Mahkeme Kararıyla Büyütülen Yaş Emeklilikte Dikkate Alınır mı ?

Mahkeme Kararıyla Büyütülen Yaş Emeklilikte Dikkate Alınır mı ?
9 Ocak 2017 22:49

Emekli olma açısından, 1999 yılında 4447 sayılı Kanunla yapılan değişikliklerden önce yaş pek anlam ifade etmiyordu. Çünkü sadece çalışma süresi veya prim gün sayısı esas alınarak kişiler emekli ediliyordu.

Bu nedenle binlerce insan genç yaşta emekli olmuştu. Sistemin bu şekilde yürümeyeceği anlaşılınca 8 Eylül 1999 tarihinden geçerli olmak üzere emeklilikte yaş şartı getirildi ve emeklilik yaşı kadınlar için 58, erkekler için 60 olarak belirlendi. 8 Eylül 1999 tarihinden önce sigorta başlangıcı olanlar içinse kademeli yaş şartı getirildi. (Bkz. Emeklilik Kademeli Geçiş Süreleri-Emeklilik Şartları)

Dolayısıyla emeklilik açısından kişinin sigorta başlangıç tarihi ile doğum tarihi artık büyük önem taşıyor. Uygulamada da mahkeme kararıyla bazı kişilerin doğum tarihi değiştirilebiliyor, yaşları büyütülebiyor. Bu durumda emeklilik açısından mahkeme kararıyla belirlenen yeni doğum tarihinin mi yoksa eski doğum tarihinin mi dikkate alınacağı konusu önem kazanıyor.

Ancak bu konu 5510 sayılı Kanunun “Yaş” başlıklı 57 nci maddesinde gayet açık belirtilmiş durumda. Buna göre; malûllük, yaşlılık (emeklilik) ve ölüm sigortalarına ilişkin yaş ile ilgili hükümlerin uygulanmasında, sigortalıların ve hak sahibi çocuklarının, ilk defa malûllük, yaşlılık ve ölüm sigortalarına tâbi olduğu tarihte nüfus kütüğünde kayıtlı bulunan doğum tarihleri, sigortalının bu Kanuna göre ilk defa çalışmaya başladığı tarihten sonra doğan çocuklarının ise nüfus kütüğüne ilk olarak yazılan doğum tarihleri esas alınır. Dolayısıyla sonradan mahkeme tarafından belirlenen doğum tarihi dikkate alınmaz. Aksi halde birçok kişi erken emekli olabilmek için mahkeme yoluyla yaşını büyütme girişiminde bulunabilirdi.

Bu konu Sosyal Sigorta İşlemleri Yönetmeliğinin “Farklı doğum tarihleri” 85 inci maddesinde ise daha ayrıntılı ele alınmış, birden fazla nüfus kaydı bulunması, nüfus cüzdanındaki doğum tarihi ile nüfus kayıtlarındaki doğum tarihi arasında fark olması, doğum tarihinin nüfus kütüğüne hatalı işlenmiş olması hallerinde hangi doğum tarihinin esas alınacağı belirtilmiştir. (isvesosyalguvenlik.com)

YORUMLAR

  1. Mustafa Altun dedi ki:

    Nüfus kağıdında 1972 doğumluydum 1987 sigorta başlangıcım 1989 da mahkeme kararı ile 1970 olarak yaşımı büyüttüm şimdi ben 2022 demi emekli olcam