz Kanunda belirtilen en üst sınırdır, maaşınıza haciz konulmasına karar veren icra müdürlüğü veya kurumdan geçinemediğinizi belirterek haciz oranının düşürülmesini talep edin, belki dikkate alırlar, çünkü haczin kaldırılmasını talep etseniz dikkate almayabilirler.

      1. Bekir dedi ki:

        Slm ben senem doldu ve tazminatımi aldım çıkış yaptım tekrar bir hafta sonra geri girdim ise maaştan önce çıkış yaptığım için kesinti olmamış icraya yeniden kesilmeye başlaması yazı gelmesi ne kadar sürer kaldığı yerden devamlı eder yoksa yeni evrakı gelir kesinti için uzun surermi

    2. Mehmet dedi ki:

      Merhabalar iyi günler benim bir bankaya üç ayrı dosyadan icram var ve maaşımdan kesinti yapılıyor ama maaş hesabıma haciz gelmiş ve içindeki param bloke olmuş saten aylık kesiliyor du böyle bir şey mümkün mü ne yapmam lazım yardımcı olun lütfen

  6. Ahmet G dedi ki:

    Merhaba asgari ucret maaşla calisiyorum.maasimdan kesilen 1/4 kesinti dolayisiyla gecinmekte zorluk cekiyorum.bu durumu anlatan bir dilekce yazsam kesinti durdurulabilirmi veya kesinti azaltilabilir mi?

    1. Admin dedi ki:

      Kesintinin durdurulacağını zannetmiyoruz, ancak 1/4 oranındaki kesinti üst sınır olduğundan, belki kesinti miktarı azaltılabilir.

  7. Ahmet G dedi ki:

    Bisey daha sorabilirmiyim maasima haciz konuldu 3 bin tl borcumdan dolayi 4 te 1 i kesiliyor aracimada haciz koydular satamiyorum ve bu borca karsilik ev esyasina haciz koyacaklarini soyluyorlar boyle birsey mukunmu?

    1. Admin dedi ki:

      Borçlunun haline münasip evi ve lüzumlu ev eşyalarına haciz konulamaz, hacze gelen kişiler haczetmek isterse itiraz edebilirsiniz.

      1. Ahmet G dedi ki:

        Hocam zaten 3 milyar borca karsilik maasimdan her ay 600 lira kesecek arabamada haciz koyuldu daha ev esyasi ne demek onu anlamadim boyle bisey sacmalik degilmi?

  8. Emre dedi ki:

    Ben bi arkadaşıma KGF denen kredi için kefil oldum ve arkadaşım bu krediyi ödemediği için maaşıma haciz geldi ama ben banka sözleşmesinde kredinin %15 ine kefidim ama bana borcun tamamını talep ediyorlar icra koyan avukatlarda sözleşmenin onlarda olmadığını hatta banka dahi sözleşmeyi bana veremiyor ben nerye itiraz etmeliyim..

    1. Admin dedi ki:

      İcra Müdürlüğüne itiraz edebilirsiniz.

    2. Gulsen dedi ki:

      Talep edebilirler ancak siz sinirli olan oranla (%15demissiniz) sorumlusunuzdur itirazda bulunun

  9. Erdoğan dedi ki:

    Emekli olabilmem için bir işyeri ile anlaştım fakat orda çalışmıyorum dışarıdan ödüyorum o işyerine maaş haciz gelmiş 4/1 oranında sigortamı yatıran iş yeri anlaşmayı iptal etti fakat pirimindi doldurmam lazım maaşa haciz gelmemesi için ne yapmam lazım..

    1. Admin dedi ki:

      Öncelikle şunu belirtelim, herhangi bir işyerinde çalışmadığınız halde oradan sigortalı olarak bildirilmeniz, dolayısıyla sizin yaptığınız sahte sigortalılığa giriyor, primleri sizin ödüyor olmanız bunu değiştirmez, bu durumda sizin yapmanız gereken isteğe bağlı sigortalı olmak veya şartlarınız tutuyorsa Ek-5 tarım sigortalısı olmak ya da sigortalı bir işte çalışmak.
      Öte yandan herhangi bir işyerinden sigortalı bildirilmeniz halinde, icra takibine konu borcunuz varsa, o işyerine haciz yazısı gider, bunu engellemek için ya borcunuzu ödemeniz ya da alacalıyla anlaşmanız gerekir. Bu şekilde haciz bildirisi giden işyeri de o bizim işçimiz değil, bizde çalışmıyor deyip haciz bildirisine itiraz edemez, çünkü sahte sigortalı bildirimi yaptığını kendisi de kabul etmiş olur, haciz bildirisine itiraz edemeyeceği için de sigorta çıkışınızı verir. Ayrıca konuya ilişkin olarak https://www.isvesosyalguvenlik.com/sahte-gercek-calismaya-dayanmayan-sigortalilik-ve-uygulanan-yaptirimlar/ başlıklı yazıya bakmanızı öneririz.

  10. Erdinç AYAS dedi ki:

    Aynı iş yerinde çalıştığım arkadaştan bir miktar alacağım var. Alacağım tutarı insan kaynaklarıyla görüşüp onun maaşından kesinti yaptırılıp kendi maaşıma aktarabilir miyiz ?

    1. Admin dedi ki:

      İş Kanununa göre böyle bir uygulama yok, eğer icraya verir maaşına haciz koydurursanız, işyeri o zaman arkadaşınızın maaşının en fazla dörtte birini kesebilir. Bunun dışında işyeri ve arkadaşınız kabul ederse olabilir.

  11. Fasih dağ dedi ki:

    Benim maaşıma haciz var 4/1 kesiliyor geçen ay doktora gittim bana 20 gün rapor verdi.rapor param bu gün yattı hemen haciz konuldu bu mümkünmü

    1. Admin dedi ki:

      https://www.isvesosyalguvenlik.com/emekli-dul-yetim-ayligina-haciz-konulabilir-mi/ başlıklı yazıda belirtilen husus geçici iş göremezlik ödeneği yani rapor parası için de geçerlidir, yazının son kısmında yer alan koyu renkli açıklamaya bakabilirsiniz.

  12. Görkem dedi ki:

    selamlar Aynı bankadan 4 ayrı dosyam var birine maaş haczi geldi diğerleri için eve haciz gelir mi ? Bu hak mevcut mu? Çünkü zaten kesinti yapılıyor ve evime adam gönderilmiş yasa nediyor belirtebilirmisiniz.

    1. Admin dedi ki:

      Evinize de haciz gelebilir tabii ki, ancak borçlu ve aynı çatı altında yaşayan aile bireyleri için “lüzumlu” olan buzdolabı, çamaşır makinesi, televizyon, koltuk takımı, ütü, fırın, halı, bulaşık makinesi gibi insan onuruna yakışan hayatın sürdürülmesi için varlığı zorunlu olan ev eşyaları haczedilemez, evde haciz uygulamak isterlerse itiraz edebilirsiniz. Örneğin evde birden fazla televizyon varsa, diğerlerini haczedebilirler, ancak tek televizyon varsa haczedemezler.

  13. İlay dedi ki:

    Merhaba icra takibim vardı borçlarımı ödedim şu an dosya açık avukat bu hafta içinde kapatacak. Bu süreçte işe başlayacağım özel bir hastanede genel merkezden onayımın gelmesi bekleniyor icra dosyamın olması işe girişimde bir sıkıntı yaratmaz işe girişimi etkilemez değil mi ? Cevaplarsanız sevinirim korkuyorum çünkü

    1. Admin dedi ki:

      İcra dosyanızın olması yeni işe gireceğiniz işyerinin haberi olabilecek bir durum değil. O işyerine maaşınızdan haciz kesintisi yapılmasına dar yazı geldiğinde haberleri olur, borcunuzu kapattığınıza göre öyle bir yazı da işyerine gelmeyeceği için sorun yok demektir.

  14. Can dedi ki:

    Geçen ay maaş acizim bitti ama harç parası yatırmadan için haciz kalkmadı ve bu ay tekrar maaşımız bir bölü dördü kesildi harç parası 160 TL ama maaşımdan 650 kesildi fazla parayı geri iadesini nasıl alabilirim

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      İcra müdürlüğü ile görüşün.

  15. Ahmet dedi ki:

    Vakifbanka ait 3 ayrı dosyam vardı.bankadan yapılandırdim.duzenli olarak 8 aydır ödüyorum.buna rağmen dosyaların Ankara 1.icra daki bölümünden maaş haciz yazısı geldi.yapilandirma yapılırken banka ilgili hukuk burolarina bilgi verdi.buna rağmen maaş haciz yazısı geldi ..ödeme planı ve dekontlarla itiraz edebilirmiyim

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      İtiraz edebilirsiniz, ancak maaş haczinin durması için alacaklının (Bankanın) ilgili İcra Müdürlüğüne başvurması gerekir, İcra Müdürlüğü sizin itirazınızı dikkate almayabilir.

  16. Varol dedi ki:

    maaşımın dörtte birine haciz uygulanıyor, maaşımın artmasıyla beraber kesinti miktarı da artar mı? Ya da kesilen miktarı sınırlayabilir miyiz işverenle konuşup

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      İşverene gelen haciz müzekkeresinde tutar belirtilmemiş, sadece maaşınızın dörtte birine haciz kesintisi uygulanması gerektiği belirtilmişse bu durumda işverenin her ay size ödediği maaşın dörtte birini kesmesi gerekir. Öte yandan İş Kanununun 35 inci maddesinde; “İşçilerin aylık ücretlerinin dörtte birinden fazlası haczedilemez” hükmü yer almakta olup, dörtte bir üst sınırdır, bundan daha az kesinti yapılabilir tabii ki. Ancak bu konuda işverenin / işyerinin yapacağı bir şey yok, işyerine haciz müzekkeresi gönderen mahkeme veya icra müdürlüğü ile görüşmeniz gerekir.

  17. Berk dedi ki:

    Merhaba , 2 senet borcu var, biri için maaş haczi yapılmıştı ,haciz devam ederken iş değiştirdim( diğeri eski iş yerine maaş haczi göndermiş miydi bilmiyorum.) Yeni işyerinde sgk martta baslayack , sgk sorgulatıp iki borclu da maas haczi isterse ilk göndrren mi ilk sıraya geçecek. Ve martta baslyan sigorta icramüdürlüğünde martta hemen baslar baslamaz görünür mü bi de 10 yıl boyunca haciz sırası gelmeyen borç düşer mi

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Bildiğimiz kadarıyla kişinin işe girip girmediğini icra müdürlüğü takip etmiyor, eğer alacaklı borçlunun maaşına haciz konulmasını talep ederse o zaman icra müdürlüğü harekete geçiyor. Öte yandan maaşınız üzerinde haciz varken ikinci haciz gelirse büyük ihtimalle sıraya konuyordur, çünkü İş Kanununa göre işçinin ücretinden / maaşından yüzde 25’den (dörtte birinden) fazla haciz kesintisi yapılamaz.

  18. Ömer dedi ki:

    Çalıştığım işyerine maaş haczi geldi ve işten çıkarıldım. 2 yıl geçti tekrar aynı iş yerinde ise baslicam arada başka bir iş yerinde çalışmadım şimdi ise başladığımda aynı dosya mi öncelikli yoksa şimdi ilk gelen mi ilk sırada olur. Teşekkürler

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Tam olarak ne demek istediniz anlayamadık, ancak hangi dosya sırada olursa olsun fark etmez, aylık maaşınızın en fazla dörtte birine haciz konulabilir.

  19. sayitdere dedi ki:

    bankadan maasima haciz konuldu ve kisiliyor ve benim bi arkadasima da borcum var bu arkadasim maasima haciz koydurursa ilk once banka mi yoksa arkadasima mi para gececek ayrintili cevap yazarsaniz sevinirim

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Maaşınızın dörtte birinden fazlasına haciz konulamayacağından, bankanın maaşınıza koyduğu haczin tutarı da dörtte birden az değilse, başka bir alacaklı maaşınıza haciz koydursa bile, bankanın haczi bittikten sonra ancak devreye girebilir.

  20. Metin dedi ki:

    Benim üzerimde 3 adet haciz var. şu anda banka hesaplarımda bloke var. En büyük tutar garanti bankasına. yeni bir işe başladım ve maaş bankamız garanti. Banka bu hesapta 4/1 oranında maaşıma haciz koyarak ödeme alacaktır. Ancak geri kalan tutara da bloke koyabilir mi. ne yapmalıyım

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Yukarıdaki yazıda da açıklandığı üzere İş Kanununun 35 inci maddesi gereğince, nafaka borçları hariç işçinin aylık ücretinin / maaşının 4’te 3’ü saklı kısmıdır, dolayısıyla işçinin ücretinin 4’te 1’inden fazlasına dokunulamaz.

    2. Ufuk dedi ki:

      Adli para cezasindan dolayi banka hesaplarima e-haciz konmus ben simdi işe başlayinca maasimin hepsinemi el koyarlar yoksa dörtte birinemi

      1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

        İş Kanununa göre işçinin aylık ücretinin en fazla dörtte birine haciz konulabilir (nafaka borçları için bu sınırlandırma uygulanmaz), işçinin maaşına konulan hacizle ilgili kesintiyi de işveren yapar, işçinin bankaya yatan ücretine kendi muvafakati olmadıkça haciz veya bloke konulamaz. Bu konu https://www.isvesosyalguvenlik.com/maasindan-haciz-kesintisi-yapilan-iscinin-bankaya-yatan-parasina-da-haciz-konulabilir-mi/ başlıklı yazıda açıklanmıştır.

  21. Ferhat dedi ki:

    Borcumdan dolayı maaşımın dörtte birini icra kesintisine gidiyordu ben borcumu anlaşıp toplu bir şekilde kapattım benim maaşımın dörtte biri tekrar kesildi kesilen paranın hesabıma yatacağını söylediler bekliyorum ne yapmam gerekiyor

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      İlgili İcra Müdürlüğü ile görüşün.

  22. emre dedi ki:

    kefillik yuzunden maasimin kesilmesini istemiyorum senet hazirlayip kesilecek parayi baska hesaba aktarabilirmiyiz

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Eğer herhangi bir kredi için kefaletiniz söz konusu ise bu konuyu ilgili banka ile görüşmeniz gerekir, çünkü maaşınıza haciz koyduracak olan o.

      1. Burhan dedi ki:

        Işten çıktım maaşımın hepsini icraya kesmişler bu mümkün mü mümkün değilse nereye şikayet etmem lazım

        1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

          4857 sayılı İş Kanununun “Ücretin saklı kısmı” başlıklı 35 inci maddesine göre; işçilerin aylık ücretlerinin dörtte birinden fazlası haczedilemez. İşten çıkmış olduğunuz için hesabınıza yatan paranın tazminat olarak değerlendirilmiş olabilir. İcra müdürlüğü ile görüşün isterseniz.

  23. Safiye dedi ki:

    Merhaba. Maaşıma 3200 TL borcum sebebiyle haciz konuldu. Haciz konulduktan sonra da yapılandırma veya taksitlendirme yapabilir miyim? Acil cevaba ihtiyacım var.

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Haciz geldikten sonra da tabii ki yapılandırma veya taksitlendirme yapabilirsiniz, ancak borcun yapılandırma / taksitlendirme kapsamına giren borç olması gerekir. Öte yandan 6256 sayılı Kanunla tanınan yapılandırma / taksitlendirme için başvuru tarihi 1 Şubat 2021 tarihinde sona erdi. Eğer yeni bir kanun çıkmazsa, şartlarınız tutuyorsa sadece 6183/48. madde kapsamında yapılandırma / taksitlendirme yapabilirsiniz. SGK alacaklarıyla ilgili yapılandırma halinde haczin kaldırılıp kaldırılmayacağı ise https://www.isvesosyalguvenlik.com/yapilandirilan-borcla-ilgili-icra-haciz-veya-teminatlar-ne-olacak/ başlıklı yazıda açıklanmıştır.

  24. duygu dedi ki:

    Maaş hacizim var ne kadar borcumun kaldığını nasiĺ ve nerden öğrenebilirim

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Dosyanızın olduğu icra müdürlüğünden öğrenebilirsiniz.

      1. Ahmet dedi ki:

        Merhaba maaşımda haciz var 4te1i kesilip icraya gidiyor fakat işyerim bunun haricinde 2500 tl yediğim trafik cezası var bunuda maaşımdan kesiyor böyle bişey yapması doğrumudur

        1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

          Trafik cezası kendi aracınıza mı yoksa işyeri aracına mı ait ?

          1. Ahmet dedi ki:

            İşyeri aracı

          2. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

            Bu konunun maaşınıza konulan hacizle ilgisi yok, normalde iş sözleşmenizde sizin sebep olduğunuz trafik cezalarının maaşınızdan kesileceği yönünde bir hüküm yoksa, siz kabul etmedikçe işveren bu kesintiyi yapamaz, hakkınızda dava açarak bunun talep etmesi gerekir.

          3. Serkan dedi ki:

            Merhaba iyi günler.
            Benim vakıfbanktan maaş haczi uygulanıyor miktar 44 bin TL ile başladı şuan 14 bin TL kadar kaldı.fakat bugün iş yerine icra dairesi yazı göndermiş hali hazırda kesilen tutar güncellemeler 47 bin TL olarak yani neredeyse 30 bin TL faiz eklediler sonuç olarak başa döndük bu şekilde bu borcta bitmez ne yapabilirim çok yüksek bir oran ne yapmam gerekli

      2. Ramazan dedi ki:

        Merhaba maaşımdan şahısa kesilen 4/1 bir icra bulunmaktadır.vergi dairesinden hesabıma bloke konuldu adli para cezasından dolayı (2007 yılından kalan bir borç) bloke kaldırıldı fakat iş yerime yazı gönderecekler . Adli para cezası şahıs borcunun önüne geçer mi yoksa sıraya mı girer yada yarı yarıyamı kesilir yardımcı olursanız sevinirim

        1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

          İflas masasında öncelikli alacaklar var, ancak bu konuda öncelik uygulanır mı, adli para cezanız sıraya mı girer mevzuata bakmadan buna cevap vermemiz zor. Buna karşılık sonuç ne olursa olsun fark etmez, 4857 sayılı İş Kanununun 35 inci maddesi uyarınca maaşınızın dörtte birinden fazlasına haciz konulamaz.

          1. Ramazan dedi ki:

            Bilgilendirme için çok teşekkür ederim peki bu mevzuat detayını net olarak nereden öğrenebilirim

          2. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

            Bu konudaki ayrıntılı bilgiyi İcra Müdürlüğünden alabilirsiniz.

  25. Ugur dedi ki:

    Selamın aleyküm maaşımda haciz varken bir kaç ay ödeme yapıldı fakat 4 aydır işten ayrıldım ve şimdi çalışmıyorum lakin bir alacaklim daha var ve tartıştık bana Yıldırım haczi yapacağını söyledi tekrar işe girdiğimde hangi taraf haciz edebilir teşekkürler

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Aleykum Selam. Hangi taraf erken davranırsa o taraf maaşınıza haciz koydurabilir. Maaşınız daha önce konulmuş olan haciz o zamanki işyeriniz için geçerlidir, başka işyerinde işe başlamanız halinde yeni işyerine tekrar haciz yazısı gitmesi gerekir. Ancak hangi taraf haciz koydurursa koydursun fark etmez, İş Kanununun 35 inci maddesine göre maaşınızın dörtte birinden fazlası haczedilemez, dolayısıyla sizin için değişen birşey olmaz.

    2. Ugur dedi ki:

      Birde şu vardı haciz yapılan alacaklı işe başladığımda tekrar kesinti olurmu yoksa tekrar icra müdürlüğünden haciz işlemleri başlatmasimi gereklidir teşekkürler

      1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

        Daha önceki cevabımızda belirtmiştik, aynı işyerinde işe başlarsanız haciz kesintisi için yazı gerekmez, farklı işyerinde işe başlarsanız o işyerine yazı gelmesi gerekir. Çünkü haciz kesintisiyle ilgili yazı hangi işyerine gönderilmişse sadece o işyeri için geçerlidir.

  26. Hakan dedi ki:

    Maaş haczinde ödenecek tutar bittiğinde haciz kalkar mı Yoksa ödeme bittiği hâlde devam eder mi

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Normalde kalkması gerekir, ancak işveren bu bilgiye sahip değilse sorumluluktan çekinerek maaş haczini devam ettirebilir, bu durumda haczin kesintisinin sona erdiğine dair icra müdürlüğünden yazı alınıp işyerine verilmesi gerekir.

  27. Ali dedi ki:

    İyi akşamlar benim maaşıma haciz konulmuştu faiziyle beraber 35 bin TL. Fakat üç ay önce aynı yerden sadece faiz olarak 20 bin TL daha haciz geldiğini öğrendim. Bu yaptıkları yasalmı, itiraz etme hakkım varmı. Bu arada ana para sadece 20 bin tl

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Konunun içeriğini bilmediğimiz için sorunuza cevap vermemiz zor, dosyalarınızın bulunduğu icra müdürlüğü ile görüşmenizde fayda var.

  28. Okan dedi ki:

    2 tane haczim var,biri maastan kesiliyo,oburu beklerken eve haciz gelir mi

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Alacaklının veya avukatının niyetine – tercihine bağlı bir durum. Ancak eve haciz gelse bile borçlunun yaşamı için gerekli ev eşyalarına haciz konulamaz.

  29. Abdurrahman dedi ki:

    Boşandığım eşim yetim maaşı ve emekli maaşı alırken , SGK muvazaalı boşanma diye yetim maşını kesti . Eski eşim iptal davası açtı. Bu arada SGK borç bildirim belgesi gönderdi ve 35 gün sonra hiç bir ödeme emri göndermeden Şubat ayı emekli maaşından 1/4 oranında (600 tl ) kesinti yapmış. Ödeme emrine itiraz edecekti, ödeme emri yapmadan kesinti yapması normal mı?. Ne yapmalı? Teşekkürler.

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Normalde SGK kişilerin diğer borçları için (örneğin prim borcu için) ödeme emri gönderdikten sonra emekli maaşına haciz koymakta ve kesintiye başlamaktadır. Ancak bu kesinti de yersi ödenen aylıkla ilgili olduğu için icra takibi başlatmadan, dolayısıyla ödeme emri göndermeden kesinti yapma yoluna gitmiş olabilir. Eski eşiniz ödeme emri gönderilmemiş olsa bile yine de emekli maaşındaki yapılan kesintinin kaldırılması için SGK’ya itirazda bulunabilir. Buna karşılık, ister ödeme emri gönderildikten sonra kesinti başlamış olsun, isterse doğrudan kesinti başlamış olsun fark etmez, mahkeme tarafından verilmiş bir karar olmadıkça SGK itirazı kabul etmeyebilir. Eski eşiniz isterse emekli maaşındaki kesintinin durması için mahkemeden ihtiyati tedbir kararı vermesini talep edebilir.

      1. Abdurrahman dedi ki:

        iptal davasının ilk duruşması Temmuz ayının birinde. Temmuz ayının birinde yapılacak duruşmada mı ihtiyati tedbir kararı verilmesini talep edecek. Teşekkür ederim.

        1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

          Aslında dava dilekçesine ihtiyati tedbir talebi de başta yazılabilirdi, ancak ilk duruşmada da hakimden talep edilebilir herhalde.

          1. Başak dedi ki:

            Ve tehdit ediliyorum geri kalani ödemezseniz evinize icra göndeririz diye

          2. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

            İsterseniz önce dosyanıza bakan İcra Müdürlüğü ile görüşün, size daha ayrıntılı bilgi verirler belki.

          3. Zeynep dedi ki:

            Merhaba benim maaşımda icra var 32binden 12ine düştü hala ödüyorum arayip tamamen kapatmak istedim kabul edilmedi ve aksine borcuma faiz geldiğini ve 35ine çıktığı söylendi ne yapmaliyim

          4. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

            Konuyla ilgili olarak icra müdürlüğü ile görüşün, belki size yol gösterebilirler.

  30. Başak dedi ki:

    Benim maaşımda icra var 35bintl kadardi odeye kesile kesile 17bin tl’ye düşürdüm varlık şirketini aradım 17bin’i nakit para ile kapatmak istediğimi söyledim fakat benim borcum hala 35bin olarak duruyormus faiz işleniyor iş yerindeki bildirim geçerli değil dendi fazla para talep ediliyor bu ne kadar doğru savcılığa şikayet etmelimiyim…

  31. Mehmet dedi ki:

    17 yaşından küçukken kefil olarak senete imza attim ve maaşıma haciz geldi ne yapmam gerekiyor

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      18 yaşından küçükler reşit sayılmadığından kefil de olamazlar, ancak hukuki bir konu isterseniz yine de bir avukata sorun.

  32. U dedi ki:

    Icra borcunu ödedim icra dairesinden de kaldırdım fakat yinede maaşım dan haciz kesintisi yapıldı bu kesintiyi geri alabilirmiyim

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      İcra müdürlüğü ile görüşüp, fazladan yapılan kesintinin iadesini talep edebilirsiniz.

  33. Ahmey dedi ki:

    Arkadaşım …… dan telefon alırken kefil oldum benden sonra benim haberim ve imzam olmadan 2 ci telefonu almış evkur beni 2 ci telefondan da sorunlu tutuyor ben kendim kefil olduğum borçu ödemek istiyorum bana dün maaş hacizi geldi arkadaşım restaurant lar kapandığı için pandemi izinin de onda hiç bir kesinti yok devlet desteği aldığı için maaş cizimi tamamını kendisi üstlenebilirmi benim maaşımdan kesinti değilde kefil olduğum arkadaşın maaşından kesilebilir mi bunun için ne yapabiliriz yardımcı olurmusunuz

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Dosyanızın bulunduğu İcra Müdürlüğü ile görüşüp itirazda bulunabilirsiniz.

  34. zeynep dedi ki:

    öğrenim kredisi borcu sebebiyle hesaplarıma bloke kondu. tek seferde ödemek koşuluyla faizini silerler mi? ne yapmalıyım

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Kredi ve Yurtlar Kurumu ile görüşmeniz gerekir, biz bir şey söyleyemeyiz.

  35. İBRAHİM TAŞ dedi ki:

    24000 tl olarak hacze konulan borcum vardı maaşıma haciz konuldu ve kesintiler esnasında 17000 tl ödemişim daha sonra işten çıktığım için kesinti durdu fakat işe girince tekrar haciz yazısı geldi fakat borç 31000 tl görünüyor aradaki faize itiraz hakkım varmı bu arada borç senet borcu. Ödeme güçlüğünden ve geçim zorluğundan dolayı haczi durdurma şansım varmı

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Aradan ne kadar zaman geçti, kalan 7 bin liranın faiziyle birlikte 31 bin liraya çıkması normal mi bunu bizim bilmemiz mümkün değil. Belki de 31 bin lira 24 bin lira üzerinden hesaplanmıştır, maaşınızdan daha önce yapılan kesintiler dikkate alınmamıştır, belki işveren kesintileri ilgili yere ödememiştir. Dosyanızın bulunduğu icra müdürlüğü ile bir görüşün isterseniz.

  36. Süleyman dedi ki:

    Annem 6 ay önce vefat etti.kredi kartı borcu vardı.3 kardesiz ama tek sgklı calısan benim.maaşıma icra için yazı gönderilmiş.bu borcun tamamını bendenmi alıcaklar.uyaptan baktığımda 9binlik borcun 4/1 oranında haczine yazıyordu.miras paylaşımı ortak ama borç sadece bendenmi alınacak

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Bildiğimiz kadarıyla bu konuda bir mevzuat hükmü yani ölenin borçlarının varislerine mirastaki hisseleri oranında paylaştırılacağına dair bir hüküm yok. Ama isterseniz yine de bankaya itiraz da bulunun. Diğerleri sigortalı bir işte çalışmıyor olsa bile banka onlardan da alacağını tahsil etme yoluna gidebilir.

  37. Arzu dedi ki:

    Merhaba isbankasına olan borcumdan dolayi icra yapilacagina dair bor tebligat aldim.Isbankasi vekiliyle bir anlasma sagladik ve borcu taksitlendirsiler.Ertesi gün Avukatın hesabına ilk taksidi ödedim.Ancak uyaptan baktıgımda hem alacak dosyamın uzerine haciz konulmus,hemde maasima icra konulmus.Böyle bir sey yapabilirlermi?Anlasma saglayıp sonra nasıl haciz uyguluyorlar

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Bir yanlışlık olabilir, hacizleri anlaşma yapmadan önce koymuş, henüz kaldırmamış olabilirler, isterseniz dosyanızın bulunduğu icra müdürlüğü ile görüşün.

  38. Tarık dedi ki:

    Benim maaşımada haciz geldi ve maaş kartıma bloke kondu hiç bir şekilde para çekemiyorum icraa müdürlügünden maaşın 4/1 ni icra kestikten sonra geriye kalan maaşımı hemen alabilirmiyim banka blokeyi kaldırırmı

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      İcra müdürlüğüyle görüşün isterseniz, İş Kanununun 35 inci maddesi uyarınca nafaka borçları hariç işçilerin ücretlerinin dörtte birinden fazlası haczedilemeyeceği için normal uygulamada işyerlerine haciz bildirisi gönderilir, işveren işçinin maaşında haciz kesintisini yapıp ilgili yere öder, işçinin maaşının tamamına haciz / bloke konulması gibi bir uygulama yok.

  39. Mürvel öztürk dedi ki:

    Borcu yüzünden icra takibi yaptırdığım kişinin bir yerde çalıştığını öğrendim işyerinin adresini ortak arkadaşlarımız olduğu için onların yardımıyla öğrendim ve maaşına haciz işlemi yaptırmak için icra dairesine gittim fakat sgk girişini göremedikleri için haciz yapamayacaklarını söylediler sgk girişi olması şart mı haciz koydurtmak için SGK girişi varsa bile daha sisteme düşmemişse de haciz başlatamaz mıyım

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Anladığımız kadarıyla bahsettiğiniz kişi sigortasız çalışıyor, ancak kayıtlarda kendisi resmi olarak çalışıyor görünmediği için doğal olarak icra dairesi talebinizi kabul etmemiş.

      1. Mürvel öztürk dedi ki:

        Sigortasız çalışması mümkün değil kurumsal bir yerde çalışıyor büyük ihtimalle yeni giriş olduğu için girişi henüz bildirilmemiş olabilir. İşyeri kodunu görüp işyerinin adresini bulmak için SGK girişi olması gerek dediler ama adres zaten bende var ve ben bu yüzden vakit kaybetmiş olacağım ne önerirsiniz ne yapmalıyımcevap verirseniz çok sevinirim

  40. ismail dedi ki:

    merhaba:
    maaşıma haksız bir şekilde senetten dolayı haciz geldi neyse bu ay son taksidim de kesild. bundan sonraki süreçte herhangi birşey yapmam gerekiyor mu acaba?

  41. HÜSEYİN TOPRAK dedi ki:

    BEN ESIMDEN AYRILALI 10 YILI ASKIN OLDU HIC NAFA ODEMEDIM NAFAKAMI UST USTE TOPLASAM 30-35 BIN TL YAPAR IKEN BANA GELEN ISE 77 BIN LIRA HACIZ ISLEMI GELDI MAASIMA NE YAPMAM GEREK ILAVATEN BEN 10 YILDIR COCUGUMU GOREMEDIGIM ICIN NAFAKA ODEMEMISDIM YARDIM CI OLURSANIZ SEWINIRIM NE TUR BIR YOL IZLEMEM GEREK BENIM HICMI HAKKIM YOK DEVLET KITABINDA

  42. Volkan a dedi ki:

    Merhaba benim icram bitti sadece avukat parası kaldı onu vermek zorunda İYİ bununla ilgili Bi kanun var mı?

  43. Seyfi dedi ki:

    İşçim haftalik elden para aliyor. Borcunu ödemediği icin Maaşına haciz gelmiş maaş haccını elden kesip her ay belli bir kuruma yatiramicami söyleyip işçiyi ilgili avukata yönlendirdim ve işçi sorunu cozdum ödemeyi ben yapicam dedi daha sonrasında 22.04.2021 tarihinde evraksiz jandarma iş yerine gelip işveren olarak 150.000 bin t lik aracıma işcinin 15 bin tl borcu yüzünden el koydu her hangi bir yazili kagit olmadan e devlet üzerinden baktığımda 21.04.2021 yani dün aracına icra koyulmuş yine aynı 21.04.2021 de aracima yakalama kararı cıkmış ve iş yerimin yanina gelerek 22.04 2022 tarihinde aracıma jandarma el koydu çekiciyle aracımı çektiler böyle bir şeye hakları var mı bu durumda ne yapmamız gerekiyor ?? Ellerinde her hangi bir evrak yokdu aracımı alamazsınız benim borcum yok dediğim halde zor kullarak aracımı aldılar zorluk yarattığım için ifade için jandarmaya giderek ifade verdim işçi yüzünden işveren olarak bu durumda nasil bir yol izlemem lazım dava yolum var mı??

  44. Ramazan dedi ki:

    Mrb, köydeki tarladan enerji hattı geçicekti, enerji piyasası hisse sahipline bedel ödedi cüzi bir miktar.
    Daha sonra bu bedeli geri almak için dava açmışlar ve ilamlı icra sonucunda tüm hissedarların borcu için sadece benim maaşıma haciz konmuş,
    Böyle birşey nasıl olabilir.
    En düşük hisse bana ait ama tüm borç sadece benden tahsil ediliyor….?

  45. Kaya dedi ki:

    Kamu personeliyim astsubayım maasima haciz gelmiş 4/1 oraninda iki şey merak ediyorum 1. Bu haciz 6 bin tl toplam bu benim meslegimi etkiler mi 2. ben ana parayi ödeyip haczi kapama imkanim var ama ödemicem aylik maasimdan kesilsin benim icin daha yararli olacak bu maasa gelen haczi taksitlendirebiliyor muyum

  46. Ersin bayraktar dedi ki:

    Maaşımdan her ay 4/1 oranında kesinti yapılıyordu. Fakat bu ay farklı bir borçlu olduğum kişi maaşımın tamamına haciz ve bloke koydurmuş. Bankayla görüştüğümde, işveren maaş hesabı olarak hesap açmadığı için koyabilirler dedi. Fakat maaşım hesabıma her ay maaş adı altında yatıyor. Ne yapmalıyım?

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      İşverenden acil olarak hatanın düzeltilmesini talep edebilirsiniz, muhtemelen işveren sizin kazancınızı SGK’ya eksik bildiriyor, bu nedenle banka hesabınıza ücret ödemesi olarak yatırmadı. Normalde İş Kanununa göre işçinin maaşından 4/1 oranından fazla kesinti yapılamaz, kaç tane haciz konulursa konulsun farketmez.

  47. Aykut dedi ki:

    Bn yeni sigortali ise giricem maas haczi ise girdikten kac ay sonra gelir

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Bunun bir süresi yok, maaşınıza haciz koyduracak alacaklının durumu fark etmesine, talebine bağlı bir durum.

  48. elif dedi ki:

    merhaba iş yerine maaş haczi geldi işveren kesinti yaparak mı yatıracak yoksa maaşı belirtilen hesaba yatırıp icra dairesi mi kesinti yapacak

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Maaşınızın dörtte birini aşmamak üzere işveren belirtilen tutarı maaşınızdan kesip ilgili hesaba yatıracak, maaşın kalanını size ödeyecek.

  49. sedat dedi ki:

    bir arkadasımdan alacagım var arkadasımla avukata gıdıp örnek 1.500 liranın hacız konulmasın ı talep etsen bu uygulanır mı

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Elinizde alacağınıza dair belge varsa olabilir. Belge yoksa ilamsız takip yoluna gidilmesi gerekir ki avukat bunu kabul etmeyebilir. Ayrıca avukatlık ücreti belki de sizin alacağınız 1500 lirayı geçer.

      1. sedat dedi ki:

        elimde 400.000 liralık senedi var kendısının 3000 lira geliri var aukatlık ucretı ortalama ne kadar olur birde ornek bu 3.000 liranın 1.500 el koyabılırmıyız

        1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

          Eğer bu kişi herhangi bir işyerinde çalışıyorsa, İş Kanununun 35 inci maddesi gereği aylık ücretinin / maaşının en fazla dörtte birine haciz koydurabilirsiniz. Avukatlık ücretini de Avukatlık Asgari Ücret Tarifesinden bakabilirsiniz.

  50. doğa dedi ki:

    Merhaba farklı bankalarda 3 kredi borcum ve diğer 3 bankada kredi kaartı borçlrım var bunlar ,craya gittiği durumda hepsi toplumu kesilir maaşımdan yoksa farklı farklı mı

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Bankaların aynı anda maşınıza haciz koydurup koydurmamalarına bağlı bir durum ancak maaşınıza kaç banka haciz koydurursa koydursun fark etmez, aylık maaşınızdan yapılacak haciz kesintisi maşınızın dörtte birinden fazla olamaz.

  51. Barış dedi ki:

    Merhaba. Maaşıma henüz haciz gelmedi fakat işleyiş ne şekilde oluyor aydınlatır mısınız. Bir miktar kredi çektim, aylık taksit tutarım 1400 TL fakat benim ödeme gücüm en fazla 1000 TL. Haliyle ilk taksiti bile tam şekilde yatıramayacağım. Bankayla iletişime geçsem, durumu anlatsam yapılandırma yapılabilir mi, yapılandırma için bir süre borcu ödememem mi gerekiyor. Teşekkürler.

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Maaşa haciz konulması işlemi, alacaklının icra müdürlüğüne başvurusuna istinaden yapılıyor. Bankayla anlaşırsanız, banka icra müdürlüğüne bu konuda başvurmazsa sorun olmaz. Yani çalışanın maaşına haciz konulması otomatik işleyen bir süreç değil. Alacaklının talebine ve icra müdürlüğünün kabulüne bağlı bir durum.

  52. Seyfi dedi ki:

    Maasimiñ dörtte biri hacize kesiliyo ısyerimden maaşım bir bolumu bankaya yatiyo ayriyeten kesildi ği halde bankaya yatan parada bloke olurmu

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      İş Kanununun 35 inci maddesine göre işçinin maaşının dörtte birinden fazlası haczedilemez (nafaka borçları hariç). Maaşınızın dörtte biri zaten hacizli olduğuna göre, kalan maaşınıza bloke konulamaz.

  53. Metin dedi ki:

    Elektrik borcundan dolayı icralık oldum faturayı yatırdım ama icra dairesi maaşımdan parayı kesti bu konuda nereye baş vurmalıyım kesilen ücreti alabilirmiyim

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Eğer maaşınızdan yapılan icra kesintisi elektrik şirketinin hesabına geçtiyse parayı oradan talep edebilirsiniz, isterseniz önce ilgili icra dairesi ile görüşün.

  54. Ömer dedi ki:

    Maaş haczi bittikten sonra ne yapılması gerek. Icra dairesi ekstra değerli kağıt ve mühür parası vb. Şeyler için ücret talep eder mı?

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Bildiğimiz kadarıyla icra dairesi sonradan başka bir talepte bulunmuyor. Çalışanın maaşından haciz kesintisi yapılması gereken süre bittikten sonra artık kesinti yapmamak gerekir.

  55. Mutlu Hepçakar dedi ki:

    Maaşımdaki 1/4 lik kesintiden sonra maaş hesabıma yatan paradan maaş bankam borca istinaden kesinti yapabilir mi yoksa sıraya mı girer. Birde maaşım dışındaki ikramiye ve toplu sözleşme geriye dönük toplu ödenen paranın tamamına mı yoksa 1/4 üne mi haciz konur. Bu konuda bilgi alabilir miyim teşekkürler.

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Maaşınızdan zaten 1/4 oranında haciz kesintisi yapıldığına göre, bankaya yatırılan maaştan artık başka bir haciz / icra kesintisi yapılamaz. Öte yandan Kanunda “İşçilerin aylık ücretlerinin dörtte birinden fazlası haczedilemez” hükmü yer aldığından, bu sınırlama sadece aylık ücret kapsamındaki ödemeler için geçerlidir.

  56. Tuncay dedi ki:

    Hayırlı günler,maaşımda icralık dosyalarımdan dolayı yıllardır kesinti olmkata,peki ben şu an hangi dosya borcu ödeniyor ve ne kadar kaldı,sırada hangi dosya var vb soruların cevabına nereden ulaşabilirim..

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      İcra müdürlüğünden öğrenebilirsiniz.

      1. Uğur dedi ki:

        Mrb benim 55 bin tl olarak bankadan işyerine icra geldi ve her ay maaşımdan kesinti oluyor peki bu 55 bin durduğu yerde duruyormu yoksa faiz işliyor mu acaba bunu öğrenmek istemiştim

        1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

          Kamu alacaklarında (örneğin SGK alacaklarında) kalan borç için faiz işlemeye devam etmektedir. Diğer şahıs alacaklarında da eğer alacaklı borçlunun ödediği veya aylık maaşından kesilen tutarların önce faizden düşülmesini talep etmişse o zaman kalan borç bakiyesine faiz işlemeye devam eder.

  57. Arslan dedi ki:

    Kolay gelsin icra için maaşından 4/1 oranında ksinti yapılıyor. Bunu nasıl takip edebilirim. Yani mesela 3000 tl borç var her ay 800 kesiliyor. 3000 tş den düştüğünü nasıl bilicem

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Dosyanızın bulunduğu icra müdürlüğüyle görüşüp bilgi alabilirsiniz.

  58. Mustafa dedi ki:

    Benim maaşıma icra geldi ben icra avukatı bulup icrayı ödedim..Ama yinede maaşımdan kesinti oldu işveren yetkili kişiyle görüştüm. Kapatma metni gelmedi lazım dedi ben bunu nereden alcam veya bana ne zaman gelir.

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Yazı gelmesini beklemeden icra müdürlüğü ile görüşmenizde fayda var.

  59. Egemen dedi ki:

    Merhaba maaşım 6000 tl diyelim ve birden çok bankaya borçlu olduğumu varsayalım yinede ilk sıradaki 4/1 ne mi el koyar yani 2000 tl sinemi yoksa diğerlerine kalan 4000 bin tl için alabilirler mi birde mesai ücretlerine haciz edebiliyorlar mi teşekkürler şimdiden

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      İşyerine gönderilen haciz müzekkerelerini (çalışanın maaşından haciz kesintisi yapılmasına dair icra müdürlüğü yazılarını) işverenin sıraya koyması, ilk gelen yazı gereği yapılması gereken haciz kesintileri sona erdikten sonra, sıradaki haciz için kesinti yapmaya başlaması gerekir. Mesai ücreti de haczedilebilir ancak 4/1 sınırlaması bunun için de geçerlidir.

      1. Can dedi ki:

        Sayın admin benim 2 bankaya borcumdan dolayı icralık oldum, dosyalar avukatta, şimdi maaştan herhangi bir kesinti yok lâkin yakında 4/1 oranında kesilecek,

        Benim sorum baska diğer hesabimda 500 tl para var bu paraya bloke koyabilirmi?

        1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

          Ücret, maaş dışındaki pir para ise bloke koyabilirler.

          1. Gizem dedi ki:

            Ssk li işten ayrilmistim maaş haczi çıktığım işyerine gönderildi ama calismadigim bildirildi su an başka sskli iste calisiyorum ama maaş haczi ve ihtiyati haciz konmus arsadaki hisseme maaş haczi yapıldığı halde ihtiyati haciz olurmu yada icra kesintisi maaştan yapılmaya baslancak arsadaki hissemi satışa çıkarmaya hakları varmi satilabilirmi benden borcun tamamini istiyorlar yoksa arsa satışa gider deniyor icradan is bankasi

          2. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

            Alacaklı aynı anda borçlunun hem maaşına, hem adına kayıtlı menkul ve/veya gayrimenkullere haciz koydurabilir, bu konudaki tek sınır alacak tutarıdır, alacak tutarından fazlasına haciz koyduramaz. Ancak arsaya konulacak hacizde bu sınırlama geçerli değil, bu konuda yarım yapılamayacağı için mecburen haciz tamamına konulur.

  60. Kadir dedi ki:

    Benim 2 adet kredi borcum var ve kredi kartı borcum var hepsi aynı bankada kendi işimi yaparak şimdiye kadar ödeyebildim fakat işim battı ve artık gelirim yok , şimdi eski işime geri döndüm aylık 3500 TL maaşım olacak ama maaşım borçlu olduğum bankaya yatacak bu yüzden banka her ay bana yatan bütün paraya otamatik ödeme olarak alacak , ben kiramı ve geçimimi saglayamam bu durumda . İcra ya verilip 4/1 oranında kesintiye razıyım ama bu şekilde hiç aylık maaşımdan bana belki 100 TL kalacak . Bu durumda ne yapabilirim lütfen yardımcı olur musunuz

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Bankanın kendi alacağı için de olsa siz kabul etmedikçe, onay vermedikçe maaşınıza haciz koyma yetkisi yok, sadece işveren icra müdürlüğü yazısına istinaden çalışanın maaşından en fazla dörtte bir oranında kesinti yapabilir. Bu konudaki açıklama https://www.isvesosyalguvenlik.com/maasindan-haciz-kesintisi-yapilan-iscinin-bankaya-yatan-parasina-da-haciz-konulabilir-mi/ başlıklı yazıda bulunmaktadır. Banka sadece maaşınızın dörtte birine haciz koydurabilir.

      1. Murat dedi ki:

        Merhaba maaşımın 4te 1 dışında fazladan para çekildi ne yapmam gerekir

        1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

          Eğer haciz kapsamında çekildiyse bu para icra müdürlüğüyle görüşebilirsiniz, ancak bunun için de fazladan çekilen paranın niçin çekildiğini öğrenmeniz gerekir. (Bkz. https://www.isvesosyalguvenlik.com/maasindan-haciz-kesintisi-yapilan-iscinin-bankaya-yatan-parasina-da-haciz-konulabilir-mi/)

  61. Kadir bayram dedi ki:

    Merhaba benim maasim 4/1 oraninda kesiliyor ama ilk defa basma boyle br olay geldi benm 3 bankaya brcm vardi auan hangisi kesiyor odenmislerin brcunu vs.nereden gorebilirim cevaplarsaniz sevinirim

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      İşverene gelen maaşınızdan haciz kesintisi yapılması gerektiğine dair yazıda bellidir, eğer her banka için ayrı ayrı yazı geldiyse, şu an yapılan haciz kesintisi ilk gelen yazıyla ilgilidir, ilk gelen yazıda belirtilen alacaklıya ait borç bitmeden diğeriyle ilgili haciz kesintisi başlamaz. İşyerinden bilgi alamazsanız, icra müdürlüğüyle görüşüp bilgi alabilirsiniz.

  62. aslan dedi ki:

    merhaba maaş haczi geldi özel bir şirkette maaş + prim olarak çalışıyorum ve şirket tamamını sgk ya gösteriyor maaş haczi maaşın 1/4 üne konulacak ama yan haklar prim mesai kıdem tazminat ikramiye tamamına el koyacaklarını yazmışlar bu mümkün mü? bordroya yatan maaş + prim örneğin toplam 5000 tl bunun 1/4 üne mi koyacaklar yoksa asgari ücretin 1/4 üne koyup yan hakların tamamını mı alacaklar cevaplarsanız çok sevinirim

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      İş Kanununun 35 inci maddesinde, işçilerin aylık ücretlerinin dörtte birinden fazlası haczedilemez veya başkasına devir ve temlik olunamaz hükmü yer almaktadır. Haciz kesintisinde asgari ücret değil, çalışanın gerçek ücreti dikkate alınır. Söz konusu sınırlama sadece ücret / maaş için geçerli olduğundan, bunlar dışında kalan ödemelerin tamamına haciz konulabilir, dörtte bir sınırlaması burada geçerli değildir.

  63. Muhittin dedi ki:

    Merhaba maaşım da haciz vardı hukuk bürosu kampanya yaptı borç harç para bulduk hepsini ödediğin halde hala maaşımdan haciz kesintisi oldu bu parayı nasıl geri alabilirim devam etmemesi için ne yapabilirim şimdiden teşekkürler

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Konuyla ilgili olarak icra müdürlüğü ile görüşüp bilgi alabilirsiniz.

  64. Nihat dedi ki:

    Merhaba benim maasimda birden fazla haciz var geçen ay biri bitti şirket 315 yatırması gerekirken 1/4 dördünü hesip 705 TL yatırıyor avukat 378 TL’yi şirkete gönderiyor geri şirket bu parayı bana vermiyor sıradakine yatircam diye maasimdanda 1/4 kesiyor artı bu 378 tlyide yatırıyor geri gelen paranın üzerini tamamlayıp yatırması gerekmiyor mu bir maaşımdan iki icra ödemiş olmuyormu 378 TL’yi alabilirmiyim şirketten muhasebe son taksitte kalan kusurati kesmek zorunda değilimi kalanı avukat bildirdiği halde muhasebe bilinçli olarak 1/4 kesiyor parayı isteyince icradan dönemi veremem diyor bu ay maaşımdan 1/4 kesildi üzerinede 378 yatırdı bunu yapabilir mi

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Bir maaştan birden fazla icra ödemesi olmaz diye bir şey yok, burada tek sınırlama; icra ve haciz nedeniyle işçinin aylık ücretinin / maaşının dörtte birinden fazlası kesilemez. Eğer işçinin maaşına birden fazla haciz gelmişse ve ilk gelen haciz için aylık yapılan kesinti maaşın dörtte birini geçmiyorsa, sınırı aşmamak şartıyla diğer hacizler için de kesinti yapılabilir. Bu konuda isterseniz icra müdürlüğüyle görüşebilirsiniz.

      1. Can dedi ki:

        Merhaba

        Benim maaşıma haciz geldi , bunun dışında tüm hesaplara bloke geleceği söyledi avukat , maaşımdan kesiliyor zaten diğer banka hesaplarına nasıl bloke koyabilir? Bu blokeleri kaldırma yolu varmıdır?

        2 dosyam var biri 4/1 yeni kesilmeye başladı , diğer dosya duruyor 7500 tl civari toplam.. diyelimn başka bankada 100 tl param vardı onuda alabilirlermi? Bunun çaresi yokmu?

        1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

          Bu konudaki ayrıntılı açıklama https://www.isvesosyalguvenlik.com/maasindan-haciz-kesintisi-yapilan-iscinin-bankaya-yatan-parasina-da-haciz-konulabilir-mi/ başlıklı yazıda yer almaktadır. Alacaklının avukatı bankaya yatan maaşınıza / ücretinize bloke koyduramaz, bankadaki diğer paralarınıza ise bloke koydurabilir.

          1. Canan dedi ki:

            Merhaba öncelikle sorulara cevap verdiğiniz için teşekkürler.

            Annem emekli maaşı ni alamıyor, tüm maaşına banka el koyuyor, annem kredi çekmiş arka arkaya sanırım birazda laf cambazlığı yapıp annemi kandırmışlar.

            2800 tl maaşından 1 kuruş bile alamıyor çektiği krediler yüzünden, en azından 800 tl alabilmesi için yapılabilecek bir sey var mı?

  65. Çağlar dedi ki:

    Kolay gelsin iyi çalışmalar. Benim sorum icra dairesi yazı gönderip maaşımın 4.1 oranına el koydu ama ilk önce ihtiyati haciz yoluyla aracıma yakalama ve ihtiyati haciz var maaştan kestiği halde bu haciz kalkarmı haciz den haberim olduğu için aracı sakladım.

  66. murat dedi ki:

    merhaba ismim murat helimoğlu karamanda yasıyorum yazılarınızı ılgıyle takıp edıyorum benım buyuk bır sorunum var hukuki acıdan haklılığım nedir haklımıyım haklıyssam ne yapmamı tavsıye edersınız yardımınıza ıhtıyacım var konuyu kısaca özetlıyım bır özel guvenlık fırması bunyesın özel bır fabrıkada 6yıldır guvenlık gorevlısıyım maaşımda haciz var ve bekleyen bır kac haczım daha var yalnız calıstıgım guvenlık sırketı borcu bıtmıs ıcram ıcın borclu oldugum alacaklımın avukatıyla borc bıttıkten sonra hıc bır sekılde ıletısıme gecmemıs borc bıttı borcu yoktur kagadı almamıs borcun bıttıgını bana bıldırmemıs ve borc mıktarını ödeyıp borc bıttı dıyerek 2cı sıradakı borclu oldugum hukuk fırmasını sıraya alıp ona ödeme yapmaya başlamıs fakat bu 2cı fırmanın dosya suresı dolmus 2015te acıldıgı ıcın 8.9 aylık yatırdıgı ıcralar hep gerı gelmıs ılk borclu oldugum fırma ıse sırketımın dosyanın kapanması ıcın borcun bıttıgını ne alacaklıma nede bana bıldırmedıgı ıcın benımle ıletısıme gectı ben borcun bıttıgınden yada devam eettıgınden haberım yok 8.9 aydır ıcranız gelmıyor dedı sırketımle konustum evet geldı bırıktı dedı dosyadan gerı donuyor dedı gerı donen para ıse basladıgı ve kapanan 2cı alacaklımın dosyasında bırıken para bu parayı bana gonderdı yatır borcu yok kagadını al dedı yatırdım borcu yoktur kagadını sırkete gonderdım sırketım yalnış yatırmıssın ben bu borcu 8.9 ay once odedım bıttı bu para 2cı dosyanın dedı bu parayı gerı ver dedı bende burda benım hatam yok madem borcu odendı neden borcu yok kagadı almadın neden bana bılgı vermedın dedım ben bunu takıp etmek haber vermek zorunda degılım dedı basladıgı 2cı ıcra dosyası ıse zamanında yenılenmedıgı ıcın kapanmıs dosyanın yenılenıp sıraya yenıden gırmesı gerekıyor sırket bu yatırdıgım 8000 tl parayı benden gerı ıstıyor ve bu sırasını kaybeden dosyaya yatıracagını soyluyor bende dıyorumkı madem ılk dosyaya yalnıs yatırıldı bu senın sorumsuzlugun dosyayı neden kapattırmadın yada bana haber vermedın aynı borcu senın yuzunden 2 kez ödedım ve verecek durumum yok sırketımde benım temmuz ve agustos ayı 2 aydır maaşıma el koyup vermıyor ve 3 cu ayıda vermeyecegını soyluyor kapanmıs yenılenmesı gereken sırasını kaybeden dosyaya yatıracagını soyleyıp benı magdur edıyor burada benım hakkım nedır ne yapmalıyım yasal olarak ne yapabılırım sımdıden cok teskler ıyı calısmalar

  67. Mustafa dedi ki:

    Maaşımda haciz varken GİRDİ,ÇIKTI yaparsam,sigortam yeniden başladığında önceki hacizler düsermi,yeniden haciz evrakı gönderilmesi gerekiyormu ? Teşekkür ederim…

  68. Can dedi ki:

    Merhabalar maşıma haciz gelmişti ben kendim havale yaparak borcu ödememe rağmen işverene ibraname gelmediği için maaşımın 1/4 ini kesmişti tabi ben borcu kapatmış bulundum fakat bu para bana geri dönmedi avukatı aradım icra geri iade yapmıştır diyor fosyada para bulunmuyor diyo iş yeri ise bize dönüş yapılmadı bizde böyle bi para yok diyor ne yapmam lazım

  69. Murat dedi ki:

    İş yerine gelen maasa haciz bildirisine itiraz edilebilirmi esilirse ne kadar süre içinde edlir

  70. Arzu dedi ki:

    Merhaba.. 2 banka hesabıma sgk kurumu bir kapanmamış bir şirket hissedarı olduğum için hacz koydu. Fakat bu hesabın içinde işsizlik ödeneğimde var.. Şu an tek geçim kaynağımıda haczlediler.. İtiraz etmeme rağmen hiç bir işlem yapamayacaklarını söylediler.. Bu durumda ne yapabilirim.. Lütfen yardımcı olun

  71. İsmail Dündar dedi ki:

    İş arkadasima elden bir miktar para ve altın verdim. Şu an aynı iş yerinde çalışıyoruz ama paramı bir türlü alamıyorum. Maaşına nasıl haciz koydura bilirim.

  72. Halit dedi ki:

    Ben asgari ücretle çalışan biriyim maasimin 1/4kesiliyor ayrıca maastan 2 hafta sonra tesfik primi yatıyor 200 300 lira kadar ve icra dairesi tesfik priminde hepsini almis ve ben buna itiraz dilekçesi yapabilirmiyim tesfik primin hepsi deilde 1/4kesilmesi için evimi gecindirmekta guclukk çekiyorum cunku zor durumda kaliyorum

  73. Murat dedi ki:

    İşe yeni girdim içra borcum var kaç gün sonra içra gelir maaşıma

    1. Arif dedi ki:

      Sigorta görününce iş yerine kağıt gelir. Ondan sonra kesilmeye başlar

  74. levent dedi ki:

    5 bin banka ya borcum var hic ödeme yapamadım avukat aradı borcunun tamamı ödemek gerekiyor dedi maaş haciz gelirse ne kadar alır asgari ücretle calısıyorum

    1. Arif dedi ki:

      4/1 keserler

  75. Emir dedi ki:

    maaşımdan 4/1 icraya kesiliyor şuan.
    başka bir icra kağıdına dönüş yapılmadığı için çalıştığım şirketin hesaplarına bloke koyulmuş ve bir miktar ödeme yapmak zorunda kalmışlar
    benim haberim olmadan maaşımdan kesmişler taksit taksit benden keseceklermiş bu yasal bir durum mudur yardımcı olursanız çok sevinirim

    1. Huseyin toprak dedi ki:

      Merhaba benimde ayni sekilde bi durumum var

      maasimda 8 aydir devam eden sahsi borcdan haciz kesintim var maasimin 4 de biri kadar oraya kesiliyor.fakat tosya vergi dairesine borcum oldugundan yapilandirmayi geciktirdigimden dolayi butun banka hesaplarima bloke koyulmus simdi ne yapabilirim yapilandirmamin iki taksidi gecdigi icin benden borcun hepsini talep ediyorlar ama maasim da bankaya yatti cekemiyorum ne yapmam gerek bu konuda yardimci olabilirmisiniz cok elzem durumdayim lutfen bi yol gosterin cok.zor durumdayiz

      1. Arif dedi ki:

        O borcuda maaşından kestir. Ödeyemediği söyle. Korkma bişey yapamazlar

    2. Arif dedi ki:

      4/1den başka para lesemezler yasal değil

  76. Sadi Davarcı dedi ki:

    maaş haciz kesintisi 4/1 cok değilmi acaba bu kesinti oranın düşermi. kalan para yetmiyor

  77. Serdar dedi ki:

    Maas icra kesintisi bitti ne yapmam gerekiyo

  78. Yahya hasanoglu dedi ki:

    Ben maaş haczim var benim maaşımdan daha önce vermiş olduğum dilekçe ile 4/2 si kesiliyor idi 2 ay evvel tekrardan dilekçe verdim 4/1 kesilmesi hususunda beni icra hukuk mahkemesine gitmem hususunda karar verdi ne yapabilirim yardımlarınız için şimdiden teşekkürler

  79. Soner dedi ki:

    İcra dosyam açılmamış daha bugün avukat aradi şayet icra dosyası açılmış olsa sigortalı işte çalışıyorum aracıma icra yakalama kararı verir mi yoksa sadece maaşa icrami koyar

    1. Arif dedi ki:

      Maaşından keserler korkma.

  80. Belirtmek istemiyorum dedi ki:

    Merhaba ben işkur çalışanıyim eski dönemlere ait telefon faturası yüzünden benim maaşıma haciz geldi iskurdan aradılar haciz var ama ne kadar miktar olduğunu bilmediğimiz için maaşını yatiramiyoruz diyorlar ilgili avukatin danışmanı ile konuştum bana diyorlar borcunu ödersen takipsizlik yazısını göndeririz diyorlar nasıl bir yol izlemeliyim

    1. Arif dedi ki:

      Hiç korkma takma bile. Maaşından keserler.

  81. Müslüm dedi ki:

    Merhabalar Benimde icralık dosyam var her ay düzenli bir şekilde çalıştığım firma tarafından ilgili kuruma asgari maaşımın 4/1 yatırılıyor fakat bu ayki maaşımın tamamına garanti BBVA tarafından bloke koyuldu zor durumdayım 2 çocuğum var evim kira hayat pahalı tamamen çaresizim ne yapmalıyım blokeyi kaldırmak için lütfen bana dönüş yaparsanız mutlu olurum teşekkürler

    1. Arif dedi ki:

      Banka bloke koyamaz onda başka bişey vardır

  82. Efe dedi ki:

    Merhaba benim oğlum bekar ve bizimle yaşıyor maaşına haciz konuldu 4 te 1i kesildiği halde icra müdürlüğü eve 7 gün içerisinde borcun ödenmemesi halinde eve hacize geleceğini belirten evrak göndermiş bu olabilirmiş teşekkür ederim

    1. Arif dedi ki:

      Korkmayın bişey yapamazlar

  83. Kerim dedi ki:

    Merhabalar hali hazırda maasimin 1/4 icra mevcut lakin vergi dairesi maas hesabima e haciz uygulayıp bloke birakmis maasimin tümüne bloke birakabilir mi ve icram olduğu halde bunu yapabilir mi ?

  84. Canan koc dedi ki:

    Maaşımdan 515 TL kesilmiş nereye kesildi

  85. Berker dedi ki:

    x bankaya olan borcumdan dolayı yaklasık 1 senedir maasımda haciz var burdan kesinti yapılıyor fakat rapor parası diye yatan parayıda otomatik olarak cekmiş kesinti yaparken zaten ödenirken bu sekilde yatan rapor parasına el koyabiliyormu

  86. GÜRKAN ÇOBAN dedi ki:

    Maaşımda icra var ve her ay 1/4 ü kesiliyor. Bu ay banka promosyonu yatıyor maaş hesabıma ve onu blokeye alıyor.Bankaya borcum da yok. Bankanın maaş hesabıma kendi yatırdığı promosyonu blokeye alıyor.Yasal mıdır.Nasıl bir işlem yapmalıyım.Bilgilendiriseniz sevinirim.

  87. Arif dedi ki:

    Hiç birşey yapamazlar korkma. Sadece eve gelip bakarlar fazla eşyan yoksa yazıp giderler

  88. onur dedi ki:

    Merhabalar benim de bir sorum olcak benim de maaşım da haciz var maaşımın 4/1 kesmek yetmiyor gibi maaşımdaki sosyal haklarımın tamamını kesiyor ve cok zorlandım bu konu hakkında yardımcı olurmusunuz ne yapmam gerekiyor içra dairesine dilekce verilecek ise ne yazmalıyım teşekürler.

  89. Abdullah dedi ki:

    Merhaba. Benim birden fazla haciz dosyam var maaşımdan kesinti yapılıyor fakat hangi kurumun kestiğini bilmiyorum. Bunu nasıl öğrenebilirim.( e devlette dosyalar görünüyor fakat hangisinin maaşımı kestiği belli olmuyor)

  90. vedat dedi ki:

    benim bir şirketim vardı battım şimdi sigortalı bir işte çalışıyorum benim maaşıma şirket borcundan dolayı haciz gelirmi

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Şirketinizin vergi ve prim borcundan dolayı maaşınızın (dörtte birini aşmamak şartıyla) haciz gelebilir.

  91. Erdinç dedi ki:

    Merhaba bir sorum olacak benimde.maasimdan 4te 1 oranında kesinti olmasına rağmen. Mart 2022 de tüm banka hesaplarında olan param SGK tarafından blokaj yapılmış.blokaj sonrası alacağım ilk maaş henüz yatmadı.bu maaş hesabımın tamaminin blokeli olacağını ve çekemeyecegimi gösterir mi ?

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      SGK bankadaki paranıza işçilik alacağı (ücret) olarak değil de normal mevduat olarak görüp bloke koymuş olabilir. İşçinin bankaya yatan ücreti hiçbir şekilde haczedilemez, bloke konulamaz. İşçiden alacağı olan kişi, şirket veya kurum sadece işçinin işyerinden / işverenden aldığı ücrete / maaşa haciz koydurarak bunu yapabilir. Bu durumda da en fazla 4’te bir oranında haciz kesintisini işveren yapar, kalanını işçiye öder veya banka hesabına yatırır. Bu konudaki itirazınızı SGK’ya yapabilirsiniz. Ayrıca aşağıdaki linkte yer alan yazıda da bu konuda açıklama yer almaktadır.
      https://www.isvesosyalguvenlik.com/maasindan-haciz-kesintisi-yapilan-iscinin-bankaya-yatan-parasina-da-haciz-konulabilir-mi/

  92. Onur dedi ki:

    Maaşımın 4/1 banka borcundan hacizliyken hacizli maaşıma vergi dairesi tarafından tekrar haciz kondu hesabımda kalan paramı da bloke ettiler,arayıp durumu anlattığımda bilmiyoduk dilekçe yazın blokeyi kaldıralım dediler,dilekçe verdikten sonra da günlerce bankaya iletilen bildiri ulaşmadı,günde 10 saat çalışan bir işçiyim ailem var geçindirmekle mesul oldugum ama ne fatura ne eve harçlık bırakamaz hale getirdiler,benim bu vergi dairesini mahkemeye vermem mümkün mü? Yoksa burası Türkiye diyip kaderime mi razı olayım

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Vergi dairesinin blokenin kaldırılmasına dair yazıyı size verip vermeyeceğini, verse bile bankanın kabul edip etmeyeceğini bilemeyiz. İsterseniz CİMER’e şikayette bulunun.

  93. Cem dedi ki:

    Iyi günler özel bi fabrikada maaş arti ikramiye ile çalışmaktayım 3tane banka dosyam var hacizli iş yerime bildirim geldi sıraya koydular ziraat bankasi olana ödeme yapıldı yalniz maaşımdan 1/4 kesinti bide ikramiyemin hepsine haciz konuldu bu mümkünmü acaba ikramiyemin hepsine haciz konulabilirmi ek ücret olarak gözükmuyormu bu.

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      4857 sayılı İş Kanununun 35 inci maddesinde; “İşçilerin aylık ücretlerinin dörtte birinden fazlası haczedilemez veya başkasına devir ve temlik olunamaz.” hükmü yer aldığından, ikramiye ücret kapsamında sayılmayıp haciz konulmuştur. Kanununun 32 nci maddesinde ise ücret; genel anlamda ücret bir kimseye bir iş karşılığında işveren veya üçüncü kişiler tarafından sağlanan ve para ile ödenen tutar olarak tanımlanmıştır. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Çalışma Genel Müdürlüğünden bu konuda bilgi talep edebilirsiniz.

  94. Turgay aydemir dedi ki:

    Merhabalar. 2012 de çalıştığım bi şirkette trafik kazası geçirdim. Kaza yaptığım gün şirket aracının trafik poliçesi in zamanı bitmiş. Şimdi bununla alakalı maaş haciz koymuşlar. Patron ben ödeyeceğim diyor ama ödemiyor. Haciz dosyasında patronunda adı var. Bununla ilgili ne yapabilirim. Şimdiden teşekkürler

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      İlgili sigorta şirketine itirazda bulunabilirsiniz, eğer itirazınız kabul edilmezse işveren (patron) da parayı ödemezse İş Mahkemesinde dava açabilirsiniz.

  95. Cemal dedi ki:

    merhabalar icra müdürlüğüne itiraz ederek durdurdum ancak hukuk bürosu diyor ki maaşınıza kesilme olacak diyor ancak icra müdürlüğü ise durdujlarini belirtirken hukuk bürosu yetkili kişi bunu söylüyor yani yetkiliyemi dinlemeliyim yoksa icra dairesi zaten doğruluyor durdurulduğu nu

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      İcra müdürlüğünden doğrulasa bile işyerinize bu konuda yazı göndermediyse doğal olarak işyeri kesintiye devam eder, sizin itiraz veya beyanınızı dikkate almayabilir ya da en azından icra müdürlüğünden konuyla ilgili bir yazı alıp bunu işyerine ibraz edebilirsiniz.

  96. esra dedi ki:

    yeni işe girdiğimizde eski iş yerimizde ki maaş hesabına haciz devam mı ediyor. Yoksa yeni işe de haciz yazısı gelmesi sürüyor mu? yeni banka hesabı açıp mı girmeliyiz işe

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Yeni bir işyerinde işe başlamış olmanız halinde, daha önce haciz yazısı gelen işyerinde çalışmaya devam ediyorsanız, o işyeri haciz kesintisini devam ettirir, eğer o işyerinden ayrıldınızsa o işyeri artık size ücret ödemeyeceği için doğal olarak haciz kesintisini devam ettiremez. Yeni işyeri ise eski işyerine gelen haciz kesintisi yazısıyla bağlı değildir, yeni işyerine haciz kesintisi yapılmasına dair yazı gelmedikçe haciz kesintisi yapamaz.

  97. Hüseyin karakuş dedi ki:

    Merhaba benim maasımdan icra kesintisi oluyordu 1 ay kesildi daha sonra hepsini toplu sekılde kapattım fakat bu ay yine kesinti olmus maaşımdan kesintinin kimin yaptıgını nasıl bulabılırım

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      İcra müdürlüğü ile görüşüp öğrenebilirsiniz.

  98. Yunus dedi ki:

    Merhaba maaşımın 4/1 hacizli her ay kesiliyor ama başka bir alacaklı avukatlık bürosu evime icra kağıdı göndermiş ve şu anki maaş hesabıma bloke koydu sırada başka kişiler böyle birşey mümkün mü ve ne yapmam lazım

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Evet mümkün, aynı anda birden fazla alacaklı işçinin maaşına haciz koyabilir, ancak kaç kişi haciz koyarsa koysun fark etmez, konulan hacizler işçinin aylık maaşının sadece dörtte biri için geçerli olur, sadece ilk konulan hacizle maaş kesintisi yapılır, diğerleri sıraya konur.
      Öte yandan, evinize gelen hacizle ilgili olarak da bilginiz olsun, borçlu ve aynı çatı altında yaşayan aile bireyleri için lüzumlu sayılabilecek eşyalar haczedilemez. Örneğin evdeki soğutucu (buzdolabı) haczedilemez, evde birden fazla buzdolabı varsa fazlası haczedilebilir. Bu konuda internette araştırma yapabilir, alacaklı veya avukatı bu konudaki kanun hükmüne aykırı hareket ettiyse itirazda bulunabilirsiniz.

  99. Zübeyir dedi ki:

    Selamım aleyküm

    Maaşımım 4/1 kesilmekde fakat maaş hesabım haricindeki bir hesana bloke geldi bunu yapmaya hakları varmı bu konuda bilgi almak istiyorum

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Aleyküm selam. İşçilerin maaşlarına gelen haciz kesintileriyle ilgili işlemlerin, işveren tarafından yapılması, bunun için de haciz kesintisine ilişkin yazının / müzekkerenin icra müdürlüğü tarafından işyerine gönderilmesi gerekir. İşçinin maaşıyla ilgili haciz işlemleri, işçinin banka hesabına haciz / bloke konularak yapılamaz. Bu konuda ayrıntılı bilgi https://www.isvesosyalguvenlik.com/maasindan-haciz-kesintisi-yapilan-iscinin-bankaya-yatan-parasina-da-haciz-konulabilir-mi/ başlıklı yazıda yer almaktadır.
      Eğer banka hesabınıza konulan bloke işçilik ücreti / maaşı haricindeki hesaplarınızla, paralarınızla ilgiliyse, bu durumda İş Kanununda yer alan işçinin ücretinin 4’te birinden fazlasına haciz konulamayacağı şeklindeki sınırlama burada geçerli olmaz.

  100. Şevki çetinkaya dedi ki:

    Benim maaşdan kesindi var benim net maaş 4800 ama benim bankaya yatan dan kesindi oluyor yani mesaiden de kesindi oluyor

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Bu konuyla ilgili olarak yukarıdaki yoruma verdiğimiz cevapta linki yer alan Maaşından Haciz Kesintisi Yapılan İşçinin Bankaya Yatan Parasına da Haciz Konulabilir mi ? başlıklı yazıya bakabilirsiniz.

  101. Kahraman dedi ki:

    Merhabalar bankalara borcum var 8 yildir sigortali calisamiyorum sigortali bir iste calisip ve her ay girdi cikti yaparak maasimida elden alirsam is verene bi sıkınti olurmu yada haciz bildirmi geldiginde isten cikisimi verirse yinede kesinti yapmak zorundami tesekkur ederim sigortaya cok ihtiyacim var esim rahatsiz

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      İşverene zararı olur tabii ki, SGK işverenin sizi sigortasız çalıştırdığını tespit ettiğinde ceza uygular, Allah korusun bir iş kazasına maruz kalmanız halinde sorun olur. Sigortalı çalışmak çalışan açısından da kanunen zorunlu olduğundan, siz sigortasız çalışmayı kabul etseniz bile bu geçerli olmaz, işveren SGK’ya karşı sorumluluktan yine kurtulamaz. Girdiğiniz yere haciz kesintisi yazısı geldiğinde işveren çıkışınızı verdikten sonra haciz kesintisini yapma mecburiyeti de ortadan kalkar. Ancak işveren çıkışınızı verdikten sonra sizi çalıştırmaya devam etmek ister mi bilemeyiz. Öte yandan sigortaya ihtiyacınız varsa, sigortalı çalıştığınız zamanlar dışında isteğe bağlı sigortalı da olabilirsiniz.

  102. Sadık güzel dedi ki:

    Admin şuan maaşımda haciz var her ay kesinti oluyor ben işe giriş çıkış yaparsam haciz tekrar devam edermi

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      İşten çıktığınızda doğal olarak haciz kesintisi de durur, ancak aynı işyerinde tekrar işe başlarsanız işveren mecburen haciz kesintisine devam eder, devam etmek zorundadır.

  103. Receb tunç dedi ki:

    Maaş haczi kaldırılabiliyor mu karşı tarafın avutu tarafindan

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Tabii ki kaldırılabilir, ancak bunun için işyerine / işverene hitaben yazılmış icra müdürlüğü yazısı gerekir.

  104. Ebru dedi ki:

    Vergi borcundan dolayı maaş hesabımın 4 te 1 i bloke olması gerekirken tamamı bloke oldu. Gelir idaresinin sitesine baktığımda borcum icrada görünmüyor hesabımda hiç bir işlem yapamadığım için borcu ödeyip haczi de kaldıramıyorum ihtiyaçlarımı da karşılayamıyorum ne yapmalıyım yardımcı olur musunuz

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Hesabınıza bloke koyan vergi dairesiyle görüşüp itiraz edebilirsiniz, vergi dairesi itirazınızı dikkate almazsa Gelir İdaresi Başkanlığına itirazda bulunabilirsiniz. Çünkü 4857 sayılı İş Kanunu hükümlerine göre çalışanın aylık ücret veya maaşının dörtte birinden fazlasına haciz ve bloke konulamaz. Ayrıca işçinin bankaya yatan maaş veya ücretine hiçbir şekilde haciz veya bloke konulamaz. Bunun için icra dairesi veya ilgili kurumun işverene yazı gönderip, işveren tarafından işçinin ücret veya maaşından haciz kesintisi yaptırması gerekir.

  105. Ayşe dedi ki:

    Merhabalar oğlum 20 yaşında bir kaç banka kredisi borcu vardı düzenli ödüyordu bu pandemide işleri ters gitti ve borçlarını ödiyemedi bunun için eve haciz geldi şimdi sigortalı işe girdiği zaman maaşına farklı farklı banka kredisi ve kart borcu için hepsi haciz koya bilirmi yoksa biri bitip diğeri mi başlar ve faizleri devam ederim maşın kaçı kesilir

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Oğlunuzun kaç bankaya, ne kadar borcu olursa olsun fark etmez, aylık maaşının en fazla 4’te 1’ine haciz konulabilir. İşveren ilk haciz koyan alacaklı ile ilgili haciz kesintisini başlatır, diğerlerini sıraya koyar, ilk haciz koyduran alacaklının alacağı tamamen bitmeden sıradaki haciz kesintisine geçilemez. Bu konu https://www.isvesosyalguvenlik.com/iscisinin-maasina-birden-fazla-haciz-gelen-isveren-ne-yapmali/ başlıklı yazıda açıklanmıştır.

  106. M.Devrim dedi ki:

    Merhabalar bana gelen icraya itiraz ettim takip durduruldu mahkemelik olduk daha sonra istinafa gitti dosya ve hâlen bekleniyor lakin Antalya genel ıcra tekrar farklı bir dosya no ile bana ödeme emri göndermeden maaşıma icra geldi bunu yapan sigorta şirketi arada Antalya genel ıcra bu nasıl bir çelişki bilemedim

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Maaşınıza haciz koyduran alacaklıların ikisi de aynı mı farklı mı belirtmemişsiniz ancak alacaklı aynı gerçek veya tüzel kişi olsa da dosya farklı olabilir. Ayrıca çalışanın maaşına birden fazla haciz konulamayacağına dair bir kural yok, bu durumda işveren sonraki haciz kesintilerini sıraya koyar, biri bitince sıradaki diğerine geçer. (Bkz. https://www.isvesosyalguvenlik.com/iscisinin-maasina-birden-fazla-haciz-gelen-isveren-ne-yapmali/)

  107. Burhan akdemir dedi ki:

    Ben mahkumum su anda Covit19 izindeyim ssk ise girdim çalışıyorum varlik şirketine borcum var bendende maaşımdan kesinti yapacaklarmı bir bilgi verseniz

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Varlık şirketleri veya başka alacaklılar, çalışanların ücret veya maaşlarına haciz koydurabiliyor, bu durumda aylık ücretin/maaşın yüzde 40’ını geçmemek üzere işverenin haciz kesintisi yaparak ilgili hesaba yatırması gerekiyor.

  108. Cüneyt dedi ki:

    Meraba benim maaş hacizim var ve maaş aldığım bankaya kredi borcum var icraya henüz düşmemiş maaş hacizi kesilirken aynı anda banka kredi ödemesini çekebilir mi hesabımdan cevap verirseniz sevinirim çekilirse ne yapmam gerekiyor çünkü çekse bile eksik kalıyor ne bana para kalıyor nede kredinin tamamı ödeniyor

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Eğer banka maaşınıza haciz / bloke konulması konusunda sizden onay almadıysa, sadece işveren üzerinden haciz kesintisi yaptırabilir. (Bkz. https://www.isvesosyalguvenlik.com/maasindan-haciz-kesintisi-yapilan-iscinin-bankaya-yatan-parasina-da-haciz-konulabilir-mi/)

      1. Dogukan dedi ki:

        3 icra borcum var ama bankaya değil vadesiz hesabımda bloke var çalışmıyorum ise girersem ne olur yoksa ise girerken banka hesabı açarken maaş hesabı diye mi actirayim

        1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

          Sizin hesabı hangi adla açtırdığınızın bir önemi yok, işveren banka hesabınıza parayı ücret/maaş olarak yatırırsa ve paranın yattığı banka size kredi, kredi kartı verirken imzalattığı sözleşme ile ücretinize/maaşınıza haciz/bloke koyma konusunda izin almamışsa bir sorun olmaz. Sadece işverenin ödediği maaşın en fazla dörtte birine alacaklılar haciz koydurabilirler.

  109. HÜLYA dedi ki:

    Merhaba ben güvenlik kursuna yazıldım ama şirkete ödeme yapamadım beni icraya vermişler ben sınava girmedim sadece derse gittiğime dair imza attım ama derse gitmedim bunun için ne yapmalıyım

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Valiliğe şikayette bulunabilirsiniz.

  110. Ali karadeniz dedi ki:

    Banka hesaplarımda haciz var bu ay ilk maasim yatacak. Ancak işverenin suan hacizlerimden haberi yok maas yasal yol ile bankaya yatıyor. Ilk yatan maasimin hepsi icra ile bloke olur mu? Yoksa konulan icranin detayi var mi ? Yani maas ise 4/1 i kesinti olur. Normal bir para gelirse tamami diye.

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Eğer maaşınızın yatacağı bankaya kredi, kredi kartı gibi borçlarınız varsa ve imzaladığınız sözleşmelerde ücretinize/maaşınıza haciz ve bloke konulmasını kabul ettinizse/onay verdinizse, banka yatan maaşınızın tamamına haciz ve bloke koyabilir. Böyle bir durum yoksa o zaman sadece işveren nezdinde ve maaşınızın en fazla dörtte birine haciz koydurulabilir.

  111. Serkan dedi ki:

    Merhaba iyi günler. Benim vakıfbanktan maaş haczi uygulanıyor miktar 44 bin TL ile başladı şuan 14 bin TL kadar kaldı.fakat bugün iş yerine icra dairesi yazı göndermiş hali hazırda kesilen tutar güncellemeler 47 bin TL olarak yani neredeyse 30 bin TL faiz eklediler sonuç olarak başa döndük bu şekilde bu borcta bitmez ne yapabilirim çok yüksek bir oran ne yapmam gerekli

  112. Pınar dedi ki:

    Merhabalar 1 sene önce nafaka davasi açmıştım sonuçlandı yanliz alttan biriken nafaka icin icra başlattım alamadım haciz yoluna başvurdum o da karşı taraf işten ayrılmış. Benim birikmis bu nafakayi başka hangi yollarla alabilirim

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Herhangi bir işte çalışmıyorsa, varsa bankadaki paralarına, taşınız ve taşınmaz mal varlığına haciz koydurarak alabilirsiniz.

  113. Metin Aslan dedi ki:

    Merhaba, borçlarımdan dolayı maaşımın dörtte birine haciz işlemi konulmusken banka hesabıma da ayrıca bloke konulmuş. Yasal olarak bu yapılabilir mi? Benim burada ne yapmam gerekir? Teşekkür ederim.

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Bu konuyla ilgili daha önce verdiğimiz cevaplarda belirttiğimiz üzere, hesabınıza bloke koyan banka size kredi kartı ve/veya kredi verirken maaşınıza haciz/bloke koyabileceğine dair onay aldıysa yapacak bir şey yok. Böyle bir onay yoksa banka da olsa sadece işveren nezdinde maaşınıza haciz koydurabilir. Bu durumda bankaya itirazda bulunabilirsiniz. Banka itirazınızı dikkate almazsa BDDK’ya veya Türkiye Bankalar Birliği Tüketici Hakem Heyetine şikayette bulunabilirsiniz.

  114. Serkan dedi ki:

    Maaşıma haciz gelmiş agari alıyorum hesapladığımda 4 te birinden fazla kesilmiş ve ben bu kesilen parayı nasıl öğrene bilirim yatırıldığını borc vodafone ye kesiliyor

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      İcra müdürlüğünden öğrenebilirsiniz.

  115. Erol aydın dedi ki:

    Selam banka maaş hacizim var yıllardır ödeniyor devlet affı çıkmış nasıl yaralana bilirim

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Henüz öyle bir af çıkmadı.

  116. murat dedi ki:

    merhaba,
    benim icra davası dahi açıldığından haberim yok hiç bir şekilde ödeme emri ve tebligat gelmedi ama çalıştığım işyerine maasıma haciz uygulanmsı ile ilgili yazı geldi icra dairesinden ne yapmalıyım

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      İşyerinize haciz yazısı gönderen icra dairesi ile görüşüp alacağınız bilgiye göre itirazda bulunabilirsiniz.

  117. Yasemin dedi ki:

    Kısmi süreli çalışıyorum, ayda 8 gün, 1.500 aldığım ücret. İşyeri kendisine yazı geldiğini ve aldığım ücretin 4’te birine icra kesintisi yapacağını bildirdi. Bu mümkün mü?

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Mümkün, çünkü şu an yürürlükte olan kanunlar çalışanların aylık ücret ve maaşlarının dörtte birine kadar olan kısmından haciz kesintisi yapılmasına cevaz veriyor. Kısmi süreli – parttime çalışma, düşük ücretle çalışma buna engel teşkil etmiyor. Sadece kamu alacakları için 6183 sayılık Kanuna istinaden yapılan hacizlerde aylık geliri asgari ücretten az olanların ücretlerinin 10’da 1’inden fazlası haczedilemiyor. (Bkz. https://www.isvesosyalguvenlik.com/calisanlarin-ucret-ve-maaslarinin-ne-kadarina-haciz-konulabilir/)

  118. Mehtap balkılıç dedi ki:

    Merhabalar babamin vefatından dolayı bende borclu gözüküyorum.annem ve kardeşim sigortalı calisiyor onların maaşlarına haciz konulması talebi var.benim ise bankada biraz birikimi şimdi öncelik maaştan mi keserler yoksa benim bankadaki paradan mi keserler.

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Alacaklı bankada paranız olduğunu bilirse doğrudan ona da haciz koyabilir.

  119. Gamze dedi ki:

    Merhaba, maaş haczi gelen tutar kadar 9 ayda borcum bitti. Şirket fek yazısı istedi karşı tarafın avukatı “sizin daha borcunuz bitmedi faizleri var şirkete gelen yazı da yalnış tutar gelmiş diyor” toplamda 30 bin tl maaş haciz oldu. Sizlere sorum

    Şirkete gelen Maaş haczi gelen evrak yazan tutardan daha fazla para talep edebilir mi ?

    Lütfen yrdımcı olur musunuz.

    Teşekkürler

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Eğer alacaklı, kalan borç için işleyecek faizi talep ederse, bir taraftan her ay maaştan haciz kesintisi yapılsa bile diğer taraftan kalan borç tutarı için her ay faiz işlemeye davam eder. Dosyanızın bulunduğu İcra Müdürlüğü ile görüşüp bu konuda bilgi alabilirsiniz.

  120. Ecem dedi ki:

    Her ay maaşımdam dörtte bir kesiliyor iş değişikliği yapacağım benim mi bildirmem gerekiyor napmam gerekir

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Sizin herhangi bir yere herhangi bir bildirim yapmanıza gerek yok, bu konudaki bildirimi ayrıldığınız işyerinin yapması gerekir. (Bkz. https://www.isvesosyalguvenlik.com/hakkinda-haciz-kesinti-yazisi-gelen-iscisi-isten-ayrildiysa-ne-yapmali/)

  121. Gülbahar dedi ki:

    Merhaba bende icralık olan bir borcum var 2 hafta önce avukat aradı 41 bin borcunuz var dedi daha sonra ben yapılandırmayı kabul ettim peşin ödeme yapamadım bankaya ödeme sözünü yerine getirmedim diye 2 hafta içinde borcum 42.200 dedi 1 200 gelmesi 2 hafta içinde mümkün müdür ? Yardım rica ederim . Ha bir de icra avukatına ödeme yapmam mı doğru yoksa maaşıma hac gelip 4/1 ödemem mi daha az faiz olur

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Dosyanızın olduğu İcra Müdürlüğü ile görüşüp bilgi alabilirsiniz.

  122. Ugur dedi ki:

    Merhaba öncelikle babam bana düğün hediyesi olarak mobilya yatak odası vs aldı .yıl 2020 ve 2 yıl geçmiş 09.09.2022 tarihinde icraya verilmis. Ama icra da benim adım geçiyor ne yapmam gerek benim . herhangibir yere imzam kefil yok

  123. Hüseyin dedi ki:

    5800 TL borcum var maaşımdan dörtte biri kesilirse kaç TL kesilir bilgi verebilirmisiniz

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Borcunuzun miktarı önemli değil, aylık maaşınız kaç liraysa, bunun dörtte biri kesilir, bunun hesaplamasını siz yapabilirsiniz.

  124. Emel Kanal dedi ki:

    10 yillik zaman asimi hacizliyim varlik sirketi sureyi uzatmis ikinci 10 senelik surece girdim borc bu arada cogaliyor zaten odeyemiyorum emekli olabilmem icin
    5 sene daha calisma lazim ise girersem maasima haciz gelir mi

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Evet, alacaklılar isterse maaşınıza haciz koydurabilir, ancak dörtte birinden fazlasına haciz konulamaz.

  125. Bilal dedi ki:

    Şu anda 15 bin 670 tl icraya borcum var tazminatımı alıcam 47 bini icra dairesine yatacakmış neden 47 bini icra dairesine kesiyor?

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Kanunlarda çalışanların sadece ücretlerinin dörtte birinden fazlasının kesilemeyeceğine dair sınırlama var, kıdem tazminatıyla ilgili sınırlama yok. Eğer işyerine/işveren işçinin tüm alacaklarına haciz konulmasına dair yazı geldiyse işveren mecburen kıdem tazminatının tamamını icra dairesine yatırır.

  126. İsmail dedi ki:

    Bankaya olan borcumu banka avukatı aracılığıyla taksitlendirdim bazı dönemlerde bi kaç gün gecikmeli yatırdığım oldu şuan bankaya yatan maaşımın tamamını otomatik olarak çekiyor bunu nasıl düzeltebiliriz bilgi verirseniz sevinirim

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Taksitlendirme bozulmuştur büyük ihtimalle, icra dairesi ile görüşüp bilgi alabilirsiniz.

  127. Madur dedi ki:

    Babamın borçlarından dolayı maaşıma haciz geldi babam yaşıyor ve benimle ilgisi yok avukata sordum listeye alınmışsa tahsil edilir dedi ama borcu çok fazla hayatım boyunca bitiremem ne yapmam lazim

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Bir yanlışlık olmalı, babanız sağ olduğuna göre babanızın borçlarından normalde sizin sorumlu tutulmanız mümkün değil, bir başkasının borcundan dolayı sorumlu tutulma kefalette veya mirasta söz konusu olur.

  128. Ahmet dedi ki:

    Maaş aldığım bankadan kredi çektim ve ödeyemedim. Maaşım hepsinemi haciz koyarlar yoksa 4 te 1 mi kesecekler yardimci olursanız sevinirim

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      İş Kanununa göre ve Borçlar Kanununa göre maaşınızın dörtte birinden fazlasına haciz konulamaz. Aynı şekilde İcra Kanununda da bu konuda sınırlamalar bulunmaktadır. (Bkz. https://www.isvesosyalguvenlik.com/calisanlarin-ucret-ve-maaslarinin-ne-kadarina-haciz-konulabilir/)

  129. Mehmet dedi ki:

    Adıma açılmış icra borcu için ben kendim işyerine başvuruda bulunup maaşımın 4/1 inin kesilmesini talep edebilir miyim

  130. Adem dedi ki:

    Merhaba;
    Banka maaşıma haciz Göndermiş hem masal haczi kesintisi olup hemde kullanmış olduğum farklı bir bankadaki hesabıma kısıtlama konulmuş.4/1 harici kesinti yapılabiliyor mu kanunen ysakmı yada kısıtlamalı kaldırmak için ne yapmalıyım.

  131. Bahadir dedi ki:

    Artik tazminatlar larda maaslar gibi ucret kapsamina alinmistir artik tazminatlarinizin hrpsine hacuz koyamazlar 1/4 unu alabilir alacaklilar

  132. ayfr dedi ki:

    Merhabalar
    Rahmetli eşimden aldığım dul aylığı (ölüm) maaşında haciz var.
    Sigortalı işe girdiğimde benim borçlarım yüzünden de maaşıma haciz koyulabilir mi ?
    Zaten haciz kesintisi varken 2.defa haciz koyulabilir mi

  133. zuzu dedi ki:

    Merhabalar 3 farklı bankaya borcum bulunmakta 3 bankada haciz işlemi yapar maaşıma haciz gönderirse durum ne olur? Sıraya mı konur hepsine her ay 4/1 kesilmez diye düşünüyorum.

  134. ugurzahit dedi ki:

    Hala istinafta olan bir borç için maaşıma haciz geldi bu nasıl olabilir ve benim ne yapmam gerekli acaba

  135. Ömer dedi ki:

    Slm1 . Sorum benim aktif banka kredi borcum var ödemedim şuan icralık olmuş ve 3 yıl oldu 27 binden 56 bine çıkmış bu birincisi

    2 ci sorum bir çeke ciro atım ve ödenmedi mutahit iflas eti oda 4 yıldır icralık ama hangi bankaya ait oldunu bilmiyorum devlet bankası olmasada kapsiyormu

  136. Sahin dedi ki:

    Benim bankaya borcum var odeyemedim avukatlık old yeni işe başladım benden kesinti olurmu

  137. ömer dedi ki:

    Merhaba 2 bankaya toplamda 4 icra dosyam var toplamda 180 bin sigortalı çalışanım işyerime yeni kağıt geldi merak ettiğim sigortalıyım maaşımın 4/1 kesinti yapılacak ama üzerime de tapulu oturduğum daire var lüzumlu eşyalara haciz koyamıyorlar ama merak ettiğim daireme haciz koyulurmu ve alacaklar için satışı gibi bir durum söz konusu olurmu.

  138. Ali dedi ki:

    Merhabalar acil bir sorum olucak, maaşima haciz geldi yaklaşik 7 aydirda 4/1’i kesiliyor ortalam a borcum 35.000 tl ve en son icra memurlari tarafindan mesaj atildim ve arandim bu mart ayinin 13 ünde evinize hacz edilmek üzere avukatlar ile beraber gelinecektir diye böyle bir şey mümkün mü? yoksa oyalama takdigimidir lütfen acil cevap

  139. Mazlum yasar dedi ki:

    Merhabalar bir şey sormak istiyorum size şimdi ben bir işçiyim belediyede çalışıyorum bir arkadaşımla telefon tiçaretine girdik kombi senet verdim kendisine beni icraya verdi sözde güven açısından imzaladım fakat seneti kendisi doldurdu ve içinde ki borc 32 bin iken 96 bin tl yapmış bu icra maaşımdan 4/1 kesilecekmiş bu icra konusunda yapılandırma yasa taksitlendirme yapıp her ay düzenli yatırma olasılığımız varmıdır veya bu borca 32 bn tl olduğunu icra müdürlüğüne gidip bu haciz için bir imkan var mi ?

  140. ilkay dedi ki:

    merhaba 15 günlük çalıştığım maaşımın tamamına haciz geldi maaş ödemesi olarak yatmasına rağmen ne yapmam gerekiyor itiraz hakkım varmı işten çıkarıldım 45 gün çalıştım ilk aylığımdan kesinti yapıldı 15 gün çalıştım çıkarıldım ve yatan paranın hepsine haciz konuldu.

  141. Mehnet dedi ki:

    İyi günler bir sorum olacaktı.
    Şimdi benim maaştan bayadir icra kesintisi yapiliyor
    Ben kamuda işçiyim acaba.Geriye dönük 5 Aylık toplu sözlesme farkinada icra uygulanabiliyor mu?Zaten 5 aylık maaşımdan kesinti yapıldı
    Yine yapılır mı?

  142. Hüseyin pilatin dedi ki:

    Benim icra borcum bitti dosyamda uyapta kapatıldı calistgim şirket bunu gorurmu yoksa yine kesinti yaparmi

  143. Mehmet dedi ki:

    Ben şuan bi işyerinde calışıyorum daha maasıma kesıntı yapılmadı borclarım gecıkmeye gırdı bundan sonra neler beklıyor benı bilgi verir misiniz
    Bir de garantı bankasından 2 kredım var onlar taksitlerini oduyuyorum ama iş bankasındakı borcumu ödeyemiyorum maaşım garantı bankasına yatırılıyor iş bankası bloke koyabılır mı sımdıden tesekkurler